mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.11.2024 : 00:48:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Strani: 1 ... 102 103 104 105 106 [107] 108 109 110 111 112 ... 211   Dol
Natisni
Avtor Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek  (Prebrano 394807 krat)
0 članov in 5 gostov pregleduje to temo.
apollo
odvisnež
Spol: Ženska
Sporočil: 516

« Odgovor #1590 : sobota, 17.12.2005 : 19:29:06 »

No da vam malo bolj natančno razložim... Ne vem, ampak zadnjič se mi ni dalo spet kregat in razlagat pa sem se danes odločila da vam malo več napišem kako in kaj je bilo... Pa upam da se ne bomo pol spet kregal ker se mi več ne da!
Nubo so zadnjič operirali... Ne vem če veste kako nastane OCD pa bom na kratko napisala... Pride do motnje v razvoju podhrustančnega tkiva... Ker ta ni pravilno razvit hrustanec nad njim nima opore... Če pes skače,...POČI! sram
Ko so Nubo operirali so videli da je hrustanec še cel! ( V Sloveniji na žalost še nimamo artroskopa da bi s kamero pogledali v sklep in to videli) Ker je tako dolgo šepala smo bili ziher, da je okrušek že nastal. Točno se je videla svetlejša lisa na poškodovanem področju in pa ta predel je bil mehkejši... Ker obstaja manjša (zeloo majhhhhnnna) možnost da se hrustanec ne bo odlomil, hrustanca raje niso na silo poškodovali... Čeprav bo verjetno počil... In zato sem napisala da bo verjetno potrebna še ena operacija.
Sedaj se vidi koliko je tu dednosti... Pa brez zamere tisti, ki ste drugačnega mnenja... Vem pa da Nube nisem "poškodovala" jaz s prekomernim gibanjem... Sedaj to lahko potrdim! Ker problem zaenkrat še ni v hrustancu... Huh
No ker med operacijo ni bil poškodovan hrustanec je bilo tudi okrevanje mnogo hitrejše, tako da zdaj spet že veselo hodi okrog... Občasno še šepa... Kmalu bomo ponovno slikali da vidimo kakšno je stanje... Pa pa
Logiran
Dina Diana
novinec
*
Sporočil: 12

« Odgovor #1591 : nedelja, 18.12.2005 : 00:46:21 »

Our Kennel congratulate you with a Merry Christmas and Happy New Year!

Irena & Julia
Kennel Schweizer Sennenhund "Dyourbahler Klab"
http://b-zennen.ru/DOG.htm
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.214

« Odgovor #1592 : nedelja, 18.12.2005 : 10:46:50 »

Jaz enostavno nisem pripravljena trdit, da je vse odvisno od genov, ce to se ni bilo dokazano.Ker smo takrat imeli tako diskusijo sem si se malo vec prebrala o OCD in imam obcutek ,da tudi stroka ne ve tocno kako in zakaj. Nekateri omenjajo operacijo kot edino resitev,drugi pravijo da se lahko hrustanec ponovno zaraste(ko se ni odpadel) ce psa nekaj tednov drzimo cisto pri miru,spet tretji pravijo da je gibanje kljub odkrusku pomembno ker se ta v sklepu lahko zmelje in reabsorbira Huh
Vsi pa omenjajo kot razloge traumo (posledice napacnih gibanj in sile ne mlade rastoce kosti-baje ze vsakodnevno skakanje iz visokega prtljaznika Huh ),prehrano in samo nagnjenost k taki bolezni kar je misljeno dedno pogojeno. Sicer nekateri zagovarjajo da je vse v genih,drugi v preveliki kolicini ogljikovih hidratov v hrani....itd.Variant je malo morje,vse pa peljejo do ene stvari-majhnega svicarja moramo zelo paziti dokler ne odrase (po 18 letu):dobivati mora beljakovinsko kakovostno hrano(npr.nic ogljik.hidratov na prvih dveh mestih sestavin hrane) in zmerno gibanje ,ki ne obremenjuje okoncin!
Pri rasti sklepov naj bi pomagali glukozamin+hondroitin ter dodatni vitamin C!

Apollo upam ,da se do vse dobro koncalo in ,da se ji ne bo pojavilo se na drugi taci. Ker vem kako so ti mladicki razigrani in kako jih je tezko drzati pri miru ti zelim mirne zivcke dokler ne bo vse koncno mimo.
Lp
Logiran
majc
nekaj malega že vem
Sporočil: 186

« Odgovor #1593 : nedelja, 18.12.2005 : 11:37:06 »

Apollo, veseli me, da Nuba že veselo hodi okrog.

LP,
Maja
Logiran
majc
nekaj malega že vem

« Odgovor #1594 : nedelja, 18.12.2005 : 11:43:29 »

Apollo sam še neki me zanima. Sej pomojem sem te to že vprašala, sam sm že pozabla. Katero hrano ima Nuba?
A zdej je kej na dieti ali jo hranite normalno?
Logiran
apollo
odvisnež

« Odgovor #1595 : nedelja, 18.12.2005 : 14:14:09 »

Ne, ima Hills large breed in nobene posebne diete... Le malo manjše količine dobiva kot bi morala, tako da je malo bolj suha in počasneje raste! sram
Logiran
apollo
odvisnež

« Odgovor #1596 : nedelja, 18.12.2005 : 14:26:40 »

Aja Balu sej verjetno res ni vse v genih (oz. ni dokazano in tega ne moremo trditi)... Samo ima pa dednost sigurno velik vpliv... ta namreč vpliva tudi na hitrost rasti, ki pa zopet pripomore k nastanku OCD... Sad
Ampak hotela sem samo to povedati (ker so nekateri napeljevali na to da sem verjetno Nubo preobremenjevala) da za nastanek OCD pri njej ni bilo krivo prekomerno gibanje, skakanje... Ker potem bi se hrustanec že odlomil... Ja in itak je zadnji vzrok vedno travma, skok...ker ta povzroči da se hrustanec odlomi-ampak odlomi se zato ker je prej poškodovano že tkivo pod hrustancem in hrustanec nima opore!  sram
Ja glede metod zdravljenja pa se jih res omenja več, vendar pa se je operacijska izkazala kot najboljša in se zato tudi večinoma uporablja...
Pri Nubi sedaj zaenkrat še ni odlomljeno nič, samo jo pa zgleda vseeno boli (ker je tisto mesto bolj zmehčano) ker občasno še vedno šepa.
Logiran
Chantall
novinec
*
Sporočil: 25

« Odgovor #1597 : nedelja, 18.12.2005 : 14:33:28 »

Apollo koliko pa ima Nuba plečne višine?
Logiran
apollo
odvisnež

« Odgovor #1598 : nedelja, 18.12.2005 : 14:44:27 »

Ne vem ti težko čisto natančno rečem ampak okrog 62 cm (61-63) Huh
Logiran
scythe
rad pišem
Sporočil: 430

« Odgovor #1599 : nedelja, 18.12.2005 : 19:20:43 »

Danes sva bila z Astorjem na sprehodu z švicarjem Ozijem. Bilo je super - lep sonček in Ozi je pravi cukrček!!  Cheesy Prav lepo je bilo pogled dva "daljna žlahtnika" kako uživata v igri skupaj...  Cool

No, nekaj slikic, da vam malo predstavim tega gospodiča Ozija - če že lastnica ne pride nič na forum.   Roll Eyes

Ozi se predstavi...  Wink
http://astor.moj-album.com/slike/806494/pcLhMVMyrzRWBmzO.v.jpg

Astor in Ozi pozirata Smiley
http://astor.moj-album.com/slike/806494/IC9l4OPSV_yIaPqm.v.jpg

Ozi išče miške...  Grin
http://astor.moj-album.com/slike/806494/KmAM4ujwYgxQVXJj.v.jpg

Več fotk je pa TUKAJ

Lp,
Mojca
Logiran
apollo
odvisnež

« Odgovor #1600 : nedelja, 18.12.2005 : 19:27:03 »

Vidim da ste uživali! Full luštne slikice... Grin
Logiran
bobaje
nekaj malega že vem
Sporočil: 146

« Odgovor #1601 : ponedeljek, 19.12.2005 : 11:28:05 »

Nuba tudi jaz mislim, da je okrušek začet dedno in potem  je lahko vsak gib usoden. Ker mi smo ga max pazili glede na opozorila, pa pri hrani smo pazili, pa suh je bil.... Res pa je da je velik.

Upam, da ponovitev en bo potrebna.
LP
Logiran
majc
nekaj malega že vem

« Odgovor #1602 : ponedeljek, 19.12.2005 : 11:45:05 »

Jaz o okruških in tem nimam pojma, vendar menim, da je nekaj dednega in veliko odvisnega od gibanja. Pri Nomu se to zaenkrat še ni pojavilo in upam, da se tudi ne bo. Kdaj pa se je to pojavilo pri vaših psih? Za Nubo vem da je bilo to okoli 5-6 mesecev, kaj pa ostali?
Apollo je pa razlika med Nubo in Nomom v tem, da sem jaz Noma iz legla vzela prvi dan ko je bilo možno, torej 21.7., ko je bil še kar majhen in sem potem pazila nanj, da ni skakal, hodil po stopnicah... Mogoče so se mi nekateri smejali, ker sem ga vedno dvignila in nesla čez stopnice, vendar se je obneslo in je zaenkrat vse vredu. Morala sem paziti nanj tudi zaradi začete kile, ki se mu je že pozdravila sama od sebe.
Sem mu pa tudi zamenjala hrano, ker se mi zdi da pes, ki je na eukanubi, zelo hitro raste.
Nuba pa je bila v leglu še kar dolgo, a ne? In verjamem da so psi takrat noreli in se igrali. Pomojem ni težko umiriti štiri mladičke. Tako da je lahko krivo tudi to gibanje.
Logiran
bobaje
nekaj malega že vem
Sporočil: 146

« Odgovor #1603 : ponedeljek, 19.12.2005 : 12:32:03 »

Bobaje je pričel šepati pri osmih mesecih, mislim da vsi ostali okoli pol leta.
Logiran
bina
živim tukaj
Sporočil: 3.790

« Odgovor #1604 : ponedeljek, 19.12.2005 : 13:57:39 »

Nuba pa je bila v leglu še kar dolgo, a ne? In verjamem da so psi takrat noreli in se igrali. Pomojem ni težko umiriti štiri mladičke. Tako da je lahko krivo tudi to gibanje.

Jaz imam pa občutek, da vsi želite zavijati svoje pse v vato. Pa saj niso iz porcelana Roll Eyes Še pri pasmah, ki so podvržene dispaziji (recimo bernardinci), ne delajo take panike. Ja, rečeno je: izgobati se je potrebno stopnicam in klancu. Ampak igri Huh Pa dajte no prosim... a naj psa zapremo v boks in ga spustimo ven šele ko bo star 18 mesecev Roll Eyes Pes se MORA sprehajat. Grobe igre naj res ne bi imel, ampak mladički se igrajo že v leglu. Kdo jih pa tam kontrolira?

Naš Bero ni imel nobenih stopnic, nobenega klanca, nobene pasje igre, pa je začel šepat pri 4 mesecih (približno). Ker pri šestih mesecih je bil prvič operiran.

Jaz mislim, da je pasma podvržena odkruškom, kakor so bernardinci podvrženi displaziji. Ampak vzreditelji to vejo in se vsaj trudijo displazijo nekako vzdrževat v mejah kontrole. Pri švicarjih pa ne bo nikoli bolje, dokler si bodo vzreditelji zatiskali oči pred odkruški.
Logiran
Strani: 1 ... 102 103 104 105 106 [107] 108 109 110 111 112 ... 211   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.