mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 14.08.2024 : 16:18:49

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: belgijski ovčarji - čvek
Strani: 1 ... 48 49 50 51 52 [53] 54 55 56 57 58 ... 137   Dol
Natisni
Avtor Tema: belgijski ovčarji - čvek  (Prebrano 303728 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #780 : ponedeljek, 06.12.2004 : 11:29:45 »

Olja Ovca  Smiley

kolikor vem ni legel groenendaelov v Sloveniji letos, kakorkoli pa ne priporočam nakupa mladiča pri nas. Vem, da je bilo lani leglo na obali in v Celju, kako je letos pa nisem seznanjena.

Osebno sem imela zelo zelo veliko srečo z Blujem (ki je iz slovenske vzreje - obalne in krasen pes), ko sem se takrat odločala oz. smo se doma odločali za nakup nismo bili seznanjeni z vzreditelji iz tujine. Danes se počasi spet odločam za nakup, ki pa bo dobro premišljen in vsekakor opravljen v tujini.
Logiran
Ovca
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 8


« Odgovor #781 : ponedeljek, 06.12.2004 : 16:36:51 »

aia...a v tujino da bi blo bolš it..še to. Undecided
no ja, a majo mugoče v tujini kej bolj sprejemljive cene psov?
Ker ko sem zvedla kakšne so okvirne cene nasplošn ovčarjev me je kr iz stola vrgl sram ..pol se pa kregajo kok eni služjo na račun psov so pa oni čist glih Sad
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #782 : ponedeljek, 06.12.2004 : 18:57:43 »

Citat
aia...a v tujino da bi blo bolš it..še to

Jah... Undecided

Ovca kolikšna pa bi bila sprejemljiva cena takega psa? (od-do) Huh

In še to Wink...kako dobro poznaš pasmo?

Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #783 : ponedeljek, 06.12.2004 : 19:30:31 »

Pozdravljena, Ovca

Že Petra je povedala, da je nakup belgijca v tujini trenutno bolj ali manj 'mus'. Kot prvo, legel mislim da letos in tudi v bližnji prihodnosti verjetno ne bo. Kot drugo, genetska baza zlasti GNjev je v Slo izjemno ozka, saj ima pomoje 90% psov v rodovniku Sariffa, torej bi paritve bile incestne. In kot tretje, v zadnjih letih pomoje ni bilo enega dobrega legla GNjev v Slo - to, da kak ok pes ven pade zame ne pomeni, da je leglo dobro. Žal so vzrejni kriteriji pri nas zelo zelo mlahavi, tako da ima takorekoč vsaj gumpec lahko leglo, kar se nedvomno pozna na kvaliteti psov.

Tudi mene zanima, kakšna bi bila sprejemljiva cena? Zdi se mi namreč, da so cene belgijcev smešno nizke  Roll Eyes, če pa iščeš psa za 30k sit pa raje pojdi v Gmajnice in osreči kako luštno pasje bitje. Kaj pa pričakuješ od psa, kaj želiš z njim počet...? Če bomo imeli več informacij, ti bomo lahko lažje pomagali  Smiley.

Lp, Urša
Logiran
Ovca
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 8


« Odgovor #784 : ponedeljek, 06.12.2004 : 22:14:09 »

hehe..ja sej neb mela nč proti če bi bli ukol 30k Grin to bi blo super sprejemliv..še na banko mi nebi blo treba it unu kr mam dol pubrt Grin ne no tm do 500 evrov recmo..al pa mal čez  Undecided... drgač pa glede telih Groenendaelov nimam pojma kakšna je prbližna cena! Huh sm slišala za druge pasme belgijcev kao ukol 800-1000 evrov..to se mi je zdel  Shocked upam d so bli to nezanesljivi viri sram
Ja u Gmajncah sm že bla pa sm sprehajala Erika Cheesy ful tha best kuži sam je biu že str pa neki zašit na hrbtu..baje so se tepl :-\pa itak sva šle z mami sam sprehajat..čeprov bi jst kr use tm sabo uzela Grin
Drgač pa od psa prčakujm...hm ja nevem u bistvu enga prjatla an..tk d bom jst zanga tm pa ga rihtala pa to on pa mene mal preganju pa me spravu u red pa pumagu tole bulezn k jo mam pregnt.Pa če mi bo že ratal napraskat za pasmenega pesota z rodovnikom pa to pol se bova pa itak šla še razstave pa to...sej agilyti se geš loh pa tud z mešančkom an?

