mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 18.09.2024 : 11:26:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 3  |  Tema: Beli višavski terier - čvek
Strani: 1 ... 75 76 77 78 79 [80] 81 82 83 84 85 ... 118   Dol
Natisni
Avtor Tema: Beli višavski terier - čvek  (Prebrano 223285 krat)
0 članov in 5 gostov pregleduje to temo.
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #1185 : ponedeljek, 11.06.2007 : 11:48:30 »

McKruster, čestitke Flori! Bravo!
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #1186 : sreda, 20.06.2007 : 11:15:55 »

Tukaj prilagam še eno slikico naše Flore iz evropske razstave, kjer je osvojila zelo perspektivno 1 in bila najlepši mladiček med višavskimi terierji v starostnem razredu 4-6 mesecev

http://tinkas.moj-album.com/album/6812165/?os=8218957
Logiran
Miriam
novinec
*
Sporočil: 15


« Odgovor #1187 : sreda, 20.06.2007 : 16:45:51 »

Bravo Flora in Tina - čestitke obema.

Naj se še jaz pohvalim. Freyin mladiček Alby je uradno postal "študiran". Končal je šolo za mladičke in z 91 % z lahkoto opravil izpit, čeprav je bilo včeraj takoooo zelo vroče.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #1188 : sreda, 20.06.2007 : 23:51:32 »

McKruster - super fotka! Verjetno te je kar razganjalo od ponosa, ko je mala pikica tako lepo debitirala na evrodogu! Še enkrat čestitke!

Miriam, Alby je bil pa res priden. Zelo simpatičen in piflarski kuža. Z veseljem sem mu podelila njegovo prvo spričevalo. Upam, da šole še ne bo obesil na klin in da se še kaj vidimo.

lp
Logiran
Miriam
novinec
*
Sporočil: 15


« Odgovor #1189 : petek, 22.06.2007 : 13:25:09 »

Ja, Alby bo v jeseni nadaljeval, saj ima take lastnike, ki stavijo na lepo vzgojenega psa in se zavedajo, da v bistvu hodijo v šolo oni (lastniki) in vedo, da se morajo še veliko naučiti.

Ne smem pozabiti na našega drugega piflarčka, Arija, ki je na Lescah že skoraj pred mesecem dni ravno tako uspešno zaključil svoje prvo šolanje.

Naša Bibi sicer še ne hodi v šolo, ima pa lastnico, ki ve, da jo mora pravilno vzgajati, da ne bo postala nevzgojena odrasla punca.

Tukaj bi želela javno pohvaliti šolo Švrk, ki z odličnimi inštruktorji skrbi za kvalitetno učenje PREDVSEM LASTNIKOV štirinožcev. Čestitke za uspešno opravljeno sezono in v jeseni z novimi močmi naprej - tudi s Freyo in njenim potomstvom. Ja, ja, Freyo še čaka BBH, no, ne njo, mene, hahaha.

Res sem imela srečo z izbiro novih lastnikov za naše paglavce in v veselje mi jih je spremljati na njihovem nadaljnjem razvoju.

Imam pa eno vprašanje. Zakaj se tako povdarja, da so višavčki lovski psi? Jaz osebno imam občutek (tudi veliko drugih lastnikov višavčkov) da so to bolj družni psi in ne lovski. Večina današnjih pasem v bistvu izhaja iz lovskih oziroma delovnih pasem, vendar pri veliko njih lovski nagon ni več tako izražen, kamor jaz uvrščam tudi višavčke. Marsikdo, ki si je sicer zaželel višavčka, se je že odvrnil od nakupa ravno zaradi tega, ker je menil, da lovskega psa pa res ne želi imeti.

Po moje je to družni pes s koreninami lovskega psa. Če danes moja višavka teče za zajčkom na polju je to še ne uvršča med lovske pse, ali pač? Ampak potemtakem so vsi psi lovski, saj ne poznam nobenega, ki za zajčkom ne bi tekel.

Še
Logiran
Dan
novinec
*
Sporočil: 8


« Odgovor #1190 : torek, 26.06.2007 : 14:36:29 »

Zdravo,

da se še jaz pohvalim...tudi jaz imam že 4 dni 2mesca starega Višavskega terierčka....  Ime mu je Kal...
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #1191 : torek, 26.06.2007 : 14:51:34 »

Mirjam, hvala za pohvale naše šole. Saj veš, se trudimo, da bi bili tako lastniki in kužki lepo vzgojeni...

Glede lovskih korenin višavčkov pa ti lahko zatrdim, da so opazne. To se zelo lepo vidi pri šolanju. Zato je zelo pomembno, da se jih šola tako majhne, da se jih čim več nauči, še preden se vklopijo vsi nagoni. Višavec z razvitimi nagoni ima zelo veliko opravka z okolico in mu je dostikrat malo mar za vodnika.

Kot lastnica in vzrediteljica družne pasme, ki nima lovskih korenin, ti lahko povem, da je razlika zelo opazna. Če tvoja steče za zajčkom, moja psica stoji pri meni, gleda zajca in mene, kot da bi vprašala: "Kaj pa je to? A je pes z velikimi ušesi?"

O teh razlikah lahko rečeva kakšno naslednjič, ko se vidiva. Bo mogoče še McKruster kaj napisala, ki se je z nagoni pri Umi kar dosti ukvarjala med pripravami na BBh.

Višavček je po duši terier. Njegov karakter se razlikuje od karakterja šicuja, maltežana, papillona itd., ki nimajo lovskih korenin. Vendar to ne pomeni, da je slabši. Še zdaleč ne. Samo drugačen je. Hvala bogu, saj kam bi pa prišli, če bi bili vse enaki! Wink
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #1192 : torek, 26.06.2007 : 17:08:49 »

Sem nekoliko na tesno s časom in nisem uspela prej napisat odgovora.

Višavski terier je lovski pes, kot lovski pes je bil vzrejen in se je še v prejšnjem stoletju kot tak tudi uporabljal. Šele po drugi svetovni vojni, se je višavske terierje zaradi njihove "simpatičnosti" začelo uvajati v družine kot družinske pse, predvsem zaradi njihove lojalnosti do gospodarja. Že dejstvo, da višavski terier izhaja iz Cairn terierjeja oziroma gomilarja pove dovolj, da imajo višavski terierji lovski nagon od nekdaj v krvi.

Seveda se od psa do psa pojavljajo razlike v intenzivnosti tega nagona, zato se mogoče nekaterim lastnikom zdi, da ko govorimo o lovskem nagonu pri višavcih govorimo larifari. Vendar je treba vedet, da je nagon nepredvidljiv in tudi pri psu ali psički, ki nagona v vsakdanjem življenju ne kaže, lahko kdaj "udari ven" in to v najbolj neprimernem trenutku in takrat so nesreče več kot verjetne.

Nikakor pa to ne pomeni, da je nagon kaj negativnega, samo naučit se je potrebno, kako ga usmerjat v pozitivnem smislu in tako olajšat življenje in harmonijo med človekom in psom.

Pa ker je Ljubica že omenila Umo in njene "blodnje" pred izpitom Bbh, moram povedat, da ima naša Arwen še veliko večje "težave" in nagon skorajda kakšnega goniča. Da smo mogoče mi sami nekoliko potencirali le-tega s spodbujanjem preganjanja mačk se zavedamo, ampak Arwen je pripravljena gonit zajca, srno, podgane in ne vem kaj vse in imamo z njo ogromno dela, da te nagone nekoliko izživimo na konstruktiven način.

Bistvo vsega je pa tole, brez lovskega nagona pravega terierja višavec ne bi bil višavec in tisti lastniki, ki tega ne morejo sprejet, si morajo raje izbrati drugo pasmo - ker nikoli pri mladiču ne moreš vedet kakšno mero nagona ima v sebi. Prav zato jaz toliko poudarjam njihov nagon, ker se mora vsak bodoč lastnik zavedat, da terier potrebuje red, doslednost in ustrezno šolanje oziroma znanje lastnika, da se ne spremeni v tiste vrste psa, ki se mu vsi mimoidoči izognejo na 1km, ker je neznosen. In takšnih višavskih terierjev poznam kar nekaj, zato nočem, da bi za takšne kdajkoli obveljali mladiči iz moje vzreje.

No tole je to, kar mi je ležalo na duši okrog te teme.  Cheesy
Logiran
taja75
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 96


« Odgovor #1193 : torek, 26.06.2007 : 18:17:34 »

Še jaz na kratko, ko vidim, da teče ravno debata o lovskih pasmah.
Jaz naše Lune nikoli nisem jemala kot lovskega psa, se pa zavedam, da je nagon prisoten (mačke so tiste, za katerimi obvezno steče, pa čeprav se drugače razume z njimi in ta vikend, ko smo bili na morju v kampu so jo "ubijale" veverice - 5 dni je hodila in poslušala, če se kje kakšna preganja in če bi mogla, bi za njimi splezala na drevo, ne dvomim tudi, da bi stekla za zajcem.). Pa da ne bom zašla ... ko smo še odločali za kužka je bil meni poleg višavčka zelo všeč še beagle in višavčka smo zbrali ravno zato, ker se nekako ne tretira več kot tipičen lovski pes, beagle pa se. In ko sem brala karakteristike, iskala mnenja in izkušnje lastnikov ... se mi je zdelo, da je beagle mogoče za odtenek bolj "naporen" in ker zraste še malce večji od višavčka, je potem bil višavec tisti za katerega smo se odločili.
Logiran
robin
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 427


« Odgovor #1194 : sreda, 27.06.2007 : 12:46:38 »

100% drži poreklo višavca, o tem ni dvoma, samo formulacija da JE lovski pes Huh Jaz mislim da je lovski pes tista pasma ki potrebuje za vzrejni pregled lovsko preizkušnjo. Za višavce pa vemo da je šla vzreja v "lepotne" sfere in njihovih lovskih sposobnosti nihče ne preizkuša jih ne vzpodbuja in ne razvija.
Torej poreklo da, da pa JE lovski pes pa nikakor ni, ker ga nihče za to nalogo ne uporablja, se na tem ne dela, oziroma se celo zavira. Kolikor sem videl na animal planet v Ameriki celo imajo neka tekmovanja ko Cairnčki, pa JackRussli in tudi kakšen Višavček vmes iščejo po travniku luknjo kamor so prej skrili podgano, no in s temi psi so velikooooo vadili pa vam povem da sploh ni bilo tako preprosto kot bi si človek mogoče mislil, nekateri da, so leteli v luknjo in znoreli, nekateri niso šli v luknjo ..... no hočem reči, če bi bili ti psi ves čas svojega razvoja pasme podvrženi strogi lovski selekciji, se pravi da bi se uporabljali le tisti ki izražajo res močne lovske nagone, potem bi to vsekakor res bila lovska pasma.

Seveda tudi jaz svetujem dosledno vzgojo in včasih kar preveč strašim, kako so živi in aktivni ... potem pa dobim povratne informacije da celo dopoldne spi in da posteljico za katero sem jaz rekel da bo celo zgrizla, ni niti malo zgrizla ...... in tako dalje. So pa včasih tudi kakšne težave in trenutno en primer predvsem ker nova lastnica nima znanja in izkušenj, kar ni nič hudega, skupaj bomo prišli čez poletje v Švrka in tudi tega bomo civilizirali  Smiley in predvsem strokovno podkovali novo lastnico. Smrkolin se na sprehodu zaganja v druge pse, kar je zame tabu in najbolj neželjena oblika obnašanja, hočem in vztrajam da se stvar uredi strokovno in da bo nova lastnica stvar sama obvladala in bo šla lahko s psom na sprehod kot gospa, morda pa se celo JAZ kaj naučim  Grin

No še na kratko  Cheesy moje tri lepotičke, moje zlate lubice Anna, Bella in Kaja pa še moj srček Niki, vsi mladi in živi ko hudič, lepo napredujejo, se cele dneve pretepajo, postavili smo jim mali bazenček in Niki gre takoj že zjutraj malo v vodo potacat  Tongue, pridno hodijo na sprehod na povodcu in so na sploh najbolj pridni in najlepši Smiley .



čau čau Wink
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #1195 : sreda, 27.06.2007 : 14:04:57 »

Vidiš Robin jaz se pa ravno v tem ne strinjam s tabo - ker to če se psa trenutno ne uporablja več za lov še ne pomeni, da ni lovski pes. Recimo ti dam drug primer, koliko zlatih prinašalcev pa se danes dejansko delovno uporablja - en zelo zelo majhen delež glede na njihovo razširjenost, ampak to še ne pomeni, da prinašalec ni lovski pes.

No pa saj vsak ima svoje mnenje, ampak angleži z višavci recimo še ogromno delajo v rovih, tudi Teddy očka mojega in tvojega legla ima opravljen lovski izpit za delo v rovu, tako da kr tako brezveze ni to vse skupaj. Si pa že sam ugotovil, da nekateri so bolj nagnjeni v to smer, drugi manj. Ne smemo pa tega zanikat, saj se lahko zgodi, da tudi če recimo vzrejna psica nima izrazitih lovskih nagonov, mladič te podeduje po očetu ali celo iz druge ali tretje generacije in če novemu lastniku tega ne povemo, obstaja večja možnost za probleme, kot če je lastnik vsaj delno na to pripravljen oziroma opozorjen.
Logiran
NyNy
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #1196 : torek, 03.07.2007 : 21:37:53 »

hey...

da se še jaz malo oglasim po dolgem času... in sicer z manjšo težavo, ker se je Skye namreč nekje na Pohorju ko smo bili na obisku, "vlegel v smolo".  Tongue Skratka.. me zanima če ima kdo kakšno idejo kako mu naj to spravim ven, ima namreč po trebuhu in zadnjih dveh tačkah. Za izrezat je preveč, ker potem bo ko oskublena kura. Roll Eyes Pa še dlaka mu raste dolgo.. trenutno pa nima več dosti časa da mu zraste.. ker če bo vse tako kot treba, bo najverjetneje šel septembra na vzrejnega ..pred tem pa še bi mogel na eno razstavo...  Smiley

... ima kdo kako rešitev v mislih?


LP, Nina
Logiran
taja75
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 96


« Odgovor #1197 : torek, 03.07.2007 : 21:57:00 »

Huh, upam, da ti kdo predlaga kaj učinkovitega, jaz ne bi vedela za kaj takega kar je kužkom prijazno in smoli ne  Cool
Če si upaš poskusi s čistilom Meglio. Je v podobni embalaži kot Stelex, le da mislim da rumene barve. Moja tašča prisega na to čistilo. V hiši, na cunjah, povsod in kolikor se spomnim je že omenjala, da so na morju z Megliom tudi smolo odstranjevali ... Poskusi tako, da ne boš prišla do kože, ker ne vem če jo draži, seveda pa, če ti uspe, ga potem dobro dobro speri! To je moj nasvet  Wink
Logiran
robin
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 427


« Odgovor #1198 : sreda, 04.07.2007 : 13:27:25 »

Nyny živijo!!!
Po eni strani bi tudi jaz probal s čistilom, ki ga taja predlaga, sem pa babico zdajle vprešal s čim se smola odstrani in ona pravi z jedilnim oljem. No mislim da sem to res že delal, če sem imel smolo na rokah. Torej poskusi sončnično olje ne more nič škodovati.

Nyny a si dobila moj mail pred par dnevi?? Oglasi se, sploh če greš na vzrejnega in razstavo.
Pozdrav
Uroš Smiley
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #1199 : sreda, 04.07.2007 : 15:21:33 »

Miriam, a Ari je vaš? Smiley meni je mali pravi faconar!! In tudi lastniki veliko delajo z njim, zato vse pohvale.
Saj mogoce smo se pa celo srecali n Hrusici. Sem kar nekaj casa klepetalal z lastniki od Arija zraven boksa od njegove mamice.
Logiran
Strani: 1 ... 75 76 77 78 79 [80] 81 82 83 84 85 ... 118   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 3  |  Tema: Beli višavski terier - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines