mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 23.11.2024 : 11:19:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Strani: 1 ... 188 189 190 191 192 [193] 194 195 196 197 198 ... 211   Dol
Natisni
Avtor Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek  (Prebrano 393021 krat)
0 članov in 5 gostov pregleduje to temo.
bina
živim tukaj
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790

« Odgovor #2880 : ponedeljek, 21.04.2008 : 11:25:48 »

khm  sram

Nas spada med bolj drobne pse in ima med 48 in 50 kg.

Cestitke vsem za uspehe ta vikend!!!!!  Smiley Smiley
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.214

« Odgovor #2881 : ponedeljek, 21.04.2008 : 11:40:38 »

Sigurno imajo dlako za bit zunaj (gosta podlanka jim omogoca neproblematicno bivanje tudi na konkretnem minusu), so pa pomoje najbolj srecni v blizini svoje cloveske druzine. Zame niso glih psi za bit na vrtu in v pesjaku 20h/na dan. Radi namrec sodelujejo z druzinskimi clani in uzivajo biti v druzbi.
Mi imamo tudi ograjen vrt in pesjak, psi pa so lahko zunaj ali notri...in so raje z nami, ceprav samo lezijo ob najinih nogah. Imamo tudi dve macki in vse zivali uzivajo v sobivanju- beri spijo skupaj, se cistijo, si "kradejo" hrano, igrajo...itd.

Ziva
Logiran
bina
živim tukaj
Sporočil: 3.790

« Odgovor #2882 : ponedeljek, 21.04.2008 : 11:44:58 »

Nas Bero gre ven lulat potem pa šccccccc nazaj v hiso na toplo  Grin Grin
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
Sporočil: 3.197

« Odgovor #2883 : ponedeljek, 21.04.2008 : 13:52:40 »

Kot vsak pes vem da je tudi ta raje z družino kakor na vrtu brez nas. Če se mene vpraša, bi imela psa noter, sigurno. Tako pa živim še s starši in nimam pri tem nobene besede. oče je proti psu v hiši-zaradi dlake in zato, ker je po tleh parket in bi ga pes s kremplji spraskal. Tako iščemo psa, ki bi bil lahko zunaj. Tudi naš je zunaj (no jaz ga na skrivaj dam noter ali pa če starša kam odpotujeta, ko moram jaz biti doma zaradi psa, ga imam večinoma notri. In tako odprem vrata in je že not. Se bojim, da bo enako naredil, ko bo oče odprl vrata in bi takoj pogruntal, da sem ga imela not Tongue . No pa pes ne naredi tega-kot bi vedel. Tako jaz to uspešno prikrijem  z njegovo pomočjo). Če je zunaj zelo mraz, je ponoči in tudi podnevi v garaži, prav tako, če je zelo vroče. In enako bi bilo s tem psom. S tem, da ima kočo, dobro izolirano z dvema prostoroma in notri deko in rjuho. Mu ne bi bilo hudega. Mama bo v penzionu in bo imela zanj veliko časa. Z njim bo hodila v šolo seveda-s sedanjim psom sem jaz, tako da za pozornost ne bo prikrajšan. Tudi oče gre zelo rad na sprehod s psom. Vsak dan po službi leti v gozd. Mene pa takrat verjetno ne bo več doma, bom pa ga zagotovo kdaj pazila, ko staršev ne bo. Jaz bom imela svojo kepo dlake Wink . Seveda bom spoznala psa med seboj, tako da bo vse v redu. Se bom pa po vsej verjetnosti z švicarjem tudi sama veliko ukvarjala, saj si ne bom mogla pomagati. Tongue
Logiran
apollo
odvisnež
Sporočil: 516

« Odgovor #2884 : ponedeljek, 21.04.2008 : 14:33:23 »

Nuba je tudi malo izven klasične teže Wink. Ima namreč 60 kg. Tako da res ne vem, kje zaboga so v tistile knjigici našli 40 kg sram.
Glede lajanja še moja izkušnja. Nuba NIKOLI ne laja brez razloga Smiley. Nakaže pa prihod prav vsakega (razen tistih, ki jih pozna in dnevno prihajajo k hiši-npr. poštar). Lajo ko vidi, da se nekdo približuje naši parceli ali če se kaj sumljivega dogaja. In takrat vemo, da je treba zagotovo it pogledat Cool. Je res 1A čuvaj. Izredno prijazna in veš, da ne bi nikoli ugriznila-zaradi velikosti pa zbuja strah in spoštovanje Shocked. To mi je pri švicarjih všeč-da niso agresivni Cheesy.
Je pa glede lajanja tako-eni hočejo, da se jim psi derejo za vsako figo in to tudi spodbujajo. In potem se sprašujejo zakaj se psi derejo za brezveze. Nekateri psi so tudi po temperamentu taki. Marsikaj se da rešit s pravilno vzgojo psa... Roll Eyes

Švicar je definitivno pes, ki mora živeti s svojimi ljudmi. Če že ne more biti v hiši, se je potrebno vsaj vsakodnevno aktivno ukvarjati z njim... Wink
Logiran
Evč
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 91

« Odgovor #2885 : torek, 22.04.2008 : 13:23:03 »

En švicarski pozdravčer zalarjeva tudi z moje strani!

Na temo lajanja: Joj, pa še kako laja! Pravzaprav še nisem srečala švicarja, ki bi bil tiho  >: Huh. Pri nas izgleda to tako, da laja na vsako stvar, ki se je slučajno premaknila iz običajnega mesta, laja ko si želi igre, laja ko mu kaj ni všeč .... skratka zeloooo veliko ima za povedati  Grin Aja pa seveda tudi takrat, kadar se ga neha čohati in seveda gospod še nima dovolj.

Je pa ogromna razlika med lajanjem in tistim opozorilnim nakazovanjem nečesa - takrat pride do izraza njegov res globok in za tujca precelj strašen glas (pri nas si nihče ne upa čez ograjo). Kljub zelo močnemu nagonu za zaščito svojega klana, pa še nikoli nisem slišala, da bi švicar napadel (tako kot je napisala Balu, se po konkretnem opozorilnem laježu le postavi v prežo in človeka ne spusti naprej, dokler ne pride zraven lastnik).

Tudi jaz bi pa le potrdila navedbe prejšnjih, da znajo biti zelo dominantni psi in z malo napačne vzgoje in popuščanja lahko to hitro preraste v veliko težavo. Ampak iz lastnih izkušenj lahko povem, da se da še tako ponosnega in pomembnega pesjana spraviti k sebi  Wink

Skratka švicarji so odlični psi s čudovitim karakterjem in imajo zeloooo veliko za povedat  Cheesy

Definitivno pa je potrebna zgodnja socializacija in doslednost, ker znajo biti samci precej dominantni (lastne izkušje), ampak s pozitivno vzgojo se da vse popraviti.
Logiran
Evč
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 91

« Odgovor #2886 : torek, 22.04.2008 : 13:27:05 »

Pa še tole ... že vzrediteljica je povedala, da so njeni psi vedno z njo in tudi jaz sem od malega imela Darta pri sebi. Res zelo uživa v družbi svojih ljudi in je popolnma nesrečen, če bi bil izoliran.

Kot pravim sama je švicar velikan z zelo nežno dušo  Wink

lp, Eva & Dart
Logiran
zalarjeva
živim tukaj

« Odgovor #2887 : torek, 22.04.2008 : 16:11:53 »

Full hvala za vaše opise. Ko sem mami povedala, da je precej čuječ je rekla, da ji to ni všeč In sem ji rekla, da lih popolnega psa pa ni. Tudi naš ni-tudi naš zelo rad laja-po moje po huskiju,nevem. Ji je karakterno zelo všeč, sem ji posredovala vaše opise pasme,sicer pa sva tudi že precej prebrali o tej pasmi. Zelooo lep pes, s tem da ima še karakter odličen. Izkušnjo tako ta pravo imamo samo z našim psom, 10 letnikom. Je naš prvi pes in se mi zdi, da smo se zelo dobro znajdli kako in kaj je treba s psom ravnati, tako da mislim, da ne bo problema. Mami je bolj mile sorte, ni preveč vztrajna, če je pes kaj ne uboga, rada ga pelje na sprehod, ga boža, mu da kakšen priboljšek,...Vendar se vidi, da pes nabolj nej ne "šmirgla"(uboga). Najbolj uboga mene in očeta. Pri švicarju in njegovi vzgoji bom zagotovo imela jaz precej prste vmes in tudi mami naučila kako in kaj pa bo vse v redu. Wink
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #2888 : četrtek, 24.04.2008 : 19:22:20 »

Sej oboje, tako cuječnost kot lajanje, sta deloma stvar vzgoje in obe lastnosti lahko oblikujemo do tega kar je nam primerno. Obenem je dejstvo, da so to švicarjeve karakterne lastnosti, tipične pasemske lastnosti.  Cool
Zato jaz raje trikrat poudarim "slabše" strani karakterja- nezaupljivost, cuječnost, lajanje, dominantnost, da začnejo novi vodniki in cela družina že od začetka delat na tem in izoblikovat te lastnosti. In če resnično začnemo že od prihoda psa v družino, se ti psi razvijejo v stabilne in primerno socializirane pse. Wink

Ziva in svicarska banda

P.S. (Danes je Klark prvič vozil voziček na daljši poti. Uroš se je pred odhodom hecal, da nas bo nekdo še obtožil, da psa maltratiramo. No, ni bil daleč od resnice...se nam je namreč res približala ena gospodična in začela vrtat, da zakaj je ta pes tako oprežen, pa zakaj prav on in zakaj ne Leia, zakaj sploh...itd  Shocked Mislim, no. So nas pa nasplošno ljudje precej bulili. Huh Misija "pot na tržnico" se nadaljuje...)
Logiran
zalarjeva
živim tukaj

« Odgovor #2889 : petek, 25.04.2008 : 00:11:22 »

Balu, se strinjam-je treba osvestit ljudi tudi z "negatovnimi" lastnostmi pasme, da veš kaj lahko pričakuješ in da ni potem presenečenj in razočaranj.  Wink
In kako je Klark prenesel voziček? Je to z veseljem naredil?
Jaz sem svojemu zmešančku navezala sanke in se usedla ne njih-po klancu navzdol (je mešan med huskijem-nej bi radi vlekli). no pa se nisva premaknila nikamor. Tudi samo sank ni hotel vleči-se je bal stvari privezane nanj. Pa sm odvezala in sva lahko šla.  Grin
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #2890 : petek, 25.04.2008 : 09:06:53 »

Jah, moj Klarkec je malo "zmesan" svicar. In njegovo pojmovanje "bremena" je tudi malcek zamegljeno...torej ce ga oprtam z nahrbtnikom ( in enimi 5 kg) bo prvih par km kar tekel s to stvarjo na hrbtu!  Shocked In pol posledicno skoraj crkne na poti domov. Isto je pri vozicku...on bi kar sel, cez drn in strn! Cheesy Grin Tako da zaenkrat ga imam zraven se na povodcu in ga ucim, da je to delo in da ne more kar skakati kjer mu pase, se igrati s psi, lulati na vsakem koraku...itd. Na zacetku so ga vile (kovinske stange,ki gredo od vozicka do oprsnice psa) motile v ovinkih, zdaj pa kar gre.  Cool
Vceraj smo tako prvic peljali do smetnjakov kartonske skatle, steklenice in plasticne embalaze, ki so se nam tekom mesecev nabirale. Tudi Uros je za nekaj metrov skocil v voz in se pustil peljati.  Wink

Grin Ma Zalarjeva, ne mores se kar usest gor in to v prvem poskusu! Grin Pa pazit je treba prav pri klancih, da ne bi vozicki, sanke ..itd "povozili" psa, ko in ce se ta ustavi.
Zato so super fiksirane stange, ker stvar pol ne gre vec kot toliko naprej, tudi ko se pes ustavi. Hm, pomoje bi te tvoj pes lahko vlekel gor...dol pa se sama spustis,ne? Cheesy

Lp Ziva
Logiran
zalarjeva
živim tukaj

« Odgovor #2891 : petek, 25.04.2008 : 09:42:06 »

Grin Ma Zalarjeva, ne mores se kar usest gor in to v prvem poskusu! Grin Pa pazit je treba prav pri klancih, da ne bi vozicki, sanke ..itd "povozili" psa, ko in ce se ta ustavi.
Zato so super fiksirane stange, ker stvar pol ne gre vec kot toliko naprej, tudi ko se pes ustavi. Hm, pomoje bi te tvoj pes lahko vlekel gor...dol pa se sama spustis,ne? Cheesy

Lp Ziva

Se strinjam-zdaj, z malo več pameti v glavi  Grin Ko sem to probala, je bil pes star 1 leto, jaz pa 15 in sem malo drugače razmišljala. Zdaj bi šlo po postopkih. Klanec je bil zelo zelo mil, tako da nisem prišla nikamor, če bi se sama spustila, psa ne bi povozilo, ker je bil klanec tako položen, da se ne bi spustila za njim. No sicer pa ni važno Wink. Ni mi uspelo s prvim poskusom in sem obupala. Predvsem zato, ker se je pes res bal sank in sem si rekla, da ga ne bom mučila. Grin Bomo pa pri švicarju naredili tako, da me bo vlekel v vozičku.  Grin Pa mamino hrano, ko bo šla na tržnico z njim.  Smiley
Logiran
PaPaDiZ
novinec
*
Sporočil: 1

« Odgovor #2892 : sobota, 26.04.2008 : 07:46:16 »

Jah, moj Klarkec je malo "zmesan" svicar. In njegovo pojmovanje "bremena" je tudi malcek zamegljeno...torej ce ga oprtam z nahrbtnikom ( in enimi 5 kg) bo prvih par km kar tekel s to stvarjo na hrbtu!  Shocked In pol posledicno skoraj crkne na poti domov. Isto je pri vozicku...on bi kar sel, cez drn in strn! Cheesy Grin Tako da zaenkrat ga imam zraven se na povodcu in ga ucim, da je to delo in da ne more kar skakati kjer mu pase, se igrati s psi, lulati na vsakem koraku...itd. Na zacetku so ga vile (kovinske stange,ki gredo od vozicka do oprsnice psa) motile v ovinkih, zdaj pa kar gre.  Cool
Vceraj smo tako prvic peljali do smetnjakov kartonske skatle, steklenice in plasticne embalaze, ki so se nam tekom mesecev nabirale. Tudi Uros je za nekaj metrov skocil v voz in se pustil peljati.  Wink

Lp Ziva

Pozdravljeni

Kje se pa da kupite te vozičke in nahrbtnike za prenašanje bremena
hvala za odgovore
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #2893 : sobota, 26.04.2008 : 09:37:53 »

Mi imamo oprsnico+nahrbtnik proizvajalca Ruffwear v L stevilki.
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,18170.0.html

Vozicek nam je naredil prijatelj, ampak lahko tudi kupis majhen lojternik in ga preuredis za psa.
Oprsnico za vleko voza smo dali naredit po meri gospe Š., ki jo lahko srečas na vseh slovenskih razstavah (mislim, da ne smem reklamizirat ljudi in produktov, ki niso na forumu  Sad )

Vsi navedeni pripomocki so skupaj stali circa 200 EUR.

Mi imamo priblizek takega voza- ta slika je iz druzenja "svicarskih plansarskih psov na Jancah 2008".

Lp

Logiran
saska
odvisnež
Sporočil: 563

« Odgovor #2894 : nedelja, 04.05.2008 : 19:18:58 »

Fajn to... Ful so mi všeč te vozički, jaz bi tudi enega rabila za mojo Brino. Terrierji tipa bull so še vedno moja največja ljubezen, čeprav rada preberem tudi kakšno temo o drugih pasmah.. Me res zanima, če ima kdo kakšen načrt ali kakrkšnekoli informacije o izdelavi takšnega vozička  Smiley In to tako poenostavljen načrt, da bi ga znala tudi jaz sama narediti  Grin  Hvala  Smiley
Logiran
Strani: 1 ... 188 189 190 191 192 [193] 194 195 196 197 198 ... 211   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.