mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 22.11.2024 : 12:11:14

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Brazilska fila
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 24   Dol
Natisni
Avtor Tema: Brazilska fila  (Prebrano 112282 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
altervita
živim tukaj
Spol: Moški
Sporočil: 4.029

« Odgovor #105 : nedelja, 13.02.2005 : 22:35:23 »

kot tretje je pa jasno, da niti CAFIB niti FCI (pa ne smemo pozabit, da ima ogromno FCI pso TUDI, HKRATI, še CAFIB papirje. Kot recimo mi, ki damo slikat in nam priznajo v sloveniji, potem pa še v BK minhen pošljemo, da je "uradno, nemško" overjen rezultat), psi, niso vsi idealke. Ne more bit, ker idealk je pač povsod malo.
Logiran
altervita
živim tukaj

« Odgovor #106 : nedelja, 13.02.2005 : 22:41:57 »

pa še P.S: Meni so te "idealne" file ki jih Marko kaže, grozne. Visoke riti, sedlasti hrbti...
In tudi idealen bokser, mi ni všeč, bi "kja spremenil, enmalček". Ampak jaz vzrejam in ljubim to pasmo zaradi pasme, ne zato, da bom nekaj svojega "izumljal".. Lastne estetske preference so samo delček mozaika, ki ga rabim sestavit v to, da bom vzredil lepega psa.
Logiran
AMEBA
gost
« Odgovor #107 : nedelja, 13.02.2005 : 22:43:31 »

Hvala za jasne odgovore!
Logiran
altervita
živim tukaj

« Odgovor #108 : nedelja, 13.02.2005 : 22:53:20 »

ni kaj, saj smo tu zato, da diskutiramo Smiley
Logiran
altervita
živim tukaj

« Odgovor #109 : nedelja, 13.02.2005 : 23:09:24 »

pa ker me matra...haha...Marko je napisal kako je ministrstvo dalo koncesijo, takorakoč v varstvo, svojo nacijonalno pasmo enemu klubu. No, na madžarskam se zna zgodit, da bodo MEOE uradno prepovedali, ukinili, ker nima koncesije države Madžarske. In kot članica EU mislijo svoje pasme zaščitit. Mislite da bodo Kuvaszi, Pumiji, Puliji še imeli isto ime v FCIju? Ne madžarski ovčarski psi se bodo imenovali, Madžarska pa 11 let, dokler nove zveze ne sprejmejo v FCI, ne boimela članice v tej "po božje čaščeni organizaciji".
Kangal je zaščitena pasma Turčije. Mešanci kangalov in drugih pasem, so v FCI imenovani Anatolski ovčar. Neka hibridna pasma, ki ji po domače rečejo Kangal vsaj večina FCI vzrediteljev. Mislite da imajo rtes kangale?

FCI Fila (ki ni hkrati tudi CAFIB), je en navaden mešanec. Brazilska doga, al pa dogo brasilero, če hočete. KAR SE MENBE TIČE, jasno, ne vsiljujem nobenemu...
Logiran
altervita
živim tukaj

« Odgovor #110 : nedelja, 13.02.2005 : 23:16:58 »

aja, kosmati perujski goli psi s čimbolj popolnim zobovjem, so v FCI in v Evropi nekaj normalnega. Z "nepopolnim zobovjem" lahko še iz ringa letiš. Kosmatega parit...ni bleema. Pa to v peruju delajo? no way. So popolni zobje zahteva? ne, psi so skoraj braz njih. itd.

Karkoli pride v evropo, pokvarimo, in potem smo še ponosni na to, oz to vneto zagovarjamo. Konc koncev imam tudi sam z bokseraši diskusije, ko jim trobim, da so nam po 2. svetovni vojni, vzrejo rešili angleški psi, "utemeljteljica" pasme je pa že v po prvi svetovni vojni začela samo z Američani sodelovat, ker so bili bolj "konzervativni", od 60. let naprej pa evropske vzreje sploh ni več komentirala niti ni sodila v evropi. In hec. Najprej sem se zakuril na Ameriške in angleške pse, ki so mi še danes "mila majka". šE DANES ME "ZDRAVIJO" DA JE TO DRUG, AMERIŠKI TIP...
Logiran
marko006
rad pišem
Sporočil: 285

« Odgovor #111 : nedelja, 13.02.2005 : 23:28:11 »

je pač tako: če ima fila rit nižje od vihra, je to zelo težka napaka, če ima raven hrbet pa težka (po fci-standardu prav tako kot po cafibovem).
če fila ne "kljusa" - to je, da hodi v "kamelji hoji" - to je, da premika obe nogi ene strani istočasno naprej in nazaj, je to diskvalificirajoča napaka (po fci-standardu).
če pa pes ne nosi glave pri sproščeni hoji pod linijo hrbta ali ima v "stanju mirovanja" gube na nosu pa to sploh ni fila (zato to v standardu, ki je narejen za file tudi sploh ni navedeno Grin)

je pa treba standard preštudirati, predenj veš kaj boš vzrejal (v slovenščino pa ni preveden).

doma imam knjigo, ki je izšla leta 2005 s slikami iz brazilije, ki so bile narejene leta 2004. začuda se prav tam, kjer vzejajo največ brazilskih fil "tip" ni prav nič spremenil.

vsak selahko sam odloči po kakih kriterijih in s kakimi psi bo vzrejal (al' pa ne vzrejal). jaz osebno pač misli, da - če se že človek odloči za vzrejanje, da se drži po možnosti tistega kluba, ki je uradno za pasmo zadolžen.
kangal naj bi se vzrejal tak, kot ga želi zadolženi turški klub a kangale.
kraški ovčar naj bi se vzrejal po direktivah slovenskega kluba za kraške ovčarje
brazilske file pa tako, kot jih vidi uradno pristojni brazilski klub.

mislim pa, da bo mogoče vedno prodajati vse pse, ki imajo rodovnik brazilske file (vseeno ali so fili podobne ali ne)  iz razloga,  da 99 odstotkov ljudi ne ve (in veliko večino tudi ne zanima) kakšna je res brazilska fila. kako naj tudi bi - saj še mnogo vzrediteljev on sodnikov ne ve!

lp
marko
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
Sporočil: 156

« Odgovor #112 : nedelja, 13.02.2005 : 23:48:51 »

Naj se priključim že zelo rzširjeni debati.Ne vem zakaj ve Altervita vključuje v debato, ker sploh ne pozna Brazilske file, kar je sam priznal in jo celo imenuje Brazilska doga.Naj še enkrat napišem da CAFIB ni priznan od FCI in da celo na CAFIB razstavah sodijo FCI sodniki.
Mogoče sodniki FCI nimajo pojma o ocenjevanju fil po mnenju nekaterih, ampak dejstvo je da ocenjujejo tako kot ocenjujejo in da naši psi po njihovem mnenju so kvalitetni in lepi.Oprosti ampak mi hodimo na FCI razstave in na teh dosegamo uspehe,zdaj pa če so naši psi "mešanci" pač so kupili smo jih in razstavljamo jih zato zdaj pa ali je to nekaterim všeč ali ne.
Mogoče naši psi na CAFIBU nebi dosegli nič ampak verjetno tudi CAFIB psi nebi na FCI nebi dosegli nič, ker so sodniki "neumni" ali pa zato ker jim je všeč to kar vidijo pri tako imenovanih mešančkih.
Mi smo ponosni na naše pse, dejstvo pa je da imajo rodovnike popolne z vsemi predniki,.... Torej so priznani obojni in CAFIB IN FCI.Ljudje naj se opredeljijo kako jim je ljubše mi smo se in je brez veze debatirati kiri psi so lepši,čistokrvni boljši.Na svojem področju pa je dejstvo da lahko oboji nekaj dosežejo.

Lep pozdrav!
P:S.
Upam da nisem koga užalila. Grin
Logiran
altervita
živim tukaj

« Odgovor #113 : ponedeljek, 14.02.2005 : 00:00:19 »

Naj se priključim že zelo rzširjeni debati.Ne vem zakaj ve Altervita vključuje v debato, ker sploh ne pozna Brazilske file, kar je sam priznal in jo celo imenuje Brazilska doga.
Upam da nisem koga užalila. Grin
sem že povedal: poskušam se poglabljat v druge pasme, poskušam gledat kako vzrejajo drugi, poskušam bit kompletemn kinolog, da bi bil dober vzreditelj svoje pasme. Nimam file, so mi všeč, kot vsak drug pes. Poznam anatomijo psov, vem za uporabnost.
menim, da se v debato o tem kaj je bilo prej, kura ali jajce, v tem primeru zlahka vklučim. debatirate o različnih organizacijah, od lkaterih vsaka goni svoje. FCI priznava mešance z mastini in agleškimi mastifi, etc, kot je omenil Marko v svojem izjavljanju. TO JAZ IMENUJEM "DOGO BRASILERO". Ker je Cafib, organizacija, ki so jo OČETJE file postavili, da bi jo "moneymakerske" mastodontske organizacije a'la FCI in AKC, ne pokvarile do konca. Kot je bilo rečeno: sem nazadnjak, če menim, da Kitajski Kraški ovčarji niso pravi kraševci, ker se je en kitajc (FCI, AKC) odločil, da bi on pa malo večjega...

KO boste razpravljali o stopu pri fili al pa o idealnih kotih sprednjih nog, se ne bom vključil, ker nisem tu not toliko doma. Bom pa z zanimanjem prebral.
Dokler razglabljate o tem, da so vaše preference na strani ESTETIKE, ne pa na strani pasemskega standarda in pasme same...ja, bom razpravljal, pa četudi bi niti ne imel psa, kamoli file.
Logiran
altervita
živim tukaj

« Odgovor #114 : ponedeljek, 14.02.2005 : 00:08:24 »

pa povejte vi, koliko ste pasmo študirali, koliko časa jo imate?
Jaz sem imel Bokserja tri leta preden sem SPLOH začel razmišljati o pasmi i STANDARDU. Da sem začel o ostalih molosih, je trajalo še tri leta...Najlepši na svetu je bil. So mi vsi rekli. "strokovnjaki". Danes ne dam zanj 3 tolarje glede skladnosti po standardu. Je pa dober Pes. Super karakter. Vsaj to...

Amapak ni to point. VZORE si je treba izbrat, VZORNIKE. In to ni sosed ali prijatelj ali vzreditelj. To so njegovi konkurenti, moji sovražniki, ljudje ki me sesujejo z argumenti. Od njih se lahko učim. In tako danes vem, kaj imam doma. Konec koncev, imam dovolj dobrih in slabih, da opazim razlike. In tudi, da vem, ko mi nekdo hvali pse, kdaj laže, oz ko mi jih šimfa, da vem kdaj je zavisten.

Torej, kje ste se vi učili, kdo ste vi, koliko časa imate file, da mene sprašujete od kod mi "jajca" da se k vam, " v vašo posvečeno" debato mešam. Ko se niti o Fili ne menite ampak o tem, katera organizacija oz kateri VZREJNI STANDARD (TO JE DEJANSKO SMISEL CAFIBA) velja in je pravi...
Logiran
marko006
rad pišem

« Odgovor #115 : ponedeljek, 14.02.2005 : 00:14:32 »

...da celo na CAFIB razstavah sodijo FCI sodniki.

to pa ne bo držalo Wink. v evropi je sploh samo en sam cafib-sodnik (ali ta sodi tudi fci-razstave ne vem). na evropske cafib-razstave vedno prihajajo brazilsko cafib-sodniki.
od cafiba priznan pa ni noben pes kar tako - neglede kako popolen in kak rodovnik ima. da je pes priznan od cafiba mora biti od cafiba pregledan in odobren (na eni od cafib razstav).
od prvih 2000 psov, ki jih je cafib v prvih letih svojega obstoja pregledal, je bilo ocenjenih z "odlično" sedem.
prav zato, KER cafib ni odgovoren nobeni strešni organizaciji, si lahko privošči strogo selekcijo.
če imaš psa, ki je od cafiba ocenjen odlično - imaš (zame) "ameriko".
če imaš filo, ki je na fci razstavi bila ocenjena odlično pa ne nujno (to izjavo takoj popravim, če mi lahko poveš samo za ENO filo, ki je bila na vsaj treh razstavah, pa niti enkret ni bila ocenjena odlično - ne boš našla. čudno, da so po evropi same "odlične file" Smiley)
saj je prav da ste ponosni na svoje lepe in uspešne pse. ampak to, da je pes lep in skladen pač še ne pomeni nujno, da je tipična fila (tudi manj tipične file so lahko lepi psi oz. je lepota stvar okusa - kaj je tipična fila ali ni, pa ni stvar okusa,  temveč standarda).

altervita pa naj se kar še oglaša - tudi nekdo, ki je nekaj mesecev ali let lastnik file zato še ni "strokovnjak".
če se bomo oglašali smo lastniki fil, bo diskusija bolj revna (ker nas bo malo), če se bomo oglašali samo tisti, ki smo prebrali kaj določa standard za brazilske file, pa še revnejša.
lp
marko
Logiran
altervita
živim tukaj

« Odgovor #116 : ponedeljek, 14.02.2005 : 00:22:42 »

heh, sej se bom itaq, ker sem ena tečna muha, pač.

Še en primer. Zakaj bi imel F1? ker fajn zgleda. ja ampak vseeno ga ne morem met, oz nočem tega, da bi mi rit odneslo na vsakem ovinku, ker to pač ni avto za na cesto. Ko bojo pa naredili potniški avto -F1 dizajn, ampak cestna uporabnost, ga bom pa imel.

In zdaj je CATCH. A bom lahko rekel, da mam F1??
 In še več: BOM IMEL JAJCA se it s SCUMACHERJEM KREGAT (MARKOVI PSI SO VSI cafib IN fci PREDNIKOV)  da je moj F1 bolj pravi F1 od njegovega, oz mu rečt: ne vozim grandprija (nismo v braziliji) jaz sem v AMZS?. Mislim da ne.

In Alti ziher ne bo potrdil tega gledanja.
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
Sporočil: 156

« Odgovor #117 : ponedeljek, 14.02.2005 : 10:35:53 »

Hello

Naj povem da se nimam za strokovnjaka, saj imam filo komaj dobro leto, sicer sem imela že nemškega ovčarja, ampak mi je po karakterju bolj všeč fila.Po mojem mnenju je bolj cart, tako sem jo tudi vzgojila.Marko sam lahko pove da moj pes ne kaže agresije in je bolj cartljiv kot katerakoli muca.Pa file naj bi bile napadalne.Torej to teoretično ne drži pri vseh.Odvisno od vzgoje.

Po pravici povedano sem se o standardih začela zanimati preden smo šli prvič na tekmovanje.Vem da nimam cafib file ampak živimo v evropi in tudi tu razstavljam, zato sem ponosna na mojo mešano ali fci filo, kako vam je ljubše.Če pa bom kdaj želela iti na cafib razstavo pa bom šla, pa če bom pogorela pa bom za mene še bo moj pes vedno najlepši in multi šampijon mojega srca.
Jaz sem vzela psa ker mi je bil v prvi vrsti všeč šele na to sem začela razmišljati o tem da bi ga razstavila.Pa mislim da nisem naredila napake.
Pa četudi bi mi bil nek pes všeč in nebi bil po standardih bi ga vzela.Ne razmišljam tako kot nekateri koliko jim bo pes dal nazaj.

ŽIVALI IMAMO ZATO KER JIH IMAMO RADI IN NE ZATO KER USTREZAJO STANDARDU, vsaj pri meni je tako
Ali vi neboste imeli punce ker ni sodelovala na miss sveta in nima mere 90 60 90 ? Huh
No pa očitno obstajajo tudi takšni. Undecided
Logiran
marko006
rad pišem

« Odgovor #118 : ponedeljek, 14.02.2005 : 11:15:07 »

potrjujem izjavo amoss, da je amos cartljiv in sploh ni nezaupljiv do tujcev.
se tudi strinjam, da imamo pse zato, ker jih imamo radi in ne zato ker ustrezajo standardu.

tudi ne trdim, da so vse cafib-file "božanske", vse fci-file pa "zanič", ker bi bila to preproto laž.
tudi v cafib-leglih se pojavljajo "netipični" primerki fil in tudi v fci-leglih se najdejo tipični predstavniki pasme (neglede na to ali ustreza standardu ali ne, pa je vsem skupno, da ljubijo svoje ljudi in so tudi vsi vredni ljubezni svojih gospodarjev). o tem sploh ni debate!

tipičnost ali netipičnost pa je v vsakem primeru relevantna za VZREJO. standard je isti v evropi in v braziliji, tako da argument "mi smo in razstavljamo in vzrejamo v evropi" sploh ni argument.

razlika je v tem, da cafib vodi strogo selekcijo glede vzrejanja, fci pa ne (kot že rečeno - hecno, da imamo, če gledaš razstavne rezultate po fci v evropi same "odlične" file). in zame je "ta pravi" vzreditelj tisti, ki svojo "manj tipično" psico NE uporabo za vzrejo (pa čeprav mu zaradi tega "uide" nekaj tisoč evrov) in tak, ki svojega plemenjaka NE pusti skakati na vsako psico, katere lastnik mu maha s 500 evri, ampak samo na take, kjer lahko pričakuje "tipične" mladiče.

lp
marko
Logiran
marko006
rad pišem

« Odgovor #119 : ponedeljek, 14.02.2005 : 11:43:25 »

Zanima me, če kdo ve, koliko registriranih psov ima organizacija CAFIB,
ker izpopolnjujem svoje znanje o filah.

tega podatka žal nimam, bom pa skušal izvedeti.
lp
marko
Logiran
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 24   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Brazilska fila
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.