Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, se lahko iz t.i. tretjih držav (tudi tistih z nizko rizičnostjo stekline - BiH, Srbija)
vračate domov le na 10-tih mejnih prehodih (cestnih). Istopate iz RH lahko povsod, da ne bo pomote.
Zanima me ali je to sploh v skladu z evropskimi predpisi, saj:
1. pes za prehod meje potrebuje le potni list in čipiran mora biti
2. ne potrebuje nikakršnega pregleda veterinarskega inšpektorja (kot npr. krave
![Smiley](http://www.mojpes.net/forum/Smileys/classic/smiley.gif)
), zato odpade "pojasnilo", da mora biti mejni prehod usposobljen za pregled živali (!)
3. če imaš s seboj bralec čipov, ne bi smelo biti nikakršnih zadržkov na še tako zakotnem mejnem prehodu
4. ta predpis se nekako bode s slov. zakonom, kjer piše, da se lahko vrneš domov (s psom -recimo tako- slov. državljanom) kjerkoli
A je kdo od vas ljubiteljev živali kak pravnik, ki bi se pozabaval s tem. A obstaja kaka izjema, luknja v zakonu? Mene to prehajanje in vračanje domov "stane" dve (2) uri vožnje več - 150 km in seveda stoški goriva. Povem lahko, da vstopam ponavadi v BiH na Maljevcu/Vel. Kladuša (kjer se zadržujem), vrniti se pa moram čez mejni prehod Izačić/Ličko Petrovo Selo.
Hudiča....kako sem jezna. Psa pa itak ne bi pustila v varstvo mojim za nič na svetu. Brez ne grem, pa pika.
P O M A G A J T E meni in s tem boste še veliko ljudem. Bojim se, da bodo v času dopustov gasterbajterji pri vračanju in problemih/zavrnitvi na meji zapustili živali na milost in nemilost cesti.
Hvala!