mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 27.11.2024 : 10:50:26

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Strani: 1 ... 80 81 82 83 84 [85] 86 87 88 89 90 ... 211   Dol
Natisni
Avtor Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek  (Prebrano 394487 krat)
0 članov in 6 gostov pregleduje to temo.
*Brina*
rad pišem
Spol: Ženska
Sporočil: 403

« Odgovor #1260 : četrtek, 29.09.2005 : 22:27:14 »

Bina, meni je bilo povedano tako-
gre le za mehansko poškodbo, lahko nastane tudi zaradi prehitre rasti (npr. preveč kvalitetna hrana+ vitamini itd in pes posledično hitreje raste)... Baje ni dedno in da to sploh ni nič takega- pes je operiran in normalno funkcionira naprej- brez posledic. Podobno, kot da bi si človek zlomil roko.. (smth like that)

Je pa strokovnjak oz. ortoped rekel eni, ki ima tudi operiranega samca, da se brez problema lahko pari, ker gre le za mehansko poškodbo. Tisti košček hrustanca, ki se je odlomil so odstranili, in to je to. Nič takega.

Lp, K.

Logiran
bina
živim tukaj
Sporočil: 3.790

« Odgovor #1261 : petek, 30.09.2005 : 08:50:29 »

Brina, ne ti meni o tem: "saj to ni nič takega" Angry Ko boš imela operacijo pri svojem psu, potem boš pa videla, kako je to. Pes je bil pri šestih mesecih prvič operiran. Prej je sigurno 1 mesec šepal (postopoma in počasi je začel). Na koncu je prehodil samo 500 m in se ustavil, ker ga je tako bolelo. Po operaciji je imel 1 mesec okrevanja. Po dveh mesecih še drugo operacijo. Pes je imel uničeno celo pomlad, ko bi moral iti v šolo. Za psa daš 240 jurjev, potem pa še za operacije 75 tisoč. Meni se to ne zdi "da to ni nič takega". Lahko je govort, dokler ne izkustiš tega. In nam je Zorko rekel, da pri njemu je dedno. Zakaj se pa potem pojavljajo odkruški pri švicarjih, pri ostalih pasmah pa manj? Pa zakaj sta bila operirana oče in sestra od našega? Naključje?
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.214

« Odgovor #1262 : petek, 30.09.2005 : 09:40:00 »

Jaz se bom kar strinjala z Brino,da ta patoloski pojav ni povezan z dednostjo.Pravzaprav ne vejo zakaj tocno pride do tega.
OCD je prisotna vecinoma pri konju in velikih pseh in je povezana z hitro rastjo dolgih kosti.Pojavlja se v odbobju rasti med 6-9 mesecem.Praviloma pride do odkruskov pri hitro rastocem psu,psu ki je pretezek ali dela prevec gibov ki obremenjuje sklepe(skaknje po stopnicah ali visjih stvari,grobi gibi ustavljanja...).Nekaj pa raziskujejo tudi to da bi hiperglikemija(velike kolicine lahko razgradljivih ogljikovih hidratov v hrani) in hiperinsulemija vplivali na odkruske.Sicer potekajo te raziskave pri konjih.Mogoce je dobro da suhe hrane ne vsebujejo veliko kolicine O.H.(tudi kaloricno so pol manj obsezne) in razlicne vire O.H.,bolj kakovostne.Npr. da v hrani ni samo koruza in njena moka ampak riz,oves,....
Mislim pa da je Brina hotela samo povedat,da ima po operaciji pes lahko normalno zivljenje,kar je pri displazijah bolj tezko.
LP
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #1263 : petek, 30.09.2005 : 09:41:42 »

Aja,lahko se en linkec,drugih namrec ne morem dat gor ker so zascitene veterinarske strani...
http://www.thepetcenter.com/xra/ocd.html
http://www.recoverysa.com/osteochondrosis_pets.htm

Lp
Logiran
*Brina*
rad pišem
Sporočil: 403

« Odgovor #1264 : petek, 30.09.2005 : 10:46:50 »

Uf- Bina, ne se tako jezit no. Nisem mislila nič tazga. Samo pač povem, kar sem slišala že iz več ust. Zorko pa sploh ni strokovnjak za to. Kolikor vem imamo v SLO samo enega zaupanja vrednega strokovnjaka- ortopeda. No, da ne bom več pametovala, bom raje kar tiho.

Lp, K.
Logiran
bina
živim tukaj

« Odgovor #1265 : petek, 30.09.2005 : 11:13:53 »

In ta zaupanja vreden ortoped je .... Huh Zorko JE ortoped.

Balu, zakaj pa potem odkruški niso prisotni pri drugih večjih pasmah, če je povezano s hitro rastjo in velikostjo? Recimo pri bernardincih? Pa še nisem tega pri njih zasledila. Ali pa nemške doge.
Logiran
majc
nekaj malega že vem
Sporočil: 186

« Odgovor #1266 : petek, 30.09.2005 : 11:51:03 »

Bina si me pa presenetla s ceno operacije. 75.000 SIT za operacijo se mi ne zdi dost, glede nato, da bi men zaračunal 30.000 SIT za analizo krvi in pa nevrološki pregled, kamor pa spada 1 ura opazovnja psa.

Logiran
bina
živim tukaj

« Odgovor #1267 : petek, 30.09.2005 : 12:17:12 »

Fajn, zdej je bilo pa še poceni Roll Eyes Mi nismo delali krvnih preiskav, niti nevroloških (ki verjamem, da so drage). Operiran je bil v Mestnem logu, kjer je malenkost ceneje vse skupaj. Še vedno pa je presneto drago, če daš vse svoje prihranke za psa. Potem pa čez pol leta še 70 jurjev za operacijo.
Logiran
apollo
odvisnež
Sporočil: 516

« Odgovor #1268 : petek, 30.09.2005 : 12:55:13 »

Bina slikali smo na Prvi kliniki v Ljubljani pri dr. Tomažu Miklavžinu, ki se mi zdi, da je sigurno eden najboljših kirurgov pri nas Roll Eyes, sploh kar se tiče okostja. Drugače pa ti odkruški niso dedna stvar, ampak pride do motenj v prehranjenosti hrustanca, verjetno zaradi prehitre rasti psa (na žalost nisem vedela, da kljub temu da je Nuba suha bi jo morala hraniti še manj, ker bi potem verjetno počasneje rastla... Cry) No ampak zaenkrat je diagnoza samo sum na OCD in upam, da okruškov sploh ni!!!
Drugače pa se strinjam s tabo Bina da tudi 70 000 ni malo, pa čeprav se mi zdi da te skupaj z vsem slikanjem&... vse skupaj še mnogo več pride! Škoda ker ti že sam vzreditelj ne pove kaj več o teh stvareh... Ker potem bi na vse to malo bolj pazil!!!
Ker se mi zdijo tile švicarji dokaj občutljivi psi... Undecided
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #1269 : petek, 30.09.2005 : 13:55:55 »

Apollo ne se prevec sekirat.Drugace sploh niso obcutljivi,samo te stvari z okostjem je treba malo pazit.Pa mogoce se redno usesa pucat(zunanji del),da se kaj ne vname-so pac klapouhci.
Drugace pa ga lahko v vodo vrzes,v sneg zarijes,na plazo postavis,se porezane blazinice sploh ne opazi,v gore peljes,gobaris,.......pa kar prezivi   Shocked Shocked  Grin Grin Malo za salo. Wink
LP
Logiran
bina
živim tukaj

« Odgovor #1270 : petek, 30.09.2005 : 14:25:19 »

...pa kar prezivi Shocked Shocked Grin Grin Malo za salo. Wink
LP

Ne, sploh ni to šala Wink Smiley Smiley Smiley Kar drži Tongue Grin Grin Grin Res so zelo prilagodljivi, na splošno zdrava pasma, samo s prednjimi tacami imajo probleme Angry Drugače pa po mojem mnenju super psi s super karakterjem!
Logiran
majc
nekaj malega že vem
Sporočil: 186

« Odgovor #1271 : petek, 30.09.2005 : 15:55:37 »

Drugace pa ga lahko v vodo vrzes,v sneg zarijes,na plazo postavis,se porezane blazinice sploh ne opazi,v gore peljes,gobaris,.......pa kar prezivi Shocked Shocked Grin Grin Malo za salo. Wink
LP

To je pa tok dobr napisan Smiley
Sicer pa še nism testirala vsega tega k je Nom še premlad, bom pa drugo leto sigurno Smiley.

LP,
Maja
Logiran
apollo
odvisnež
Sporočil: 516

« Odgovor #1272 : petek, 30.09.2005 : 17:49:49 »

Ja upam Balu, da to res drži!!!! Pa komi čakam da bom lohk kej od tega sprobala... Cool Cool
Sm bla ze totalno žalostna ko sem pomislila, da Nuba ne bo mogla nikol z mano jahat hodit Cry, pa me pozimi mal na tekaških smučeh vlečt, pa gobe pomagala iskat, pa... Sam upam, da bo s tačkam vse v redu... sram
Glede karakterja pa lahk rečem samo kapo dol... Res tak pes kot sem si ga vedno želela... SUPER KARAKTER Cheesy Cheesy Cheesy Wink
Logiran
bina
živim tukaj

« Odgovor #1273 : petek, 30.09.2005 : 21:59:44 »

Debata o odkruških je potekala tudi na drugih forumih:
http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=3503&postdays=0&postorder=asc&start=0

in

http://med.over.net/phorum/read.php?f=44&i=18093&t=18093

Še dolg za nazaj: jaz se v to debato sploh ne bom več spuščala. Mi smo psa operirali 7 let nazaj. Takrat je bil Zorko med boljšimi ortopedi. Kaj je sedaj z njim, ne vem. Vsak ima z enim veterinarjem dobre, z drugim pa slabe izkušnje. Mi smo z njim bili zadovoljni.

Zaradi mene lahko parite pse, ki imajo odkruške. Samo potem povejte novemu lastniku tudi to, naj pripravi 100 jurjev za operacije. Samo če ste tako prepričani, da stvar ni dedna, potem mi pa naj nekdo odgovori na moje zastavljeno vprašanje:
Zakaj pa potem odkruški niso prisotni pri drugih večjih pasmah, če je povezano s hitro rastjo in velikostjo? Recimo pri bernardincih? Pa še nisem tega pri njih zasledila. Ali pa nemške doge.

Brina, še nekaj: vaša operacije je bila stvar naključja. Se zgodi. Berotova pa ni bilo naključje!! O ostalih operacijah (ki jih je imel Bero) sploh je jamram, ker je pač smola. Ampak odkruški pa niso smola. Samo malomarnost vzrediteljev (in ker nedefiniranost stroke), da parijo obolele pse.

Pa prosim, da mi na zasebno ne pošiljate več sporočil v smislu: bodi tiho. O tem se ne govori! Aja, zakaj pa ne? A dobre stvari se pove, slabe pa izbriše in skrije? Jap, zelo fer igro igrate. Nič čudnega, da je pasma v dr***.
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #1274 : sobota, 01.10.2005 : 08:50:51 »

Mogoce pa so ti odstruzki povezani bolj z drugacnimi dedno pogojenimi lastnostmi...hitra rast kosti,kaksna nagnjenja k pocasnejsemu razvijanju vezivnih tkiv,...ali kaj podobnega.Vem samo,da ni dokazano da bi bila ta bolezen dedna.Bi bilo prav zanimivo malo bolj raziskat ce se je prenasalo na potomce,recimo v evropski populaciji svicarjev.
Po vseh pravilih bi se moralo pojavljati tudi pri drugi pasmah....sicer pa sem tudi v Lipici delala preko 5 let pa nisem cula da bi bilo kaj takega pri konjih....
Zaradi moje poklicne usmeritve,pa morem ja najprej verjet stroki Wink Grin Grin
Lp
Logiran
Strani: 1 ... 80 81 82 83 84 [85] 86 87 88 89 90 ... 211   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.