o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
sreda, 26.02.2025 : 23:52:06
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 9
| Tema:
King Charles Španjel in Cavalier King Charles Španjel - čvek
Strani:
1
...
232
233
234
235
236
[
237
]
238
239
240
241
242
...
305
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: King Charles Španjel in Cavalier King Charles Španjel - čvek (Prebrano 565796 krat)
0 članov in 41 gostov pregleduje to temo.
zlatolasska
nekaj malega že vem
Sporočil: 151
Re: King Charles Španjel in Cavalier King Charles Španjel - čvek
«
Odgovor #3540 :
torek, 04.01.2011 : 17:10:37 »
Neva, ko vas ni doma, pes definitivno najvec casa prespi, sploh ce je v boxu, in ce okoli njega ni nic zanimivega.
Mojidve nista bili nikoli v boxu, imata dnevno, jedilnico in kuhinjo za sprehajanje. Sem pa zaradi tega ob dosti stvari, ko nisem dosledna in ne pospravim cesa.
Elly je za popolno cistoco rabila celo leto, Aspen pa na sreco le slabih 8 mesecev.
Ce ga imate v boxu skozi cas, ko vas ni doma, najbrz ni nobene panike, imejte ga le prostega popoldne in zvecer. Ce ima svoj prostor, kamor se lahko zatece tudi ni nic slabega.
Logiran
AgilityLovingGirl
nekaj malega že vem
Sporočil: 231
«
Odgovor #3541 :
torek, 04.01.2011 : 18:51:30 »
Moja je bila pri 3 mesecih popolnoma čista. Je pa res, da smo zelo pridno hodili ven, tudi sredi noči..In ja, se strinjam, da je boks čist ok, če mu je všeč. Lahko pa mu omejite prostor s puppy ograjico, če želite, da ima malo več prostora. Moja kavalirka spi celo dopoldne, tudi 10 ur, če je treba. Medtem ko imam trenutno s 6-mesečno energično mladičko (sicer druge pasme, a tudi vrsta španjela) kar precej težav, ker čisto nič ne spi in se spravi uničevat vse po vrsti. Ampak za kavalirje dvomim, da bi bilo težko malo dalj spati, ko so pa itak bolj naročni kužki in se prilagodijo vsemu
Logiran
Lynn
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 7.504
«
Odgovor #3542 :
torek, 04.01.2011 : 21:43:59 »
Hm, a veste da moj Bonči, pa od kar sem ga dobila mladička pri 9 tednih, da je bil že navajen na sobno čistočo in se niti enkrat samkrat ni polulal ne pokakal v hiši, no Poppy pa je nehal lulati notri tam nekje do 4 mesecev približno. Meni se zdi da so nasploh kavalirji zelo čisti psi in se hitro navadijo lulati zunaj, no odvisno od psa do psa..
Logiran
polinezija9
novinec
Sporočil: 47
«
Odgovor #3543 :
sreda, 05.01.2011 : 01:13:09 »
Se strinjam z večino zgoraj zapisanega, pa dodajam še malo svojih izkušenj:
Naša Arlena je bila čista pri 6 mesecih , navajali smo jo na plenično podlogo in jo počasi pomikali proti vratom. Seveda smo imeli obdobje po prihodu domov, ko so bili lužice in kupčki povsod po stanovanju, ker je naša princeska imela in še ima prosto gibanje in nikoli ni bila v boksu ( razen na razstavah).Ko je bila čisto majhna, smo samo zmontirali vrata na vrhu stopnišča, da ne bi slučajno padla po stopnicah ali jih prezgodaj premagovala. Ker je zelo rada polulala kakšno preprogico, smo ji le-te umikali ali pa preprosto zaprli vrata v tisto sobo
.
Pri navajanju na čistočo je dobro biti zelo dosleden; nekako smo se držali navodil vzrediteljice, ki je svetovala kratke sprehode za opravljanje potrebe vedno , ko se mali kuža zbudi in vedno 10-15 minut po tem, ko je jedel. Sčasoma dojame in se nauči tega ritma ter se potrudi zdržati, dokler ne pride ven.
Tudi v priročnikih za vzgojo psov je zapisano, da je pač potrebno pri mladičkih opravljati več kratkih sprehodov dnevno ( na začetku tudi do 10 x 10 minutni sprehod/dan), sčasoma in postopoma pa število sprehodov krajšamo, podaljšujemo pa čas, ko je kuža zunaj.
Torej : Arlena je popolnoma čista že od 6 meseca starosti , kar pomeni, da že skoraj 9 mesecev ni ponečedila stanovanja
. Tudi na splošno je zelo pridna, ubogljiva, dojemljiva, primerno ješča, zunaj živahna in igriva
, notri na toplem crkljiva kužika, ki zaenkrat ne povzroča nobene škode v stanovanju, tudi kadar je po 6-7 ur sama doma
. Zeloooooo jo imamo radi, kar nam s hvaležnostjo vrača
... edino njeno trpljenje je, kadar jo hočemo v nedogled božati in ljubkovati - ko smo vsi štirje takšne volje, bi jo najraje nekam ucvrla, da bi imela mir pred nami
...
Logiran
NEVA I.
novinec
Sporočil: 14
«
Odgovor #3544 :
sreda, 05.01.2011 : 10:27:06 »
Ali lahko prekomerno gibanje škodi tako malim psom? Z družino namreč v letošnjem letu načrtujemo vsak vikend en daljši izlet - pohod in bi Charlya vzeli s sabo.
Logiran
AgilityLovingGirl
nekaj malega že vem
Sporočil: 231
«
Odgovor #3545 :
sreda, 05.01.2011 : 11:08:50 »
Ni dobro pretiravati, čeprav bi bil kuža zmožen. Najprej sem mislila, da je vseeno če hodim na 2-urne sprehode, saj je prekipevala od energije, potem pa so me popravili, da je bolje večkrat po največ cca 45 min, ker so kosti še premehke za dolgo vzdrževat težo psa. Naj hodi po ravninskem delu, malo bolj hribčkaste pa ga mejte npr. v ruzaku, ki ga mate na trebuhu, da ne bodo roke trpele. Isto ko mislite, da se je utrudil.
Moji dve sem povsod v hribe jemala s seboj, s tem, da smo kavalirko na čase nosili (predvsem ati hehe - je bila pri 3 mesecih na Ratitovcu, ampak je hodila samo na začetku nestrm del in potem na vrhu po planini, nazaj grede je celo pot prespala), za kooikrico pa sem si omislila nahrbtnik.
Od 8.,9. meseca pa bi mislim, da že lahko prehodil tudi strmejše ture sam brez nošenja. Predlagam da najprej izbirate manj zahtevne (z manjšim naklonom, a lahko daljše - npr, kakšni 1000m visoki hribi), kasneje pa bolj gorate izlete.
Logiran
king-tjasa
novinec
Sporočil: 36
«
Odgovor #3546 :
sreda, 05.01.2011 : 14:04:47 »
Bali je potreboval dobrih 14 dni da je postal čist! Se je še zgodilo, vendar poredkoma in če je bilo ress nujno! Ko pa sem ga dobila, je lulal in kaka vedno v stanovanju, nikakor pa zunaj :-)
Logiran
Lissa
rad pišem
Sporočil: 311
«
Odgovor #3547 :
sreda, 05.01.2011 : 18:46:53 »
Chilly je bil pa čist pri petih mesecih, s tem da je prišel k nam z 4 meseci in pol. Sem ga pa na začetku res pridno vozila ven na dve uri ali še večkrat, tudi ponoči. Tako da je bil v 14 dnevih popolnoma sobno čist. Nismo uporabljali nobenih pleničk. Pleničke so sicer komot, ampak zadevo upočasnijo... Tuidi v box ga nismo nikoli zapirali, ker preprosto ni bilo potrebe. Kadar je sam doma je zaprt v moji sobi in spi dokler ne pridemo domov. Pol pa žurka
Logiran
lili4
otrok do 14 let
Sporočil: 28
«
Odgovor #3548 :
petek, 07.01.2011 : 11:18:07 »
Jaz bi rada nekaj vprašala???
Ali je res,da naj bi parili la BH z TC in Runy z Black&Ten in da če drugače bi bile lahko okvare to sem nekje prebrala pa me zanima kaj o tem mislite?!
Logiran
yaris
midi
Sporočil: 133
«
Odgovor #3549 :
petek, 07.01.2011 : 13:16:12 »
Glede paritve je tako.
Če pariš BH in BH, dobiše same BH mladičke
Če pariš BH s TC ali TC s TC dobiš tako BH kot TC, odvisno, kakšne gene nosi TC. Če je ta od strašev popoln TC (od obeh staršev dobil »gene« za TC), bodo vsi mladički TC. Priporočajo pa paritve TC z BH. Če je eden od staršev popoln TC, lahko TC mladički izgubijo intenziteto barve na rjavih oznakah.
Ful ene teorije, ki sem jo šele začela prebirati, če se slučajno izkaže, da bomo čez leto dni pred tem, da izberemo ženina za našo pupo.
Po isti logiki lahko napišeše tudi Enako lahko napišeš za rubije BT.
Zasledila pa sem, da včasih parijo tudi »kravice (BH ali TC) z rubiji ali BT-ji. Mi ni še čisto jasno zakaj, ker so ponavadi lahko mladički »nepravilno«, da ne bo kdo narobe razumel, ne po standardu obarvani, recimo kot je Chilly. Pa ni z njimi nič narobe, samo obarvani niso pravilno. Lahko pa so mladički tudi čisto pravilno pobarvani. Včasih sem mislila, da je do take paritve prišlo »po pomoti«, sedaj pa vidim, da se tudi priznane psarne v tujini poslužujejo takih paritev. Po moje ni nič narobe. Če je mladiček pravilno obarvan je potrebno biti previden le pri naslednji paritvi, če se seveda odločiš za vzrejo.
Logiran
yaris
midi
«
Odgovor #3550 :
petek, 07.01.2011 : 13:17:11 »
Malo s4em se zatipkala
Po isti logiki lahko napišeše tudi Enako lahko napišeš za rubije BT.
Logiran
yaris
midi
«
Odgovor #3551 :
petek, 07.01.2011 : 13:19:09 »
Malo sem se zatipkala, pa še prehitro pritisnila.
Po isti logiki lahko napišeše enako tudi za rubije in BT-ne.
Logiran
lili4
otrok do 14 let
Sporočil: 28
«
Odgovor #3552 :
petek, 07.01.2011 : 14:27:03 »
Ok hvala
Sem samo vprašala
Logiran
Lynn
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 7.504
«
Odgovor #3553 :
petek, 07.01.2011 : 14:58:14 »
Mene pa tudi nekaj zanima, a se vašim kavalirjem tudi dlaka na hrbtu viha oz. kodra. Namreč Poppy je imel prej lepo, ravno dlako na hrbtu, zdaj pa se mu je začela čedalje bolj vihati kar mi je ful grdo. Isti je tudi Boni, pri starših od Poppyja tega nisem vidla, morda le pri mamici ampak samo pri vratu, pa še to skoraj neopazno. A mi kdo zna razložit od česa to pride, pa kaj naj naredim da bi imel ravno dlako, če se sploh kaj da naredit?
U, yaris, bodo potem pri vas tudi čez eno leto mladički
, lepo to, daj objavi še kakšno slikico od Rozi...
Logiran
yaris
midi
«
Odgovor #3554 :
petek, 07.01.2011 : 15:28:39 »
Lynn, moja je trenutno obupna, kar se tiče dlake na hrbtu. Ful ji raste, se kodra, štrli na vse konce, v glavnem ful čudna je trenutno. Upam, da je to prehodna faza, ker če se bo to nadaljevalo, ne bo za nikamor. Nimam pojma, kako jo bom zrihtala drug teden za razstavo.
Bom prilepla kakšno slikico tekom vikenda, sam kar malo lena, kar se tega tiče.
Mladički pa bodo, če bi pupa zdrava, če bomo našli ženina (ga bomo 100% iskali zunaj, eden je že na vidiku), če bom jaz na kaj takega pripravljena, v glavnem ogromno čejev. Trenutno živamo in se imamo fino. To kosmato biltje je prineslo toliko pozitivnega, da si več ne predstavljam življenja brez kosmatih ušes
Logiran
Strani:
1
...
232
233
234
235
236
[
237
]