mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 18.08.2024 : 22:24:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Kazen za sprehod brez povodca
Strani: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kazen za sprehod brez povodca  (Prebrano 88159 krat)
0 članov in 13 gostov pregleduje to temo.
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #285 : sreda, 16.01.2008 : 14:31:17 »

Nisem nič slabega mislila. Sem imela v mislih, da so verjetno vzrejne psičke.
Se drugače čisto strinjam z vama. Sama nimam nobenih izkušenj s tem, prej smo imeli kastriranega (pasemskega, z rodovnikom) pointerja, sedaj imam sterilizirano mešanko. Mogoče si res težko predstavljam, kakšno nadlogo predstavljajo psi okrog goneče se psičke.

Samo želela sem poudarit, da ti vaški psi niso nič krivi. Kakor tudi ne lastniki gonečih se psičk, ki jih imajo pod nadzorom. Verjamem, da človeku ob takem ''šundru'' in neredu okrog hiše zmanjka živcev, ampak za to so krivi lastniki psov, ki so spuščeni. Pač si predstavljam, da ni lahko bit pes, za katerega že tako ne skrbijo prav in je bolj ali manj prepuščen sam sebi, potem pa ga ''nekaj'' vleče pred neko hišo, tam se (predvidevam) tepe z osalimi psi, da bi ja samo on prišel do tistega ''nekaj'', ob tem pa še ne vem kaj vse prileti vanj.

Nočem nikomur solit pameti, ker res nimam izkušenj na tem področju, zavedam se tudi, da so vsega krivi lastniki teh psov in pa tisti, ki jih ne prisilijo v spoštovanje zakona (inšpekcija, policija), ampak se mi vseeno ne zdi prav, da na koncu ta kratko potegnejo psi, ki so pri vsem skupaj še najmanj krivi.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.370


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #286 : sreda, 16.01.2008 : 15:03:42 »

Se povsem strinjam, da psi kot taki niso krivi, vendar v trenutni situaciji je edino zadovoljivo (pa ne vedno tudi uspesno) preganjanje psa. Seveda mu ne odtrgamo pol glave ali ga kako drugace poskodujemo, jih pa na vse mogoce nacine preganjamo.

Vendar, psi znajo biti ob tem tudi sila neprijetni. Zgodilo se mi je ze, da je skocil vame pes, ki sem ga gonila izpred svojih vhodnih vrat. Nisem ga zelela prijeti, le odgnati. Na sreco se psov ne bojim, videl je, da mi bo tezko prisel do zivega in je odpeketal samo s "polovicno brco" nekaj metrov stran. Nikokor ni sel domov, le izpred vrat se je umaknil. Sicer pa mnogi resno rencijo ob ritenskem umikanju.
In takrat sem pomislila, da je pravzaprav skoda, da me ni ugriznil, saj bi v takem primeru naredila celo stalo po vasi in tako ali drugace bi se nasel lastnik. In ce bi se nasel, bi ga cakala kazen zaradi zapustitve, kazen zaradi napada, cim bolj mastna odskodninska tozba (v poduk drugim in ne glede na to, kako dolgo bi se vlekla), karantena psa in oznaka psa kot napadalnega. Po naslednjem napadu bi sel na evtanazijo. Take stvari pa se hitro prenesejo po vaseh.
Ko moram izbirati med svojo varnostjo in varnostjo svojih psov, sem cisti zagovornik evtanazije. Nikjer ne pise, da moram jaz cutiti slabo vest ob izgubi nekega psa, lastniku pa "dol visi" zanj.

Ker prihaja cas, ko bomo spet dezurali, je moj nacrt za to rundo nekako takle: poslikat vse pse, ki se pojavijo okrog nase bajte, potem pa po vasi raziskati (in na ketnah poslikati), h kateri bajti kaksen pes pase in sliki skupaj z dopisom lepo dostaviti lastniku. Naj potem pride in rece, da pes ni njegov.
Logiran

damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #287 : sreda, 16.01.2008 : 15:17:23 »

 Idejo si mi dala Jana. Smiley
Poslikat in dopise s slikam poslat.... pa mal citirat zakonike( pa spodaj v drobnem tisku napisano da je bilo poslano na PP zgolj v vednost ), he he ... Hvala Smiley

Zdej še počakam , da bom vidla če bo  šerif naredil domačo nalogo, če ne bom pa res  še na policijo poslala v vednost Grin
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #288 : sreda, 16.01.2008 : 18:48:58 »

Dobrodošli v "mojem" klubu  Grin Grin Grin Ko sem še živela v mestu sem vozila mojo psičko ob gonitavh (pred službo, ki sem jo začenjala ob 8ih) lulat ob 4irih zjutraj, da bi lahko imele mir  Tongue pa sva sprehajale - po mestu prosim - še sedem spuščenih nikogaršnjih "Loletov"   Angry Reva ni smela dati ritke dol 500 metrov okrog hiše pa še nosila sem jo da nebi tačke puščale sledi  Shocked  pa so jo vseeno odkrili fantje ....Popoldanski sprehod sva opravile s prebojem skozi klet do avta, ki ga je stražilo ravno toliko psov in imele smo veliko problemov že s tem, da sva sploh lahko odprli vrata avta, da ne govorim od tem kako je zgledalo, ko so psi leteli za avtom po cesti  Undecided .... A, ko sem komu prijazno povedala naj zveže svojega psa sem jih dobila po glavi, da sem jaz kriva, ker se moja psička goni  Undecided ... Hudo  Cry Nekaterim ni pomoči  Sad
Logiran
alexx
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.911


« Odgovor #289 : sreda, 16.01.2008 : 21:06:26 »

Pozdravljeni,
najprej se vam opravičujem, ker "smetim" to temo, vendar res ne vem/o več kaj naj storim/o.
Izgubili smo psa (ki - žal - ni kastriran). Bojim se, da je mogoče tudi on prav eden teh, ki v tem trenutku nekje nadleguje vaše psičke - in za to se vam opravičujem.
Naš kuža Ken je "ušel" iz zaprtega pesjaka, pa to ni izgovor - je pa dejstvo.

Lepo vas prosim, predvsem tebe damayanti, ki si z Gorenjske, da pogledate, če je slučajno res naš Ken med njimi.
(vem, da prosim veliko in razumem, da ste "naveličane" naših "spuščenih" pesjanarjev... a vseeno vas prosim tudi za malo razumevanja in sočutja) 

Ken je dolgodlak nemški ovčar, nosi rdeče-modro ovratico in je čipiran.
Slike si lahko pogledate na:
http://alexx73.moj-album.com/album/10618768/

Res ga pogrešamo in res ga želimo nazaj. In res več ne vemo, kaj naj naredimo!
Obljubim, da bo tudi kastriran in da NIKOLI VEČ ne bo nadlegoval vaših psičk!
(samo domov naj pride!)

Za kakršnekoli informacije se vam - že vnaprej - zahvaljujem.
Dosegljiva sem na tel. 040 705 405 ali na mailu: aleksandra@kinoteka.si
(in ostajam/o optimist/i, čeprav Kena že 10 dni ni)

Jana, če sem si dovolila preveč, prosim NE zameri, samo zbriši...
(ampak res smo obupani)

Hvala. Aleksandra in Andrej
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #290 : četrtek, 17.01.2008 : 10:34:21 »

Alexx;
Sem prebrala tvojo temo na unem forumu.
Tvojega Kena ni med  temi smrduhi to so znani povratniki . In tudi dvomim ,da bi lahko zašel v moj konec Wink ( Šk. Loka širša okolica - spodnja dolina Grin)
 Takole naredi........
Pojdi v LD Udenboršt... tja kjer imajo fazanarijo( zraven kmetijske šole). Ponavadi je tam nek Robert(  mislim , da mu je tako ime nisem pa 100% sem že malo pozabila imena)  Vzemi en six pack Wink in  ga lepo prosi če bi imeli čas kdor koli od njih, da bi ti pomagali poizkati Kena. Najboljše bi bilo če bi dobila Jureta ali pa Janca- onadva imata nemški žimavki( sestrici od moje Dine) in če bi ti pomagala vsaj malo pogledati z psicami po okolici( te dve psički  sta  res dobri  imata nos kot detektor Wink) Pa tudi onadva poznata tisto okolico tam okrog ceglovnice . Če ti onadva ne bosta mogla pomagat potem pa res ne vem na koga se obrnit.

p.s. Pri nas je danes zjutraj bil mir( en osamljen" šlevast" primerek, katerega je Damč uspešno prepodil Roll Eyes). Očitno je šerif naredil domačo nalogo Cheesy
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.370


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #291 : petek, 18.01.2008 : 01:17:56 »

Nekaj luskanih primerov iz sodne prakse Grin
Prav zabavno Wink

- ženska padla zaradi psa brez nadzora
- prometna nesreča
- pes na predolgi ketni
- zelo zanimiva situacija Grin
- poučna Smiley
- klasika - eden na povodcu, drugi spuščen
- zanimiva z domačega dvorišča
- čigav pes je grizel?
- odgovornost, če je skrbnik mladoletnik
- pasja svoboda
- spet klasičen primer s sprehoda
- odgovornost tudi na strani staršev
- razlaga, zakaj spuscajo psa, je naravnost fenomenalna

Uživajte Cheesy
Logiran

Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #292 : petek, 18.01.2008 : 14:33:29 »

Nisem prebrala vseh, samo zadnjo in ne morem verjet... Torej, kot vzrediteljica prodam mladiča ljudem, ki po moji presoji veljajo za zaupanja vredne. No, ti zaupanja vredni ljudje za psa brez moje vrednosti ne skrbijo, kot je treba, oziroma puščajo, da sam leta po vasi. Za večkratna opozorila sovaščanov se ne zmenijo. Pes medtem, ko je na svobodi nekoga šavsne. Pride do tožbe in tožena stranka, se pravi lastniki psa, se zagovarjajo, da niso odgovorni oni, ampak jaz kot vzrediteljica tega 'problematičnega' psa...

Butale, butalci, butalasto...
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #293 : petek, 18.01.2008 : 21:28:31 »

Kalsang, jaz še nisem uspela prebrati Janinih linkov, ampak to, kar si napisala ti, pa žal vse prevečkrat drži Sad
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #294 : ponedeljek, 21.01.2008 : 10:15:05 »

Zgleda bo treba v pogodbe vkljuciti tudi clen, ki govori o tem, da vzreditelj ne odgovarja za skodo, ki jo pes iz njegove vzreje povzroci takrat ko ni vec v njegovi oskrbi. Zelo zanimivo!
Pocasi bo treba namesto kratke kupoprodajne pogodbe novim lastnikom dat za podpisat fascikle polne taksnih in drugacnih clenov...  Huh
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.370


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #295 : ponedeljek, 21.01.2008 : 10:41:23 »

Mislim, da je narobe razumljen termin "rejec". Skozi vse "zgodbe" se vlece "rejec" za vse tiste ljudi, ki skrbijo za posameznega psa in ki ni nujno, da so vedno tudi lastniki psa.

V konkretnem primeru mislim, da gre za moza in zeno, od katerih je samo moz lastnik psa (vpisan v evidence), tozili pa so oba in o tem naj bi govorilo sodisce, da sta oba odgovorna za to, da je bil pes brez nadzora. Ker oba skrbita za psa, sta oba deklarirana kot "reditelja", torej tista, ki ga redita.

To je nekako tako, kot pri nas Luna. Lastnica je hcerka, ki zivi v ZDA, jaz in Mirc pa sva njena "reditelja", saj skrbiva za njo in tudi v oceh sodisca (pa tudi sicer) odgovarjava za njeno pocetje.

Mislim, da ni vzroka za skrb, da bi kdo vzrediteljem naprtil odgovornost za pse, ki so pri kupcih in na katere vzreditelji nimajo vec vpliva oz. niso vec v njihovi "reji".

Pa se ponovno o tem, za kaj ste odgovorni in za kaj morate poskrbeti kot "reditelji" psov, torej tisti, ki za psa skrbite in ni nujno, da ste tudi njegov lastnik:
Lastništvo psa namreč ni odločilna okoliščina, od katere je odvisna odgovornost za škodo, ki jo je pes povzročil mld. tožniku. Za škodo, ki jo povzroči žival po pravilih ODZ odgovarja njen rejec, če ne dokaže, da je poskrbel za potrebno varstvo ali nadzorstvo. Za potrebno varstvo ali nadzorstvo pa je poskrbljeno, kadar je takšno, da je psu onemogočeno, da bi koga poškodoval. Torej ni nujno, da je odgovorna oseba vselej lastnik živali. Toženca sta odgovorna, ker nista poskrbela za učinkovito nadzorstvo nad psom, in nista preprečila njegovega napada na tožnika. Zgoraj ugotovljene okoliščine kažejo, da toženca svojega psa nista ustrezno varovala in nadzorovala. Smisel nadzorovanja psa je namreč, da se mu prepreči, da bi koga poškodoval, zato nadzorovanje psa v smislu pravnega pravila paragrafa 1320 ODZ vključuje tudi skrb za to, da je pes zanesljivo priklenjen ali da je sicer poskrbljeno, da ne bi mogel pobegniti in se brez nadzora gibati po okolici. Pes tožencev ni bil privezan oz. drugače zavarovan, temveč je prosto tekal okrog (brez nadzorstva), zaradi česar je pretežni del vzrokov za nastanek škodnega primera na njuni strani. Popolna opustitev nadzorstva nad psom pomeni hudo malomarnost tožencev, zato njun soprispevek k škodnemu dogodku in nastali škodi tudi po mnenju sodišča druge stopnje ne more biti nižji od 80 %.
Logiran

Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #296 : ponedeljek, 21.01.2008 : 12:11:40 »

No, se mi je kar oddahnilo. Ker drugače bi bile pa res Butale na kvadrat.... Roll Eyes

Logiran
readmetxt
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #297 : torek, 22.01.2008 : 22:03:03 »

Kjer jaz živim Ljubljana (kodeljevo) jih ma dosti pse odvezane ker se psi med sabo poznajo tako da ni večjih problemov s tem
Logiran
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #298 : sreda, 23.01.2008 : 12:49:05 »

Kaj pa, ko pride v to okolje človek, ki se boji psov ali pa npr. nekdo, ki ima psa privezanega, ker ta pes ne mara drugih psov? Moja psička se npr. ponavadi počuti zelo ogroženo, če okrog nje skače kak večji pes. In odzove se tudi z kazanjem agresije, če se počuti 'dovolj' ogroženo. Ti psi ponavadi niso napadalni do nje, ampak iščejo le partnerja za igro, verjetno so zato tudi spuščeni, ker 'nikomur nič nočejo'. Ampak lastniki takih psov, ki skačejo okrog spuščeni 'ker nikomur nič nočejo' se nekako ne zavedajo, da mogoče določenim ljudem in živalim ni prijetno, da okrog njih skače (velik) pes. Morali bi poskrbet, da imajo psa spuščenega tam, kjer nikogar ne moti, oz. vzeti na tak sprehod nekam bolj na samo še prijatelja/znanca, ki ima psa, s katerim se razumeta, da sta lahko partnerja za igro, ne pa da njihov pes v iskanju igre skače v ostale pse, ki se tega bojijo.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #299 : četrtek, 24.01.2008 : 10:40:07 »

Tudi pri nas so kar spuščeni...pa sem zadnjič rekla gospej (ko smo se že najmanj 10- ič srečali na sprehodu, ona seveda s spuščenim, jaz z privezanim psom), če se bo to vsaki dan dogajalo, da to nikamor ne paše, da drugi imamo pse privezane, zakaj ga ne bi imela še ona...? Pa me je samo debelo pogledala, in rekla: "Saj ne bo nič naredil" Ja itak da ne bo.  Roll Eyes Saj ne bo nobeden. Pa sem ji potem še rekla: "Gospa, ali ne bo najslabše, če vam psa povozi avto?" Ona pa sam...pa hodi naprej, kot da jo nič ne briga  Lips Sealed (Gospa je bila nekaj časa v psihiatrični bolnišnici...se ji ne upam kaj preveč težit  Roll Eyes)

Lep dan, Branka
Logiran
Strani: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Kazen za sprehod brez povodca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines