mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.11.2024 : 07:43:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Strani: 1 ... 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 ... 162   Dol
Natisni
Avtor Tema: Border collie - čvek  (Prebrano 491405 krat)
0 članov in 12 gostov pregleduje to temo.
Simon_in_Bay
odvisnež
Spol: Moški
Sporočil: 662

« Odgovor #330 : petek, 17.09.2004 : 22:23:57 »

Sem vesel, da nas je tolko, mislim, da nas je bilo 11 samo še v Ljubljani, drugače pa vedno najmanj polovico manj. Da pa smo prvi na vrsti mi ne diši preveč, ker bomo morali preskočiti postajo na Trojanah, da bomo lahko 10 minut več spali Roll Eyes.
Sem pa ravno dobil vabilo na zbor BCjev italijanskega kluba, ki bo 17, oktobra. Če bi se kdo želel udeležiti te razstave mu lahko pošljem prijavnico. Sodil bo g. Bruce Kilsby iz Anglije. Baje bodo res lepe nagrade za prve tri iz vsake kategorije in darilce za vse udeležence.

Lp
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576

« Odgovor #331 : sobota, 18.09.2004 : 18:43:41 »

ker sem srce, ekola vam prijavljene BCje:

PSI
najmlajši
Pawtails The Sundowner (sable barve, sicer pa uvožen iz Avstralije, trenutno v Avstriji, kmalu gre v UK)

mladi
Mac Bartolovi Dvori
Bryning Red Robin

zreli
Even More Magic of Cleverland
Borderline Country Riverdance

prvaki
Borderline Country Tornado

PSICE
mladiči

Stars At Sea Zibbeline (heheh japs, so beardija vtaknili med borderje  Grin Grin

mladi
Kolibri at Mel'n'Roses

vmesni
Bay of Gold

zreli

Hopeful Blue at Mel'n'Roses
Borderline Country Venice

Držim pesti za forumaše za jutri, sicer pa če boste mel tako vreme kot dans, mejte cunje k jih lahko sprot odmetavate   Cool

Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež

« Odgovor #332 : sobota, 18.09.2004 : 19:21:40 »

O Sirtaki si se pa res lepo potrudla Kiss. Hvala ti. Smo res prvi na vrsti jutri?
Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež

« Odgovor #333 : nedelja, 19.09.2004 : 21:33:30 »

Čestitke Barbki za stopničke na BIS mladi!!!!!! Mi smo tudi zadovoljni s CACom.

Lp
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360

Seta del Oro: pametna lepota

« Odgovor #334 : ponedeljek, 20.09.2004 : 08:18:17 »

Simon,
hvala lepa in cestitke tudi tebi!
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
kaja
midi
Sporočil: 6.951

Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf

« Odgovor #335 : ponedeljek, 20.09.2004 : 20:35:59 »

Eno vprasanje za lastnike borderjev: kje prebivajo vasi psi, v stanovanju oz. hisi ali v pesjakih? Je pes sploh primeren za bivanje v pesjaku? Koliko casa potem namenite svojemu psu/psom, ce ga/jih imate recimo v pesjaku?
Ups, sem rekla eno vprasanje... Roll Eyes No, lepo prosim za kaksen odgovor! Wink lp
Logiran

Barbka
midi
*
Sporočil: 1.360

Seta del Oro: pametna lepota

« Odgovor #336 : torek, 21.09.2004 : 08:02:18 »

Moja dva sta "sobna" borderja - to pomeni, bivata v stanovanju. Ta "star" je tudi v stanovanju vedno prost, "zvalamala" pa je, kadar smo odsotni, v boksu. Vzrok: njeni nazori o arhitekturi stanovanja niso bili popolnoma kompatibilni z nasimi.
Ko smo doma, so prosti, imajo moznost, da so zunaj in notri z nami. Ves prosti cas pa "svetijo" okrog nas. V stanovanju jih zaposlujemo z raznimi "nalogami", zunaj pa - zur.

Nisem prepricana da je border pes, ki bi bil sposoben konstantnega zivljenja v pesjaku. Pesjak je za mene le resitev ob odsotnostih, s tako resitvijo pa v bistvu samo "zavarujes" psa pred kaksnimi neprijetnostmi (strupi, pretirano drazenje). Tvegas pa dolocena prisilna vedenja, ki se jih borderji radi oprimejo, ce se dolgocasijo. Mislim, da so v Sloveniji borderji, ki odsotnosti prezivljajo v pesjaku, a imajo v ostalem casu zelo intenzivno zivljenje, tako, da se stvar "sezide".
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Simon_in_Bay
odvisnež

« Odgovor #337 : torek, 21.09.2004 : 12:48:54 »

Mi imamo našo, če smo doma spuščeno pred hišo s tem da je veliko časa nekdo z njo oz. bolje rečeno ona nadzira kdor koli že je, kaj dela. Moram reč da je zelo rada v družbi, neglede na to če se z njo ukvarjaš ali ne, samo da te gleda in da je v tvoji bližini. Ima pa vsaj 1,5 ure na dan (zelo redko manj) sprehoda in ukvarjanja z njo. Če nas ni doma je zaprta v hiši. Zelo po redko je sama nekje do 6 ur, pa tudi takrat ni problema, nas potem malo več zaposli pa je. Poznam pa tudi ljudi, ki imajo BC-je same tudi 8 ur, ko delajo, pa pravijo da so zelo pridni, ampak jih je zato potrebno po prihodu domov res dobro zaposlit.
Kot je pa Barbka omenila so pa lahko, sploh ko so mladi in če jih tudi za kratek čas pustiš da se ukvarjajo sami s sabo, zelo dobri "arhitekti" vsaj naša je bila taka.

Vem za BC-je, ki živijo v pesjakih, imajo pa na voljo tudi dovolj gibanja.
Logiran
kaja
midi

« Odgovor #338 : nedelja, 26.09.2004 : 15:48:47 »

Hvala za vajina odgovora. Upam, da se bo oglasil se kdo, ker bi odzive rada odgovore na moja vprasanja nekomu pokazala. lp
Logiran

Tomster
rad pišem
Sporočil: 325

« Odgovor #339 : nedelja, 26.09.2004 : 22:20:44 »

Kaja, pa ne se kakemu nadebudnemu zaljubljencu, ki je borderja enkrat videl po TV, pol pa parkrat na agilityju ali kje drugje, pa misli, da je to naj naj naj kuza za njega?!? Takih je prevec... Po moje...  Undecided

Sicer pa... Nasa dva sta doma, v stanovanju, parkrat na dan zunaj, vsaj enkrat, ponavadi pa dvakrat na dan po eno uro, ce je trening pa se vec. Brez problema starejsi prenasa tudi po deset ur samote, a je potem kar akcija, da se vse skup nadoknadi. Tamali se ni bil sam vec kot kake tri urce, sta pa doma zelo pridna, kot sva ju pac vzgajala (brez grizenja copat, cevljev, pohistva...). Je pa zanimivost: zaradi obiska male sole s tamalim je bilo treba izpolnit en majhen vprasalnik, kjer bilo tudi vprasanje o bavljenju s psom na dan. Ko je Nina sestela vse sprehode in aktivnosti, je prisla na 3-4 ure, brez igre doma, v stanovanju...

Kar se tice bivanja borderja v pesjakih... Po moje ni najbolj pametna resitev, sploh ce ima pes pogled na kako zanimivo dogajanje. Seveda se da vsakega psa navadit na prakticno vse, jaz osebno pa sem mnenja, da border spada h gospodarju. Tudi ko mu ne ustreze ali pomaga pri delu. Vsi borderji, ki jih poznam (razen morda enega ali dveh) so zelo navezani na cloveka in iscejo blizino prakticno nonstop. Zna bit pri nekaterih celo vcasih motece, ampak... Taki pac so.
Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež

« Odgovor #340 : ponedeljek, 27.09.2004 : 08:48:41 »

No zdej ko je Tomster omenil da ni priporočljivo imeti psa v pesjaku, še posebej če ima pogled na za njega zanimiv pogled (to je praktično vse kar se premika), sem se spomnil na dva primera, za katera sem slišal: pri prvem je imela psička iz boksa pogled na koze in je tekala neprestano v krogu po boksu, jedla je zelo malo in kar precej shujšala-želela je pač pasti, podobno pa je bilo pri drugem, le da je ta imel pogled na dokaj prometno cesto. Rezultat podoben kot pri prvem primeru. Lastnikoma so svetovali naj psom nekako zaprejo pogled na koze in avte. Vem, da sta to naredila ne vem pa ali je bilo potem bolje.
Logiran
kaja
midi

« Odgovor #341 : ponedeljek, 27.09.2004 : 13:39:44 »

Citat
Kaja, pa ne se kakemu nadebudnemu zaljubljencu, ki je borderja enkrat videl po TV, pol pa parkrat na agilityju ali kje drugje, pa misli, da je to naj naj naj kuza za njega?!? Takih je prevec... Po moje...  

Tomster, tocno to! Na zalost! Cry Sem mnenja, da se nekateri zaljubijo v idejo imeti psa in ne v psa samega. Ce ne bi imela svojih psov tako rada kot jih imam, bi jim katerega (ali pa kar vse) posodila za kaksen teden, da bi videli kaj sploh, poleg bozanja, Roll Eyes pomeni IMETI PSA. lp
Logiran

Tomster
rad pišem
Sporočil: 325

« Odgovor #342 : ponedeljek, 27.09.2004 : 23:09:06 »

Hehe, za odvracanje od takih idej priporocam en dan nasih dveh, ko jih Nina ne bo zlaufala ene par dni... Garant bo rajsi sus v koleno kot pes...
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357

« Odgovor #343 : torek, 28.09.2004 : 12:49:55 »

Eno vprasanje za lastnike borderjev: kje prebivajo vasi psi, v stanovanju oz. hisi ali v pesjakih? Je pes sploh primeren za bivanje v pesjaku? Koliko casa potem namenite svojemu psu/psom, ce ga/jih imate recimo v pesjaku?
Ups, sem rekla eno vprasanje... Roll Eyes No, lepo prosim za kaksen odgovor! Wink lp

ponovno stara vroča tema, samo na drugenm forumu Wink
Jaz še vedno ne opazim nobene razlike med borderji in drugimi pasmami (o.p: službene) Shocked, ki sem jih do sedaj imela, kar se tiče bivanja, bodisi v pesjaku ali kje drugje.
Nobeni pasmi ne koristi "predivji" razgled na okolico in vsem je bolj dolgačas , če ni nobenega razlgleda (tudi iz stanovanja).
Pri meni se v boksu vedejo enako kot malinoisi- spijo in opazujejo. Ko začnejo poskakovati poskajujejejo vsi in ganjajo eden drugega ob ograji. Težko bi ocenila kateri je bolj vztrajen Wink.
Tudi doma se borderji vedejo podobno  oz bolj umirjeno kot druge pasme ( moji poudarjam). V človeka silijo manj kot malini ali kot sta dobi in airedalec, še vedno pa veliko oz ves čas, ampak občutno manj nasilno.
Dela s psi  je cca 4 ure na dan med tednom, ob prostih dneh več (z mladiči do enega leta v 2 do 3 obrokih, kasneje 1 do 2)-zopt z borderji nič več kot z ostalimi. Km niso bistveni ampak najmanj ene 3 do 4 pridejo prav...poleg dela oz treninga seveda, tudi tu so bili ostali enako(airedale en malin) oz bolj zahtevni(dobi in dva malina ).
Malinka je živela ene pet let izključno doma  , (potem pa izmenično tu in tam), dobi in airedalec doma, dva malina pa večinoma v boksu in občasno v stanovanju(prosti dnevi, vikendi in dopust).Tisti ki živijo izmenoma zunaj in v stanovanju ne kažejo nekega nagnenja k eni ali drugi varianti ali kakšne spremebe vedenja ob spremembi bivanja. Je pa res ,da tudi vse iz pesjaka kot mladiče naučim tudi življenja v  stanovanju ( saj veste ,nikoli ne veš kako se življenje obrne). En od borderjev,psica je živela izključno doma od 3 meseca dalje , z mojo 24 urno prisotnostjo , pa ni pokazala zato kakšne večje kvalitete ali drugačnega vedenja kot dva , ki sta večinoma zrasla v boksu.Predvsem kar se tiče paše neprimernih stvari je absolutno vodila v negativno smer.
Načeloma bi rekla , da je za psa(vsakega), katerega lastnik je čez dan veliko odsoten bolje, da je med njegovo odsotnostjo v velikem boksu , kot pa sam v stanovanju ali v kletki. Tudi za vse lastnike, ki se ne obvladajo in bi psa lahko zatrli v času vzoje mladiča , je bolje, da imajo psa v pesjaku in se z njim čim več, a načrtno ukvarjajo. Tudi za pse , ki so zelo obremenjeni , je morda bolje , da imajo svoj mir v prostem času.
Težko je na splošno postaviti definicijo kaj je bolje za psa , dokler ne vemo vseh podatkov (vse razmere v enem oz drugem bivališču in predvideni urnik)
Za lastnika pa je vsekakor bolje da ima psa doma saj ga je najbrž zato nabavil(saj drugače škoda stroškov in dela). In kadar sem doma imam zato rada vsaj kakšnega "pod nogami". Na sprehodih in na vikendih kjer je dovolj prostora in smo ves dan "frej" pa bi se počutila izredno bedasto, če bi psi bili zaprti nekje stran od mene. Zato mislim , da je v primeru, ko ima kdo dovolj prostora in je malo zdoma čista neumnost investirat v boks ali pa imet psa v boksu samo zato, ker je nek predpotopni inštuktor rekel , da morajo delovni psi živet v boksu (tudi taki se še najdejo Shocked)
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576

« Odgovor #344 : torek, 28.09.2004 : 13:05:52 »

Vse lepo in prav deteljica, ampak verjemi da 90% ljudi, ki imajo ali zelijo borderja (vsaj v SLO), niti pod razno ne dela z njimi nacrtno, tako kot ti.
Niti pod razno ne nameravajo trenirati katerokoli od kinoloskih disciplin, niti pod razno ne nameravajo na dan posvetiti cucku vec kot je pa to nujno potrebno (torej za en sprehod in futranje).

Večina jih je pač momentalno navdušenih nad "pametjo" te pasme in rabijo nekaj za postavljati se pred sosedi, ker pač avto že imajo ali pa si ga ne morejo privoščiti takega, ki bi dih jemal  Roll Eyes
Sej na začetku je vse supertruper, ampak s etako kot večina hitro naveličajo pametnjakoviča in če imajo poleg tega še pesjak...ulalala katastrofo se že vidi na daleč  Lips Sealed

Logiran
Strani: 1 ... 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 ... 162   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.