o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 22.11.2024 : 13:45:26
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
Brazilska fila
Strani:
1
2
3
4
5
6
[
7
]
8
9
10
11
12
...
24
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Brazilska fila (Prebrano 112301 krat)
0 članov in 5 gostov pregleduje to temo.
amoss
nekaj malega že vem
Sporočil: 156
Re:Brazilska fila
«
Odgovor #90 :
ponedeljek, 07.02.2005 : 09:13:57 »
Pozdravljen Marko!
Se strinjam s trditvijo pregleda pred parjenjem.Naj pa dodam nekaj, bolezni niso nujno podedovane v prvem kolenu, moja babica je imela raka,dedka je srčni infarkt, jaz pa sem noseča.Pa upam, da zato nisem egoist.Je pa fajn vedeti kakšne potencialne bolezni nosimo v sebi,tako je pri psih,fajn je vedeti,kaj bi mogoče potencialno lahko moj pes nosil v sebi (bolezen), ni pa nujno da bodo to bolezen nosili tudi njegovi/njeni mladiči.Lahko da bo bolan en mladič ali pa noben, če bi za to tvegal celo leglo, pa se mi zdi nesmiselno.No mogoče pa tudi ne.
Lahko pa se osebno zmeniva za mladiča, povej kje in kdaj.Lahko pa prideš k meni, da vidiš mojega Amosa in kje bi tvoj mladič živel.
Logiran
marko006
rad pišem
Spol:
Sporočil: 285
«
Odgovor #91 :
ponedeljek, 07.02.2005 : 09:48:08 »
zdravo amoss,
seveda se tudi jaz strinjam s tabo, da se bolezni ne dedujejo vdno in vse v prvem kolenu - samo o prejšnjih prednikih se pač po navadi da kar nekaj zvedeti - vsaj jaz vem za vse stare starše mojega bodočega legla precej, kake izvide imajo, ali in kakšnee težave so imeli do zdaj. in bodi prepričana, da ne bi paril, če bi vedel za kako dedno bolezen, ki jo imajo stari starši.
koliko je rak ali srčni infarkt deden pri človeku pa nimam pojma
vsekakor bi rad videl kje in kako bi moji mladiči živeli in tudi spoznal amosa. predlagam, da me ali pokličeš (telefonske so na spletni strani), ali mi posreduješ svojo telefonsko, da te pokličem jaz, pa se bova zmenila.
lp
marko
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
Sporočil: 156
«
Odgovor #92 :
ponedeljek, 07.02.2005 : 10:01:37 »
Zdravo Marko.
Upam,da nisem predrzna ker te tikam,če te moti povej in bom vikala.Rak je baje pri ljudeh deden,vsaj do neke mere.Tak sem slišala.Infark pa ne vem če je bom pa se pozanimala.
Lahko me pokličeš na ***** kadarkoli in tudi oglasiš se lahko kadar koli.Spoznati lastnike bodočih lastnikov psov pa je lepa gesta.Lahko se oglasiš tudi danes.Kakor želiš.Vaš psiček bo prišel v roke izrednega ljubitelja živali.Pridi in poglej moj skupek živalic.
L:P
Logiran
ORKA
novinec
Spol:
Sporočil: 34
«
Odgovor #93 :
ponedeljek, 07.02.2005 : 15:31:27 »
http://www.sloland.net/galerija/amos/glavna.jpg
61.08 KB
Amos SLO LAND, slika je iz razstave v Mariboru, kjer je bil star 11 mesecev.
LP
Andreja
[slika spremenjena v povezavo; Jana]
Logiran
marko006
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #94 :
petek, 11.02.2005 : 11:38:52 »
slika brazilskega cafib-multichampiona:
NAGAN DO AMPARO
taki psi bi bili moj (ne prav skromen) "vzrejni cilj":
razmerje gobec:lobanja 1:1, paktično brez "stopa", uhlji nastavljeni na višini oči, pravokotna zgradba trupa - perfektno usreza standardu:
Logiran
AMEBA
gost
«
Odgovor #95 :
nedelja, 13.02.2005 : 13:21:54 »
Bolj gledam te file po standardu CAFIB, bolj so mi všeč te naše file po standardu FCI.
Logiran
ALEX 003
novinec
Spol:
Sporočil: 20
«
Odgovor #96 :
nedelja, 13.02.2005 : 14:14:44 »
Citat: AMEBA , nedelja, 13.02.2005 : 13:21:54
Bolj gledam te file po standardu CAFIB, bolj so mi všeč te naše file po standardu FCI.
Pozdravljena
Ameba,ne vem, kaj si sploh beliš glavo z lepoto psov pasme Fila brasilero po standardu CAFIB.
Ti boš vzrejala pse v Sloveniji z rodovnikom priznanim od svetovne organizacije FCI, ne pa z rodovnikom CAFIB,kajti CAFIB rodovniki veljajo samo v organizaciji CAFIB, to pomeni, da lahko vzrejaš in obiskuješ samo njihove - CAFIB razstave in vzrejne preglede.
CAFIB namreč
ni priznan
od FCI in ti njihov rodovnik pri nas ne pomeni nič. ( vsaj tako jaz mislim), kajti prebral sem sledeče:
kopiram:
If you choose a Fila from CAFIB, you will be sure you have bought a dog that has passed strict quality controls, but you will not be able to show it outside this Club, because CAFIB pedigrees are not recognised in FCI shows. As result: an excellent and meticulous task of selection that remain in the most absolute ostracism, meanwhile crossbred dogs go on winning CAC’s, CACIB’s, Best of World, etc.
Iz tega odstavka sem razbral to, kar sem ti zgoraj napisal, vendar pa moja angleščina ni ravno najboljša, zato si prevedi še sama.
Za moje pojme, so tudi psi iz CAFIB standardov, ki nam jih predstavlja Marko, lepi, mislim pa, da so to slike psov izpred 10 ali 15 let.
"Mislim", da se tip menjava v filo, ki je "boljvšečna" in bolj "prikupna".
CAFIB standard sploh ni priznan
Logiran
altervita
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 4.029
«
Odgovor #97 :
nedelja, 13.02.2005 : 14:27:07 »
Hja mogoče ko samo kot kipi stojijo, res ne morejo bit lepe kot so to FCI psi. Ampak v gibanju , so pa ti toplini mnogo bolj ičinkoviti, izkoraki so boljši. Samo kote kako so recimo stegnenice na tla okotene poglejte, pa je vse jasno. CAFIB je kolkor jaz razumem, NAD-standard, ki pride do izraza šele pri vzreji. Strogost ocene je višja. Tu gre predvsem za to, da ima veliko FCI psov TUDI CAFIB rodovnik. Ne pa nujno obratno-ker se zdi lastniku neumno it na slabše, ne zato, ker bi njihov pes FCIju ne odgovarjal !!!. Vsekakor gre pri CAFIB za organizacijo ki ne teži k čim lepši ampak k čim bolj UPORABNI fili. Standard je pa enak ali vsaj bolj "originalen", fundamentalističen -se ne spreminja zaradi politike.
Konkretno: sam bom vzrejal FCI Bokserje. Ampak vzrejne smernice bodo pa drugačne od KZSjevih. Vsaj dva zdravstvena pregleda več d zahtevanih, pa še evaluacije delam na dve-tri leta. Kaj pol? Mam bolje zastavljeno al slabše? K čemu težimo? K zadovoljevanju birokracije in ZA lepotna tekmovanja, al ZA pasmo, ZA zdravje; ZA resno selekcijo?
Logiran
ALEX 003
novinec
Spol:
«
Odgovor #98 :
nedelja, 13.02.2005 : 14:41:26 »
Citat: ALEX 003 , nedelja, 13.02.2005 : 14:14:44
CAFIB standard sploh ni priznan
Malo mi je ušlo, pa nisem utegnil končati svojega zadnjega posta.
Mislil sem napisati, da je CAFIB standard priznan samo v njihovih organizacijah in njihovih klubih po svetu.
Zanima me, če kdo ve, koliko registriranih psov ima organizacija CAFIB
,
ker izpopolnjujem svoje znanje o filah.
Hvala za odgovor.
LP
Alex
Logiran
AMEBA
gost
«
Odgovor #99 :
nedelja, 13.02.2005 : 16:15:27 »
Citat: altervita , nedelja, 13.02.2005 : 14:27:07
Hja mogoče ko samo kot kipi stojijo, res ne morejo bit lepe kot so to FCI psi. Ampak v gibanju , so pa ti toplini mnogo bolj ičinkoviti, izkoraki so boljši. Samo kote kako so recimo stegnenice na tla okotene poglejte, pa je vse jasno. CAFIB je kolkor jaz razumem, NAD-standard, ki pride do izraza šele pri vzreji.
?
Pozdravljen Altervita,
pred kratkim sem si ogledala kaseto iz brazilske CAFIB razstave in moram te razočarati, ker gibanje teh psov ni niti približno tako elegantno in lepo, kot je gibanje "naših" FCI Fil. Vzrejat pa ne mislim v Braziliji, ampak v Sloveniji.
Meni osebno in pa tudi nekaterim drugim ljudem so všeč file, takšne kot jih poznamo in videvamo na FCI razstavah.
Žal nisem neki strokovnjak in se ne mislim spuščat v brazilsko strokovnost, zame so lepe takšne in tudi za druge v Sloveniji.
Po prebiranju foruma pa vidim, da se zelo spoznate na več pasem in standardov, pa me zanima, ali je to vaš hobi, ali ste kakšen strokovnjak?
LP
Duška
Logiran
marko006
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #100 :
nedelja, 13.02.2005 : 20:11:44 »
mislim, da je treba nekatera dejstva malo razčistiti.
pasma fila brasileiro je bila po zaslugi gospoda dr. paolo santos cruz priznana leta 1946 prvi standard je napisal prav on leta 1951, potem so se file vzrejale po tem standardu v klubu "clube paulista do brasileiro" v miru in načrtno do leta 1974.
tega leta se je pa zgodilo nekaj, kar je postalo pogubno že za več pasem - fila brasileiro je postal popularen. mnogi vzreditelji so, da bi zadovoljili povpraševanje začeli križati svoje pse z angleškimi mastifi, neapeljskimi mastini in nemškimi dogami.
kar je bilo najhuje brazilska kinološka zveza (CBKC) je tem mešancem izstavljala rodovnike.
da bi rešil čisto filo je dr. paolo santos cruz (prav tisti, ki je za cbkc napisal standard) ustanovil znotraj cbkc-ja komisijo za rešitev čiste file CAFIB (comissao de aprimoramento do fila brasileiro). sestavil je "črno listo" vseh mešancev in njihovih potomcev ki so bili v vzreji in skušal doseči, da jim "ukinejo" rodovnike. ker pa so bili vpleteni številni vzreditelji, ki so temu seveda nasprotovali, tega kinološka zveza ni storila.
zato se je CAFIB leta 1979 odcepil od brazilske kinoliške zveze in iz "comissao" je postal "clube do..."
leta 1980 je bil CAFIB pooblaščen od brazilske vlade (ministerstvo za agrikulturo in vzrejo živali), da je kot edini club pristojen za organizacijo vzreje brazilske file kot avtohtone pasme. to pooblastilo je bilo objavljeno 28. aprila 1980 v uradnem listu brazilske vlade (diario oficial)
12. avgusta je takratni predsednik brazilske kinološke zveze eugenio henrique pereira de lucena v časniku ESTADO in 18. avgusta v odprtem pismu naslovljenemu na MM (Molossermagazin), ki je izhajal v nemščini in angleščini priznal, da je prišlo v 70ih letih do masovnih ilegalnih križanj med pasmo fila brasileiro in da je po njegovi oceni od 20.000 registriranih psov samo še ca. 4000 res čistokrvnih.
CAFIB sicer še vedno ni pod nobeno strešno organizacijo, je pa še vedno edini club, ki je od brazilske vlade avtoriziran skrbeti za pasmo brazilska fila in velika večina vzrediteljev, ki vzreja po cafib standardu ima fci papirje (obratno pa seveda ogromna večina fil, ki ima fci-papirje nima možnosti priti do cafib-papirjev, enostavno zaradi "netipičnosti")
sedaj je seveda vsakemu prepuščeno, če misli, da so mu "evropske file" bolj všeč in da bo vzrejal kar take.
samo je to zame približno isto, kot če kak kitajec reče, da mu kraški ovčarji, kakršne propagira slovenski klub za kraške ovčarje niso tako zelo všeč in da bo vzrejal "malo večje in malo težje".
draga ameba, dragi alex003 - kaj res mislita, da vesta bolje, kot uradno pristojni klub države, iz katere pasma izhaja kaj je "lepa brailska fila"?
če bomo vzrejali smo po "75 cm, več kot 50 kg, in zadosti kože" - ok, pač bomo (brazilijo to ne bo srbelo) samo: tem trem točkam ustreza tudi bernardinec.
lp
marko
Logiran
marko006
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #101 :
nedelja, 13.02.2005 : 21:31:57 »
še to:
Citat: ALEX 003 , nedelja, 13.02.2005 : 14:14:44
If you choose a Fila from CAFIB, you will be sure you have bought a dog that has passed strict quality controls,.....
ta stavek pomeni prevedeno: če se odločiš za CAFIB-filo boš lahko prepričan da si kupil psa, ki je prestal stroge kontrole kvalitete....
kar se tiče tistega, da z njim ne boš mogel nič početi, pa ne velja po vsem.
alvor da serra de itanhandu, mlad fila samec, ki živi v ljubljani, je iz čistih CAFIB-linij in ima "cafib-approved" starše IN FCI-papirje. moj tobi je iz čistih CAFIB-linij in ima FCI-papirje. v evropi imajo kolikor ji jaz poznam vsi cafib psi tudi fci-papirje.
kar se pa različnih "tipov" tiče: koliko "tipov", ki popolnoma ustrezajo standardu pa lahko je, če je standard eden?
cafib in fci standard se razlikujeta namreč samo v nekaj točkah (pri višini psa se "križata" oba priznata za korektno višino psa 65-70 cm in psice 60-65 cm, pri teži pravi fci "nad" 40 oz 50 kg, cafib pa okoli 40 oz. 50 kg, fci-pravi, da je gobec lahko tudi nekoliko krajši kot lobanja, vendar to takoj spet relativira s tem da pravi, da ne sme biti gobec globlji kot je dolg in razlika je pri dovoljenih barvah, to je pa tudi vse.) in če je standard eden, je lahko tudi "tip" samo eden, oziroma so vsi ostali "tipi" bolj ali manj oddaljeni od standarda, ki mimogrede - govorim o fci-standardu našteva 13 diskvalificirajočih, 20 zelo težkih in 14 težkih napak.
kvadratična zgradba telesa je npr. zelo težka napaka, prav tako prevelika višina (psi imajo dovoljeno plečno višino do 75, psice pa do 70 cm) ali viden "stop"; horicontalne gube na vratu, premajhna globina prsi, premočno okoteni skočni sklepi, visoko (nad linijo smrček-oko) nastavljeni uhlji pa so npr. težke napake.
ameba:
kar se pa "gibanja" tiče, ki si ga videla na mojem videu. psi na mojem videoposnetku ali stojijo, ali napadajo figuranta - tako da "klasičnega gibanja" hoje ali teka, na videu nisi mogla videti. moraš pa priznati, da so vsi psi na videu dokaj enotni - ni različnih "tipov" (kakor tudi ni različnih tipov na slikah brazilskih fil, ki so nastale pred letom 1974, KER JIH NI BILO, preden se je začelo veselo miksanje).
lp
marko
Logiran
ALEX 003
novinec
Spol:
«
Odgovor #102 :
nedelja, 13.02.2005 : 21:44:29 »
Citat: marko006 , nedelja, 13.02.2005 : 20:11:44
od 20.000 registriranih psov samo še ca. 4000 res čistokrvnih.
CAFIB sicer še vedno ni pod nobeno strešno organizacijo
Pozdravljen Marko,
ker živimo v Sloveniji in Evropi in smo daleč od Brazilije, se moramo sprijazniti z standardi, ki jih določa uradna Svetovna organizacija psov FCI in bomo po tvojem morali vzrejati "mešance".
Ker pa se svet spreminja, se vse spreminja na boljše in lepše in če pregledaš zgodovino katerekoli pasme vsaj za 20 let nazaj, boš lahko opazil, da se "tipi" skozi razvoj spreminjajo.
Mislim pa, da rodovniki CAFIB-a niso priznani od FCI, ker le ta ne priznava njihove organizacije.
Po mojem mišljenju, če vzrejaš kjerkoli drugje, kjer ni CAFIB organizacije oz. njihove podorganizacije, vzrejaš takorekoč pse brez rodovnika po FCI-ju.
LP
Alex
Logiran
altervita
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #103 :
nedelja, 13.02.2005 : 22:26:58 »
oprostite: FCCI je SAMO ena velika vsepasemska organizacija. Konkretno lahko sedaj nekaj rečem, glede svoje pasme: Zame je edinia avtoriteta na svetu KLUB ki že od 1.ga psa skrbi za pasmo Nemški bokser.
Zame kot lastnika Dogo Argentina, je BIBLIJA zgolj tisto, kar je ustanovitelj pasme Martinez zapisal. Kako pa politiki v AKC, FCI, itd delajo...sori. Kaj je vam všeč, pa kaj je osnova in standard...
ja, to vidim pri svoji pasmi, ko je čedalje bolj popularna. Ko ima vsak tretji bokserja in z njim vsak peti vzreja, kot je njemu všeč...pol pa čez dvajset let standard speminjajo, ker noben pes več ne odgovarja standardu...
Ameba: poskušam bit popoln kinolog, poznat razlike med pasmami itd. to pomeni, da moram tudi druge študirat, da bi jih ne mešal med seboj. Koliko je vzrediteljev bokserjev, ki imajo pse s terijerskimi fronti, ker jim je to všeč, ne vedo pa, da je to posebnost druge pasemske skupine... Ne poznam Fil. Poznam pa politiko in poznam zgoedbo imenovano: to je meni všeč, to so moje preference, moja VIZIJA pasme....sem proti temu. sem konzervativec, ne verjamem v "spreminjanje" pasem kot neko "razvojno " zadevo. In CAFIB je zame vsaj po prebrane, mlinsko kolo "razvoja" fil. hočejo ohranit filo kot je bila.
Konc koncev...a hočete imet čez 30 let 5 varijacij fil, kot je to pri buldogih? Olde english, Old country, america, alapaha...
Logiran
altervita
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #104 :
nedelja, 13.02.2005 : 22:31:26 »
aja, kako pa naj ma v ringu ena delovna fila lepo gibanje. ona je delana za to, da izsledi in nevtralizira plen. Ko sledi, mora hitro z nosom na tleh tečt. Ja valjda to ni telo, ki bi lepo kasalo z dvignjeno glavco kot se mora to v ringu delat. potem pa seveda vse za seboj potegne....proporci skeleta pa to...
Logiran
Strani:
1
2
3
4
5
6
[
7
]
8