mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.11.2024 : 14:53:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: King Charles Španjel in Cavalier King Charles Španjel - čvek
Strani: 1 ... 64 65 66 67 68 [69] 70 71 72 73 74 ... 305   Dol
Natisni
Avtor Tema: King Charles Španjel in Cavalier King Charles Španjel - čvek  (Prebrano 549838 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
tadeja_n
odvisnež
Spol: Ženska
Sporočil: 506

« Odgovor #1020 : ponedeljek, 16.04.2007 : 22:19:56 »

Kako pa neveš koliko psičk ima, saj si bil pri njej ko si šel po psa ane?
Logiran
cavalier_moris
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 30

« Odgovor #1021 : torek, 17.04.2007 : 07:25:30 »

Ne.. nismo se razumeli.. jaz sem kužka kupil drugje.. Ta oseba ne oglašuje na tej strani.. to je Jana že malo pred mano povedala.. z njo sem le kontaktiral preko emaila.. zato tudi vem, da obstaja.. Sem pa šel včeraj malo pogledati po netu in našel, da ima spet oglas.. tokrat za "tricolour-je"..   
Logiran
cavalier_moris
novinec
*

« Odgovor #1022 : četrtek, 19.04.2007 : 11:36:15 »

Pozdrav
Res ni neke gneče tukaj.. Jaz sem se šel malo "policaja" in preveril (preko mailov) za cavalierje od prej omenjene gospe.. Če koga še kaj zanima, naj se javi, pa bom posredoval podatke po osebni pošti.. Nikakor pa ne kupujte kužka od preprodajacev, ki ravno v tem času spet na veliko oglašujejo.. ampak to je tema za drug forum..
LP, Tomaž
Logiran
Aitana
novinec
*
Sporočil: 27

« Odgovor #1023 : četrtek, 19.04.2007 : 16:29:17 »

Oj Tomaž,

ja, res je, ni neke gneče.
 Jaz sem tudi zasledila oglase te gospe, ki ima ZMERAJ kakšno leglo na zalogi.... In lani so prodajali psičko, staro 15 mesecev. Zakaj? Ker se ni hotela pariti.... Mislim, da to pove dovolj.
Ampak v Sloveniji očitno gre vse skozi-na vzrejnem pregledu za kavalirje ne potrebuješ nikakršnih izvidov, v smislu pregleda srca, testov za patello, etc... (No, to sem vsaj jaz slišala), pa vsi vemo, da kavalirji pač niso pasma, ki bi bila brez pogostih resnih zdravstvenih težav (čeprav na tem forumu pod predstavitvijo pasme piše, da nimajo hujših zdravstvenih težav-in to predtavitev je napisala resna vzrediteljica iz Zagreba.) Zato se mi zdi še toliko huje, da se teh dednih bolezni v Sloveniji sploh ne jemlje resno-če se motim, me prosim popravite. Ampak če ni pravil in predpisov, ki bi kontrolirali zdravstveno stanje psov in njihovih prednikov, bodo pač ljudje parili in prodajali pasemske mladiče, ker ni težko priti do rodovnika. In "odrasle" mladiče, ki se pač nočejo pariti pri 15 mesecih... (mimogrede, mislim, da je po protokolu v ZDA dovoljeno oz. priporočljivo pariti kavalirja šele po 5 (!!!) letu, ravno zaradi Syringomelije in srčnih zaklopk).
Jaz samo upam, da bo s temi številnimi kužki vse v redu in da bodo dolgo in srečno živeli. In seveda verjamem, da so tudi v Slo ljubitelji pasme, ki imajo občasna domača legla in so resni in odgovorni (jaz osebno poznam ene, upam pa, da jih je še več). 
Lep pozdrav vsem,

Ana
Logiran
rožica
rad pišem
Sporočil: 420

« Odgovor #1024 : četrtek, 19.04.2007 : 20:56:30 »

Mi lahklo nekdo pove, pri kateri starosti kavalirčki lahko opravljajo vzrejni pregled in katere zdravstvene teste se zahteva (oz. jih je dobro opraviti, tudi če se ne zahtevajo)?
Logiran
tadeja_n
odvisnež

« Odgovor #1025 : četrtek, 19.04.2007 : 21:37:09 »

O tej, ki je pa napisala, da kavalirji nimajo resnih zdravstvenih težav sem pa že slišala ja(da je ona avtor)..no comment. Lips Sealed
Logiran
cavalier_moris
novinec
*

« Odgovor #1026 : petek, 20.04.2007 : 13:37:26 »

Pozdrav
Vsi (tisti, ki nas ta pasma zanima) smo najbrž že videli opis cavalierjev na strani mojpes.net.. pa je tako "rožcen".. Mislim, da bi ga bilo treba dopolnit (beri popravit)! Kdo lahko to stori? Mislim, da bi bodoči interesenti morali biti seznanjeni z točnimi dejstvi.
Ana, zanima me (pa najverjetneje še koga drugega) kateri slovenski vzreditelj je to.. čeprav ne vem, če lahko to tukaj napišeš..
LP, Tomaž
Logiran
tadeja_n
odvisnež

« Odgovor #1027 : petek, 20.04.2007 : 15:04:51 »

To je napisala vzrediteljica iz Hrvaške, ne Slovenka..
Logiran
Aitana
novinec
*
Sporočil: 27

« Odgovor #1028 : petek, 20.04.2007 : 15:20:45 »

Oj,

mislim, da to lahko povem, glede na to, da so leglo oglaševali na tej strani, lani. So družina, ki imajo psičko (žal je sterilizirana zaradi težav pri prejšnjem leglu) iz Anglije, iz odlične psarne (*****), imela pa je samo dve legli. Psičko iz zadnjega legla imata moja starša, ena je na Bledu, iz prvega legla pa tudi poznam samčka-krasni psi, lepi predstavniki pasme. In ta družina je zelo prijetna in jim je dejansko mar za te pse. Škoda, da ne bodo mogli več imeti legel s svojo psičko.
Moj kavalirček je iz Nemčije, ki se mi zdi zelo v redu, kar se tiče vzreje in vsega ostalega-vzreditelji so včlanjeni v klube ki dejansko kontrolirajo dogajanje na sceni, izpolnjevati morajo določene standarde, cene so poenotene in ne skačejo v astronomske višine kot pri naših hrvaških sosedih, tudi če gre za resnično vrhunske pse. Pa še relativno blizu je.
Kar se pa tiče opisa pasme, ki so ga prispevali iz psarne Lord of the Manor (kjer smo najprej hoteli kupiti psa, vendar so bili dokaj neprijetni v komunikaciji, in kot pogoj postavljali razstavljanje mladička, češ da gre za vrhunsko leglo in vrhunske razstavne pse-kolikor vem, se potencialno vrhunske razstavne pse oddaja šele okoli šestega meseca), pa se mi zdi dokaj čudno, da Jana ali drugi, ki so zadolženi za to stran, dopuščajo, da se širijo take neresnice ravno tukaj, kjer se toliko da na protokol in je treba pošteno paziti, kaj je sploh dovoljeno reči. Ampak, žal to ni v moji domeni. Mogoče pa zdaj kaj spremenijo.
Kar se tiče testov, jaz nisem ekspert, ampak pregledi kolen, kolkov, srca, oči, bi najbrž prišli prav. Vsaj kakšen od njih,vsaj srce, glede na to, da po statistiki 50 % kavalirjev pri petem letu že kaže znake bolezni, pri 10 letih pa jo imajo praktično vsi. In ker pri nas nihče ne preglejuje in je za to vsem vseeno..... Ljudje pa pač kupujejo. Slišala sem tudi, da so pri nas vzreditelji, ki imajo svoje kavalirje zaprte v hlevih etc, ampak pravim, to sem samo slišala.  Rožica, glede testov je najbolje, da pogledaš kakšno stran o tem (veliko linkov je dala že Varja, malo pobrskaj po prejšnjih straneh).
Lp,
Ana
Logiran
Joni
odvisnež
Sporočil: 799

« Odgovor #1029 : petek, 20.04.2007 : 15:33:54 »

Avstrijski klub za pritlikave pasme zahteva za pridobitev vzrejnega dovoljenja za kavalirje naslednje preglede - pregled pogacice pri 12 mesecih in redno na 1 leto, pregled oci (PRA), veliko jih na dunajski veterinarski kliniki naredi tudi t.i. elektroretinogram (ERG), kjer lahko vidijo spremembe na mreznici ze pri 3. letu, se preden se z navadnih ocesnim pregledom kaj odkrije ter pregled srcka. Prav tako imajo doloceno da se lahko parijo med sabo le parti colors (tricolor in blenheim) ter solid colors (black & tan, ruby).

Lp, Tinkara
Logiran
tadeja_n
odvisnež

« Odgovor #1030 : petek, 20.04.2007 : 15:47:02 »

Zakaj pa se lahko parijo samo te barve skupaj?
Logiran
Joni
odvisnež
Sporočil: 799

« Odgovor #1031 : petek, 20.04.2007 : 18:27:17 »

To je samo moje predvidevanje zakaj je to tako -- vem, da je pri solidih bela barva zelo nezazeljena, npr. nekateri btji ali rubyji imajo po prsih ali trebusckih nekaj beline. Verjetno so zato omejili parjenje samo teh dveh razlicic skupaj, se pravi partijev in solidov, da bi se te barvne kombinacije bolj ohranile.

Sem tudi brala ene teorije da je najboljse pariti kombinacijo blenheim x tricolor (in ne npr. dva trikolorja) saj se tako ohrani pri trikolorjih dovolj beline, se zmanjsa crna, rdeca barva blenheimov pa poskrbi, da  "tan" oznake tricolorjev ne oslabijo. Kombinacija blenheim x blenheim pa ni problematicna. Enako kombinacija ruby x black & tan poskrbi ruby za svetleco "tan" barvo pri btjih.

Isto teorijo sem slisala tudi za papillone, ki so tudi trikolor, da je najboljse da se parijo v kombinaciji z red sable (rdeckasta s crnimi pramencki) za ohranitev svetlece tan barve. Barvno gledano za ohranitev trikolorjev je kombinacija crnobel x minimalni trikolor (kjer ima kuza skoraj nevidne tan dlake) najslabsa, saj je crna dominantna.

Meni se zdi logicno, vendar ne vem, ce je kdo delal kdaj kake raziskave na tem podrocju. Za kavalirje predvidevam da so zaradi ohranjanja cistosti barvnih razlicic uvedli to pravilo. Vem pa da drugje tudi parijo druge kombinacije.

Lp, Tinkara
Logiran
tadeja_n
odvisnež

« Odgovor #1032 : petek, 20.04.2007 : 18:38:13 »

Aha potem je samo zaradi ohranjanja barv..sem mislila, da je kaj zdravstveno pogojeno.
Logiran
nusap
novinec
*

« Odgovor #1033 : petek, 20.04.2007 : 20:24:12 »

Tinkara je čisto lepo razložila glede barv. Sploh pa, če bi paril ruby in BH, bi dobil same ruby (dominanten gen za barvo).

Ana: kolki!? pri kavalirjih!? pa tudi če je brez kolkov, bi lahko hodil.
Še kratek komentar na "vzreditelje", ki jih omenjaš. So zelo prijazni ljudje, s psičko odličnega porekla. To je pa tudi vse.  Vzreditelji!? Undecided  Zelo malo znanja in visoka cena (npr.: kupca je zanimalo zdravje in morda opravljeni testi.., je bil odgovor blizu temu: kaj to sploh je?).

Poloncy: mislim da si ti spraševala po cenovno bolj ugodnih kavalirjih. Prav jaz sem napisala citat, ki si ga prilepila. Žal je pa od tega že skoraj dve leti in so se tudi cene malo dvignile Wink.  Nisem na tekočem, koliko je zdaj kavalir na slovaškem ali češkem, mislim pa, da ga pod 400eu ne dobiš. Ti je pa že nekdo odgovoril, da si lahko malo preračunaš stroške poti... (no, vpis v slo rodovno knjigo ni tak strošek in če ne misliš razstavljat ali tekmovati v kateri od kinoloških disciplin, to sploh ni potrebno). Je pa res, da tudi Avstrija ni tako mala in če ga ne kupiš ravno "za mejo", imaš kar nekaj poti. Se pa splača za dobrega psa narediti kakšen kilometer več.

lp, polona
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
Sporočil: 29.418

Sijejo zvezdice na nebu ...

« Odgovor #1034 : petek, 20.04.2007 : 20:52:28 »

Oj,

mislim, da to lahko povem, glede na to, da so leglo oglaševali na tej strani, lani. So družina, ki imajo psičko (žal je sterilizirana zaradi težav pri prejšnjem leglu) iz Anglije, iz odlične psarne (Homerbrent), imela pa je samo dve legli. Psičko iz zadnjega legla imata moja starša, ena je na Bledu, iz prvega legla pa tudi poznam samčka-krasni psi, lepi predstavniki pasme. In ta družina je zelo prijetna in jim je dejansko mar za te pse. Škoda, da ne bodo mogli več imeti legel s svojo psičko.
Moj kavalirček je iz Nemčije, ki se mi zdi zelo v redu, kar se tiče vzreje in vsega ostalega-vzreditelji so včlanjeni v klube ki dejansko kontrolirajo dogajanje na sceni, izpolnjevati morajo določene standarde, cene so poenotene in ne skačejo v astronomske višine kot pri naših hrvaških sosedih, tudi če gre za resnično vrhunske pse. Pa še relativno blizu je.
Kar se pa tiče opisa pasme, ki so ga prispevali iz psarne Lord of the Manor (kjer smo najprej hoteli kupiti psa, vendar so bili dokaj neprijetni v komunikaciji, in kot pogoj postavljali razstavljanje mladička, češ da gre za vrhunsko leglo in vrhunske razstavne pse-kolikor vem, se potencialno vrhunske razstavne pse oddaja šele okoli šestega meseca), pa se mi zdi dokaj čudno, da Jana ali drugi, ki so zadolženi za to stran, dopuščajo, da se širijo take neresnice ravno tukaj, kjer se toliko da na protokol in je treba pošteno paziti, kaj je sploh dovoljeno reči. Ampak, žal to ni v moji domeni. Mogoče pa zdaj kaj spremenijo.
Kar se tiče testov, jaz nisem ekspert, ampak pregledi kolen, kolkov, srca, oči, bi najbrž prišli prav. Vsaj kakšen od njih,vsaj srce, glede na to, da po statistiki 50 % kavalirjev pri petem letu že kaže znake bolezni, pri 10 letih pa jo imajo praktično vsi. In ker pri nas nihče ne preglejuje in je za to vsem vseeno..... Ljudje pa pač kupujejo. Slišala sem tudi, da so pri nas vzreditelji, ki imajo svoje kavalirje zaprte v hlevih etc, ampak pravim, to sem samo slišala. Rožica, glede testov je najbolje, da pogledaš kakšno stran o tem (veliko linkov je dala že Varja, malo pobrskaj po prejšnjih straneh).
Lp,
Ana

Tole najbrz leti na opis cavalierjev na mojpes.netu. Enake moznosti imas kot kdorkoli drug, da kot poznavalka pasme napises opis ali/in predstavitev pasme, lahko tudi samo dodas komentar k obstojecemu opisu. Seveda pa je treba spodaj v vsakem primeru napisati polno ime in priimek. Do sedaj se nisem prejela tvojih tekstov za objavo. Torej? Bo ostalo pri kritikah na racun vseh in vsakogar samo pod vzdevkom ali bos ljubiteljem cavalierjev dala v branje "pravo resnico". Gor namrec pise, da je napisano laz.

Tezko verjamem, da resno mislis, da bi morala jaz poznati prav vse pasme na svetu do potankosti in preceniti, kateri detalj pri opisu "ne stima" ter ocenjevati, kateri vzreditelj ima dovolj znanja za vzrejo in kateri ne. Hm, takih niti na KZS ali na FCI ne najdemo. Na obeh koncih imajo cele ekipe, tukaj pa sem samo jaz. Res zanimivo.
Kot pise ze zgoraj, lahko napises/dopolnis..., imas pa pod opisom ime in priimek avtorja opisa in lahko na pomanjkljivosti opozoris kar njega.
Logiran

Strani: 1 ... 64 65 66 67 68 [69] 70 71 72 73 74 ... 305   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: King Charles Španjel in Cavalier King Charles Španjel - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.