mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 25.11.2024 : 05:47:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 162   Dol
Natisni
Avtor Tema: Border collie - čvek  (Prebrano 489618 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Tomster
rad pišem
Spol: Moški
Sporočil: 325

« Odgovor #90 : torek, 03.12.2002 : 16:13:37 »

Mateja, maš mogoče podatek, kolko "McOvenčkov" bo na razstavi? Mi trije že komaj čakamo, da vidimo kvaliteto in kvantiteto BC-jev!
Se vidimo!
Logiran
Tomster
rad pišem

« Odgovor #91 : ponedeljek, 09.12.2002 : 11:56:12 »

Hja, moram rečt, da je bilo na razstavi kar veselo, predvsem trije "ta velki" McOvni so bli face!  Cool
Sicer pa komaj čakamo pomlad, da začnemo malo z ovcami delat!!! Cheesy
Logiran
Nash
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 7

« Odgovor #92 : ponedeljek, 09.12.2002 : 16:02:22 »

Oj!

Na razstavi je bilo res zabavno Smiley.
Me veseli, da smo se spoznali. Drim pa je pravi mali
frajer.
Paše se veseli tudi Nash.
Logiran
McOven
nekaj malega že vem
Sporočil: 131

« Odgovor #93 : torek, 10.12.2002 : 10:55:04 »

Ojla Nina, Tomaž in Drim!

Na rastavi smo se imeli pa res super! In vajin "vražiček" je res simpatičen. Če bo še tako gibčen v agility-ju bo kmalu prekašal svojega velikega brata.  Wink
Se vidimo tudi v Vrtojbi?
Logiran
Nash
novinec
*
Sporočil: 7

« Odgovor #94 : četrtek, 12.12.2002 : 10:35:42 »

Oj!
Ups, prepozno vidla tvoje sporočilo, pa še naši treningi so tudi v sredah.
Če boste imeli v soboto trening bom poskušala priti.
Se bom prslinla McOven-ovi.
Pa mal sonca naročite, da ne zmrznemo. Grin
Logiran
Tomster
rad pišem

« Odgovor #95 : ponedeljek, 16.12.2002 : 18:28:38 »

No, zabave je konec Sad, mačka ni blo Sad ( Wink), naprej pa z resnimi stvarmi.
Recimo, da bi rad Drima vpisal v razred delovnih (vem, je še mlad, ampak recimo...). Rabi opravljen pašni izpit. Pri nas se ga ne da nardit, zato bi ga peljal na Otok, da ga opravi tam, kjer ga usput vpišejo še v ISDS (po katerem bi bil opravljen tudi pašni izpit), pol pa...? FCI (KZS) ne priznava ISDS rodovnikov (je pa vpisan v SLR), kako je pa s pašnimi izpiti Huh
A tak izpit pol velja pri nas, al ga moram it delat v Italijo ali Nemčijo, ali kamorkoližepač?
Logiran
Barbka
midi
*
Sporočil: 1.360

Seta del Oro: pametna lepota

« Odgovor #96 : sreda, 18.12.2002 : 15:37:41 »

Zadnjic sem dobila link razstave AKC-Eukanuba National Invitational Championship
[url http://www.akc.org/dic/classic/2002/breedresults_02.cfm[/url]
Predlagam lastnikom BC-jev, da si ogledajo rezultate pri Borderjih, potem pa lahko spet odpremo temo o dlaki  Wink o barvi  Wink in razstavnih ter delovnih psih.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
McOven
nekaj malega že vem

« Odgovor #97 : četrtek, 19.12.2002 : 09:19:06 »

Ojla!

Barbka, ko ze ravno spet odpiras to problematiko...  Grin
Mogoce za protiutez razstavnim primerkom:
http://home.wanadoo.nl/wesleygutjens/wisp_isds_161487.htm
Wink
Pozdravcek!
Logiran
Tomster
rad pišem

« Odgovor #98 : četrtek, 19.12.2002 : 16:22:17 »

Hja, meni osebno se bolj zdi, da bi morali začet razstavljat borderje, ki so "delovni", ne pa delat s tistimi, ki so "razstavni".
Ja, saj za pogledat so mogoče fajn, ampak meni osebno (poudarek je na MENI OSEBNO) so pač bolj všeč atletski tipi, s krajšo dlako, na daljših tacah (seveda vse proporcionalno), kot pa taki z dolgo dlako, izrazitejšimi stopi (kot so avstralsko-ameriške razstavne linije).
Vedno več se baje dela na tem, da parijo dobre britanske delavce z odličnimi razstavnimi avstralci ali američani. Prvi rezultati so obetavni in če res rata dobra kombinacija, mi je po pravici povedano vseeno, al ma dolgo al kratko dlako, ker bo pol itak ena sama linija, ne pa zdaj, ko sta že dve! Pol bo pa to pravi border, seveda če jim bo ratalo naprej spravit pašne nagone in umirjenost pred barvnimi vzorci in odlakanostjo, ne pa obratno! Jasno, od obojega najboljše!
Logiran
McOven
nekaj malega že vem

« Odgovor #99 : ponedeljek, 06.01.2003 : 14:02:18 »

Ojla!

Mislim, da dolžina dlake nima nobene veze z s pašnimi nagoni. Kar se lahko sklepa tudi iz fotografij delovnih in razstavnih BCjev iz prej omenjenih (in seveda še kakšnih) povezav - tako med delovnimi, kot med razstavnimi BCji najdemo zelo uspešne dolgo- in kratkodlake primerke. Se morda motim?  Huh

Resnično pa je vse več uspešnih vzrediteljev, ki kombinirajo delovne angleške linije s razstavnimi avstralsko - novozelandskimi. Potomci teh linij so se namreč izkazali za veliko bolj primerne našim razmeram (ker večina lastnikov BCjev nima prostranih pašnikov in ogromnih čred ovac, ampak živijo v urbanih naseljih, še vedno pa se radi občasno preskušajo tudi v paši ovc). Vsekakor pa želijo(-mo) ohraniti lepe delovne lastnosti in inteligenco teh čudovitih kužkov...
Wink
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 93

« Odgovor #100 : ponedeljek, 06.01.2003 : 14:28:35 »

McOven
če sem te prav razumel, bi naj vzreditelji kombinirali angleške delovne linije z avstralskimi zato, da bi dobili bolj umirjene pse z manj nagona s katerimi bodo lastniki lažje shajali? Če je to res (in verjamem da je) je border collie že veselo zakorakal po poti po kateri so pred njim šle nekatere druge super delovne pasme in so danes delovne samo še po imenu. Škoda, a kaj naj človek pričakuje od ljudi, ki se ubadajo s tem kakšne barve je pes, kako nosi ušesa, kje ima belo liso in ki so nekje slišali da ne nikakor ne sme dvigniti repa.......
Logiran
Tomster
rad pišem

« Odgovor #101 : ponedeljek, 06.01.2003 : 15:08:58 »

Ja, žal je pač tako, da se ponudba veča s povpraševanjem. Ker je border pač izredno simpatičen in "brihten kuža", ki nastopa v raznih filmih, ga želi vedno več ljudi. Ti ljudje pa (vsaj večina) nima volje in znanja, da se ubada z raznimi pašnimi in ostalimi nagoni, zato pasmo pač "predelajo". To se je zgodilo z nemškim ovčarjem, zlatim prinašalcem,... sedaj pa se dogaja z borderjem in še par pasmami. Žal!!!

Saj rata "lep" IN "delovno sposoben" pes, ampak mogoče en v 30-ih letih!!! Tisti, ki z njimi delajo, jim (v glavnem) ni pomembno, kakšen je pes po zun. izgledu, tiste, ki razstavljajo, pa jih (spet, v glavnem) ne zanimajo pašne sposobnosti!

Meni je pa pes všeč ravno zaradi pašnih sposobnosti, pameti, učljivosti in, ja, tudi malo težjega karakterja (vsaj Drim kaže take poteze! Wink) Pa zaradi tega, ker je že na daleč vsak drugačen, od vzorca obarvanosti, barve dlake,... Saj, zato pa mamo psa-da z njim kaj delamo, pa četudi le za našo in njegovo zadovoljstvo. Kdor tega noče, naj si kupi plišastega!

LP!
Logiran
Barbka
midi
*
Sporočil: 1.360

Seta del Oro: pametna lepota

« Odgovor #102 : ponedeljek, 06.01.2003 : 16:05:18 »

Citat

Škoda, a kaj naj človek pričakuje od ljudi, ki se ubadajo s tem kakšne barve je pes, kako nosi ušesa, kje ima belo liso in ki so nekje slišali da ne nikakor ne sme dvigniti repa.......

Lexikon der Genetik der Hundekrankheiten, stran 176, 177 in 178
Innenohrtaubheit, erbliche, Innenohrschwerhörigkeit, Kophosis, perzeptive Taubheit: Hörunfähigkeit infolge schwerer Innenohrveränderungen.
Vorkommen: sporadisch oder familiär gehäuft bei Hunden verschiedener Rassen. Die Innenohrschwerhörigkeit ist Bestandteil bestimmter Pigmentmangelsyndorme. Merkmalträger des Merle-Syndorms (Weißtiger) sind fast immer taub. ...Nach Yound sind hauptsächlich Dalmatiner, Bullterier, Sealyham- und Scotch Terrier, Border-Collies unf Foxterrier betroffen... Pearson/Usher erwähnten das Auftreten von taubheit und Schwachsichtigkeit bei albinotischen Pekinesen, Kelley bei Border Collies. ...

Mitja in Tomster - zal so nekatere bolezni psov vezane tudi na barve oziroma barvne gene. In - res je, pri delu, dokler je v redu, niso pomembne barve. Ampak ...

Ostale genetske bolezni, ki jih imajo borderji (v vecejem stevilu), pa so se
1. Brachygnathisa Inferior, Proganthia superior, Überbiß, Hinterbiß, karpfengebiß, oberschlächtiger Kiefer - te anomalije se ugotavljajo na razstavi;
2. Osteochondritis dissecans, Osteohondrose, Gelenkmäuse, aseptische Knochenepiphysennenkrose : videti jo je moc pri delu in razstavah. V pogosto uporabljeni liniji se  je pojavila tudi v Sloveniji
3. Retinaatrophie, zentrale progressive, primäre Retinadystrophie Typ II, zentrale Retinadystrophie.
Vir: Lexikon der Genetik der Hundekrakheiten, prof. dr.Ekkehard Wiesner und doc. dr.Siegried Willer, oba Berlin
Izslo v zalozbi Karger leta 1983

Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Mitja
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 93

« Odgovor #103 : torek, 07.01.2003 : 00:04:35 »

Barbka
Pisal sem seveda o nečem drugem ne pa o barvah in Tomster je to zelo lepo dojel.
Pisal sem o tem, da bi želeli vzreditelji zaradi recimo modnosti pasme narediti psa malce sprejemljivejšega za vsakdanje življenje (beri couch potatoe). Mislim, sorry, če nisi pripravljen dati borderju minimalno kar je za njega potrebno si pač kupi  mačko s katero se v bistvu skoraj ni potrebno ukvarjati. Ne more pa to biti (čeprav očitno pač žal je) razlog za to, da bomo pasmo malce predelali (lobotomija???), da bo komercialno še uspešnejša.
Logiran
McOven
nekaj malega že vem

« Odgovor #104 : torek, 07.01.2003 : 08:53:30 »

Ojla!

Mitja! Kombiniranje linij, ki sem ga zgoraj omenila si obrnil ravno na glavo.  Sad Teh paritvenih kombinacij ne delajo zato, da potem izbirajo za nadaljnjo vzrejo pse brez ampak z nagoni!
MIslim, da tudi ti veš, da za pridobitev mednarodnega šampionata v lepoti (govorim predvsem za Nemčijo in Avstrijo) potrebuješ (no ja -potrebuje kuža  Wink) opravljen pašni izpit - in tega brez pravih nagonov (to tudi sam dobro veš) ne bi zmogli (in nekateri tudi niso!).
Jaz bi to razumela kot vračanje k osnovam - torej poudarjanje pravega karakterja!
Je pa res, da BC z zelo močno izraženim nagonom, ni enostaven partner v urbanem okolju.  Wink Saj še pri profesinolacih (vsaj kolikor sem uspela zaslediti) ni zaželen premočan nagon, ki vodi k manjši vodljivosti. Umetnost je vspostavljanje ravnotežja (kot povsod).  Wink

Ni pa seveda nepomemben vidik, ki ga je izpostavila Barbka! Navdušencev nad BCji je vse več - in to s preidom izkoriščajo nekateri lastniki psic, ki parijo brez preudarka rekoč, da je "pri BCju je važen le karakter - delavnost". In potem so paritve...
Kuža mora biti tudi fizično in zdravstveno sposoben za delo!!!
/vem, da ni nikjer garancije, ampak malce več preudarka ne škoduje, ali pač?/
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 162   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.