Da take stvari seveda niso izmišljotine samo primer iz druge pasme - shiperke. Po standardu naj bi imele shiperke spušèeno nošen rep, èez hrbet zavit rep je napaka. Obstajajo tendence, da bi shiperkam nekoliko podaljšali dlako in èez hrbet zavit rep imeli za "pravega". Še malo, pa bodo nemški špici...).
Vec sam pisao o tome zasto je, po mom misljenju, prilikom sastavljanja prvog FCI borderskog standarda napisano kakve moraju biti oci i td.
Da povucem paralelu s jos jednom pasminom. Primjer s repom shiperkea je vrlo sličan i kod hrvatskih ovčara. Kad se pisao standard hrvatskog ovčara vjerojatno su psi s nekupiranim repom bili izuzetno rijetki pa kad su nasli jednog ili dva
primjerka s dugim repom opisali su kakav rep ti imaju. No, velika je vjerojatnost, poznavajuci ponasanje nesocijaliziranog hrvatskog ovcara
, da su se prilikom pregleda isti psi prilicno «stisli» i rep spustili od straha. Bilo bi jako cudno vjerovati da je toliki broj hrvatskih ovcara koji svoj dugi rep nose vise ili manje zafrknut na ledjima plod ubacivanja neke druge pasmine, zar ne?
Konkretno - Shep, "kratkodlak" v naši družini, ima dlako, v katero se prime vse.
Iako je «kratkodlak» bilo pod navodnicima da objasnim da ne bude zabune: Shep nije kratkodlaki border, kratkodlaki borderi imaju dlaku poput malinojca poput slovenske agilitytasice Kale. Najlakse je prepoznati kratkodlakog bordera po tome sto uopce nema zastavice na prednjim nogama. Svi ostali spadaju u drugu varijantu – poludugodlake, gdje ima zbilja velikih oscilacija.
Ko prièakuje "nalogo" - razstavo, aport, agility, ovce - pa ga spustijo v tipièni položaj. Vsaj tako se meni zdi. In v tem ne vidim niè slabega.
Nije slabo ako pas kad je opusten ili na nesto fokusiran te spreman za rad nosi rep spusten, uz liniju zadnjih nogu. Problem je sto neki misle da ga ni u afektu ili slobodnom kretanju ne smiju dici iznad ledja
.
U standardu se kod repa spominje i da završava vrhom zavinutim prema gore (kukom na kraju repa odnosno «an upward swirl towards the end of the tail») – ne sjecam se da li sam na kojoj izlozbi vidio bordera s tako nosenim repom... to je mozda zato jer border tako nosi rep u radu s ovcama, a ne (najcesce) u «privatnom zivotu».
Kaj pa je ISDS 8, a je mogoce beardie. Menda jih je ISDS nekoc itak vodil pod svojo rodovno knjigo. Menda (tako pravi Tomster) je se danes pri opisu psa mozno navesti tip dlake bearded. Morda bi lahko kaj o tem napisal Mawlch?
Da, mislim da ima poneki beardie u rodovnicama s pocetka dvadesetog stoljeca. Maddie ISDS 8 je beardie i baka od Int. Sup. Ch. Haiga ISDS 252.
Danas se termin beardie cesto koristi za krizance izmedju bordera i bradatog kolija.
Da li ste znali da je u UK osnovan Working Bearded Collie Society
?