mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 01.12.2024 : 06:09:08

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Strani: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 162   Dol
Natisni
Avtor Tema: Border collie - čvek  (Prebrano 493054 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
Simon_in_Bay
odvisnež
Spol: Moški
Sporočil: 662

« Odgovor #240 : petek, 04.06.2004 : 14:50:37 »

Mateja hvala za čestitke in želim kar najhitrejše okravanje.

Sem pa pred dobro uro izvedel, da je starejša sestra po mami od naše Bay dosegla na evropski razstavi v Barceloni CAC, CACIB, BOS in tako že tretjič zapored postala CH EUROPE!!! Grin Grin
Čestitke naši vzrediteljici Paoli in Shari Happydays!!!
Logiran
tay
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 22

« Odgovor #241 : petek, 04.06.2004 : 19:22:30 »

Naša Celine čisto lepo (in z veseljem  Wink ) poskakuje okoli, zato pa jaz trenutno ne preveč Grin.

Lepo je slišati da si je Lin opomogla... Cheesy
...tudi Vam želim čimprejšne okrevanje Smiley

btw: Simon, congrats! Grin
Logiran
Tomster
rad pišem
Sporočil: 325

« Odgovor #242 : torek, 08.06.2004 : 20:01:08 »

Vsem na tem forumu znana stara tema, kjer s(m)o se kregali o razlikah ter namembnosti delovnih oz. "pravih" BC-jev ter razstavnih, t.i. "Barbie Collies" trenutno poteka tudi na enem od ameriskih forumov (kjer pa se v glavnem govori o pasi). Zgolj v vednost in razmislek, seveda za tiste, ki znajo anglesko in ki jim niso tuji nekateri izrazi v zvezi s paso.

http://bordercollie.heatherweb.com/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=10;t=000374;p=1#000021

P.S.: Za morebitne razlage kar vprasajte...
Logiran
Barbka
midi
*
Sporočil: 1.360

Seta del Oro: pametna lepota

« Odgovor #243 : torek, 08.06.2004 : 20:12:29 »

Dobra tema. Ni kaj. Ampak - jaz ima doma psa "delovne" linije (in tako tudi zgleda), ki nima pojma, kako naj bi border collie pasel (niti vecdnevno bivanje z ovcami mu ne priklice "notranjega" spomina). In imam psico iz razstavnih linij (ki tako tudi zgleda), ki pa je poprcek, in vestno (instinktivno zaenkrat, ker se cakamo, da odraste) "pase" in je to pokazala tudi ze pri ovcah... Torej...
P.S. Svetovni mladinski prvak v lepoti tudi pase...

Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Tomster
rad pišem

« Odgovor #244 : torek, 08.06.2004 : 20:41:58 »

Jp, dobra tema... To, da "lep" pes pase, "grd" pa nima pojma, sploh ni tema... Vse je odvisno od motiva lastnika, seveda so pa za resno delo se kako pomembne linije... Bolj gre za "show" pse, ki so cel dan v kletkah, razen za opravljanje potrebe, lispanje in cesanje ter za nastop v ringu... Kar tudi pise v enem od postov, saj so razstave v ZDA velik biznis, ki poteka cisto drugace kot pri nas. Govora je bolj o psih, ki delajo, ne ki enkrat na teden vidijo ovce, race ali kaj drugega, ampak take, ki dejansko pomagajo na farmah, pasnikih in trznicah.
Kot je omenila ena od forumasic (prosti prevod): "Kaj bi se zgodilo, ce jutri izginejo vsi razstavni borderji? Nic! Kaj pa bi se zgodilo, ce jutri izginejo vsi borderji, ki dejansko delajo? Zamislite si posledice, ki bi jih utrpeli farmerji, kmetje, pastirji, ekonomija dolocenih drzav..."  Malo kruto, ampak zelo resnicno (O.K., osebna bolecina lastnika ob izgubi psa ni omenjena, za bolj nazoren prikaz)!
Logiran
Barbka
midi
*

« Odgovor #245 : torek, 08.06.2004 : 20:56:59 »

Priznam, da sem prebrala samo dva "posta" in ne vseh  sram
Definitivno pa je res, da je skoda, da pasme zgubljajo tisto, za kar so bile vzrejene. In strinjam se, da razstave postajajo vedno bolj "krute" do psov. Ne samo v ZDA, tudi v Evropi (in pri nas...).
Ampak delovni borderji (in drugi psi) zagotovo ne bodo izginili zaradi razstav, temvec zaradi spremenjenih nacinov kmetijstva, vedno strozjih predpisov pri lovu ipd. Tako, kot so npr. izginile pasme tezkih delovnih konj ali vrst goveda.
In na koncu bo pasma obstala le zaradi psov, ki se razstavljajo.

V razmislek: tam, kjer imamo hiso (na Pohorju), je naso zemljo v najem vzel sosed, visinski kmet, ki ima ekolosko kmetijo. In na tej kmetiji goji - med drugim ovce in koze. Pred leti je Primoz Kriselj v sodelovanju z neko kmecko organizacijo / zbornico - naredil prikaz dela z borderji. Sosed - mlad fant, 30 let, je bil navdusen. Ampak - leto dni kasneje je vse travnike prepredel z dvorednim elektricnim pastirjem. Pravi, da mi je brez veze, da bi ovce "pasel" pes. Prevec dela... Pes, ki je pri hisi, je pa samo za strah delati...
Za tako odlocitev zagotovo niso krive razstave in razstavni psi...

Logiran

Tomster
rad pišem

« Odgovor #246 : torek, 08.06.2004 : 21:36:00 »

Saj pravim, link na forum je bil zgolj v vednost in razmislek, lahko bi ga pripopal na katerokoli stran o katerikoli pasmi, pa bi bil point enak. Saj nima smisla, kot so napisali tudi kolegi forumasi, pse mamo, za kaj jih imamo pa je odvisno cisto od vsakega posameznika in glede na njegove potrebe in poglede, to je to.

Je pa na nas, da se ohranijo prvotne znacilnosti vseh pasem psov, ne pa take, ki se podrejajo razstavnim standardom, ceprav le-ti nimajo blage veze z delovnimi sposobnostmi dolocene pasme, kar je konec koncev zalostno in po moje pogubno za vsako pasmo, ne samo za borderje. Zgolj moje skromno mnenje...

P.S.: Drim tudi "pase" pa zato v mojih oceh se vedno NI delovni border... (http://users.volja.net/tomster/galerija.htm)
Logiran
McOven
nekaj malega že vem
Sporočil: 131

« Odgovor #247 : sreda, 09.06.2004 : 07:52:38 »

Ojla!

Da se še sama pridružim tej debati s svojim (da se razumemo: čisto osebnim mnjenjem).
Vsekakor se strinjam, da bi bilo škoda, da se nagoni, ki so jih s skrbnim selekcioniranjem pri vzreji uspeli "izvleči" iz kužkov določenih pasem, izgubijo. In vsekakor sem proti vzreji le za razstave (ko pomislim na to mi je vedno pred očmi današnja podoba in gibanje večine nemških ovčarjev  Cry ) le, da je meni poleg karakterja določene pasme vseeno malce pomemben tudi videz (če že gledam na vzrejo - saj ko kužka enkrat imam - je to moj ne glede na to kako izgleda - ampak to ni več stvar te teme).
Se strinjam s Tomsterjem, da so linije pomembne in vendar - kako lahko sodi o kvaliteti predtavnika določene pasme nekdo, ki se (v našem primeru npr. s pašo) ne ukvarja?  Huh
Zato mi je všeč, da za pridobitev naziva Ch (v nekaterih državah) potrebuješ vsaj delovni izpit. /škoda je le, da ga pri nas ne moreš opravljati - tudi ni veliko prilik za treninge/.
In Barbka je povedala zelo nadzoren primer, zakaj se pri nas večinoma ne odločajo za delovne borderje na kmetijah - to zahteva najprej nekaj investicij potem pa še precej časa, ki ga današnji kmetje (govorim o tistih iz moje okolice, ki jih poznam) pač nimajo. Poleg tega večina kmetov še izhaja iz okolja, kjer so psi pač čuvaji (če imaš srečo brez verige), zadovoljni z enkratnim obrokom hrane in vode na dan..  Undecided

In zgolj v vednost - naša punca sicer ima nagon - vsekakor pa ni delovna. Njena mama in  sestra (vsaj za eno vem) pa sta.  Grin

In mogoče še ta misel - v dandanašnjem urbanem okolju pretirani nagoni (katerikoli) žal niso zaželjeni.....
 Undecided
Logiran
Tomster
rad pišem

« Odgovor #248 : sreda, 09.06.2004 : 21:32:37 »

Mateja, zanimiva misel, ki bi jo jaz mogoce malo obrnil (spet, malo v razmislek, malo za polemiko)... Kako lahko o "idealnosti" psa na razstavi sodi nekdo, ki ne da se s paso ne ukvarja, ampak sploh ne ve, kako pasa zgleda. Po drugi strani pa psu, ki ovac ali kake druge zivine niti od dalec ni videl in zatorej nihce ne ve, kako se pes z drobnico ali zivino obnasa, dodeli kak naslov na razstavi, ceprav pes pravzaprav NI idealen predstavnik pasme, ker NE pase (kar naj bi borderji delali...).
Torej, malo klobasast post, ampak mislim, da razumete... Cisto prav bi po mojem bilo, da se tudi pri nas uvede vsaj PNZ oz pasni test,  in sicer kot del vzrejnega pregleda, ne le kot pogoj za pridobitev medn. sampionata (ce je to sploh res pogoj... Nisem vec cisto nic v teh vodah  sram ). Pa ne samo pasni test, ampak obvezno slikanje kolkov, komolcev in pregled oci.
 Pa preden kdo spet zacne z raznimi "nimamo vsi moznosti met ovce al pa race al pa koze al pac karkoli"... Ce se nekdo odloci parit in vzrejat borderje (velja za cisto vse pasme in njim specificne lastnosti in PNZ-je ali kar je pac podobnega), naj se stopi do (pri nas sicer kar se borderjev tice cisto brezveznega) kakega kluba za pastirske al pa britanske pse al pa kluba za borderje, pa cetudi je treba it v tujino, pa naj opravi s psom ali psico ta test. Ce ne drugega, v oceh kinoloske srenje bo tak vreditelj zgledal malo bolj resen in predan pasmi, ki jo (vcasih zelo drago) prodaja.

Moje mnenje...

P.S.: Tudi jaz rad vidim lepega psa, da ne bo kake pomote, vendar kvalitete lezijo drugje, cesar pa pasje razstave zal ne prikazejo...
Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež

« Odgovor #249 : sreda, 09.06.2004 : 22:23:25 »

Tomster, se strinjam glede slikanja kolkov... glede paše in tvojega mnenja o obvezni paši, pa ne čisto, na žalost ali pa na srečo (ne mislim samo na BC-ja) le malokateri psi se še vedno uporabljajo za tisto za kar so bili "narejeni".
Zanima me pa tudi, ker sam ne vem, kako zgledajo po drugih državah pašni testi? Se tu preverja samo nagon ali mora biti pes izšolan,...
Logiran
Tomster
rad pišem

« Odgovor #250 : sreda, 09.06.2004 : 22:59:58 »

Koliko je meni znano, test poteka nekako takole: Najprej vodnik in pes opravita "drive" (pes vodi ovce pred sabo) skozi "vrata", nato ponavadi sledi kak obrat pa skozi se kaka vrata ali cez kak mosticek, potem mora pes ovce stabilizirati in se vrniti k vodniku. Pri osnovni varianti nato sledi manjsi "outrun" (pes mora narediti lok okrog ovac, tako da jih ne vznemiri in tako, da ga kljub temu "cutijo") in spet stabilizacija ovc, pri naprednejsi pa temu sledi se "penning" oz. spravljanje ovc v oboro. Sodniki vse tockujejo, potrebno je zbrati cca. 60% točk, da pes test "opravi". Seveda pa so variacije na temo, sicer pa je s tem je bolj seznanjen Alen Marekovic, ki je tudi bil na enem takem testu v Avstriji (mislim, da z dvema svojima psoma). Torej, da, pes naj bil obvladal osnove pase, seveda pa so razlike med triali in delom doma, na farmi... Pa ceprav so triali misljeni kot preizkus sposobnosti psa in so posledicno pri ISDS edino merilo za parjenje in vzrejo, ne pa zunanji izgled psov, kot je to navada pri FCI.

Triali kot tekmovanja pa so sicer razdeljeni v razrede, od katerih je odvisno stevilo ovc, s katerimi se dela, kako se ovce oznacijo za "shed" (delitev ovc v dve skupini), dolzina samega outruna (pri nizjih razredih je poligon krajsi) pa tudi od dolzine samega "fetcha" (priganjanje ovc k vodniku) in stevilo vrat, skozi katera mora pes voditi oz. "drive-at" ovce. Vodnik pri tem stoji na enem mestu in psa usmerja z glasom ali piscalko. Tockovanje pa je razdeljeno po posameznih elementih (outrun, lift, fetch, drive, shed, pen in pri int. trialih se single, kjer mora pes lociti eno ovco od tropa.)

Simon, saj to je tisto zalostno, da se vecina psov vec ne uporablja v prvotne namene, pa ceprav jih je vecina se vedno naravno sposobna za delo. Cudna primerjava ampak toliko bolj nazorna: zakaj bi nekdo imel doma helikopter, ce nima niti licence niti vzletisca niti denarja, da bi z njim letel? Da ga pac ima?! Saj, neka, ampak skoda pa bi ga vseeno bilo, ne?   Tongue
Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež

« Odgovor #251 : sreda, 09.06.2004 : 23:09:23 »

Tomster hvala za obširno pojasnilo. Se strinjam s tabo, ampak mislim, da če bod(m)o imeli BC-je samo tisti, ki bodo z njimi pasli bodo kmalu izumrli, čeprav vem, da tudi brez nagonov, ki jih imajo sedaj še (mislim) velika večina, ne bo BC več to kar je.

Logiran
Barbka
midi
*

« Odgovor #252 : četrtek, 10.06.2004 : 11:10:50 »

Sama sem absolutno "za", da se v Sloveniji uvede nova sportna disciplina - pasnja. Vem, da so v Italiji in Avstriji tekmovanja na to "temo" in vem, da se je Jure Kramar teh temovanj tudi udelezeval. In, pred njegovo nesreco je bil kar nekaj moznosti za trening, ki ga je vodil Jure, Darja pa je "organizirala ovce" (na njem smo bili natancno 3!je lastniki border collijev). Jure je s pomocje KD Krim naredil veliko prezentacij - na zadnji agility tekmi na stadionu Vevce leta 1998 so se lahko vsi lastniki borderjev v tem tudi preiskusili.
Tudi v novem pravilniku o strokovnem delu, ki bo kmalu objavljen, se je pustilo moznost, da se sprejmejo novi kinoloski sporti, ki jih priznava FCI (torej, tudi pasnja). Na vseh zainteresiranih pa je, da to speljejo. KZS tega ne bo (kam pa bi prisli, ce bi morala KZS vsakic, ko si kdo zamisli nov sport, zalaufati na polno). Za ilustracijo naj povem, da smo prvi Slovenci (takrat se v Jugoslaviji) s hrti hodili treninge na dirkalisce v Celovcu, potem je leta 1991 ali 1992 prva slovenska psica (ki so jo v ta namen celo "prodali" v Avstrijo, naredila licencno za uradno dirkanje v tujini, da so bile prve prezentacije coursinga v Sloveniji leta 1996, mislim da istega leta (ali leto kasneje), je slovenski klub za hrte kupil svojo napravo za coursing, leta 1998 je na Fidotu zrasla prva prva steza za dirkanje (in bila pospravljena leta 2000) , letos - 2004 - pa je bil coursing "uradno" sprejet tudi s strani KZS, sprejeli so pravilnik in mislim, da bo sedaj ta sport zazivel. Ce bi pogledal, kdo so bili glavni "akterji" bi ugotovil da tisti, ki so se v te sporte zaljubili ze konec osemdesetih let. Zakaj sem vse to napisala? Zato, da pokazem, da je od ideje do dejanske realizacije dolga pot, a, ce bi bili pri nas lastniki border collijev zares zainteresirani za sport, ki se mu rece pasa, bi bilo seveda tudi to mogoce speljati.
Kar se kluba tice:  v Sloveniji se je leta 1993 ustanovil Slovenski klub za ovcarske pasme (pa britanske, polarne in hrte). Lastniki malinoasov so bili zainteresirani, da za to pasmo belgijski ovcarjev "skrbijo" sami. Organizirali so se, sprejeli smernice dela, pokazali/dokazali, da mislijo resno in, mislim, da v petih letih dosegli, da je klub prevzel vse aktivnosti, povezane z belgijskimi ovcarji in vzrejo malinoisov.
Kar se tice pase: vem, da ima Jure spet ovce. In vem, da ima on to delo rad in da bi z veseljem pomagal. Dobiti je treba pravilnik, ga prevesti, zato, da bodo/bomo  ljudje vedeli, kaj in kako treniramo, treba je organizirati tecaje, ekshibicijske nastope. Treba je veliko dela, in teci je treba maraton, ne tek na 100 m (olimpiada se bilza).
Kar se tice delovnega izpita : za pridobitev naslova Int. Ch. je se potreben, za SLo ch. pa je ukinjen - ker - ga v Sloveniji ni mogoce naresti (v tujino pa slovenski lastniki nismo dolzni hoditi). Kot pogoj za vzrejo pa - osebno mislim, da je to prevec dvorezen mec. Izgubili bi marsikaterega psa, ki bi bil pomemben za vzrejo.
Torej - vse je mogoce, ce je volja in resnost. Sama sem na razpolago za pomoc. Zdruziti vse zainteresirani - to pa naj bo naloga koga drugega Smiley
Logiran

Tomster
rad pišem

« Odgovor #253 : četrtek, 10.06.2004 : 19:37:04 »

Barbka, iz tvojih ust v Bozja usesa (oz. usesa tistih, ki jih to zanima in veseli). Mene vsekakor! Pravilnik imam doma, prevod je stvar casa in volje, ce se mi da, ga imam v kakem tednu dni v slovenscini in po potrebi prirejenega.

Pa se kako strokovno ali dve... Kako poteka sprejem nove discipline v pravilnik o strokovnem delu? Koliko ljudi oz. aktivcev rabis (mislim na take, ki bi kaj naredili in se seveda tudi sami s tem bavijo, torej... khmm... biaktivci)? Kaki so postopki za nadaljne stvari? Menim, da bi pri nas lahko speljali tako stvar, sploh glede na to, da je pri nas dovolj psov, ki dejansko tudi delajo doma, ki bi se jih lahko (seveda s pomocjo in dobro voljo lastnikov in vodnikov) lahko vpeljalo v in uporabilo (huh, tak grd izraz) v promocijske namene... Pa tudi kandidatov za paso je dovolj, ne samo z borderji.

Po moje (preverjeno) je najvecji problem najti prostor. Ko tega imas, pa ovce, ki jih lastniki nikakor ne pustijo za delo s psom. Trenutno smo na zacetku dela z ovcami in se vozimo na Hrvasko, v Bjelovar, kjer nam prijazno in nesebicno pomaga Alen ter seveda Ankica, ki je lastnica tropa ovac in kmetije. Vendar pa je dalec, poleg tega pa samo 1x tedensko, kar je odlocno premalo... Vsaj meni. In drimu, seveda. Torej, kdorkoli... Iscem travnik, velik cca. 200 x 100 m s vsaj kakimi 10-imi ovcami, ki bi bile po moznosti malo navajene psa (ce niso, ni problem), za kar sem pripravljen kaj postoriti ali prispevati kak tolar  Tongue  Wink
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576

« Odgovor #254 : četrtek, 10.06.2004 : 20:28:56 »

Mi2 s Tax sva tudi zraven  Grin
Tj. če ni kak hud hendikep ker ni borderček ampak aussie (in s tem povezan drugačen način paše tudi)  Roll Eyes
Logiran
Strani: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 162   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.