lp
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #785 : torek, 07.12.2004 : 10:44:28 »

Hojla,

Ovca kot prvo prosim piši čitljivo, ker je tole res težko brat.
Drugače pa glede na tvoje povste, samo info o malinoisih. Ti belgijski ovčarji res dosežejo (dobra legla) cene tudi do 800 - 1000 EUR in to povsem upravičeno. Govorim o delavnih linijah. Mislim pa da prav ti Malinoisi nikakor niso primerni za mirno družinsko življenje. Ob pomankljivi socializaciji, pomanjkanju znanja pri šolanju lahko kaj hitro postanejo agresivni do svoje okolice.
Logiran
Ovca
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 8


« Odgovor #786 : torek, 07.12.2004 : 11:05:20 »

Oprosti/te. Bom probala bolj čitljiv pisat Roll Eyes
A pa se te belgijski ovčarji zelo razlikujejo med sabo? Mislim Malinoisi in Groenendaeli- je po karakterju velika razlika ali so si vsi podobni?

Pa še zdaj nevem kolikšna je povprečna cena Groenendaelov. Ker je prej Urša napisala, da se ji zdijo cene belgijcev smešno nizke.. men se ne zdi smešn nizko 800-1000evrov.
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #787 : torek, 07.12.2004 : 13:00:44 »

Oj

Ja tako je....pri nas  (in na vzhodu - Češka, Madžarska) naj bi se cene gibale tam okoli 400-500 eurov s tem, da je kvaliteta največkrat temu primerna, kot je napisala Maja in dogaja se  tudi zelo pogosto pri nas (pa ne posplošujem, sem pa zasledila precej takih primerov, da me ne bo kdo napadel), da so lahko malinoisi preveč agresivni in neobvladljivi (poznam tak primer) in pri groenendaelih so lahko netipiči kar se videza tiče in karakterno niso stabilni (oz so plahi), kot sem že prej napisala moj pes je ok (po izgledu in karakterju - čeprav bi lahko bil malo bolj samozavesten) na mojo srečo.

Kar se cen tiče so pa belgijci relativno poceni, v primerjavi z drugimi pasmami...Je pa res, da lahko dosegajo psi iz znanih psarn take cene...

Tudi iz tujine niso vsi psi ok(mislim, da bo veljalo, da če je pes kupljen ne vem kje, da bo pa to garancija), zato je najboljše, če malo pogledaš po net-u (nekaj je napisano o tem par strani nazaj in je tudi nekaj linkov). Poglej tu, je fajn stran z veliko linki  http://www.belgiansworld.com/links_europe.htm

Belgijski ovčar zahteva celega človeka, da se znjim ukvarja, mogoče bi bilo dobro, če bi se kdaj s katerim srečala pa bi potem lažje dobila predstavo o teh krasnih psih, ki te znajo zavrtet okoli prsta pa ti še veš ne kdaj se je to zgodilo  Tongue Wink

Logiran
lkc
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 68


« Odgovor #788 : torek, 07.12.2004 : 14:17:44 »

Dragi forumaši,

po dolgem času se oglašam (čeprav mi moja mladiča cerae in horr potem vedno pereta glavo z dejstvi o "mojem nakladanju" in o tem, kako "nimam pojma o strokovnih zadevah").

Spodbudila so me sporočila Ovce - saj se še predobro spomnim, kako smo pred tremi leti ob tem casu mi zbirali informacije o tervuerenu. In naj dodam k pisanju Petre - danes mi je jasno, da je belgijec izredno naporen pes, saj te zahteva zase - za igro, solanje, agility, ali pa samo zato, da spi na tvojih nogah, ko pises na racunalniku.

Verjetno bodo ob mojih naslednjih besedah nekateri "vihali nos", saj se jim zdijo nekaj "vredni" le belgijci iz zahodnih psarn z zelo zvenečimi imeni, ki prodajajo svoje pse po 1000 do 2000 EUR. Res je, da so nekateri med njimi res čudoviti - večina pa prav nic posebnega. In enako velja tudi za "vzhodne", ex-socialistične psarne, npr. na Madžarskem, Češkem ali Slovaškem. Le da so cene tam res nižje - pa ne zaradi slabe kvalitete.

Biti med belgijci CACIB, BOB, ... v Sloveniji žal ne pomeni veliko (od vsake podvrste je le po nekaj psov, pa še ti v različnih razredih) - in čeprav je mojemu egu neskončno godilo, ko je naš Pan dobival odlične ocene, naslove, plakete in pokale (ter zlasti darilne vreče), mi je jasno, da na razstavi z stotimi tervisi ne bi imeli veliko iskati.

Naj le še dodam link psarne, kamor smo šli iskat našega Pana - . Očitno v kratkem planirajo tudi leglo ali dve groenendelov. Cene se vrtijo med 250 in 400 EUR - odvisno od tega, kam gre Hana (ima blizu trideset let, poleg nje se z vzrejo ukvarja še vsa družina, od babice navzdol...) parit (praviloma izbira res "zahodne" lepotce) in od števila mladičev. Naše izkušnje so bile odlične - in čeprav se s Panom ukvarja vsa družina in je vse drugo kot "pes čuvaj v vrtu" - nam ni žal, da smo se po dveh kraševcih odločili za belgijca.

Torej - Ovca: če imaš podporo staršev (zdi se mi, da si še rosno mlada) in če si pripravljena, da bo pes izpolnjeval večino tvojega dne (in ves prosti čas), si prava za belgijca ! Denar pa boš že zbrala (Božički in Dedki Mrazi znajo biti radodarni).

Lp,

Lili
Logiran
lkc
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 68


« Odgovor #789 : torek, 07.12.2004 : 14:20:43 »

ups, manjka naslov psarne: ***
Pa se lepsi lp,
Lili
Logiran
Ovca
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 8


« Odgovor #790 : torek, 07.12.2004 : 15:48:12 »

Mah nevem...jst k sm prvič vidla Groenendaela sm se čist zalubla v to pasmo sam to je bilo že dolgo nazaj. Zdej je pa spet prišlo na to idejo v družini da bi imeli psa...ampak sm se zdej udločla da bom za taprvič kr enga mešančka šla iskat al u Gmajnice al pa če od vas kdo tuki ve, da ma kakšn kje leglo mešančkov pa jih nima kam dat nej kar men pove! Mi jih bomo šli z veseljem pogledat! Grin

Tko, sej Lili kokr si rekla d sm še rosno mlada (hvala,hvala) Grin bom mela pa naslednga belgijca! Cheesy

lp!
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #791 : torek, 07.12.2004 : 15:58:30 »

Hojla,

No glede cen bi se jaz strinjala z zgoraj omenjenim. Sploh pa če si želiš le spremljevalca. Kot bi tudi omenila, da je izbira tervisa oz. GN veliko bolj smiselna za družinskega psa.
Pa še to, malinois sam po sebi ni agresiven, do takih primerov (kot navaja Petra) prihaja predvsem zaradi slabe socializacije (ki je pri vseh belgijcih zelo pomembna) in slabe oz. pomanjkljive vzgoje. Malinois se od ostalih 3 različic razlikuje predvsem po tem, da jih namensko vzrejajo predvsem za delo in imajo zelo razvite nagone. To posledično pomeni, da so lahko v mladosti zelo destruktivni in zelo radi in hitro kaj uničijo in razgrizejo...da bi se skoraj do onemoglosti igrali, delali itd... skratka obvezno rabijo neko zaposlitev.
Pa da ne bo pomote, v normalnih okoliščinah in v pravih rokah je tudi malinois lahko povsem stabilen in normalen družinski pes.
Se je pa dobro pred nakupom kateregakoli izmed belgijskih ovčarjev malo pozanimati pri lastnikih oz. prebrati o pasmi.

lp

Maja

p.s.
aja kaj je zdaj s slikanjem. jaz žal med tednom ne morem, ker je že tema ko pridem domov. kaj pa če bi se zmenili en vikend mogoče že dopoldan. jaz predlagam da se dobimo na našem kdju med treningom in se na hitro pofotkamo.
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #792 : torek, 07.12.2004 : 16:12:35 »

Ovca, najprej hvala, da se trudiš pisati kolikor toliko pravilno slovensko, tisto je res bilo težko brat. Podpiram tvojo odločitev o mešančku - z njim si boš pridobila nekaj izkušenj v ravnanju s psi in dobila približno idejo, kaj početi s psom do takrat, ko in če se odločiš za belgijca. Pa mislim, da ti ni še nihče odgovoril - prav imaš, agility ne pozna 'rasizma'  Wink, z njim se lahko ukvarjajo prav vsi vodniki in psi (seveda zdravi).  

Načeloma se strinjam s tem, kar je napisala Petra, sicer smo se pa, kot rečeno, o tem že pogovarjali par strani nazaj. In ja, v primerjavi z drugimi pasmami ima večina belgijcev smešno nizko ceno (to je tam nekje od 400 do 700 EUR).

Lili, ne se pustit mladičem, saj vedno pa le nimajo prav  Wink Grin.

Maja, glede slikanja - med vikendi se ponavadi selim na Jug, tako da takrat pa jaz ne morem  Tongue. Si se pa lepo znašla s temile treningi na vašem vadbišču. Jaz predlagam nekaj drugega - se uskladiti kak petek ali vikend in se pofotkat kje na našem koncu, glede na to, da imamo 3 belgijske vrste v okrožju 5km, ti se bom pa ja pripeljala k nam za belgijsko dobro  Grin. Saj mi trije se že lahko na kaki agi tekmi najdemo, Lejko bomo pa verjetno malo težje tja dobili.

Lp, Urša in gusar Sambo
Logiran
hunden
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 82


« Odgovor #793 : torek, 07.12.2004 : 17:31:02 »

Pozdravljena Ovca!  Smiley

Jaz sem dobila svojo prvo tervurenko Sindy, ko sem bila stara 12 let (sedaj imam ze 17 let tervuerne).  Z njo sem koj zacela trenirati poslusnost in agility. Leta ne morejo biti merilo kdaj je kdo pripravljen na psa, je bolj vprasanje zrelosti in koliko ti bodo starsi pomagali.

Zavedati se moras, da so belgijski ovcarji (vecinoma) aktivni psi, ki potrebujejo sprehode, delo,.. drugace poskrbijo za aktivnosti sami (trpijo cevlji, tepihi, pohistvo in se marsikaj drugega, lajanje, pogon kakega biciklista,...) kar pa ne bo razveselilo starsev. Seveda brez ustrezne socializacije pride se agresivnost.

Enkrat letno dlaka povsod, verjetno vsi ki imajo dolgodlake belgijce vedo da je takrat dlaka povsod, na oblekah, pohistvu, postli, se v hrani jo najdes...

Ce sama nisi aktivna oseba verjetno belgijc ni zate. Verjetno zato ker lahko da bi ravno tvoj pes bil cisto nasprotje (se dogaja tudi to) in bi raje doma spal na kavcu kot pa bil na 2 urnem sprehodu po gmajni.

Razlika je tudi ali vzames psicko ali psa.

Po tvoji starosti sklepam, da verjetno ni tvoj namen imeti delovnega psa (IPO, Schutzhund, Ring,...) ti priporocam (ce se odlocis) kupiti psa iz razstavnih linij. Tudi tam je razlika od malega miliona psarn, ki obstajajo imas kvalitetne in nekvalitetne. Verjetno zaenkrat se nisi prepricana glede razstav. Kot zacetniku ti priporocam nakup PET quality mladicka (tudi to obstaja in tudi v najboljsih psarnah niso najdrazji).

Definitivno pa je razlika med vzhodnimi in zahodnimi psarnami (in to ne samo v ceni!). Psi, ki so vzrejeni na vzhodu naceloma nimajo neke resne kvalitete (bolj pet quality) kar se tice razstavnih linij. Res je bilo je nekaj ampak to nekako ni neka resna ocena. Zahodni psi pa imajo kvaliteto (spet ne vsi, vse je odvisno kaj hocejo sami vzreditelji). Od kod taka kvaliteta? V zahodnem delu Europe imas psarne, ki vzrejajo belgijce po 30 let in vec.
Jaz sem se odlocila za psarno Cadre Noir ker sem tam videla kombinacijo psov (raziskala pedigree), ki meni odgovarja in odgovarja mojemu videnju tervuerna. Cene, hja, kvaliteti primerne. Podobno kot pri avtomobilih, boljsa kvaliteta visja cena.

Psarne iz razstvnih linj

Zahod:
Bois Du Tot: http://www.boisdutot.com/
Du Pampre Sacre: http://www.pampresacre.com/
Of The Two: http://www.ofthetwo.com/
Grimmedans: http://www.grimmendans.be/indexkerst.htm
Van de Hoge Laer: http://home2.scarlet.be/p4u65048/

+ še veeeeliko več

Vzhod:
Deabei: http://www.deabei.com/
Oridix: http://mitglied.lycos.de/oridix/index2.html

No da ne bom iskala tukaj je link kjer imas precej psarn: http://www.belgiansworld.com/links.htm

No zdaj, ko sem se razpisala si se odlocila za mesancka. Smiley Verjetno je tole najboljsa odlocitev in se kasneje odlocis za belgijca. Bos vsaj eno nesrecno bitjece osrecila, ki mu sreca do zdaj ni bila ravno naklonjena.

Lep pozdrav, Katja
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #794 : torek, 07.12.2004 : 20:26:40 »

Citat
Pa še to, malinois sam po sebi ni agresiven, do takih primerov (kot navaja Petra) prihaja predvsem zaradi slabe socializacije (ki je pri vseh belgijcih zelo pomembna) in slabe oz. pomanjkljive vzgoje.

Absolutno se strinjam z Majo, moj namen ni bilo posploševat, ampak navest morebiten problem ob nepremišljeni izbiri in nepoznavanju...sej tudi gn-ji pa tn-ji lahko imajo težave zaradi neprimernih razmer, se pravi socializacije...
Vsekakor je tudi malinois lahko družinski pes, brez problema..taka oznam pa kar dva, ki sta totalno scartana doma (na hrbet in čohajmo se), ko je pa treba delat so pa vseeno 100%.

Citat
prodajajo svoje pse po 1000 do 2000 EUR.
A, ja? 2000 eurov za belgijca pa še nisem zasledila..., se mi zdi pa 250 eurov za dobrega psa absolutno premalo...srečala sem pa tudi že psico, ki je bila prodana kot show quality pa to tudi približno ni bila (v očeh sodnika in mojih laičnih...) Undecided

Citat
Enkrat letno dlaka povsod, verjetno vsi ki imajo dolgodlake belgijce vedo da je takrat dlaka povsod, na oblekah, pohistvu, postli, se v hrani jo najdes

Ooooooo ja  Grin, poznamo črne dlake v pire krompirju  sram Grin Grin

Citat
Razlika je tudi ali vzames psicko ali psa.

Evo, hunden tukaj bi te pa rada tudi jaz malo povprašala o razlikah med samcem in samičko pri belgijcih...v moji pasji karieri še nisem imela psičke (vedno samo samce) in me zanima kako te razlike ocenjuješ, glede na to, da si imela samico...in zdej samčka.

Slišala sem že vsega od tega, da so bolj pridne, pa zaščitniške, bolj zveste (čeprav se mi zdi kot, da to skoraj ni mogoče) kot samci...kaj ti praviš?
Logiran
Strani: 1 ... 48 49 50 51 52 [53] 54 55 56 57 58 ... 137   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: belgijski ovčarji - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines