mojpes.net

o psih => zdravje => Sporočilo, začeto od: Kimi* , četrtek, 15.06.2006 : 12:24:21



Naslov: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , četrtek, 15.06.2006 : 12:24:21
Ker nisem zasledila teme o reverse sneezing jo odpiram na tem mestu - če je že odprta se opravičujem.

Moja psička je imela lansko leto nekajkrat 'dihalni napad' seveda smo bili panični in smo mislili da ima kaj v sapniku in da se duši. Stvar sem raziskala in ugotovila da gre lahko za RS kar je potrdil tudi veterinar. Čez zimo so se ti napadi umirili, pred ca 2 tedni pa so se zopet začeli, tokrat malo pogosteje. Zanima me če ima kdo izkušnje s tem. Na veterini so rekli da ni razloga za preplah ampak glede na pogostost napadov me že prav skrbi.

Če ima kdo izkušnje z RS bom zelo vesela če jih deli z mano.

LPK



Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Uma , četrtek, 15.06.2006 : 12:27:41
Kako pa to izgleda tocno, malo me spominja na to, kar se moji psicki dogaja obcasno, le da mi nismo nic hodili k veterinarju.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Maja. , četrtek, 15.06.2006 : 12:40:52
Kako pa to izgleda?


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , četrtek, 15.06.2006 : 12:48:26
U bistvu zgleda grozno kot da se duši in se bo vsak čas zadušila, ampak za psička baje ni tako grozno kot zgleda (vsaj tako piše v literaturi ki sem jo zasledila). Je pa to nekako obratno od kihanja namesto da kiha vleče vase - sploh ne znam drugače razložiti.  To traja nekaj trenutkov nato se umiri in je normalno igriva, kot da se sploh nič nebi zgodilo. Med napadom ima iztegnjen vrat kot bi se borila za sapo in jaz jo narahlo masiram.

LPK



Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Maja. , četrtek, 15.06.2006 : 12:57:22
Pa zraven hrope?

To se baje pogosto dogaja pri buldogih. Pri obeh mojih sem to že opazila, ampak le 1x letno-v glavnem zelo poredko. Vzreditelj mi je rekel, da je treba dat mokro brisačo na tilnik in da se to navadno dogaja, če se pes pregreje. Ampak ko jaz zmočim brisačo, že vse mine.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: rožica , četrtek, 15.06.2006 : 13:02:12
Kimi, to se dogaja pri mojem 16 letnem mešancu, približno enkrat dnevno, neodvisno od letnega časa. Traja približno 10 sekund, nato je vse normalno. Veterinar mi je rekel, da se to pogosto dogaja pri starejših psih, da pa vzroka za to ne vedo. Predlagal mi je, da mu v tistem trenutku pihnem v nos. No, to je bolj težko izvedljivo, glede na to, da traja 10 sekund. Mu pa pomaga, če je ravno zraven mene, da ga rahlo (ampak res rahlo) stisnem za grlo pod gobčkom. V trenutku preneha.

Lp, Urša


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , četrtek, 15.06.2006 : 13:10:18
Ja tudi hrope zraven.

A da se pregreje? Možno ker pri nas se vedno to dogaja ko je toplo, pozimi ni imela napada.

Pri nas je bil prvi napad zelo dolg (takrat je mene skoraj kap - sem vmes klicala na lokalno veterino in vprašala kaj naj naredim da ji pomagam pa so mi rekli naj jo peljem v LJ, torej 1 uro vožnje za psa ki se duši - katastrofa) sedaj pa so tako kratki (par sekudn) da tudi jaz nebi imela časa zmočiti brisače. Sem pa zaledila da božanje po vratu psa sprosti in ker vidi da jaz nisem panična tudi ona ni.

So pa menda napadi pogostejši pri pasmah s potlačenimi gobčki.

LPK


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , četrtek, 15.06.2006 : 13:21:07
To mi je pa kar malo čudno?? Praviš da vsak dan in na veterini ne poiščejo razloga zakaj? Meni so svetovali da dokler je redko je OK če bodo pa napadi pogostejši pa moram iti do internista, ki ima s tem več izkušenj in to tudi nameravam če se stanje ne bo izboljšalo. Baje da tudi alergije lahko povzročajo takšne napade oz. jih izzovejo. Nočem te strašiti ampak vsak dan je res malo prehudo.

Jaz sem npr. dobila nasvet da psički med napadom zatisnem nos da posledično zrak potegne skozi usta. Ko sem to omenila veterinarki je rekla, da ona to svojemu psu nebi nikoli naredila, ker se lahko ustraši in ga zgrabi panika, tako da naj jo raje malo božamo da jo umirim in tako tudi napad hitreje mine.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kalsang , četrtek, 15.06.2006 : 13:44:19
Ej, ta veterinarka pojma nima, kaj govori! Ker ne pozna pasme...

Pes je že itak v paniki, ker ne more dihat, ko ji zatisneš nosnici, pa panika mine, ker  bo morala vdihnit skozi usta, mehko nebo se odlepi od luknjic noska v žrelu in problem je rešen.

Šicuji imajo kratek gobček, mehko nebo pa je daljše. Zato se jim včasih zalepi na dihalni luknjici od noska v žrelu. Kuža kot nor vleče zrak skozi nosek vase, ker ne more dihat, ampak nebo se samo še bolj zalima. Če pa mu zatisneš nosnici, mora potegniti zrak skozi usta, mehko nebo se odlima in stvar je rešena.

Ko je naša Tara imela prvič takšen napad, sem jo pol noči božala, pa panika ni bila nič manjša. No, potem sem izvedela za to finto in stvar je rešena v par sekundah. Če se mehko nebo res dobro prime, lahko takšen napad traja cele ure, da ne opisujem, v kakšni paniki je pes. Ko izvedem ta manever, napad zelo hitro mine, Tara me pa celo polubčka. Kje je tu kakšna panika? Zaradi mojega posega sigurno ne.

Zdaj v bistvu Tara že ve, kako ji bom pomagala, zato mirno sama stoji in čaka, da ji zatisnem nosnici. In to čeprav teh napadov nima pogosto. Enkrat do dvakrat na leto.

Veterinarji lahko posredujejo samo tako, da skrajšajo mehko nebo, ampak to samo v zelo hudih primerih. Priporočam ti, da se po nasvet obrneš na dr. Viceta Zaninoviča. Našo pasmo zelo dobro pozna in ti bo vse razložil. Ko sem se jaz prvič srečala s tem problemom, sem imela srečo, da sem šla k njemu. Postopal je zelo korektno. Se prepričal, če je s sapnikom vse v redu, potem pa mi je razložil specifike pasme.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Uma , četrtek, 15.06.2006 : 13:51:07
Ja, potem pa se to dogaja tudi moji Arwen, mislim zgodilo se je enih 2x v teh 4 mesecih odkar jo imam, mine pa v 15-20 sekundah. Jaz v bistvu nisem delala s tega nobene panike, ker je bilo obakrat zelo kratko, ampak sem predvidevala da je spet kaksen prah jedla in se ji je to zgodilo, mozno pa je da je kaj taksnega tudi.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kalsang , četrtek, 15.06.2006 : 13:54:50
Probi naslednjič zatisniti nosnice, pa boš videla, pri čem si...

A danes prideš?


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: babyjazz , četrtek, 15.06.2006 : 13:55:30
zanimiva tale težava. Jaz imam whippeta pa iste probleme (vsaj sklepam, da je to to). Sem pa ugotovila, da se mu pojavlja kadar dobi kakšen priboljšek iz govejega mesa (suha pljučka, sapniki..). In to lovljenje sape se mu pojavlja samo ponoči.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kalsang , četrtek, 15.06.2006 : 13:57:30
Hecno je, res, ker v bistvu sploh ni nekega vzorca, ne moreš predvidevat. Pri nas je vsakič drugače.

Je pa enostavna, mehanska zadeva. Nobene tragedije.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , četrtek, 15.06.2006 : 14:08:04
Ne boš verjela, da sem ta nasvet dobila ravno v njegovi ambulanti, ne pa od njega in veterinarka je na posvet poklicala celo še eno veterinarko in so bile istega mnenja.

Mi je pa ravno sedaj, ko sem to ponovno omenila pri pregledu oči dr. Zemljič svetoval, da če se bodo napadi stopnjevali obiščem prav G. Zaninoviča in to imam tudi v planu.

Pa mogoče veš kaj je takšen napad spodbudilo pri Tari? Ali gre res samo za podaljšano mehko nebo ali so še kakšni drugi dejavniki? Lina se je npr. včeraj zjutraj zbudila, malo pretegnila potem pa je sledil napad in to mi je najbolj grozno, ker se zgodi brez razloga? Aja a je imela Tara napad tudi ko je bila še mladiček? Lina je imela prvega pri ca 4 mesecih in od takrat do danes vsega skupaj ca 6 napadov (od tega 3 v zadnjih tednih).

Kako pa je pregledal če je s sapnikom vse OK? Ali gre za kakšno slikanje ali samo na otip?

LPK


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , četrtek, 15.06.2006 : 14:12:25
babyjaz meni so ravno sedaj rekli da lahko napad izzove tudi alergija tako da poskusi ukiniti priboljške iz govejega mesa in boš videla če ima vseeno napade.

LPK


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: babyjazz , četrtek, 15.06.2006 : 14:15:32
ja sva jih (po nekaj neprespanih nočeh) črtala s seznama priboljškov. Tako, da je zdaj mir. Zaenkrat. 
Tok, tok. Trkam po mizi.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: bina , četrtek, 15.06.2006 : 14:43:43
To se pojavlja tudi pri Bini. Jaz sem vedno sklepala, da ji je voda prišla v smrček (ker včasih ima nekaj kapljic na smrčku)  :-[ Se ji pa pojavlja nekajkrat letno. Nisem pa nikoli ugotovila, zakaj in kdaj ima to...


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , četrtek, 15.06.2006 : 15:30:03
Kimi, to včasih imenujejo tudi back sneezing.

Bi pa jaz vseeno malo več pozornosti namenila, če bi ti. "reverse sneezing" spremljalo še kakšno slabo počutje psa. Lani poleti, je Ori začel dobivati te napade. Ko sem raziskala celo literaturo in obrnila cel internet ter povprašala o tem vse ljudi, katerim zaupam, kar se pasjih vprašanj tiče, sem prišla do spoznanja, da gre morda za reverse sneezing. Ko sem to omenila, na eni priznani Lj kliniki, so me debelo gledali, saj za to še slišali niso ::) Katastrofa. Ker pa se je Ori počasi začel tudi umirjati in je dobila žalosten pogled, sem vedela, da ne more biti le reverse sneezing. Čez smo dali 5!! veterinarjev. Na koncu se je izkazalo, da ima pes gronolom, ki je povzročal te napade! Ko smo odtsranili zobek, so se napadi nehali (mogoče se kakšen mesec pojavi kakšen) in moj Ori je spet zaživel.

Tudi dandanes Ori dobi sem pa tja kakšen napad. Ampak traja zelo malo časa (par sekund) pa še to max 1-2 na mesec (pa ne vedno). Torej gre bolj za razburjenje...če pa so ti napadi pogosti, pa jaz vseeno ne bi zadeve pustila na miru! Zelo pa pomga, če si ti zraven psa popolnoma miren (s časoma rataš, ker veš da ni nič hudega, čeprav tako grozno zgleda) in mu samo pomirjujoče rešeč: vse je vredu ...Jaz sem tudi včasih Oriju pokrila nosnice itd. pa sem ugotovila, da zdaj najbolj pomaga, če mu dam narahlo! roko na "grlo" in drugo na glavico, in samo rečem da je vse vredu. Ori se takoj pomiri in napad mine.

lp,
Diana


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , petek, 16.06.2006 : 10:08:52
Kalsang ali je Vicet Zaninivić starejši ali mlajši? Meni so namreč dali na recepciji vizitko od dr. Pavo Zaninovića sedaj pa ne vem h komu na grem.

Mel ali je imel Ori takrat vsak dan napad?

Lina je imela včeraj zvečer spet napad (ko sem ji zaprla nosnici je ratala panična, napad pa je minil), pa danes zjutraj je tudi nakazovala na to vendar je takoj minilo.

LPK



Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , petek, 16.06.2006 : 10:22:45
Kimi, koliko časa traja napad? Zakaj greš pa ravno k Zaninoviču? Ori je imel napade vsak dan, ko sem jaz prišla domov. Se pa ni začelo z dnevnimi napadi, ampak se je stopnjevalo.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , petek, 16.06.2006 : 10:33:50
Napad traja par sekund, včeraj npr. je trajal malo dlje ne vem mogoče 20 - 30 sekund. Saj tudi Lina ni imela vsak dan napada ampak se očitno stopnjuje in sedaj je imela že 3 napade v tem tednu.

H Zaninoviču grem zato, ker sem zelo zadovoljna z njim, no u bistvu z njihovim oftamologom in posledično jim zaupam. Pa tudi če kot pravi Kalsang dobro pozna pasmo mu zaenkrat zaupala. Drugače se pa ne ustavim in če se mi ne bo zdelo da so naredili vse kar je v njihovi moči bom šla seveda naprej. Pri Lini me nič ne ustavi, tudi oči smo pregledali pri obeh najboljših oftamologih in šele ko sta oba postavila isto diagnozo sem bila mirna.

Kam si pa ti Orija peljala?

LPK


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kalsang , petek, 16.06.2006 : 10:37:34
Mel, Kimi sprašuje za Zaninoviča tudi zaradi mojega prejšnjega posta.

Vice Zaninovič je mlajši. Se dobro spozna na šicuje in njihove karakteristike. Ti "napadi" so zelo pogosto povezani s tem, da imajo kratek gobček in dolgo mehko nebo -  kar sem že prej napisala. Če je vzrok samo to, ni nič bolezenskega, ampak čista mehanika.

Mel, to, kar sprašuješ je vse razloženo v mojem prejšnjem postu.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , petek, 16.06.2006 : 10:38:00
Jaz sem Orija peljala k Matkotu, pred tem sem bila na eni Lj privat kliniki (ne vem, če lahko sem napišem) pa ko sem videla da tavajo v temi sem šla k Matkotu.
Ali doživi napad samo ko je razburjena, ali ga doživi tudi iz nič? Kako se pa drugače počuti/obnaša?

Če že greš k Zaninoviču bi šla jaz k Pavotu in nobenemu drugemu.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , petek, 16.06.2006 : 10:38:55
Aja, se opravičujem. Če se Vice spozna, pojdi pač k njemu...tega jaz ne vem. ;)


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , petek, 16.06.2006 : 10:58:18
Mislim da pri nas ne gre več samo za mehko nebo in kratek gobček ampak da je posledica česa drugega. Lahko da se tudi motim, upam da se motim ampak glede na to da so napadi pogostejši gremo sigurno na pregled.

Napad je včeraj doživela ko je bila razburjena, včasih ga doživi iz nič, se zjutraj zbudi in ima napad.

LPK



Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kalsang , petek, 16.06.2006 : 11:07:10
Kar na pregled. Vice je Taro temeljito pregledal, da bi ugotovil, kaj je razlog. Takrat so bili vneti mandlji (punca je jedla sneg).

Če so napadi pogosti, potem je treba res dobro pogledati.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , petek, 16.06.2006 : 11:13:48
Sem ravno govorila s kliniko in gremo takoj na pregled,  Lino mi pripeljejo v 1 uri. Res upam da je kakšna malenkost, ker sedaj pa me že malo panika grabi.

Sporočim kaj nam bodo povedali.

LPK


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , petek, 16.06.2006 : 11:26:17
Kimi res sporoči. Men je 5 veterinarjev ugotavljalo, kaj to sproža (vmes so mi ga hotli dat pod narkozo, da pogledajo mehko nebo, pa nisem privolila hvala Bogu), na koncu smo le ugotovili, da je gronolom.

Saj bo vse ok, boš videla!

Čohec mali in lp,
Diana


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , petek, 16.06.2006 : 11:46:40
A mehko nebo se mora pregledati prav pod narkozo?
Upam da ne bo treba, ker jo tudi jaz nebi rada izpostavljala narkozi.

LPK


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , petek, 16.06.2006 : 12:34:41
Kimi ne vem. Meni so takrat predlagali pa nisem privolila. Baje pa, da samo pod narkozo. Vsaj meni so tako rekli.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , petek, 16.06.2006 : 16:29:09
Tako mi smo doma. Malce razočarani   :'( ponovno slišano vse kar sem že vedela in to tako na hitro da če nebi vedela se mi sploh nebi sanjalo o čem je govora.

Pretipal ji je grlo, vrat in ugotovitev je bila zatečen endem - sem 2x vprašala kaj točno to pomeni in dobila odgovor zatečen/ povečan endem, tako da seveda še kar ne vem točno kaj bi to bilo.

Zmeril vročino, poslušal srce baje vse bp in nima nobenih težav z dihanjem  :)

Dobila je inekcijo Hostamox, (sem prav prosila receptorko da gre vprašat kaj je dobila) ker je bil vse expresno hitro in nisem sploh vedela kdaj je dobila inekcijo. Zakaj jo je dobila? Baje za zmanjšanje vnetja oz. da se bo endem zmanjašal - nič jasno spet?

Mogoče gre za alergijo?? To je spet vse kar sem izvedela, verjetno zato ker sem omenila da se je spet pričela praskat še preden sem povedala da je imela vmes že težave s praskanjem je tehnik že dobil navodila da dobimo Medrol.

Tokrat mojih miljon vprašanj in sledenje dr-ja ni obradilo sadov in sem zelo razočarana.

Aja če se napad ponovi ji moram dajti Medrol, če se ne ponovi ni potrebe po tem.

Lina je izmučena od vožnje, moja denarnica se je stanjšala, pa še 1 dan dopusta, vse skupaj za nič.....ah sploh brezveze govorit.

No je pa še druga plat, mogoče ji bo ta čudežna inekcija pomagala in ne bo več tako pogostih napadov  :D in potem le ni bilo vse zaman...torej navijajte za drugo varianto.

LPK

PS: baje je slovensko 'ime' tega tudi smrkanje???


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , sobota, 17.06.2006 : 23:23:21
Kimi, kako je s tamalo?


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , ponedeljek, 19.06.2006 : 09:03:31
Do danes še ni bilo napada in smo seveda zalo veseli :)


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , četrtek, 22.06.2006 : 21:36:44
Kimi kako je? Do kdaj boste na Medrolu?


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , petek, 23.06.2006 : 08:41:13
Pri nas je trenutno super stanje.  :) Napada do danes ni imela in imam kar malo slabo vest, da sem bila tako razočarana nad veterinarjem, ker se je ponovno izkazalo da vedo kaj delajo. Torej razočaranja ni več, je semo še veselje  :D  :D

Medrola ji nisem dala niti enkrat, ker ni bilo potrebe po tem. Dogovorila sva se da dobi medrol samo v primeru ponovnega napada in napada ni bilo torej tudi tabletk ni dobila.

Res sem zelo vesela in seveda ponovno zaupam našemu veterinarju, čeprav sem bila vmes že kar malo obupana in niti pod razno nisem želela zaupati čudežni inekciji. Na napakah se učimo  ;)


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kalsang , petek, 23.06.2006 : 10:30:28
Kimi*, super novica!!!  Res sem vesela za Lino.

Vmes sem od sicer človeškega kirurga izvedela, da je endem v grlu posledica alergije. Na kaj je alergična, to pa je tako težko ugotoviti...

Danes je v Žurnalu kratek članek o imunskem sistemu psov z reklamo za naravne preparate, med katerimi je tudi eden, ki preventivno jača imunski sistem v primeru alergij. Mogoče bi bilo to zate zanimivo. Če ne moreš do Žurnala, mi sporoči in ti članek pošljem


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , petek, 23.06.2006 : 15:21:08
Najlepša hvala Kalsang. Ja sedaj sem pa skoraj 100% da imamo alergijo, bojim se pa da na kakšne cvetke torej skoraj nemogoče ugotoviti :(
Bom šla kupit žurnal, če ga ne dobim te bom pa prosila za članek.

lep pozdravček in en krasen vikend vsem skupaj.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Teski , četrtek, 17.08.2006 : 17:01:19
Nekaj informacij o reverse sneezing:

Gre za pojav, za katerega so značilna obdobja 1 do 2 minutnih krčevitih
vdihov, katerih glavna funkcija je premik izcedka in ostale "umazanije" iz
nosnega dela žrela v ustni, kjer se nato pogoltne. Žival zavzame značilno
držo: iztegnjen vrat, izbuljene oči, odtegnjeni komolci.
Ko živali uspe pogoltniti se napad ustavi.
Z indukcijo (sprožitvijo) refleksa požiranja lahko lastnik napad ustavi.
Najpogosteje se za to uporabi masažo žrelnega področja in kratko zaprtje
nosnic.

Možni vzroki oz. diferencialne diagnoze:
- nasopharingealna obolenja (obolenja nosu in žrela): tujki, paraziti,
dražilci (alergeni - cvetni prah, pršice in drugi, dim, prah,...),
novotvorbe
- obolenja sinusov

Predispozicija določenih živali glede na starost, pasmo, uporabo:
Ker je ta pojav le posledica nekega drugega stanja oz. obolenja in sam po
sebi ne predstavlja obolenja ampak le simptom, je treba upoštevati katero
obolenje ga je povzročilo in katere živali oz. pasme so bolj nagnjene k
njemu. Pri mladih živalih se je treba vprašati, če gre mogoče za kakšno
kongenitalno (prirojeno) obolenje, pri starejših mogoče za kak tumor,
raznovrstna obolenja dihal pri brahicefaličnih (kratkogobčnih) pasmah,
hiperplastični rinitis pri irskem volčjem hrtu in druge. Upoštevati je
potrebno tudi "uporabo" psa - npr. pri uporabi za lov je potrebno pomisliti
na kakšen tujek,...  Pomembno je tudi okolje, kateremu je kuža izpostavljen
- alergeni, onesnaževalci v njem, in ostalo ter izpostavljenost kužnim
obolenjem dihal (na raznih razstavah in prireditvah...).

Samo zdravljenje sestoji iz zdravljenja obolenja oz. stanja, ki je ta
simptom povzročilo.

Povzeto po: Textbook of veterinary internal medicine: diseases of the dog
and cat/ (edited by) Stephen J. Ettinger, Edward C. Feldman. - 5 th edition,
2000 by W:B: Saunders Company

LP, T


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: honki , četrtek, 17.08.2006 : 17:07:17
porkaus ne vem ce tud midva nimava tega. tak cudno je dihal , nisem vedla a kiha al bo bruhal al kaj bo z njim, pol je blo pa vredu, pa v istem dnevu se ene dvakrat zdej pa ze kak teden ne. a se to pojavla cist naklucno?


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Teski , četrtek, 17.08.2006 : 17:23:38
V bistvu gre za nek moteč dejavnik, ki sproži to krčenje, ki služi za odstranjevanje "tujkov" (izcedka, in vsega ostalega kar je navedeno zgoraj) v žrelo, kjer se jih pogoltne in tako odstrani preko prebavil. Gre za spontan - refleksen pojav - kot pri klasičnem kihanju - le da je pri klasičnem kihanju mesto, kjer ta tujek (dražljaj) deluje bolj spredaj v nosnih votlini in sinusih, pri tem pa bolj v zadnjih delih. Lahko je sprožen kot pri človeku zaradi nekega trenutnega dražljaja, ali pa kot posledica kake alergije (kot pri človeku npr. seneni nahod, kjer kihamo celo obdobje) oz. ostalih stanj, ki so v zgornjem postu navedena.

T


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: honki , četrtek, 17.08.2006 : 17:24:53

hvala za obrazlozitev!


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: tanja040 , četrtek, 17.08.2006 : 18:00:38
Jaz sem pa danes prišla iz službe in seveda me je bil moj peso zelo vesel, kot vsak dan.Začel je skakat in migat z repom , kot utrgan.Potem pa kar na enkrat je začel pokašljevati in na koncu se je odkašljal.Trajalo je cca5 sekund.Čez 2 minuti pa se je vse skupaj ponovilo.Je živahen in ješč.Čez eno uro sem šla v trgovino in sem bila hitro doma, ko pa sem stopila v stanovanje je spet pokašljeval. Ali kdo ve kaj bi to bilo? Ali je lahko slabo srce? Je pa star 14 let.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , petek, 25.08.2006 : 15:12:44
Teski, samo kot sem jaz razumela, ko sem drugje brala, lahko napad back sneezinga povzorči tudi "histerija" - veselje, razburjenost...Morda veš kaj o tem?

lp,
Diana


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Sasenka , nedelja, 02.12.2007 : 22:58:38
Midva z Galom imava te "simptome". V enem letu kolikor je star se mu je to ponovilo približno 3x, od zadnjega napada, približno tri tedne nazaj, pa se stopnjuje in se sigurno pojavi vsak 3x na teden. Opažam, da tudi vmes včasih malo težje diha in izgleda kot da bi pohrkaval ali da bi se mu malo kolcalo ali pa da bi imel nekaj v grlu in ne more pogoltniti.  Drugače je živahen in igriv in ne izgleda da bi bilo kaj narobe. Napadi se pojavljajo iz čistega miru, recimo zvečer pred spanjem. Mislim, da ni problem v mehkem nebu, ker tudi, če stisnem nosnici nič ne pomaga. Zelo me skrbi, da je sapnik saj naj bi bila pasma znana po temu, da se pogosto pojavlja zoožan sapnik.
Aja, sem v fazi selitve in v bistvu trenutno živim na dveh koncih kar pomeni da je tudi Gal malo doma, kjer je navajen in malo v novem domu. Ali je možno da bi bilo to stres zaradi novega okolja?

Zanima me kako izgleda pregled sapnika, ali je potrebno psa uspavati. Katerega veterinarja priporočate za tovrstne zadeve, ker ga vsekako peljem na pregled.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kalsang , nedelja, 02.12.2007 : 23:20:18
Pri moji psički so to opravili z rentgenom in sicer pri Zaninoviču v Ljubljani. Če boš šla tja, se naroči pri dr. Pavotu Zaninoviču.

Eden od možnih razlogov za pogostejše napade je lahko tudi prehlad.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: sue_ , ponedeljek, 18.02.2008 : 00:06:00
Tudi pri nas imamo kdaj tak napad in ko se je zgodil prvič me je skoraj kap,ker nisem vedla kaj naj naredim,sem mislila da se bo zadušil.Sem že mislila,da je kaj takega pojedel,da se mu je zaletelo in sem ga stisnila za trebušček*.Potem sem se že bala,da nima kake astme,se zgodi vsake tolk,da dobi napad.Bom probala mu nosek stisnit,ko bo spet dobil napad.

*Pa ne me zdej kregat,ne morem vsega vedet...še :).


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: MaTaAtos , sobota, 23.02.2008 : 21:13:57
ma....atos ima to zadevo tudi že odkar smo ga domov pripeljali. veterinar (na viču  :)) je reku, da je to za mlade pse značilno lahko, naj mu pihnem v smrček, bla bla, nekdo je reku, da psa gladi po grlu...večinoma to pri nas ne pomaga, vsaj če ima kak močnejši "napad", tko kot je blo nekaj časa nazaj, ko se je ene pet minut tam dušil, js sm pa izvajala te prijeme, ki sploh niso pomagali. realno, se poskusim ne sekirat, ker je po tem vedno vse ok in kot da se nič ne bi zgodilo. ga je pa ful grozno gledat k veš da nč ne pomaga.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: lovethor , sobota, 23.02.2008 : 21:58:54
Nam so tudi za Anito rekli:
- da je predebela (takrat je bila res bunkica :P )
- naj ne skrbimo, dokler nič iz nosa ne teče
- da se to manjšim pasmam skoraj vsem dogaja ...

Ko smo imeli Thora na operaciji pri dr. Matku, pa sem ga čusto mimogrede še vprašala glede tega dušenja, pa je popokal babnico, jo dal na rentgen in ugotovil, da so njena pljučka precej boga. Sumil je na kronični bronhitis in jo potem nekaj časa zdravil z injekcijami, zdaj pa smo super. Sicer se še zgodi, ampak tako poredko, da se ne spomnim, kdaj je bilo nazadnje. Včasih pa je bilo ob vsakem navdušenju (ko smo se zbudili, ko sva prišla iz službe, med igro) ali kar tako in pogosto sem res mislila, da mi ne bo več zadihala...

Če pa se že zgodi, pa ji jaz že kar iz navade zamašim nos, da vdihne skozi usta, pa se mi zdi, da je prej mimo.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , nedelja, 24.02.2008 : 12:59:20
Če se to dogaja sem in tja kdaj pa kdaj, potem načeloma ni nič hudega, če pa do tega prihaja dnevno, celo večkrat na dan, potem pa absolutno na pregled k veterinarju.



Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: cac , nedelja, 24.02.2008 : 14:17:30
Pozdravljeni....

Mislim da se to dogaja tudi mojemu borderčku in borderju moje prijateljice (in to obema se je začelo skoraj istočasno, na isti dan)... Sedaj traja že nekaj dni, eni napadi so kratki (par sekund) eni pa daljši in bolj grozni.

Veliko ste mi pomagali na teh straneh, hvala vsem, bom pa šla vseeno k veterinarju jutri, da ga pregleda. Lahko da je od kakega prehlada (psi trenirajo agility, pašo in frisbeeje, in veliko vode popijejo (hladne) po treningih).

lp


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , nedelja, 24.02.2008 : 19:29:32
Ja, to je fajn potem vsaj pogledati. Včasih je lahko težava prehlad oz. vnetje dihalnih poti, lahko celo težave z zobmi ... določeni pa imajo dejansko težave z podaljšanim nebom, ki jih ovira do te mere, da imajo dnevne napade - celo večkrat na dan, kar pa seveda ni ok.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Eva D. , četrtek, 19.06.2008 : 14:20:40
No, izgleda, da ima tudi moj Endy napade RS, sicer diagnoza že ni uradno potrjena s strani veterinarke, ki za to še slišala ni!

Pred 14 dnevi se je zjutraj prebudil iz trdega spanca in pričel na ves glas hropeti - kot bi kaj pogoltnil in bi ga dušilo! Napad je trajal skoraj celo minuto, jaz pa vsa panična, da bo umrl  :'(! Takoj sva šla k veterinarki in ta ga pregleda, pa je rekla, da naj bi imel malce rdeče žrelo, kar je lahko znak prehlada? Naj pa bi razsajal tudi kužni kašelj med psi, tak da je kot preventivo dobil 2 injekciji, ena izmed njiju naj bi mu pomagala sprostiti mišice... Naslednji dan sva morala zopet iti na kontrolo, pa je rekla, da je Endy prehlajen (čeprav ni imel ne vročine, izcedka iz nosa ni bilo, tudi zaspančki v očkah niso bili "gnojni") in zopet je dobil injekcijo  :-[... Spet je rekla, da naj prideva nazaj naslednji dan... No, naslednji dan pa je rekla, da naj ga čuvam in ne vozim več na sprehode in da ne sme biti v stiku z drugimi kužki, ter zopet je dobil 2 injekciji in neke (močne) antibiotike (Cefadroxil)... Potem pa sem ji rekla, da ji nočem "solit" pameti, ampak da Endy ni prehlajen, ker nima nobenih znakov prehlada, pravtako nima kužnega kašlja, ker pri slednjem bi bilo dihanje močno oteženo... omenila sem ji, če je možno, da ima napade reverse sneezinga, ker kuža se obnaša čisto normalo, je zeloo ješč, živahen in vse, napade je dobival samo takrat, kadar je spal (ponavadi zgodaj zjutraj) in ima vse simptome oziroma se med napadi enako obnaša, kot ste opisali tu gor (iztegne vrat, želi priti do sape, pa ne more, glasno hrope, itd.), tak da se mi ni zdelo prav, da je dobival vse te injekcije, če sploh niso vedli kaj mu je... antibiotike sem mu devala 3 dni zapored, nato pa ne več, ker so se pri njem pojavili močni stranski učinki  >:(!

Endy je še vedno živahen kot se za 7-mesečnega shih-tzujčka spodobi, napadi pa... včasih tudi po 5 dni zapored ni ne duha ne sluha o njih, nato pa včasih kak dan celo večkrat zaporedoma (ampak samo takrat, ko spi)! Pač nardim mu tako kot je kalsang napisala, da mu smrček primem dol in res tudi Endyju ta "prijem" pomaga, ker se napad takoj ustavi!

Strah me je samo kadar je sam doma, ko me ni zraven, da bi napad ustavila! Ali je možno, da bi se zaradi tega lahko celo zadušil  :'(?


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , četrtek, 19.06.2008 : 14:33:16
Eva D. če se napadi pojavljajo večkrat ga pelji h drugemu veterinarju - na prvih straneh je kar dosti napisanega. Lina ima še vedno tu in tam kakšen napad, ko jih je imela bolj pogosto smo vzroke iskali drugje in jih našli ter uspešno odpravili.

lpk


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Eva D. , četrtek, 19.06.2008 : 15:21:44
Kimi*, vse napisano sem že prebrala (večkrat), zato sem toliko bolj prepričana, da imava RS. Kakšni pa so bili vzroki za pogoste napade pri Lini, če smem vprašat? Da vem, na kaj naj konec koncev tudi veterinarja opozorim, da bo vedel/a, na kaj mora biti bolj pozoren pri pregledu...


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Lucija_p , četrtek, 19.06.2008 : 15:34:24
Eva D., tudi naša psička ima te napade, pa so nam na slovenjgraški veterinarski postaji predpisali nek inhalator, ki zares pomaga. Imamo ga zraven vedno in če pride do napada zadošča en brizg in se takoj pomiri. Niti ni treba psu "špricnit" direkt v gobček, lahko nastaviš pred gobček roko in brizgneš med gobček in roko...pri naši so se napadi pomirili prej kot pa če smo ji zatiskali ali zmočili nosnice. Meni izgleda kot da pri tem reverse sneezingu pride do nekakšnega krča, te sestavine v inhalatorčku pa sprostijo mišice v grlu in kuža lahko spet normalno zadiha.
Smo pa ugotovili, da se napadi pri naši psički začnejo v času cvetnega praha in košnje trav...tako da je verjetno vzrok alergija.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Kimi* , četrtek, 19.06.2008 : 15:35:08
Takrat ko je bilo najhuje je bil krivec povečan endem v grlu, kar lahko povzroči tudi alergija. Drugače pa jaz nisem nikoli našla nekega pametnega vzroka, vedno se je začelo kar iz nič ??? Včasih je zjutraj vstala in imela napad, drugič je počivala, tretjič je norela...vedno drugače.
Je pa tudi mene grabila panika da bo imela napad ko me ne bo doma in ji ne bo mogle nihlče pomagati...pa ga je imela mogoče parkrat v varstvu in so 'varuške' lepo odreagirale - zatisnili so nosnice in je bilo OK. Če ga je mela kdaj ko je bila sama ne vem. Me je pa veterinar potolažil da res ni smrtno nevarno...je pa sigurno zelo stresno.
Če se ti zdi prepogosto ga pelji na pregled....Name je Lina takrat prvič in zadnjič zarenčala, ko sem jo hotela pobožati po vratu...sicer mi je zraven lizala roko, ampak sem takoj vedela da to ni normalno in da ji mora biti res hudo, da ji grem na živce....pa smo šle na veterino in zadeva je bila takoj rešena.

lpk


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Teski , četrtek, 19.06.2008 : 16:59:05


Možni vzroki oz. diferencialne diagnoze:
- nasopharingealna obolenja (obolenja nosu in žrela): tujki, paraziti,
dražilci (alergeni - cvetni prah, pršice in drugi, dim, prah,...),
novotvorbe
- obolenja sinusov

Predispozicija določenih živali glede na starost, pasmo, uporabo:
Ker je ta pojav le posledica nekega drugega stanja oz. obolenja in sam po
sebi ne predstavlja obolenja ampak le simptom, je treba upoštevati katero
obolenje ga je povzročilo in katere živali oz. pasme so bolj nagnjene k
njemu. Pri mladih živalih se je treba vprašati, če gre mogoče za kakšno
kongenitalno (prirojeno) obolenje, pri starejših mogoče za kak tumor,
raznovrstna obolenja dihal pri brahicefaličnih (kratkogobčnih) pasmah,
hiperplastični rinitis pri irskem volčjem hrtu in druge. Upoštevati je
potrebno tudi "uporabo" psa - npr. pri uporabi za lov je potrebno pomisliti
na kakšen tujek,...  Pomembno je tudi okolje, kateremu je kuža izpostavljen
- alergeni, onesnaževalci v njem, in ostalo ter izpostavljenost kužnim
obolenjem dihal (na raznih razstavah in prireditvah...).

Samo zdravljenje sestoji iz zdravljenja obolenja oz. stanja, ki je ta
simptom povzročilo.

Povzeto po: Textbook of veterinary internal medicine: diseases of the dog
and cat/ (edited by) Stephen J. Ettinger, Edward C. Feldman. - 5 th edition,
2000 by W:B: Saunders Company

LP, T


Reverse sneezing, kot sem že zgoraj omenila, ni obolenje, temveč simptom. Kateri je osnovni vzrok pa je treba potem ugotoviti. Tako, da je lahko primarni vzrok tega simptoma tudi kužni kašelj.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: nanica , ponedeljek, 03.11.2008 : 18:25:19
Pozdravljene.
sama imam mešanko posvojeno iz zavetišča. Imam jo tri tedne, v tem času pa sem opazila napade. najprej sem mislila da ji dela slabo, sele prejšnji teden pa sem na prehodu opazila da ji pravzaprav ne dela slabo ampak da hlasta za zrakom. Najprej sem mislila da je oprsnica, ampak sem opazila da je ne nikamor pritiska oz ne vleče. Glede RS me zanima kako je pri vaših psih? Ali vlečejo zrak skozi nos??
Moja namreč vleče skozi napol odprta usta. Prvič se je to zgodilo sredi noči, nato dvakrat v avtu, sedaj pa mislim da je vse pogosteje. Po pol ure sprehoda več napadov zapored in tudi po 2 minutah sprehoda navsezgodaj zjutraj.
Nebi rada delala panike vendar to meni ni normalno, nebi pa rada letela k veterinarju zato me zanima kaj mislite.
Vem da je veliko napisanega ampak kot sem prebrala naj bi vaši vlekli zrak skozi nos, moja pa skozi usta.

Najlepša hvala za vaše odgovore  :)
Lep pozdrav


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Nika2 , sreda, 05.11.2008 : 23:24:36
Pozdravljene.
sama imam mešanko posvojeno iz zavetišča. Imam jo tri tedne, v tem času pa sem opazila napade. najprej sem mislila da ji dela slabo, sele prejšnji teden pa sem na prehodu opazila da ji pravzaprav ne dela slabo ampak da hlasta za zrakom. Najprej sem mislila da je oprsnica, ampak sem opazila da je ne nikamor pritiska oz ne vleče. Glede RS me zanima kako je pri vaših psih? Ali vlečejo zrak skozi nos??
Moja namreč vleče skozi napol odprta usta. Prvič se je to zgodilo sredi noči, nato dvakrat v avtu, sedaj pa mislim da je vse pogosteje. Po pol ure sprehoda več napadov zapored in tudi po 2 minutah sprehoda navsezgodaj zjutraj.
Nebi rada delala panike vendar to meni ni normalno, nebi pa rada letela k veterinarju zato me zanima kaj mislite.
Vem da je veliko napisanega ampak kot sem prebrala naj bi vaši vlekli zrak skozi nos, moja pa skozi usta.

Najlepša hvala za vaše odgovore  :)
Lep pozdrav

Sem zlahta od Nanice ...
Nanica je psicko peljala k vetu, pa niso nic pametnega pogruntali. Pravi, da bo treba raziskati, kaj je vzrok, zato bo sla na slikanje. Hmm, za reverse sneezing pa tudi najbrz ni se slisal, hehe ...
Danes je nanica dobila se mnenje druge veterinarke, ki je rekla, da je mogoce reverse sneezing in prav tako svetovala slikanje. Psicke gre torej najprej na slikanje, potem pa bomo videli ...

A ima kdo vseeno se kaksen predlog za nanico?


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , sreda, 05.11.2008 : 23:29:38
Ja, meni se je tudi že zgodilo, da 3 veterinarji niso slišali za RS, in so me vsi trije prav čukasto gledali, o čem hudiča jaz  to govorim.  ::)
Sicer je bil pri mojemu razlog za RS gronolom na enem zobku, po tem se je tudi RS umiril in se mu zgodi le še včasih, recimo največ 1x na mesec, ampak to pa ni nobena panika.

Če gre na slikanje, slikajte še zobke - ne vem koliko je stara psička? Predvidevam pa, da bodo preverjali kako podaljšano je nebo. Običajno je to največkrat vzrok.


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Nika2 , sreda, 05.11.2008 : 23:47:01
Sicer bo vec napisala nanica, ko bo uspela priti do racunalnika.

Mel, hvala ti za odgovor. Mislim, da psicka ni stara vec kot 1 leto (ej nanica, ne bit jezna, ce sem jo nehote postarala).

Jaz sama se sicer na pse ne spoznam (sej veste, da sem bolj macja, a ne, hihi), z zanimio je brati, da je lahko vzrok za reverse sneezing tudi granolom na zobku ipd.
Ko omenjate podaljsano nebo (sicer ne vem, kako to izgleda), mi je prislo na pamet, da ima psicka od nanice neko posebnost - spodnjo celjust ima za malenkost daljso od zgornje. V stilu horjulskega Morota ... No, jasno, da ne v taki meri. Ampak kot razumem, so lahko fizicne anomalije prav tako vzrok za reverse sneezing ...

Psicka je sicer vceraj dobila Medrol, da bi izkljucili alergoloske vzroke. A na zalost je Medrol nanjo vplival zelo slabo - bila je 'zadeta'. Veti se cudijo in pravijo, da Medrol ne bi smel biti vzrok za to.

Ker se je nanica posteno ustrasila, bo cimprej sla s psicko na slikanje. Potem bomo videli, ce bodo kaj pametnega pogruntali.

Mel, a smem vprasati, kje so zdravili tvojo psicko? Sprasujem za vsak primer, ker sumim, da se bo nanica morala kaj kmalu kam dlje zapeljati po pomoc - definitivno izven severno-primorske regije :(



Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , četrtek, 06.11.2008 : 00:05:38
Vzrokov za RS je lahko zelo veliko. Pri mojemu psičku ;) je bil res vzrok granolom na zgornjem zobku, kar je vplivalo na "nosno" kost in  smrček in posledično "zatikanje". Običajno pa je, kot sem kasneje izvedela, vzrok podaljšano nebo, ki je lahko tudi posledica nepravilnega gobčka (kot v vašem primeru), še posebej pogost pa je RS pri psih s potlačenim gobčkom, ker gre za anomalijo gobčka. Torej, veliko možnosti je. Jaz sem najprej zdravila v Ljubljani, zamenjala kar nekaj veterinarjev in potem zgubila živce, ko sem videla, da se nobenemu niti sanja ne, kaj je s psom in odšla do dr. Matkota, ki je porihtal vse težave. Takoj je posumil na zob, kot drugo možnost je omenil tudi možnost neke bakterije v smrčku, ki botruje tem težavam, pa še tretjo opcijo je omenil, ki pa sem že žal pozabila, kaj naj bi bila. :-[

Medrol ... hm, ja, me sploh ne čudi reakcija psičke, niti najmanj, me pa čudi, zakaj veterinarje preseneča. ::)

Držim pesti, da hitro ugotovite, kaj nagaja mali kosmatinki.



Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Nika2 , četrtek, 06.11.2008 : 00:55:02
Hvala ti, Mel!

Bova porocali, kako bo :)

Hja, tudi mene je enkrat Matko ze resil, ko sem tja peljala enega zavrzenega psicka ;)
Se pravi, da je tudi za take stvari dobro iti do njega.

 


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , četrtek, 06.11.2008 : 01:00:30
Jp, definitivno ;)

Sporoči ja, prosim.  :)


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: nanica , četrtek, 06.11.2008 : 15:36:30
Zivjo.

Mel najlepša ti hvala za odgovore.
Torej ja psička je stara ene 14 mesecev (Nika2 še pomladila si jo ;))

No saj ubistvu je Nika2 že vse napisala kar se dogaja z mojo psičko.

Danes sem govorila z veterinarjem in se zmenila da jo v ponedeljek, ko jo peljem na sterilizacijo in bo pod anestezijo še slikava da vidimo kaj se bo tam pokazalo.
Nekaj je govoril, da bi lahko imela tudi 'seseden' sapnik in bi bila potrebna potem operacija... če to ugotovi grem definitivno kam bolj 'konkretno' na posvet.

Glede medrola pa tako. Dala sem ji 2 tabletki torej 8mg, kar jo je popolnoma sesulo, bla je tako boga da sem se resno ustrašila predvsem zaradi dihanja. Psička je bila zadeta od medrola, za kar sem rekla da definitivno ne dobi več.
Ko sem to povedala veterinarju je rekel da to ni od tablet (hja od koga pa potem je???), ko sem poklicala še enega veterinarja mi je zagotovil da to od medrola ni( hja seveda). No sama sem se odločila da teh tablet ne dobi več nikoli.

Malček sem jezna, ker je ni najprej slikal in šele potem dal take tablete. Medrol namreč ni kar tako kar jaz zdravstveno vem.

Upam da ugotovimo kako pa kaj in da bo potem mir s tem.

Hvala za predloge. :)

Lep pozdrav,
Jana


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: nanica , ponedeljek, 10.11.2008 : 20:26:55
Pozdravljene.
Javljam se kot sem rekla da se bom. Danes je bila moja mala sterilizirana in je še cela boga. Ker je bila v narkozi jo je veterinar tudi slikal z rentgenom. Kar je ugotovil me je kar šokiralo. Na sliki je namreč vidno dilatirano srce oz. povečano srce. Zaradi tega naj bi imela aritmije, kar je šele danes ugotovil :-\. Aritmije naj bi imela ko se razburi oz. ustraši in takrat naj bi srce slabše črpalo kri in zato pride do pomankanja kisika in posledično do 'hlastanja' za zrakom.
Veterinar točno ne ve kaj je vzrok povečanemu srcu (več moznih vzrokov).
Zdravljenje: Najprej pustimo stat da vidimo kako je z napadi, če bodo napadi še vedno naprej gremo na srčno dieto(brez soli), in potem če tudi to ne pomaga poklice od eno svojo kolegico na vet. fakulteto.
Hm....ne vem kaj naj si mislim.
Trenutno sem še v šoku in nevem kaj naj naredim.
Verjetno bom jutri klicala na par klinik in prašala za mnenje.

Vaše mnenje??

Lp,
Jana


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , ponedeljek, 10.11.2008 : 21:15:34
Ojej no  ...  Sem tud sama enkrat med branjem tvojega posta pomislila na srček, pa sem odgnala misli, ker se mi je zdela res premalda ... Sicer ne vem h kateremu veterinarju hodite, ampak jaz bi se skušala čimbolj pozanimat o stanju psičke in morebitnem zdravljenju, s kakšnim od strokovnjakov pri nas, kar se srčka tiče. Če se ne motim ima refernece na tem področju dr. Domanjkova, ki dela na VF v Ljubljani. Glede na to, da ima psička kar pogoste napade (kakor sem razumela), ne bi čakala na nove ampak bi takoj stopila v akcijo. Pokliči jo in se dogovori za pregled, da določita kakšno je sploh stanje, kako bi zdravili itd.

Želim, da boste našli način, kako umiriti celotno stanje. :-* Čohec mali kosmatinčici. :-*


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: nanica , ponedeljek, 10.11.2008 : 21:38:23
Mel hvala ti za odgovor.

Mislim, da bom ju3 poklicala malo okoli in prašala za mnenje in potem naprej.
Jutri se bom verjetno kam poklicala in potem naprej.

Aja mala ni imela napada že od cetrtka, kljub temu, da se je preganjala z drugim kuzijem, tekla, se veselila, zato mi je malček čudno vse skupaj, kajti srce odreagira na napore, torej zakaj sedaj ne? Kolikor vem, naj bi razširjeno srce težje črpalo kri in pri naporu bi se to povečalo in bi bilo se slabše.

Verjetno bom šla naprej, saj mislim da drugače nebom mogla, je pa res da me razen Nike2, njenega fanta in mojega fanta ter njegove tašče nihče ne podpira, kar pa mi kot študentki ni lahko, vendar se ne vdam:) Ah to je že druga zgodba.

upam da mi uspe postimati oziroma, da bo mala čimveč časa brez resnejših zapletov in ji bo sršek bil še dolgo dolgo:)

Lp


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: nanica , ponedeljek, 10.11.2008 : 21:40:18
Joj sedaj šele vidim kolko napak sem napisala... Posledica zmatranosti.

no upam da se bo razumelo kaj mislim:)
Aja pa podpira me moja tašča ne pa fantova tašča:)

Lp


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: Mel , ponedeljek, 10.11.2008 : 21:45:50
Nanica, ne se dat, tudi, če te večina ljudi ne podpira. Takšne ignoriraj in črpaj moč in energijo od psičke in tistih ljudi, ki te podpirajo ;)

Ja, se strinjam, najbolje da že jutri pokličeš, morda kar Domanjkovo, pa se pogovorita. Sicer ne vem kakšne vse preglede je izvedel vaš veterinar do zdaj, ampak prav je, da se postavi konkretna in točna diagnoza, preverjena in se zdravi od tam naprej. Do takrat pa psičko šparaj kakšnih naporov.

Sporoči, kaj boste ugotovili. In razmišljaj pozitivno! :)


Naslov: Re: Reverse Sneezing
Poslano od: nanica , torek, 06.01.2009 : 19:53:22
Pozdravljeni!

No da poročam malček stanje glede RS pri moji kužiki. Šla sem še k dvem veterinarjem in oba sta rekla da močno dvomita da je kaj s srcem... srčke naj bi bilo kot urca (priblizno 2 minuti poslušanja).

Najverjetneje je anatomska nepravilnost saj ima zgornjo čeljust potisneno noter in nabiranje sluzi v smrčku.

Ella je dobila antibiotik zaradi okužene rane in pomagal naj bi tudi proti nabiranju sluzi(to naj bi povzročale glivice oz kaj podobnega).
No po temu Ella ni imela še tako močnega napada ampak samo dvakrat vdahnila in šla naprej res pa je da kar dosti kiha in ko kihne te skoraj stušira, vendar pa znakov prehlada ali česarkoli ni videti tako da mislim da je res tista sluz kriva in ne srček! Hvalabogu!!

Zaenkrat je stanje umirjeno zato je nebom obremenjevala z preiskavami in pregledi...če pa postane huje grem definitivno naprej.