mojpes.net

o psih => zdravje => Sporočilo, začeto od: branka , sobota, 23.06.2012 : 06:50:49



Naslov: Vročinski udar
Poslano od: branka , sobota, 23.06.2012 : 06:50:49
Bučko je včeraj doživel vročinski udar. Pri veterinarju je dobil infuzijo, in tam ostal 3 ure. Veterinar je predlagal, da bi ga pustila tam čez noč, pa sem ga vzela domov, saj je izgledal v redu, ko sem ga prišla iskat. Upala sem, da bo do jutra vse OK, pa ni. Leži, na sprehod (200m) je šel zelo počasi, ne želi jesti, skratka ni niti približek temu kar je bil še včeraj. Danes okoli 8ih ga peljem nazaj, v tački ima še vedno kanilo, za vsak slučaj, če bi ga morali spet "priklopiti". Ne vem, če je to normalno, da še po 18ih urah ni takšen, kot bi moral biti...? Ima kdo izkušnje s tem?



Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Pepsi , sobota, 23.06.2012 : 07:23:03
Obvezno ga pusti danes še nekaj ur na infuziji, ker to res pomaga, potem pa naj tudi doma še kar kakšen dan počiva na hladnem.  Če ne bo v redu, je moral biti vzrok še kaj drugega, ne samo vročinski udar. Ali so ga kaj bolj podrobno pregledali (srce itd.)?


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , sobota, 23.06.2012 : 07:28:44
Bom ga pustila, mi je žal, ker ga nisem čez noč. Srce je poslušal, je rekel, da je normalno. Včeraj, ko sem ga prišla iskat je rekel da se je lepo in hitro sestavil nazaj, sem pričakovala, da bo danes zjutraj vse po starem, pa ni...grem čez kakšno uro nazaj.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , sobota, 23.06.2012 : 11:13:06
Sem ga pustila pri veterinarju, naredila bo še krvno sliko, če je kakšna infekcija, ali kaj drugega. Pa na infuziji je.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: vesoljka , sobota, 23.06.2012 : 11:15:04
Eh, pa še podaljšan vikend je... upam na najboljše  :-*  :-*  :-*


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: mabu , sobota, 23.06.2012 : 11:36:35
Branka, lahko poveš, kako je bil videti ta udar? Kako si ugotovila? Sicer sem brala, kakšni so znaki, pa vendar izkušnja iz prve roke ne škodi.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: _lori , sobota, 23.06.2012 : 13:55:06
Drživa pesti za Bučkota.  :-*


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: moksa , sobota, 23.06.2012 : 14:26:02
Kako ste kaj? Kako je prišlo do udara?


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Podencica , sobota, 23.06.2012 : 15:01:13
Hud vročinski udar lahko žal pusti posledice tudi na notranjih organih, zato je previdnost v teh vročih dneh res pomembna ...in vročinski udar ni tako nedolžen kot se zdi na prvi pogled.

Upam, da ste že bolje ...

Nekaj o vročinskem udaru smo napisali tudi v temu društva Hrtji svet ...Sicer je napisano za hrte, ki še prej lahko doživijo vročinski udar, ampak se pa to, kot lahko vidimo v tem postu, lahko zgodi tudi drugim pasmam psov:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,33852.msg854276.html#new

Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , sobota, 23.06.2012 : 15:07:36
Kako ste kaj? Kako je prišlo do udara?
Pri mojem zgolj notranjem mačku brez res očitnega povoda. Tako rekoč čez noč je v stanovanju z 28 stopinj prišlo do kritične dehidracije, zaradi katere je ostal še 24 ur na kliniki. Problem je bil v tem, da je zaradi dehidracije popolnoma nehal piti oz. žeje ni več čutil. Na kliniki mi niso verjeli, da bi lahko dehidriral.  Včasih so dovolj malenkosti, ne totalno pregret avto.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Lynn , sobota, 23.06.2012 : 15:24:25
Branka tudi jaz upam da bo Bučko :-*  kmalu ok in vama pošiljam veliko pozitivnih misli.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: moksa , sobota, 23.06.2012 : 15:38:23
Pri mojem zgolj notranjem mačku brez res očitnega povoda. Tako rekoč čez noč je v stanovanju z 28 stopinj prišlo do kritične dehidracije, zaradi katere je ostal še 24 ur na kliniki. Problem je bil v tem, da je zaradi dehidracije popolnoma nehal piti oz. žeje ni več čutil. Na kliniki mi niso verjeli, da bi lahko dehidriral.  Včasih so dovolj malenkosti, ne totalno pregret avto.
Saj. Tega me je najbolj strah.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 24.06.2012 : 03:18:23
Kako so pa ledvice?
Drzim pesti, da bo vse ok!

Sem imela podobno izkusnjo, ko sem ob devetih zjutraj sredi velemesta nasla brejo psico z vrocinskim udarom. Na sreco je bila v sosednji ulici veterina, psica se je izvlekla brez posledic, samo abortirala je. Je bila pa res sesuta, smo jo nosili ker se ni mogla sama postaviti na noge.

Srecno!


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: maja01 , nedelja, 24.06.2012 : 10:28:38
Po takem dogodku vsekakor ne mores pricakovati, da bo zival naslednji dan popolnoma ok. In tudi se nekaj dlje casa ne. Pomembna je rehidracija (uravnotezena, ne kar doma z vodo), ce je zival v soku je treba tretirati tudi to.

Vsekakor naslednjih nekaj dni minimalno gibanje (se prilagajas zivali in ce to pomeni samo lulat/kakat, potem pac samo to). Priporocljivo je tudi hranjenje s kaksno recovery hrano.

Drzim pesti, da bo cimprej ok.

Ni treba, da se to zgodi v pregretem avtu, povsem lahko se zgodi, ko ljudje zivali (ali sebe) "preterajo" z aktivnostjo po soncu in vrocini, ce je zival crna, se to zgodi se veliko, veliko hitreje. Pri nekaterih zivalih (in zivalskih vrstah) so nevarne ze temperature nad 25 C. Ce je v prostoru kjer so, tudi direktno sonce in nobene sence - toliko slabse. Problem so tudi vse zivali, ki imajo tezave s srcem, debele, presuhe, prestare, mladici, breje, ... Skratka tiste, ki tudi sicer sodijo "v rizicne", oz. vsaj malo posebne skupine.

Znaki so pospeseno in plitvo dihanje, pordele vidne sluznice in jezik (ki lahko postane tudi modrikast), slinjenje, bruhanje, pri nekaterih vrstah se lahko pojavi tudi driska, koza je na otip zelo topla (ce se zgodi doma ni odvec izmeriti telesne temperature, kar je nad 39,2 ali pod 37,5, ni ok), pulz lahko postane zelo sibak in komaj zaznaven, zival postane apaticna, brez ravnotezja in "osvohnela", ce ne ukrepamo, se lahko pojavi tudi izguba zavesti in celo pogin.
Ukrepi - zival umaknemo s sonca/prostora kjer je prevroce, na manj odlakana mesta damo mokre hladne (ne ledene, amapk raje mlacne) obkaldke, sape in trebuh lahko naspricamo s kaksnim alkoholnim preparatom (v postev pridejo vsa razkuzila). Ce gre za manjso zival (majhen pes, macek, druga manjsa zival) se jo lahko da celo v vodo - ne mrzlo, ampak mlacno.
Ce je zival pri zavesti in sposobna piti, ji lahko daste vodo (lahko tudi z brizgo direktno v gobec, ampak je potrebno pazit, da pozira) ali vodo z vmesanim kaksnim elektrolitskim praskom.
In potem - cimprej do veterinarja. Razen, ce pride samo do sopenja in rdecih sluznic in hlajenje takoj pomaga, je RES treba do veterinarja, da oceni nastalo skodo in da zival vsaj na infuzijo. Take oblike hidracije doma ne moremo narediti, ce se tako veliko pije, tekocine zival sama ne more nadomestiti, brez da bi zaradi tega prislo do drugih hudih poseldic. Poleg tega "prenacejanje" z vodo lahko povzroci sistemsko alkalozo, ker voda pac ni izotonicna. 


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , nedelja, 24.06.2012 : 14:56:53
Veliko krivim sebe, šla sva namreč okoli 11-12 ih na sprehod. Črn pes, dvojna dlaka, mešanc s polarnimi pasmami, jaz ga pa vlečem ob taki uri na sprehod.  :'[ Res da sva šla na kratkega (zgolj na kakanje in lulanje), ampak zgleda, da je bilo dovolj. Šel je rad, se normalno gibal, tekal, pač vse kot ponavadi. Ko sva prišla domov, je normalno pil, se ulegel in zaspal v senci. Čez kakšno uro, mogoče dve, pa kot da bi odrezal. Postal je popolnoma nezainteresiran, nobene stvari vesel, bil je v sklonjeni drži, takrat je še normalno dihal. Takoj sem ga odpeljala v garažo na hladno. Vlegel se je in začel čudno dihat, nekaj vdihov normalno, potem pa enega kot da lovi sapo, in tako ponavljal. Zraven, ko je naredil tist vdih vmes pa še stokal, kot da ga boli trebuh. Tudi noter ga je potiskal. Ga hitro peljem v avto, šel je čisto počasi, še avto imam brez klime, in peljem na veterino. V avtu je samo ležal. Pridem do veterinarja, on ima v petek ob 15ih zaprto. Pizdarija. Hitro letiva do naslednjega, ima odprto. Komaj sem zdržala do tam, on pa še težje. Ocenil je, da je doživel vročinski (toplotni) udar. Takoj ga je priklopil na infuzijo, še prej poslušal srce, za kar je rekel, da bije normalno. Šla sem ga iskat ob 20ih. Rekel je, da ga lahko pustim čez noč, pa sem ga odpeljala domov. Mogoče bi bilo bolje, da bi ga pustila tam. Mislila sem, da bo zjutraj v redu, pa ni bilo. Še vedno je bil apatičen, nezainteresiran, ni hotel jesti. Peljala sem ga nazaj na infuzijo. Šla sem ga iskat ob 17ih. Naredili so še krvno sliko, in ima povečano število (ne vem kako se reče) "nečesa" v krvi, drugo je v redu. Je pa omenil, da se mu zdi, da mora biti to še kakšna infekcija. Omenil je, da bi imel lahko vneta sečila, če leži na mrzlih ploščicah. Ima tudi vročino 39,7, zato mu je dal še antibiotik. Danes je mogoče malenkost boljši, ni pa tisti stari Bučko, zato sva šla spet nazaj, je rekel, da se tudi njemu zdi boljši, pa mu je dal vseeno antibiotik z injekcijo, pa še eno drugo stvar, v glavnem dobil je še dve injekciji. Jutri se spet slišiva, da mu povem stanje. Bomo pa po praznikih naredili še test urina. Sedaj leži na hladnem, spodaj ima rjuho, jest še vedno noče, pije normalno. Kanilo ima še vedno v žili, če bo potrebna še kakšna infuzija.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , nedelja, 24.06.2012 : 15:08:13
Jaco je prišel domov v četrtek, pa tudi še vedno ni čisto pravi. Pije že, hvalabogu, apetita pa nima pravega in poje malenkost v primerjavi s prej. Jaz sem to pripisovala stresu in šoku (za mačka ni kar tako ostati na kliniki), ampak je očitno tudi še v fazi okrevanja. Tudi živahen ni, spi veliko, se mu pa, tako kot Bučku, vsak dan malenkost izboljšuje.
Veliko sreče :-*, pa ne očitaj si preveč, mislim, da  čisto vsi tudi poleti vodimo pse na nujno potrebo. 


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: moksa , nedelja, 24.06.2012 : 15:23:57
Iz srca vama želim, da bi oba, Bučko in Jaco čim prej prišla popolnoma k sebi :-*


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , nedelja, 24.06.2012 : 15:29:09
Hvala  :)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , nedelja, 24.06.2012 : 16:27:09
Hvala vsem, jaz tudi upam, da bo čimprej boljše. Malo mu je pripisal tudi leta, jaz pa neee, saj je bil februarja komaj 11 star.  ;) Ne vem, kdaj bo kaj pojedel, v bistvu je že tretji dan od kar nič ne je. Sem danes skuhala piščanca, pa je celo en košček pojedel, sem ga nahecala tako, da sem dajala zraven njega Piki, ker ponavadi kar tekmujeta, kdo bo več pojedel, pa mu je šel komaj dol. Bolj važno pa je da pije, kar tudi normalno počne.

sanco1a, naj bo Jacotu čimprej boljše  :-* poročaj.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: takoda , nedelja, 24.06.2012 : 16:33:24
Držim pesti za oba, tale vročina je res nevarna za naše kosmatinčke.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , nedelja, 24.06.2012 : 16:53:05
Ko je bil Sančo hudo bolan in ni mogel dva meseca ničesar jesti, sva se nekajkrat na dan kar na silo pitala. Konzervico, odpret gobec kot za zdravila, potisnit košček globoko v grlo in podrgnit. Če bo sila, je vsekakor za poskusit, ker ga pomanjkanje hrane še dodatno oslabi.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: mamaF , nedelja, 24.06.2012 : 17:11:02
Joj, tole pa je hudo slišat :-\  Kdo bi si mislil, da lahko tako hitro pride do vročinskega udara ... tudi jaz imam Rokota cez dan ves čas v hiši, pa vseeno je treba vsaj dvakrat vmes it lulat in kakat in seveda je to po tahujši vročini, sicer za deset minut, ma, ker niti lulat noče na domačem dvorišču, greva vsaj še 100 m naprej. Zdaj me je kar groza :(
Branka, tudi jaz se pridružujem dobrim željam! Da bi le bilo čimprej boljše z Bučkom :-*

Pa tudi na Jackota še mislimo :-*


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: riry , nedelja, 24.06.2012 : 18:36:31
Ojjoj :-\ Naj bosta oba pesjanarčka kmalu ok :-*....tale vročina je res neznosna :(


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Cats , nedelja, 24.06.2012 : 18:59:19
Bučko, drži se, stara sablja ;) pa Jaco tudi, no - dajmo, fantje, zdržat še malo, endvatri pa bo spet zima :D


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: luna7 , nedelja, 24.06.2012 : 21:09:32
O ti kriza morska! Res želim, da se vam živalski prijatelji hitro poštimajo.  :-* :-* :-*
Da pa pride do tega tako hitro...kar ne morem verjet. Kadidate že imamo, še sama sem včasih med njimi...  :-X :(


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , nedelja, 24.06.2012 : 21:39:21
Ma, saj veš, kako je to: pri meni so trije v istih pogojih, enega je zvilo, dveh ne (pa je pes pod večjim naporom, ker hodi še ven), vpašanje pa je, kaj bi bilo, če ne bi začela prostorov močno ohlajat. Se pa v Ljubljani res grozljivo pregreje beton in se vročina akumulira.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: vesoljka , nedelja, 24.06.2012 : 21:59:08
Js sem svojo prejšnjo pudljo na starejša leta pred večino poletnih sprehodov dala pod tuš (ali v kopalnici ali pod šlauf na vrtu). Tega ni nikoli marala, ampak se je opazilo, da je imela lahkotnejši korak po ljubljanskih razbeljenih pločnikih, vsaj na začetku (dokler ne prideš do kakega bolj zelenega predela). 


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , nedelja, 24.06.2012 : 22:30:24
(http://www.ruffwear.com/c.364364/site/product_images_v6/swampcooler_Lrg.jpg)

Fifi sem letos nabavil tole, ker je bila po vsakem sprehodu poleti čisto hin, sedaj pa ni sprehoda, da ga nebi imela oblečenega. Ko sva ta plašček nataknila prvič, se je že opazila občutna razlika (nič več hitrega dihanja in jezika do tal, več živahnosti). Sicer to ni plašček za dve uri po soncu hodit, ampak za 45 minut pa sigurno. Ne vem, če sem že kupil kaj bolj uporabnega, kar se tiče psov in ni mi žal niti centa, ki sem ga zapravil. Modra barva odbija uv žarke, plašček se pa namoči v vodo in ko ta hlapi, hladi psa. Super zadeva.   O0 Vsi skupaj se čimprej pozdravite! hu:g


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 25.06.2012 : 10:22:00
Je tudi za dve uri, samo "donamakovat" ga je treba.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , ponedeljek, 25.06.2012 : 12:26:37
Je tudi za dve uri, samo "donamakovat" ga je treba.

Ja, drži. Se pa gotovo nebi odločil za nakup, če nebi prebral komentarjev pri plaščku neke internetne prodajalne in videl ravno tvoj komentar. Sem si rekel: "Maji boš pa ja zaupal" in kliknil naročilo. 8) Hvala! :)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 25.06.2012 : 13:03:46
A pes pa pod tem ostane popolnoma suh ali lahko kaj začne pronikati skozi?
Za našega seniorja bo nujno treba nekaj takega, čeprav niti ne prenaše tako grozno slabo, imam pa seveda vodo tudi za 15 min lulatgiro s sabo.
Amapak saj smo videli, kako hitro je lahko kaj.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , ponedeljek, 25.06.2012 : 13:27:37
Zadeva se namoči v vodo, tako da je praktično mokra tudi iz strani, ki se dotika psa. Je pa ravno v tem tudi bistvo hlajenja - ko voda hlapi s psa, ga s tem ohlaja. Čeprav nisem imel nikoli občutka, da bi bila Fifi pod plaščkom mokra. Prej bi rekel da je bila rahlo vlažna, v minuti ali dveh se je pa itak posušila. Obstajata dva tovrstna izdelka, ampak je baje ta katerega sliko sem prilepil boljši, ker pokriva večji del pasjega trupa. Prednost tistega drugega pa je, da ima na hrbtu narejeno majhno odprtino, tako da lahko psa po želji pripneš tudi na oprsnico.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 25.06.2012 : 13:45:43
Aja, sem imela občutek, kot da se voda natoči v plašč kot v nenakšen šlauf.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , ponedeljek, 25.06.2012 : 13:54:06
Bučku je padla vročina, sedaj jo ima 38, je pa še precej bogi. Dopoldne sva šla še k dežurnemu, je rekla, da zgleda veliko boljše, da je super, ker mu je vročina padla, snela ven kanilo, mu dala še dve injekciji, ter dvojne tablete za domov. Je še vedno ne rad, sem ga kar malo prisilila, da je pojedel četrt klobase, (jo ima drugače ful rad, saj kateri pes je pa nima)in za popoldne kupila konzervo za pasje mladiče. Po moje mu bo bolj šla dol, ker so manjši koščki mesa. Ja, malo bo treba pojest. Drugače leži na hladnem, zjutraj sva šla le na en kratek sprehod, sem pomislila, vsaj enkrat imam pridnega psa, gre lepo poleg, ali pa celo zadaj za mano, tako kot je prav  ;), pa si tega res ne želim, in hočem, da me spet čimprej vleče in zganja traparije. Ima tudi še vedno drisko, ampak se mi zdi, da se umirja. Ja, kar še traja vse skupaj, in res hvala veterinarski postaji, katera se je res potrudila zanj v pravem trenutku, vedno so mi na voljo, kadarkoli pokličem. Če bi doma čakala še nekaj časa (dobro da sem po navadi panik, ko se gre za mojega psa), bi bilo lahko še hudo narobe. Tako pa upam, da bo že jutri boljše.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: mamaF , ponedeljek, 25.06.2012 : 14:23:52
Sanco, jaz nosim zdaj (po vsako leto na morju obvezno) v tejle soparni vročini okoli vratu in čez hrbet ovito tanko "indijsko" ruto, zmočeno in ožeto in me super hladi. Počasi voda izhlapeva, ruta se suši, pa jo znova namočim. Razmišljam, da bom za začetek probala kaj takega tudi Rokotu naštimat okoli vratu vsaj za tistih par minut, ko gre ven na potrebo sredi dneva.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: uraa , ponedeljek, 25.06.2012 : 14:39:40
hmm, zdaj bom pa tudi jaz malo bolj pozorna na to vročino. Moj Flip namreč, tudi v najhujši vročini leži na soncu in se greje. Tudi prejšnji teden recimo. Sej ne leži skos na soncu, ves čas se prestavlja v senco, pa na ploščice, pa spet na sončka.. mi je bilo ves čas čudno, samo sem mislila, da že ve, sploh zdaj, ko je že malo starejši, da mu toplo bolj paše :-X
Sem ga večkrat, ko je bilo res vroče, že malo ''splahnila'' z vodo, samo je potem šel direkt na sonce  :)
Ampak zdej, ko vidim, kaj se lahko zgodi..
Branka, upam, da bo Bučko čimprej tako, kot mora biti!


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , ponedeljek, 25.06.2012 : 14:46:07
uraa, hvala. Veš da je tudi Buči tole delal, da je šel sam od sebe ležat na sonce, in to je začel prvič letos, nikoli prej, ko je bil mlajši. Sem ga takoj nagnala v senco, če ni ubogal, pa sem ga pospravila v hišo. In zgleda, da se je vse skupaj stopnjevalo. In enkrat se je do konca pregrel...


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Žužka , ponedeljek, 25.06.2012 : 15:07:40
Mi smo tudi bolj občutljive narave kar se vročine tiče (v bistvu vsega, pa še na pol albinček je). Do sedaj sem si ogledovala tiste hladilne ovratnice pa se mi niso zdele tako fajn kot tole. Sem na morju že parkrat nanj položila ožeto mokro brisačko in tudi deluje. Seveda pa ni primerno za premikanje. Pri konjih bi mi tole zelo prav prišlo. Hvala za priporočilo!  ;)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 25.06.2012 : 17:43:42
Ja, tekocina pride skozi plascek, ampak ni pa pes pod njim povsem moker (razen v primeru, da RES apretiravas z namakanjem, oz. ga ne ozames). Jaz sem ga uporabila tudi ze za prevoz v avtomobilu, imam sicer prvleko na sedezih in ravno prejsnji teden doma, v stanovanju. In ni potem cele luze pod psom ... Res sem zadovoljna z nakupom.
Lezanje na soncu - s tem je priblizno tako kot s tistim, da zivali vedo katera hrana jim skodi. Ni prav res. Lahko se jih pusti nekaj casa, ampak je smiselno svojo pamet vklopit in ko vidis, da pretiravajo, se jih "natera" nekam bolj na hladno.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 25.06.2012 : 17:48:00
A veš, kaj sem pravzaprav mislila - bi se lahko spral Advantix na psu ali ni take krize?


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 25.06.2012 : 22:16:31
Ce ne das gor takoj po nanosu ampule, potem ne. Tako kot vse ampule, se tudi advantix v bistvu vpije v kozo. Mislim, d aje dovolj "varno", ce ampulo apliciras zvecer (ko je tudi ze dovolj hladno, da ne rabis plasca dajt gor), in das plasc gor dopoldan/cez dan. Ker res ni ful mokro, malce vlazna je edino dlaka ob stiku.
Ce te skrbi, lahko plasc prvih par dni po nanosu malo manj namocis in ga potem pogosteje "domocavas" ::) (al kako se temu rece)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , torek, 26.06.2012 : 09:40:27
Pa se spet borimo z goltanjem tablet, že tako ni ješč, in sedaj je pa res problem. Dobil je Enroxil 150mg, ter Clavaseptin 250mg.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: SinM , torek, 26.06.2012 : 09:55:07
 :(  :(
Šele dans sem videla, da imate spet bolnišnico na koncu mesta.
Buči, drži se!  :-*
Branka, topljeni sirček, pa bo...
Najprej 1-2 koščka brez "nezaželjene vsebine". Je takoooo dobroooo, da potem kar samo od sebe zdrse v enem kosu po grlu. :P :-*


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Itlam , torek, 26.06.2012 : 09:57:14
Fifi1, mogoče bi blo dobro, da gre ven včasih tudi brez plaščka, ker se na tak način vročine nikoli ne bo naučila prenašat. jaz bi to uporabljala samo po kakšnih trenigih oz. aktivnostih in izjemoma na krajšen sprehodu ob dopoldanskih urah, ko je res vroče, sicer pa ne.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , torek, 26.06.2012 : 10:15:29
Aj, Buči, drži se, pa ubogaj Branko.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , torek, 26.06.2012 : 10:22:07
Fifi1, mogoče bi blo dobro, da gre ven včasih tudi brez plaščka, ker se na tak način vročine nikoli ne bo naučila prenašat. jaz bi to uporabljala samo po kakšnih trenigih oz. aktivnostih in izjemoma na krajšen sprehodu ob dopoldanskih urah, ko je res vroče, sicer pa ne.

Saj to imava gor res ob najhujšem soncu, ker nočem tvegati njenega pregretja. Doma na vrtu, kjer ima zagotovljeno senco, plaščka seveda nima na sebi. Drugače imaš pa prav.  :)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , torek, 26.06.2012 : 10:41:06
Jaz svojega doslej nisem nič kaj pretirano čuvala,  ampak ob prebiranju tega bom pa šla po plašček. Škodit mu ne more.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , torek, 26.06.2012 : 10:55:22
Jaz svojega doslej nisem nič kaj pretirano čuvala,  ampak ob prebiranju tega bom pa šla po plašček. Škodit mu ne more.

Ni veliko trgovin v katerih ga prodajajo. Mi pošlješ mail, da ti olajšam iskanje?  :)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: moksa , torek, 26.06.2012 : 10:59:33
Mah, jaz ji zaenkrat plaščka ne dam. Na "ta konkreten" sprehod gre zjutraj ob šestih, s postankom v morju, potem do večera samo še lulanje in še to zdaj, s to vročino, samo zadaj na vrt ::).
Drugače pa klima, 25 C. Večerni sprehodi se mi zdijo veliko bolj problematični od jutranjih, ker se asfalt čez dan dodobra pregreje.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: moonbeam , torek, 26.06.2012 : 11:10:09
Ojoj, Bucko in Branka, mislimo na vaju, da bi tole hitro minilo brez posledic! 


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , torek, 26.06.2012 : 11:25:19


Ni veliko trgovin v katerih ga prodajajo. Mi pošlješ mail, da ti olajšam iskanje?  :)
Hvala, Fifi1, saj tisto štacuno pogosto uporabljam ;), sem ga že velikokrat videla, pa se mi ni zdel nujen.
Ampak - imamo skoraj 13 let.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , torek, 26.06.2012 : 14:13:21
Hvala vsem za podporo  :-*

maja01 ali kdo drug, koliko časa pa ponavadi traja takšno okrevanje po vročinskem udaru? No, danes je že malo več pojedel, kot prejšnje dni. Je pa še vedno slab, čeprav malenkost se mi zdi boljši.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: maja01 , torek, 26.06.2012 : 15:26:17
Par dni, odvisno od splosne prizadetosti.
Za jest mu daj kar je, hrana za maldice, recovery diete (a/d od hill'sa ali nekaj na r. od RC so super) in doma pripravljena hrana so za obdobje okrevanja kar primerne. 


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , torek, 26.06.2012 : 15:28:06
Če ti kaj pomaga, Jaco je šele včeraj opazil vrane in se kregal na njih, pa na hrbet mi je poskušal splezat, pojedel je več, ampak apetita še vedno ni pravega. Je večkrat in čisto pomalo. Njegova najljubša Sančotova konzerva mu je zaenkrat še fuj.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , torek, 26.06.2012 : 15:55:54
Evo, no, ravnokar se je tako najedel, da bo počil. Šesti dan.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Cats , torek, 26.06.2012 : 17:13:56
Jaco :-* Pa Bučkotu tudi enega :-*


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , sreda, 27.06.2012 : 10:05:18
Tudi Buči je boljši  :D veliko bolj hitro hodi, je vesel, repek mu dela, je že mal tečen  :P, in jedel je tudi že fino  :-* celo tablete zavite v salamo  :) sem vesela, pa le naj bo tako naprej in da bo vsaki dan boljši  :-*


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: SunnyDay , sreda, 27.06.2012 : 10:08:43
 Super! O0 :-*


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: moksa , sreda, 27.06.2012 : 10:42:41
Vesela zanj :-*


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , sreda, 27.06.2012 : 18:19:48
Še vedno pa težje vstaja, kot da bi ga bolele zadnje tace. Sem razmišljala, da mogoče zaradi injekcij, katerih je dobil kar nekaj...


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: maja01 , četrtek, 28.06.2012 : 09:01:42
Lahko je samo se oslabel, lahko je pa kaj kar z vrocinskim udarom nima veze, je pa povezano z leti (displazija, karkoli s hrbtenico), pa se - spet zaradi oslabelosti - zdaj malo bolj kaze.

Sicer pa odlicno, da gre na boljse. Kar tako naprej.  :D


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Lynn , četrtek, 28.06.2012 : 10:47:50
Tudi Buči je boljši  :D veliko bolj hitro hodi, je vesel, repek mu dela, je že mal tečen  :P, in jedel je tudi že fino  :-* celo tablete zavite v salamo  :) sem vesela, pa le naj bo tako naprej in da bo vsaki dan boljši  :-*

Tudi jaz vesela da je Bučiju bolje... :) saj bo kmalu povsem zdrav, kar tako naprej Buči. :-*


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 28.06.2012 : 19:14:33
Bravo Bucko! :)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , nedelja, 01.07.2012 : 09:32:09
Težje je vstajal zaradi udara, sedaj je spet vse po starem.  :D Že včeraj je bil popolnoma enak, kot pred tem sranjem. Clavaseptin tablete ima celo tako rad, da mi jih kar sam poliže iz roke. Sem tudi nekje na netu brala, da so "okusni pasji tableti"  :) Je pa dobro že tri dni, mislim, da se je kar hitro sestavil.  :) Sedaj se pa še pazimo visoke vročine, smo na hladnem, in gremo na sprehod le zjutraj in zvečer.  :) Danes ga bom pa še postrigla okoli glave in po tačkah.  ;)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: maja01 , nedelja, 01.07.2012 : 11:14:21
Odlicno. :) :-*


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Lanabela , nedelja, 01.07.2012 : 11:19:54
A smo se včeraj srečali?
Jaz ga ne bi pretirano strigla, ker dlaka tudi ščiti pred vročino. Dlaka na šapah pa zna dobro zaščititi pred vročo podlago.
Maja, mene pa zanima pri teh plaščkih - sem si jih včeraj pobliže ogledala - pod njimi je ne samo hladno ampak prav mrzlo. Ali ni temperaturna razlika prevelika? Nekako tako, kot pri preveč naviti klimi?


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: maja01 , nedelja, 01.07.2012 : 11:29:50
Pod nasim ni mrzlo, ampak prijetno hladno (recimo kot v senci v gozdu). Je pa res, da ga nikoli ne namocim z ledeno mrzlo vodo, zmeraj z neko normalno hladno.
Jaz res nisem imela nikoli nobenih tezav - ok, pustimo letos, ker ni ravno merodajno, ce je pasja aktivnost 50 m "sprehoda", ampak prej, ko sva lahko hodili na normalne sprehode, je bilo cisto ok. S to razliko, da sva dejansko lahko sli na sprehod, brez pa ne, ker bi mi pes po 10ih minutah hoje po soncu izdihnil.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , nedelja, 01.07.2012 : 11:48:24
A smo se včeraj srečali?
Jaz ga ne bi pretirano strigla, ker dlaka tudi ščiti pred vročino. Dlaka na šapah pa zna dobro zaščititi pred vročo podlago.
Maja, mene pa zanima pri teh plaščkih - sem si jih včeraj pobliže ogledala - pod njimi je ne samo hladno ampak prav mrzlo. Ali ni temperaturna razlika prevelika? Nekako tako, kot pri preveč naviti klimi?

Če misliš name se sigurno nismo  :)

Mislila sem ga postrižt malo za ušesi, ker ima tako dolgo "frizuro", pa odzadaj po tacah tiste zavesce, drugo pa ne. Hvala za opozorilo  :)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Lanabela , nedelja, 01.07.2012 : 12:07:31
Branka:škoda, sva s Silverco srečali enega "pljunenega" Bučija. Za ušesi in resice lahko strižeš kolikor te je volja brez škode.
Maja, hvala. Malo me matra ta plašček za Laki, ki ji vročina sicer zlepa ne pride do živega, a bi bilo pripravno za hladit v odmorih med iskanji. Ko dela (cca pol ure naenkrat, lahko tudi več) ne sme imeti na sebi ničesar, vmes pa seveda lahko. Se nam obeta precej dela po  vročini. No, ko sem dala roko pod tisti plašček, se mi je zdelo orenk mrzlo, ne samo hladno. Kot v hladilniku, ne kot v gozdu. Lahko da sem imela samo tak občutek. Zdej pa ne vem, kaj je bolje - hlajenje na običajen način (močenje z vodo, mokre brisače) ni tako učinkovito, pri plaščku bi znale pa biti prevelike temperaturne spremembe - podobno kot pri delavcih, ki delaj izmenično v hladilnici in po soncu. Kaj misliš o tem?


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , nedelja, 01.07.2012 : 14:22:48
Kaj pa običajno poletno hlajenje v rekah, jezerih in morjih? A ni efekt podoben kot pri plaščku? Pa se nihče kaj pretirano ne sekira zaradi tega.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , nedelja, 01.07.2012 : 15:14:12
Mokre brisače in plašček delujejo na isti način, le da plašček dlje časa zadržuje vodo, zaradi česar pa pes ni moker. Plašček daš na psa ko je ta še v senci, tako da ni prevelikega šoka. Se mi zdi dosti bolj nevarno ko gre pes iz sprehoda po žgočem soncu direktno v mrzlo reko. In ko gre iz reke, doživi ponoven šok. Ko pa se začne voda ujeta v njegovo dlako segrevati, pa obstaja še nevarnost, da se ti skuha. Predstavljajte si plašček kot ščit, ki varuje psa pred uv žarki in odbija svetlobo. V bistvu plašček sam ne hladi psa direktno, ampak s hlapenjem vode ujete v njem naredi nekakšen ščit pred novim valom toplote.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Lanabela , nedelja, 01.07.2012 : 15:22:01
Pri pasmah z gosto vodoodporno podlanko se zmoči samo zgornja plast dlake, spodaj ostane suha, tako da se nima kaj skuhat - hladi se na enak način z ishlapevanjem zgornje mokre plasti. Hudič je pri psih s premočljivo volneno dlako, kjer se premoči do kože, zgornja plast se na soncu posuši, spodaj ostane ujeta voda.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , nedelja, 01.07.2012 : 15:24:45
Res je, moja ima točno prvi tip dlake ki si ga opisala. Ampak jo poleti strižem, zato nama plašček pride resnično prav. Ko pridevaa iz sprehoda (cca 1 ura hoje) niti zadihana ni.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: maja01 , nedelja, 01.07.2012 : 16:59:58
Kako je s ful odlakanimi psi in kako/ce deluje pri njih - ne vem.

Jaz sem se takrat za nakup plasca odlocila, ker razen pred osmo zjutraj in po deveti zvecer nisva mogli ven, ker mi je ob vmesnih urah krepaval ze samo za lultakakat. Prej sem si prebrala vse mozne ocene in mnenja, po vseh nasih forumih in tujih. Prepricalo me je tudi, da precej agilitasev in resevalcev uporablja te plasce (in tudi to, da sem bila s cevlji od iste firme nekaj let prej nadzadovoljna). In mi ni zal.
Res nimam obcutka, da bi jo matrale kaksne razlike - itak, notri je cca. 25 stopinj, plasc dobi gor preden gremo ven.
Ko sva se hodili na taprave sprehode, sem pac vzela zraven se flaso vode in jo sproti polivala. V res hudi vrocini sva sli na (konkreten) sprehod vseeno samo 1x, ko sem ga dobila in sva ga prvic stestirali. In pes ni hotel domov ...  :P


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Žužka , nedelja, 01.07.2012 : 21:41:20
Jaz sem našega, sicer srednje dolge dlake, kar lepo obrila in je že sedaj razlika. Tisto, da njegova dolga dlaka ščiti pred vročino nikakor ni veljalo zanj, še doma se je zadihal ob vsakem manjšem skokcu. V vodo pa ne bo namočil niti krempeljca.  ;)
Zadnjič sem še dodatno navlekla nanj mokro majico in je res kar lepo hladila celo presenetljivo dolgo časa (brez mokre dlake).  8) Tako, da že šparam za tisti plašček.  O0


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: čarka , nedelja, 01.07.2012 : 22:06:48
V vodo pa ne bo namočil niti krempeljca.  ;)


Njegov bratec pa se, po novem, vsak dan neprostovoljno vsaj 3x znajde v bazenčku in za čuda
se tudi vsakič manj upira, ob zadnjem namakanju je celo prostovoljno stal in držal polivanje tudi
po hrbtu  :P ;d.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , nedelja, 01.07.2012 : 23:38:59
Tako, da že šparam za tisti plašček.  O0

Ne bo ti žal.  O0

Njegov bratec pa se, po novem, vsak dan neprostovoljno vsaj 3x znajde v bazenčku in za čuda
se tudi vsakič manj upira, ob zadnjem namakanju je celo prostovoljno stal in držal polivanje tudi
po hrbtu  :P ;d.


Tudi jaz bom za Fifi naročil tole:

(http://img2.mimovrste.com/96/88/219688_0.jpg)
Baje ima trde stranice, samo ne vem, kaj je ta obroček zgoraj - upam, da ni napihljiv. Je pa razlika v ceni med tem in pasjim bazenom očitna, bomo videli, kako se bo obnesel.

Potem imava pa res hlajenje poštimano. Ko bom delal se bo lahko hladila v bazenu, za na sprehod ima pa plašček.  ,^


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: aska2005 , ponedeljek, 02.07.2012 : 00:09:08
mene pa zanima pri teh plaščkih - sem si jih včeraj pobliže ogledala - pod njimi je ne samo hladno
Lahko povem kar sem opazila pri moji, ki je tudi zelo odlakana in verjetno si včeraj tudi njo videla s tem plaščkom. Lahko rečem, da ji je zelo koristil. Pod dlako je bilo samo hladno in ne izredno hladno. Dlaka ni bila nič mokra. Skratka res super zadevica :D


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: čarka , ponedeljek, 02.07.2012 : 06:45:41

Baje ima trde stranice, samo ne vem, kaj je ta obroček zgoraj - upam, da ni napihljiv.


Tudi mi smo imeli podobnega, manjšega. Obroček zgoraj je bil napihljiv, a nič hudega, tudi če je
prazen  ['*, bazen drži formo, problem pa se je izkazal v kombinaciji Bindi - dno bazena.
Slednje, žal, ni preživelo  >:( 


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: lumpi13 , ponedeljek, 02.07.2012 : 11:55:58
pozdrav
jaz sem za svojega psa nabavila hladilni ovratnik in sem razočarana,zato me zanima,če ta plašček deluje na isti sistem kot ovratnik;namreč ovratnik namočiš v vodo za cca.30 minut potem pa naj bi 6 ur hladil,do tukaj vse lepo in prav,samo,da se ta ovratnik napije tekočine,volumen se poveča in postane občutno pretežek za pasji vrat,poleg tega pa je pes okoli vratu moker,čeprav naj ne bi bil.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 02.07.2012 : 12:00:46
No, tole je tudi mene zelo zanimalo: koliko kilaže ima en tak plašček, ko je namočen? saj ima Sančo 13 kg, ampak vseeno ...
Fifi, a boš lahko preveril, prosim?


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: SunnyDay , ponedeljek, 02.07.2012 : 12:09:24
V ovratniku je gel/kristalčki, zaradi katerih se poveča volumen, v plaščku pa ni nobenega polnila, zato se ne napije ful vode in ni neke teže, ki bi bila problematična.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , ponedeljek, 02.07.2012 : 12:21:29
No, tole je tudi mene zelo zanimalo: koliko kilaže ima en tak plašček, ko je namočen? saj ima Sančo 13 kg, ampak vseeno ...
Fifi, a boš lahko preveril, prosim?

Ti bom danes stehtal suhega in nato še mokrega, da boš videla razliko. Ni pa to neka prevelika cifra, brez skrbi. 


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: aska2005 , ponedeljek, 02.07.2012 : 13:06:41
Hladilni plašček je mnogo boljši in učinkovitejši od tega obratnika. Deluje pa na isti način, da sejih namoči v vodi, potem ožame in da jim gor. Na vsake toliko časa se jih polije z vodo ali pa če je možnost, ponovno ga zmoči in seveda ožame potem.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: fortuna , ponedeljek, 02.07.2012 : 14:03:23
Uf, samo da ste bolje... Mene pa nekaj drugega zanima in sicer kako je s kopanjem psov v rekah? Če se gre iz normalno ohlajene hiše direkt v avto in do reke, ko pes še ni pregret, je to lahko vseeno nevarno ali se lahko pes ohlaja ob užitkih plavanja? Naj omenim še to, da je plavalni prostor pozno popoldne v senci


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 02.07.2012 : 14:09:56
Fortuna, uporabis enako pamet kot pri ljudeh.  ;)
Ok ni samo, ce povsem pregretega psa fliknes v mrzlo vodo. Vse ostalo (razen, ce je s psom tudi sicer kaj hudo naroe), ni neko blazno tveganje.

Nekaj razlike v tezi mokrega in suhega plasca (tega, ki nima gela) sigurno je, ni pa to ne vem kaksno povecanje, kot npr. mokra majica z dolgimi rokavi, ki jo vzames iz pralnega stroja (ki je imel vkljuceno centrifugo). Sicer pa, naj Fifi stehta, je bolj za te fizikalne stose. :D
Pri tistih z gelom je razlika seveda vecja.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: lumpi13 , ponedeljek, 02.07.2012 : 14:50:35
Ker sem ugotovila,da zadeve z gelom na našem psu ne pridejo v upoštev,mu bom raje nabavila tega brez.Sem pa v rahli dilemi katero številko..obseg ima 58cm...ali je zanj potem dovolj xs ali raje vzamem s?Naj samo omenim,da je kuža star 9 mesecev


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: lumpi13 , ponedeljek, 02.07.2012 : 14:52:21
mali popravek...obseg ima 54cm


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , ponedeljek, 02.07.2012 : 15:16:52
Ker sem ugotovila,da zadeve z gelom na našem psu ne pridejo v upoštev,mu bom raje nabavila tega brez.Sem pa v rahli dilemi katero številko..obseg ima 58cm...ali je zanj potem dovolj xs ali raje vzamem s?Naj samo omenim,da je kuža star 9 mesecev

Katera pasma? Če še raste, se to poletje še ne splača kupovati plaščka, ker je predrag (oziroma je predrag zato, ker bi mu bil prav le to sezono).  Drugače imata pa še kar nekaj rezerve. XS je primeren za obseg od 43-61 cm obsega prsnega koša. Nimam pa pojma, kako in koliko psi rastejo, ker sem svojo Fifi dobil že odraslo. Tako da tukaj bo verjetno maja01 znala kaj več povedati. Je pa pomembno, da mu plašček ni prevelik (se nebi popolnoma prilegal telesu), ker bi tako zgubil svojo funkcionalno vrednost hlajenja prsnega koša, kar je pa zelo pomembno. :)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , ponedeljek, 02.07.2012 : 15:24:53
Katera pasma?

Nikoli se ne spomnim prebrati predstavitve... Mešanec s koker španjelom praviš. Naj pove Maja. :)

Ps: sori Maja, sam ti toliko veš o teh rečeh, da tudi jaz ne vem, na koga drugega naj se obrnem, kot nate.  :P


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , ponedeljek, 02.07.2012 : 15:25:18
Branka:škoda, sva s Silverco srečali enega "pljunenega" Bučija. Za ušesi in resice lahko strižeš kolikor te je volja brez škode.
o tem?

"Pljunenega" Bučija, ja kaj naj bi pa tole pomenilo, hehe?  :)

Ja, tako sem mislila, da mu mal frizurco skrajšam, se bova danes malo frizerja igrala  ^-^


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: lumpi13 , ponedeljek, 02.07.2012 : 15:43:09
Naš kuža je mešanček,še najbolj podoben brak jazbečarju.Kaj veliko verjetno ne bo več rastel,je pa zelo dobrodošla informacija,da se mu mora prilegati.Do zdaj so mi namreč za vsako stvar predlagali naj vzamem večje,ker bo prerastel...glede plaščka bi lahko tudi počakala na drugo leto(ravno zato,sem vzela ovratnik),gre pa seveda letos z nami na morje in me kar malo skrbi,kako bo z njim.Gledala sem tudi hladilne podloge in odkrito povedano ne vem zakaj bi se odločila.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 02.07.2012 : 16:05:56
pljunen = enak oziroma zelo podoben


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 02.07.2012 : 16:08:26
v smislu: tak je kot bi ga nekdo skopiral, ukradel (pljunil)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: aska2005 , ponedeljek, 02.07.2012 : 16:30:24
.Sem pa v rahli dilemi katero številko..obseg ima 58cm...ali je zanj potem dovolj xs ali raje vzamem s?Naj samo omenim,da je kuža star 9 mesecev
[/quote]
A to okoli vratu 58cm ali čez prsni koš? Od Ruffweara je ta L velikost tam do 59 cm čez vratni del. To velikost imam za mojo Aljaško Malamutko. Čez prsni del ima mnogo več cm. Bolj je važen ta okol vratu. Resnično pa pomaga.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: fortuna , ponedeljek, 02.07.2012 : 16:55:42
Hvala Maja01. Sem se kar malo ustrašila ko sem brala temo - imam namreč vse zverince črne barve, od tega 2 starejši psici, tak da...



Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: lumpi13 , ponedeljek, 02.07.2012 : 17:48:22
54cm ima čez prsni  koš,okoli vratu ga pa nisem merila,ker kolikor sem gledala številko plaščka izbereš na obseg prsnega dela.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: aska2005 , ponedeljek, 02.07.2012 : 19:20:24
lumpi13, potem bi bila za tvojo pasjo mrcinco prava velikost hladilnega plaščka velikost L


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , ponedeljek, 02.07.2012 : 20:50:07
lumpi13, potem bi bila za tvojo pasjo mrcinco prava velikost hladilnega plaščka velikost L

Aska2005, mislim da si se uštela. ;)

Velikost    Obseg prsnega koša
XXS           30-48cm
XS           43-61cm
S           58-76cm
M           69-81cm
L           79-102cm
XL           89-122cm


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: aska2005 , ponedeljek, 02.07.2012 : 21:09:59
Aska2005, mislim da si se uštela. ;)
Imaš prav! Slabo prebrala :-[ 


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 02.07.2012 : 22:42:07
Jaz ga bom danes naročila, ker je tole pa res too much, zadnje dva dni samo čakam, da mi pes kje kolapsira, nikakor pa se ne moreva izogniti 15 min sprehodu čez dan.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 02.07.2012 : 23:20:35
Šit, pa še en težek problem: Sančo ima obseg 58-60, kaj naj zdaj naročim?
Bo S boljše, čeprav pa zelo ne mara, da mu kaj mahedra okoli? A se kaj lahko zategne ob strani?


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , ponedeljek, 02.07.2012 : 23:30:50
Ja, ob strani ima zatezne pasove. Vse skupaj je narejeno hiperkvalitetno. Kmalu pa izveš, koliko vode tak plašček popije, kakšno ploščino ima in koliko znaša njegova suha teža. Ravno računam.  :)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 02.07.2012 : 23:32:24
Pa ne doktrorirat, no, ;D saj me je zanimalo samo okvirno, a se ful pozna ali ne.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , ponedeljek, 02.07.2012 : 23:33:03
Ne veš, kakšno veselje imam! Računanje je igra.  ;)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , ponedeljek, 02.07.2012 : 23:34:11
Še približno 15 računov... Za vse velikosti. 8)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , ponedeljek, 02.07.2012 : 23:44:16
Še deset minut, nekje sem naredil napako...  :-[


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: mamaF , torek, 03.07.2012 : 00:00:06
Še deset minut, nekje sem naredil napako...  :-[
Perfekcionist! O0


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , torek, 03.07.2012 : 00:23:02
Evo rezultate! :D

Če predpostavimo, da je dolžina hrbta sorazmerna z obsegom prsnega koša in imamo podano razmerje ene velikosti plaščka in en znan podatek za vsak plašček, lahko predpostavimo enačbo z dvema neznankama. Dobimo procente. Rezultat umestimo v primerjalne račune, kjer primerjamo procente razlike med obsegi prsnega koša. Ko dobimo vse procente, jih uporabljamo kot koeficiente. Z rezultati prejšnjih računov dobimo delto (razliko merjeno v procentih) med znanim plaščkom in tistim plaščkom, pri katerem hočemo zvedeti manjkajoče podatke. Vse ostalo so samo še križni računi. Mala malica.  8)

XXS:
Ploščina: 0,18958094 m2
Suha masa: 161,221 g
Mokra masa: 350,893g

XS:
Ploščina:  0,21727254 m2
Suha masa: 184,775 g
Mokra masa: 402,147 g

S:
Ploščina: 0,24922439 m2
Suha masa: 211,943 g
Mokra masa: 461,287 g

M:
Ploščina: 0,259875 m2
Suha masa: 221 g
Mokra masa: 481 g

L:
Ploščina: 0,30460758 m2
Suha masa: 259,041 g
Mokra masa: 563,795 g

XL:
Ploščina: 0,30460758 m2
Suha teža: 295,270 g
Mokra teža: 642,647 g


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , torek, 03.07.2012 : 00:25:27
Pričakovana napaka pri izpolnjenem pogoju sorazmerne rasti med dolžino hrbta in obsegom prsnega koša je nekje 3%.  :)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , torek, 03.07.2012 : 00:33:08
Napaka pri tipkanju: ploščina XL plaščka je 0,34721004 m2  ::)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: uraa , torek, 03.07.2012 : 07:58:26
Fifi1, ti si pa res faca O0


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: čarka , torek, 03.07.2012 : 08:13:51
Fifi1  <:] O0

Torej se masa mokrega plaščka 2x poveča - od oka.

Ampak npr. enemu Bitu verjetno ni problema nosit dobre pol kilce na plečih a ne?  ;)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Žužka , torek, 03.07.2012 : 08:42:06
Torej se masa mokrega plaščka 2x poveča - od oka.

Ampak npr. enemu Bitu verjetno ni problema nosit dobre pol kilce na plečih a ne?  ;)

Ha, ha, torej je za miniaturca to dobra telovadba, kot ljudje nosijo uteži na tek ali v hribe. Ravno to rabim za shujševalno.  :P -*;
Raje ne povem kako je izgledal moj ubožec, ko sem mu gor navlekla body od nečakinje.  :P Če bi lahko, bi z malimi tačkami prosil za plašček.   >:D


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , torek, 03.07.2012 : 10:19:07
O, Fifi O0 O0 <:]


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: maja01 , torek, 03.07.2012 : 10:25:58
Evo sem rekla ...  ;D
Bolj kot je zakomplicirano za "normalne" ljudi, bolj se Fifiju ucke zasvetijo. :D

Jest ves cas pravim, Fifi je Car. 8)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: mamaF , torek, 03.07.2012 : 10:48:25
Fifi1, svaka čast  <:]

Sem pa pričakovala (pa nisem še videla teh plaščkov v živo), da bo kvečjemu še težji, ko bo namočen :) Takole na pamet bi pa rekla, da recimo dobrih 0,6 kg, kolikor tehta moker največji plašč za največjega psa, pomeni zgolj 1% njegove teže (če pomislim na nemško dogo s 60+ kilami), kar psa verjetno res ne obremeni preveč.
Konec koncev obstajajo tudi pasji nahrbtniki, s katerimi psi nosilo svojo vodo in še kaj, pa je skupna teža že z 1 pollitrsko plastenko polno vode + maso nahrbtnika doseže teh 0,6 kg, zagotovo ;)

Ker pa je že osnovni material toliko težak, ne more bit drugače, kot da dela "krivico" manjšim psom ;) Recimo 13 kilski Sančo bo nosil plašček S, ki moker tehta pribl. 460 g, kar je pribl. 3,5% njegove teže,
medtem ko bo Bit s (govorim na pamet) 30 kg, nosil plašček L težel 563g, kar predstavlja na okroglo 1,87% njegove teže :)

Razmerje teža psa: teža plaščka gre pač v prid večjim in težjim psom ;) oziroma, manjši imajo več fitnesa z nošenjem plaščka, torej profitirajo 2x ;D enkrat s hladom na hrbtu, drugič pa še z istočasnim "gvihtanjem" :D


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Pepsi , torek, 03.07.2012 : 10:49:36
Ufff....iscem mail od Fifija1 (tisto neki z " največjo afno")  :P, pa mi ne rata.  Torej prosim vse ostale - a  mi lahko kdorkoli prosim na mail **** napiše, kam v Ljubljani lahko tečem po tale hladilni plašček?  Da se mi Cockta prej ne skuha, sirota. 8)

Hvala :D


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: SunnyDay , torek, 03.07.2012 : 10:50:38
Dobiš prec ;)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: SunnyDay , torek, 03.07.2012 : 10:56:46
A ste sploh lahko pričakovale kakšno skromnejšo matematiko od Fifija?  ;D :D
Teža plaščka je res zanemarljiva, pa še porazdeli se lepo po hrbtu.

Ker pa je že osnovni material toliko težak, ne more bit drugače, kot da dela "krivico" manjšim psom ;) Recimo 13 kilski Sančo bo nosil plašček S, ki moker tehta pribl. 460 g, kar je pribl. 3,5% njegove teže,
medtem ko bo Bit s (govorim na pamet) 30 kg, nosil plašček L težel 563g, kar predstavlja na okroglo 1,87% njegove teže :)
Še manj, ca. 1,4 %, ker bi bila tole kilaža za flatko :).


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , torek, 03.07.2012 : 10:57:32
Haha, zdaj boste pa sigurno vse plaščke doma tehtale...  ;b ,^  Me zanima, koliko je odstopanja. Prav veliko jih pa nebi smelo biti, če je res dolžina hrbtnega dela sorazmerna z obsegom prsnega koša, in raste premo sorazmerno. To je bil kompromis, da sem to sploh lahko zračunal. Če ne drugega, se bomo fino nasmejali.  ;d


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Žužka , torek, 03.07.2012 : 10:59:10
Še meni! ****  :)

Pa še kateri se vam zdi boljši, tisti na R ali na H? :P H je celo par evrov cenejši, kar mi je zanimivo za to firmo.  ???


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , torek, 03.07.2012 : 11:00:05
R je boljši, ker pokrije več procentov telesa psa.  ;)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , torek, 03.07.2012 : 11:01:00
Mi smo ga pa naročili, :-\ ker nismo vedeli, da se jih da dobiti tudi v živo.
Eh, saj je ponavadi kmalu.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: aska2005 , torek, 03.07.2012 : 11:01:30
Pa še kateri se vam zdi boljši, tisti na R ali na H? :P H je celo par evrov cenejši, kar mi je zanimivo za to firmo.  ???
Od obeh znamk sta zelo kvalitetna in učinkovita. Princip je isti kot učinek. Tako, da čisto vseeno katerega vzameš.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Žužka , torek, 03.07.2012 : 11:07:53
R je boljši, ker pokrije več procentov telesa psa.  ;)

Hvala, iz slikice nisem znala ocenit.  :) Ker se mi zdita oba kvalitetnih firm, kot pravi Aska.  ;)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Pepsi , torek, 03.07.2012 : 11:09:59
Dobiš prec ;)

Thx  :D


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: SunnyDay , torek, 03.07.2012 : 11:15:21
Mi smo ga pa naročili, :-\ ker nismo vedeli, da se jih da dobiti tudi v živo.
Eh, saj je ponavadi kmalu.
Aja, se da? No, kakorkoli, itak same spletne trgovine šibam ... in v petek je prišla zaloga plaščkov, v soboto zjutraj mi je že zvonil poštar :).


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: sanco1a , torek, 03.07.2012 : 11:17:05
Ne vem, sem ugibala, če sprašuje Pepsi, v katero štacuno naj zdajleprectakoj šiba ;) ;)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Žužka , torek, 03.07.2012 : 11:19:20
Ha, ha, saj ne bi bilo tako slabo sprobati velikosti, ampak saj bo.  :)
Zdaj samo še počakam kaj bo prej, moj rojstni dan, ali loto dobitek.  ;b


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , torek, 03.07.2012 : 11:39:07
Če se potrudite in rešite rebus, izveste, v kateri trgovini se da videti plašček v živo. Na žalost psi tja nimajo dostopa, je pa to ena fina lokacija tudi za vse pohodnike in alpiniste.  ;)

(http://www.sportnatrgovina.si/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/m/e/mehki-kij-za-baseball-1183203.jpg)(http://www.ednevnik.si/uploads/m/metuljc/102422.jpg)

_______     ________        j     b    ________     _________     a

Upam, da se vam rebus prikaže pravilno. Pa ne pisati rešitve sem v to temo ali na forum, ker nas bo Jana hitro zbrisala.  :)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , torek, 03.07.2012 : 11:42:35
J pri rebusu je prečrtan. Potem ko boste imeli rešitev, jo pa vpišite v strica googla.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: luna7 , torek, 03.07.2012 : 11:49:20
Lahko povem, da sem pri tej "rešitvi rebusa" po internetu naročila, izbrala prevzem in šla potem v isto trgovino poskusit in na licu mesta plačat. Trgovini sta dve v Ljubljani, imajo pa tudi internetno prodajo. A bo zdej kaj lažje?  ;)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: moksa , torek, 03.07.2012 : 11:53:09
Ki***a, imajo tudi internetno prodajo, večkrat preizkušeno za gorniško opremo ;)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , torek, 03.07.2012 : 11:54:33
Lahko povem, da sem pri tej "rešitvi rebusa" po internetu naročila, izbrala prevzem in šla potem v isto trgovino poskusit in na licu mesta plačat. Trgovini sta dve v Ljubljani, imajo pa tudi internetno prodajo. A bo zdej kaj lažje?  ;)

Ki***a, imajo tudi internetno prodajo, večkrat preizkušeno za gorniško opremo ;)

Zdaj bomo pa kregani.  ;b :*[


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: SunnyDay , torek, 03.07.2012 : 11:54:52
A dej ne me basat, da spet njihovo streho iz spalnice gledam, pa ne vem, kaj vse se skriva spodaj ;D ::) Mislim poznam jih z neta, poznam robo, vem, da so tam, ampak v fizični trgovini pa še nisem bla :-\


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Jana , torek, 03.07.2012 : 12:13:45
No ja, na http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1932 (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1932) je plašček, na katerega lahko tukaj 'namigujete', za vse ostale namige in direktne podatke ter linke kje, kako, za koliko in kakšnega, pa tudi za vaše osebne kontakte, imate člani na voljo že odprto temo TUKAJ (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,44501.0.html), ali v rubriki oprema -> pes in dom (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,143.0.html) ali vodenje in sprehodi (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,145.0.html).

Tole naj se vrne na vročinski udar.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Fifi1 , torek, 03.07.2012 : 12:27:52
Zdaj bomo pa kregani.  ;b :*[

Oprosti Jana.  :*[


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: Jana , torek, 03.07.2012 : 12:35:45
Ni kaj oprostit :). Tematika je več kot aktualna in prav je, da se o njej menimo :), pa čeprava v večih temah ;)
Upam, da nam vsem uspešno ratuje ohlajevat naše mrcine.


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: SunnyDay , torek, 03.07.2012 : 12:39:19
Sej Jana ne grize, btw ;) :P. V živo pa sploh ne. hu:g



Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: branka , torek, 03.07.2012 : 15:42:44

Upam, da nam vsem uspešno ratuje ohlajevat naše mrcine.

Bolj ali manj ja  :P mi čepimo notri, v spodnjih delih hiše  ::) na Bučita še predvsem pazim, imam več kot dovolj en vročinski udar. Samo da smo izven tega  :) Eni tableti so mu že zmanjkali, ostale ima še za dva dni, pa smo še tega rešeni  :D potem pa nas že čaka cepljenje proti steklini. Smo kar redno obiskovalci veterine, ja... ::)


Naslov: Re: Vročinski udar
Poslano od: takoda , torek, 03.07.2012 : 18:32:17
Pod vtisom prebranega o hladilnih plaščkih sem včeraj začela improvizirati. Po sprehodu Čipu doma oblečem majico, fajn namočeno in ožeto. Deluje! Ohladi se dosti hitreje, in tudi ko mu jo slečem, ga vlažna dlaka še nekaj časa hladi. Za prvo silo je super, ziher boljša idela kot mokre brisače, s katerimi sem ga do sedaj hladila.