mojpes.net

o psih => prehrana => Sporočilo, začeto od: Dymler , torek, 02.09.2014 : 15:36:04



Naslov: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , torek, 02.09.2014 : 15:36:04
Pred kratkim sem kupil psa pasme labradorec. Zaradi boleznih pri prvih dveh oba sta imela raka relativno hitro eden pri štirih letih drugi pri sedmih. Za nijma sem imel ameriškega pitbull teriera kateri je dočakal 12 let in tudi dobil raka. Hranjen je bil z briketi tako kot labradorca pred njim ,ampak zraven briketov je dobival nekaj tudi naravne hrane in živel najdalje. Sedaj sem secodločil da tega labradorca kateri je star 9 tednov hranim samo z raznoliko naravno hrano. Ker izkušenj nimam imam samo informacije iz različnih forumov, youtuba me zanimajo vaše izkušnje.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , torek, 02.09.2014 : 15:44:19
Zgodnji rak je prej posledica genetike kot okolja. Če meniš da je krivo okolje, pa je treba iskati vzroke bolj v onesnaženem zraku/vodi/zemlji kot v hrani.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: SinM , torek, 02.09.2014 : 15:51:42
Najprej - dobrodošel.

Če želiš slišati, katera vrsta prehrane je najboljša, ti bo najbrž vsak dal drugačen odgovor.
Nekateri prisegajo na BARF, drugi na kuhano, tretji spet samo na brikete točno te-in-te vrste.  :) ;)

Sam se boš moral odločiti - na podlagi dobljenih informacij - kateri način se ti zdi najboljši.
Edino, kar bi te želela opozoriti je: ne preizkušaj preveč. Sploh ne pri mladiču, saj mu prehitro menjanje prehrane lahko povzroči več škode kot dobrega.
Vsaj še nekaj časa ostani na hrani, ki jo je jedel pri vzreditelju.

Pa veliko veselja z malo kepo.
 



Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , torek, 02.09.2014 : 15:59:30
Najbolj varna je še vedno doma pripravljena kuhana hrana z večjim ali manjšim dodatkom surovega mesa. samo...če bi hotel res čisto hrano, bi moral tudi za psa kupovati vse organsko pridelano (torej pri znanem kmetu, za katerega veš kako kmetuje kupljeno).


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , torek, 02.09.2014 : 16:18:21
Recimo tako imenovani visoko kvalitetni briketi TASTE OF THE WILD poudarjajo ,da imajo psi podobno genetiko kot volk. Se mi zdi ,da je res raznovrstna naravna hrana najbolj primerna za psa zaradi podobnosti z volkom. Ker pa vem ,da je to res saj sem v tujini imel videti priliko križanca med volkom in Nemškim ovčarjem in je jedel samo naravno hrano. Da so si pa genetsko res povsem blizu pa priča ta mladič kateri je bil ploden. Saj recimo pri križanju leva in tigra ti mladiči niso bili več plodni zaradi preveč različnega gena. Torej sta volk in pes ne daljna bratranca vsaj po genih ne ,če bi bila bolj odaljna gledano genetsko bi bili ti mladiči lajovi (neplodni)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , torek, 02.09.2014 : 16:41:17
Presnova pri psih je (dokazano) drugačna od presnove pri volkovih, saj so se psi v tisočletjih prilagodili hrani, ki so jo kot domače živali imeli na voljo (torej pridobili so sposobnost prebave ogljikovih hidratov, saj psov v preteklosti (razen redkih izjem) niso hranili z mesom, ki so ga še ljudje videli mogoče parkrat na teden.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , torek, 02.09.2014 : 17:18:31
Lahko prosim za link kjer je ta študija objavljena. Samo ,da te študije niso objavile velike korporacije katere izdelujejo pasje brikete. Še vedno nekak bolj logično se mi zdi ,da so psi premalo časa udomačeni ,da bi prišlo do tako drastičnih sprememb. Kolikor je znano da nekaj tisoč let je premalo za takšne spremembe. Nekaj dest ali stotisoč let je potrebnih za takšne spremembe. Res pa je ,da psi preživijo lahko tudi z odpatki človeške hrane ,kar pa ne pomeni ,da bodo zdravi. In še vedno mislim ,da naravna hrana vpliva bolje na počutje psov. Tako imenovani briketi so za psa podobno ,ko za ljudi hitra prehrana. NEZDRAVA!

Sem brskal po spletu in videl pse kateri so hranjeni z naravno hrano in pse z industrijsko hrano.
Razlika je bila očitna sploh kaj se tiče zobovja, postave, dlake nekako pes deluje bol zdrav.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , torek, 02.09.2014 : 17:32:38
Študija je zelo nova, samo malo pobrskaj po spletu, pa jo boš našel. Ali pa ti jo bom poiskala jutri, ko bom imela čas, če ne boš našel. Nima nobene povezave z briketi, ne govori o briketih ampak o ogljikovih hidratih. Psov v preteklosti niso hranili z briketi ampak s polento, rižem ječmenom in drugimi lokalnimi žitaricami.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , torek, 02.09.2014 : 17:49:37
Khm, prvi psi, ki so po DNK razlicni od volkov so se pojavili pred 40000 do 100000 leti, kakor kazejo raziskave iz leta 2006. vec kot dovolj casa torej, da se prilagodi tudi prebava. Vec si preberi v knjigi Nas pes, ali pa malo pobrskaj po netu o zgodovini psov v razlicnih jezikih ...

Kar se tice prehrane, je seveda razumljivo , da bos psa hranil tako, kot zelis sam. Jaz sem ekstremen skeptik, kar se tice tako imenovane naravne prehrane in so vsi moji psi bili in bodo na briketih. Edini pes, ki ni bil na briketih je prvi labradorec, ki je bil hranjen z tako imenovano naravno hrano. In je pri sedmih letih pogonil za kostnim rakom. To je pac genetika, labiji imajo raka v veliko linijah in res je potreben biti ekstremno previden pri nakupu, prestudirati starse, potomce teh starsev, prednike njih in tako naprej ... In seveda obvezno kupiti labradorca z rodovnikom ali pa oditi v zavetisce po mesanca.

Sicer pa se strinjam s S&M, prestudiraj. Bodi odprt in ne nasprotuj apriorno nicemur. Iz slik zdravja psov ne mores videti, pa ce si to se tako zelis in posledicno morda celo vidis kar zelis. Saj ves, krvne preiskave, dolgoletno spremljanje velikega vzorca psov, ki se na nek nacin prehranjujejo in stalni veterinarski nadzor bi omogocili realno studijo kaj je boljse in kaj je slabse prehranjevanj za psa. Dokler teh studij ni, imamo samo prepricanja. Kaj je za nasega psa najboljse. In vsak bo zagovarjal svoje subjektivno mnenje, da je njegov nacin najboljsi in navrgel se nekaj pravzaprav znanstveno neverodostojnih razlogov zakaj je temu tako.

Zelim si, da si imel tokrat pri izbiri labija srecno roko in da bosta dolgo srecna skupaj.  :)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , torek, 02.09.2014 : 20:08:31
Na evo, na hitrco sem ti našla en članek (ne originalno študijo, to si poišči sam).
http://www.washingtonpost.com/national/health-science/learning-to-love-cereal-was-key-to-the-evolution-of-dogs/2013/01/23/30c47500-6510-11e2-85f5-a8a9228e55e7_story.html?hpid=z2 (http://www.washingtonpost.com/national/health-science/learning-to-love-cereal-was-key-to-the-evolution-of-dogs/2013/01/23/30c47500-6510-11e2-85f5-a8a9228e55e7_story.html?hpid=z2)

Sicer pa sem mnenja, da se potrebe psov precej razlikujejo. Opazuješ psa in vidiš, kaj mu prija. Mojim recimo fancy visokokoncentrirane hrane z zelo visokim %proteinov (vseeno ali je hrana kupljena, doma pripravljena, kuhana ali surova) ne odgovarjajo. Najbolje "delajo" na hrani, kjer je približno 1/3 mesa, 1/3 žitaric ali krompirja in 1/3 zelenjave. Moje mnenje je, da mora biti pes od mladiča naprej navajen na vse vrste hrane, torej brikete, kuhano in surovo. Meso, žitarce, zelenjava, če jim paše tudi sadje, jajca, mleko (če ga ne prenesejo pa mlečni izdelki). Brikete jemljem srednje kvalitete, vendar take, da nimajo umetnih barvil, ojačevalcev okusa in najbolj agresivnih antioksidantov. Živijo od 14 - 17 let, večina jih pogine zaradi starostne oslabelosti, nekaj je bilo tudi kapi in raka, a šele po 13 letu.

To, da so ti trije sorazmerno mladi psi poginili zaradi raka je lahko posledica slabe genetike ali pa imate nekaj v okolju (če so se veliko gibali po intenzivno obdelanih poljih in pili vodo iz luž ob teh poljih, potem imaš odgovor na dlani)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , torek, 02.09.2014 : 20:47:00
Khm, prvi psi, ki so po DNK razlicni od volkov so se pojavili pred 40000 do 100000 leti, kakor kazejo raziskave iz leta 2006. vec kot dovolj casa torej, da se prilagodi tudi prebava

Seveda100.000 let bi bilo res dovolj ,ampak psi so se udomačili pred približno 5 do 8 tisoč let nazaj.


No ker pa praviš ,da si hranil labradorca z naravno hrano me zanimajo tvoje izkušnje.

Mi vsi imamo različna mnenja glede hrane. Vsi pa želimo ,da so naši psi zdravi.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , torek, 02.09.2014 : 20:53:05

IZPOVED VETERINARJA

Kakšno škodo povzroča brozga, ki se prodaja pod imenom pasja (ali mačja) hrana

Psi in mačke, ki jih redno hranijo z umetno industrijsko hrano - konzervami ali briketi - neizogibno postanejo žrtve cele vrste krutih in uničujočih bolezni. Njihovi lastniki jim lahko močno izboljšajo zdravje, če nemudoma preidejo na naravno prehrano, ki terja veliko glodanja in žvečenja (kot je za te živali naravno!) in je sestavljena predvsem iz nerazkosanega mesa (n. pr. celih surovih piščancev) ali vsaj iz surovih kosti raznih živali, ki se jih drži še nekoliko mesa.


Bil sem eden izmed njih

Po diplomi na Kraljevem veterinarskem kolidžu londonske univerze sem prvih 15 let svojega dela sledil uveljavljeni veterinarski doktrini. Svojim strankam sem močno odsvetoval, da bi hrano za svojega hišnega ljubljenčka pripravljale same, češ da takšna hrana ne bo vsebovala primernega "ravnovesja" hranil. Govoril sem tudi, da je surovo meso zaradi tveganja okužbe z bakterijami nevarno, poleg tega pa ne vsebuje dovolj kalcija.
Kosti, tako sem učil svoje stranke, so zelo tvegana reč. Žival si lahko polomi zobe, ali pa se ji kost lahko zatakne v požiralniku, pri iztrebljanju ali kod drugod na poti skozi črevesje. In kdo je že kdaj slišal, da bi mačke žrle kosti?
Pasjim in mačjim lastnikom sem zagotavljal, da so izdelovalci umetne hrane vse natanko preučili in vedo, kaj je prav. "Te velike korporacije se spoznajo na znanstvene podlage prehranjevanja in so vložile veliko denarja v to, da zagotovijo vaši živali kar najprimernejšo hrano. Pa še tako praktična je!"
Ko sem tako na hitro odpravil vprašanje najboljše prehrane za mojega pacienta, sem se lahko vrnil k pomembnejšim rečem, na primer k diagnosticiranju in zdravljenju njegove bolezni. To je bilo navsezadnje tisto, za kar sem bil usposobljen in kar so moje stranke od mene pričakovale.


Pet načinov zastrupljanja

O, kako neznansko me je danes sram! V kakšni nepojmljivi, grozni zmoti sem živel in kako velika je moja krivda! Naj so bili moji pacienti še tako različni po velikosti, zvrsti in pasmi, vsi so imeli eno skupno točko: jesti so morali umetno industrijsko hrano. Kar je bil skorajda brez izjeme edini razlog, da so moje storitve sploh potrebovali.

Da, tako preprosto je to. Hrana pa jih ni zastrupljala le na en sam način - zastrupljala jih je - in jih še zastruplja - kar na pet različnih načinov:
Mehka konzervirana živalska hrana in briketi, katerih glavna sestavina so žita, živalim ne očistijo zob. Prav nasprotno, takšna hrana se lepi na zobe in omogoča bujen razrast bakterij v zobnem plaku. Telo proti bakterijskim napadalcem mobilizira svoj imunski sistem. Rezultat so vnete dlesni, zaudarjajoča sapa in bakterije, ki krožijo po organizmu in s svojimi strupi slabijo in zastrupljajo celotno telo.1,2
Psi in mačke nimajo primernega prebavnega sistema in encimov, da bi lahko poskrbeli za sestavine žitaric in drugih rastlin, ne glede na to ali so te sestavine surove ali kuhane. Ko v tovarni pasje hrane ta žita prekuhavajo pri visokih temperaturah, se škrob, beljakovine in maščobe denaturirajo in postanejo do take ali drugačne mere toksični.3 Umetna brozga je tudi polna barvil, konzervansov, vlažilcev in še kupa drugih umetnih kemičnih aditivov; nobeden nima hranilne vrednosti, vsi pa so bolj ali manj škodljivi.4 Ko pridejo v črevo, se absorbirajo v kri in prizadenejo razne telesne sisteme.
Slabo prebavljene žitne sestavine iz brozge, ki prispejo do debelega črevesja le v napol predelanem stanju, so vzrok, da se tam razraste veliko število škodljivih bakterij. To zelo škodi črevesni sluznici, saj je s strupi, ki jih te bakterije izločajo, nenehno v stiku. Tudi te strupe kri zanese  naprej, do drugih telesnih organov.5
Nekatere občutljivejše živali, recimo mladiči, pokažejo znake slabega zdravja in slabega počutja že v zelo kratkem času uživanja te škodljive, umetne brozge. Številni mladiči trpijo za driskavostjo in raznimi kožnimi težavami. Dolgoročna izpostavljenost strupom, naštetim v točkah 1., 2. in 3., pa okvari še druge  organe. Bolni organi nato tudi sami proizvajajo več toksinov in odpadnih snovi, kot bi jih sicer, ter  jih spuščajo v krvni obtok, kar še pospeši obstoječe bolezni in okvare.6
Naše živali trpijo večinoma trpijo molče, saj ne znajo govoriti. Toda ko jih prizadenejo štiri vrste strupov, ki sem jih opisal, pozornim in skrbnim lastnikom že njihova telesna govorica pove, da potrebujejo pomoč veterinarja. Le redki veterinarji pa jim bodo rekli: "Prenehajte! Ne dajajte mu več te škodljive brozge!" Večina veterinarjev žal ignorira kategorije 1, 2 in 3 ter se osredotoči le na bolne organe iz točke 4. Zdravljenja se navadno lotijo z močnimi zdravili, ki toksično obremenitev živali še povečajo.7

Morda se boste vprašali: kaj pa dedne bolezni, nalezljive bolezni, delovanje zajedavcev, travmatski dogodki, kot je zlomljena noga, in starostne bolezni?
Seveda so tudi vse to pomembni dejavniki, ki vplivajo na zdravje našega mesojedega domačega ljubljenčka.

Vendar pa ni nobenega dvoma, da so živali, ki jih izmučijo toksični učinki nezdrave umetne hrane, bolj ogrožene, ko jih doleti kakršnakoli druga bolezen ali težave, pa tudi njihovo okrevanje bo daljše in težavnejše.8



Prvi in najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam, je: Prenehajte!
 
Prenehajte hraniti svojega hišnega ljubljenčka s škodljivo umetno, industrijsko narejeno brozgo - za dobro živali same in tudi za dobrobit našega okolja. Če prenehamo povzročati škodo, je to že prvi korak na poti do ozdravitve. Stopite korak nazaj in dobro razmislite. Pretehtajte, kaj vse lahko vaša žival pridobi.
Zamisel pravzaprav ni tako nova. Hipokrat, znani grški zdravnik iz 5. stoletja pr. n. št., je dejal: "Če lahko pozdravite bolnika s hrano, pustite zdravila lepo v apoteki."9

Zakaj in kako smo pozabili na to starodavno modrost? Zakaj smo prenehali upoštevati to, kar nas uči narava? In kar je najpomembneje, zakaj je tako težko spodbuditi razpravo o sedanji praksi, kaj šele da bi to prakso spreobrnili? Naj vam namesto razlage povem, kako lahko prihranimo milijarde dolarjev, če vštejemo vse koristi za medicino, znanost, družbo in okolje.


Spoznanja, ki niso od včeraj

O neprimernosti umetne pasje in mačje hrane se šušlja že vse od leta 1955, ko je Juliette de Bairacli Levy objavila svojo knjigo Complete Herbal Book for the Dog.10 Konec osemdesetih let so avstralski veterinarji o tem že na veliko razpravljali in na začetku devetdesetih so mnogi že javno izražali svoje nestrinjanje. Dr. Breck Muir je pogosto omenjal, kako močno smrdita 'sprednji in zadnji konec živali', ki dobiva pasje konzerve.
Tudi mene stanje skrbi že več let. Še posebno, če pogledam, kako je poskrbljeno za dobro prodajo pripomočkov za čiščenje zob in veterinarskih zobozdravstvenih storitev. Zadeva poteka nekako takole:
Prodajalec : "Tule imate najkakovostnejšo hrano za vašega psa, gospa Jones." In ji izroči konzervo ali vrečo pasje hrane. "Vendar se lahko pripeti, da bo imel kakšne težave z zobmi, zato imate tukaj še posebno zobno ščetko in zobno pasto, s katerima mu boste redno čistili zobe. Če bo kljub temu dobil periodontalno bolezen, imamo tudi najmodernejšo zobotehnično opremo, nič slabšo od tiste, ki jo uporablja vaš lastni zobozdravnik, tako da bo nasmeh vašega Sultana lahko še naprej bleščeče bel …" – prav takšen, kot bi namreč bil, če pes umetne industrijske hrane sploh ne bi jedel!
Tako se sklene brezhibno zasnovani prodajni krog – če problem ne obstaja, poskrbimo, da se pojavi, da ga nato lahko rešujemo z vsemi mogočimi izdelki in storitvami.

Decembra 1991 sem v svojem članku "Ustne bolezni pri mačkah in psih" zapisal:
Vzrok za ta moj uporniški izbruh je zadah po strjeni krvi, gnoju in smrdljivih izcedkih, ki veje iz tako številnih gobčkov mojih bolnikov. Že samo število takšnih živali, ki jih srečujem v svoji ordinaciji, je ogromno. Če te številke preračunam na svetovno raven, postane jasno, da so bolezni zob in dlesni za naše domače ljubljenčk  vir neizmernih muk in bolečin. 

Gre za strahotno, nepremišljeno okrutnost do naših živali, ki jo morajo prenašati od najzgodnejše mladosti do groba. Samo predstavljajte si, da vi bi morali vse življenje trpeti zaradi ustne razjede.


Vse več veterinarjev spoznava resnico

Nenaravna hrana dejansko močno škodi zdravju hišnih ljubljenčkov. Nič manj pa mu ne škodijo tesne povezave, ki so se spletle med izdelovalci pasje hrane in veterinarji. Zaradi tega ne trpijo le psi in mačke, temveč tudi njihovi lastniki, ne nazadnje pa tudi sama veterinarska stroka. To je kritiziral tudi Breck Muir:

Infiltracija umetne industrijske hrane za hišne ljubljenčke v naša življenja predstavlja zgodbo o enem največjih uspehov poslovnega sveta. Bruto promet posamezne blagovne znamke take hrane najbrž lahko prekosi samo še prodaja naftnih derivatov.

Naša celotna stroka se je pustila povleči za nos. Prikriti finančni interesi so nas pripeljali tako daleč, da večina mlajših veterinarjev priporoča umetno hrano kot najboljši možni način hranjenja teh živali – druge hrane namreč niti ne poznajo. Še preden so si omislili prvega živalskega spremljevalca, so bili že izpostavljeni nenehnemu bombardiranju sredstev javnega obveščanja, ki jim je vcepilo prepričanje, da je ta ali ona komercialna živalska hrana edina prava stvar. Do takrat, ko so diplomirali in opravili dodatno izobraževanje o živalski prehrani, so jim to predstavo še dodatno zacementirali s predavanji, ki so celo poimensko priporočala določene znamke.

Dlje, ko sva z Breckom raziskovala, več dokazov sva - kot veterinarja, ki sta se morala ubadati z nepresahljivim dotokom bolnih živali - odkrila o škodljivosti komercialne pasje hrane.


Cena, ki jo plačujemo

Škodljiva umetna hrana za hišne ljubljenčke je vir velike okrutnosti ter povzroča bolezen in trpljenje večine teh živali po vsem svetu. Znanstvenim dokazom, ki to potrjujejo, danes ni mogoče več ugovarjati, da o empiričnih dokazihv in prakse niti ne govorimo.
Temelj tega množičnega zastrupljanja in uničevanja teh živali je laž, s katero se vse začne: da je umetno izdelana hrana enako dobra ali celo boljša od naravne alternative. Tako imenovani "raziskovalci" nato zlorabljajo obstoječe znanstvene metode, da laž še razširjajo in utrjujejo.

V resnici je naravna prehrana z mesnatimi kostmi za naše udomačene mesojede živali edina pravilna prehrana. Taka prehrana je tudi zdravilo. Še več, naravna prehrana je izjemnega pomena tudi za naše okolje.

Nepravilno hranjene pse je teže šolati; veliko bolj verjetno je, da bodo takšni psi ugriznili svojega lastnika ali koga tretjega, saj so včasih od nenehnih bolečin v ustih in drugod že napol blazni. Lastnik takšnega psa bo neizogibno imel večje stroške veterinarskega zdravljenja. In ne nazadnje - kakšna je cena brazgotin na otroškem obrazu?

Cena, ki jo plačujejo živali same, pa niso le strahotne muke in življenje, polno bolezni; mnoge od milijonov zavrženih živali po vsem svetu so pristale na ulici ali bile celo ubite prav zato, ker so se svojim "lastnikom" zdele neprilagodljive. Pri tem se tem lastnikom še sanjalo ni, da je razlog te domnevne neprilagodljivosti prav to, s čimer jih sami hranijo!

Čas je, da odločno rečete "Ne!" brezobzirnim korporacijam, ki so s korupcijo, zavajanjem, laganjem, izkoriščanjem in kršenjem sleherne moralne in etične norme postopoma dosegle svoj sanjski cilj: da na milijone ljudi po svetu počasi a zanesljivo ubija svoje hišne ljubljenčke (in pri tem še misli, da zanje dobro skrbi).
 
Dr. Tom Lonsdale,
veterinar iz Windsorja v Avstraliji, pobudnik gibanja Raw Meaty Bones in avtor več knjig na temo hranjenja s surovo hrano
Povzeto po članku iz avstralske revije Nexusmagazine, november 2007
Prevedeno in objavljeno s privolitvijo avtorja

Več lahko preberete na njegovi spletni strani www.rawmeatybones.com

 


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , torek, 02.09.2014 : 21:06:30
Nove raziskave kažejo, da so se psi, ki so se genetsko razlikovali od volkov dejansko pojavili vsaj 100 000 let nazaj. Taki, da jih je moč prepoznati tudi po arheoloških ostankih pa 33 000 let nazaj. Prilagajanje prebave se je začelo praktično istočasno kot pri ljudeh - ko se je začelo poljedelstvo. Imaš v članku lepo razloženo.
Če pa si se odločil, da boš hranil surovo, potem ne pojdi na BARF ampak na RBM, ker je pri tej manj težav. Žaliboh, tudi ta hrana ni primerna za vse pse - nekateri kosti ne prenašajo.
PS: čist vsega, kar najdeš na netu ni jemati za suho zlato. Celo če je spodaj podpisan veterinar. 



Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: natis , torek, 02.09.2014 : 21:51:55


jaz sem zagovornik briketov. zakaj?? ker dobijo moji psi z njimi vse kar potrebujejo.

imej pred očmi, da imaš doma mladiča, da boš z menjavam hrane naredil več škode kot koristi. moj nasvet ... vsaj nekaj mesecev ostani na hrani, ki jo je jedel pri vzreditelju. če bo vse OK, bi jaz ostala na tej hrani še naprej drugače bi menjala. tudi takrat ne menjaj hrane vsak teden.

tisti, ki ima čas, naj psa/pse hrani z doma pripravljeno hrano in  vsemi dodatki, ker na žalost z doma pripravljeno hrano, psu pač vsega ne moreš dat kar potrebuje. jaz časa enostavno nimam. ne časa, pa tudi praktično mi ni, da nosim na razstave s seboj doma skuhano hrano.

samo kot zanimivost.... ko smo mi probali dat BARF pred nekaj leti sem imela s psico take probleme, da mi na kraj pameti ne pade, da še kdaj probam. takrat nisem imela problemov samo jaz in tudi hrana je šla iz prodaje za nekaj časa.

moraš pa vedet, da tudi briketi niso vsi za vse. pri moji pasmi je problem, ker določeni briketi barvajo dlako in se jih moram izogibat (tudi s kuhano hrano je tako).

kot že rečeno ... za začetek ostani na hrani, ki jo mladič jedel pri vzreditelju.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , torek, 02.09.2014 : 22:13:11
Mene zanima ,če je kdo na tem forumu ,ki pse hrani z naravno hrano RBM.
Zanimajo me izkušnje .
Zanima me tudi kaj so psi jedli 200 aali celo 300 let nazaj ,ko se ni bilo briketov.
Verjetno lovski pes surovo meso, deobovino,kosti ribiški oz vodni psi surove ribe...
Večji del zgodovine verjetno niso psom kuhali riža, makaroniv itd...
Imam podatke iz Canade tam večino hranijo pse z tako imenovano naravno hrano.
To mi je povedal človek iz prve roke Slovenec ,ki živi že več kot 40 let čez lužo.
Zaradi tega sem začel iskat informacije saj sem bil skeptičen glede tega.
Pač saj vemo ,da ljdje pač blebetajo različne stvari kaj je dobro kaj ni itd...
Zaradi tega sedaj iščem nekoga ,ki to prakticira ,da mi pove iz prve roke.
Nekaj sem našel na spletu ,ampak vsi vemo papir prinese marsikaj. 



Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , torek, 02.09.2014 : 22:14:23

PS: čist vsega, kar najdeš na netu ni jemati za suho zlato. Celo če je spodaj podpisan veterinar.  

Podpis pod tole in preostali Lanabelin post. Mene na tako in drugace usmerjene populisticne "clanke" ne dobijo vec. Strokovne znanstvene studije, to pa me zanima in jim verjamem, ker nisem paranoik preprican, da so znanstvene studije placane od konglomeratov katerih cilj je samondobicek in jim ni mar za zivljenja zivali in ljudi. Se pa hkrati tudi zavedam, da se znanost se naprej razvija in da stalno prihaja do novih spoznanj, ki pa bodo rabila se dolga leta in natancne studije, da.bodo postala kaj vec kot teorija in bodo znanstveko utemeljena dejstva in ne teoreticna soznanja.

Ti si se tako ze odlocil kako bos hranil in za razliko od tebe, ki me na vsak nacin ne  poskusas prepricati v svoj prav, te jaz ne bom prepricevala v svojega in ti zelim le to, da bi se tvoja odlocitev izkazala za pravilno in da bos dolgo srecno  zivel s svojim psom. :)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , torek, 02.09.2014 : 22:22:52
Psi so v preteklosti jedli ostanke cloveske hrane. Nihce se ni zanimal za to, kaj naj bi pes jedel, ampak so mu pac vrgli svoj odpad. Ne vem koliko Kanadskih psov poznas osebno, jaz poznam samo kakih petdeset vodnikov resevalnih psov od tam in vseh petdeset hrani s kakovostnimi briketi. Amoak petdeset res ni nek reprezentativen vzorec.

Moje izkusnje me ucijo enako kot Lanabelo in natis, da je pri vecini psov najboljse hranjenje s kakovostnimi in vsebinsko uravnovesenimi briketi.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , torek, 02.09.2014 : 22:47:02
Psi so jedli tisto, kar so jedli ljudje na tistem področju oziroma ostanke od tega. Pastirski psi v naših krajih so jedli polento in mleko, kruh in mleko, turški fermentiran ječmen, kitajski riž, samojedi recimo ribe in odpadke od severnih jelenov...Ohranjena je srednjeveška listina (če se ne motim celo iz naših krajev), kjer je bilo točno določeno koliko (rženega ali ječmenovega) kruha dnevno je moral tlačan dati gosposkemu lovskemu psu, ki ga je bil prisiljen oskrbovati. Drobovina divjadi je bila za te pse redek priboljšek.
Bom rekla tako: solidni briketi (razen za pse s posebnimi potrebami niti ni toliko pomembno kolikšen je delež mesa in ali je to meso "human grade" ali primerni klavnični odpadki, pomembno je, da notri ni barvil, ojačevalcev okusa in močnih antioksidantov. In pa seveda to, da je notri kar piše na embalaži in ne nekakšnih kitajskih zmazkov) naj bi bili osnova, vendar ne edina hrana, pes mora že od začetka dobivati tudi kuhano, surovo, meso, zelenjavo, sadje, krompir, mkeko, jajca, tudi ostanke od kosila v majhnih količinah, pa kakšna svinjarija ki jo občasno požre mu tudi prej koristi kot škodi. Če hraniš samo z eno vrsto hrane, pa naj bodo to briketi ali surovo meso, zlahka pridelaš vsaj občutljivo prebavo če ne kaj resnejšega.
O RBM imaš veliko napisanega na sosednjem forumu (pesjanar), poišči. nekateri so s tovrstno prehrano zadovoljni, drugi nekoliko manj. Meni se zdi ok v kombinaciji z briketi in/ali kuhano hrano. Ni pa to neka čudežna prehrana, ob kateri bi psi zdravo živeli 30 let (kot so pred leti čist resno zatrjevali BARFovci).



Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , torek, 02.09.2014 : 22:53:40
Vidis meni se zdi to, da ostalo dobi za zraven v omejenih kolicinah samo po sebi umevno, ampak imas prav, zal ni in je potrebno napisati. :)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: sanco1a , torek, 02.09.2014 : 23:24:41
Če bi bila dolžina  življenja psov in njihovo zdravje res odvisna samo od prehrane, bi že zdavnaj rešili kar nekaj psov skrbnih in vestnih lastnikov. Tako pa se še vedno najdejo kmečki psi, ki jedo ostanke človeške hrane (kot včasih9 in dočakajo visoko starost (vem za enega, ki je ob taki prehrani poginil pred tedni v 17. letu, jedel pa je praktično vse in zelo malo mesa, kot nekoč pač), pa taki, ki samo ob briketih dočakajo lepo in zdravo starost (moj, zaenkrat brez vsakega raka, star 15, zgolj na briketih, sicer kakovostnih in dragih, ampak vseeno). Nič ni narobe z naravno prehrano, bi se pa tudi jaz zelo izogibala veliki količini beljakovin, ker to že dooolgo ni več naravna hrana psa.
Saj vem, da so že vse povedale punce, ampak moja izkušnja je ista. Prejšnji pes je ob doma kuhani hrani dočakal 14 let, pa bil bistveno bolj bolan in v slabši kondiciji od zdajšnjega. In kot je rekla Lanabela, nikar ne pozabi na ogromno vlogo genetike tudi tu, žal.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Zoia , sreda, 03.09.2014 : 09:02:29
Mene zanima ,če je kdo na tem forumu ,ki pse hrani z naravno hrano RBM.

To misliš raw meaty bones? Samega principa čisto ne poznam, vendar če je izključena drobovina to ni primerna prehrana. Sama že dolgo časa hranim mešano, recimo tretjina briketirane hrane in ostalo doma pripravljena surova ali kuhana (vendar ne vse v istem obroku, par dni/tednov eno, potem drugo, edino surovo in kuhano kdaj zmešam). Pri surovi se trudim držat razmerja 80% beljakovin, 10% kosti in 10% drobovine, pri kuhani pa vsaj 1/3 mesa in ostalo zelenjava ter ogljikovi hidrati. Briketirana hrana še vseeno nekako uravnovesi celotno prehrano, tako da se mi ni treba preveč sekirat če manjka kak vitamin. Par mesecev smo bili na izključno surovi prehrani pa se ni najbolje obnesla, saj sta mi dva psa smrdela od znotraj navzven po gnilobi. Če primerjam prej ko smo hranili z briketi in zdaj ko kombiniramo, ni neke očitne razlike v dlaki, postavi, ali "živahnejšem" obnašanju kot nekateri reklamirajo, edino zobje so pa res bolj čisti ker si jih spuče na prežvekovanju mesa in kosti. Cena take prehrane je tam-tam z briketi ko najdeš redne poceni vire, od začetka zna bit pa kar dosti dražja, tako da res poglej na sosednji forum (tu se ne sme reklamirat proizvajalcev, predelovalcev..), kjer je precej napisano kako do mesa. Tam se je tudi veliko debatiralo o tem kaj so psi včasih jedli, vpiši v googla ''Naravna'' hrana - hrana dostopna pasmi v času njenega razvoja".


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , sreda, 03.09.2014 : 14:47:48
Ogromno je ze napisanega v naslednjih temah:

Daljše in boljše življenje za pse (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,24924.0.html)

DOMA PRIPRAVLJENA HRANA (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,40488.0.html)

BARF - BONES and RAW food (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,442.0.html)

Kuhana hrana, Barf, Briketi - plusi in minusi (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4177.0.html)

Briketi ali sveža hrana ??? (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,8727.0.html)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 12:10:56
Tako imenovani briketi TASTE OF THE WILD tole piše na njih.
MODERN SCIENCE PROVES THAT YOUR DOGS SHARES DNA OF THE WOLF.
YEARS OF DOMESTICATION AND EXCELLENT CARE HAVE TUREND YOUR DOG FROM A SHORT-LIVED POTENTIAL FOE TO A LONG -LIVED BEST FRIEND. ALTHOUGH HIS DNA REMAINS THE SAME AN HIS TASTE  DEMAND SOMTHING OF WILD, HIS DIET SHOULD PROVIDE HIM WITH ALL THE BEST NUTRITION AVAIBLE TODAY.

Na samih briketih piše ,da si psi delijo dna z volkovi.
Me pa zanima nekaj ,če se je pes tako spremenil kot eni tu trdite zakaj se mu ni spremenilo tudi zobovje. Ko pogledamo pasje zobe sigurno niso za prežvekovanje industrijske hrane.
Mislim ,da so bol za trganje mesa in lomljnja kosti ,kot pa za prežvekovanje strupene industrijske hrane.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 06.09.2014 : 12:19:06
Se mu ni spremenilo zobovje? Si kdaj pogledal v gobec kaksnega kratkogobcnega psa?


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 12:25:39
Kratkogobčni psi imajo zobe podobne komu ? Človeku ,srni, volku. Najbolj imajo podobne zobe volkovom.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 06.09.2014 : 12:26:52
Vesoljcem pa res. Nametano oz. nastreljano tja notri... Ja, dajmo primerjat psa in volka, mops recimo mu je strasno podoben, moras DNA test naredit, da locis...


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 12:33:10
Po genih sta si zelo blizu velikobolj kot človek in opica.
Zakaj v živalskih vrtovih ne hranijo psov z briketi ?
Imate priložnost videt v MINHENU.
Me pa še zanima nekaj ,mogoče prodajate pasjo hrano ,da
tako nasprotujete naravni prehrani ?


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , sobota, 06.09.2014 : 12:40:06
Saj besedico "share" razumes, ne? Ne, nima ensakega pomena kot beseda "same".Ampak mogoče pa kje na netu ali pa briketih piše "share"="same" in potem bo že res, a ne? Znanost, kaj je to, znanost, kaj za na kruh namazat? Populistični članek baje veterinarja in napisi na briketih, to so zanesljive informacije!  O0

Aja, a veš, da sem nekje prebrala, da je sonce v bistvu zeleno. In tudi to, da je trava modra. Svašta, česa vsega nisem vedela!  :D

No in zdaj še vidim, da baje vsi na forumu prodajamo brikete!  ;b Po tej analogiji si ti verjetno mesar, a ne?  ;D

Se kaj beremo, ko boš imel kakšne verodostojne znanstvene raziskave za citirat, samo prej se boš moral še naučiti, kakšne so zahteve in pogoji, da je znanstvena raziskava dejansko verodostojna.  8)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 12:41:28
Šakali
 
Raziskave DNK kažejo na približno šestodstotno razliko med psi in šakali, kar pomeni še vedno zelo visoko stopnjo podobnosti. Vemo, na primer, da so starodavni Egipčani šakale udomačevali in jih parili s psi.
 
Ste mogoče videli  šakala kateri je tudi pes ,da se hrani z briketi, da si kuha.
Ima zobe kot krava, ovca itd
Pes je pač sedaj udomačena zverina  ,katera ima pač gene podobne z divjimi psi ne samo podobne skoraj identične.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 06.09.2014 : 12:43:49
Ja, seveda, prodajam pasjo hrano... Sorry misko, ampak svoje pse imam prevec rada, da bi jih zastrupljala z naravno prehrano psov.

Mimogrede, volkovi v Italiji jedo spagete.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 12:44:41
Ne nisem mesar. Pa nisem rekel ,da vsi na forumu prodajete brikete.
Se enkrat preberite kaj sem napisal.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 12:49:43
Vam verjamem ,da imate svoje pse radi saj jih imam jaz tudi.
Mogoče pa premalo veste o prehrani.
Niste pa odgovorili zakaj pse v živalskih vrtovih ne hranijo z industrijsko prehrano?
Pa ne mislim na LJubljanski živalsi vrt, ker tam nimajo psov.
Sem pa videl v AMsterdamu in v mInhenu.
Potem takem jkar trdite vi pse tam zastrupljajo z njihovo naravno hrano ?
To se mi pa zže zdi smešno.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 12:54:36
V večjih mestih po Eu in Ameriki že dolgo obstajajo trgovine z naravno prehrano psov.
Tam lahko kupite od zmrznjenih celih živali kot so prepelice, piščanci, morski prašički, zajci itd..
Kolikor mi je znano ,da tudi nekateri veterinarji kateri niso podkupljeni z strani velikih pasjih lobijev priporočajo naravno hrano za naše zverine.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 06.09.2014 : 12:56:06
Tole si ze vse prebral?

Daljše in boljše življenje za pse (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,24924.0.html)

DOMA PRIPRAVLJENA HRANA (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,40488.0.html)

BARF - BONES and RAW food (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,442.0.html)

Kuhana hrana, Barf, Briketi - plusi in minusi (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4177.0.html)

Briketi ali sveža hrana ??? (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,8727.0.html)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , sobota, 06.09.2014 : 13:01:21
Mimogrede, volkovi v Italiji jedo spagete.
To sem tudi jaz nekje prebrala. In neodvisyen veterinar, ki ni podkupljen s strani briketarskih konglomeratov je bil spodaj podpisan! Ziher je res!   ;D


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 13:01:40
Ja nekaj ja.
Drugače pa vas razumem ,če se preživljate  z prodajo industrijske pasje prehrane  ,da jo maorete hvalit.
Drugač pa jaz mislim ,da narava najbolje ve.
Vse kar je predelano tako ali drugače izgubi veliko hranilnih snovi in ,ker so briketi toplotno obdelani v nih ostane bore malo naravnih vitaminov in mineralov ali pa skoraj nič ti so dodani umetno. In ker vsi vemo ,da umetno ni nako kot naravno pač imamo tu odgovor.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 13:04:02
To sem tudi jaz nekje prebrala. In neodvisyen veterinar, ki ni podkupljen s strani briketarskih konglomeratov je bil spodaj podpisan! Ziher je res!   ;D

Ne v ITALIJI jedo volkovi brikete


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: sanco1a , sobota, 06.09.2014 : 13:06:40
Veš kaj, Dymler, vsi, ki smo se oglasili tukaj, imamo pse že dolgo, in povedali smo svoje mnenje  glede na dejanske  izkušnje s prehrano naših psov.
 Nekateri od njih so bili hranjeni s kuhano, recimo da naravno hrano, drugi z briketi, povedali smo ti, kakšni so bili dolgoročni rezultati.
Zakaj si zdaj užaljen in jezen, če ti nismo soglasno pritrdili in če si vnaprej trdno odločen, da se boš pač držal določenih, (kvazi)znanstvenih prehranjevalnih smernic? Ali morda ti prodajaš naravno prehrano ali jo zgolj propagiraš in te mnenje ter izkušnje  v resnici ne zanimajo?
In ja, itak da prodajam brikete ::) ::) (ko bi jih vsaj, tiste, ki jih moja dva psa jesta :D).


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 06.09.2014 : 13:12:58
No, lej, ko bos prebral in prestudiral vse zgoraj navedene teme, se pa spet piseva, a je prav. Ker je ze ogromno napisanega.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , sobota, 06.09.2014 : 13:17:23
Sanco1a, dej no, Daymler je najbolj pameten in ve, ve, ve (zamisli si cepetanje zraven, prosim), da je naravna hrana za pse edina prava. In zdaj me babe tukaj nekaj o izkušnjah, pa genetiki psov in nagnjenosti labradorcev k raku, pa verodostojnih znanstvenih raziskavah in lastnem mnenju govorimo. Kako moremo, če pa on vse ve, ve, ve (spet cepetanje)!  *:-

P.S.: Moje mnenje o naravnem je, da je tudi tako imenovano umetno naravno, ker smo to ustvarila bitja, ki smo del narave in ce narava ne bi zelela, da bi bilo nekaj tako imenovano umetnega ustvarjenega, nam ne bi dala moči tega ustvariti. In po mojem mnenju obstajajo tako dobre kot slabe tako imenovane umetne stvari, kakor obstajajo tudi tako dobre kot slabe tako imenovane naravne stvari. In briketi so ena super tako imenovana umetna stvar, zaradi katere imajo naši psi boljše življenje. Punce, kar povejte, koliko vam jih prodam - će vzamete deset ta velikih žakljev je enajsti zastonj.  ;D

Ja, saj razumem Daymler - ti veš, veš, veš vse o pasji prehrani in genetiki in DNK! Ker veš, veš, veš!  O0


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 13:17:40
Nista mi odgovorila zakaj psom v živalskih vrtovih ne dajejo briketov ?
Videl na lastne oči.
Tisti ,ki pa prodajate brikete pa niste kredibilni ,da bi komentirali naravno prehrano.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: sanco1a , sobota, 06.09.2014 : 13:20:00
Jaz bi rada kontaktirala z njim, ko bo njegov pes dočakal 10. leto z "naravno" prehrano, zelo bogato z raznovrstnimi beljakovinami. Pač hranjen po principu prehrane volka.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: sanco1a , sobota, 06.09.2014 : 13:21:06
Aja, veliko sreče želim in predvsem zdravega psa.  :)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 13:21:10
Zakaj misliš ,da cepetam ?
Jaz pa mislim ,da ti govoriš iz lastnih izkušenj o tem cepetanju.
Saj vas razumem pač preživljate se z prodajo industrijske hrane takšno delajo tudi za svinje.
Pes pa ni svinja.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: SinM , sobota, 06.09.2014 : 13:22:03
Eh, jest se včasih res vprašam, zakaj sploh zgubljam čas s pisanjem odgovorov...
 :-\


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: SinM , sobota, 06.09.2014 : 13:24:02
Še bolj se pa sprašujem, zakaj nekateri sploh postavljajo vprašanja, če že imajo odgovore na njih.
 :-\ :-X


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 13:25:08
Jaz vam želim enako veliko sreče in zdravja z vašimi psi.
Drugače pa sem videl  psa kateri je sedaj star 14 let in je od svojega 3 meseca bil hranjen z naravno prehrano.
Pa ta gospod ,ki ima tega psa ni mesar.
Od njega mi je prišla ta ideja ,da jaz probam enako.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 13:26:55
Še vedno niste odgovorili zakaj pse v živalski vrtovih hranijo z naravno hrano in ne briketi če so tako zdravi.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: sanco1a , sobota, 06.09.2014 : 13:27:25
Moji so pogosto svinje, en je velika, velika svinja ::), na tvojo žalost  brez raka, star 15 let.
Totalne svinje na industrijski prehrani.  >:D


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 13:28:23
Katera pasma?


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 13:29:13
Odgovora za živalski vrt še niste napisali ?


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: sanco1a , sobota, 06.09.2014 : 13:30:12
Taka, ki po genetiki pogosto doživi visoko starost.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 13:33:06
Nemški ovčarji redko dočakajo 14 let. In znanec kateriga je hranil z tako imenovano RAW hrano ima 14 let.
Drugače secpa izmikate odgovoru zvezi z živalskimi vrtovi in to kar spretno


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , sobota, 06.09.2014 : 13:35:48
Joj, joj, joj, a ti bom morala res napisat, da nimam popolnoma nič s prodajo briketov ali kakršne koli druge živalske ali človeške hrane? Mater, ni čudno, da vse veš, če pa ne razumeš sarkazma.  :'[

Odgovor je - zato ker jim je lažje dati ostanke hrane volkov in ko pes crkne pač nabavijo drugega. Ni tako dragocen kot bolj divje in divje eksotične živali. In če si ti enkrat, dvakrat, trikrat videl, da so tam psi dobili meso, to še zdaleč ne pomeni, da niso dobili tudi briketov in če si nekje prebral, da dobivajo samo meso, to še ni nujno res. Se bo treba naučit uporabljat skepso tam kjer je treba in uporabljat malo manj paranoje, da je vse in vsi podkupljeno s strani prehrambene industrije.

Jaz bi rada kontaktirala z njim, ko bo njegov pes dočakal 10. leto z "naravno" prehrano, zelo bogato z raznovrstnimi beljakovinami. Pač hranjen po principu prehrane volka.
Tudi jaz, samo nekako nisem ziher, če bo pes takrat še živ.  :(
Sicer je pa tale pridevnik "naravno" v povezavi z volkovi zelo priljubljen. Še šolanje, pri katerem vso hrano psu sfutraš iz roke med šolanjem je menda naravno šolanje, ker si mora tudi volk zaslužit svojo hrano. Čudovit način fopanja folka, ki ne prebere nič, ampak samo slepo verjame pes=volk. Saj ne, da ne deluje tak način šolanja, samo volka, ki naredi grižljaj srne in srna teče dalje in spet volk dobi grižljaj in srna teče dalje in tako naprej bi rada videla. In rada bi videla, da potem preostanek srne, če je po tem scenariju še živa teče dalje, če pa je mrtva, da ga volk kar zavrže in si gre raje ulovit novo srno, ki jo spet med lovom je grižljaj za grižljajem.  ;)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , sobota, 06.09.2014 : 13:40:45
SinM imaš prav, škoda časa za nekoga, ki že vse ve.  :) In še veliko znancev ima, ki tudi vse vejo. In še pred časom so, ko so že pred štirinajstimi leti vedeli za RAW princip hranjenja. ;D

Daymler, uživaj s svojim labradorcem, dokler vama bo dano.  :)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 13:43:07
Tudi tam sem vprašal in dobil odgovor ,da industrijske hrane jim ne dajejo ,ker ni zdrava.
Nobeden ne trdi ,da je pes=volk je pa podobnost več kot 95 odstotna kaj se tiče genetike.
Nemški ovčar teče mu petnajsto leto in nima dispanzije kolkov hranjen celo živlenje z RAW hrano.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 13:46:04
Enako vam uživajte z svojimi psmi.
Mogoče se bomo v kakšni temi bolj strinjali pa lep dan.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 13:47:31
Aja v živalskem vrtu sem vprašal skrbnika psov zakaj jih hrani z raw hrano in je rekel ,da navodila dobi od veterinarja.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 06.09.2014 : 13:55:02
Ce so pred stirinajstimi leti izvedeli za RAW hranjenje in takrat zaceli s tem, pa res niso pred casom.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , sobota, 06.09.2014 : 14:00:58
Imaš prav, malo karikiram.  ;)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 06.09.2014 : 14:09:53
(http://nanook.si/slikce/joke.jpg)

 :P ;D

Aha, se tale tema je za prebrat: Surovo meso (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,30575.0.html)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , sobota, 06.09.2014 : 14:25:55
 ;b ;b ;b


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 15:25:01
Ce so pred stirinajstimi leti izvedeli za RAW hranjenje in takrat zaceli s tem, pa res niso pred casom.

Kje si pa tole prebral ,da so takrat komej izvedeli ?


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 15:28:36
Narava je tole vedela ze pred nekaj milijoni let.
Vidim pa ,da pač trgovine z pasjo prehrano nasprotujejo hrsnjenju z mesnatmimi kostmi in mesom.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 06.09.2014 : 15:33:05
Ja, trgovine s pasjo prehrano nasprotujejo hranjenju z RMB in mesom. Verjetno zato prodajajo zmrznjeno surovo meso/mix.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , sobota, 06.09.2014 : 15:44:33
Citat
Odgovora za živalski vrt še niste napisali ?

No bom pa jaz odgovorila. ne vem v katerem živakskem vrtu ne hranijo psov z briketi, vem pa, da v mnogih živalskih vrtovih in drugih ustanovah hranijo DIVJE kanide, vključno z volkovi z mešano hrano ki vsebuje tudi večji ali manjši % briketov. Ugotovili so, da volkovi, ki dobivajo tudi brikete živijo dlje od tistih, ki dobivajo samo "naravno".


Citat
Drugače pa sem videl  psa kateri je sedaj star 14 let in je od svojega 3 meseca bil hranjen z naravno prehrano.
Pri nas bi lahko še ne dolgo nazaj videl pse (njihove knjižice lahko vidiš še zdaj), ki so živeli do 17 leta (cca 20kg), 15,5let (30kg), najmanj 19 let (5kg, dobili že odraslo). Večina je od 3 tedna dalje jedla mešano hrano na osnovi briketov z dodatkom kuhane.

Citat
Me pa zanima nekaj ,če se je pes tako spremenil kot eni tu trdite zakaj se mu ni spremenilo tudi zobovje

Zato, ker razlike med volkom in psom niso toliko nastale na nivoju genetike (spremenjen hardver) kot na nivoju epigenetike (softver, regulacija genov). kako je pes pridobil sposobnost za prebavo šlroba lahko prebereš v linku, ki sem ga dala.
Na splošno tudi pri divjih živalih lahko vidiš, da se pogosto spremeni funkcioniranje, same telesne značilnosti pa ne (še). Medvedje imajo zversko zobovje, hranijo se pa z mešano, nekateri (pande) pa s povsem vegetarijansko hrano.

PS: žal ne prodajam briketov ampak jih samo kupujem.
PPS: v leglu iz katerega sta bili moji 17 letnici so izmed 7 mladičev kar štirje dosegli starost čez 16 let, noben pa ni poginil pred 14 letom. Živeli so v različnih okoljih in bili hranjeni z različno hrano. Noben sicer ni dobival "naravne" hrane, je pa bila vsaj ena od tastarih izključno na doma pripravljeni.
PPPS: skoraj v vsakimu petšopu imajo nekje v kotu skrinjo z surovo hrano. Njim je vseeno kaj prodajajo, samo da se prodaja.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 16:00:49
Ja, trgovine s pasjo prehrano nasprotujejo hranjenju z RMB in mesom. Verjetno zato prodajajo zmrznjeno surovo meso/mix.

Lepo bi prosil za link takšne trgovine ,kjer prodajejo zmrznjene živali oz dele živali.
Če se da to dobit pri vas pa še toliko bolje.
Prosim pa res za link ,da si lahko pogledam.
HVALA


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , sobota, 06.09.2014 : 16:16:40
Zakaj si ga pa ne bi poiskal sam? Prav vse bi dobil na pladnju, potem pa niti ne prebereš. Barf ima Tucano, če pa se boš potrudil in poguglov boš našel še kup manjših štacun. Čeprav... po pravici povedano, če bi se odločila za tovrstno hranjenje psov zaradi čudežnih zdravilnih učinkov, bi packarijo pripravljala doma iz meni znanih surovin znanega izvora.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 16:22:43
Ker mislim ,da je forum glih zaradi tega ,da si info uporabniki delijo.
Pa vseeno hvala za namig tukano.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , sobota, 06.09.2014 : 16:30:43
Še en namig: jst tistega ne bi kupovala.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , sobota, 06.09.2014 : 16:38:07
Še en namig: dobi se tudi (po mojem mnenju) veliko varnejša zmrznjeno sušena surova hrana (meso)  - znamke kolikor mi je znano ne smem reklamirati na tem forumu - vendar tako spakovanje stane 40€ kg.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 16:43:41
Pa vseeno bi prosil za link.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 16:45:09
Še en namig: jst tistega ne bi kupovala.


Tukaj se pa strinjam z vami.
Prosim za link ,da pogledam.
Na tukano strani in na mr pet ne najdem nič v zvezi z takšno hrano


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , sobota, 06.09.2014 : 17:05:20
Ga ne boš dobil.
Namig poguglaj: trgovina tukano barf, trgovina surova hrana za pse ....


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sobota, 06.09.2014 : 17:13:38
Ok ni problema bom poguglal hvala za info.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: SILBA MIA , sobota, 06.09.2014 : 18:37:08
Tole s hrano in zdravjem...ne rečem, da ni važno kaj pes je. Ampak doživetje visoke starosti pa res ni odvisno le od hrane. Moj Švrk je jedel kuhano, ped***re, čokolado, grozdje, brikete tašrot, kosti, ribe, vse od mize, tudi salame...in še in še, tudi fajne konzervice in fajne brikete ( to zadnje dvoje brez izjem zadnja 3 leta, ker se mu je - normalno - spremenil metabolizem, tako kot se spremeni v starosti tudi ljudem ) pa ima polnih 16 let in je kt pušeljc. Pa je en zmešanc, nobena kaj posebej fina pasma.
Da imamo srečo? Od mojega dragega - Šarko - so ga odnesli uspavat v 21. letu, zadnjih 5 dni je naglo šlo navzdol in ni mogel več vstat...in Bolek, ki je za vedno zaspal v 19. letu starosti, zadnja tri leta je jemal zdravila za srce. Kaj sta jedla? Nič ekstra. To kar je ostalo od kosila. Največkrat ribe in to frigane, pečene, kuhane, krompir, makarone, obrane kosti ( pa ne samo surove ), polento, pa tak.

Mene noben boh, tisti trgovinski ali pa pristaši volčje hrane, ne bodo prepričali v svoj prav. Džabe jim ekspertize.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Jana , sobota, 06.09.2014 : 18:39:43
Ker mislim ,da je forum glih zaradi tega ,da si info uporabniki delijo.

Ja, res je, vendar si tukaj samo člani lahko delijo vse, ostali pa pač guglajte. Linkov tukaj ne bo, ker je temu namenjena članom dostopna rubrika Vrste hran za pse, dodatki, ugodni nakupi ... (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,57.0.html)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 06.09.2014 : 19:01:37
Ni hrane, ki bi preprecevala raka, zal. Je prevec faktorjev tu vpletenih.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: natis , sobota, 06.09.2014 : 19:48:41


hudiča jest pa prodajam pasjo hrano  :o :o ampak ... a je kej narobe z mano, ker moji psi ne jejo te hrane, ki jo prodajam???

aja  :-X jest ne smem komentirat v temi, ker pasjo hrano prodajam.... Uprostite


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: airedale10 , sobota, 06.09.2014 : 20:34:06
Eno vprašanje, ki pa se mi poraja, ko berem to temo  ::) Zakaj točno je po vašem mnenju briketirana hrana toliko boljša od doma pripravljene hrane?  :) Če se omejimo na hranjenje s kvalitetnimi briketi in na uravnovešeno pripravljeno domačo hrano (za pripravljanje le te se moraš kar dobro pozanimati). Jaz pri najboljši volji ne najdem razlogov, zaradi katerih bi bila doma pripravljena hrana ''nezdrava'' oz. se mi zdi da sem v enem postu zasledila celo, da ima nekdo preveč rad svoje pse, da bi jih zastrupljal s tem, da zaradi nje živijo psi manj ipd.  ??? Ne trdim, da so briketi slabi (daleč od tega, tudi jaz mojega hranim z njimi, ker pač nimam ''pogojev'' za hranjenje surovo), niti da ''naravna prehrana'' dela čudeže, ampak to ''opevanje'' briketov in ''pljuvanje'' po domači hrani mi pa res ne gre v račun (pa verjetno nekaj resnice je na tem, glede na to da pišete izkušeni lastniki psov).


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 06.09.2014 : 20:40:18
Ja, seveda, prodajam pasjo hrano... Sorry misko, ampak svoje pse imam prevec rada, da bi jih zastrupljala z naravno prehrano psov.


Kaj tu ni jasno? Kaj pa je naravna prehrana psov? Menda ne mislite da je to whole prey, BARF, RMB, doma pripravljena kuhana hrana?


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: čarka , sobota, 06.09.2014 : 21:51:08
airedale10, verjamem, da ta tema ni edina, ki jo prebiraš in potem si sigurno zasledila, da briketirana hrana sploh ni več IN  ;)

Se mi pa zdi nesmiselno, da posameznik s takimi in takimi izkušnjami prepričuje vse ostale v svoj edini prav. In strinjam se, da je rak splet več okoliščin, predvsem genetike. In dokazovanje, da je 1 pes, ki je jedel 14 let surovo meso in dočakal tudi 15. RD, pa je enako nesmiselno kot dokazovanje nasprotnega. Tudi pasma/e, predispozicije ... imajo zelo pomembno vlogo.

Dymler, pri tebi pa se mi že od vsega začetka dozdeva, da sploh nisi pripravljen sprejeti, sploh pa prebrati česarkoli drugega kot goniti to, v kar si bil 100% prepričan že, ko si se prijavil na forum  ???. In če si tako vedoželjen zakaj JA in zakaj NE - na spletu je definitivno vse kar te zanima, samo hudič je, da boš tudi tam našel ZA in PROTI variante, ampak kregat pa se ne boš mogel, hja  ::)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: luna7 , sobota, 06.09.2014 : 22:32:15
Vesoljcem pa res. Nametano oz. nastreljano tja notri... Ja, dajmo primerjat psa in volka, mops recimo mu je strasno podoben, moras DNA test naredit, da locis...
Tegale pa res nisem spregledala!  ;b ;b ;b ;b ;b O0
Vse ostalo bi pa najraje...


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: sanco1a , sobota, 06.09.2014 : 22:46:31
Jaz nisem nikoli trdila, da so briketi najboljši za psa, oporekam samo temu, da povzročajo raka in trdim, da moja psa po njih dobro funkcionirata in da je ta na briketih že na pogled bolj fit od tistega, ki smo mu kuhali.
No ja, pa s kakšnim BARF in RAW psa res ne bi hranila, ker če je to naravna prehrana ...


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: mamaF , nedelja, 07.09.2014 : 02:39:16
Jaz bi bila pa vesela, če bi mi kdo v tej temi napisal definicijo "naravne hrane".
Potem pa še definicijo "nenaravne hrane".

V življenju imam rada pravila, pa tudi nepravila in bi mi to veliko pomenilo. Hvala ;)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sreda, 10.09.2014 : 18:53:09
https://m.youtube.com/watch?v=g9DTzDfYMxo
 To je v pasjih briketih.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: airedale10 , sreda, 10.09.2014 : 19:29:47
A obstaja kak dokaz za to, da so v pasjih briketih res trupla psov in mačk? Je kdo dejansko analiziral briket in našel prisotnost tega, ali je to spet neka laž, kot ogromno, ki jih kroži na netu?  ??? Pa resno sprašujem kaj je res in kaj ni, ne pravociram.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sreda, 10.09.2014 : 19:37:42
Poguglaj malo


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: airedale10 , sreda, 10.09.2014 : 20:14:59
Kak namig? Pa bi rada kaj konkretnega, kako študijo, ne pa neke izpovedi veterinarjev, posnetkov tistih, ki so bili enkrat v eni firmi ipd.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sreda, 10.09.2014 : 21:50:47
Posnetkov je več ,malo poguglaj in preberi tudi o štirih D.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , sreda, 10.09.2014 : 22:05:29
Ni dokazov. So testirali brikete, pa niso nasli psov ali mack.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sreda, 10.09.2014 : 22:44:18
Ni dokazov ?
http://wepets.wordpress.com/2013/04/01/4ds-in-your-commercial-pet-food/


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , sreda, 10.09.2014 : 22:45:40
Ni dokazov. So testirali brikete, pa niso nasli psov ali mack.

http://truthaboutpetfood.com/historical-basis-for-illegal-waste-in-pet-food


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: rava , sreda, 10.09.2014 : 23:18:04
Jaz bi bila pa vesela, če bi mi kdo v tej temi napisal definicijo "naravne hrane".
Potem pa še definicijo "nenaravne hrane".

Kakšno vprašanje ::)
Tisto kar sama nabereš in ujameš vendar.
Torej: ko gresta z Rokotom zjutraj lulat, si on ujame miš, ti pa zase skoplješ kake koreninice ipd.
Tako se lahko popolnoma naravno in poceni prehranjujeta.
No, zdaj veš :D  :P  ;)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Jana , sreda, 10.09.2014 : 23:57:48
Kristusove gate, kolk trgajo tele reference 8)

Ni dokazov ?
http://wepets.wordpress.com/2013/04/01/4ds-in-your-commercial-pet-food/

About Natalia Corres
"Tech-preneur", Artist, Writer, and Consultant - Natalia is the owner of "Whole Earth Pets", a professional pet services company and enjoys the challenge of building or improving things - whether processes, teams, projects, or a way of seeing or being. She is available as a speaker, consultant, or mastermind group facilitator and is open to new experiences and learning new and old ideas.

vir klik (http://wepets.wordpress.com/2013/04/01/4ds-in-your-commercial-pet-food/)

http://truthaboutpetfood.com/historical-basis-for-illegal-waste-in-pet-food

Susan Thixton
A New Cookbook for Dogs and Cats Takes Out the Guesswork:
Thanks in large part to the pet food recalls of 2007 and 2012, there has been a growing interest in homemade pet food.
Thus, Susan Thixton, a Florida-based pet food activist and founder of the Web site Truth About Pet Food.com , decided to come up with homemade pet food for her large brood of dogs and cats.
She ultimately joined forces with Indiana veterinarian Dr. Cathy Alinovi, a certified veterinary food therapist, to write “Dinner PAWsible: A Cookbook of Healthy Dog & Cat Meals,” a comprehensive, self-published recipe book and nutritional guide to home cooking for pets released in September 2011.

vir klik (http://petshops.about.com/od/petfood/p/Homemade-Pet-Food-Recipes.htm)

O taprvi je škoda karkoli rečt, o tadrugi pa: Ja, če je treba domačo kuharsko buklo prodajat, potem menda ne bo reklamirala briketiran pasji futer, al kako?

Tukaj te ljudje sprašujejo za znanstvene raziskave. To pomeni, da neodvisni znanstveniki, ki ne delajo za fabriko pasjega futra in ne prodajajo domačih pasjih kuharic, in niso gospodinje, ..., temveč so v kakšnem neodvisnem raziskovalnem inštitutu kakšni doktorji znanosti s področja, kamor take zadeve spadajo, ki se nekaj let šetajo po laboratorijih, potem pa napišejo članek, ki temelji na njihovih raziskavah in lahko izsledke kakšen drug znanstvenik preveri (v laboratoriju, ne pa v kuhni ali pa v knjigarni). Imaš kaj?


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: natis , četrtek, 11.09.2014 : 00:23:50
Kristusove gate, kolk trgajo tele reference 8)

About Natalia Corres
"Tech-preneur", Artist, Writer, and Consultant - Natalia is the owner of "Whole Earth Pets", a professional pet services company and enjoys the challenge of building or improving things - whether processes, teams, projects, or a way of seeing or being. She is available as a speaker, consultant, or mastermind group facilitator and is open to new experiences and learning new and old ideas.

vir klik (http://wepets.wordpress.com/2013/04/01/4ds-in-your-commercial-pet-food/)

Susan Thixton
A New Cookbook for Dogs and Cats Takes Out the Guesswork:
Thanks in large part to the pet food recalls of 2007 and 2012, there has been a growing interest in homemade pet food.
Thus, Susan Thixton, a Florida-based pet food activist and founder of the Web site Truth About Pet Food.com , decided to come up with homemade pet food for her large brood of dogs and cats.
She ultimately joined forces with Indiana veterinarian Dr. Cathy Alinovi, a certified veterinary food therapist, to write “Dinner PAWsible: A Cookbook of Healthy Dog & Cat Meals,” a comprehensive, self-published recipe book and nutritional guide to home cooking for pets released in September 2011.

vir klik (http://petshops.about.com/od/petfood/p/Homemade-Pet-Food-Recipes.htm)

......


She is available as a speaker, consultant, or mastermind group facilitator and is open to new experiences and learning new and old ideas.

 ;b ;b ;b ;b ;b ;b ;b ;b ;b ;b ;b ;b ;b .... se moram nehat režat, ker bom drugač zbudila pol LJ.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: mamaF , četrtek, 11.09.2014 : 00:35:27
Kakšno vprašanje ::)
Tisto kar sama nabereš in ujameš vendar.
Torej: ko gresta z Rokotom zjutraj lulat, si on ujame miš, ti pa zase skoplješ kake koreninice ipd.
Tako se lahko popolnoma naravno in poceni prehranjujeta.
No, zdaj veš :D  :P  ;)
Aaaaaaaaaaaaaaaaa, to je to!

Ampak ... kakšne spešl kratice pa obstajajo za to? Da ne bo izpadlo totalno kmečko, saj veš :P ;b >:D


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , četrtek, 11.09.2014 : 00:55:27
Kako tega ne veš? NFfALB vendar! Natural Food for All Living Beings!  :-#


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , četrtek, 11.09.2014 : 07:44:49
Tale je na podobnem "nivoju" kot unidve, ampak veliko bolj zabaven (in celo poda vir!):
http://terriermandotcom.blogspot.com/2010/08/are-there-dead-dogs-and-cats-in-dog.html

Citat
As a species, we like to scare ourselves, and we like to amuse ourselves, but we hate to take responsibility for our own actions and much prefer to blame the great and mysterious THEM.

And so our dogs cannot be dying early and tragic deaths because we selected deformed, defective and diseased breeds and then overfeed and under-excercised them.

It must be the food. It must be the dog food companies.

Those bastards!

Kakor vem Susan Thixton v tistem prispevku ne govori o psih in mackah v pasji hrani.

Po eni strani razumem odpor do 4D v pasji hrani, tudi meni to ni vsec in zato pac izbiram kvalitetne brikete, ko izbiram industrijsko hrano, po drugi strani mi pa ne gre v glavo hvalisanje, kako je tipcek ali tipica... ne, sori, bo kar tipcek, na poti domov ob cesti pobral truplo neke zivali (roadkill) in doma ves srecen "plen" ponudil psu. In po tretji strani ne zastopim, a surovarji mislite, da v "naravi" snicli visijo po drevesih, izbrani kosi ali kaj? Dead, Diseased, Dying, and Disabled animals so taprve na meniju.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 08:25:11
Res je eno je povoženo ,drugo je pa evtanazirano.
In tiste evtanazirane živali mlejejo v industrijsko hrano.
Pomeni vse živali. Od psov, mačk, goveda,drobnice itd...
Pa vseeno mislim ,da je bolje če je žival povožena in gre za hrano kot pa evtanazirana.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 08:31:47
Jana znanstvene neodvisne raziskave za pasje brikete ?
Kaj se ti sanja kaj fojtrajo vse ljudem npr. mc donald ?
Preveč plačujejo ,preveč zaslužijo ,da bi odnehali.
Vemo ,da za te lobije ni vredno človeško živlenje nič ,kaj šele pasje.
Hranijo nas lahko z tem kar te ne ubije takoj ubija te počasi.
Za pse je enako oz še slabše.
Briketi so mc donald za psa.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , četrtek, 11.09.2014 : 08:32:43
Nikjer izrecno ne zapise, da gre za macke in pse v pasji hrani.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Jana , četrtek, 11.09.2014 : 09:00:29
Dymler, videt je nad tabo ves chemtrails, pa je mogoče bolje, da šibneš nazaj v jamo, med potjo rukneš enga zajčka in ob naravni malici počakaš, da napad učinka kemije in črnih misli mine.
Mal heca :)

Žal mi je, da vidiš vse tako črno.



Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: kocka , četrtek, 11.09.2014 : 09:16:36
Sem reeeees na hitro preletela teh 7 strani.
Glede na to, kako Dymler vztrajno namiguje, da se nekateri tukaj ukvarjate s prodajo briketov samo zato, ker jih zagovarjate kot ok hrano za svoje pse, in ker ljudje pri svojih izvajanjih tako pogosto izhajamo iz sebe se mi seveda po analogiji takoj pojavi misel... bi mogoče rad Dymler postal en slovenski strokovnjak in svetovalec s področja ˝naravne pasje hrane˝ in bi to svoje znanje in tako hrano tržil med vedoželjne lastnike psov, ker tako hrano pač tako vztrajno in intenzivno zagovarja.
In od vas vztrajno zahteva/pričakuje raznorazne linke, da bo imel na pladnju servirane reference take in drugačne vrste, da bo lahko z njimi utemeljeval pro in kontra argumente za svoj novi biznis. Tralala, analogija je res  >:D


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 11:41:30
Sem reeeees na hitro preletela teh 7 strani.
Glede na to, kako Dymler vztrajno namiguje, da se nekateri tukaj ukvarjate s prodajo briketov samo zato, ker jih zagovarjate kot ok hrano za svoje pse, in ker ljudje pri svojih izvajanjih tako pogosto izhajamo iz sebe se mi seveda po analogiji takoj pojavi misel... bi mogoče rad Dymler postal en slovenski strokovnjak in svetovalec s področja ˝naravne pasje hrane˝ in bi to svoje znanje in tako hrano tržil med vedoželjne lastnike psov, ker tako hrano pač tako vztrajno in intenzivno zagovarja.
In od vas vztrajno zahteva/pričakuje raznorazne linke, da bo imel na pladnju servirane reference take in drugačne vrste, da bo lahko z njimi utemeljeval pro in kontra argumente za svoj novi biznis. Tralala, analogija je res  >:D




Moja narava dela nima veze z tem. Tako ,da ne bom nič prodajal.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 11:42:30
Nikjer izrecno ne zapise, da gre za macke in pse v pasji hrani.



Jasno pa piše ,da gre za evtanazirane živali.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 11:45:54
Dymler, videt je nad tabo ves chemtrails, pa je mogoče bolje, da šibneš nazaj v jamo, med potjo rukneš enga zajčka in ob naravni malici počakaš, da napad učinka kemije in črnih misli mine.
Mal heca :)

Žal mi je, da vidiš vse tako črno.



Ne nevidim tako črno.
Tako pač je na tem svetu
Vrednost človeka je mala za velike korporacije žival pa ni vredna nič.
Šteje samo denar.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 11:56:01
Kristusove gate, kolk trgajo tele reference 8)

About Natalia Corres
"Tech-preneur", Artist, Writer, and Consultant - Natalia is the owner of "Whole Earth Pets", a professional pet services company and enjoys the challenge of building or improving things - whether processes, teams, projects, or a way of seeing or being. She is available as a speaker, consultant, or mastermind group facilitator and is open to new experiences and learning new and old ideas.

vir klik (http://wepets.wordpress.com/2013/04/01/4ds-in-your-commercial-pet-food/)

Susan Thixton
A New Cookbook for Dogs and Cats Takes Out the Guesswork:
Thanks in large part to the pet food recalls of 2007 and 2012, there has been a growing interest in homemade pet food.
Thus, Susan Thixton, a Florida-based pet food activist and founder of the Web site Truth About Pet Food.com , decided to come up with homemade pet food for her large brood of dogs and cats.
She ultimately joined forces with Indiana veterinarian Dr. Cathy Alinovi, a certified veterinary food therapist, to write “Dinner PAWsible: A Cookbook of Healthy Dog & Cat Meals,” a comprehensive, self-published recipe book and nutritional guide to home cooking for pets released in September 2011.

vir klik (http://petshops.about.com/od/petfood/p/Homemade-Pet-Food-Recipes.htm)

O taprvi je škoda karkoli rečt, o tadrugi pa: Ja, če je treba domačo kuharsko buklo prodajat, potem menda ne bo reklamirala briketiran pasji futer, al kako?

Tukaj te ljudje sprašujejo za znanstvene raziskave. To pomeni, da neodvisni znanstveniki, ki ne delajo za fabriko pasjega futra in ne prodajajo domačih pasjih kuharic, in niso gospodinje, ..., temveč so v kakšnem neodvisnem raziskovalnem inštitutu kakšni doktorji znanosti s področja, kamor take zadeve spadajo, ki se nekaj let šetajo po laboratorijih, potem pa napišejo članek, ki temelji na njihovih raziskavah in lahko izsledke kakšen drug znanstvenik preveri (v laboratoriju, ne pa v kuhni ali pa v knjigarni). Imaš kaj?


Pol pa vi meni pokažite neodvisne znanstvene raziskave za industrijsko pasjo prehrano.
Ne tiste od


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , četrtek, 11.09.2014 : 11:59:28
Itak da smo vsi, ki ne sledimo slepo religiji surove hrane, ampak celo mislimo s svojo glavo, avtomaticno (podkupljeni?) prodajalci briketirane hrane.  ::)  :-X



Jasno pa piše ,da gre za evtanazirane živali.


To potrjuje tudi FDA. Nikjer pa ne pise, da gre za pse in macke, kar je to o cemer sprasuje airedale10.

A obstaja kak dokaz za to, da so v pasjih briketih res trupla psov in mačk? Je kdo dejansko analiziral briket in našel prisotnost tega, ali je to spet neka laž, kot ogromno, ki jih kroži na netu?  ??? Pa resno sprašujem kaj je res in kaj ni, ne pravociram.

Torej - ja, so analizirali brikete in ne, niso nasli prisotnosti mack, psov.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 12:07:09
Natrijev  pentabarbital
Kemikalija ,ki jo uporablajo za evtanazijo živali.
Preživijo kuhanje sestavin v nespremenjeni obliki.
To pomeni ,da te kemikalije  prek umetne pasje hrane pridejo v naše pse.

Novinarka Jessica Smith članek v News  Target.
Mesto LOs Angeles vsak mesec pošlje nad 200 ton evtaniziranih živali izdelovalcem pasej hrane.
 Howard F . Lyman stran 12 poguglajte.

Ameriška zveza živilskih trgovcev , zveza izdelovalcev hrane  so z lobiranjem dosegli ,da ni bil
sprejet nov zakaon o izbolšanjih minimalnih zahtev pri izdelavi hrane z hišne ljubljnčke.

Eric Schlosser  FAST FOOD NATION stran 275.
Poguglajte


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 12:08:16
Itak da smo vsi, ki ne sledimo slepo religiji surove hrane, ampak celo mislimo s svojo glavo, avtomaticno (podkupljeni?) prodajalci briketirane hrane.  ::)  :-X



To potrjuje tudi FDA. Nikjer pa ne pise, da gre za pse in macke, kar je to o cemer sprasuje airedale10.

Torej - ja, so analizirali brikete in ne, niso nasli prisotnosti mack, psov.


Ja obstaja dokaz ,da ni v tej hrani evtanaziranih živali. NE OBSTAJA


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , četrtek, 11.09.2014 : 12:12:30
A obstaja kak dokaz za to, da so v pasjih briketih res trupla psov in mačk? Je kdo dejansko analiziral briket in našel prisotnost tega, ali je to spet neka laž, kot ogromno, ki jih kroži na netu?  ??? Pa resno sprašujem kaj je res in kaj ni, ne pravociram.

Ne, ni dokazov, da so v pasjih briketih res trupla psov in mack.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , četrtek, 11.09.2014 : 12:13:56
Citiraj tako kot se spodobi ali pa pripopaj linke. Seveda do znanstvenih raziskav neodvisnih institucij, ki so potrdile to kar trdis.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 12:16:25
L
Ne, ni dokazov, da so v pasjih briketih res trupla psov in mack.

So dokazi.


http://www.dailymotion.com/video/x1e13ss_the-truth-about-your-dog-s-food-documentary-in-hd_tech


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 12:21:17
Citiraj tako kot se spodobi ali pa pripopaj linke. Seveda do znanstvenih raziskav neodvisnih institucij, ki so potrdile to kar trdis.


Poguglajte boste našli več info ,kot pa da jaz lepim linke.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , četrtek, 11.09.2014 : 12:22:10
No, pa jih predstavi, te dokaze. Kje je studija?


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 12:30:33
http://www.examiner.com/article/horror-story-what-s-really-your-dog-s-food


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , četrtek, 11.09.2014 : 12:33:13
Khm...brikete vsak občasno vzame pod kontrolo tudi kakšna neodvisna organjizacija in ja, kolikor je meni znano, DNA psov in mačk v njej niso našli (kar je mnogo bolje od naše prehrane, kjer pa so v izdelkih našli tudi DNA neznanega izvora, ki ni bila od nobene vrste, na katero so testirali)
Po drugi strani pa se raznorazno crkovino enako lahko (oziroma lažje, ker je kontrola slabša, če sploh je) kot v brikete zmelje v kao naravni BARF. Če so klavnični ostanki, ki gredo v brikete negravžni ali tretirani z antioksidanti, potem so povsem enaki tudi tisti v BARFu - menda ja kdo ne pričakuje, da je notri zmleto human grade meso iz mesnice. Razen če ga pripraviš sam seveda.
Zato bom vedno trdila, da je najboljša doma pripravljena mešana (torej ne izključno surovo meso +kosti) hrana iz surovin znanega izvora. Pod pogojem, da se tisti, ki jo pripravlja potrudi, da je sestava za psa primerna (tudi tu enako kot pri ljudeh velja, da čim bolj raznovrstna je prehrana, manj je možnosti, da bi dolgoročno prišlo do pomanjkanja ali presežka katere od hranilnih snovi).
Ker pa večina nima toliko časa in tudi denarja, (ceneje se da priti skozi samo, če se zelo dobro znajdeš in kupuješ primerne ostanke v velikih količinah, kar pomeni še dovolj veliko hladilno skrinjo, poleg tega pa nekateri ne maramo vsakodnevno gledati svinjarije, ki jo naredijo psi pri hranjenju z večjimi kosi surovega mese s kostmi),  pač kupujemo brikete. Ki so, če so primerne kvalitete (kar ne pomeni nujno ravno najvišjega cenovnega razreda) povsem ok. Primerna kvaliteta zame (ki imam zdrave  pse brez alergij in brez težav s črevesjem) ne pomeni, da v njih ni koruze ali žitaric na sploh, ampak to, da je v njih res tisto, kar piše na emblaži. So proizvajalci, ki jim (na podlagi dolgoletnih izlušenj) zaupam, in so taki, ki jim ne.



Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , četrtek, 11.09.2014 : 12:34:50
Ps: če natrijev pentabarbital prestane vse postopke pri pripravi briketov, potem ga ni noben problem dokazati v končnem izdelku.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , četrtek, 11.09.2014 : 12:36:15
http://youtu.be/w-0TEJMJOhk  ::)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 12:38:20
Ps: če natrijev pentabarbital prestane vse postopke pri pripravi briketov, potem ga ni noben problem dokazati v končnem izdelku.



Saj zato pa je dokazano ,da ga industrijsko pripravljena hrana vsebuje.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 12:39:21
https://m.youtube.com/watch?v=bAZrpWzAzww

Mislite ,da ti ljudje lažejo ?


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 12:41:56
Zakaj  enostavno teh evtaniziranih živali ne zakurijo ?
Zakaj meso meljejo v pasto ?


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 12:43:10
https://m.youtube.com/watch?v=gZT9IBFA_sQ

Se eden link.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , četrtek, 11.09.2014 : 13:25:10
Citat
Saj zato pa je dokazano ,da ga industrijsko pripravljena hrana vsebuje.
Manjka podatek katera. Vsa zagotovo ne.

Citat
Mislite ,da ti ljudje lažejo ?
Vsekakor vsi ti nekaj prodajajo. ponavadi zadostujeta največ dva klika, da ugotoviš kaj prodajajo. V teh primerih pa niti to ni potrebno, saj gre za direktne reklame.

PS: tolčem se po glavi...če bi kuhala po tej zadnji kuharici, bi moje psice živele 134% dlje, torej bi dočakale 36 let
Malo zdrave pameti prosim.



Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 13:33:59
Katere hrane
Nestle je lastnik znamk Purina ,Friskies,.
Procter&Gamble pa lastnik  Iamsa in Eukanube.
Vse pa izdeluje en velik Kanadsko ameriški izdelovalec Menu foods.
Ta mega konglomerat izdeluje preko 90 vrst hrane čigar cilj je samo velik profit.
Tako nam ostane veliko imen hrane vse je pa enako sranje.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , četrtek, 11.09.2014 : 13:37:13
Kdo pa šploh še kupuje od njih? (od tistih, ki vedo, kaj se kupuje in kaj ne?)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: sarataste , četrtek, 11.09.2014 : 13:44:17
Joj sam res, ta imena so že davno mimo, mislim, da nas je večina naredila research glede hrane, ki jo uporabljamo...Kar se pa reklame tiče, res komaj čakam, da vidim njegovega 30 let starega psa :/


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 13:51:12
Manipulacija z oglaševanjem
Na videz obstaja veliko znamk pasje hrane ,toda vsa izdelava v razvitem svetu (z izjemo majhnih lokalnih znamk) je skoncentrirana v rokah treh ali štirih velikih firm.
Takšna koncentracija pomeni dvoje .
a) navidezna pestrost ,a le malo dejanskih razlik.
b) ko v takšno verigo zaidejo strupene stvari  so posledoce globalne.

Čeprav so se nekateri majnši izdelovalci pasje hrane odločili ,da bodo uporabljali  manj nevarne in čimbolj naravne konzervanse, pa večina tovarn meni ,da se to NEIZPLAČA


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 13:53:15
Joj sam res, ta imena so že davno mimo, mislim, da nas je večina naredila research glede hrane, ki jo uporabljamo...Kar se pa reklame tiče, res komaj čakam, da vidim njegovega 30 let starega psa :/

Kje si pa prebral ,da jaz zaterjujem ,da bo pes živel 30 let ?
Mislim pa da naravna hrana brez arom ,barvil, nitritov, nitratov, stotine E
BOLJ ZDRAVA KOT PA INDUSTRIJSKA


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 13:58:52
Smernice AAFCO  ,da je vse od naslednjega sprejemlijvo.
Živalska jetra okužena z glistami in metlajaji ter cirozna jetra.
Živalska pljuča okužena z pljučnico ,gnojni turi, meso živali z rakom.
 


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: No Jinx , četrtek, 11.09.2014 : 14:00:49
http://youtu.be/w-0TEJMJOhk  ::)
Tocno to!  ;D



Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: sarataste , četrtek, 11.09.2014 : 14:04:01
Dymler, nisem govorila o tvojem psu ampak o psu tipa iz reklame, ki zatrjuje, da je normalna življenjska doba psa 27 let :) Jaz cenim to, da lastnika psa skrbi kaj njegov pes je, da naredi raziskavo ampak res ne jemat vsake reklame kot suho zlato :)


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Nanook , četrtek, 11.09.2014 : 14:20:39
Clanek Kako spoznati boljše produkte (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=618) in clanek  Kodeks za označevanje hrane za hišne živali (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1892).


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , četrtek, 11.09.2014 : 14:30:20
Hm. Mi naj njemu dajemo linke do ŠTUDIJ on nam vrača z REKLAMAMI
In ja, v reklami za knjigo avtor zagotavlja, da živijo psi na njegovi hrani 134% dlje kot na industrijski. V mojem primeru bi prišlo 36 let.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 14:37:53
Kaj pa smernice AAFCO ?
Zakaj je dovoljena uporaba takšnega mesa za izdelovanje mačje in pasje hrane ?
Meni se zdi to ogabno! Mi vsi verjetno želimo za svoje pse najboljše.
In mislim kaj je narejeno iz takšnega mesa oz iz ostankov kateri niso vredni nič jih bomo pač porabili za izdelavo hrane hišnih ljubljenčkov.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: sarataste , četrtek, 11.09.2014 : 14:40:09
Super, sploh prvi članek Nanouk, hvala. Jaz zadnje čase tudi kar redno preglejujem odpoklice hrane - http://www.fda.gov/animalVeterinary/safetyhealth/recallswithdrawals/default.htm (uporabljam ameriški produkt) in sem vesela, ker ne naletim na "našo" hrano nikoli :), čeprav bi bil odpoklic že "prepozna reakcija" itak.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: mamaF , četrtek, 11.09.2014 : 15:32:42
Tale je na podobnem "nivoju" kot unidve, ampak veliko bolj zabaven (in celo poda vir!):
http://terriermandotcom.blogspot.com/2010/08/are-there-dead-dogs-and-cats-in-dog.html

Kakor vem Susan Thixton v tistem prispevku ne govori o psih in mackah v pasji hrani.

Po eni strani razumem odpor do 4D v pasji hrani, tudi meni to ni vsec in zato pac izbiram kvalitetne brikete, ko izbiram industrijsko hrano, po drugi strani mi pa ne gre v glavo hvalisanje, kako je tipcek ali tipica... ne, sori, bo kar tipcek, na poti domov ob cesti pobral truplo neke zivali (roadkill) in doma ves srecen "plen" ponudil psu. In po tretji strani ne zastopim, a surovarji mislite, da v "naravi" snicli visijo po drevesih, izbrani kosi ali kaj? Dead, Diseased, Dying, and Disabled animals so taprve na meniju.

Nanook  O0


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 16:28:47
V naravi ne visijo šnicli na drevesih ,ampak se sprehajajo in pasejo.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , četrtek, 11.09.2014 : 16:45:29
...in psi oziroma njihovi divji sorodniki poberejo izmed njih 4D


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 16:57:12
V naravi je tudi 4 D ,ampak brez dodanih barvil ,arom, nitratov ,nitritov in na desetine E ,pospeševalcev apetita, umetnih konzervansev, umetnih antioksidantov ,nasičenih maščob itd..


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Lanabela , četrtek, 11.09.2014 : 17:05:01
 Imaš pa notri kup naravnih dodatkov. Tudi precej neprijetnih. tudi rakotvornih. Pa so naravni... 
Sicer pa nihče, ki mu je kaj za psa in je pismen, ne kupuje več hrane z dodanimi barvili, pospečevalci okusa, močnimi konzervansi, antioksidanti.....Je dovolj izbire med hranami, ki tega nimajo in niti niso bisteno dražje.


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 19:35:42
Antioksitandi morajo bit ampak ne umetni !


Naslov: Re: Naravna prehrana
Poslano od: Dymler , četrtek, 11.09.2014 : 20:53:35
Sicer pa nihče, ki mu je kaj za psa in je pismen, ne kupuje več hrane z dodanimi barvili, pospečevalci okusa, močnimi konzervansi, antioksidanti.

Tistemu ki je kaj do psa mu daje naravne antioksidante.


Antioksidanti so snovi, ki varujejo celice pred prostimi radikali. Ko nase vežejo kisik, s tem onesposobijo proste radikale in krepijo obrambne sposobnosti telesa. Antioksidanti zmanjšujejo možnost nastanka nekaterih bolezni, kot si kardiovaskularne bolezni in karcinogeni.
Antioksidanti so snovi, ki varujejo celice pred prostimi radikali. Ko nase vežejo kisik, s tem onesposobijo proste radikale in krepijo obrambne sposobnosti telesa. Kisik je sicer nujno potreben za obstoj telesnih celic in s tem celotnega organizma, vendar je v najbolj reaktivnih oblikah škodljiv, saj povzroča staranje. Zaradi reaktivnosti kisika nastajajo prosti radikali, ki poškodujejo celice in oslabijo imunski sistem.

Antioksidanti posledično zmanjšujejo možnost nastanka nekaterih bolezni, kot si kardiovaskularne bolezni in karcinogeni.