o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
torek, 26.11.2024 : 09:42:20
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
nakup psa
|
Rodovniški ali nerodovniški?
| Tema:
nacrtno parjenje rodovniških psov z nerodovniškimi
Strani:
1
...
4
5
6
7
8
[
9
]
10
11
12
13
14
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: nacrtno parjenje rodovniških psov z nerodovniškimi (Prebrano 58836 krat)
0 članov in 5 gostov pregleduje to temo.
sirtaki
rad prihajam sem
Sporočil: 1.576
Re: nacrtno parjenje rodovniških psov z nerodovniškimi
«
Odgovor #120 :
sobota, 25.02.2006 : 10:47:21 »
Mojčica, sej se zavedaš, da boš zelo kmalu tudi sama imela oznako "rejec"?
Logiran
aska2005
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 3.672
«
Odgovor #121 :
sobota, 25.02.2006 : 11:07:43 »
Čerpav sem vzela nerodovniško psičko, pa čeprav bo kdo od tuki rekel, da je potem mešanka, je zame je čistokrvna predstavnica AM. Je sterilizirana. Kot berem vse poste na temu forumu, vsak dan kaj novega izvem, v nobenem primeru pa nisem imela namena naprej jo parit in imeti mladičke, se zavedam, da to ni ok, preveliko slišim in preberem o marsikaterih napakah, kar se tiče kolkov ipd...Zato je moje mnenje tako, da naj bodo psi rodovniški, če že ne pa da veš od koga jemlješ psa in kako so skrbeli tudi če ravno niso imeli rodovnika..Mojo sem šla predno sem jo vzela petkrat pogledat in tudi prišli so jo pogledat lastniki Askine mame ko je bila že nekaj cajta pri meni. Pa kadarkoli se lahko na njih lahko obrnem, so vestn lastniki, niso oddajali mladičkov komur koli, so jih ogromnno odbili. Tako,da je moje mnennje tudi tako, da se tudi med nerodovniškimi psi najdejo vestni lastniki nerodovniških psov. Je pa res, da naj bo teh čimanj...lp
Logiran
mojčica
rad pišem
Spol:
Sporočil: 321
«
Odgovor #122 :
sobota, 25.02.2006 : 11:27:57 »
Citat
Mojčica, sej se zavedaš, da boš zelo kmalu tudi sama imela oznako "rejec"?
Zakaj pa, če smem vprašati? Zato, ker čez nekaj let nameravam kupiti psičko z rodovnikom opraviti z njo vzrejno dovoljenje in imeti cca dva legla?
Logiran
aska2005
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #123 :
sobota, 25.02.2006 : 11:33:07 »
mojčica, ti kar tako naprej, ko boš imela rodovniško psičko pa boš imela legla, pa še to samo dve legli, je to hvale vredno
Mnogi jih imaj ful tudi po dvakrat na leto z rodovniškimi psi, samo pravi ljubitelji in ne tisti, ki radi s psi služijo imajo eno leglo na leto ali pa še na večji rok nimajo novega legla.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #124 :
sobota, 25.02.2006 : 11:39:16 »
Sej veš, itak že vsi vemo, da boš kmalu naštepala nerodovniško leglo...kaj se zdej ven vlečeš, je vse črno na belem v večini tem, kjer se ti oglašaš
Logiran
mojčica
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #125 :
sobota, 25.02.2006 : 11:52:02 »
Sirtaki si pa v zaostanku s časom, zelo zelo v zaostanku:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4014.645.html
Če ne verjameš mojim besedam ti lahko pošljem moj naslov in se lahko oglasiš pri meni doma. Če boš prišla čez nekaj tednov bo pa psička že sterilizirana. Lahko ti sporočim kdaj jo bom sterilizirala, da si boš pričla ogledat šive ali boš rajši šla z mano do klinike, da boš sto procentna?
Aska 2005 se popolnoma strinjam s tabo.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #126 :
sobota, 25.02.2006 : 12:03:14 »
To bom verjela, ko bo psička sterilizirana hehehe
lahka tut slikce objaviš šivov ja...
Logiran
aska2005
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #127 :
sobota, 25.02.2006 : 12:03:25 »
mojčica ne pusti se, nekateri ne verjamejo...jst kot že rekla, je moja sterilizirana, bi bila tudi če bi imela rodovnika, ker jo imam zase in za svoje veselje in ne za vzrejo naprej...
Logiran
mojčica
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #128 :
sobota, 25.02.2006 : 14:39:17 »
Citat
To bom verjela, ko bo psička sterilizirana hehehe lahka tut slikce objaviš šivov ja...
Sicer ne vidim posebnega razloga, da bi morala nekomu, ki je bil v preteklosti do mene žaljiv nekaj dokazovati, vendar bom to vseeno storila. Če mi bo s slikcami uspelo prepričati enega lastnika za sterilizacijo psičke, bom že s tem naredila nekaj dobrega. Psičko bomo sterilizirali čez cca 14 dni.
Forum mi je pripomogel k temu, da sem izvedela kaj je sploh rodovnik, vzrejno dovoljenje, nekatere zgodbe pa so prispevale k moji odločitvi. Veliko ljudi sploh ne ve čemu služi rodovnik...tako da jaz že nekaj časa preko e-mailov ozaveščam ljudi o tem. Nekaj ljudi mi je uspelo prepričati naj kupijo psa z rodovnikom. To mi je res v veselje. Ti ljudje so bili zelo veseli, ko sem jim povedala kaj je bistvo, kaj je vzrejno dovoljenje, zakaj ga nekateri psi ne dobijo,...no saj sami veste o čem govorim. Ena mi je bila res hvaležna in mi celo napisala naj čim večim pošljem to sporočilo, da jim operem možgane. So bili pa tudi negativni odgovori na moja sporočila, predvsem od tistih, ki so hoteli svojega psa/psičko parit. Morda sem jih pa vsaj spodbudila k razmišljanju.
Logiran
aska2005
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #129 :
sobota, 25.02.2006 : 15:12:12 »
mojčica super, berem že lep cajt tele poste, sam oglasila sem se šele danes, nism mogla , da se ne bi
Glede sterilizacije si se pametno odločila, moja je ful dobro to prenesla, dlakca kjer so jo operirali, ji še raste, ni še čisto tako kot je bilo prej. Ni mi pa všeč, da tako vsi pluvajo čez nerodovniške pse. Moje menje je pač tako. Meni je najvežnejše, da je pes zdrav. Ravno tako je lahko rodovniški bolehen kot nerodovniški. Vsekakor podpiram, da je pes rodovniški, da se ve kdo so starši in predniki in kake bolezni oz. težave so imeli. lp
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.361
«
Odgovor #130 :
sobota, 25.02.2006 : 15:39:29 »
Če že bereta poste, jih poizkusita tudu razumeti.
Glede tebe Mojčica..... kaj in do česa si se ti osvestila preko foruma jaz močno dvomim.
Pa me tudi prav malo briga, če daš psico sterilizirat ali pa ne. Si pa še nedavno iskala plemenjaka za tvojo nerodovniško psico. In sedaj boš pa kupovala psico z rodovnikom, da jo boš lahko parila....... give me a break!
Kaj ti misliš, da to kar psa kupiš z rodovnikom , in sedaj če ima pa rodovnik pa " gee muri" štancat legla
....... daj prosim, prizanesi s tvojimi modrimi izjavami. To če kupiš psa z rodovnikom , še ni rečeno , da boš pa kar lahko parila. Če ti na telesni oceni dobi vzrejno prepoved boš imela doma še eno sterilizirano psico( to pot rodovniško)...No zate ne vem če bi jo sterilizirala
.
Vse kar Altervita napiše.... si ni treba na zid nabit. Lahko se pa iz njegovih postov marsikaj koristnega izve.
Če bi dodobra prebrala njegove poste , bi si tudi prišla na jasno , da vsak mladič ki je skoten( rodovniškim staršem) ni nujno da je primeren za nadaljno vzrejo.
ravno zaradi takšnega mnenja kot ga imaš ti , in ga ima še marsikakšen lastnik psice... so nekatere pasme pripeljane tako daleč kot so.
Če bi se vsi striktno držali pri parjenju le najboljših primerkov bi bila marsikatera dedna bolezen izkoreninjena.
Logiran
aska2005
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #131 :
sobota, 25.02.2006 : 15:54:04 »
damayanti: jst čisto zastopim poste, se popolnoma strinjam s tabo kar si napisala. Pri moji je pač tako kot je, vsekakakor sem pa proti temem, da bi se načrtno parilo nerodovnoiške pse na veliko;. Moje v nobenem primeru nisem
namerava parit, da bi imela mladičke, zato pač je sterilizirana, bi bila že pred prvo gonitvijo, pač jo mati narava prehitela in sva eno to reč pač čez dali,
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.361
«
Odgovor #132 :
sobota, 25.02.2006 : 16:15:55 »
Citat: aska2005 , sobota, 25.02.2006 : 15:54:04
damayanti: jst čisto zastopim poste, se popolnoma strinjam s tabo kar si napisala. Pri moji je pač tako kot je, vsekakakor sem pa proti temem, da bi se načrtno parilo nerodovnoiške pse na veliko
Ne samo da bi se jih načrtno parilo na veliko. Teh načrtnih parjenj sploh ne bi smelo biti!
Če pes nima rodovnika( tudi če sta oba starša pasemska) to pomeni da zaradi nečesa starša nista dobila vzrejnega dovoljenja-> zato mladiči nimajo rodovnika. Nista v korist svoji pasmi. Še manj pa vzreditelj takega legla. In tak sploh ne bi smel imeti naziva vzreditelj ampak pohabljevalec pasme!
Zato pa imamo telesna ocenjevanja in preizkuse naravnih zasnov in podobne zadeve.
Verjetno to ni za brez veze. a je tako?
Tudi tisti lastniki psov katerih psi dobivajo slabše ocene ali ne opravijo vzrejnih preizkušenj, bi se mogli zavedati, da s tem ko parijo takega psa škodijo pasmi.
Vsak si izbere pasmo psa zaradi tega ker mu je zaradi nečesa všeč. In bi moral imeti tudi toliko zavesti, da ohrani kvaliteto pasme.
samo malo si poglejte določene pasme... kaj vse jih pesti od displazij, kožnih problemov, dihalnih motenj, srčnih težav itd, itd...... A je to prav ? A res to rabimo?
Pomoje da ne. Vsak lastnik ima rad zdravega psa. Zdrave pse pa dobimo samo z selekcijo. To je pa ta beseda nad katero sta se vidve z Mojčico v zgornjih postih tako zgražali.
Pa ni nikakršen bav bav- ta beseda.
Enostavno, če hočeno nekaterim pasmam dobro in jih vzrediti v zdrave in lepe primerke svoje pasme je potrebna selekcija. To je pa naloga dobrega vzreditelja.( kateri bi se na to moral spoznati)
Logiran
mojčica
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #133 :
sobota, 25.02.2006 : 16:23:01 »
Citat
Glede tebe Mojčica..... kaj in do česa si se ti osvestila preko foruma jaz močno dvomim.
Pa me tudi prav malo briga, če daš psico sterilizirat ali pa ne. Si pa še nedavno iskala plemenjaka za tvojo nerodovniško psico.
Mi je čisto vseeno, če vi dvomite glavno, da imam jaz čisto vest, glavno da sedaj vem kaj, kako in glavno je da tudi jaz drugim sporočim kar bi moral vsak zvedeti na čim bolj prijazen in odprt način. Kdaj sem nedavno iskala plemenjaka? Takrat ko sem ga resnično iskala in še nisem imela pojma kaj je rodovnik....sem dala več oglasov. Izbrisala sem jih kolikor sem jih našla, če je še kje kakšen mi to sporočite. Res se ne mislim prerekati o stvareh, ki niso resnične.
Citat
In sedaj boš pa kupovala psico z rodovnikom, da jo boš lahko parila....... give me a break!
Kaj ti misliš, da to kar psa kupiš z rodovnikom , in sedaj če ima pa rodovnik pa " gee muri" štancat legla ....... daj prosim, prizanesi s tvojimi modrimi izjavami. To če kupiš psa z rodovnikom , še ni rečeno , da boš pa kar lahko parila. Če ti na telesni oceni dobi vzrejno prepoved boš imela doma še eno sterilizirano psico( to pot rodovniško)...
Ne kupujem psičke z rodovnikom. Za tak nakup se bom odločila čez nekaj let, ker mi je eden kuža za enkrat čisto dovolj. Ko si bom pa omišljala naslednjega psa in če bom imela željo po vzreji bom kupila psičko z rodovnikom. Z njo bom šla na vzrejni pregled in če tega ne bo opravila jo pač ne bom parila. V primeru, da si bom pa resnično, na vso moč želela vzrejati bom pa kupila odraslo psičko pri katerih se že lahko ugotovi, če ustreza standardu. Vsekakor je ne mislim kupit z namenom da bi "štancala" legla oz. kakorkoli ste se pač vi izrazili (na zelo neprimeren način).
Če čez nekaj let ne bom imela želje po leglu mladičkov se bom odločila za psa iz zavetišča.
Citat
Če bi dodobra prebrala njegove poste , bi si tudi prišla na jasno , da vsak mladič ki je skoten( rodovniškim staršem) ni nujno da je primeren za nadaljno vzrejo.
ravno zaradi takšnega mnenja kot ga imaš ti , in ga ima še marsikakšen lastnik psice... so nekatere pasme pripeljane tako daleč kot so.
Seveda pes mora opraviti vzrejni pregled kjer se ugotovi, če je primeren za parjenje oz. če je primeren da ima potomce. Še prej pa kuža opravlja zdravniški pregled, ki je predpisan za vsako pasmo posebej (npr. pri zlatih prinašalcih slikanja kolkov). No sicer pa vi to že veste še bolje kot jaz, kajne? Vaš kuža mora celo opravljati delovni izpit, kajne? To kar sem napisala jaz bi morali sporočiti čim večim ljudem in to na prijazen način in ne npr. s takšno aroganco kot jo imate vi. Z lepo besedo se da marsikaj doseči. Ne vedo pač vsi kaj je rodovnik, vzrejno dovoljenje in morda je tudi to razlog, da je na svetu toliko nerodovniških kužkov oz. mešančkov.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #134 :
sobota, 25.02.2006 : 16:30:21 »
Citat: mojèica , sobota, 25.02.2006 : 16:23:01
Seveda pes mora opraviti vzrejni pregled kjer se ugotovi, èe je primeren za parjenje oz. èe je primeren da ima potomce. Še prej pa kuža opravlja zdravniški pregled, ki je predpisan za vsako pasmo posebej (npr. pri zlatih prinašalcih slikanja kolkov). No sicer pa vi to že veste
Draga moja, pri zlatih prinašalcih so kolki še ta NAJMANJŠI problem! Vidim, da se imaš še res veliko za naučit
Logiran
Strani:
1
...
4
5
6
7
8
[
9
]