mojpes.net

o psih => Notranji organi => Sporočilo, začeto od: jessy , sobota, 22.11.2003 : 22:00:48



Naslov: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: jessy , sobota, 22.11.2003 : 22:00:48
Oj!

Imam 12 letnega mešančka.Skrbi me, saj je ta teden je že dvakrat bruhal. Ko je danes je v svoje ležišče in sploh nisem opazila, da je. Potem pa je vse to polizal in pojedel. Bljak!!
Kaj mi svetujete glede tega. Možnost je, da to zaradi preveč hrane. Danes sem mu dala za jesti in tako me je gledal da sem mu dajala in dajala.

Danes ko sem bila na sprehodu z njim(pa tudi doma) je velikokrat kašljal, kot če bi ga nekdo zategoval z povodcem.Kot da bi se davil.
Kaj mu je?

 ???

LP

jessy


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Dunja , sobota, 22.11.2003 : 22:45:56
Možno da zaradi prenajedenosti - če je bruhal po obroku.

Na tvojem mestu bi pazila na količino (pa četudi te prav milo gleda - saj vsi vemo kaki bleferji so) in tip hrane, ki jo daješ svojemu veteranu. Njegova starost bo veliko lažja, če ne bo na sebi nosil prekomerne teže.

Če se bo bruhanje ponavljalo par dni, imaš mogoče problem, če pa malo bruhne, pa ni nič hudega. Včasih bruhnejo, ko podrejo kupček. :-* - he, he!

Če pa kašlja, pa lahko, da ima vneto grlo. Kašelj včash sproži bruhanje.
Probaj mu dati lizati med z žličke. Moji psi ga obožujejo, je zdrav, naraven in v večini primerov pomaga pri mili obliki kašlja. Če bo začel kašljati globoko, ga raje pelji k veterinarju.


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: sonja , nedelja, 23.11.2003 : 09:55:00
Po moje ima tvoj pes gripo :-\
Tudi pri nas smo imeli  paniko,ko je najprej začela kasljati mastinka in to tako,kot da bo vsak cas bruhala oziroma,da se davi-nato pa je po dveh dnevih pricela kasljati se bokserka,vendar je ona imela "hujso "obliko,saj je dva dni tudi bruhala..Kupili smo apisirup,ki ga je mastinka z veseljem jedla,starejsa bokserka pa ga je ignorirala...Trajalo je priblizno pet dni,sedaj pa je vse vredu...
Verjetno ima tudi tvoj pes isto,ker pa je ze v "zrelih" letih,ga bolje opazuj in sploh ce bo vrocina,raje pelji k veterinarju,da dobi kaksne antibiotike...


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: KARMEN , ponedeljek, 24.11.2003 : 09:57:17
Lahko ima virozo, glede na to, da je star 12 let pa je lahko tudi težava s srcem. To mora ugotoviti veterinar.


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: jessy , ponedeljek, 24.11.2003 : 14:39:12
Oj!

Bruha ne več, le kašlja še vedno včasih. Upam, da bo kmalu nehal kašljati.

LP

jessy


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: KatjaD , ponedeljek, 24.11.2003 : 20:36:38
Tako kašelj kot bruhanje sta lahko pokazatelja odpovedi srca. Na tvojem mestu bi šla na veterino, saj kuža ni več najmlajši.


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: majchi , četrtek, 27.11.2003 : 21:30:07
imam enak problem pri dvoletni psicki-kolko zlick meda pa ji dam za polizat?


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Dunja , četrtek, 27.11.2003 : 22:10:26
Kakor vidim po slikci, je bolj majčkeno bitje?
Recimo eno čajno žličko, 3x na dan.

Mojim dam na veliki žlici.


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: majchi , četrtek, 27.11.2003 : 22:25:18
to na sliki ni ona,je pa podobna.bom poskusla ce bo kaj bolse. :)


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: TinaZ , torek, 14.12.2004 : 12:32:44
Živjo!

Mi pa imamo sledeč problem: Buba že nekaj dni po pitju vode, vso vodo izbruha. Ko pridemo s sprehoda, teče k skledi, se nažlampa vode (meni se zdi, da spije ogromno), potem pa v roku parih minut izbruha vso vodo. Strah me je, da bi dehidrirala, saj ponavadi kar nekaj časa traja, da gre spet pit (drugič se to skoraj ne ponovi).

Je pa včeraj pojedla svoj obrok, se napila vode in bruhnila skoraj samo vodo, vmes sta bila samo briketa  ??? Drugače je živahna, jé normalno, driske nima, vročine tudi ne. Le vsake toliko časa malo zakašlja, kot bi se ji nekaj zataknilo. A je mogoče to vnetje grla? Ker je tako mraz...

Naj povem, da jo po obroku vedno umirim, da ne skače.

Pozna kdo podoben primer?

Lp,
Tina


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: čara , nedelja, 02.01.2005 : 20:59:01
Živjo!

Glede medu- za spe ni priporočljiv, ker ga težko prebavijo. Raje kak čajček-kamilica, sadni čaj. Ampak tudi s čajem ni za pretiravat.

Tina: Po sprehodi ji dovoli da spije samo nekaj požirkov in za kako minuto pospravi skledo. Potem ji pa spet daj-pri nas deluje. Bruha zaradi žlampanja. Tudi po hrani ji ne pustit da bi se nažlampala. Aja, pomaga če so briketi namočeni v juho, vodo od testenin, hrenovk- da so manj suhi in s tem ima kuža manj potrebe po vodi.

papa


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: bina , nedelja, 02.01.2005 : 21:20:53
Glede medu- za spe ni priporočljiv, ker ga težko prebavijo.
Jaz sem zadnjič vprašala veta, če med res ni OK za psa, pa je rekel, da ni problema, da ga psu lahko kar dajem. In sedaj ji odpornost večam z dodajanjem medu in limone.

LP Jana


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: MISSA , nedelja, 02.01.2005 : 21:27:10
LP!
Moja izkušnja glede bruhanja vode: več ali manj so mi to počeli vsi psi (predvsem pa mladički) Dokler nisem pogruntala, da jim nikoli ne smem dati vode takoj po sprehodu, vožnji z avtom ali sobnem norenju. Zmeraj sem jih najprej pustila, da so se za deset do petnajst minut umirili, potem sem jim dala za pit. Pri mladičkih celo prakticiram, da jim tako dolgo brišem gobček in držim glavo pokonci, da podrejo kupček.
Glede medu :o :o :o, se ne spomnim, da bi kdaj slišala večjo neumnost, kot je ta, da ni priporočljiv :o :o :o
Med je namreč najbolj zdravilna zadeva, ki jo lahko v normalnih količinah zaužije človek ali pes. Ne samo, da je priporočljiv, celo zdravilne učinke ima. Ravno tako izvlečki iz medu (propolis, vosek,celo usedline po predelavi ;D...)
LP,Miša


Naslov: Re:BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: čara , ponedeljek, 03.01.2005 : 16:32:58
No, potem se pa opravičujem. Sem zamešala stvari.


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Franka , nedelja, 24.07.2005 : 09:48:37
Čaj, limona, med... Hm..  Kako pa prepričati kužka da to poje oz spije. Nič od tega sicer še nisem probala, toda moj je tako zbirčen da ne vem če bi kaj od tega hotel. Med že mogoče. Toda čaj in limona... Ali čaj sladkate z medom?


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: ARIEB , ponedeljek, 15.08.2005 : 20:16:36
Vse to kar sem prebrala v tej temi se dogaja tudi (občasno) pri nas:
- kašljanje
- bruhanje hrane in potem takoj ... njam, njam...
- šlampanje vode
- siljenje na bruhanje, potem pa ni nič
- in še kaj bi se našlo  ???.

Glede "artikov pa": med poliže kar iz žličke, žajbljev čaj popije brez sladkorja z briekti, panatus tabletko v salami, en homeopatski "zvarek" poje na prepečencu... sploh ni problema, ker ima apetit :D, "tadruga" noče nič od tega >:(

Ob kašlju ima (potrjeno od treh različnih veterinarjev - tretje mnenje) vnetje sapnika.

Sedaj pa, kaj me zanima:
hrano ki izbruha hitro po obroku... jaz jo poberem in vržem stran, dvakrat pa se mi je zgodilo, da me je prehitel in pojedel. In nič ni bilo narobe. Kaj naj drugič naredim - poberem ali pustim (bljas, fuujj)?


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: oliver , ponedeljek, 15.08.2005 : 20:58:24
Arieb, če prav razumem ima tvoj pes vnetje sapnika?
Ali dobiva kakšne antibiotike?
Vsi ti znaki ki si jih navedla so lahko tudi znaki kužnega kašlja oz. infekcijskega traheobronhitisa.
Tule je en članek, ki sem ga napisala ko je bila epidemija pred leti med reševalnimi psi:
"Kužni kašelj je mešana okužba z več virusi in dvema bakterijama. Inkubacija: to je čas ki mine od stika z drugim psom, ki kašlja pa do znakov bolezni je ponavadi 1 teden (lahko 4 do 10 dni).
Znaki kužnega kašlja so: suh, dražeč kašelj, ki se pojavlja v prvi treh dneh ponavadi ponoči. Pes lahko zaradi napenjanja na kašelj celo izbruha nekaj penaste bele sline, če pa ima poln želodec lahko tudi hrano. Prvi trije dnevi oz. predvsem noči so najhujši. Potem se kašelj pojavlja ob fizičnem naporu ali ko se pes razburi, vendar ponavadi ne bruha več. To traja še 4-10 dni.
Psi so kužni, kar pomeni da bolezen lahko prenesejo na druge pse, še 1 teden po prenehanju kašljanja. Okužba se prenaša z izdihanim oz. izkašljanim zrakom.
Zdravljenje: bolezen ponavadi sama mine v 1 do 2  tednih. Ker pa je pri večini psov kašelj zelo dražeč in izčrpajoč, moramo kužni kašelj zdraviti. Seveda po navodilih veterinarja, zato pa je potreben obisk v veterinarski ambulanti.
Ne svetujem, da kužni kašelj zdravijo lastniki sami, saj lahko pride komplikacij kot je bronhitis in pljučnica. Če pa se pes slabo počuti, ima vročino bo veterinar predpisal še antibiotike. Ob dajanju antibiotikov, je dobro da psu v prehrano dodajate skuto ali jogurt, da ne pride do driske in prebavnih težav. Če pes teh dodatkov v prehrani ne mara mu predpišemo kapsule, ki jih mora pes dobivati skupaj z antibiotiki.
V času ko pes kašlja, ne sme imeti fizičnih naporov. V prvih treh dneh naj bodo tudi obroki manjši, saj pes če ima poln želodec ob napadu kašlja lahko izbruha vsebino želodca. Hrana mora biti kvaliteta, predvsem moramo poskrbeti za zadostno oskrbo z vitamini. Najboljše, da v času bolezni dodajamo vitaminsko mineralne dodatke.
Sprehodi naj bodo kratki za opravljanje potrebe. Na normalno fizično aktivnost lahko preidete, 1 teden po tistem, ko je pes ne kašlja več.
Stik z drugimi psi: Pes naj nima kontaktov z drugimi psi, vsaj še 1 teden po prenehanju kašljanja, saj jih lahko okuži. Predvsem je nevaren tesni kontakt, ko pride do izmenjave sline (pitje iz iste posode, igranje z istimi igračami, pa tudi vožnja v istem avtu ni priporočljiva."
Tisto kar izbruha je boljše da pobereš. Dajaj mu manjše obroke večkrat na dan.
Lp K


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: ARIEB , ponedeljek, 15.08.2005 : 22:31:18
Ja, prav si razumela - vnetje sapnika (kužni kašelj zagotovo ni, je pa super kar si napisala, dobro je vse vedeti). Dobival je antibiotike (1/2 tabl na 12 ur in eno tab. bisolvona na 12 ur). Sedaj je to že OK (a se žal ponavlja).

Za tiso hrano pa praviš da je bolje, da jo odstranim. Saj se mi je čisto iz estetskega vidika zdelo pametno ;), a me je baraba 2x prehitela >:(...


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: sammy82 , četrtek, 01.09.2005 : 12:55:42
Naša je pa danes ponoči bruhala. Ne morem povedat, kako zdaj stanovanje smrdi!  >:( Popackala je celo posteljo, po bruhici se je potem še povaljala. Gravž.
No v glavnem - ali naj me skrbi, da je kaj narobe? To se je zdaj zgodilo že drugič v enem tednu. Zakaj, ne vem. Prejšnjič je morda pojedla preveč trave, ker se je ta videla v izbruhani kepi. Za danes pa nimam pojma. Ali je lahko zaradi jetrc, ki jih je dobila za zajtrk? Noter sem vmešala nekaj koruznih kosmičev. Samo, zakaj bi od tega bruhala šele ponoči - jetrca je jedla ob 9ih zjutraj.


Danes smo na rižu - vendar ne je. Sploh ne vem več, s čim naj jo preslepim, da bi sploh kaj pojedla. Briketov samih ne mara, včasih je palila pašteta ali tuna, vmešana noter, zdaj pa še to ne. Poje edino doma skuhano hrano, vendar nočem, da bi se popolnoma razvadila. Da bi bila trmasta in ji ne bi dala drugega za jest, ne upam, ker je še mlada (8 mesecev) in se še razvija, pa precej je suha. Any advice?  :-\


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Lanabela , četrtek, 01.09.2005 : 13:07:00
Pusti jo lepo en dan brez hrane, samo za pit naj ima. Naslednji dan naj dobi riževo sluz (voda v kateri se je kuhal riž) mogoče malo zmletega piščanca ali pa kurjo juhico s pasiranim korenčkom brez masti. Potem pa vsak dan bolj normalno hrano. Če po enodnevnem postu še noče jesti ali pa takoj če ima vročino pojdi k veterinarju.

sicer sem pa opazila eno kao trebušno gripo, dobile so tri moje ena za drugo,  en dan bruhanje v velikih količinah in  povsem tekoča driska kot mlečna kava, drug dan vse OK brez zdravljenja. Je še kdo drug fasal kaj podobnega?


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: lejca , četrtek, 01.09.2005 : 19:43:57
Tudi moj kuža se je prehladil in kašlja, pa me zanima če ga moram peljati k veterinarju ali se prav tako pozdravi z čaji in medom?


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Primavera , četrtek, 01.09.2005 : 23:08:50
Ja, prav si razumela - vnetje sapnika (kužni kašelj zagotovo ni, je pa super kar si napisala, dobro je vse vedeti). Dobival je antibiotike (1/2 tabl na 12 ur in eno tab. bisolvona na 12 ur). Sedaj je to že OK (a se žal ponavlja).

Za tiso hrano pa praviš da je bolje, da jo odstranim. Saj se mi je čisto iz estetskega vidika zdelo pametno ;), a me je baraba 2x prehitela >:(...

Ko smo pri moji psici pred leti ugotavljali, zakaj suho kašlja, izpljune penasto slino, jo takoj poje nazaj, smo tudi pomislili na kužni kašelj, a se je žal izkazalo, da gre za srčno popuščanje, kjer je kašelj enak. Arieb, jaz bi dala psa na tvojem mestu k dr. Domanjkovi na UZ srca, preden bi dovolila, da mi ga šopajo z antibiotiki.


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: oliver , četrtek, 01.09.2005 : 23:13:24
Lanabela očito je razsajala viroza - najbrž kakšen corona virus.
Tu pri nas v Ljubljani na srečo nič takega.
Ja Areib če se ponavlja potem bi tudi jaz preverila srce!
Sammy kot je rekla že Lanabela mora imeti pes po bruhanju 24 urni post in šele potem dieto kot je opisala.
Lp K


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: sammy82 , petek, 02.09.2005 : 09:42:58
Hvala za odgovore. Mala je sicer polna energije, zato kaj hujšega ni. Smo pa na dieti.  ;)


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: lejca , petek, 02.09.2005 : 20:25:18
Bucko je cel dan kašljal,potem sem mu dala med in danes ni niti enkrat zakašljal ;D Še sreča,da ni bilo kaj hujšega.


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: didi , torek, 06.09.2005 : 00:21:45
Mene pa nekaj zanima o kužnem kašlju. Danes sma s psičko bli pri veterinarju, ker je ponoči bruhala.In že včeraj ni bila tako zelo živahna. Veterinar mi je rekel, da bi mogoče lahko kaj takega polizala. Tudi temperatura je bila malo pod (podhlajenost) in to čisto malo, da še ni panike. Pri veterinarju je tudi začela kašljati.On je rekel,da kašlja sluz ven, ki se ji nabira. V bistvu mi je točno obrazložil pa sem pozabla. Samo se mu je ful čudno zdelo, da se to dogaja že tako zgodaj.Ona je namreč stara 7 mesecev.Enkrat je že tako kašljala pa sem bila pri drugem veterinarju pa ji je dal antibiotik in je nato imela nekaj časa mir. Sedaj pa se je spet pojavilo. Ta živinozdravnik je rekel da bo to minilo samo od sebe. Zanima me, če se kužni kašelj prenaša samo na pse? Ali se ta kužni kašelj vedno ponavlja in ali ima to moja psička.Kaj mislite?


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: boxi , torek, 06.09.2005 : 09:21:57
OJ!
Imam 2 meseca in pol starega bokserja. Nekaj dni pa opažam, da sploh ponoči kašlja, kot nekako tako, da bi hotel kaj izpljunit ali bruhat.
Včeraj zvečer sem mu dala na žličko malo medu in limonce, da je polizal.
Kaj je dobro, da še storim?

LP


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: ARIEB , torek, 06.09.2005 : 19:24:38
Primavera in Oliver, hvl za nasvet; če se bo ponavljalo, bom res šla (saj to mi je svetovala dr. Kotnikova, a se bojim...)


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: oliver , torek, 06.09.2005 : 22:05:56
Didi in boxi svetujem vama, če kašelj ne mine, da čimprej obiščeta veterinarja, ki bo s pregledom ugotovil ali gre za kužni kašelj ali kakšno drugo težavo.
Kužni kašelj se lahko ponavlja, nevaren pa je samo za pse. Za ljudi in druge živali ni nevaren.
Nekaj postov nazaj sem napisala daljši sestanek o kužnem kašlju - preberite!
Lp K


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Primavera , sreda, 07.09.2005 : 00:18:09
 Verjamem, da se bojiš, le kdo se nebi. Če je res kaj na srcu, je lahko še pravi čas, da podaljšaš življenje s pravilno terapijo, če boš odlašala, bo stvar prišla v fazo, ko ne bo možno nič narediti, ker bo srce že tako oslabelo, da boš slišala le še grozljiv stavek "morda teden, mesec ali tri, več verjetno ne gre pričakovat..." Potem si boš šele očitala. Ultrazvok srca in EKG sta pregleda, kjer psu ni nič hudega, le leži na mizi in ti ga miriš. Nima smisla odlašat, če obstaja sum.


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Primavera , sreda, 07.09.2005 : 00:19:23
Moj prejšnji post je namenjen ARIEB


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: didi , sreda, 07.09.2005 : 04:42:04
No da vam povem o moji psički. Bli sav pri veterinarju in se našatamla že zdravi z antibiotiki in tudi inekcije je dobila. Tako da je njeno stanje že boljše. Bolj je postala igriva in ne spi več tako pogosto,kot pred dvema dnevoma. Veterinar pa je rekel, da je mogoče kaj takega polizala ali pa je prehlad, ker ji malo šumi v pljučih ali pa je lahko tudi kužni kašelj. V glavnem sedaj to zdravimo. In z našo je spet vse vredu.

Lp


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: ARIEB , sreda, 07.09.2005 : 19:07:29
Primavera, o tem smo že razglabljali
Citat
Ultrazvok srca in EKG sta pregleda, kjer psu ni nič hudega, le leži na mizi in ti ga miriš
na kliniki (dr. Kotnikova) mi je takrat povedala, da bodo morali naredi pod pomirjevalom, jaz pa nad pomirjevali "ful navdušena", potem pa še vsa vaša mnenja in izkušnje, da abolutno ne sme biti pod pomirjevalom.... ???
Sem srečna, da je sedaj stanje Ok in da se ne bo ponavljalo ;)


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Primavera , četrtek, 08.09.2005 : 23:46:49
Upaj, da se ne bo ponovilo, če se pa bo, pa pojdi do dr. Domanjkove na kardio pregled brez pomirjeval, le sama vzemi kak Persen forte, pa bo tudi pes bolj miren. ;)


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: majda , ponedeljek, 19.09.2005 : 11:40:22
Žal je tudi moja psička v četrtek začela kašljati in se daviti.Bile sva v petek pri vet,dobila je eno inekcijo in anti.synulox tablete.rekel je da je viroza.Danes še zmeraj kašlja malo je boljše,dam ji zjutraj in zvečer med.Ali kdo ve kateri sirup je najboljši.
LP. Majda


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 19.09.2005 : 14:02:02
Jaz jim dajem čisto običajen janežev ali trpotčev sirup, vendar zanesljivo obstaja tudi kakšen boljši. Ga pa imajo rade, ker je sladek, lepo ga popijejo in se nič ne spakujejo in slinijo kot se to rado zgodi pri takih, ki so zoprnega okusa.


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: majda , ponedeljek, 19.09.2005 : 14:56:00
Hvala,ga grem kupit in o rezultatu bom poročala.

LP.Majda


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: ARIEB , ponedeljek, 19.09.2005 : 17:17:12
Poročaj!
Tudi Panatus tablete so Ok (imajo 2 varianti, mi damo 1/2 tab 20 mg 2x dnevno), morda tudi sirup.


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: majda , torek, 20.09.2005 : 20:25:07
Včeraj sem ji začela poleg zdravil in meda dajati tudi sirup-trpotčev,in je danes že veliko boljša,po 5 dnevih je zalajala in sem bila presrečna,saj greva v soboto v Zagorje in upam,da bo do takrat popolnoma zdrava.Naj povem,da je danes ko je kihala,iz nosa pritekel smrkelj,kar pomeni da se čisti.Nekje sem slišala,da so zdravila za živali enaka kot za ljudi samo pod drugim imenom,saj poznam kar nekaj ljudi,ki dajejo psom ista zdavila,kot ji jemljejo sami samo manjšo dozo.Kaj veste o tem.

LP.Majda :D


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Lanabela , sreda, 21.09.2005 : 19:37:41
A misliš v Zagorje na ruševinarski izpit?Sicer me nič ne briga, ampak verjetno ni slučaj, da se kužni kašelj zelo pogosto širi ravno po ruševinarskih taborih in izpitih. drugi tekmovalci so vsaj toliko uvidevni, da imajo psa toliko časa doma, da ni več kužen.


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: oliver , sreda, 21.09.2005 : 19:43:07
Majda, pes je kužen - torej lahko okužbi druge pse še 10-14 dni po prenehanju kašljanja. Zato bi bilo boljše, da se izpitov ne udeležiš, saj se okužba zelo hitro prenaša s psa na psa. Sedaj pred vsemi preizkušnjami res ni najbolj primeren čas, da se kužni kašelj razširi.
Nekaj strani nazaj je tekst o kužnem kašlju, ki sem ga napisala pred dvema letoma, ko smo imeli epidemijo. Prosim preberi!
Za katera zdravila sprašuješ?
Lp K


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: didi , sreda, 21.09.2005 : 21:04:14
To je res da se ta kužni kašelj zelo širi. Moja je pred enim tednom nehala kašljati,ampak jo še štirinajst dni ne bom peljala ven,da ne bo v stiku z drugimi psi,ker vem,da je še vedno kužna. Tako da ne hodit s psi ven,ki so kužni, ker se ta virus noro širi. No pa še nekaj bom vas vprašala. V bistvu ne spada to vprašanje sem ampak vseeno. Moja psička ima gumijasto igračko, ki cvili no v bistvu piska.In kaj dela ona. Ona se zraven joče ko nosi to igračo in to zelo.Kaj mislite zakaj to dela? Mogoče,ker igračka piska in misli da joče ali zakaj? Kaj mislite?


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: oliver , sreda, 21.09.2005 : 21:24:46
Res ne sodi v to temo, ampak to počne z piskajočimi igračkami večina psov, tudi moj. 
Lp K


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: didi , sreda, 21.09.2005 : 23:05:24
Mogoče res samo moj drugi pes pa je prav nor na piskajoče igrače in nič ne cvili. Mogoče ona misli,da se igrača joče. No saj je vseeno. Hvala in lp...


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: majda , četrtek, 22.09.2005 : 07:28:07
Oliver v četrtek sem bila pri vet.Matkotu psico je pregledal in rekel da ni kužni kašelj,da je viroza dobila je injekcijo in antibiotike,res pa je da sta bila 2 psa v našem društvu bolana,bila sta pri vet.,kjer je prav tako bila diagnoza viroza.Ja v soboto mislim iti na izpit.Za zdravila,lekadol naprosen in razna podobna protibolečinska ki jih uporabljamo ljudje.Naj povem,da je psica cel teden v karanteni in je danes v redu razen rahlega pokašljevanja.KAJ misliš.

LP.Majda


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: majda , četrtek, 22.09.2005 : 08:29:03
Pa še nekaj--občutek imam,da nas hočejo vete.zavajati ko pravijo da ni kužni kašelj in da je viroza.Sama sem vprašala ali je kužni kašelj pa je rekla da ni,da je viroza in da ni nalezlivo.Sedaj pa berem in slišim da je kar veliko psov bolanih.Zakaj tako''

Majda


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: oliver , četrtek, 22.09.2005 : 11:46:33
Majda ali si si prebrala moj sestavek o kužnem kašlju. Kužni kašelj namreč lahko povzroča 5 različnih virusov, bakterija Bordetela in mikoplasma, tako da je  kompleksna okužba. Tako da vsako leto ni enaka kombinacija. Najpogosteje pa je res vzrok Bordetela in virus parainfluence.
Seveda se lahko reče da je kužni kašelj viroza?! Če niso delali mikrobiološke preiskave je težko reči, da Bordetela ni vzrok. Da viroze niso nalezljive, ne bi rekla?
Lahko se primerja z gripo pri človeku, samo da se še hitreje širi med psi.
Seveda ni nujno da se vsak pes, ki pride v stik z psom, ki je bolan okuži, tudi pri ljudeh ne zboli vsak.
Če psica še vedno kašlja je kužna za ostale. Če boš šla na izpit ti svetujem, da se psica ne druži z ostalimi in da vsekakor ne pije iz iste posode kot drugi in da ne posojaš drugim igrač. Saj je to najpogostejši način prenosa, s slino in izdihanim zrakom.
LP K




Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: majda , četrtek, 22.09.2005 : 11:52:49
 Katja hvala, bom upoštevala tvoj nasvet.

LP.Majda


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Lanabela , četrtek, 22.09.2005 : 11:53:34
Je moralo biti nekaj hudo nalezljivega in to nekaj so zelo verjetno staknili na taboru (tudi naša udeleženka je prinesla zadevo od tam) Tako da je po moje čisto vseeno če greš na izpit (zaradi drugih mislim,  ali je psica  sposobna delati boš morala presoditi sama) Večina psov, ki bodo tam je zadevo ali že prebolela, ali jo pravkar prebolevajo ali pa so imuni.

Je pa zanimivo, čisto vse izbruhe kužnega kašlja, ki so jih dobile tudi moje psice (tok tok, letos še ne kašljajo) so posredno ali neposreno prišle iz ruševinarskih taborov in izpitov. Zgleda, da so udeleženci tako zagreti, da nikakor nočejo zamuditi nobenega roka ali prireditve, zaradi enega majhnega kašlja že ne


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: oliver , četrtek, 22.09.2005 : 11:58:19
Lanabela, glede na to da je bilo več kot polovica sodelujožih iz tujine je mogoče letošnji kužni kašelj (vsaj med reševalci) tudi uvožen.
Kot si že napisala večina je že bila izpostavljena, je pa boljše preprečiti in mogoče kateremu psu okužbo prihraniti.
Lp Katja


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: majda , četrtek, 22.09.2005 : 19:17:45
Lanabela jaz na taboru letos nisem bila- na Talanu pa sem bila kot marker,psica je ostala doma.verjetno se je okužila od kolegov iz društva.Sedaj ko je bolana pa strikno pazim,da ni v stiku z drugimi psi toliko sem pa že odgovorna.Za izpit se bom jutri odločila saj konec koncev sta še letos dva termina in še leto 2006 in naprej.
LP.Majda


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Geia , sreda, 30.11.2005 : 14:24:38
Zdravo,

če slučajno koga zanima - 20. 11. smo bili na razstavi v Vrtojbi, kjer je moja Sena najverjetneje "pobrala" kužni kašelj. Zaradi opisa/prispevka, ki ga je v tej rubriki napisala oliver, sem zadevo hitro prepoznala in psičko peljala k veterinarju. Zadeva ni pretirano huda in se sicer pozdravi tudi sama od sebe, vendar je bil obisk pri veterinarju koristen, ker je dobila injekcijo proti vnetju in bolečini. Ta ji je olajšala dihanje (vnet sapnik), tako, da je nehala kašljat in zraven bljuvat gosto peno/slino. Sedaj jemlje otroške tabletke Panatus proti kašlju, ki ji zelo pomagajo. Tako, smo za kakšne 2- 3 tedne dobri in ne bomo hodili "med kužke", ker nikomur ne privoščimo neprespane in "pobruhane" noči, kot smo jo imeli v nedeljo mi.

Lep pozdrav,
Geia


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: oliver , četrtek, 01.12.2005 : 00:51:07
Me veseli, da je bil moj prispevek koristen.
Ja sedaj je 10 dni, še kakšnih 10 dni naj se ne druži s psi, potem pa bo OK.
LP K


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Primavera , četrtek, 01.12.2005 : 00:57:27

Moji psici je pred leti zelo pomagal Fluimukan pri kužnem kašlju.


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Babalu , ponedeljek, 05.12.2005 : 10:49:59
Mene pa zanima koliko je cepivo proti "kuznemu kaslju" res efektivno....proizvajalci(kot npr. nobivac) zagotavljajo eno letno odpornost. Ker so bili primeri tudi na razstavi v Zg,drugi pa ste omenili tudi v Vrtojbi malo razmisljam ce ni pametno cepit....po drugi strani pa bolezen ni tako huda(ce se seveda ne razvije bakterijska okuzba)in v vecini knjig in clankov pise da mine v 2-3 tednih.Kaj ostali menite?
Lp


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: AIKA B , ponedeljek, 05.12.2005 : 11:19:12
Ojla,

Imam eno vprašanje glede kužnega kašlja. Z Baloojem sem bila v Vrtojbi, oba dni v Zagrebu in včeraj še v Welsu. Vem da je kar nekaj psov, ki so bili v Vrtojbi in ZG zbolelo. Baloo ne kašlja, ne bruha, ne teče mu iz nosa...
Je pa včeraj popoldne začel kihat. Je lahko tudi to znak da se je okužil?
Vsako leto je redno cepljen (letos je bil julija) in kolikor vem naj bi bilo v tem kombiniranem cepivu tudi za kužni kašelj!

lp


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Babalu , ponedeljek, 05.12.2005 : 11:49:55
Meni se pa zdi (ce je bil cepljen z nobivacovi produkti) da cepiva za kuzni traheobronhitis NI v navadnem koktailu....
Drugace pa ce in dokler samo kaslja ni panike- naj pociva,kaksen dodatek C vitamina in panatus tablete,ce pa se mu dvigne temperatura,postane apaticen in ima viden izcedek iz nosa je boljse it do veta.Tam bo dobil antibiotike proti verjetni se bakterijski okuzbi dihal.
http://www.klinikaloka.com/kuzni_kaselj_psov.htm se mi zdi na tem linku vse lepo opisano


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: AIKA B , ponedeljek, 05.12.2005 : 12:18:14
Balu hvala za odgovor in za link.
Ne vem če je okužen zato ker ne kašlja ampak samo kiha.

Bom počakala še kakšen dan pa če ne bo bolje bomo šli do veta!

lp


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 05.12.2005 : 13:41:00
problem pri cepivu je, da niso vključeni vsi možni povzročitelji kužnega kašlja, ampak samo najpogostejši. dozdeva se mi, da v vseh cepivih tudi niso isti, a tega nisem natančno preverjala. letos so bile moje psice v stiku z bolnimi psi, pa so samo malo pohrkale ali nekajkrat kihnile, zbolele pa ni nobena.


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 05.12.2005 : 17:07:50
Hehehe, ni kaj, ta cepljenja so res... Moj pes ze lep cas ni bil cepljen proti kuznemu kaslju-in ga tudi fasal ni. Pravzaprav mislim da ga nikoli ni imel.


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Franka , ponedeljek, 05.12.2005 : 21:50:58
Jaz tudi vedela nisem da se lahko psa cepi proti tem.
Tudi jaz svojega nisem cepila. Toda malo mi je danes kašljal ko sva prišla domov (mrzlo-toplo).


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Lanabela , torek, 06.12.2005 : 15:24:15
saj, če imaš samo enega psa, ki se itak ne druži veliko z neznanimi psi je vse ena figa če ga ne cepiš. moje psice pa so zelo veliko v družbi znanih in neznanih psov, zelo pogosto so tam, kjer se zbere veliko psov na majhnem prostoru, tako da so bile epizodice z kužnim kašljem preden je bilo na voljo cepivo neizogibne. res je sicer, da nikoli ni bilo nič pretirano hudega, še k veterinarju nisem šla nikoli, vendar je bilo vseeno nagnusno. Kar predstavljajte si, kako 6 psic zboleva lepo ena za drugo v razmiku po par dni, kašljajo kot odtrgane, jaz pa letam za njimi in po hiši brišem sluzaste izpljunke. fuj. Zadeva traja najmanj 6 tednov preden so vse zdrave + še 10 dni ko zaradi prijaznosti do drugih psov ne smejo v družbo...V mojem primeru je bilo cepivo pravo olajšanje, vsem pomankljivostim navkljub.


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: Nanook , torek, 06.12.2005 : 15:26:25
Ja, mi se redno druzimo s potepuhci tu naokrog. Sploh tistimi, ki so mu vsec. Ima kar redne stike s psi, nic se bat, da je izoliran.


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: PetraS , torek, 06.12.2005 : 23:53:03
Ali kdo ve ali se lahko mačji kašelj prenese na psa?


Naslov: Re: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Poslano od: aska2005 , nedelja, 12.02.2006 : 15:09:50
ojla...sem prebrala vaše poste. Moja je imela probleme s kašljanjem že poleti, pa sva obiskali vetije, pa je sploh niso resno jemali, dokler ni pljučnice dobila. Šele potem so bolj resno jo vzeli in dali kri v pregled in ugotovili bakterijo (ki povzroča pljučnico), katero prenašajo klopi.  V januarju je imela kontrolo in so izvidi pokazali, da tiste bakterije naj ne bi bilo več. Včeraj pa spet začela je kašljati, bruha nič. Dajem ji čaj, med in limono.  Imate kak predlog?