mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 27.11.2024 : 14:30:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Strani: 1 ... 85 86 87 88 89 [90] 91 92 93 94 95 ... 211   Dol
Natisni
Avtor Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek  (Prebrano 394578 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
bobaje
nekaj malega že vem
Spol: Ženska
Sporočil: 146

« Odgovor #1335 : torek, 25.10.2005 : 10:11:03 »

Škoda Apollo, res ne privboščim nikomur, da gre skozi to operacijo in obenem varuje to težo- saj če bi bil pes malo lažji bi bila tudi rehabilitacija hitrejša.
Sama sem prepričana, da je dedno, ker drugače ne bi imeli psi isto taco!
Zakaj od enega in istega samca. Pač stojim za tem, da če je pes operiran ne bodi toliko nefer do te pasme, da imaš še mladiče. Oziroma a li boš vsakemu novemu lastniku lahko pogledala v oči in rekla, joj veste naša psica je bila operirana, pa saj to ni dedno? Potem psov ne boš prodala. Boš lagala novemu lstniku- naši psi so popolnoma zdravi? V tem primeru bi jaz zahtevala vračilo kupnine, če bi se pri mojem psu pojavili okruški. Ker si kot vzgojiteljica šla zavestno v to, pa si vedela da je bila tvoja psica operirana. Pa mogoče polek vračila kupnine še stroški oeracije- potem me pa zanima kdo bi še samozavestno vztrajal,da to ni dedno.
Napisano velja v primeru, če je eden od staršev imel operacijo ramenskega sklepa.Saj ne rečem, da se  ne pojavi kdaj kar tako, a večinoma se pojavi zaradi zamolčanih operacij. Je pa res, da če bi imeli mi razstavnega psa- zaprtega v boksu, ki se ne bi gibal, da do tega verjetno ne bi prišlo. Če pes ne bi nič hodil- se to ne bi zgodilo. Apmak zakaj pa potem imamo pse?Jza ga nimam zato, da bo doma v pesjaku.   
Logiran
bina
živim tukaj
Sporočil: 3.790

« Odgovor #1336 : torek, 25.10.2005 : 10:14:31 »

A se še kdo spomni tega:

Sem pa našla v temi o berncih tole:
Citat
Val (švicar, moja opomba) je doma nekje pri Livadi (obrobje Trnovega v Ljubljani), star je tri leta, vzreditelja pa ne vem. Je pa manjši od ostalih švicarjev, baje so vse sestrice večje od njega Smiley Vem pa to, da je že imel operacijo komolca (ali pa kolena Undecided) in da ima sedaj umeten komolec.
Hvala Urša (nick Rožica) za dovoljenje za copy citata. Je obljubila, da bo izvedela še kaj več o tem psu (kdo je vzreditelj, kdo so starši)...

No, tule je nadaljevanje zgodbe Undecided

Danes sem srečala Vala pa sem malo povprašala: pri starosti eno leto je začel šepati na desno sprednjo nogo. šepal je eno leto nato so ga operirali (prej so poizkusili z raznimi zdravili...) Operirali so mu desno ramo- mi je gospa rekla, da je imel kot nekakšno luknjico v sklepu-pomoje so to odkruški- ta luknjica se je videla na rentgentski sliki. Sama mi je povedala, da so veterinarji rekli, da je dedno, rejci pa pravijo, da ni. Niso in ne bodo parili, pa ne zaradi njegove bolezni, ampak zato, ker ga je treba baje peljat na razstave in imet nek izpit za vzrejno dovoljenje švicarjev Shocked Drugače pa je zdrav, hodi zaenkrat brez šepanja, je pa zelo občutljiv na prehlad in s prebavo imajo veliko problemov.

Toliko o tem, da svicarji nimajo problemov s prednjimi tacami! In čestitke, da so se glede berncev malo zmigali in začeli slikat tudi komolce za vzrejno!!
Logiran
apollo
odvisnež
Sporočil: 516

« Odgovor #1337 : torek, 25.10.2005 : 11:04:41 »

Bobaje a je to namenjeno meni?Huh Huh
Al si slučajno narobe prebral kaj sem napisala na prejšnji strani??? Namreč, da če se izkaže da gre za okruške (kar imamo praktično že potrjeno) da bom psico sterilizirala... Kako bi potem lahko imela mladiče in jih prodajala?!? in "nategovala" kupce... Undecided
Res da še ni dokazano da gre za dedno motnjo, vendar sem se v zadnjih mesecih nekoliko bolj pozanimala o vsem tem in mislim da tudi dednost igra neko vlogo... Če ne vpliva direktno na okruške pa vpliva na hitro rast... in ta posledično povzroči okruške... In tudi jaz nisem kupila psa zato, da bo celo mladost zaprt oz privezan, da ne sme niti na malo daljši sprehod,... sram

Pa pa
Logiran
bobaje
nekaj malega že vem

« Odgovor #1338 : torek, 25.10.2005 : 12:10:30 »

Ne tebi Apollo, ne ne- nč bat.
Nekdo drug je vmes napisal da ni dokazano, da bi bilo dedno.
Pike dobim, ko nekdo reče, ni dokazano, da bi bilo dedno, potem pa lahko parimo brez omejitev.
Kaj vse v živlejnju ni dokazano, pa je al pa obratno.
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.214

« Odgovor #1339 : torek, 25.10.2005 : 12:32:26 »

Bobaje nisem mislila tako in to ves. Dejansko pa ce ni dokazano ne bo treba delat obvezih preiskav ali izlocevat iz vzreje.
In kaj ce ni povezave in se bo ugotovilo da je zgolj prehrana?Se mi zdi pametno,da ce nismo sigurni v cem je razlog pazimo na vse aspekte,ki lahko privedejo do te bolezni:prevec kaloricne hrane,prevelike obremenitve,napacna igra.Ne pa da je razlog ves v genih,pol pa so kaksni lastniki vsi veseli da kako hitro pridobiva na tezi njegov pes pa bodo spet problemi.Mislim da ima problem vec plasti in ga je treba gledat s siroko odprtimi ocmi.Seveda je najboljse najprej pazit kaksnega mladica kupimo in od vzreditelja zahtevat vse preglede in podatke,ce nam jih noce dat se pa obrnit drugam.
Veste kaj mene malo jezi v Slo....se mi zdi da nasi "vzreditelji" premalo razmisljajo kaj hocejo z neko paritveno kombinacijo ven dobit,ali kaksen model svicarja bi radi vzredili.Tudi glede zdravja se premalo pozanimajo in nimajo vsi pregledov narejenih za rizicne displazije.Pol pa imamo ogromno legel,premalo poucenih lastnikov in je.To ne leti na nobenega direktno,meni se pac tako zdi.Zdaj ko sem boljse spoznala pasmo bodo tudi kriteriji po katerih bom izbirala drugega mladica veliko bolj striktni,pa ce bo treba stiri leta cakat.Sem pa v prvo s Klarkom imela sreco,v drugo bo pa znanje. Wink
Lp pa zelim vse svicarjem cimvec zdravja in igre polnih dni
Logiran
bobaje
nekaj malega že vem

« Odgovor #1340 : torek, 25.10.2005 : 13:12:19 »

Ja saj vem Živa, a meni veliko pove podatek, da so imeli vsi isto taco operirano- kar meni pove, da hrana nima nič pri tem, da tudi ene tace niso bolj obremenjevali kot druge.
Je pa res, da če bi bili pri miru do tega ne bi prišlo. Meni so naročili naj ga raje stradamo kot redimo, da je bolje da se mu vsa rebra vidijo kot da je okrogel. In smo ga resnično stradali prvo leto- vedno smo gledali, da so se mu videla vsa rebra.... pa ni pomagalo.
Moti me pri vseh pasmah psov, da v veliki večini primerov vzreditelji iščejo denar. In kot mi je enkrat rekla ena: naša psica daje tako lepe mladičke in zato jih bomo imeli še naprej.  Pa vsako leto, konec koncev eno leglo prinese kar nekaj denarja v družinski proračun. Saj gre denar za hrano, pa rodovnike, pa veterinarja, a če bi to prineslo izgubo v proračun jih ne bi imeli vsako leto, dokler psica ni popolnoma izmučena.  Taki vzreditelji se tudi obračajo za psi, ki se dobro prodajajo in hitro  opustijo določeno pasmo, ko ne gre več po 1.000 eur.
Saj ima vsaka pasma svoje hibe- berem ravno temo o labradorcih na MON-u. Rano tako težave. Večja kot je kontrola bolj so izrojeni psi.

Joj se opravičujem, a tole me prav razjezi, ker vedno bomo na enem bregu tisti, ki imamo pse za domače ljubljence in drugi ki jih imajo za vzrejo. Verjetno ne bomo mogli spremeniti nič, razen če se mogoče da doseči da se operirane pse izloči iz vzreje-  pa upam, da se na sliki vidi da je pes operiran.
Koo lahko to doseže?
Logiran
bina
živim tukaj

« Odgovor #1341 : torek, 25.10.2005 : 13:28:46 »

Jap, na RTG sliki se vidi, da je imel pes odkruške (saj se je navsezadnje del kosti odkrušil).

Tudi če odkruški niso dedni, so dedno pogojeni (se pravi, da je pasma nagnjena k njim). Tako kot so bernardinci zagnjeni h displaziji. Ki se jo vsi bojite. In nadvse pazite, da ja parite pse z A kolki. Vse lepo in prav. Ampak zakaj se potem ne pazi tudi na prednje tace??
Ja, res ni nujno, da bo pes dobil odkruške. Kot ni nujno, da bo imel displazijo, če parimo dva psa s C kolki. Ampak je pa večje tveganje v obeh primerih. Tega se pa ne zavedate. Vsi samo gledajo na kolke (ki pri švicarjih sploh niso problematični).

In še enkrat: Bero je bil kot mladič suh. Ni imel veliko sprehodov (dobili smo ga oktobra-koliko se s psom ukvarja in sprehaja čez zimo, pa vsak ve)-operiran je bil februarja (pri sestih mesecih), šepal že prej kakšne 3 tedne. Če se psu displazija razvije do sestega meseca, je dedna in je krivda vzreditelja. Predvidevam, da je pri odkruških isto Huh

Kakorkoli, ni mi vsec, da se nekateri vzreditelji izogibajo te debate. Jap, najbolje bo, da se vse bolezni in vse obolele pse "pomete pod preprogo", mladicke pa se vedno prodaja po 1000 eur?!?!

Vsaka pasma ima svoje zdravstvene probleme, ampak za izboljšanje zdravja je potebno o teh boleznih govorit, ne pa se izogibat te teme, češ saj bo bolje. Ne bo!!
Logiran
apollo
odvisnež
Sporočil: 516

« Odgovor #1342 : torek, 25.10.2005 : 17:42:19 »

Bobaje veš pa nism čisto ziher da se vidi da je bil pes operiran... Vsaj ne, če je bil operiran še zelo mlad, ker kosti še rastejo... Ker se potem del kosti, na kateri je bil defekt nekoliko navrta, da se spodbudi rast nadomestnega tkiva (ki seveda ni hrustanec, vendar se tega na rentgenu ne loči)... Morda se vidi kasneje, ko se v številnih primerih na sklepih začne pojavljati artroza... Morda se vidi, če gre za hud OCD. Samo npr. pri Nubi del, ki je poškodovan še ni odkrušen-je kot nekakšna loputa, ki se na enem mestu še drži. Odkruši pa se šele v kasnejši fazi... Zato lahko sedaj na RTG potrdijo le da glavica nima ravno pravilne oblike, okruška pa ne morejo sram! Tako da mora biti fer v bistvu vzreditelj, da TAKIH PSOV NE UPORABLJA ZA VZREJO... Ker mislim, da je vseeno boljša preventiva. Pa še to glede gibanja... Nube nismo nikoli forsirali, na sprehodih je skakala kot je pač sama hotela... Sem že veliko premišljevala ali bi jo lahko obvarovala pred okruški, če bi jo imeli bolj na vrvici...  Huh Pa se mi zdi da ne. Ker psa tudi ne moreš kar v tla pribiti in mu reči naj miruje... Huh Če ne bi na travniku malo skakala okrog bi pa potem v hiši; Se mi zdi da sem res pazila nanjo... V bistvu je bila šele 1 mes pri nas, ko se je pojavilo šepanje... Tako da ne vem... Morda bi jo morala še manj hraniti, da bi počasneje rastla Shocked, samo potem bi moral to početi že vzreditelj. Ampak sedaj je brez veze iskati krivca... Moramo Nubo zrihtat da bo imela čim boljšo kvaliteto življenja Huh;
Mi je pa vzreditelj rekel, da kar ne more verjeti da bi bili lahko okruški Sad... Pa še Babnik je predlagal naj preventivno psu dajemo ospen 500!?! ker baje so v lj že nekega švicarja po nepotrebnem odprli potem pa okruškov ni bilo... Sam ne vem kaj naj bi zdej ta antibiotik tuki pomagal...
Lep pozdravček
Logiran
scythe
rad pišem
Sporočil: 430

« Odgovor #1343 : torek, 25.10.2005 : 18:44:51 »

OOOoo,mi smo pa tega Ozzyja ze parkrat srecali po PST-ju(pot spominov in tovaristva okoli LJ)in je prav simpaticen,pa full igriv.Je pa ze full visok,tako da mogoce vseeno dobro da ga malo popazi.
Zakaj pa se ne prikljuci na forum, da nam kaj pove o tem puppiju?
Hmm, ker ni tak "internetni tip". Sem ji že omenila, pa očitno se ne bo nič oglasila. Se pa res veliko sprehajata po PST in Tivoliju. Pa baje je OZI in ne OZZY Wink Sem jo hecala če mu je ime po Ozzyu Osbourne, ker je njegova fenica.  Grin
Kar pa se tiče višine - sva se ravno danes pogovarjale in je rekla, da se je ful ustavil v rasti. Tako, da po moje je to v redu. Sem pa jo opozorila glede okruškov. Na srečo zaenkrat še nima težav.  Cheesy
Logiran
majc
nekaj malega že vem
Sporočil: 186

« Odgovor #1344 : torek, 25.10.2005 : 21:02:17 »

Apollo o dajanju ospena 500 bi se na tvojem mestu posvetovala z veterinarjem. Ko sem bila nazadnje pri veterinarki, sva imeli ravno debato o človeških zdravilih in če so le-ta primerna za pse.
Nekatera zdravila strogo odsvetujejo, ker lahko posledično pride do odpovedi ledvic, nekatera pa se lahko daje psu, ker drugih pač ni, vendar morajo biti pravilno odmerjena.

LP,
Maja in Nom
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #1345 : torek, 25.10.2005 : 22:13:53 »

Prosim ne se hecat z zdravili,ki jih ni striktno predpisal veterinar(pa se tega dvakrat vprasat zakaj so potrebni)!!!!!Sploh ne morete verjet kako vse vpliva na te nase organe...tudi pasje.
Bina kaj si mogoce nasla kaksno literaturo ki bi zatrjevala da so odkrusci dedno pogojeni?Jaz je nisem,pa bi me res zanimalo.
lp
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #1346 : torek, 25.10.2005 : 22:22:57 »

Aja,pardon za Ozija (Ozzyja Cheesy),se en nas kolega briard tako klice pa sem kar enacila.Hm,skoda da je ni kaj gor...sem jo ze mislila za kaksen sprehod pocukat Undecided
LP
Logiran
cookie
nekaj malega že vem
Sporočil: 155

« Odgovor #1347 : sreda, 26.10.2005 : 10:14:01 »

Živjo, švicarji!

čisto ste me prestrašili s temi odkruški... Naša mrha je stara sedaj eno dobro leto. Vseskozi je skakala in norela, predvsem zadnje čase je kot en kenguru, in kar precej jo futramo... (pri nas so psi po lastnici... bolj zavaljeni... ) Tako da sem se že kar odločila, da gremo v kratkem slikat komolce in kolke, čeprav ne vem, če bi kaj vzrejali. Nikoli pa ni niti malo šepala (zadnje čase šepa boga dalmatinka, ker jo Arka na sprehodih skoz vlači za noge...)

Zanima me, kam hodite slikat? V mestni log? Mi smo v času samojedov hodili v Celovec, sedaj pa premišljam, če bi jo peljala kar v Novo Gorico, pa bi dali potem odčitat v Ljubljano. Ima kdo izkušnje z rentgenom v Go? S kom se kaj vidimo v Vrtojbi? Jaz danes pošiljam prijavnico... Se pa mrha tako misi, da je kupe dlake po hiši....

Lp vsem iz Primorske...  Orkan, kako ste pa pri vas? Nič se ne oglasite???
Logiran
bobaje
nekaj malega že vem

« Odgovor #1348 : sreda, 26.10.2005 : 10:50:23 »

Gelde odčitavanaj slik se mi zdi dr. Matko zelo v redu- slike se mu lahko pošlje po pošti- vsaj naša veterinarka je tako naredila.
Naš ima pa prebavne motnje- že tri dni, pa smo mu včeraj dali riž, pa ni nič bolje.Ima kdo kakšno idejo?
Drugače ne bruha, je živahen, nima vročine, na pritisk ga ne boli...
Logiran
bina
živim tukaj

« Odgovor #1349 : sreda, 26.10.2005 : 10:55:39 »

Kako pa veš, da ima prebavne motnje?
Logiran
Strani: 1 ... 85 86 87 88 89 [90] 91 92 93 94 95 ... 211   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.