mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 04.10.2024 : 15:16:55

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Dolgodlaki škotski ovčar
Strani: 1 ... 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 ... 91   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dolgodlaki škotski ovčar  (Prebrano 242620 krat)
0 članov in 19 gostov pregleduje to temo.
rex
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #585 : petek, 02.11.2007 : 11:54:27 »

Živjo!Mene pa zanima nekaj več o tej pasmi,odločam se za nakup svojega prvega psa.Vem,da je ta pes po značaju zelo prijazen pes in je navezan na družino ima dolgo dlako,ki zahteva vsakodnevno nego,zanima me tudi,če bi biu primeren lastnik za tega psa,živim v hiši z vrtom,v družini bi za psa skrbeli usi.

                                                                 Marko Smiley
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #586 : petek, 02.11.2007 : 14:04:09 »

Dlaka ne zahteva vsakodnevne nege....ta dlaka je najbolj super dlaka v pasjem svetu..blato se posuši in samo odpade. Ščesat je potrebno psa na nekje 14 dni, malo večja panika je v času menjavanja dlake, takrat pa je z dlako cela štala...resnično je je dosti...ogromno! Za nego potrebuješ posebno krtačo, ki nima kovinskih špicekov, da ne izcufaš preveč podlanke, čeprav kar se mene tiče, je itak ne rabi takšen kup, kot je sedaj moderno pri škotih.

Karakterno so zelo nežni kužki, prisila pri njih odpade, znajo biti hitro prizadeti in šolanje je vsakodnevno ukvarjanje z njimi. Srečen škot, bo tisti, ki ima dovolj mentalne in fizične zaposlitve. To so psi za DELO in delo tudi obožujejo (zadovoljni so tudi s trikci, samo da delajo možgani in da je lastnik samo njihov), vse ostale mone, zame niso škotski ovčarji. Ta pes hoče bit ob človeku in se hoče udejstvovat s človekom...vsako neukvarjanje s tem psom je uničenje karakterja.  Potrebujejo veliko gibanja in svobode (so nagnjeni k potepanju) in obožujejo nežne in razigrane otroke.

Pri šolanju moreš pazit, da se sami odločijo za nekakšne podvig.....škot misli s svojo glavo in sprva bo preveril, če je vse ok, potem pa bo naredil...ne bo se vrgel v grabn, samo zato, ker lastnik to reče, zato so pogosto nerazumljeni kot trmasti in nedojemljivi. Pri tem pa je potrebno pazit, da ne podpihuješ plašnosti...to je karakterna hiba pri nekaterih linijah škotov, ki se zna preleviti v agresijo iz strahu. Poznam veliko ljudi, ki so imeli nelepe izkušnje s škoti (škot načeloma ne ugrzne in drži, ampak uščipne in to zna biti zelo boleče in nevarno-moja sestrična je skoraj ostala brez očesa zaradi enga škota, ki se je gonil pred njihovo bajto  Tongue).

Pri nakupu bodi bolj pozoren na karakter kot izgled, ker se  mi dozdeva, da je vzreja malo zašla in se preferira le lepota (beri lepa, natupirana dlaka, ki je že skoraj samoojedasta), kvaliteta karakterja in delovnega nagona  pa se je izgubila (sem hotela napisati, da se izgublja, vendar misli, da je marsikje že izgubljena).

Prvo kot prvo pa je, da če se zavedaš, da pes ni igrača, da zahteva izzive za svoj razvoj (sploh pasme, ki so bile vzrejene za delo) in da želi biti enakovreden član družine in ste pripravljeni psu posvetiti čas, potem noben pes ni kakšen velik problem. Če se zavežeš, da boš to počel naslednji najmanj 10 let (čeprav imajo škoti dokaj dolgo življenkso dobo)

Aja, psa kupi pri vzreditelju, ki je poskrbel tudi za preglede različnih dednih bolezni, mogoče tudi takšne, ki so pogoste, a jih vzrejna komisija ne zahteva.

Za še več stavri pa se itak lahko obrneš na klub za britanske pasme, tam je veliko strokovnjakov, ki ti bodo znali svetovat. Misli pa s svojo glavo.  Wink

Aja, škotski ovčar ni Lassie kot iz filma, ki vso znanje prinese že na svet....s tvojim pravilnim vodenjem, pa lahko to postane.  Wink

Lp
 
Logiran
rex
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #587 : petek, 02.11.2007 : 14:12:01 »

Felina hvala za izčrpen odgovor,zavedam se,da pes ni igrača in ga je treba veliko naučiti,zelo si mi pomagala.Še enkrat hvala.
Logiran
GoldenGirl
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 263


« Odgovor #588 : petek, 02.11.2007 : 21:08:32 »

Jaz imam 4 škote...imamo tudi dva NO... Prej sem imela NO, ampak sem se zaradi njegove dominantnosti (ni maral druge pse) odločila za drugo pasmo...in to so sedaj škoti in to že štiri leta..imamo pa poleg NO, še 5 konj in dva majhna otroka in sve vsi super razumejo... Škoti so zelo primerni za šolanje kot je poslušnost, agility...ali pa tudi pašnja ovac, ki sedaj postaja bolj pa bolj popularna disciplina...Mojega Pârisa in Aisho sem poskusila na pašnjo ovac in zlasti Pâris ima super nagon... oba samca..Pârisa in Frosty-ja sem uvozila iz Francije, kjer je karakterni test ali test na ovce predpogoj da pes dobi vzrejno dovoljenje...

Zame je največja hiba modernega škota plašen in neuravnovešen temperamant/karakter...s primerno selekcijo plemenskih živali se lahko ta hiba popravi! Uživajte! GG
Logiran
ergo
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #589 : petek, 21.12.2007 : 12:33:19 »

Kako lepi psički na strani 37!!!
Kot da gledam našega psa!

So tvoji?
Logiran
ergo
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #590 : sreda, 23.01.2008 : 17:20:04 »

Ker v forumu, kjer se govori o vzgoji ne dobim pravega odgovora, bi vas tukaj navzoče prosil za pomoč in ponavljam vprašanje:

Pozdravljeni!
Tudi mi imamo probleme z lajanjem našega 8 let starega škotskega ovčarja, pa več ne vemo kako ga odvaditi te razvade.
Namreč:
zaprt je v boksu in žival začne z lajžem in cviljenjem kakorhitro pridemo domov. To traja brez prestanka, tudi če ga skregamo. Nekaj časa smo ignorirali njegovo lajanje, pa ni pomagalo. Tudi z vodo smo ga parkrat polili: mir je bil nekaj časa, nato pa je spet začel z lajanjem.
Nikakor ga ne moremo navaditi na nov dom, kajti pred letom dni smo se preselili skupaj s psom, letos je bil preseljen v boks, ki ga sicer sprejema za svojega, vendar si obupno želi naše bližine, kar pa žal vedno ni mogoče. Iz boksa ga spustimo, če nam le čas dopušča, vsako popoldne, ko se ukvarjamo samo z njim, za več kot uro ali dve, vendar mu to ni dovolj.
Je zelo živahen, poln energije in ima rad,  če mu kdo brca žogo, tako da ponavadi prej mi omagamo od igranja kot on.
Pravzaprav je od selitve v novo okolje postal čisto desocializiran: trmasti, kakce je začel puščati povsod, nadležen je s svojim laježem, pravzaprav ne laja več na mimoidoče, sploh jih ne registrira, laja samo na nas in nas vabi, da ga spustimo, kar pa seveda vedno ni mogoče.
Žal se še vedno ukvarjamo z dokončanjem hiše, tako da žal nimamo možnosti spustiti psa, da bi brez nadzora tekal po dvorišču. Imamo pa v načrtu čimprej dvorišče ograditi in psa seveda spustiti iz boksa, da bo svoboden tudi takrat, ko nas ne bo doma. Ampak do takrat ga bo treba nekako navaditi oz. odvaditi tega nadležnega laježa in cviljenja.
No sedaj je začel z izsiljevanjem še ponoči: nekako do 1 ponoči je mir, nato pa začne lajati kot da je dan! Čisto smo že obupani, ker nam zadeva že uhaja izpod kontrole, sosedje pa so vse prej kot prijazni, pravzaprav besni!!!
Kaj storiti s psom, da ga spravimo zopet v normalo?

Ima kdo kakšno izkušnjo ali idejo kako rešiti ta problem?
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #591 : sreda, 23.01.2008 : 17:39:14 »

Če je možnost ga dajte v hišo, ali pa v garažo in naj bo zunaj, ko se ukvarjate z njim.
Jaz bi poiskusila tudi s pasjo igračo in to s kongom- votla igrača v katero se da lahko pasto za kong ali pa kaj drugega. Pes se s tem nekaj časa zamoti. Potem so še bikovke, tudi z njimi se pes nekaj časa zamoti, morajo biti pa velike. Kako je pa kaj s sprehodi, ga vozite na redne sprehode 3x na dan? Nekaj je sigurno narobe oz. drugače, kot je bilo v prejšnjem domu. Malo pomislite, kaj bi to lahko bilo. Ste mogoče včasih hodili na daljše sprehode in ima pes ogromno kondicije? Ne verjamem, da bi pes takole izsiljeval celo popoldne.
Če rad prinaša žogice, ga lahko z žogico utrudite. Dobiti mora neko psihično zaposlitev, fizična ni dovolj.
Upam, da boste našli rešitev. Je pa res, da nimam škota in govorim tako na splošno, kako bi ravnala pri svojem psu.
Logiran
GoldenGirl
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 263


« Odgovor #592 : četrtek, 24.01.2008 : 15:34:06 »

Škoti in lajež je lahko velik problem... naši štirje so spuščeni cel dan na velikem vrtu...ampak ena teče in laja za motorjem in traktrojem (to dela tudi baje njen oče in njen "nečak", sin od sestre)... samča lajata na druge pse če gredo mimo ograje... druga psica pa laja ko je vesela, ko pridemo, ke je čas za hranjenje... rešitev je to kar je napisala lejca...garaža..ali kaj podobnega... ali pa da se dvigne ograja boksa, da pes ne vidi čez... Tudi pes od kolegice, ki je bil v boksu... je lajal na vse., tudi naseseda ob 4 zjutraj ..sedaj ga ima v garaži in je mir!  Smiley GG   
Logiran
Tosca
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #593 : nedelja, 27.01.2008 : 17:58:50 »

Dragi Ergo,,

v tvojih postavljenih vprašanjih se pojavljajo tudi odgovori. Ko govoriš, da vaš škot obupno cvili in laja, ko pridete domov, to pomeni, da je vas je neizmerno vesel in vi namesto, da bi ga veselo pozdravili nazaj, praviš, da ga celo okregate. To je za mene skregano z vso logiko. Za božjo voljo, tudi vi njemu pokažite, da ste ga veseli. Moje osebno mnenje je, da škot nikakor, pod nobenim pogojem ni ne za verigo, ne za v pesjak. To je klasičen družinski pes, vdano zvest družini, s katero želi preživeti svoje pasje življenje. In to vam vaš škot hoče na različne načine pokazat, vendar ga vi očitno ne razumete. Želi vam povedati, da je tudi on vaš družinski član, ki si želi vaše družbe, pa čeprav samo ležanja ob vaših nogah. Zato tudi s svojo pametjo poskuša različne načine, da bi mu le uspelo, da se vam pridruži. Prepričana sem, da če bi ga spustili v hišo, mu v njej namenili svoj prostor, mu omogočili, da bi čim več časa preživel z vami, ga redno vozili na sprehode, bi problemi izginili. V času vaše odsotnosti, ko vas ni doma, ga lahko pustite v pesjaku, ker sem prepričana, da vaš pes zelo dobro ve, kdaj ste odsotni in takrat ne cvili in laja, amapak samo, ko čuti vašo bližino in vam želi povedati, da si želi vaše družbe.
Res je, da so škoti znani po tem, da radi lajajo, ampak samo zaradi svoje zelo močnega instinkta čuječnosti. Res pa je, da jih kaj lahko tega tudi odvadimo, vendar moramo biti pri tem vztrajni in seveda pes mora biti mlad. Osem let starega psa nimamo več kaj odvaditi, navade so že ustaljene.
Upam, da boste vašega kužona sprejeli medse, in boste videli, da bodo problemi izginili.

lp
Logiran
Alma
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 57


« Odgovor #594 : torek, 29.01.2008 : 10:09:55 »

Pes, ki je navajen (8 let!!) živeti drugače se seveda sedaj ne počuti dobro. Torej vam to s tem pokaže...saj drugače ne more povedat. Problem se da rešit
s tem, da poskusite ugotoviti kaj vam želi s tem povedat...in ne iščete napake pri njemu. Znašel se je v pesjaku, na to ni navajen...in tudi ne spada tja. On išče vašo bližino in po mojem tudi možnost nemotenega gibanja- saj je na to navajen, ker je skoraj celo življenje tako živel. Sprejmite ga v stanovanje in začnite delat ograjo...vem, da je to drago, ampak je to rešitev...če boste recimo pol leta brez novega kavča, ometa ...ne bo nič narobe...dobro počutje vašega ljubljenča, vas in dober odnos s sosedi je več vreden. Vse pride ob pravem času... odnose pa je težko popravit.
Logiran
GoldenGirl
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 263


« Odgovor #595 : nedelja, 03.02.2008 : 16:25:49 »

Moj kosmati medvedek Frosty..  Grin GG

http://goldengirl.moj-album.com/slike/1868094/P2Aoa8HgFQ1RNql8.v.jpg
http://goldengirl.moj-album.com/slike/1868094/CXbC4CM4v4w5m8oJ.v.jpg


Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 662


« Odgovor #596 : četrtek, 20.03.2008 : 16:18:17 »

Kot vsako leto, bo tudi letos Slovenski klub za britanske ovčarske pasme organiziral preizkus pašnih zasnov v klubu Sheepdog Isnontino (20 minut od slovenske meje, blizu letališča Ronchi). Test se bo odvijal 11. maja 2008, s pričetkom predvidoma ob 11. uri. Vsi interesenti se lahko prijavite na e-mail lidija.oklescen@email.si Cena preizkusa je 10 € na psa. Na voljo bo tudi za jesti in piti, cena je 15 € (vključuje meso na žaru, zelenjava, pijača in sladica).
Po končanem preizkusu, bo tudi za tiste, ki hodijo na pašo že dlje časa mini tekma 
Zbirno mesto bo letališče Ronchi-Trst ob 10. uri in se potem ob 10:10 skupaj odpravimo na kraj dogodka.

Prijave sprejema Lidija Okleščen na e-mail lidija.oklescen@email.si ali na telefon 041 901 776, najkasneje do 8. maja.
Logiran
GoldenGirl
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 263


« Odgovor #597 : torek, 08.07.2008 : 09:28:05 »

Naša Dolly sedaj stara 5 mesecev, ko se je prvič poskusila v agilitju... Cheesy GG

http://www.moj-album.com/slike/1868094/sbbaJmmqFWNSaY7J.v.jpg
http://www.moj-album.com/slike/1868094/YzCVoS2V2JrZQKDv.v.jpg
http://www.moj-album.com/slike/1868094/SPdtsojIXrIql594.v.jpg
http://www.moj-album.com/slike/1868094/WOLUFihArK2hQNFR.v.jpg
Logiran
damasi
novinec
*
Sporočil: 1


« Odgovor #598 : petek, 31.10.2008 : 20:59:24 »

pozdravljeni .tudi mi imamo 15 mesecev starega škotskega ovčarja.Gal neustavljivo laja,ko  pride kdo od nas domov ali, če pride kdo na obisk. vedno ga pocarkljamo in se mu posvetimo vendar lajanje ne mine vsaj 15-20 minut. kaj naj še naredimo da bo nehal lajat,saj je to zelo neprijetno sploh ,ko pride kdo na obisk. hvala za vsak nasvet
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #599 : petek, 31.10.2008 : 22:14:17 »

A vi ste potrjevali lajanje?
Ko je lajal ste mu namenili pozornost?

Če je bilo tako lahko ignorirate psa, dokler ne utihne. Lahko ga tudi umaknite v drug prostor, da se umiri in ga spustite brez proslavljanja. Kot da ni bilo nič.

Je pa navadno tako, da se potrebuje za odpravo težave vsaj toliko časa kot je nastajala.

Če je tudi sicer lajast se splača psa naulčit kaj pomeni beseda tiho. Ampak res naučit, tako kot recimo sedi ali glas ne pa samo "lajat" z njim.

Pes se razburi in pač zato laja, ga morate pomirit brez, da bi ga s tem pohvalili. Kako? Ne vem. Ga nisem nikoli vidla. Lahko tudi s tem da se ga umakne, ampak ni nujno...

Maš veliko različic, ki se razlikujejo predvsem po tem zakaj pes res laja in kako je prišlo do tega.

Lahko pa komot rečeš resno NE in to tudi res misliš. Če ve kaj to pomeni bo nehal. Brez kompliciranja Wink

Srečno Wink
Logiran
Strani: 1 ... 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 ... 91   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Dolgodlaki škotski ovčar
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines