mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 13.08.2024 : 23:21:56

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Zlati prinasalci 2
Strani: 1 ... 41 42 43 44 45 [46] 47 48 49 50 51 ... 124   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zlati prinasalci 2  (Prebrano 222120 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
nina23
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 167


« Odgovor #675 : nedelja, 30.10.2005 : 18:29:27 »

Aha, hvala! Se mi je kar zdelo, da se motim Wink.

Pa puberteta?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.369


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #676 : nedelja, 30.10.2005 : 18:31:28 »

Puberteta?!?
Logiran

mojčica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 321


« Odgovor #677 : nedelja, 30.10.2005 : 18:38:27 »

Pri 9 mesecih ga pa res še ne smete pariti, sploh pa ne samičke. Zakaj se vam pa tolk mudi?

 Drugač je pa pri zlatih prinašalcih puberteta kar dolga (3 leta) vendar to ne pomeni da ga ne smete do starosti treh let pariti. S tem hočem povedati da so zlati prinašalci zelo navihani in potrebujejo dobro vzgojo. Potem ko so stari približno tri leta se šele umirijo oz. pridejo ven iz "pubertete"
Logiran
nina23
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 167


« Odgovor #678 : nedelja, 30.10.2005 : 19:17:27 »

Nikamor se mi ne mudi. Vsaj s paritvijo ne. Me bolj zanima, kdaj ga lahko dam pregledati za vzrejno dovoljenje ( in še to samo zaradi tega, ker se trudim, da ima Unči na razpolago vse - od osnovnega šolanja do agilitiya in sčasoma do reševanja, pa slikati kolke ga bom peljala... in bi pač imela še vzrejno dovoljenje; slučajno če ga bom kdaj dala parit - imela bi nekoč njegovega sinčka Smiley ).

Unči je ravno vstopil v čas pubertete. Sicer mi je vaditelj v šoli rekel, da za zlatko ful posluša, samo meni je vse skupaj čudno ( on je moj prvi prinašalec ), ker do sedaj me VEDNO 100% vse naredil, kar sem mu rekla, zdaj se pa dela gluhega, da ne govori o tem, da je trmast kot strela.

Pa nikakor ga ne morem zmatrati ( ok, se znori, spi uro, dve in potem je kot nov ). Še po agilitiyu ni ne vem kako zmatran.

Aja, prebrala sem tudi, da naj bi zlatki bili agresivni ( oz pretepaški ). Unči se mislim da boj vakega psa in psice ( mislim, da se boji - pred vsakim se kar uleže na tla in pusti, da skačejo po njemu, igrati se z drugimi hoče samo takrat, ko je na špagci ).

Vaditelj v šoli je predlagal, da za sprehod kupimo fleksi, da se pes lahko v miru razleta in pošnofa vse. Kaj pa vi mislite o tem?
Logiran
mojčica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 321


« Odgovor #679 : nedelja, 30.10.2005 : 19:54:26 »

Nekateri pravijo da je ta pes primeren za začetnike, za moje pojme to še zdaleč ni res. Ti psi so tako pametni da te lahko dobesedno vlečejo za nos. Priporočala bi ga samo ljudem ki imajo že iskušnje s psi. Doma imam štiri leta staro psičko, zlato prinašalko in morm rečt da zdej neverjetno dobro uboga. Samo veliko truda je potrebno vložit. V šolo je nisem nikoli peljala ker mislim da v šoli te samo naučijo kako moraš psa naučit. Temeljni del šole in vaj pa poteka doma.

To da se dela gluhega je čist tipično pri prinašalcih. Mogoče tud mal preiskuša do katere mere lahko gre. Baje da če ga ne gledaš v oči ko mu hočeš nekaj prepovedati (npr. kopanje zemlje) sploh nič ne dosežeš. Predvsem mu morate natančno dati vedeti česa ne sme. Npr. da začne kopati po zemlji - ga odpeljete do luknje ki jo je skopal in mu glasno poveste:" FUJ!" Pri tem morate spremeniti ton glasu.

Pri samčkih pa je vzgoja zahtevnejša kot pri samičkah. Zato je zelo priporočljivo da se česa udejstvujete npr.reševanje

Zlatih prinašalcev se zelo veliko razmnožuje zato je pri nekaterih prišlo tudi do agresije. Mislim da so to bolj redki primeri. To da se uleže na tla počne sedaj ko je še mladiček (tako je podrejen) ko bo večji po mojem tega ne bo počel. Predvsem ne sme dobiti kakšne slabe izkušnje (da ga nebi kakšen pes ugriznil), ker bi to lahko predstavljalo problem pri obnašanju, ko bi odrastel. Lahko bi postal napadalen do drugih psov zaradi slabe izkušnje v preteklosti.
Priporočam da se čim več druži s psmi.

Fleksi se mi zdi dobra ideja. Pa tudi ušel vam nebo nikamor, ko bo pa opravil šolo in bo ste z njim lahko že supr uživali, ga pa sploh ne boste več potrebovali.

Pa ne ga privezat s fleksijem, ker bo špago po vsej  verjetnosti razgrizel
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #680 : nedelja, 30.10.2005 : 20:02:17 »

Mojčica tudi povzemanje besed drugih o tem kaka je ta pasma v resnici te ne bo odrešilo  Lips Sealed- s tem, da boš parila svojo psico brez rodovnika, boš naredila tako štalo, kot si je niti ne predstavlaš   Grin- če bi vedela kaj več o linijah, ki jih tako opevaš in iz katerih izhaja tvoja psica, potem verjetno ne bi si upala napisati tega predavanja o značilnosti pasme...   Undecided

ts ts ts mojčica...le kdo te bo resno upošteval kle gor še...jaz že ne, pa 89% uporabnikov tega foruma tudi ne...
Logiran
nina23
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 167


« Odgovor #681 : nedelja, 30.10.2005 : 20:05:53 »

Ja, se strinjam, največ učenja in tudi najbolj učinkovito se naredi doma, ker ni motenj ( drugi pse, vonjave, zvoki.. ). Je zelo pameten ( kadar se mu da učiti in s mi res ni treba pretirano truditi, pride pa dan, ko se mu ne da nič ). Pa baje je preveč navezan name ( hm, glede da je to moj pes se mi ne zdi nič narobe - posluša mene, druge pa ne in tudi v šoli, ko hoče vaditelj nekaj pokazati z Unijem gleda samo mene ).

Ni moj prvi pes, imela sem majhno psičko mešanko. Samo se pubertete pri njej ne spomnim, je pa možno tudi to, da sem bila še premlada, da bi pogruntala, da jo meče puberteta.

Včasih se mi itak zdi, da je moj kuža vesoljec Wink Cheesy Wink. Npr. po jedi naj bi počival, njemu se pa strga ravno takrat, vse igrače, ki naj bi trajale ful dolgo časa jih uniči v max enem tednu ( rekord je žoga - pol ure ), bikovo kito naj bi imel mesec dni, pa jo prežveči v enem dnevu, rad se tušira, če ima le šanso se zmuzne v kopalnico in če se tuširam takrat skoči k meni pod tuš, ful rad liže kremo, če si namažem roke...
Logiran
nina23
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 167


« Odgovor #682 : nedelja, 30.10.2005 : 20:13:50 »

Zdej pa čisto nekaj kar me že precej časa zanima: imate psičko oz pas in jo oz ga želite dati parit. In potem ful iščete predstavnike, ki bi bili primerni. Zakaj se pa ne pozanimate pri vzreditelju, kjer ste psa kupili, če ima name psičko oz psa parit in se potem z njim dogovorite ( jaz imam to namreč namen narediti, če se to sploh lahko naredi ). Pa seveda mora imeti vzreditelj dovolj psov, da s ne parijo med seboj npr. sestra in brat ( v bistvu polsestra in pol brat... skratka dva psa, ki med seboj nista krvno povezana ampak samo od istega vzreditelja )
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #683 : nedelja, 30.10.2005 : 20:23:22 »

Nina takole:

v SLO je 90% zlatih prinašalcev med sabo v sorodstvu, od tega jih vsaj 70% nima kaj iskati v vzreji, saj so precej katastrofalni predstavniki svoje pasme (v take ali drugačnem pomenu).
V SLO tudi ni nobenega vzreditelja te pasme v pravem pomenu. So šteparji ali pa ljubiteljski rejci, ki imajo enkrat leglo just for fun.
Seveda obstajajo nekateri, ki imajo potencial postati nekoč vzreditelji a imajo trenutno absolutno premalo legel za sabo, da bi se jim že lahko reklo vzreditelji. Spadajo pa med tiste, ki celo vedo poanto vzreje, eni bolj eni manj. In ja, NOBEN od njih niti v sanjah ne bi uporabil za parjenje svoje psice kakega psa, ki je spada med unih zgoraj omenjenih 70 % slovenskih prinašalcev...

Torej kar se mene tiče resno odvsetujem parjenje razen, če lahko na javno in glasno argumentirate zakaj menite, da je pa vaš pes primeren za vzrejo. Tj kaj bo doprinesel pasmi s svojimi geni...

Kot sem rekla - dejstvo je da 70% slovenskih zlatih prinašalcev niti pod razno ni vzrejno primernih aka imajo grdo fentan gene...



Logiran
mojčica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 321


« Odgovor #684 : nedelja, 30.10.2005 : 20:41:21 »

Morm rečt da se sirtaki zelo grdo izraža
Logiran
nina23
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 167


« Odgovor #685 : nedelja, 30.10.2005 : 20:43:46 »

Siratki!

Ja, sem že brala nekaj o teh procentih in se strinjam - ogromno je " zlatkov ", ki naj bi bili čistokrvni brez rodvnika ( aja, to mi ni čisto jasno - kako je lahko pes čistokrven ampak brez rodovnika; a je tukaj samo fora v vzreditvenem dovoljenju ali kaj več???) in potem ko jih pogledaš sploh nisi zihr, če je to zlatko ali ne, ker vsaj mene ponavadi spominjajo na mešančke v zlatih odtenkih barve ( ogromna razlika se vidi v višini telesa in v obliki gobca - oz vsaj men je to najbolj očitno).

Unija bi dala pariti zato ker:
1) se mi zdi vzreditelj, pri katerm sem Unija kupila fenomenalen ( ekspert, obvlada svoje pse, daje jih zelo dobre pogoje za življenje, razvoj - fizični in psihični ). Ker naj bi po njegovih besedah bil Unijev oče eden izmed najlepših zlatkov v Sloveniji ( dobr, to nima ne vem kake veze, sem pa ponosna Grin ). Ker sem videla njegovo mamo, očeta, polbratce, polsestrice in vsi so taki, kakršni naj bi zlatki v teoriji bili. Njegovi mladiči so baje že v naprej vedno razprodani ( baje nikoli ni imel probleme z oddajo psov ).
2) imata oba starša dobre rezultate iz raznih tekmovanj.
3) če ga primerjam z ostalimi mladiči zlatkov, ki sem jih videla in jih videvam v šoli, je še najbolj podoben takemu, kakršen naj bi v teoriji bil.
4) je prijazen, neagresiven, navihan....
5) skratka ker je moj in je najlepši, najboljši, najbolj nor... Grin Grin Grin

Sicer bom videla, kako se bo ta moj kuža razvijal ( če bo postal z mesci in leti težaven, ga ne bom dala parit ), odvisno je tudi od tega, če bova dobila vzrteditveno dovoljenje, sanjam pa, da bi imela njegovega sinčka.

Evo, to je to. Sem pa proti parjenju zlatkov brez rodovnikov in vzreditvenega dovoljenja.

Boste pa imeli priložnost videti Unčija v živo vsi tisti, ki boste prišli na razstavo v Vrtojbo ( to bo namreč Unijeva prva razstava ).
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #686 : nedelja, 30.10.2005 : 20:51:24 »

Mojčiča resnica boli ane  Grin No sej pravim želim ti veliko veselja v valanju v denarju na račun bodočih naivnih lastnikov vaših potencialno katastrofalnih mladičev za okolico in z zdravjem  Roll Eyes

Nina, počakaj da tvojega ps aoceniju kaki eksperti za pasmo, ne tvoj vzreditelj. AMpak recimo kaki sodniki specialisti (to je razni tuji vzreditelji te pasme, ki sodijo na specialkah v tujini - v SLO jih boš redko našla, spremlji pa tole temo še naprej, če je kje kaj kle gor sigurno piše).
Nato mu daš slikat HD&ED in pregledta oči. Narediš lovsko preizkušnjo, da vidiš ali sploh ima nagon retrieverja še. Potem pa še vzrejni pregled.
Če bo torej tvoj pes nadpovprečen predstavnik glede na slovenske razmere, bodo to opazili tudi lastniki psic in vzrejna komisija. Potem bo tudi uporaben za vzrejo.

Največja neumnost pa je, da se ti sama kot popoln laik v pasmi, odločiš da je pa to to, pes, ki je za vzrejo. Niti tvoj vzreditelj. Kot sem rekla, mislim da tvoj vzreditelj ne spada v tisto "potencialno" kategorijo, ki sem jo omenila v prejšnjem postu...če bi, potem bi kdaj svojo rit dvignu tudi kaj več kot samo oko čoška, pri iskanju potencialnega samca za svoje psice...z drugimi besedami: uavedal bi se kaj je osnovni problem te pasme v SLO in bi skušal narediti kaj v tej smeri, ne pa da še naprej zavedstno zapira genetski bazen (ima kar velik delež glede na št. legel vzrejenih).

Logiran
nina23
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 167


« Odgovor #687 : nedelja, 30.10.2005 : 21:06:10 »

Sirtaki!

Ja, itak, da bom počakala, da Unčija oceni kak sodnik specialist.

Ja, dala mu bom slikati HD&ED ( sej to so koliki in komolci, ane Wink ) in peljala ga bom na pregled oči. A lovska preizkušnja je tudi obvezna? Glede vzreditvenega namena sem pa že napisala, da ga mislim peljat oceniti.

Ja, vem da sem laik in samo sanjam o tem, da bi nekoč imela njegovega sinčka, OBLJUBIM PA, DA ČE BO KARKOLI Z UNIJEM NAROBE, ČE NE BO OPRAVIL KAKROLI UREDU ( od vseh ocen, pregledov, dovoljenja... ), GA NE BOM DALA PARIT!!! Ker nočem, da bi bil njegov sinek čistokrvno brez rodovnika Wink Grin Wink.

Glede vzreditelja pa še vedno mislim, da ne dela nič narobe ( doma ima psa za paritev in to je to, samice pa menja ). Sicer pa mislim, da je najbolš, da neham o njem pisat, ker me je strah, da bom kaj narobe napisala.

Aja, Sirtaki, na forumu sprašujem zato, ker nočem narediti kake napake in sem vesela komentarjev ( ok, pa tud dostkrat ste mi že pomagali, da nism nardila napake ).
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #688 : nedelja, 30.10.2005 : 21:08:51 »

Imeti doma samca pa z njim part vse svoje psice definitivno ni taktika dobrega vzreditelja ampak šteparja milo rečeno (namreč če greš pariti h komu drugemu, ponavadi v tujino, da osvežiš kri, so stroški povezani s tem visoki - to je pa nekaj kar ne spada v strategijo šteparja).

Ok no ja lovska preizkušnja. Ne ni obvezna za vzrejno dovoljenje a, če hočeš dokazati da je pa voj pes tipičen zlati prinašalec, potem se boš potrudila in opravila to lovsko tekmo. Ker če je tipičen in ima torej še nagone, tiste ki bi jih moral kot tipičen predstavnik svoje pasme tudi imeti, potem bo z lahkoto opravil to lovsko tekmo...

simple as that...

Logiran
nina23
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 167


« Odgovor #689 : nedelja, 30.10.2005 : 21:16:00 »

Sirtaki!

Ok, bova pa pač opravila še lovsko tekmo Wink. Sej najbrž obstajajo kaki tečaji za to tekmo, ane?
Pa najbrž se gre na lovski tečaj ko je pes odrasel, ane? A opravljeni izpiti iz šole so pomembni? Ali pa rezultati iz agilitiya? Pa iz razstav?

Me prav zanima, kako se bova z Unijem odrezala v Vrtojbi. Upam, da bo lepo hodil poleg...
Logiran
Strani: 1 ... 41 42 43 44 45 [46] 47 48 49 50 51 ... 124   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Zlati prinasalci 2
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines