o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 01.11.2024 : 05:26:57
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
Brazilska fila
Strani:
1
...
11
12
13
14
15
[
16
]
17
18
19
20
21
...
24
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Brazilska fila (Prebrano 111128 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
amoss
nekaj malega že vem
Sporočil: 156
Re: Brazilska fila
«
Odgovor #225 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 17:15:02 »
Marko je spustil še eno diskfalifikacijsko mano, in sicer po CAFIB standardu more biti fila agresivna in če jo sodnik želi pobožati more pokazati napadalnost, po FCI pa je diskvalifikacija če pes že samo pokaže zobe sodniku.Po vse ima sodnik pravico psu sam pogledati zobe, torej FCI ne priznava agresivne file (ne samo file), CAFIB pa ravno obratno.
Logiran
marko006
rad pišem
Spol:
Sporočil: 285
«
Odgovor #226 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 17:20:50 »
http://www.fila-brasileiro.at/freya.htm
še ena lepa cafib fila - freya miramonte - ki je bila tudi mednarodni fci-champion (ker baje cafib file na fci razstavah ne zmagujejo ;-))
je pa res, da cafib-file na fci rzstavah redko zmagujejo, preprosto zato, ker pristaši cafiba svojih psov na fci-razstavah iz takih ali drugačnih razlogov zelo redko razstavljajo (večinoma le takrat, kadar potrebujejo en "fci-odlično" za vzrejni pregled)
lp
marko
Logiran
aleps
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 243
«
Odgovor #227 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 17:21:35 »
Ojla!
Najprej obema najlepsa hvala za odgovore!
Amoss, saj jaz nisem mislila, da ima Amoss preveliko glavo, samo zanimalo me je, ce je pravilna, ker sem ga videla ze na vecih razstavah in tudi spomladi na vzrejnem. In mi je padel v oci
. Aja pa hvala za povabilo ne kavo- bom prisla, ko bom imela cas
.
Se pa tudi ne mislim uciti iz foruma, je pa forum zato, da si med seboj pomagamo, a ne? In tako jaz sprasujem vas, ki imate file. In mislim, da je tako prav. O pasmi se moram uciti iz standarda FCI, za mnenja pa sprasujem vas.
Mi je pa pasma vsec in zato mi lahko poveste se kaj
Lep dan se naprej
Logiran
marko006
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #228 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 17:28:01 »
Citat: amoss , ponedeljek, 25.07.2005 : 17:15:02
Marko je spustil še eno diskfalifikacijsko mano, in sicer po CAFIB standardu more biti fila agresivna in èe jo sodnik želi pobožati more pokazati napadalnost, po FCI pa je diskvalifikacija èe pes že samo pokaže zobe sodniku.Po vse ima sodnik pravico psu sam pogledati zobe, torej FCI ne priznava agresivne file (ne samo file), CAFIB pa ravno obratno.
citiram fci-standard:
pod značaj in temperament:
".....ena značilnosti pasme je njena nezaupljivost (original: ojeriza) do tujih oseb...."
vsak sodnik, ki sodi po fci-standardu, bi moral diskvalificirati kvečjemu tiste file, ki se mu dajo pošlatati in ne tistih, ki mu pokašejo zobe, če to poskusi. če naredi obratno, ne sodi po fci-standardu ;-), ker kaznuje obnašanje, ki je po standardu (fci) zaželjeno.
lp
marko
Logiran
marko006
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #229 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 17:36:27 »
in še to:
če kdo trdi, da je po cafib-standardu potrebno, da je pes agresiven, naj to potrdi s kakim citatom.
jaz v cafib standardu (pa sem ga že 100x prebral in prebrskal) tega še nisem izsledil.
lp
marko
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
«
Odgovor #230 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 18:12:40 »
Citat: marko006 , petek, 24.06.2005 : 22:45:51
(tobi je bil tam diskvalificiran zaradi "presibkega branilnega nagona")
Svoje besede sem podkrepila s citatom.
Torej, nisem trdila da nikoli CAFIB fila ni zmagala na FCI razstavi, če sem napisala dvoumno se opravičujem, želela sem povedati, da na kateri koli razstavi sem bila bi takšen pes v konkurenci močnejše ali moderne file zaostal.
Sem tudi sama preštudirala veliko literature, saj bi si tudi sama želela postati nekoč sodnica, ampak o tem enkrat ko bo malo več časa.Vem točno za kakšne razkole je šlo na začetku kako so nastale današnje moderne file, kdo priznava katere in kdo ne.
Celo CAFIB standarde sem si prebrala, čeprav se me ne tičejo, saj imam filo z FCI rodovnikom.
Kar se tiče agresivnosat je pa prepovedana po FCI, vsak sodnik ima pravico psu pogledati zobe sam in če pokaže pes agresivnost ga ima pravico izključiti.Od sodnika pa je odvisno kaj naredi ali pogleda zobe sam ali to preposti vodniku in če pes zarenči če ga izključi ali ne.Ima pa vso pravico.
Kar se karakterja tiče je veliko privzgojeno.Ni res da so vse file agresivne.Moj Amos je hud samo na domačem teritoriju, drugje ni, na razstavah je prava atrakcija, saj da vsakemu tačko in se vrže na hrbet da ga morejo čohat.
Doma je sicer pesem drugačna, ampak tudi ko pridem jaz zraven ali moja boljša polovica preneha renčat in lajat in tujca sprejme, samo nekdo od naju more biti zraven drugače nihče ne prestopi raga.Na cesti "muca", lahko obvladljiv in ubogljiv.Skratka zelo pameten pes, lahko rečem družinski pes, saj se z nečakijno (stara je 3 leta) zavedno igra.Jo lovi in išče.Pravi cartek.Pa tudi zdaj imamo dojenčka in jo je zelo lepo sprejel, brez problemov.Jo čuva, me išče ko joče in zjutraj jo morem prvo dati njemu da jo polupčka, potem pa jo lahko previjem.
Do drugih psov večinoma ni agresiven, ne mara pa velikih dolgodlakih psov, saj imamo psa iz sosednje ulice ki ga draži, drugače pa je z vsemi psi ki so prijatelji z njim tudi on njihov prijatelj.
Logiran
marko006
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #231 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 19:11:44 »
@amos:
poglej to -
http://www.volny.cz/filabrasileiro/english.htm
, klik na "show" in "special show".
na drugi sliki vidiš file na specialni FCI-RAZSTAVI v kladnem (prirejeno od najhujših cafib-naspronikov, ki jih poznam), ki opravljajo test temperamenta.
na specialkah se opravlja test temperamenta, neglede na to, ali jo prireja fci, cbkc, cafib, abc....
in na noben specialki ni nobena fila pozitivno ocenjena, ki ne reagira z napadom na provokacijo ali na dotik tujca.
kajti v enem so si pristaši fci-fil (tudi nasprotniki cafiba) in cafib-fil edini - glede potrebnega temperamenta.
če je pravilnik na fci razstavah tak, da se mora vsak pes dati od sodnika pošlatati, potem je ta fci- pravilnik v nasprotju z fci-standardom.
v enem zadnjih postov sem že citiral fci-standard glede "nezaupljivosti". če se hoče kak tuj človek psa dotakniti, lahko pes svojo (po standardu zaželjeno) nezaupljivost pokaže tako, da se umakne, ali tako da se odzove ofenzivno.
če se umakne: bojazljivost je po fci standardu spet diskvalificirajoča napaka, sramežljivost in plašnost pa sta "zelo tečki" napaki. standard je treba brati in razumeti (samo brati je verjetno premalo ;-)), pa je vse jasni
če zarenči ali šavsne: ustreza fci-standardu.
btw: s svojimi filami hodim vsak dan (večinoma po večkrat) po vasi in jih imam spuščene - od kur do sosedovih psov, do krav, do sosedov - vsi so brez praske.
bi pa brez dvoma vsakega "žvajznile", ki bi jih skušal pošlatati.
lp
marko
Logiran
marko006
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #232 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 19:53:58 »
Citat: marko006 , petek, 24.06.2005 : 22:45:51
tobi je bil tam diskvalificiran zaradi "presibkega branilnega nagona"
ustrezen branilni nagon seveda tudi pri cafibu ne pomeni, da pes napade vse kar se giblje. ampak se mora "pozitivno" odzvati na "napad".
pri cafibu to pomeni, da se mora napadalcu postaviti v bran (ga napasti) in se ne sme umakniti niti za meter (to si verjetno želi vsak lastnik psa, da ga njegov kuža brani pred "barabo", ki grozi s palico - neglede na pasmo). tobi je bil pa diskvalificiran zato, ker je napadel in odskočil v levo in spet napadel in odskočil v desno in spet napadel, kar za sodnika "ni bilo primerno za brazilsko filo njegpve starosti" (in zame tudi ne).
meni je pri cafibu pač všeč, da pse ki popolnoma ne ustrezajo standardu (fenotipsko ali po značaju) diskvalificirajo ( s tem da imajo tisti, ki so diskvalificirani zaradi "premale napadalnosti" možnost za "popravni izpit" - tudi psu prisodijo kak "slab dan") - to je SELEKCIJA, tako prideš do KVALITETE
na fci-razstavah so pa vsi psi neglede na kvaliteto odlični in prav dobri - tako prideš do VEČJEGA ŠTEVILA RAZSTAVLJALCEV in do PRIJAVNIN. selekcije pa ni nobene - žal :-(
lp
marko
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
«
Odgovor #233 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 20:55:20 »
Citat: marko006 , ponedeljek, 25.07.2005 : 19:53:58
na fci-razstavah so pa vsi psi neglede na kvaliteto odlični in prav dobri - tako prideš do VEČJEGA ŠTEVILA RAZSTAVLJALCEV in do PRIJAVNIN. selekcije pa ni nobene - žal :-(
lp
marko
Oprosti marko to pa nebo držalo, poznam vsaj dve fili, ki sta na razstavah že dobili nezadostno in zadostno.Pa ne samo file tudi druge pse.
Kar se pa tiče FCI standarta in PRAVIL pa je tako da so si žal v nasprotju, saj pravila veljajo za vse in ne za vsako pasmo posebej.
Je pa res da moj Amos več ne odreagira na to če mu sodnik pogleda zobe, če bi ga pa nekdo napadel ali razdražil pa ne trdim da nebi skočil in ugriznil, sploh pa če bi bil v poštarja oblečen.Malo heca more biti.
To je pa stvar navade, če bi ga jaz učila obrambe in nebi nikoli rabil kazati zob, bi tudi njegov karakter bil drugačen, ampak glede na moj tempo življenja si jaz takšnega psa žal ne morem privoščiti, ampak verjemi da ne glede na vzgojo bi pa na vsakršno provokacijo odreagiral, tistemu ki bi ga pa dražil pa tudi prav.Ampak žal oz. na srečo še na to nismo naleteli niti nimam želje.Zamisli si naj pa iz enga kota prileti otrok in psa poboža, ne verjamem da bi bil takrat ponosen na psov značaj ko bi imel otroka ne vesti.Ljudje se zavedajo da ne smejo vsakega psa pobožati, otrok predvsem mali pa se tega ne zaveda in takrat je pomembna vzgoja psa.Jaz vem da Amos nebi otroku nič naredil, pa četudi bi ga proivociral pri odraslem pa je drugače.
Veš raje imam psa, ki se umakne in ne ugrizne vsakega kod pa takšnega ki zgrize vse živo ki se mu približa.Še pa na nobeni razstavi nisem naletela na to da bi z filami delali obrambo.Ampak kod sem rekla me ni strah peljati psa na takšno razstavo saj vem da na provokacijo odraslega bi odragiral,...
Logiran
aleps
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 243
«
Odgovor #234 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 21:05:19 »
Ojla!
Ali se file tudi uci obrambo?
Ce ja, me zanima zakaj in s tem potencirajo nekaj kar ima ze prirojeno?
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
«
Odgovor #235 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 21:11:27 »
Citat: aleps , ponedeljek, 25.07.2005 : 21:05:19
Ojla!
Ce ja, me zanima zakaj in s tem potencirajo nekaj kar ima ze prirojeno?
Ja nekateri to delajo in file so lahko zelo agresivne, saj imajo agresivnost prirojeno-oz. je v njihoven karakterju.
Od vsakega lastnika file pa je odvisno kaj bo naredil, ali želi "umiriti" psov temperament in ga zatret ali ga pa vzpodbuditi.Po mojem mnenju obramba z filo ni pametna,nekateri pa menijo da more biti fila agresivna, kako kdo.Na nobeni razstavi pri nas ali sosedin ni potrebna obramba in je zahtevano da pes ni agresiven, očitno pa na specialkah ni tako.Na kakšnih razstavah pa bi sodila?Na razstavah psov vseh pasem ali na specialkah za file?
Logiran
Vladimir
novinec
Spol:
Sporočil: 27
«
Odgovor #236 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 23:13:10 »
Pozdravljeni vsi ki ste se vključili v to razpravo o standardu o pasmi Fila Brasiljero.
Jaz trenutno poznam Rajkota,Markota,Andrjo pa po malem tudi Amosa,Milana,LIljano zadje čase,ki bi lahko razpravljaliin razgljabljali o pasmi Fila.Mogoče je še kdo pa naj oprosti.
Alpes
Mislim da se bi morala vrniti nazaj po postih pa bi ti bili Markotovi posti dosti povedali.Amos in Marko sta ti danes povedala veliko,ker sta že prčitala in predebatirala skoraj vseo filah in vesta tudi mnogo o vzgoji .
Vendar se z njihovimi trditvami o obrambnih zasnovah ne strinjam popolno.
Jaz pravim da je fila karakterno zelo dober pes.
Iz Andrejinega legla je bil pes prodan v Avstrijo , ki je bil pri 8 mesecih že na rokavu z zelu dobrim ugrizom, da sem se sam zelo čudil,da lahko tak mlad pes ima ogriz do ušes.
Naj povem da se iz tega primera da kaj naučiti.
Pes,ki ima prirojene obrambne nagone MU JIH JE TREBA PREBUDITI,ko pa smo mu jih prebudili jih moramo znati stopnjevati do popolnega ugriza,ki pa ga moramo vzdrževati z treningi obrambe.Moje mnenje je da se mora tudi Fila pripravljati na obrambo kakor drugi psi .Ko pa smo naučili psa da prime in drži dovolj,moramo začeti z spuščanjem,kar pa niso mačje solze,da pes spusti na komando in čuva markerja.
Tudi če hočemo da napaden pes pri preizkusu poguma ne bo skakal levo in desno moramo trnirati.
Nezaupljivi psi pa se tako in tko ne pustijo prijemati in dotikati,vendar se da to vse naučiti ali vzgojiti.
Moram pa povedati, da psi ki jih je vzredila Andreja ne kažejio agresije pr svojih 20 mesecih.
Naj še dodam da sem bil na razstavi v Portorožu diskvalifician od ga.Kaučič,ker je pobožala psico po hrbtu in je ta reagirala z laježem in renčanjem proti sodnici
Pa nisem bil razočaran kajti bil sam na razstavi FCI intu so takšna pravila.
A
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
«
Odgovor #237 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 23:32:55 »
Citat: Vladimir , ponedeljek, 25.07.2005 : 23:13:10
Naj še dodam da sem bil na razstavi v Portorožu diskvalifician od ga.Kaučič,ker je pobožala psico po hrbtu in je ta reagirala z laježem in renčanjem proti sodnici
Pa nisem bil razočaran kajti bil sam na razstavi FCI intu so takšna pravila.
A
Še en dokaz da se žal standart in pravila ne prepletajo.
No glede obrambe pa mislim da sem povedala podobno, daje pač treba agresivnost file prebuditi in nadgrajevati ali pa spodbijat, kar sem počela jaz.Ker Amos nikoli ni spoznal kaj sgresivnost je in kaj je "naučen" napad ni agresiven, agresiven je toliko koliko mu je v naravi.Če pa bi ga spodbujala k agresivnost pa bi tudi napadal.Torej nobeno niso mačje solze.Tudi pri spodbijanju karakterja je težko, bilo je potrebno veliko obiskov in veliko potrpežljivosti in predvsem veliko ukvarjanja, da imam doma psa na katerega sem ponosna.
Vseeno pa mislim da je teže psu spodbijati karakter kod pa ga vzpodbuditi.
Logiran
marko006
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #238 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 23:37:04 »
Citat: aleps , ponedeljek, 25.07.2005 : 21:05:19
cafib prepoveduje šolanje fil za obrambo - reakcije na napade (oz. teste temperamenta na cafib-razstavah) naj bi bile naravne.
sodnik na cafib razstavah ima možnost preizkusiti temperament psa kakor želi. lahko menja test sredi razstave, lahko zahteva za psa dva različna testa (n.pr., če se mu zdi, da je reakcija psa naučena), lahko zahteva, da se psa nekam priveže in se lastnik umakne iz "vidnega polja" psa (n.pr. če sodnik misli, da lastnik psa "skrito" spodbuja k napadu - kar je tudi prepovedano).
naravni varovalni nagon in nezaupljivost do vsega tujega je eno, agresivnost pa nekaj povsem drugega - upam, da to večina počasi dojema.
pri cafib razstavah do "ugriza" v rokav večinoma sploh ne pride - važno ni, da pes ugrizne in drži - nasprotno če marker ugriznjeni rokav spusti, naj bi ga tudi pes in šel naprej proti grozečemu markerju (ne tako kot kak nemški ovčar, ki je zadovoljen, ko ima rokav.
@amos: kje je kdaj kaka fila, na fci-razstavi, na kateri ni sodil g. habig, kdajkoli dobila zadostno ali celo nezadostno oceno, me pa res zanima (in ali je bila slučajno dolgodlaka, skodrana in s tremi nogami) ;-))
@vladimir: jaz na tvojem mestu, če me diskvalificira sodnik zaradi "pasmi primernega vedenja" ne samo, da ne bi bil žalosten - svojega psa bi celo glasno in jasno pohvalil in bil vesel, da imam filo, ki ustreza standardu ;-)
lp
marko
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
«
Odgovor #239 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 23:47:23 »
Citat: marko006 , ponedeljek, 25.07.2005 : 23:37:04
@amos: kje je kdaj kaka fila, na fci-razstavi, na kateri ni sodil g. habig, kdajkoli dobila zadostno ali celo nezadostno oceno, me pa res zanima (in ali je bila slučajno dolgodlaka, skodrana in s tremi nogami) ;-))
@vladimir: jaz na tvojem mestu, če me diskvalificira sodnik zaradi "pasmi primernega vedenja" ne samo, da ne bi bil žalosten - svojega psa bi celo glasno in jasno pohvalil in bil vesel, da imam filo, ki ustreza standardu ;-)
lp
marko
Ja žal MArko tu8di nezadostne ocene se deli, pa ni sodil g.Habig, celo dva različna sodnika.Pa pes ni mel 3 neg, ali česa podobnega.
Kar se pa tiče tega da bi psa pohvalil pa nimam kaj dodati, saj vidim da nisi prebral kar sem ti povedala o otrocih.No pa saj ti si srečen da imaš filo po standardu, jaz imam pa prijetnega psa ki je družaben in ima rad otroke in je nasploh prijazen, pa še na razstavah zmaguje.Torej mislim da imam vseeno več, jaz lahko psa peljem na vsako razstavo in me ni strah, verjamem da se lahko kosam z vsemi, verjamem v svojega psa in mu zaupam.Jaz sem ponosna na njega brez tega da grize in če bi mi zgrizel otroka ne vem kaj bi, ti bi ga pa verjetno pohvalil saj ustreza standardu.
Veš najlažje je iskati kaj ustreza standardu in kaj ne, jaz pa se trudim da bo moj pes družaben itd. kar pa ustreza standardu in kaj ne pa naj sodijo tisti ki so za to usposobljeni.Pripelji psa na razstavo pa bomo skupaj šli in bomo vedeli točno kaj je pri psu pravilno in kaj ne, v praksi je drugače kot v knjigah.
Logiran
Strani:
1
...
11
12
13
14
15
[
16
]