mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 26.11.2024 : 11:42:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Strani: 1 ... 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 ... 211   Dol
Natisni
Avtor Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek  (Prebrano 393973 krat)
0 članov in 10 gostov pregleduje to temo.
Ozzy
odvisnež
Spol: Ženska
Sporočil: 545

« Odgovor #540 : torek, 17.05.2005 : 19:44:02 »

Hehe ne tebi Wink tej temi Smiley
Redno jo berem, ampak ker nimam svicarja niti ne pisem, ceprav se zadnje case druzim z njimi Smiley.
Sem kar malo favs, ko vas je tolko...nasa tema je kar mrtva
Oglasim se le ce lahko kako pomagam in imam kaksen nasvet... Wink
Logiran
bobaje
nekaj malega že vem
Sporočil: 146

« Odgovor #541 : torek, 17.05.2005 : 20:38:27 »

Tale Iški vintgar je tudi meni bližji, znam pa na Ig, pa vem, da so tam potem table- Brina nekam že prideva. 

Ok meni ob desetih odgovarja.
Štart kakšno uro prej, če rabivaše kavo uro in pol, da bova ziher tam.

Bomo božal psa, ni panike, nš bi se pa kar crkljal, vse obožuje z izjemo sosede- njo pa samo gleda, da je še meni mal tesno pri srcu, ampak si mislim oan že ve kaj je nekloč bilo, ker pri vseh ljudeh ki jih sreča, pa da je ravno na eno žensko tako  pazljiv- to že nekaj ni ok.
Logiran
soncica
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 50

« Odgovor #542 : torek, 17.05.2005 : 20:41:37 »

Lepo pozdravljeni!

Razmišljam o nakupu psička a se še odločam kakšem bi bil zame najprimernejši. Trenutno imam v mislih bernija, a mi je krajša dlaka bolj pri srcu.
In ko sem odkrila tole pasmo sem bila res presenečena. No naj povem še to, da sem popolnoma nova na tem področju, nimam nobenih izkušenj in bi bil to zame prvi pes.
Imam namen kupiti psa z rodovnikom, ga šolat, imet na ograjenem velikem vrtu s svojo pasjo palačo. Seveda pa bo sem pa tja tudi notri.

O švicarjih pa me zanima predvsem to kako je s tem, da so dobri čuvaji? Kako je z agresivnostjo? Te karakteristike me malo strašijo in kako je s poslušnostjo? Baje so kar precej samosvoji? Se jih tažko nauči - rabiš met že izkušnje s psički, da jih znaš obvladat?

Kako pa je s ceno švicarjev? Zasledila sem nekje okoli 1000evrov? Je to pravi podatek? Bina za koliko si jih prodajala ti?
Se pri vas pojavljajo kake zdravstvene težave na katere bi me radi opozorili? Ali kakšna posebna karakteristika?

Najlepša hvala in lep večer,
lp sonček
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.214

« Odgovor #543 : torek, 17.05.2005 : 21:04:41 »

Jaz imam svicarja komaj 9 mesecev in vse kar ti lahko povem je:
-ce se z njim ukvarjas od prvega dne problemov s poslusnostjo ni
-obvezno mores vzpostavit sebe kot vodjo krdela,ker je kar dominantna pasma
-brez problemov sobiva z drugimi zivalmi
-je rojen cuvaj,vendar brez znakov agresije:k nam je enkrat prisla kr ena zenska in jo je tako nalajal da je kar friznila na mestu-je sel do nje,jo samo povohal in pocakal mene-niti enega kancka agresije,rencanja,kazanja zobov,kljub temu da je blo gospo na smrt strah in bi nekateri rekli da to pes zavoha...
-je ogromen pes in se mores zavedat da se ga bo dosti ljudi balo,ne bodo veselo prisli do tebe in ga cohali
-zelo se naveze na svojo druzino in hitro konca v hisi,ceprav tega na zacetku nisi nameraval Cheesy
-nor je na sneg!!tako da mores bit pripravljen na veliko sprehodov pod nulo Cheesy

No,to je vse...ne vem pa ce je dobra izbira za pasjega zacetnika.A si razmisljala o tem koliko tak pes poje in kaksni so stroski ce zboli?Glede zdravja so pogoste displazije tako zadnjih kot sprednjih sklepov za to je pomembna izbira primernih starsev ter pazljivost pri gibanju mladica vsaj do kriticnih 6 mesecev.
To so samo moja mnenja,vec ti bodo nasi vzreditelji povedali....lahko pa gres z nami na pohod to soboto,pa bos na lastne oci videla krdelo svicarjev Wink
Lp
Logiran
soncica
še malo sramežljiv
**

« Odgovor #544 : torek, 17.05.2005 : 21:22:02 »

Hojla ...

Hvala za opis! Glede cene mesečnih stroškov sem se zanimala pri bernijih za švicarje pa ne vem? Mi lahko okvirno poveš koliko te psiček stane mesečno? O veterinarjih pa vem kako je s tam in da so stroški zelo visoki, če pride do kake bolezni ali zapletov.
Kako je z nabavno ceno švicarjev? Koliko si dala zanj?

Lp sonček
Logiran
soncica
še malo sramežljiv
**

« Odgovor #545 : torek, 17.05.2005 : 21:23:55 »

Aha še nekaj! Ma morda kdo izkušnje z berniji in švicarji?Huh

Lp sonček
Logiran
bobaje
nekaj malega že vem

« Odgovor #546 : torek, 17.05.2005 : 21:35:03 »

Midva sva lastnika svisija, pa je to moj četrti pes (nemški ovčar, mešanka, kraševka). Jaz ga za prvega psa ne bi izbrala. Ker poznam bližnji primer, ko ga je ženska vzela in po pol leta obupala in ga prodala, ker ga ni obvladovala.

Lahko rečem, da smo dosledni od začetka, a ko mu nekaj šine v glavo naredi po svoje, hvala bogu ni škodljiv, a vseeno. Npr. ko on zagleda mopsa je ni komande na svetu da ga ne bi šel polgedat, no saj ko mops zalaja  hitro priteče nazaj, a pogledat mora.

Težak je 60 kg, ko povleče in ne vidiš da bo povlekel- dvakrat sem imela občutek da mi bo izpahnil ramo.

Ja pa veliko sprehodov. Naš gre recimo vsak dan na jutranji tek- cca 5 km ali na bližni hrib uro hoje. Vsaj trikrat tedensko gre na pohod, ki traja tri ure v gore. Pozimi hodi z J. turno smučat,.... Mislim, da bi postal moteč, če ne bi veliko hdoili z njim.

Je pa res, da ko pa naraste temperatura na 30 C je pa samo še mrzla voda stvar ki ga premakne.

No če se boš odločila za to pasmo ti priporočam, da vzameš psičko, ker so sigurno lažje vodljive in tudi lažje.
Imaš pa še dve podobni pasmi samo malo nižji- plečna 55 ali 35 cm.
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.214

« Odgovor #547 : torek, 17.05.2005 : 21:37:09 »

Glede cene pa kar Brino vprasaj ker smo njeni,naj raje sama pove.
Klark je zdaj star 9 mesec in poje 400g kroketov ter en kuhan obrok z 600 g mesa....torej...nekako okoli 25.000 damo na mesec samo za hrano!!Pol pa pridejo na vrsto se neumnosti,za katere je moj fant preprican da so bolj zame Cheesy kaksne fletne igrace itd..
Logiran
bobaje
nekaj malega že vem

« Odgovor #548 : torek, 17.05.2005 : 21:48:28 »

Hrana, ja hrana...
... kupujemo brikete, pa ostalo, makaroni in priboljški in in in.
Kaj vem za primerjavo ti lahko povem, da sem izračunala da smo v prevem letu dali v psa dober miljon. Res, da smo mu v garaži izdelali mrežasta vrata- v pokritem pesjaku (100.000), koča za tega velikana (50.000) nakup psa (mislim da je bil okoli 170.000- ker je sivo skoteni), clikanje rame- uspavan (30.000), operacija ramenskega sklepa (70.000), popravek po operaciji (10.000), obvezna cepljenja (30.000), povodec- flekci za težke pse-najmanj 10.000 (s tem, da ko se odoloči  za svobodo naredi samo en ugriz in sem postala strokovnjak v popravljanju fleksijev- dobr da ga vedno pri karabinu pregrizne), Ja hrana kot so že rekle najmanj 25.000 na mesec ( letno 250.000), boks za v avto (zelo ugodno 50.000), ja pa pasja šola vsakič po 30.000, pa menjanje ovratnic- ene dve sta bili za polurno uporabo-razpadle.
Pol so pa še drobnarije, ki mu jih kupiš od kastrolic dalje. Med pasje nakupe spada tudi VAP, da mu čistim pasico in garažo.

Ma se nabere, saj potem po prvem letu je bolje..
Logiran
bina
živim tukaj
Sporočil: 3.790

« Odgovor #549 : torek, 17.05.2005 : 22:48:28 »

Samo opomba glede hrane: pa kako lahko daste na mesec 25 jurjev samo za hrano Shocked Huh Huh Huh Saj imamo mi tudi švicarja, pa kupimo samo 1 žakelj Nutro ovčetine in to stane 10 jurjev. In mogoče pozimi nima ravno za cel mesec, pa pride še kakšna 2 jurja več. Ampak za poleti ima pa 15 kg čisto dovolj. Saj še bernardinka (ki ima skoraj 20 kg več) poje samo 18 kg na mesec (kar pomeni slabih 9 jurjev).

Ostalo pride podobno kot pri drugih psih: ovratnica, cepljenja, povodec, igrače, pasja šola....

Aja, bero je naš prvi pes. In je švicar. In je samec. Obvezna je šola in pravilna vzgoja od prvega dne prihoda v hišo. Meni se ne zdi spooren za prvega psa. Ima kar OK karakter. Za prvič raje kupi samico Wink

Ostalo je pa bilo že vse povedano Wink

Aja, še glede sprehodov. Naš se je sedaj zelo polenil sram Naša krivda. Pa kaj čmo narest, če ga pa pelješ 100 metrov od hiše, pa se obrne in gre ležat v dnevno Grin Grin Švicarji so zelo prilagodljivi: če imajo veliko sprehodov so zadovoljni, če jih nimajo, se pa tudi sprijaznijo. In meni je to zelo všeč Cool

Lp jana
Logiran
maj
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.664

« Odgovor #550 : sreda, 18.05.2005 : 07:46:07 »

Grin Grin Grin jaz imam tudi švicarko doma. In ko se ona odloči, da hoče hrano, jo tudi čohanje ne zamoti  Cheesy Cheesy. O "dišavah" pa raje ne bi  Tongue Tongue.

Sonček, moja švicarka bo kmalu stara 2 leti in je moj (samo moj) prvi pes. Res pa je, da sem pred tem hodila tečnarit vzrediteljevim psicam. Nobenih problemov na sprehodih ,.... uh kako so bile pridne  Roll Eyes Roll Eyes. Pravo nasprotje od moje pobalinke. Po njegovem nasvetu sem se tudi odločila za psico, ker naj bi bile lažje vodljive. Če se odločiš za švicarja se pripravi na zimske sprehode pri -20 (takrat so najbolj srečni psi), če nimaš izkušenj s psi potem v šolo, veterinar zahteva svoje, ostali stroški so pa tako; ali pesjak, ali ograjen vrt, ali življenje v hiši,...dobra hrana, priboljški oz. nagrade, igrače (teh je sedaj preveč)  Wink Wink Pozabi pa na lenarjenje in na tisto znano:  danes se mi pa ne da!"  Gala obožuje sprehode, še najbolj norenje s sosedovo psico, a če kakšen dan ostane doma, tudi ni preveč žalostna. Potem jo zaposlimo z igranjem "nogometa", iskanjem ....

Lp, maj
Logiran
oks
odvisnež
Sporočil: 673

« Odgovor #551 : sreda, 18.05.2005 : 08:18:04 »

No, sama imam tudi švicarja...tistega kosmatega in mi je res najmanjši problem zapravit za hrano vsaj 25.000. Najprej 15 kg briketov (10.000), vsak dan dobi en kuhan obrok (meso, zelenjava, riž, polenta...), kar znese na mesec vsaj 10.000, potem so tukaj še konzerve (1 stane 330 sit), ki jih dobi 1-2 tedensko, skuta (600 sit na teden), sardine, tune, skuše, svinjska ušesa, bikovke, priboljški, piščančji vratovi, goveji repi...No, pa smo že čez 30.000!!! Undecided sram Tongue
Logiran
maj
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.664

« Odgovor #552 : sreda, 18.05.2005 : 08:22:17 »

No, sama imam tudi švicarja...tistega kosmatega sram Tongue

Jaooooooooo, ti me pa znaš navsezgodaj spraviti v smeh. Kosmati švicar .....

Lp, maj
Logiran
bina
živim tukaj
Sporočil: 3.790

« Odgovor #553 : sreda, 18.05.2005 : 08:46:50 »

ali pesjak, ali ograjen vrt, ali življenje v hiši,..
Jaz pravim: ograjen vrt IN ali življenje v hiši Grin Grin

LP Jana
Logiran
oks
odvisnež
Sporočil: 673

« Odgovor #554 : sreda, 18.05.2005 : 08:49:19 »

No mi imamo pesjak za nujne primere, ko ni nikogar doma, ograjen vrt za primere ko je kdo doma in če ima Oks željo se sprehajati in poležavati zunaj in hišo za vse ostale primere. Ta se najbolj obnese... Wink
Logiran
Strani: 1 ... 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 ... 211   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.