mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.07.2024 : 18:09:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Lovci, klateški psi in srne
Strani: 1 ... 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 ... 35   Dol
Natisni
Avtor Tema: Lovci, klateški psi in srne  (Prebrano 92032 krat)
0 članov in 7 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #300 : petek, 24.06.2005 : 18:33:40 »

Ja ali si pa omisliti pasmo, ki jo je folk sposoben imeti ane.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Bondi
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #301 : sreda, 20.07.2005 : 14:10:23 »

Nisem lovec in delovanje lovcev v veliki meri ne poznam dovolj dobro, da bi sodila o primernosti in neprimernosti lovstva. Vendar pa sem vedno verjela, da se nekdo odloči za to, da postane lovec predvsem iz ljubezni do živali, da jim pomaga in omogoča boljše življenske pogoje. In saj veste, kako pravijo: kdor ima rad živali ima rad tudi ljudi. Pa se mi je prekratkim v življenje prikradla grenka izkušnja z t. i. lovcem, da v to ne verjamem več. Sem skrbnica dveh bradatih škotskih ovčarjev. To so psi, ki definitivno niso nagnjeni k agresivnosti. Večkrat se pošalim, da so tako prijazni, da bi še roparjem pomagati odnašati stvari. In ne samo to, to sta psa, ki živita v sožitju z "plenom", pritlikavim kuncem. Živim v naravi in skoraj vsak dan gremo s psoma na sprehod v bližnji gozd po ustaljeni gozdni poti. Sprehod ponavadi zaključimo na čistini, kjer se nahaja lovska opazovalnica oz, visoka preža. Psa sta bila spuščena , ko sta prišla na jaso, vendar ne več kot deset metrov oddaljena od mene, torej še vedno pod mojim nadzorom. Ko sem prišla za njima sta sedela in gledala v lovca, ki je bil na tej preži, le-ta pa je meril v njiju s puško. Ko me je zagledal mi je bevsknil: " zgini, da te nikoli več ne vidim, naslednjič bosta psa ležala pod tvojimi nogami". Bila sem zgrožena in jasno, da sem se v situaciji, kjer nekdo meri s puško v tvoje pse obrnila brez besed in odšla. Ker ne morem pozabiti dogodka (dejansko bi jih lahko ustrelil), sem iskala kateri zakon dovoljuje lovcem osebno presojo o nevarnosti psa. Res je zapisano v tretjem odstavku 35. člena Zakona o divjadi in lovstvu , da psov ni dovoljeno brez nadzorstva spuščati prosto v naravo in Zakon o zaščiti živali definira v 5 členu katere živali so nevarne (tiste, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvadljivosti oz. kažejo napadalno vedenje do človeka. Skratka, če povzamem, v mojem primeru psa nista bila brez nadzorstva in po tej definiciji ne veljata za nevarno žival. Od kod torej pravica meriti s puško nanju? Da ne govorim o tem, da 4. člen Zakona o zaščiti živali neprimerno ali nepotrebno usmrtitev živali obravnava kot mučenje živali. Najbolj od vsega pa me zanima od kod si je ta lovec vzel pravico do takšnega odnosa do sočloveka (nenazadnje mi je grozil, čeprav bi mi lahko drugače razložil, da sem v lovišču v neprimernem času dneva). Ali ima lahko tak človek v roki puško in se izdaja za lovca???
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #302 : sreda, 20.07.2005 : 18:14:38 »

Bondi,  verjetno si  v svojem življenju  že ugotovila  , da  med  človeško  raso obstajao,  zdravi in gnili primerki. Wink  Vsepovsod , ne samo  med lovci.

Moj nasvet ob naslednji grožnji, v primeru  da je neupravičena in sta  bila  psa poleg tebe(  tudi če ne na povodcu), in nista  ogrožala  nikogar,  še najmanj pa  pa napol slepega  lovca na preži...  namesto ,da  se  mirno obrneš  in    jamraš...  reši  zadevo na mestu. Wink
Pozovi ga naj pride dol iz preže,  med tem priveži svoja  psa  in ga   nazijaj in nabevskaj  kot   nora če je potrebno pa  še oklofutaj. Cool Roll Eyes

"  sa  primitivcima- primitivno"  Tongue pri nekaterih  pač lepa  beseda  ne najde  lepega mesta....  najmanj pa rešiš na način  da se  pri  dotični osebi  obrnešin  tiho oddideš  ter  se potem  pritožuješ Smiley
Logiran
Bondi
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #303 : četrtek, 21.07.2005 : 07:13:47 »

D.
hvala za nasvet a vedi, da je to prekleto težko izvesti, če je puška usmerjena v psa, sej veš, da nikoli ne veš, kateri psihopat se skriva za lovskim dovoljenjem.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #304 : četrtek, 21.07.2005 : 09:21:45 »

Bondi:  A  pa  ti  res  misliš  , da bi nekdo  spekel  psa  vpričo tebe?Huh? Wink

Preberi  si   lovski zakonik,  in  nato  še  KZ Rs.

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #305 : četrtek, 21.07.2005 : 13:06:37 »

Če eden ima puško, drugi pa ne, je bolje, da se ta drugi ne repenči preveč. Primeri, da je jager počil psa zraven lastnka so bili, vsaj v enem primeru je bil pes celo na vrvici, ampak kako boš pa to lahko dokazal? Pa tudi če bi dokazal, kaj pa bi imel od tega? Psa ne bi bilo več, lovci pa za svoja nedela niso kdovekako hudo kaznovani. Če se ne motim jo je nenavadno poceni odnesel celo tisti, ki je gobarja zamenjal za divjega prašiča in ga ustrelil v glavo, potem pa pogumno pobegnil.
Jaz se z našimi domačimi lovci čisto dobro razumem, ampak pod lovskimi prežami se pa ne sprehajam niti s privezanim psom ne. nikoli ne veš kdo je zgoraj, in tisti, ki je zgoraj je lahko bistveno bolj pogumen, kot če bi bil zraven tebe in bi mu gledala v oči.
Včasih prijazna beseda naredi čudeže. Zgodilo se je že, da sem na podoben verbalni napad odgovorila skrajno prijazno, lovec je bil najprej tako osupel, da je najprej ostal brez besed, potem se je pa celo izcimil čisto pohleven klepet. 
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #306 : četrtek, 21.07.2005 : 14:10:59 »

Lanabela,  zgodilo se je  že  marsikaj,  ne  samo  med lovci  temveč tudi med lastniki psov....(razno - razna zbrcanja    do  smrti  fizična  obračunavanja med  sabo  itd...).

Mene  predvsem  moti  neodgovornost  nekaterih lastnikov, katerih posledica je    nevzgojen pes.
In  te isti lastniki  se  prav  malo ozirajo na okolico  in svet okoli nas.  Pač si  pridržujejo  pravico  da  njihovo  nevzgojeno ščene  lahko počne  karkoli in kjerkoli.
Skrajno  "  svinjsko  " od takih lastnikov, se mi pa zdi,  da ne  spoštujejo  drugih živih bitij, ( v tem primeru  divjadi ) navsezadnje  mi  smo v njihovem  domu in ne  divjad  v naši hiši(  in navsezadnje  tudi   neprimerno  obnašanje psa  do  ljudi-otrok-  nasplošno vsega   tudi  v urbanem okolju).  Pač  glede  na okolje  v katerem se nahajamo   s psom , se primerno  obnašamo Wink,  vsaj  moje mnenje je tako. Huh
Pes  je  naše  breme  in naša odgovornost.  In  z  njim  in njegovim  obnašanjem    naj ne bi obremenjevali  drugih.

Je  pa  dejstvo,  neodgovoren lastnik  zaradi svoje hibe  nikoli in nikdar ne bo priznal svoje napake(  vzgoja psa),  temveč bo za  svoje  neodgovorno ravnanje( posledično)  vedno krivil  druge,  pa naj  bodo to  lovci,  drugi  psi,stare  mame, otroci, kmetje  ali  pa  .....  Roll Eyes gasilci  če  je  že  ravno   treba.
Logiran
Bondi
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #307 : petek, 22.07.2005 : 08:19:38 »

Lanabela!
Popolnoma se strinjam s teboj. Nimaš se kej repenčit, če nekdo meri z orožjem v tvoje pse in posredno tudi vate. To nima veze z pogumom ampak je v takem primeru umik zdrava presoja. Vsaj jaz tako mislim. Zakaj bi tvegal življenje psa?!
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #308 : ponedeljek, 08.08.2005 : 13:23:02 »

eno vprasanje.. mogoce ste o tem ze pisali, prosim preusmerite me kam oz. an katero stran ::)kakšne izkušnje imate z mladimi srnami? se je vaš pes zapodil za njimi, če ja, glede na to, da so počasnejše , jih je dohitel? Kaj pa je potem naredil? Pravzaprav nasploh, mislite, da bi pes, ki je sicer doma v stanovanju, ter razcartan in razvajen, napadel srno, ko bi jo vlovil? ali imajo to v nagonu? Huh
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #309 : ponedeljek, 08.08.2005 : 22:14:25 »

Jasminaj:  Povedala  ti bom izkušnjo  iz lanskega leta  katero sem videla na lastne oči.
Živim, na vasi.  Okoli vasi se razprostira gozd.  In  v teh gozdovih je  ogromno srnjadi.  Lansko leto  mislim , da nekje  julija, sva  šla  z mojim psom    na sprehod  ( star je bil 6 mesecev)  in  ko  hodiva tako po gozdu( moj pes na fleksiji)  sem  videla  prizor,   katerega ne bom nikoli pozabila.
Dva  mešanca med  NO , eden še celo z  ketno za seboj in  srna.  Srna je bila stisnjena  v kot  nad njo so bile pečine  -  ni mogla nikamor,  samo glasove je spuščala  in  se nemočno  zaganjala v  pečine.  Psa  sta jo  dobesedno  trgala  pri živem telesu  in  to zadaj,  vse naokrog je bilo  krvavo  psa sta  lajala  in renčala........  dobesedno  res  sta bila  dve divji  zveri  v  vsej svoji veličini .     
 Jaz ko sem to  videla  sem  samo  pograbila  prvo poleno ki mi je prišlo  pod roke in  zagnala   (vpila  sem pa tako  da me je potem  grlo bolelo) v   prvega  psa,  kateri ni niti  trznil.  Moj pes  se je od    strahu  poscal  in  ulegel na tla  in  tudi premaknil se ni  samo tresel  se je. 
 In ko sem jaz  šla  nad  psa  z  drugim večjim " porjaklom"  v roki  je eden le  pobegnil  proč , drugi  se je pa  zagnal proti meni.  In  sem  ga  močno  udarila, tako močno , da  se je  "porajkel"  razklal na njem,  pokasirala  sem še  ugriz in to med tem ko sem vlekla    solzilec iz  žepa.  Na  srečo  se je potem umaknil.
Da ne  omenjam  srne......  ji ni bilo pomoči.  Trpljenje  ji  je olajšal  šele  svinec, ki ga je prinesel  lovec  čez  deset minut, katerega sem klicala po telefonu.

Čez  dober mesec  sem zopet  srečala  tega istega  psa.  Tokrat  še na začetku dejanja  in  skoraj na istem  mestu......  tokrat je  v šahu  imel    mladiča  srne.  In  tudi tokrat  mu   ni uspelo zadovoljiti  svojega nagona. 
In ta isti pes, je imel  še  celo  leto  in pozimi  svoje  morilske pohode.

Glede  plenskega nagona,in odgovornosti lastnikov , ne bom več  razglabljala Angry.

In    do takrat, sem imela tudi jaz lovce  za morilce,  ki  svojo trofejno zbirko  bogatijo  z  pasjimi odstreli.......  Od tega  prizora  dalje pa  ne več (  ajde  so primitivci-izjeme  -  o njih  ne bi  izgubljala  besed)  In  ti  povem  čisto po pravici,  da bi  jaz osebno imela  takrat orožje  in ,da bi bila prepričana   , da bom  zadela ,  bi  jih obadva  tako  naluknjala,  da bi bila veselica.(  pa si mislite o meni  kar si  hočete)

Ker  v tem primeru je bilo potrebno samo nekaj :  pogledati  srni v oči  in  psoma v oči.  In  v mojih očeh  tadva psa nista bila več psa temveč  zgolj  divje zveri  kateri  se  izživljata  nad  nemočnim plenom.

Mislim  pa , da smo  sedaj prišli do bistva  teme  lovci, klatežki psi  in srne. Wink Smiley






Logiran
seter
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 28


« Odgovor #310 : torek, 09.08.2005 : 09:52:01 »

Naš pes se že zapodi za srno, ampak ni šans, da bi jo dobil. Tudi sicer moram rečt, da se na klic res hitro odzove in se vrne. Ne vem pa, kaj bi bilo, če bi srno slučajno dobil!? Se pa to vedno zgodi skoraj na našem dvorišču, takoj zraven hiše je sadovnjak, po katerem naš pesjanar dirja. In ravno v ta sadovnjak se zatekajo srne. Kar ogromno jih je. V vseh letnih časih. Ga nič kaj rada ne spustim več. Sicer se mi pa v gozdu še ni zgodilo, da bi šel za srno, je preveč zaposlen s čim drugim...
Me je pa lovec že nadrl samo zato, ker sva s pesotom hodla po gozdni cesti. Sicer je bil res spuščen, ampak zraven mene. In po stavkih kot, "če bi naletela na mojega kolega, psa ne bi bilo več...", lovcev nič kaj preveč ne maram. Čeprav seveda niso vsi takšni! Ampak zakaj pa moramo lastniki psov (s psi) pa ravno na njih naletet? Huh
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #311 : torek, 09.08.2005 : 10:12:08 »

Naš Bero je nekoč zalaufal za mlado srno (stara je bila nekaj tednov-zelo mlada). Pa ni imel šans, da bi jo ujel Tongue Srna je naredila skok v levo in v desno, pa mu je že ušla. Naš je samo z dolgim nosom gledal kam je izginila Grin Grin Ker je Bero navajen na zajčka (tudi divjega je nekoč našel in samo mahal z repom), verjamem, da bi tudi srno samo povohal.. A kaj, ko beži pred njim Undecided

damayanti, tista dva psa bi pa tudi jaz ustrelila. Pri meni so tudi psi na zelo visokem mestu priljubljenosti, ampak če bi videla, da bi kakšen (moj) ali tuj ubil srno, mu ne bi bilo več milosti (psu, ne srni). Tega pa jaz ne dopuščam (prav tako ne dopuščam, da naši psi pobijajo mačke). To se mi zdi še huje, kot da ugrizne (šavsne) lastnika (za kar je tudi v naši družini "zagrožena kazen" evtanazija-seveda je pa pomemben vzrok). Ampak za pobijanje drugih živali s strani mojih psov pa vzrok ni pomemben...

Lp Jana
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #312 : torek, 09.08.2005 : 10:13:04 »

odsevna ovratnica,  poleg,  ali  na povodcu.  Pa  vam nihče ne bo težil zaradi psa  po  gmajnah.
Jaz živim  res  v okolju, kjer je ogromno  primitivcev(  baje  so  se  tisti  iz  hribov  včasih  še  med  seboj malo parili, in so  celo  še malo  ubrisani Cheesy Wink)
Za  enkrat......  (  moram potrkat)  mi  še nihče ni  zatežil  ali me opozarjal.

Je  pa tudi  res  ,  da  sem  nekoč  srečala  neko  lovsko  čenčo(  moškega spola), in  se    na dolgo in naširoko  zadebatirala z njim.  Pa   sva se pogovarjala  vse mogoče.....  tudi  o  tistih  primitivcih,  in  sem  samo  med  vrsticami  omenila,  da  če  bi  se  meni slučajno  zgodila  taka  primitivnost , naj  primitivec  raje  zbeži  daleč  proč, ker  Slovenija  bi mu bila premajhna.
In grem  stavit  da  je    to  v naslednji gostilniški debati  tudi  omenil.

Sedaj  z  psom  vadiva  prinašanje,  včasih  še  celo sredi gozda, ob prisotnosti kakšnega lovca(  ki mi daje  nasvete)  ali pa sama.  Brez  problema.
Sem pa  100%  da  mi ne bo  pognal.     Wink
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #313 : torek, 09.08.2005 : 10:26:19 »

Ja  Bina  te  čisto razumem.  V  primeru  , da  bi moj pes  to naredil  (  poklal srno)in  , da  bi mi ga lovec  ustrelil,  bi  lepo  mirno in ponižno plačala  kazen, za  škodo  , ki jo je povzročil in pokopala  psa,  kot v  primeru  druge  nesreče.  In  ker imam  ( recimo)  toliko  zdrave pameti,  bi  razlog  za  tak dogodek  pripsala  sebi.  Ker v tem primeru bi bila  kriva  jaz,  in samo jaz  ,  za nevzgojenost  mojega psa, ker se zavedam  da ima  nagon in nisem   bila toliko sposobna,  da bi  ga  vzgojila.

Najbolj,  me pa pogrebe, ko  nekateri  vedno krivijo  druge za take incidente.  Sami si  pa ne priznajo svoje napake.
Še  bolj me pa pogrebe  izjava  kot je    naravna  selekcija.  Pa  v  "  majko  božjo"  kakšna  naravna selekcija  neki.  Pes  ubija  iz  športa  zvečer  se  pa naje  ob  svoji skledi  briketkov in  zvali  na kavč.
Naravna  selekcija  je edino  v primeru  divjadi med sabo.  Volk  , ris....    oni pa delajo naravno  selekcijo , ja!  Volk  tudi čisto  drugače  zalezuje  žival  kot  pes.  In na koncu jo  ubije  za  hrano, ker mu nihče ne  nudi  briketkov  in kavča.
Logiran
luka
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 906


« Odgovor #314 : sreda, 10.08.2005 : 12:03:25 »

Bondi,

nisem lovec in nimam namena zagovarjati lovcev, še manj pa tega strelca, na katerega si naletela. Njegov odnos je res na nivoju votlinskega divjaka (upam, da jih s tem nisem užalil).
Vendar, prevečkrat sem že videl raztrgane srne in druge gozdne živali, videl sem jih, kako se mučijo pred smrtjo in videl sem pse, ki so bili mirni kot tvoji, pa se jim je lepega dne "odpelo". Sam imam angleškega buldoga, ki se igra z ptički, ki iz njegove sklede pijejo vodo, čuva sosedovo muco itd., pa ga nikoli ne bi upal spustiti v gozd brez povodca. Tudi na sprehod ne grem, če ni pripet. S tem sem se izognil že marsikateri borbi med psi. Hočem samo povedati, da so vsi psi kosmati za ušesi.  Zato se popolnoma strinjam s tem, da spuščeni psi - ne glede na karakter in pasmo - nimajo kaj početi v gozdu, če niso pripeti. Vem, da se vas večina ne bo strinjala z mano, toda to je moje mnenje.
Upam, da bo naslednji lovec na katerega boš naletela bolj kulturen in bo znal povedati to, kar ima za povedati na bolj prijazen način.
Logiran
Strani: 1 ... 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 ... 35   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Lovci, klateški psi in srne
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines