mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 13.11.2024 : 13:32:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Strani: 1 ... 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 ... 162   Dol
Natisni
Avtor Tema: Border collie - čvek  (Prebrano 487933 krat)
0 članov in 50 gostov pregleduje to temo.
super pes
otrok do 14 let
**
Spol: Ženska
Sporočil: 71

« Odgovor #1380 : nedelja, 18.12.2005 : 22:02:46 »

ja tricolorji tudi obstajajo..in jih je kar nekaj tudi v Sloveniji... Wink Smiley
Pa tudi rjavo beli so v Solveniji....Tako,da niso samo črno beli. Smiley

papa
Logiran
tincy
novinec
*
Sporočil: 42

« Odgovor #1381 : nedelja, 18.12.2005 : 23:21:03 »

Pa tudi blue merle mamo Wink
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357

« Odgovor #1382 : ponedeljek, 19.12.2005 : 09:52:35 »

Evo spet ista pesem. Vi ki delate agility, mislite da nardite za pasmo kaj več kot oni ali mi? Eni vsaj na tipičen izgled gledajo. Kaj pa ta drugi?

Tomster&Deteljica&Simon:
upam, da se zavedate, da agility kot delo smatramo samo agilitaši...ravno zadnjič sem spet naletela na omalovaževanje te discipline kot "dela" s strani lastnika BC, ki pase s svojo psičko...

Eni imate pa res privide.
A sem kje omenila, da ima agility karkoli z vzrejo, ali z delom?A sem sploh je omenil aagility?

In razstavljalci ste res maksimalno paranoični.
Napišem, da vam po mojem mnenju res NI treba nobenih izpitov in preiskusov za nabiranje šampionatov,kar si itak vedno prizadevate in glej čudo- spet eni poskakujejo-  pa ne od veselja.

Ja pa saj nisme rekla ,da jih ne smete- vi kar izvolite, krasno če si kdo želi.
Ampak po mojem mnenju na to ali je pes lep ali ne, v čemer tekmujete, to pač ne vpliva. Tako kot na izbotr miss sveta ne vpliva če je doktor znanosti ali ima IQ nad 150. Glavno da na intervjuju  pove, kako bo rešila svet revčine, lakote in vojne  in kako je notranja lepota bistvo vsake ženske.
Kar pa se vzreje tiče pa sem trdno prepičana, da niti agility še manj pa razstave niso primerno sredstvo za selekcijo. To je pač zabava sama zase.
Vedno pri vseh pasmah zagovarjam v vzezi z vzrejo "korunge" oz zelo razširjene in zostrene vzrejne preglede.
Za dobre vzreditelje pa so pomemben podatek še delovne preizkušnje in delovne tekme. Kakšne je odvisno od njegovega vzrejnega cilja- in očesa. Pa ne po ena, ampak vsa kariera. Samo to je podatek ,ki ga uporablajo dobri vzreditelji po svoji pameti in presoji in ne nekaj,kar bi lahko predpisovali s pravilniki.
Logiran
Tomster
rad pišem
Spol: Moški
Sporočil: 325

« Odgovor #1383 : ponedeljek, 19.12.2005 : 10:15:12 »

Deteljica, ne bos verjela, ze trikrat sem mel napisano nekaj slicnega, pa sem zbrisal pred objavo, ker vidim, da nima smisla... Moje mnenje itak poznate, kar se tice vzreje in dela se popolnoma strinjam z Deteljicinim postom, v mojih oceh pa bo vzreditelj DELOVNE pasme dober sele takrat, ko bo vzrejal DELOVNE pse, ki jih bo selekcioniral po DELU. In borderji SO delovna pasma, vsakemu trudu razstavljalcev navkljub...
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576

« Odgovor #1384 : ponedeljek, 19.12.2005 : 10:51:40 »

A lahko potem zaključimo, da v SLO obstaja torej le en človek, ki vsaj delno izpolnjuje pogoje za "dobrega vzreditelja delovne pasme" (torej za vzrejo uporablja pse, ki dejansko pasejo, so tekmovali v pašnji in enako potomci)?
In vsi ostali so le en, sori izrazu, "bullshit".

Nevem, jaz bi se zamislila nad tem kaj se dogaja...

Logiran
Tomster
rad pišem

« Odgovor #1385 : ponedeljek, 19.12.2005 : 10:55:00 »

Sirtaki, v Sloveniji NI vzreditelja po mojih merilih... In ja, je se za zamislit!
Logiran
Barbka
midi
*
Sporočil: 1.360

Seta del Oro: pametna lepota

« Odgovor #1386 : ponedeljek, 19.12.2005 : 11:13:52 »

Sirtaki - zares delajo samo uni, v Matkovem kotu  Wink
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
sirtaki
rad prihajam sem
*

« Odgovor #1387 : ponedeljek, 19.12.2005 : 11:16:56 »

Tomster, sej pravim, da je očitno samo en, ki DELNO izpolnjuje te pogoje Smiley Žalostno ane? Glede na to, da je vzreja BC očitno zelo profitna v SLO, da se pari psice prvo gonitev po zadnjem leglu spet z izgovorom, da "sej bo drugo koledarsko leglo že".

Barbka, ne veljajo tisti - ne tekmujejo Wink
Logiran
Barbka
midi
*

« Odgovor #1388 : ponedeljek, 19.12.2005 : 11:30:01 »

Sirtaki - velja, zares delajo! Pa še z irske so  Grin
Logiran

Barbka
midi
*

« Odgovor #1389 : ponedeljek, 19.12.2005 : 11:31:52 »

Podnapis za Irsko: to je izgovor, če kupiš psa pri preprodajalcu. Da si ga pripeljal z Irske, tam pa ne more dobiti rodovnika, kar si ga prešvercal. In potem imaš vsako leto mladiče brez rodovnika...

Delajo pa zares!
Logiran

deteljica
rad prihajam sem
*

« Odgovor #1390 : ponedeljek, 19.12.2005 : 11:33:17 »

Sirtaki, v Sloveniji NI vzreditelja po mojih merilih... In ja, je se za zamislit!
V Sloveniji tudi po moje zaenkrat še ni nobenega vzreditelja.
So samo ljudje , ki imajo rodovniške mladičke.
Eni poskušajo bit bolj odgovorni in opravijo vsaj zdravstvene teste, tudi če niso obvezni.
V najboljšem primeru parijo posameznega psa, ki jim je všeč in upajo da bodo dobili kaj podobnega, ne da bi vedeli zakaj je pes ,ki jim je všeč tak kot je in ali paše skupaj z njihovim psom ali psico in kaj v rodovniku ga je naredilo takega kot je, še manj, da bi predvidevali kaj bo ven prišlo iz kombinacije.

Ampak še to so svetle izjeme. Večina par kar nekaj, kar ni daleč, kar ni drago in po kriteriju simpatičnosti lastnika.
Mogoče je bilo leglo Simona edino, ki je zavestno sledilo nekemu cilju (pustimo zdaj razglabljanja o tem kateri cilj je bolj pravi), saj  predvidevam, da je paril po navodilih vzrediteljice (ker je potem tudi ona prodajala mladičke), ne kar po navdihu.
Neko linijo je nakazala tudi Barbka,ki je parila dokaj razstavno psico z razstavnim plemenjakom.
Prav tako je bila neka logika v leglu Izi X Luja, saj sta iz iste psarne in je torej neka vzrejna politika že po tej liniji zadaj.
Načrtovanega in "preučenega" delovnega legla pa v Sloveniji še nismo imeli.
Pravzaprav v Sloveniji sploh še ni bilo nobenega delovnega legla.
Problema v takih x mix pritev v prvi generaciji pravzaprav v tem posebnega ne vidim.
Zdi pa se mi, da obstaja vedno manjša predvidljivost rezultatov kombinacij v naslednjih generacijah, kar vsekakor ni pozitivno za kupce. Predvsem za tiste , ki bodo imeli bolj izdelano sliko kaj točno iščejo.
Da ne govorimo o tem, da lahko nadaljnje zanemarajanje zdravstvenih testov v vsaki naslednji generaciji poveča delež psov z raznoraznimi izraženimi težavami, katere se zaenkrat še varno skrivajo v recesivnih genih.

Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*

« Odgovor #1391 : ponedeljek, 19.12.2005 : 11:46:37 »

Citat
Pravzaprav v Sloveniji sploh še ni bilo nobenega delovnega legla.

Hmm kaj pa tista 4 legla iz Vodic? Kolikor jaz vem sta oba starša uspela celo tekmovati na pašnih tekmah, ok vsaj en. Pa potomci tudi (ena psička iz zadnjega legla "štarta" v 2006).
Logiran
Tomster
rad pišem

« Odgovor #1392 : ponedeljek, 19.12.2005 : 11:54:27 »

Sirtaki, tej kombinaciji jaz glih ne bi pripisal nekih bajnih zaslug za delovne mladice... Poleg tega so ble ze tu polemike glede kao super psa, WJW '95 - spet lepotna vzreja.., ki ga ena priznana psarna proda enemu "kekcu" v Slovenijo. Zakaj? Ker je srot, vsaj v njihovih oceh, za razplod ni bil, pa so ga pac rajsi dali stran. Da pa pes dela, je res. Kako dobro dela, pa je ze drugo... Zakaj pa mislis, da je nas Pastirski cetrti clan Sester??? Ker nas je takrat premagala mladost (jp, ludost), zdaj se vec res ne morem tako brezglavo spustit v enega psa...

Aja, dovolj je ze podatek, da so to bila 4 (stiri !!!) legla iste kombinacije... Kaj pa genski pool? Je na ta nacin zmeraj vecji, verjetno?!? Tolko o "vestnih" vzrediteljih...
Logiran
Barbka
midi
*

« Odgovor #1393 : ponedeljek, 19.12.2005 : 12:01:21 »

Pes je bil dan v Slovenijo, ker ga niso več potrebovali za vzrejo v tisti psarni. So ga pa Italijani (predvsem psarna di Cambiano, ki ne vzreja lepotnih borderjev), tudi kasneje uporabljali. Njegovi potomci pa se - ravno za popravilo delovnih sposobnosti - uporabljajo v nekaterih italijanskih razstavnih psarnah. Toliko o tem psu. Pa ne, da bi ga branila.  Wink
A bo tvoj drugi border uporabljen za vzrejo, če bo kdo zainteresiran?

Logiran

deteljica
rad prihajam sem
*

« Odgovor #1394 : ponedeljek, 19.12.2005 : 12:03:45 »

Ne bi rekla ,da je šlo tu za neko "načrtovano" kombinacijo.
paril je je pač svoja domača psa. Če bi imel druga dva, bi paril pač 4 x druga dva. Al pa 8 x, če bi se namenil imet 8 x mladiče.
Dejstvo je, da se lastnik zabava s pašo. To bi se po moj ene glede na to katerega psa bi imel.
A če kdo kupi psa in psico, ki nista v sorodu in gre z obema na razstavo potem pa ju pari,  pomeni, da je to načrtovana razstavana vzreja in on zdaj vzreditelj v pravem pomenu besede?
Meni se bolj zdi, da je to v tistem paketu - kar je najbliže in najceneje.

Logiran
Strani: 1 ... 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 ... 162   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.