mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 22.07.2024 : 13:28:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 7  |  Tema: weimaraner - čvek
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 155   Dol
Natisni
Avtor Tema: weimaraner - čvek  (Prebrano 327207 krat)
0 članov in 26 gostov pregleduje to temo.
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #105 : torek, 22.07.2003 : 11:49:15 »


Citat


Mimogrede zakaj bi kdorkoli klicak lastnico Linkerja, ce pa je dokazala da ji ni nic do psa kot zivega bitja, glede na to da ga je vzela iz legla pri 5 tednih  Shocked
S takimi debatirat se res ne splaca...



Siratki z mano debatiras zadnje case skoraj vsak dan, vcasih celo nekajkrat dnevno. Bi to se pocela, ce bi cedela, da sem Ajso vzela iz legla pri 5.5 tednih  Shocked, prvega psa pa pri 6 tednih Shocked? Se bova se kdaj pogovarjale  Huh Huh

Citat

......bi morala tudi vedet, da se pri mladiču od njegovega 4 tedna dalje odvija prava evolucija v obnašanju. cca 8 stopenj je ki si skoraj v enem tednu razlike sledijo med seboj. Od plahega tedna, do uničevalnega tedna, tedna velikih odkritij in raziskovanj, pa naprej. potem pa ko je teh obdobij konec, so pa še nadaljna obdobja, ko je sedaj tak, potem spet drugačen. In lep čas tega prvega obdobja, preživi še med krdelniki v leglu. Socializacija psa o kateri govorijo kinologi, se pa zaključi ko mladiči zapustijo leglo. Takrat je pes "opremljen" s kompletnim komunikacijskim aparatom, ki mu omogoča kontaktiranje z osebki svoje vrste. Od takrat ko pes zapusti leglo, se začenja obdobje "humanizacije", časa, ko se navaja na človeško krdelo in se nauči še drugačne komunikacije. Nesocializiran pes, je pa tisti, ki so mu prehitro odtrgali možnost, da se v leglu dokončno izgradi.



Alti, lepo si se naucil vse o primarni, sekundarni in pa tercialni socializaciji. Wink Malo si sicer posplosil ali pa si bil povrsen. N oobstaja moznos, da si zaradi pomanjaknja volje, zaradi pocitniske naravnanosti skrajsal zadevo.
Kar si napisal je sicer teoreticno cisto pravilno, a praksa se razlikuje od teorije, kar lahko vidis ze po svoji reakciji na cesti, ko imas pred seboj mlado pecenega voznika in vozi po predpisih.

Nihce se ne vprasa kaj prinese v pasjo psiho 10 tedno pri mami in bratih ter sestrah. Koliko pridobljenih vedenjskih vzorcev in tudi vedenjskih motenj imajo taksni mladici. Od pretirane dominantnosti do plasnosti, ker vsi v leglu niso enaki.
Da o pomembnosti (prav si napisal 2 tedna je za mladica ogromno) dolocenih obdobij ne govorim.
Le ena za premislek. Med 5 in 6 tednom zacne pes raziskovati tudi sirso okolico in jo sprejemati za svojo. Iz nje crpa spoznanja za celo zivljenje.
Zakaj bi sprejel okolico pri vzreditelju, ki jo bo mogoce videl samo se nekajkrat za par ur ali pa se to ne za svojo.
Zakaj se ne bi  do tega spoznanja, ki je izredno pomemben za njegovo zivljenje prisel v okolju v katerem bo zivel do smrti in s tistimi s katerimi bo svoje zivljenje zivel.
Zato ker smo humani?
Ali pa zato ,ker ne prevzamemo odgovornosti, dolznosti in vsega kar pase zraven ob tem, ko se odlocimo za pasjo osebnost, ki jo je ptorebno izgraditi, tako kot otroka za katerega se zavestno odlocis (razen ce ne uporabljas kontracepcije Wink

Debata o starosti maldickov naj se prenese v temo, ki ji  primernejsa, predvsem pa naj se, ce se bo prenesla, nadaljuje z argumenti, ne pa z obtozevanjem vseh povperk. Angry
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #106 : torek, 22.07.2003 : 11:55:17 »

Citat


Se bova se kdaj pogovarjale  Huh Huh


Se nadvse resno premisljujem a se bi al se ne bi... Lips Sealed  Shocked
Logiran
Alien
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #107 : torek, 22.07.2003 : 11:56:31 »

Veš kaj Sirtaki, če se je tvoja psica gonila pred kratkim in so vsi cucki za njo letali, še ne pomeni da je zato moj Maks imel nepopolno otroštvo. Psi pač naskakujejo psice pa naj so šli iz legla pri 5 ali pa 20 tednih. Tudi mojo Lučko vsi povprek naskakujejo pa je sterilizirana, pa jih tudi grize nazaj, a glej ga zlomka jim je še bolj zanimiva....
LP,
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #108 : torek, 22.07.2003 : 11:58:33 »


Ma ja sam drugi cucki so prisli, povohali, pomahali z repom, in jo raje ubrisali stran, ko je zarencala in pokazala zobe.
Razen enega...
Logiran
yo
gost
« Odgovor #109 : torek, 22.07.2003 : 12:07:30 »


Citat

aha.mogoce nisem pravilno pristopila.Spostovani Kemist,za to pasmo sem se zacela zanimat pred cca desetimi leti, ko sem videla tega psa na sliki s prijateljico iz Nemcije.Takrat v Sloveniji se ni bila registrirana ta pasma, zato sem se odlocila pocakati.Verjemi, od takrat naprej sem o njej prebrala in prestudirala vse.


10 let... hja, "moje pasme" v Sloveniji se ni, pravo vzrejno kombinacijo sem iskala in cakala skoraj 10 let, potem cakanje na mladice, spremljanje legla, ali kateri od mladicev izpoljnjuje moje zahteve... In ce bo vse po sreci, prihaja konec avgusta  Cheesy. V 10-ih letih seznanjanja s pasmo, njenimi znacilnostmi, obiskovanji razlicnih vzrediteljev tudi cez luzo... se lahko tudi nekaj denarja nabere za uresnicitev sanj. Zakaj? Ker po 10-ih letih toliko vem o pasmi in jo toliko cenim, da mi ne pride na kraj pameti susmariti z netipicnimi psi, ki ne izpoljnjujejo zahtev za vzrejo.

Lp, Yo
Logiran
yo
gost
« Odgovor #110 : torek, 22.07.2003 : 12:15:01 »


Citat

PIŠE PETRA_R!!!

Pišem iz tega računalnika,ker mi moj ni na voljo!!!
Računalnik ni pokvarjen,ampak nimam do njega skoraj nikoli pristopa,pa tudi,če bi ga imela,nimam časa tukaj sedet in"klepetat"z ljudmi,ki nimajo druzga hobija kot pluvat čez vse,kar niso oni sami.


Zakaj se pa ne logiras kot petra_r Huh

Lp, Yo
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #111 : torek, 22.07.2003 : 12:23:05 »

Simi (ja primarno, sek. itd. socializacijo sem zaradi omejenosti prostora močno poenostavil), Alien:

izjeme so povsod mogoče. tudi prezgodnje zapuščanje legla. Vendar sem prepričan, da človek, ki ima v leglo "kartako", oz. ki ga ima zaradi prigovarjanja lastnika samca, ne razpolaga niti z procentom znanja, ki ga ima nekdo, ki se je k vzreji spravil načrtno. Z vso odgovornostjo trdim, da gre v primeru tega legla vajmarcev, prav za to. Popolno nepoznavanje-tako vzreditelja, kot prezgodnjih posvojiteljev.

Lahko da je ajša ok (kar tudi je), lahko da je maks ok, lahko tudi da bo z Linkerjem vse ok. Vendar nas doktrina uči drugače, in sam ostajam na "liniji", pa tudi tisti ki imate certifikate, bi več koristi naredili, ko bi svoje primere zamolčali v tej temi.
In tu okoli naravnega obnašanja in odraščanja ni "NOVIH METOD", da bi mi kdo lahko rekel, naj grem s časom in zavržem tole konzervativno gledanje. Tako pač je in bo, dokler bodo obstajali psi. To ne gre tako, da bi v nekaj generacijah evolucija pse naredila sposobne zapustiti leglo pred časom. No way.

Tole bere kar nekaj ljudi, ki pol toliko pojma nimajo kot ga imate vi, ki ste (obenem celo) certificirani. In moj namen je predvsem tistim, ki bi imeli podobne popadke kot sem jih imel sam pred kakim letom glede prezgodnjega odhoda brine iz legla, dopovedati da se to ne počne kar vsepovprek. Po domače povedano, s takimi izjavami pljuvate v lastno skledo. Saj je tudi sirtaki napisala, da je oddala enega že prej, ene pa še kasneje kot je to v navadi. Ampak so bili razlogi vseprej kot ti, ki vključujejo govoranco o psici ki je izgubila zanimanje oz. je nehala hranit. Tudi brinina mama je izgubila zanimanje, a je še vedno bila v istem krdelu z mladiči. in se je do njih čeprav ignorantsko, obnašala tako kot se obnaša mati. Tudi bark je brino naučil vsega (kot je primer očeta od maksa, recimo). Pa zdaj ko to vem, tudi približno ne mislim, da lahko naslednjega psa pripeljem kar tako na easy, domov prej, češ: saj ga lahko tudi naša dva socializirata. Morda ga lahko celo pripeljem, a bo to iz povsem drugih razlogov, kot pa je izgubljeno zanimanje psice ali to, da jih je odstavila, oz. izgubila mleko, itd.
Za posamezne primere se pa vedno glede na posamezen primer odloča vzreditelj. Simi, ti imaš psico od vzreditelja, ki že ve zakaj je pustil psico iz legla prej. ker ni po juhi priplaval in ima za seboj že kar nekaj legel, anede?
Tko da... ne ga srat punce samo zato da bi kej kontra napisale, ker si zna kak laik vse tole res narobe predstavljat. Kako si mi enkrat rekla sama simi? Da se kinologi kregajo cel čas, ampak ko je treba skup stopijo? No, ob takih zadevah je tut treba strnit vrste in delat oz. govorit by the book. Čeprav izjeme potrjujejo pravilo.

Ampak res, dejmo odpret temo o prezgodnjem odhajanju iz legla, pa lahko posamezne primere in izjeme seciramo, da se bodo lahko lastniki vajmarcev kaj bolj koristnega menili, nam pa odkrili kaj novega o pasmi. Da ne bo kdo mislil, da samo vajmarci zapuščajo legla prej (kasneje). Je splošna pasja značilnost, hehe.
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #112 : torek, 22.07.2003 : 12:23:38 »

Prvega weimeranca v zivljenju sem videla leta 1985 na Veterinarski kliniki v Ljubljani, kjer sem delala (obvezna ucna praksa). Imel ga je starejsi gospod, ocaral me je ravno z nenavadno barvo.
Zadnjega pa na agilityju v Portorozu. Par je imel mladega weimeranca, s papirji, pripeljanega iz Italije.

Kar pa se tice idealne oddaje mladicev:
vec teorij je, pri kateri starosti se mladici oddajajo. Po eni od 5 do 7 tednov, po drugi pa po 12 tednih starostih. Verjetno pa je vse skupaj odvisno od tega, komu se mladic oddaja in s kaksnim namenom ter kaksne izkusnje ima vzreditelj (Enkrat sem gledala video posnetek poroda, kjer je "izkusen vzreditelj" psico drzal pri glavi, da se ni mogla priblizati mladickom, ki jih je iztiskala, mladice takoj odvzel, odstranil posteljico, jih osusil, dal povohati drugi psici, ki je bila ves cas poroda prisotna in potem dal v poseben "inkubator". Psica-mama je smela k njim sele 24 ur po porodu - ko se je spocila. Kar se mene tice, lahko taki ljudje mladice oddajo cim hitreje, ker imajo samo tako moznost postati normalni).
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Alien
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #113 : torek, 22.07.2003 : 13:12:33 »

Eh Sirtaki s tabo se itak nima smisla pregovarjat, važno da meni moji psi pomenijo vse in da so mi všeč taki kot so, konec koncev niso roboti.
Pa še ena zanimivost, veliko ljudi po svetu trdi da obstajajo srebrni labradorci in si prizadevajo vzrejat točno take mladiče, iz tegale linka enega izmed takih vzrediteljev je iz slik že razvidno da morajo biti psi križani z weimaranci, čeprav vzreditelj trdi drugače:
http://hosting.northernweb.net/silverlab/

Tukaj pa je razlaga o genih in dokaz da so najverjetneje križani z weimaranci:
http://www.woodhavenlabs.com/silverlabs.html

Obstajajo sicer določene mutacije iz katerih se razvijejo različne barvne kombinacije, vendar brez križanja z weimaranci srebrne barve ne dobijo...
Pa še en link: http://www.labbies.com/silver.htm
LP,
Logiran
kakky
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 16


« Odgovor #114 : četrtek, 24.07.2003 : 09:38:46 »

Zdravo!
ja, najbrz bo res. Nas weim ob narascanju vrocine poisce senco in potem zaspi. Malce sem bil ze zaskrbljen, saj tudi poje bolj malo. Pase mu mocenje in voda.
Na vecer pa s padanjem temperature vedno bolj zivahen in skusa nadoknadit vse za nazaj, vkljucno s hrano.

LP
kakky

Citat


Mene pa zanima nekaj drugega - moj weimaranec namreč ne prenaša dobro vročine. Kar je zelo zanimivo, ker ga recimo -20 pod ničlo kljub kratki dlaki prav nič ne moti (sneg pa naravnost obožuje). Kakor hitro pa gredo temperature nad 20 C že išče senco. Zanima me torej, če je to le posebnost mojega psa ali pa so tudi drugi takšni?
Verjetno bi o tem več vedel povedati kakky, kot sveže pečeni lastnik weimaranca?

LP


Logiran
kakky
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 16


« Odgovor #115 : četrtek, 24.07.2003 : 10:22:53 »

waw Shocked
kaj je nastalo tuki!

mi smo se odlocili za weima iz vec razlogov. maksimalno smo se navdusili, ko smo obiskali rejko in njene psice.

o reji weimarancev sva z najdrazjo tudi ze razmisljala in ze pred odlocitvijo za weima odlocila, da bova poskusila opraviti vse kar bo potrebno v tej smeri, ce bo le mogoce.

Vseeno mislim, da sem namen dosegel s tem, da se s hcerko crkljata na kavcu, z mano hodi na dolge sprehode in nam je vsem v veliko veselje. Kar bo vec, bo dobrodoslo.

LP
kakky
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #116 : četrtek, 24.07.2003 : 10:44:03 »

Citat
o reji weimarancev sva z najdrazjo tudi ze razmisljala in ze pred odlocitvijo za weima odlocila, da bova poskusila opraviti vse kar bo potrebno v tej smeri, ce bo le mogoce.


Bravo, kakky!!! Komplimenti!  Cheesy

Če rabiš kako info ali pomoč, se oglasi!

Lp, Breza
Logiran
kakky
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 16


« Odgovor #117 : četrtek, 24.07.2003 : 10:46:06 »

hvala, vendar trenutno rabi pomoc samo moja tasca, kateri je Thor poteptal in zgrizel ze skoraj vse roze, ehehehehe  Grin

Logiran
Angelsnow
gost
« Odgovor #118 : sobota, 26.07.2003 : 21:20:55 »

Molim da mi se jave vlasnici pasmine WEIMARANER i oni koji izlažu svoje weimarce, kako bih što bolje upoznala pasminu.

Da li znate tko je najbolji (breeder) UZGAJIVAČ WEIMARANERA u Sloveniji i Italiji? Da li znate njihove web stranice i e-mail adrese.
Zanimaju me u biti svi najbolji uzgajivači ove pasmine u Evropi.

Želim kupiti najbolje i najkvalitetnije štene weimaranera, čiji su roditelji šampioni, znači eksterijerno ali po temperamentu odlični predstavnici pasmine. Zbog sklonosti ka neizazvanoj agresiji, jako mi je bitno da štene nabavim od zaista najboljeg i najuzornijeg uzgajivača kome su pored savršenog izgleda bitni jednako tako i temperament i zdravlje psa.
Voljna sam ga uvesti i u lov.

Kome da se obratim?
Postoji li weimaraner klub u Sloveniji?
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #119 : ponedeljek, 28.07.2003 : 12:55:48 »

No lepo, da smo se koncno vrnili k pravi temi, torej temi o weimarancih. Najprej, da ne bo nesporazumov o tem, o kateri pasmi pravzaprav govorimo. Pasma 'weimaraner' se sloveni kot weimaranec ali weimarcan, jaz se bolj nagibam k prvemu nacinu, podobno kot npr. hanoveranec itd. Vse ostale variante naslavljanja in krajsanja prosto po Presernu naj bi se pisale, v kolikor se jim ne zelite izogniti, vsaj v narekovajih.

Kakky hvala za odgovor. Jaz sem se ze resno zacela 'sekirat', da je  moja mrcino ze kar prevec obcutljiva. Ceprav moram priznati, da mi vcasih vrocina kar prav pride, ker se kuza vsaj malo umiri.

Za vse tiste, ki se bojite, da bo v Sloveniji prislo do poplave nerodovniskih weimarancev, naj vas potolazim, da sama nimam nobenega namena se spuscati s Tajem, ki rodovnik sicer ima, v kaj takega. Kljub temu da ima med predniki celo nekaj takih z lepo zvenecimi naslovi. Zakaj? Ker se Taj kot lovski pes ne bi prevec dobro obnesel - kratko malo ne izpolnjuje vseh  'delovnih' zahtev, ki naj  bi bile znacilne za pticarja.
Lovec bi bil nad njim sicer razocaran, meni pa kuza, tak kot je, popolnoma ustreza. In bolj ko to pasmo spoznavam, bolj sem nad njo navdusena. Sem pa  vsekakor mnenja, da se za vzrejo uporabljajo le tisti psi, ki ustrezajo vsem zahtevam, ki so predpisane za to pasmo - znacilen karakter, delovne sposobnosti in seveda videz. Le tako bo weimaranec ostal weimaranec!

In ker je po toci zvoniti prepozno in se je eno nerodovnisko leglo v Sloveniji ze pojavilo - nobenega smisla ne vidim v tem, da se zdaj tolce po novih lastnikih psov iz tega legla, ce bodo le-ti  za kuzke primerno skrbeli - zelim vsem bodocim lastnikom   veliko veselja in cim manj skrbi z njihovimi 'duhci' ter da bi zanje seveda cim lepse skrbeli. In seveda upam, da  boste o  njihovih dogodivscinah kaj napisali tudi v ta forum.

Kar pa se tice vzreje weimarancev v Sloveniji  - upam, da bo naslednje leglo ustrezalo vsem 'regelcem'!

Klub weimarancev - sploh ni slaba ideja!

PS
Se opravicujem zaradi sumnikov - tezave z nastavitvijo.
Logiran
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 155   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 7  |  Tema: weimaraner - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines