mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 30.06.2024 : 23:50:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: belgijski ovčarji - čvek
Strani: 1 ... 85 86 87 88 89 [90] 91 92 93 94 95 ... 137   Dol
Natisni
Avtor Tema: belgijski ovčarji - čvek  (Prebrano 300589 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #1335 : ponedeljek, 19.03.2007 : 16:34:12 »

Nic ni bila kruta. Ti je prav lepo napisala kako je vse skupaj dojela in ne kaj ti delas s psom.
Grobost ni potrebna. In poleg je poleg - ne polek.  Wink In sploh se da sem solat drugace kot z vlacenjem. Z hrano, z dolgim strikom ce je potrebno, z postopnim oddaljevanjem od psa s priboljskom, itd.
Korekcija v pravem pomenu besede nastopi pri psu, ki ve kaj more, je osvojil povelje, ampak ga ne izzvaja. Takrat psa slepas ipd. Je Bambi lepo napisala.

Sam nimam belgijca ampak vem kaj pomeni solanje mladega psa in sploh kaj pomeni solanje s pozitivno motivacijo. Bodo ti pa lastniki belgijcev najboljse svetovali na podlagi lasnih izkusenj kako je treba delati s takim psom.
Ker po letu dni, ko bos videl da si cisto zafural psa, bo prepozno oz. bo treba vlozit 3 tolko dela da psa naucis da se da delat tudi na lepo.

Ce ti ni vsec, da se s psom grdo ravna gres pac drugam. In ne se pocutit ogrozenega. Boris je dober instruktor in ga le poslusaj. Ce pa ti kaj ni vsec pa mu kr reci in ga vprasaj ce se da na kak drugacen nacin. sej nebo zameril  Grin

Lep pozdrav in veliko uspehov pri solanju

Logiran
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #1336 : ponedeljek, 19.03.2007 : 18:15:11 »

popo, saj ne da ni dober trener samo ne dopade se mi da morem bit tako grob z psom, ker doma ga NIKOLI ne kaznujem FIZIČNO. Če nardi kaj narobe ga preprosto ignoriram in grem v drug prostor.(ga najbolj razjezi;))  Edino nevem zakaj vsi sklepajo da pretepam psa??? Napisal sem, da je potrebna grobost in sem v prejšnjem postu tudi opisal da na šolanju- kako ga kaznuješ. Seveda pa ne nameravam trenerja poučevat zato ga bom kar poslušal. Na sprehodih ga pa vedno učim, sedaj ravno trenirama da more sedet ti pa se mu oddaljuješ. Vaja nama kar uspeva, saj je pogruntal, da ko se vstane gre vaja vedno znova in bo sedel tudi 1 uro na travniku če je treba dokler ne naredi zahtevanega. PRIBOLJŠKE mu pa vedno davam.  Poleg (hvala za popravek) pa že obvlada, tudi ko se nama približuje kdo z psom hodi lepo poleg dokler mu ne dovolim da lahko gre pozdravit (seveda njegovo pasjo kolegico da nebo kdo sklepal da ustrahujem ljudi Roll Eyes)

Lep pozdrav!
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #1337 : ponedeljek, 19.03.2007 : 18:22:02 »

Christjan, saj ne gre za  to, da bi ti pretepal psa. Obstajajo različni načini učenja psov in po tvojih opisih sodeč je način, ki ga uporablja tvoj trener bolj grob, kar po tvojih opisih sodeč tvojemu psu ne odgovarja. Če ti določen način ni všeč in če se pri tvojem psu ne obnese najbolje, ga ne uporabljaj. Šolanje mora biti tebi in psu v užitek. Me veseli, da se kažejo prvi uspehi, strinjam pa se, da vsekakor vprašaj inštruktorja, če obstaja še kakšen drug način za učenje določene vaje, če ti tisti, ki je predstavljen ni všeč. To lahko narediš tudi na štiri oči, če ti je nerodno pred sošolci. Trenerja kar sprašuj, mu povej, kakšni so odzivi tvojega psa. Sigurno pozna več načinov, kako naučiti določeno vajo.

Lp
Logiran
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #1338 : ponedeljek, 19.03.2007 : 19:29:23 »

Kalsang!

Zakaj bi me bilo sram, vsak ima določen čas ko se dobivamo tako, da sma vedno max 2, da se lahko trener obema max posveti zato sem šel raje sem kot v KD MB ker je preveč psov in se ne morejo vsakemu posvetit kot se lahko npr. tukaj. Sedaj moram hodit sam na treninge, ker se je pes vedno šel skrivat k mami. Bom pa ga vprašal če še je kakšen drug način, saj tudi sam pravi enemu moškemu da psa ne sme nikoli štrafat- ima labradorca, ki zmaguje in tudi igra v gledališki predstavi

Lep pozdrav
Logiran
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #1339 : ponedeljek, 19.03.2007 : 21:35:37 »

Kot prvo Bambi - ČESTITAM!!!! Ma to gre vse ko po maslu!!! Kar tako naprej, pa bo še pred 12 letom v reprezentanci!!!! Wink

Christjan, vsak pes je nekaj posebnega, tako da se ne da za vsakega psa povedati kakšen način šolanja mu odgovorja in kakšen ne. Kot inštruktor je zelo teško na začetku oceniti kakšen je pes in kakšen je vodnik. Zato šele čez določen čas uspeš dati vodniku prava navodila. Je pa vedno tako, da če neka finta ne pali, se poskusi pač drugo! Torej ne obupat. Obstaja toliko možnosti kako psa naučiti sedi, prostor, poleg... lepe in manj lepe možnosti. Seveda je cilj da pes vajo naredi z veseljem, da zaupa vodniku in da rad dela. Obstajajo pa tudi psi, ki so tako zelo agresivni in dominatni, da ne prideš mimo tega da ga nebi fizično učil. Na začetku se pa vedno mora poskusiti ta najbolj nežno in lepo varianto. Tako imaš potem še vedno celo paleto drugih možnosti. Dam primer: večina, ki hoče imeti tekmovalnega psa že od začetka šolanja (ko je pes komaj par mesecev star) uporablja ovratnico na bodice (čeprav bi naj to bilo prepovedano), ker s tem načinom psa neverjetno hitro naučijo vajo poleg ( s tem si tudi te "kinologi" prišparajo kar precej časa - zakaj počasi in na lepo delat, če se z dobrim, močnim zategom nauči psa v sekundi - sramota!). Negativna stran tega je, da se pes začne bati vodnika, da začne sovražiti delo z vodnikom in da mu sploh ni veselje delati. Ko se potem takšen pes postavi proti vodniku (ponavadi ko je strejši) ta nima več dosti izbire kakšne "pripomočke" bi še uporabljal da bi pasje vedenje popravil. Potem opstaja samo še ovratnica Teletack. Ko se do tega pride je pes ponavadi že čisto pokvarjen in ni več za uporabljati. Tudi se pokaže da takšni psi, ki so bili na takšen način trenirani potem na tekmah, ko čutijo da nimajo bodičasto ovratnico sploh ne poslušajo vodnika, ker vedo da jim zdaj nič ne more. Zato so te načini šolanja - vsaj zame - prav zanič!!! Če pa ti začneš na lep način, prijazen z dosti igre in pohvale ti bo pes zaupal in te rad poslušal, ker bo vedel da ima nekaj pozitivnega od tega. In pes ki rad dela je nekaj najlepšega kar se ti lahko zgodi!
Meni se na vsaki tekmi vedno smejijo in me imajo za totalno uštekano, ko pridem na trening s psom na poligon in se z njim igram in ga fuitram s briketi ali šunkico, ga peljem na flexijo na sprehod po terenu in podobno. Ampak potem ko začneva delat po programu in me pes gleda ko da bi bila bog in ko z neverjetnim veseljem izvaja vaje, ja potem se pa vsi sprašujejo kako to! Torej uporabljaj tvoj način, nikoli si ne pusti pripričevat z nečem kaj ti nočeš delati. Vem da bo to vsake toliko težko, ampak važno je, da se ti in tvoj pes imata dobro! Kaj pa drugi mislijo naj te prav nič ne briga! Sveeno pa ne pozabi da red mora biti, in če ti nekaj od psa zahtevaš da mora izvajati (sedi, prostor,..). Šele ko bo pes videl da boš do konča vztrajal bo začel vedno takoj poslušati, ker bo pogruntal da se mu bolj splača!
Logiran
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #1340 : ponedeljek, 19.03.2007 : 22:21:58 »

Ivanhoe mislim, da si ti najbolj objektivna in mi tudi razložiš stvari kot npr. potek šolanja!
Glede ukaza SEDI pa se itak pozna kdaj je užaljen, ker ko sma sama in mu rečem sedi je rit takoj doli in tudi ko vidi priboljške, tako da ta ukaz zelo dobro pozna. Edino nevem kaj mu naj rečem da se uleže ker prostor sem ga naučil da je njegova postelja pri radiatorju.( kaj pa leži?) Huh Evo glih zdaj mi hlače grize in sem mu rekel fuj pa je že odtacal na njegov plac in me pogledal nazaj z tako žalostnimi očmi, da me včasih kar vest peče če sem res tako grozen lastnik;) Grem se še malo igrat z kužijom potem pa spat...

Najlepša hvala!

LP
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #1341 : torek, 20.03.2007 : 16:29:03 »

Christjan, nic slabega nisem hotela, zato sem tudi vkljucila smeskote in poudarila, da pretiravam, ravno zato, da ne bi izpadlo grobo. Nihce ne pravi, da si pregrob do svojega psa, ampak tako, kot si napisal, se je bralo, kot da uporabljate precej (prevec) grobosti. Moje mnenje ostaja na podlagi lastnih izkusenj nespremenjeno. Do Sambota nisem bila zelo groba, metala ga nisem po luftu, pa tudi cukala ga (razen en mesec po navodilih instruktorice, kar se mi je hudo mascevalo) nisem, pa je bilo vseeno se to prevec; se vedno je poslusnost edina disciplina, ki je nima prav rad, potrebovala pa sem mesece in mesece dela, da sem skodo popravila. Zato vem, da bom pri naslednjih psih delala vse na pozitivno, korekcije pa bodo tudi bolj blage, predvsem pa psa ne bom tako psihicno terorizirala, kot sem Sambota. Jaz ti zelim samo dobro s tvojim psom in ce lahko komurkoli pomagam s svojimi izkusnjami, potem to z veseljem storim. Zakaj bi se mucil mesece s popravljanjem napak, ce lahko upostevas Ivanhoe in mene in delas bolj s pozitivno motivacijo. Odlocitev pa je seveda tvoja. Pa se nekaj - ce ti ni vsec, kaj instruktor zahteva od tebe, potem mu to povej. Saj se ni treba kregat z njim, lahko pa mu mirno poves, da tega raje ne bi pocel (imas vso pravico, zato pa ga placujes) in on bi te moral upostevati. Saj ni samo ene poti pri solanju psov, vedno se lahko prilagaja sistem ucenja glede na vodnika in/ali psa.  Za povelja pa velja pravilo 'the sky is the limit'; jaz imam povelja v štirih jezikih, ker mi je zmanjkalo idej v slovenščini, nekatere besede pa so si prevec podobne. Solsko uleganje je pri naju tako Prostor, ko pa hocem, da naj da mir in se nekam parkira, po moznosti na svoje lezisce, pa je to Plac.

Tina, hvala se tebi. Danes sem celo dobila net in bom izkoristila, dokler ga imam, da ti posljem sken ocenjevalnega lista iz Graza, da mi ga prevedes, in pa fotke. Trenutno nama stvari res sibajo, upam, da bo tako se naprej. Si kaj razmisljala, da bi sla v Vinkovce na hrvasko specialko?

Tako, za konec pa se par novih fotk iz potepanja v Bovcu.





Mahajoci totem  Cheesy Wink



Malo poskakujemo... (tačke niso na tleh)



Lp, Ursa
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #1342 : torek, 20.03.2007 : 16:45:28 »

Hello,

Nočem se sicer vmešavati v tole debato... vendar se mi posploševanje šolanje brez prisile-vesel pes in šolanje s silo-uničen pes ne zdi ravno primerno. Šolanje poteka po fazah in da dobimo res dobro izšolanega psa je potrebno poznati proces učenja. Prav tako sem mnenja, da je v določeni fazi potrebno psu dodati odgovornost do izvajanja vaj. Kako to narediš je odvisno od psa in njegovega karakterja. Tudi pri najbolj "soft" šolanju se dodaja beseda ne za označitev nezaželjenega vedenja.
Bodeča ovratnica in električna ovratnica sta prav tako pomagali pri šolanju, kot navadna ovratnica in vrvica. Prav zaradi pomankljive in napačne vzgoje v mladosti se lahko zgodi, da ko psi odrastejo ne čutijo nobene odgovornosti do svojega lastnika. Seveda, če se imajo fajn, je vse lepo in prav, ko pa pridejo problemi v smislu kontrole ali celo agresije....je samo šolanje s pozitivno motivacijo premalo.

Logiran
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #1343 : torek, 20.03.2007 : 17:17:38 »

Bambi saj je ok, nisem nič zameril... Zanima me pa kako bi bilo najbolje psa naučit SEDI, PROSTOR in da počaka na mestu ko ti greš kam in seveda POLEK in ODPOKLIC. Do sedaj smo delali samo to. No da vam povem nekaj o načinu šolanja: povelje sedi- če se ne usede primes za ovratnico (da mu ketno ob vrat pritisneš) in mu potisneš rit dol, seveda to zelo hitro in ga potem pohvališ ko sedi. Povelje polek- z psom hodiš polek in ga imaš čisto ob sebi (seveda ga hvališ) potem je pa vrvica vedno daljša in če se pes oddalji ga hitro cukneš k sebi (da ga skoraj z kože vržeš Huh) in mu rečeš polek. Povelje SEM- meni oseebno najbolj kruto. Psa spustiš v igro z drugim na trenigom (delamo en po en) in če pes ne uboga letiš do njega ga primeš pod ovratnico in ga vlečeš na tisti kraj ko si ga poklical- pri tem delaš korake, opis: greš do njega, primeš za ovratnico (pri vratu) rečeš oz. zadereš kolko lahko SEM in ga cukneš en korak nazaj se ustaviš in takoj hitro spet ponavljaš do kraja kjer si dal povelje, se pravi da korakaš proti kraju... Mene je moj grizel v roke, kar je trener reko da naj preprečim z zeloooo glasnim FUUJ! Ko sma vajo ponovila 2 in še ni prišel in ko sem šel proti njemu je pes prav ''letel'' proti mami in se ji vlegel na noge). Seveda je pa ta vaja 3 delovala in deluje še zdaj. Od takrat ni niti enkrat več neupošteval povelja in je ves vesel priletel k meni in čakal na ogromno pohvali in en priboljšek... Lahko opišete kako ste vi to delali na lažji način z manj grobosti? Ker moj po kazni ne uboga nič in gre čim dalj bek od mene in drugih...
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1344 : torek, 20.03.2007 : 17:36:17 »

Joj... To šolanje bi pa jaz že zdavnaj zapustila.

"Moj" sedi: z roko ga zvabiš v željeni položaj (sledi roki, lahko z briketkom v njej) Pes obvlada v parih ponovitvah tudi 9 let star pes, ki tega prej ni znal.
Prostor: spet ga zvabiš v želeni položaj, pes obvladal skoraj tako hitro kot sedi. (Mladi in stari)
Vaja poleg: štartali smo iz tega, da te pes gleda, ostalo je prišlo kasneje samo od sebe skoraj. Nagrajevali smo to, da nas pes gleda, če je pogledal stran, smo se ustavili in ga ignorirali dokler nas ni spet pogledal.
Vaja sem: Nič igranja z drugim psom pred tem (to je že zelo zahtevna vaja). Začeli smo tako, da je psa prijel inštruktor, mi smo pa stekli stran, se po kakih 20tih metrih obrnili in vabili psa s sabo, z igračko ali s hranco in ko ga je inštruktor spustil je že dirkal kot utrgan (eni bolj, drugi manj) in takrat smo rekli SEM. Ko je prišu do nas pa igra!

Moja je komaj čakala da pride na poligon in ko sem hotela po končani šoli delat še kaj drugega na poligonu mi je parkrat zbežala na del za poslušnost. Znala je pa toliko, kot je bilo starosti primerno.

Bolje, kot si znal psa zmotivirat, hitreje se je učil.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #1345 : torek, 20.03.2007 : 17:45:25 »

Uf, Christjan, tale način učenja je pa zelo zastarel in ornk zgrešen...

Tudi jaz sem svoje učila tako, kot opisuje Angseter, pozneje pa sem začela uporabljati še kliker...

V bistvu, koncept je tak, da psu pomagaš, da je uspešen in ga za to nagradiš. Kazen je ignoriranje oziroma odsotnost nagrade. Pes zelo hitro pogrunta, da je prikrajšan za nagrado in začne tuhtat, postane pozoren in začne ponujat vedenje npr. se vsedat, ulegat itd.

Poanta je v tem, da si ti vir prijetnosti za dobro opravljeno delo. Seveda so tudi kazni, ampak niso fizične (te bi jaz res prihranila za najbolj hude prekrške, kot je na primer napad na drugega psa, človeka...). Tako kot je zastavil vaš inštruktor, pa si zdaj ti kot vodnik za psa vir neprijetnosti in zato beži stran, noče delat, renči nate, kar je še zlasti zaskrbljujoče. Preprosto se počuti ogroženega.

Razmisli, ali želiš tako nadaljevati...
Logiran
nemškadoga
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 539


« Odgovor #1346 : torek, 20.03.2007 : 17:56:49 »

Mene predvsem skrbi tale način šolanja in se mi zdi, da so malinoisi pravi reveži, na račun šolanja. Štrom variante, fizično in tudi psihično nasilje, ... GROZA!!!!!! Ne vem no - psi so naši prijatelji in prijatelje se ne tepe !!!!!!!!!!!!!! Angry Angry Angry

Lp, Ines!
Logiran
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #1347 : torek, 20.03.2007 : 18:01:01 »

Ja končno ste vidli moj point.... AngSeter saj moj tudi beži zanami če bežimo stran od njega, ko pa stojimo pa vidi psa pa se mu po domače **** za vse. Mislim pa da vem kaj si hotela s tem napisat da ko leti k tebi ti rečeš SEM in ko je pri tebi ga nagradiš in tako skapira da hočeš ko mu daš to povelje da je pri tebi, a sem prav razumel? Bom pa vsekakor to povedal trenerju. A mislite, da nebo zameril in me zaradi tega vrgel na izpitu za malo šolo?

Lep pozdrav!
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1348 : torek, 20.03.2007 : 18:16:16 »

Prav si razumel. Med tem, ko pes neko vajo opravlja sam od sebe, daš temu dejanju ime - povelje.
Vsak pes to pogrunta, tudi stari. In če staremu to rata, bo mlademu še prej, ne?  Grin

Če te vrže je bedak. Žal drugega ne morem reči.
Pri nas poznajo kar nekaj načinov šolanja, povejo ti za vse, priporočajo tudi, pol si pa sam izbereš kaj bi raje. Če pa kdo udari psa na poligonu se lahko kar poslovi...
Inštruktor mora marsikaj vedet. Ne samo enega načina šolanja in se ves čas izobraževati na svojem področju. To je dober inštruktor (tudi dober poslovnež, zdravnik, vet, inženir...).

Kazen pa res v skrajnih primerih. Če se to dogaja v procesu šolanja in to celo tako, da pes sploh ne ve točno zakaj, s tem rušiš svojo podobo poštenega, pravičnega, zaupanja vrednega in pametnega šefa v pasjih očeh.
Pes očitno renči, ker se boji in ne ker noče kaj narediti, glede na to, da te doma uboga in ne teži.

Če se mu zrola, ko vidi drugega psa ne skrbi. Ti vstrajaj, ukvarjaj se z njim in rezultati bodo tu. Pes je še mlad. Ne smeš zahtevat take poslušnosti, kot jo ima triletnik, ne smeš pa tudi pustit, da dela kar hoče. Ko začne noret se pač ustavi in ignoriraj ali se celo obrni in pojdi proč.
Preprečit mu moraš to, da na njegov način pride do cilja, se pravi te zvleče do psa.
In če se takrat "dereš" POLEG in pes seveda ne uboga in vleče naprej, samo rušiš že narejeno. Povelje izrečeš takrat, ko veš da bo 100% narejeno ne pa kar tako v tri dni, ker tako in tako veš, da te ne bo ubogal dokler mu ne boš na njemu razumljiv način povedal kaj hočeš od njega.

Če se pa ustaviš vsakič, ko te potegne in greš naprej samo takrat, ko lepo hodi in ne vleče bo ugotovil, da bo hitreje nekam prišel, če bo lepo hodil. Prej ali slej hi hi (lahko v par dnevih ali celo kakem mesecu)
Če tako razmišljaš je lažje.

Kazen pa pusti za nedopustna dejanja (napadi, nedovoljen lov in podobno recimo)...
Logiran
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #1349 : torek, 20.03.2007 : 18:28:08 »

Če te vrže je bedak. Žal drugega ne morem reči.

Ja saj vem, ampak glej s tem je izgubljeno pesovo zaupanje, tudi denar in tudi čas, ki sma ga z mladičkom zapravljala ko bi se lahko v kakšni drugi šoli tačas odlično naučila. Od vseh sem slišal da je to super, krasen trener in tudi nekaj psov pri nas trenira ravno on, ki zmagujejo na tekmovanjih, zato sem dosedaj bil tiho in si mislil, da če bo pomagalo, boma potrpela.
Res nevem nič o načinih šolanja (sem slišal, da so precej grobi) in zato sem mislil da je s tem vse OK. Ampak sedaj ko vidim, da drugi uporabljate precej nežnejše stvari in so vaši psi ful ubogljivi se mi je pa malo ta naš način šolanja uprl.

Lep pozdrav
Logiran
Strani: 1 ... 85 86 87 88 89 [90] 91 92 93 94 95 ... 137   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: belgijski ovčarji - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines