o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
sreda, 27.11.2024 : 16:25:31
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
veliki švicarski planšarski pes - čvek
Strani:
1
...
87
88
89
90
91
[
92
]
93
94
95
96
97
...
211
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek (Prebrano 394616 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
majc
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 186
Re: veliki švicarski planšarski pes
«
Odgovor #1365 :
sreda, 26.10.2005 : 15:30:11 »
Ko že teče taka debata o odkruških, me zanima, kdaj so se ti odkruški prvič pojavili pri Švicarjih? Seveda mislim v Sloveniji.
Zanima me tudi, kdaj se je v Sloveniji pojavila epilepsija pri Švicarjih?
Logiran
AIKA B
midi
Spol:
Sporočil: 142
«
Odgovor #1366 :
sreda, 26.10.2005 : 16:07:54 »
ojla,
huda debata! jaz še zmeri verjamem strokovnjakom da okruški niso dedni!
ne da se mi na dolgo razlagat kako je bil Baloo vzrejen (o okruškim nisem imela pojma do prvega šepanja in na psa nisem nič pazila. bil je od 2 meseca dalje 2x na dan v hribu z aiko in norel in vse počel isto kot odrasel pes (po klancu gor in dol neomejeno) - to zame ni čuvanje psa in mi je še danes žal.) o šepanju smo te res obvestili ampak do takrat ko je bobaje začel šepat ni minilo veliko časa. koliko ste vi čuvali Bobajeta jst ne vem ampak glede na to za kaj je bil kupljen mislim da je imel veliko gibanja! Se pa strinjam s tabo da je bil pes kupljen za delovne namene in če bi nekdo danes od mene kupoval psa za delat bi mu odsvetovala kakršnokoli naprezanje pred 15 mesecem! pač sem bila malo nevedna!
so pa tudi psi (iz istih kombinacij), ki norijo pa nimajo okruškov.
o 5x preveliki mišični masi se mi pa zdi da si mi ti povedala da je vet to rekel. mogoče se nisva razumele. vzamem nazaj!!!!!!!!!
o paritvenih kombinacijah ne vem kaj dosti, ampak mislim da smo iz slo kombinacij dobili veliko lepih in zdravih psov (da poudarim zdravih ker okrušek zame ni bolezen)!
Citat: bina , sreda, 26.10.2005 : 14:43:27
Sicer pa ponavljam še enkrat: ja, parite pse z odkruški. Ja, na lastno odgovornost. Samo potem povejte tudi novemu lastniku, kaj ga lahko še čaka... H čemu je pasma podvržena.... Pa odkruški zame niso samo poškodba... Kvečjemu poškodba, ki mu kvari celo življenje (tako kot displazija).... Seveda, najlažje je odgovornost prelagat na nove lastnike
(da so oni krivi za odkruške)....
ja, pasma je k temu podvržena in tudi če ne pariš operiranih psov imaš lahko celo leglo "operirančkov".
in okruški zame so poškodba in še daleč niso isto kot displazija in ne kvari mu celega življenja (moje izkušnje 2 leti po operaciji). pes normalno funkcionira!!!!!!!! zivi v hribu (pol dvorišča ima klanec kjer se cele dneve prosto sprehaja-nori), šola se, razstavlja... Pa tudi razvit prsni koš ima in mišice za kar ti kriviš operacijo da jih bero nima. Slikane ima kolke, rame in komolce in vsi sklepi so OK!!!!!!! Kar pri displaziji niso!
Majc kdaj so se okruški prvič pojavili v slo ne vem. o tem se je začelo govorit pri mojem leglu (14.2.2003)
Da bi imel kateri pes v slo epilepsijo še nisem zasledila.
Kaj ima tvoj epilepsijo?
no, pa še mal veselejše teme. Kdo vse gre v Vrtojbo?
lp
Logiran
Fevy's kennel - chinese crested dog
bobaje
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 146
«
Odgovor #1367 :
sreda, 26.10.2005 : 17:20:39 »
Glede šepanja ste me opozorili ko je bil operiran prvi pes- bilo je pa to sigurno dva meseca pred našim šepanjem. Bobaje je bil operiran malo pred 1.11.. In hodil je samo po ravnini, ker se mu je tudi prvi tečaj pričel naslednje leto februarja.
Očitno ste nekateri že odločeni, da parite pse naprej- ne glede na to kaj je bilo.
Bomo pač še naprej vzgajali operirančke....
Glede večkratnih mladičev pa ni letelo na Katjo, ampak na eno drugo, ki je imela kar nekaj legel......
Logiran
bina
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 3.790
«
Odgovor #1368 :
sreda, 26.10.2005 : 18:43:16 »
Katja, zakaj Bero nima razvitega prsnega koša, ne vem. Vem pa, da zaradi odkruškov ima probleme. Ravnokar je imel spet napad šepanja. Ni bilo prvič. Ponavadi ima vsako leto kakšen napad, ki traja kakšen teden.
Prvi je imel odkruške oče od našega psa (Apollo se mi zdi, da mu je ime). Potem je imel operacijo Bero in njegova sestra Brina.... Menda je bila operirana celo Eila (to je povedala lastnica Apolla)...
Majc:
Citat
Nom je iz istega legla kot Nuba in do sedaj še ni imel nobenih težav s šepanjem
Saj pri displaziji je isto: lahko je dedna, pa ni nujno, da bodo zboleli vsi v leglu. Lahko jo dobi samo en mladiček.
Logiran
bina
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #1369 :
sreda, 26.10.2005 : 19:12:12 »
AIKA B, opazila sem, da greš v Wels. A to greš v nedeljo gor in isti dan nazaj? Po kateri poti pa greš (skozi karavanke in mimo Salzburga)?
Pa kdo pride še v Vrtojbo?
Logiran
apollo
odvisnež
Spol:
Sporočil: 516
«
Odgovor #1370 :
sreda, 26.10.2005 : 20:05:31 »
Halo!
Danes sem se na Kliniki za konje v Ljubljani pogovarjala z veterinarko in ker so imeli ravno konja z OCD, ki so ga operirali sem jo malo vprašala o tem... Rekla mi je, da naj bi bilo tam že dokazano da to je dedna stvar
in da obstajajo cele linije kasačev za katere se ve da imajo okruške. Vendar jih še vedno uporabljajo za vzrejo, ker pač na tekmah dosegajo tako dobre čase kljub okruškom... Je pa rekla, da so okruški pri konjih nekoliko manjši problem in da nekaterih konjev niti ne operirajo pa nimajo večjih težav. Drugim pa okrušek odstranijo in potem zmagujejo...
Majc-ni nujno da bo sedaj kar vsak pes v leglu imel okruške in tudi res je da še ni dokazano da naj bi bilo to dedno... Vendar pa te opozarjam da na Noma raje pazi, ker se navadno okruški pojavijo okrog 6 meseca... In Nom še ni toliko star! Tako da je še vedno v rizičnem obdobju...
AIKA B-tudi veterinarji počasi spreminjajo mnenje...
Res da ti povedo da dednost še ni dokazana (ker pač res še ni), vendar pa se v zadnjem času kaže da dednost igra neko vlogo in tudi že nekoliko spremljajo linije (vsaj pri tistih, ki jih dobijo na operacije) in ne boš verjela-v končni fazi prideš do zaključka, da so nekaj v "žlahti". In če ne bomo začeli paziti tudi na to se nam lahko zgodi da bodo švicarji čez par let popolni "KRIPLI"
Aja pa še to... Tudi jaz sem razmišljala, da bi z Nubo iskale po ruševinah ali snegu pa ne vem kaj bo iz tega... Sem se že pri nas v Kranju pri ruševinarjih menila da pridem pogledat na trening samo zdaj pa ne bo nič! In niti ne vem, če je prav da se takega psa potem sploh obremenjuje s takimi stvarmi, ker verjetno vse to še bolj obremenjuje sklepe...
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.214
«
Odgovor #1371 :
sreda, 26.10.2005 : 20:18:24 »
AIKA B-kako je mozno da si se odlocila imet leglo in bila zraven malo nevedna glede gibanja svicarja?!Saj v vsaki knjigi pise da ga je treba pazit do 15 meseca in ne sme bit podvrzen hudim naporom(hoja v hrib,dolgotrajen tek...) in grobi igri.
Mi smo Klarka zelo pazili do prvega leta,do prvih 6 mesecev celo en sprehod na dva dni ali pocivanje ce je dan prej full norel.Pa mi je vzrediteljica povedala naj ga pazim in na vseh internetnih straneh o svicarjih pravtako pise!
LP
Logiran
ojk
novinec
Spol:
Sporočil: 4
«
Odgovor #1372 :
četrtek, 27.10.2005 : 08:15:21 »
Dobro jutro vsem,
že nekaj časa z velikim zanimanjem spremljam vse vaše debate, ki so izredno zanimive in poučne in se še sama vklapljam. Sem lastnica Orka (tako kot Orkan) in oba lepooooo pozdravljava Cookie in celo njeno družino. Najin Ork je zdrav in živahen a nočem ga preveč hvalit, da se mi ne bo zareklo. Zdaj se pripravljamo na Vrtojbo in se veselim srečanja z vsemi vami.
Ker ni Ork nikoli v hiši me zanima, kako pomembno je, da je pes čist (lep, stuširan) na razstavi? Vem, smešno vprašanje, a če imaš meje strogo določene (kot so pri nas) je to pravi problem.
LP
Logiran
sana
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 231
«
Odgovor #1373 :
četrtek, 27.10.2005 : 08:52:04 »
Apollo to ko ugotavljas, da so lahko v "zlahti"-ravno o tem sem jaz sprasevala vceraj pa ste me vsi nekako preslisali. To je tisti inbreeding koeficient (ne znam lepo slovensko prevesti) pa saj veste kaj imam v mislih. Ne vem sicer kako je s tem pri svicarjih, pri nekaterih drugih pasmah pa imajo vzrejni psi zracunan ta koeficient v odstotkih in potem se tudi glede na to vzreja in dela razne kombinacije. Imajo vasi svicarji to izracunano?
Ojk kar sem se jaz pogovarjala s skrbniki svicarjev pravijo da psi ne potrebujejo posebnih priprav na razstave. Bolje pa ti bodo znali odgovoriti in svetovati oni, jaz nisem od tukaj
Sama porabim kar nekaj casa, da pripravim svojega za razstavo
lp
Logiran
bina
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #1374 :
četrtek, 27.10.2005 : 08:52:32 »
Ojk, seveda mora biti pes lep na razstavi. To pa še ne pomeni, da ga moramo umivati vsakic. Jaz ponavadi kratkodlake pse samo z mokro cunjo obrišem in to je to. Včasih jih tudi zjutraj malo pošpricam z vodo (s tistim, ki je za rože škropit). Dlaka se na tak način zmoči in ko se posuši, je občutek, kot da bi bil pes umit!! Deluje! Jaz pri kratkodlaki psih drugače ne kompliciram (saj zato pa imam kratkodlake pse
). Sploh jih pa ne kopam pozimi! A se vidimo v Vrtojbi? Ker imamo istega sodnika, namreč
Logiran
bina
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #1375 :
četrtek, 27.10.2005 : 08:53:50 »
sana, nisem še ugotovila, da bi kdo pri švicarjih (ali pri kaki drugi pasmi, razen izjem) računal inbreeding koeficient....
Logiran
sana
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 231
«
Odgovor #1376 :
četrtek, 27.10.2005 : 09:12:00 »
Jah skoda da je tako, ker bi blo se kako koristno.
Logiran
ojk
novinec
Spol:
Sporočil: 4
«
Odgovor #1377 :
četrtek, 27.10.2005 : 10:05:54 »
hvala Bina
Bomo videli kako bo šlo s krpo. Poleti sem ga enkrat skopala kar zunaj s šlaufom in je bil potem takooo lep, zato ne vem kaj naj zdaj. Pridemo, ja! Ti boš tam z bernardinko? To bo naša prva razstava in imam že zdraj tremo in lahko da bo tudi zadnja
LP
Logiran
bina
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #1378 :
četrtek, 27.10.2005 : 10:19:34 »
Ojk, jap, jaz pridem z bernardinko
Pa še z enim njenim podmladkom
Komi cakam!!
Jaz ne bom nikogar kopala. Samo z mokro cunjo obrisala.
Logiran
AIKA B
midi
Spol:
Sporočil: 142
«
Odgovor #1379 :
četrtek, 27.10.2005 : 11:09:45 »
Ojla,
Citat: Balu , sreda, 26.10.2005 : 20:18:24
AIKA B-kako je mozno da si se odlocila imet leglo in bila zraven malo nevedna glede gibanja svicarja?!
Napisala sem da nisem imela pojma o okruških ne o švicarjih! sem vsem novim lastnikom povedala da naj se psa čuva prvih 6 mesecev in naj se pazi na stopnice in klance in na divjanje (pa ne zaradi okruškov)! A tebe je vzrediteljica posvarila pred okruški - močno dvomim!
Na žalost pa se jaz svojih nasvetov nisem držala ker nisem imela nikoli nič problemov z Aiko in Baloo je odraščal tako kot ona! razlika je bila pa ta da je bila Aika nasproti njemu veliko bolj mirna, drobna in manj mišičasta! sem ga nosila dokler sem ga lahko (pri treh mesecih to ni bilo več mogoče). Napaka na kateri sem se veliko naučila!
Citat: bina , sreda, 26.10.2005 : 19:12:12
AIKA B, opazila sem, da greš v Wels.
Za wels še ne vem. Nisem še prijavljena. Če bom šla grem v nedeljo samo gor pa dol!
Citat: bobaje , sreda, 26.10.2005 : 17:20:39
Očitno ste nekateri že odločeni, da parite pse naprej- ne glede na to kaj je bilo.
Bomo pač še naprej vzgajali operirančke....
A to leti name?
Pa še to v Italiji in Avstriji za vzrejno dovoljenje ni potrebno niti slikanje kolkov (kolikor sem jaz seznanjena)!
Ojk tudi Baloo ni nikoli v hiši in za razstave uporabljam isto metodo kot Bina. Mokra krpa dela čudeže!
lep sončen dan usem!
Logiran
Fevy's kennel - chinese crested dog
Strani:
1
...
87
88
89
90
91
[