mojpes.net

o psih => nakup psa => Sporočilo, začeto od: ARTEMIDA , torek, 20.01.2009 : 19:57:20



Naslov: Kupujemo psička
Poslano od: ARTEMIDA , torek, 20.01.2009 : 19:57:20
Pozdravljeni ljubitelji in ljubljenci psov  ;)!

Tudi sama spadam med vas in vsa moja družina seveda...ne dolgo nazaj smo se preselili v hišo. Imamo prostorno stanovanje in veliko dvorišče. Novembra nam je poginil naš dolgoletni kužek mešanček in zdaj se odločamo za novega člana družine. Ne moremo se odločiti...saj smo kar trije, vsak s svojimi idejami in željami.
Imamo sina sedemletnika in dojenčico. Radi bi psa, ki bi bil primeren za otroke, ki je lahko z nami v stanovanju, ki je čuvaj. Gledamo pse srednje rasti...ne premajhne pa ogromnih tudi ne :). Padlo je že nekaj predlogov in idej, vendar jih raje ne napišem, ker se bojim, da bi vas usmerjala...mi pa bi radi vaše pristne predloge,ki nas bodo vodili nato k odločitvi. Veseli bomo vseh predlogov, idej, nasvetov...Veliko hodimo v naravo in na sprehode, živimo pa v toplejših krajih Slovenije...hud mraz je le par dni v letu...pa saj takrat tudi sami bolj malo ven hodimo ;).
Hvala vam za vse...karkoli boste napisali. V pomoč nam bo.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: AngSeter , torek, 20.01.2009 : 20:07:27
Mislim, da bi morali malo več prebrat o pasmah, za katere ste se do zdaj zagreli. Na forumi je skoraj sigurno že tema o vseh vaših izbrancih.

Na tak način se ne bo dalo nič kaj pametnega napisat.  :-\

Vse kar vam lahko sama svetujem po vašem pisanju, ne kupovat samo po izgledu, dobro preštudirajte karakter pasme, sploh potencialne slabe strani. Srečajte te pse v živo in se pogovorite z vodniki.

Pasem psov je preko 400. Je nemogoče, da vam jih zdaj pišemo tukaj, ker vsak človek ima svoj karakter in svoj stil življenja. Sam mora ugotovit kateri pes najbolj paše vanj. Mi vas ne poznamo.  :P


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Zala_ , torek, 20.01.2009 : 20:11:08
Jaz bi vam predlagala, da obiščete/pokličete v kakšno zavetišče in malce poveste o svojem življenjskem slogu in ni vrag da vam ne bi znali najt super kompanjona ;)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , torek, 20.01.2009 : 20:21:11
Hm, preden spet kaj "prevec" napisem, predlagam branje:

- Ali sem pripravljen na psa? (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1183)
- Kako kupimo psa? (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=939)

Vsekakor se psa ne izbira po nasvetu neznancev na internetu, prav tako ne po slikah. Pse izbranih pasem je treba pogledati od blizu, se pogovoriti z nekaj lastniki, z vzreditelji ... Pri tem je treba ozati izbor glede na pridobljene informacije o ZIVLJENJU s psi posameznih pasem in ne po tem, kar pise v knjigah ali revijah, tudi ne po tem, kar napise tukaj kot nasvet pri izbiri nekdo, ki nikoli ni imel predstavnika pasme, ki jo priporoca, prav tako pa tudi ne glede na to, kaksno pasmo imajo sosedi.

V rubriki pasme (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,5.0.html) je skoraj za vsako pasmo posebna tema, kjer pisejo vecinoma lastniki psov posameznih pasem. Najbrz je treba tam zaceti, ce zelite izvedeti kaj o zadevi.

Ni pa noben pes brez vzgoje in skrbnaga nadzora primeren za otroke.

Prosim, da v bodoce ne boldas vec tekstov.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: ARTEMIDA , torek, 20.01.2009 : 20:24:45
Aha, Angseter, popolnoma razumem vaš namig in imate tudi prav...sicer je moj predragi že prepričan v izbiro, pa se bojim, da je zaletav in rada bi malo več vedela...mislila sem, da je tu pravi naslov, saj so tu izkušeni ljudje...taki, ki pse imajo in poznajo in ne samo nakladajo o njih in psa sploh nikoli niso imeli ;). Vse knjige in forume, pa internetne strani smo že prelistali. Obiskali smo tudi že par vzrediteljev. Ne gledamo na izgled psa...saj tudi jaz nisem lepa ;D!!!
Zala, naš predhodnji kužek je bil iz zavetišča, zdaj pa želimo pasemskega psa...seveda s tem ne mislim čisto nič slabega o križančkih. Glede na prostor ki ga imamo, bomo zelo verjetno kasneje, ko tega izšolamo, vezeli kakega malega križančka v zavetišču.
Poskušajte mi svetovati...hvala!!!


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: ARTEMIDA , torek, 20.01.2009 : 20:27:21
Ok...sorry za boldanje...nisem vedela!!!!
Vse kar mi svetujete smo seveda že naredili...tudi na razstavah smo bili in govorili z več lastniki. V glavnem...mislila sem, da mogoče lahko tu najdem še kak nasvet več. Za nakup psa se odločamo trezno in zrelo...vemo, da bo član družine veliko let...upamo v to!


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , torek, 20.01.2009 : 20:47:32
ARTEMIDA, zdaj pa ne razumem povsem.
Pises, da si mislila, da smo tukaj "taki, ki pse imajo in poznajo in ne samo nakladajo o njih in psa sploh nikoli niso imeli", pa vseeno mislis, da ti bomo neodgovorno svetovali eno, dve tri ... izmed 400 FCI in cele mnozice drugih pasem?

Kako naj ti jaz svetujem samo po tem, ker imas vrt, dva otroka, moza, hiso in hodis v hribe, katero pasmo vzemi? Kako ti naj svetujem pasmo, s katere predstavnikom nisem nikoli zivela? Menis, da ti lahko svetujem na podlagi na mnogih razstavah videnih psov?

Imam nemsko dogo. Ti je ne svetujem, ker rada lezi na kavcu, se rada crklja, ni primerna za majhne otroke, ker je velika in storasta ...
Imam nemsko bokserko (oz. posvojen nerodovniski priblizek), ki je nikakor ne priporocam, ker ne mara otrok.
Imam majhno mesanko, ki je tudi ne priporocam, ker pac ne hodi rada prevec dalec, ne mara otrok, ne mara hrupa oz. ima rada svoj mir (je pac starejsa pasja gospa).

Hm ... res ne vem, kaj pricakujes od nas. Kot odgovorni lastniki najrazlicnejsih pasem psov in kot ljudje, ki nam je zelo pomemben ustrezen pristop do nakupa psa, ti pac res ne moremo svetovati, katero pasmo vzemi.

Se enkrat - ce ste v dilemi med dvema, tremi pasmami, naredite se en krog izbora, oz. tako dolgo, da bo odlocitev o pasmi nesporna. Pri tem naj pomaga tudi simpatija do izbranega vzreditelja, saj boste z njim "ziveli" tako dolgo, kot s svojim psom. No, vsaj upam.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: PETIT , torek, 20.01.2009 : 21:10:48
No, to pa je bolj odločen odgovor! Med izbranimi je tudi bokserka...pa ti praviš, da mogoče ni ok. Vidiš, kjerkoli smo bili ali karkoli smo brali, piše, da je super z otroki. To sem iskala...izkušnje!!! Verjami...nismo lajki, ki se tu samo nekaj sprenevedajo...iščemo čimveč podatkov, da bomo lažje izbrali...pa še takrat se lahko zgodi, da bo pes imel čisto svoj...izviren karakter, kajne?!


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , torek, 20.01.2009 : 21:13:11
PETIT?
Lahko pojasnis tole?


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: ARTEMIDA , torek, 20.01.2009 : 21:14:33
Bom jaz...sorry...sem pisala z imenom mojega dragega...zdaj me ubije :-))). on namreč že ve kaj hoče...samo jaz mu težim. Nima krivde, ker ne ve :-(((


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , torek, 20.01.2009 : 21:20:33
ARTEMIDA, ne vem, v cem je stos.

Vemo zelo dobro, kdo je PETIT in ne vem, cemu si prisla sem provocirat nas, ce ti lahko na vsa vprasanja odgovori on?

A lahko zakljucim tole prepucavanje, saj vidim, da nikakor noces razumeti, da ne bomo pisali knjig o nasih zivljenjih in vsakdanu z nasimi psi, ker je za vsako posamezno pasmo, celo ponekod za posameznega psa posebna tema. Bokserji imajo cez 900 strani dolgo temo. Naj ti naredim povzetek?

Pojma nimam, kaksna druzina ste, kaksna si ti, kaksen je tvoj moz, kako vzgajas otroka ... Sanja se mi ne. Torej, ne priporocam ti bokserja. Ker potrebuje (lahko celo dosti vec kot kaksna druga "priljubljena" pasma) ogromno "vlaganja" (predvsem v vzgoji) in ker ne vem, ali si mu sposobna nuditi vse, kar potrebuje, da bo zivel kot stabilen in vzgojen bokserski predstavnik svoje zadovoljno zivljenje. Si zdaj zadovoljna?

Oprosti, ampak z glavo skozi zid, da bo tukaj nekdo pljunil nekaj pasem, vi pa boste potem letili takega psa kupit, pac ne bo slo.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , torek, 20.01.2009 : 21:22:40
Aha, vidim, da odgovori pac nimajo pravega smisla, ker sprasujes neznance po internetu, namesto da bi se zanesla na kinolosko znanje svojega dragega. Zakaj imam obcutek, da rada gledas slikce?


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: ARTEMIDA , torek, 20.01.2009 : 21:28:01
Uf, ok. Se umaknem. Se opravičujem vsem. Petit nima nič pri tem. Zaupam mu in vem, da bo prav izbral...gre se samo za to, da sem želela prebrati še kako izkušnjo. Zgleda da sem konec koncev res lajk in bom raje tiho.
Vseeno mi je pa žal, ker opažam, da tukaj ljudi zelo hitro napadete...sploh novince. Kot bi se počutili ogroženi...Človek lahko postavi za vas neumna vprašanja, zato ker se ne spozna...to pa še ne pomeni, da nima srca in da ne bo ljubil svojega psa tako kot to počnete vi.
Upam, da mi bo Petit oprostil ta post...
Srečno vsem...


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: ARTEMIDA , torek, 20.01.2009 : 21:29:42
No...to je pa že žaljenje...rada se umaknem od tu. Zelo nizkotno...


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: miskica , torek, 20.01.2009 : 21:43:13
...mislila sem, da je tu pravi naslov, saj so tu izkušeni ljudje...taki, ki pse imajo in poznajo in ne samo nakladajo o njih in psa sploh nikoli niso imeli...


A tole pa ni žalitev? In to tako, počez, za vseh x-tisoč članov mojpes.net.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , torek, 20.01.2009 : 21:45:30
Lej, ARTEMIDA, najprej sem ti razlozila, kaj lahko storis in cesa tukaj ne mores dobiti, ker pac ne zagovarjamo svetovanja samo zato, da so uporabniki zadovoljni, nasvet pa v resnici nima nic skupnega z realnostjo. Na koncu takih svetovanj najkrajso potegnejo psi.

V vsakem novem sporocilu si na novo hotela, da ti pisemo "kar nekaj", kljub mojim argumentom, zakaj tega ne bomo poceli. Potem nam poves, kdo je tvoj dragi in zacudenje nad tvojim pisanjem je bilo v trenutku se mnogo vecje in logicen sklep - PETIT je izbral neko pasmo (verjetno ti je izbor primerno argumentiral), ti pa bi rada nekaj drugega, ker ti je nekaj bolj vsec (tako izbirajo vecinoma po slikcah) in si prisla sem po potrditev tvoje izbire, ceprav nimamo pojma (razen na koncu izjave o bokserju), kaj sploh imas v mislih. Upam, da nisi res mislila, da ti bomo opisovali vseh nekaj sto pasem?

Glede prijaznosti - zacni tole brati od zacetka, prosim. Bos videla, kdo hoce z glavo cez zid in komu je bilo nekajkrat napisano, da ne vemo, kaj zelis, da te ne poznamo in da ti ne moremo svetovati, katera pasma je zate.
Je pa seveda umik prav primerna poteza, ce ne ves in ne znas povedati, kaj bi rada.

Pa lepo pozdravi PETITa :)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: ARTEMIDA , torek, 20.01.2009 : 21:58:55
Miskica, žal mi je če sem besede narobe postavila, a bilo je mišljeno ravno obratno kot žalitev! Se opravičujem.
Opravičujem se tudi vsem ostalim, ki ste vzeli moja vprašanja in prošnjo kot sprenevedanje...bilo je čisto drugačno mišljeno. To glede slikic pa me je zadelo v srce...ker s psi rastem že vse življenje in jih imam rada in se zavedam, da niso le igračka, ki jo zagledamo v katalogu in si jo zaželimo. Žal sem zgleda narobe postavila vprašanje in povzročila ves ta nemir. Ni bil moj namen...psa bomo seveda vseeno vzeli in informacije pač dobili drugje.
Petit dela, ga bom pozdravila.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: skogkatt , torek, 20.01.2009 : 22:01:20
ko smo že tu, me vseeno čist tko iz firbca zanima ta ožji izbor pasem ;) za katere je šlo?


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: sabrina , torek, 20.01.2009 : 22:03:01
Ne vem kdo je Petit in o cem se gre, mi je pa full smesno da ljudje kupujejo pse namest da bi mal poiskali in pobrskali po zavetiščih kjer lahko vsaj enemu kuzku resijo zivljenje.  To me res full jezi.  >:(


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: oaza88 , torek, 20.01.2009 : 22:05:55
koliko ljudi, toliko čudi, pravi star rek - zase osebno pa vem, da nikoli več ne bom imela pesjana ali pesjanke, ki ne bo posvojen iz zavetišča. Amen.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: bina , torek, 20.01.2009 : 22:07:02
Ne vem kdo je Petit in o cem se gre, mi je pa full smesno da ljudje kupujejo pse namest da bi mal poiskali in pobrskali po zavetiščih kjer lahko vsaj enemu kuzku resijo zivljenje.  To me res full jezi.  >:(

zakaj že?
a se bomo spet sli rodovniski vs. mesancki?
To me res full jezi. >:(


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: kocka , torek, 20.01.2009 : 22:08:24
To me res full jezi. >:(
Mene tudi >:( :(


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , torek, 20.01.2009 : 22:14:27
Ok, ARTEMIDA, zacnimo od zacetka :)
Recimo, kaj sploh zelis? O iskanju kaksnih informacij pises? Oz. za katero pasmo zelis izvedeti, kaksno je zivljenje s predstavnikom pasme, koliko je treba vloziti v vzgojo in podobno? Ali zelis izvedeti nekaj tretjega?
Edino, o cemer ti lahko pisemo, je nase zivljenje z nasimi psi, vendar pazi - vsak ti lahko napise svoje izkusnje. Eni imamo bolj, drugi manj vzgojene pse, eni smo vec energije, drugi manj vlagali v njihovo vzgojo, eni smo bili srecnezi, ker smo dobili pse z dobro popotnico od vzreditelja, drugi te srece nismo imeli ...

PS: Kako pa naj bi vedela, da nisi izbirala po slikcah? Po napisanem o izkusnjah? Hm ... Kot jaz ne vem (oz. po partnerjevi prijavi vem, h komu naj te dam ;)), kdo si, tudi ti ne mores vedeti, ali jaz pisem iz izkusenj ali pa samo nakladam. Torej se zaradi taksnih pisanj nimas kaj sekirati.

sabrina in oaza88, kaj sta zeleli povedati? Da se z oblicjaa zemlje zabrise vse rodovniske pasemske pse, ker je okrog toliko svinjsko nemarnega folka, ki ne more za svoje mesance poskrbet?
Lepo prosim, da svoje navdusenje nad zavetisci in posvajanjem iz zavetisc omejite na tiste teme, kjer je govora o zavetiscih in posvajanju iz zavetisc. Posiljevanje s posvajanjem bo obrodilo samo odpor do vseh aktivistov, do zavetiscarjev in do tistih, ki potrebujejo pomoc. Slej kot prej bo treba spoznati, da nismo vsi enaki, nimamo vsi enakih zelja in nam ni vsem enaka zadeva vsec, zato tudi niso zapusceni psi za prav vsakega, ki pride mimo.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , torek, 20.01.2009 : 22:49:06
... da bi mal poiskali in pobrskali po zavetiščih kjer lahko vsaj enemu kuzku resijo zivljenje.

Sem imela ze prej tole v mislih, pa sem pozabila napisat:

sabrina, iz zavetisc se psov ne resuje!


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: sabrina , torek, 20.01.2009 : 22:53:58
Jana, v zavetiščih niso samo mesancki, vedno vec ljudi je ki spremlja dogajanja v zavetiščih v kar se gre zahvalit tudi tvoji spletni strani, ki je tudi mene potegnila v zgodbe. In hvala ti zato.  Nikakor nisem hotela rec, da psa iz zavetišča lahko pobere prvi ki pride mimo.  Nikakor nisem nikogar hotela posiljevat z zavetišči, povedala sem samo svoje mnenje,  ker kot si rekla  sama-  nismo vsi enaki, nimamo vsi enakih zelja in ni nam vsaka zadeva vsec.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: sessa , torek, 20.01.2009 : 23:01:15
Jaz mislim, da ljudje ne bi smeli iskat psa, ki bi bil PRIMEREN za otroka, ker najbolj sovrazim , ko pes postane igracka. Glede zavetisc pa to-mislim, da pes iz zavetisca potrebuje straaaasno veliko ljubezni (pa ne, da je ne vsi psi) se pravi en ''cinkeno'' vec pozornosti, pa nevem ce je to z dvema otrokoma mozno?


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , torek, 20.01.2009 : 23:08:35
Jana, v zavetiščih niso samo mesancki, vedno vec ljudi je ki spremlja dogajanja v zavetiščih v kar se gre zahvalit tudi tvoji spletni strani, ki je tudi mene potegnila v zgodbe. In hvala ti zato.  Nikakor nisem hotela rec, da psa iz zavetišča lahko pobere prvi ki pride mimo.  Nikakor nisem nikogar hotela posiljevat z zavetišči, povedala sem samo svoje mnenje,  ker kot si rekla  sama-  nismo vsi enaki, nimamo vsi enakih zelja in ni nam vsaka zadeva vsec.

Koliko je v zavetiscih pasemskih psov?
Pasemski je pes z rodovnikom. Pazi, vsak rumen srednje velik pes s srednje dolgo dlako ni zlati prinasalec.

Me veseli, da ti je portal pomagal do nekaterih spoznanj, nikakor pa ni njegov namen kogarkoli toliko potegniti v zgodbe, da bi pozabil na vse drugo. Tudi na to, da se je za vsakega psa, ne glede na poreklo, treba odlociti odgovorno in po pameti in ne samo zato, ker je po zavetiscih toliko psov. Zakaj so psi tam, so druge teme.

Prepricana sem, da bo PETIT kupil rodovniskega psa tiste pasme, ki si jo je izbral (so jo izbrali  ;)) in takega psa, v katerega bo vlozil svojo energijo pri vzgoji, solanju ... v naslednjih letih.

Ne vem kdo je Petit in o cem se gre, mi je pa full smesno da ljudje kupujejo pse namest da bi mal poiskali in pobrskali po zavetiščih kjer lahko vsaj enemu kuzku resijo zivljenje.  To me res full jezi. >:(

Hm, kaj je full smesnega pri nakupu rodovniskega psa, ki si ga nekdo zeli in se zanj odgovorno odloci? In zakaj te full jezi, ker ne posvojijo vsi ljudje psov v zavetiscih?


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Rossy , torek, 20.01.2009 : 23:51:27
Zase vem, da če bi mi bila določena pasma zelo všeč oz. bi si želela to pasmo, bi si kupila rodovniškega, ker pa nimam določene pasme, edino kar sem si želela je imeti psico, malo večjo in jo imam -  iz zavetišča.  :)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: sabrina , torek, 20.01.2009 : 23:55:16
Jaz bom raje svojo energijo namesto da bi jo usmerila v odgovor tebi draga Jana, usmerila na moje prostozivece pse naselje v katerem trenutno zivim zaradi dela, ki ga opravljam v tujini.  Odnesla jim bom mal briketov in upam da jih bodo ponoci popapali  kar pomeni da jih danes podnevi niso nasli sinterji in jih ali zadavili, ali usmrtili z inekciji pralnega praska direkt v srce.  Tiste, ki jih ujamejo zive vozijo skupaj z tistimi, ki jih ubijejo na licu mesta.  Tako to namrec delajo na Balkanu in tistim, ki nam je mar je zelo težko gledat in spremljat take stvari.   Zavetišče samo eno, zakona o zaščiti zivali se ni, vsaj do pred kratkim ga se ni bilo.  Spletne strani kot je tvoja, ki bi vsaj malo ozaveščala  ta narod tukaj  - niti pod razno.   Tako namrec delajo z kuzki, pa bili pasemski ali bili mesancki. Čist vseeno mi je a me boste se naprej napadali, vazno mi je samo to, da vsak kuza najde svojo sreco, pa bil posvojen iz zavetišča ali kupljen pri rejniku.  Moje besede ste si razlagali tako kot vam je pasalo, mogoce jaz nisem izbrala pravih besed ampak vsak ima pravico povedat svoje mnenje.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Alba , sreda, 21.01.2009 : 09:24:40
Ne vem kdo je Petit in o cem se gre, mi je pa full smesno da ljudje kupujejo pse namest da bi mal poiskali in pobrskali po zavetiščih kjer lahko vsaj enemu kuzku resijo zivljenje.  To me res full jezi. >:(

Sabrina povsem odvisno, če ne iščeš prav določene pasme z nekaterimi lastnostmi, potem je vsekakor zavetiščnik najbolj primeren. Sama bom svojega naslednjega psa iskala med pasemskimi, če bi imela več psov, bi najbrž padel tudi kak zavetiščnik. Resnično ne vidim razloga, da bi morali vsi posvajati v zavetiščih.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: pičika , sreda, 21.01.2009 : 09:31:18
punce, malo ste zašle s smeri teme.... pa brez zamere  :-\

artemida - tudi mene blazno zanima ožji izbor pasem!?   ;)

sama imam škotsko ovčarko, v kateri je en mejčkeno ovčarja, blazno radi bivajo v stanovanju, med ljudmi, z otroci ni problemov, le grobim otrokom se umika (vsaj naša) - moja dva nečaka jo sicer obožujeta, vendar se umakne, če ji začneta težit. obožuje sprehode, nikoli ji ne zmanjka energije, je pa tudi naša mala scrklanka. mogoče edini opomin - vzgoja mora biti dosledna, a nežna (nobenega tepeža, nadiranja,... saj so dokaj občutljivi psi - moj oče jo je enkrat s časopisom po riti in ga je en teden postrani gledala - nikoli več ni tako reagiral)  ::)

torej - izbor pasem?


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: branka , sreda, 21.01.2009 : 10:45:33
sabrina, jaz sem včasih tudi tako razmišljala kot ti. Prišla pa sem do zaključka:

-če si nekdo želi prav dotično pasmo, npr. samojeda, ne bo nikoli tako zadovoljen z enim mešancem s samojedom, kot s pasemskim psom. Ker si prav to pasmo želi. Zna se zgoditi, da ta pes, ki si bi ga izbrali po "sili razmer" ne bo tako priljubljen, ga ne bodo imeli tako radi, itd. In kaj si potem naredil ?  Nič.

Zato, če si ljudje želijo določeno pasmo, jaz še kako razumem. Pa ne da si želim jaz, jaz imam doma vse, kar sem si kdaj želela. Mojega medvedka Bučka, on je moj in moj bo, in mi je najlepši na tem svetu. Ker sem si ga sama izbrala, čisto sama, in je po mojih željah.  ;)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: sabrina , sreda, 21.01.2009 : 13:48:20
Sploh ne zelim vec komentirat se manj pa sodelovat na forumu moj pes, kjer lahko pisem samo ti sto kar nekdo zeli slisat vse ostalo je narobe.  Moj post si je vsak razlagal po svoje in na koncu me se zalite. Nimam nic proti pasemskim psom, podpiram zavetišča kolikor pac lahko in bom se naprej.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: branka , sreda, 21.01.2009 : 13:56:57
sabrina, žal lahko rečem, da si tudi ti po svoje razlagaš nekatere poste, tudi mojega. Resnično mi je žal, da je tako, ker te res nihče ni napadel. Je že res tako, da ima vsak svoje želje, drugačne od vseh ostalih, in tudi jaz sem za to, da se čimveč psov pobere iz zavetišč, vendar če si nekdo želi pasemskega psa, prav določeno pasmo, ga je škoda silit v kaj drugega, saj si ravno to želi.

Ti dam primer:

Micka si želi samojeda, jaz pa o njenih željah nočem nič slišati, in ji pripeljem domov kitajskega golega psa. A misliš da bo zadovoljna ?

Čisto vseeno je, in tukaj res ne delamo razlik, ali imaš željo po mešančku ali po pasemskemu psu, gre se le za to, da boš imel doma psa, ki si ga boš izbral po svojih željah. In z njim boš srečen, in on bo s tabo, in vse bo v redu.  :)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: sabrina , sreda, 21.01.2009 : 14:01:01
Branka, nisem mislila tebe.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: branka , sreda, 21.01.2009 : 14:06:33
O.K.  ;) Ampak se strinjaš s tem, da imamo vsi drugačne želje ? Ter da Micka ne bo zadovoljna s kitajskim golim psom ?  ::)

Mal sem zašla... ;D


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: ARTEMIDA , sreda, 21.01.2009 : 15:16:43
Berem in se smejem...kako smo ljudje. Beremo eno, vidimo drugo in razumemo prav tretje  ;D. Ja, sem imela globji pogovor s PETIT, ki je seveda vse prebral in se mu ni zdelo nič takega. Enostavno nesporazum...jaz pa globoko užaljena ;). No, prav...glede na to, da je kinolog in marsikaj vidi drugače kot jaz, mogoče bolj objektivno...mu verjemem.
Pa ne razumite narobe, z mojim vprašanjem vas nisem imela za norca...moj dragi je res kinolog, je pa tudi trmast :D. Dal si je v glavo bokserja in zdaj druge izbire ne vidi. Potem sva vzela knjige v roke in internet in iskala pse, ki so kolikortoliko čuvaji, srednje rasti in primerni za stanovanje in otroke. Glede šolanja in truda s psom se sploh ne sekiram...oba mu bova posvečala vso pozornost, ki jo potrebuje...poleg tega on to zna, jaz pa se bom pač učila.
No, ko sva tako iskala, ni veliko izbora...vsaj meni se zdi...on pa je itak že odločen ;).
Mogoče poleg bokserja pride v poštev škotski mejni ovčar ali pa srednji šnavcer...mogoče še katera druga pasma, na katero nismo dali pažnje. Zato sem potem sem skočila in vprašala. Naletela sem na zid, ki ga nisem razumela, ker sem vse počela z dobrim namenom. To je pa tudi vse. Upam, da nisem spet kaj zafučkala in znova povzročila jezo.
Lep dan...


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , sreda, 21.01.2009 : 15:43:59
Hehehe, ARTEMIDA, dobrodosla med "cudaki" ;D.
Sem vesela, da si prezivela krst :P.

Nic se ne boj, temvec se prepusti. V vse pasme, ki si jih omenila, je treba vloziti ogromno truda, kot seveda v vsakega mladica, vendar sta vsaj bokser in mejni ovcar pasmi, ki potrebujeta mnogo nase energije, potrpljenja in vztrajnosti tudi kasneje, ko veliko drugih pasem ze pride v "mirnejsa zivljenjska obdobja". Sta pa oba zagotovo taprava za druzine, ki vedo, kaj pomeni imeti psa in ki so aktivne. Nekako sem prepricana, da bokserju pri vas ne bo nic manjkalo, le nikogar v druzini ne sme prevzeti njegova ljubkost in klovnovstvo (tudi prvi dan ne ;)), pa bo vse v redu. Pa otroke je treba od zacetka naucit, kje so meje tezenja psu (in obratno, seveda).


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Sasenka , sreda, 21.01.2009 : 15:51:39
Ja sorry ampak res je težko izmed toliko pasem svetovati nekomu preko interneta za katero pasmo naj se odloči. Vsak ti po moje lahko svetuje samo o pasmi, ki jo ima in s katero ima izkušnje.

Imam pa še eno, mogoče neumno, vprašanje ampak res ne vem: nikoli nisem razumela kaj človek pravzaprav pričakuje od psa, ko išče psa čuvaja. A mora pes veliko lajati, a mora vsake obiski pozdraviti z renčanjem in laježem, a mora biti pretirano zaščitniški do članov družine? In če je pes mišljen kot hišni, torej bo bival notri kaj potem pomeni, da mora biti čuvaj? In kaj naredite, če se izkaže, da pes ni čuvaj po vaših pričakovanjih.  Res ne vem, ker nikoli nisem imela čuvaja, no mogoče je Gal čuvaj, ker se začne dreti kot norec še če mi telefon zvoni kaj šele, če si kdo drzne iti mimo naših vrat.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: branka , sreda, 21.01.2009 : 15:56:39
Evo, imaš doma čuvaja  ;) Za mene je čuvaj tisti pes, ki je bolj dovzeten za kakšne zvoke, premikanja, itd. Pri nas Bučko ni čuvaj - ga ne zanimajo lujdje, ki hodijo mimo, dočim Pika je čuvajka, ker me vedno veliko poprej opozori, da nekdo prihaja. To bi bila moja definicija čuvaja. Po moje pa ima skoraj vsak drugačno... ;)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: ARTEMIDA , sreda, 21.01.2009 : 16:25:38
Se kar strinjam z Branko. Psica, ki jo ima moj dragi, ni čuvajka...ima druge naloge :-). Če bi ponoči prišli tatovi, bi lahko vse mimo nje odnesli...tudi njo z njenim ležiščem vred :-))).


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: tina.g , sreda, 21.01.2009 : 20:34:25
Zame je čuvaj pes, ki opozori z laježem na prišleke in ki se pomiri takoj, ko je lastnik zraven.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: urmil , sreda, 21.01.2009 : 21:08:44
Buci čuvaj ;D  :D- pardon, mogla sem napisat.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: PETIT , četrtek, 22.01.2009 : 09:17:48
He,he...v ožjem izboru je tudi nemški kratkodlaki ptičar...tko, da še mal zakompliciramo ;D ;D


dve vprašanji sta mi izstopali te dni v tej debati in sicer:
Kaj je pes primeren za otroke?
Tak, ki je igriv in ki ti ne poje otroka. Tudi štorasti psi obstajajo in vihravi, tako kot je napisala Jana in to tudi ni dobro za otroka.

Kaj je pes čuvaj?
Relativno! Za nekoga je dovolj tak ki opozori z glasom, za drugega je potrebno, da je pes sposoben tudi fizično ubraniti. Stvar okoliščin pač.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: PETIT , četrtek, 22.01.2009 : 09:18:36
Hkmm..tokrat sem pisal zares jaz ;D


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: kocka , četrtek, 22.01.2009 : 09:32:20
Meni so uibr dobre tiste zgodbe o čuvajih, ki so lopove spustili noter in jih nato do prihoda lastnika niso spustili ven. So se v enem primeru celi izmenjavali in čuvali na izmene do prihoda lastnika :o :D ;D ;D.
Te so mi res hude... take, mal žleht ::)
Osebno pa čuvajev ne maram in mi ta kvaliteta pri psu ni zaželjena :).

Kar se pa otrok tiče, mi je pa idealen tisti pes, ki ni preveč neroden in divjaški, da jih pomotoma ne pomendra, ki pusti otroku vse in se v primeru preveč zoprnega otroka umakne :-* :-*, ne pa da se brani .... Tak flegmatik :)

Itak pa je to stvar osebne izbire ;)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: pičika , četrtek, 22.01.2009 : 10:50:53
artemida, mejnega ovčarja   :D  ;)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , četrtek, 22.01.2009 : 11:16:37
Uh, PETIT, nemški kratkodlaki ptičar in bokser ;D ;)

Sam najbolje ves, da je pticar lovec in glede na to, da nimam pojma o pticarjih, ves o njem zagotovo vec ti ;), predvsem za kaj ga bos rabil, oz. kaj bos z njim delal.

Lahko ti pa napisem za bokserja, da zna bit storast do otroka (ne nalasc, temvec taka je njegova narava - hiperaktivec, poln sam sebe in on vedno v ospredju). Biti moras ZELO dosleden takoj od samega prihoda mladica. Glede na neizmerno zivahnost in kilazo lahko racunas, da bo pri bokserju veliko dela z umiritvijo, saj pri tako majhnem otroku in mladicu lahko racunas, da ga bo v razigranosti veckrat podrl. Vecinoma so bokserji precej tolerantni do otrok, vendar je kljub temu treba prepreciti stalno tezenje otroka psu, kot pri vseh pasmah. Treba je paziti tudi pri igracah (mnogo bokserjev je posesivnih, ce jih ne naucimo drugace), nauciti ga cim prej, da mu tudi otrok lahko kaj vzame iz gobca ...
Skratka, sama vidim vas zelo velik vlozek v takojsnjo vzgojo tako enega kot drugega: bokserja in otroka, ce zelite, da bo sobivanje brez hujsih pretresov. Bokser je pac ves dan razigran, otrok pa vecinoma tudi in nadzor je ves cas obvezen. Ce boste bokserja in otroka uspeli uciti in nauciti, kako brez tezav sobivati, kaj se sme in cesa ne, je to res krasen pes ob otroku, ce pa vam eden ali drugi uide z vajeti :), boste rabili ves cas neposreden nadzor nad njim in otrokom.
Tudi to moras vedeti, da je bokser otrok celo svoje zivljenje, je energijska bomba, ki ne bo dal miru ves dan, zvecer pa padel na lezisce in do zjutraj nabiral moci za nove izzive in zmage. Pri bokserju moras tudi pricakovati vecno tehtanje, kdo bo koga - preizkusa ves cas, kje so tvoje meje, kdaj te lahko spravi do popuscanja ;D. Vedno je treba biti res dosleden, pravzaprav morajo biti dosledni vsi clani druzine. Treba mu je ze na zacetku povedati, da je njegovo mesto zadnje na lestvici, torej ne pred najmanjsim otrokom in ne pred nikomer drugim. Na lestvici pa se bo poskusal povzpeti visje vse svoje zivljenje.

Srecno pri odlocitivi ;)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: lunca , četrtek, 22.01.2009 : 13:02:59
Hej,PETIT,kaj pa je sedaj to?A boš iz goničev prešaltal na ptičarje in službene pasme?
LP Tjaša


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: damayanti , četrtek, 22.01.2009 : 13:44:30
 Tako ja Hubi na ptičarje je treba prešaltat ;D...... končno te je pamet srečala(http://www.ljubimci-forum.com/Smileys/default/b010.gif)(http://www.ljubimci-forum.com/Smileys/default/slap.gif) ;D ;)

 jaz predlagam " gordon setra" ;).....   lahko vam ga še na preiskus dam za kakšen teden 8) (http://www.ljubimci-forum.com/Smileys/default/icon_mrgreen.gif)




Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: PETIT , četrtek, 22.01.2009 : 16:56:48
Ma ne ne! :) Ne bo nič s ptičarjem, ker je cela znanost, da ga pripraviš na PNZ, jaz pa sedaj nimam lih cajta s psom po polju tekat in krepane fazane nosit gor pa dol. Rabim psa s katerim lahko gre na sprehod cela družina. Bi pa bil, če bi ga vzeli, že peti ptičar pri naši hiši. Jaz sem shodil ob enem izmed njih in bi bil vesel, če bi tudi moja hči.
Vidiš...tako lovec pristane pri službeni pasmi, ker odgovornim pač ne moreš dopovedat, da kvasijo neumnosti in uničujejo lovsko kinologijo. Eden najbolj zagretih in med najuspešnejšimi lovskimi kinologi bo tako pristal pri bokserju ;D


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: tina.g , četrtek, 22.01.2009 : 20:17:25
Psi primerni za otroke so po moje tisti, ki niso premajhni, da jih otroci pomendrajo, imajo visok prag bolečine in so igrive narave. Pa seveda pravilno vzgojeni. Ob pravilni vzgoji psa in otrok je dejansko lahko vsak pes družinski.



Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: damayanti , četrtek, 22.01.2009 : 20:24:55
Ma ne ne! :) Ne bo nič s ptičarjem, ker je cela znanost, da ga pripraviš na PNZ, jaz pa sedaj nimam lih cajta s psom po polju tekat in krepane fazane nosit gor pa dol. Rabim psa s katerim lahko gre na sprehod cela družina. Bi pa bil, če bi ga vzeli, že peti ptičar pri naši hiši. Jaz sem shodil ob enem izmed njih in bi bil vesel, če bi tudi moja hči.
Vidiš...tako lovec pristane pri službeni pasmi, ker odgovornim pač ne moreš dopovedat, da kvasijo neumnosti in uničujejo lovsko kinologijo. Eden najbolj zagretih in med najuspešnejšimi lovskimi kinologi bo tako pristal pri bokserju ;D

Najprej čestitke za naraščaj :D
Boksar je  pa med delovnimi itak najbolj cool pes :), kar se pa lova tiče.... pa  ne vem kaj te moti , tako ali tako se je boksar sposoben vseh traparij naučit, pa da ne bi bil uporaben še za lov  ;D... če se bo kdo kaj vsajal od tazelenih, rečeš da je vižla , mal se je pač v šipo zaletu, pa kaj pol ;D.  kolkor poznajo pasme ti bojo itak peljali ;D


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: kocka , četrtek, 22.01.2009 : 22:04:09
 ;D ;D ;D
Modeli....


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Pmaxi , petek, 23.01.2009 : 10:43:40
Eko, se še sama vklopim v to debato. Artemida, po vašem ožjem izboru bi si jaz kupila srednjega šnavcerja - znajo biti "čuvaji", dajo glas, drugače pa je šnavcer izredno nežen, ljubeč do vseh družinskih članov, učljiv in še ena mega stvar - DLAKA MU NE ODPADA temveč se jo trima.
Se mi zdi, da je to zelo pomembno, ker potem namesto neprestanemu sesanju, lahko ta čas nameniš psu in družini.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Desobediencia , petek, 23.01.2009 : 14:55:35
Meni so uibr dobre tiste zgodbe o čuvajih, ki so lopove spustili noter in jih nato do prihoda lastnika niso spustili ven. So se v enem primeru celi izmenjavali in čuvali na izmene do prihoda lastnika :o :D ;D ;D.
Te so mi res hude... take, mal žleht ::)
Uf, to zgodbo sem pa jaz slišala če za ene 5 različnih pasem..ista zgodba, samo pasme se menjajp. Najnovejšo sem izvedela včeraj, glavna akterja sta bila Kavzakca. Enkrat drugič Nemške doge..


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: ika , petek, 23.01.2009 : 15:52:06
to zgodbo sem jaz slišala za Dobermana.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: kocka , sobota, 24.01.2009 : 20:41:35
Jaz pa za rotvajlerje :D


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , sobota, 24.01.2009 : 20:52:16
Hm, verjetno PETIT ne nacrtuje vecje stevilo psov, skoraj zagotov pa ne nacrtuje, da mu bodo psi v sahu drzali tatove ;D

PETIT, na bokserja se lahko pri cuvajstvu zaneses v toliko, da bo zagotovo (gromko) zalajal, ko bo kdo prisel, potem pa bos veliko svoje energije (vsaj v prvih letih) usmerjal v vlacenje svojega psa iz narocja obiskovalcev. Bokserjeva zivljenjska zelja namrec je, da vsem obiskovalcem zleze na vrh glave ;) :)

Moje izkusnje, hehe. Res je pa, da nimam izkusenj s tatovi, zato ti ne morem povedati, ali bi umeril kaksne hlace. Nas samec jih je postarju. Ta pa itak ne spada ne med obiskovalce in ne med tatove :P
Sicer je pa glas bokserja za zaprtimi vrati tako prepricljiv, da ne verjamem v korajzo nepovabljenih obiskovalcev.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Drejči , nedelja, 25.01.2009 : 10:08:39
Bom se jaz piskrcek pristavila in malo mesala strene  ;D

Kaj pa ce bi razmisljali o kompromisu?
Cirneco dell'Etna

Za gospoda Petit:
- je vsestranski lovski pes, ceprav z njim v nasih logih ni dovoljeno loviti
- ima kratko dlako kot bokser
- zelo hitro se uci (tudi neumnosti  ;D )
- njegova sposobnost komuniciranja je res neverjetna

Za gospo Artemido:
- izredno dober druzinski pes, ki ti ne spleza na glavo, ampak zleze pod kozo
- cuvaj v smislu glasnega opozarjanja na prisleke; zna pa tudi hlace pomeriti, ce je kdo ekstremno vsiljiv
- zivahen in igriv; z vsemi stirimi tackami pa se prepusti razvajati do onemoglosti

Ostalo:
- je samostojna osebnost, ki ne potrebuje neprestanega vodenja in usmerjanja
- zdrava pasma
- otroci so njegovi partnerji v igri, vendar zna postaviti meje in se vedno umakne, ce ima dovolj ali postanejo otroci malce prevec vsiljivi (to lahko napisem, ker vem, da bosta poskrbela za pravilen pristop otrok do zivali)
- potrebuje svojo dekico in povstercek v hisi, kar pa ne zavzame veliko prostora

Ta pes bi bil idealen za vas, ker oca znajo poskrbeti za pravilno usmerjanje njegovega lovskega nagona in ucenje pravil lepega obnasanja, mati za razvajanje in crkljanje, otroci pa bodo imeli partnerja v igri in idealnega ucitelja za spoznavanje pasje nravi.

Res je, da bo malo posmeha s strani sosedov, ker bo peso pozimi v mrazu potreboval plascek (nima podlanke), ampak se bodo ze navadili.  ;D


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: kocka , nedelja, 25.01.2009 : 19:59:34
Hm, verjetno PETIT ne nacrtuje vecje stevilo psov, skoraj zagotov pa ne nacrtuje, da mu bodo psi v sahu drzali tatove ;D
Hehehe, saj to je bil samo odgovor na vprašanje nekaj postov nazaj, kaj sploh je pes čuvaj. Zame pač tole. ::)
Hm, verjetno PETIT ne nacrtuje vecje stevilo psov, skoraj zagotov pa ne nacrtuje, da mu bodo psi v sahu drzali tatove ;D
Fora je bila baje v tem, da so bili psi tiho, ko so prihajali tatovi noter in folk sploh ni vedel, kaj jih čaka. ;D ;D

Tako da, očitno je čuvajev več vrst, in čuvajo v večih stilnih različicah.
Je malo OT, ne bom več... :-X
Se mi pa zdi, da že precej dobro ve, kaj hoče  ;)



Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: enaNika , četrtek, 29.01.2009 : 00:56:56
Jaz imam pa z bokserji čisto drugačne izkušnje kot Jana. Res so zabavni in res, smisel življenja je sedenje v naročju. Kolikor so vihravi in kolikor se zvijajo sem pa tja kot gumi štrudl (pač nimajo repa, pa morajo celi mahat)... moja oba sta v prisotnosti malih otrok pazila, da preveč ne divjata.

Psička sploh. Meni je bilo malo... no... tesno prve dni z dveletno posvojenko in enoletnim otrokom. Ampak samo par dni. Bom enkrat poiskala tiste stare fotke na papirju in jih poskusila spravit na net. Enkrat ena zgoraj, drugič druga; štrleči lasje in opletajoča ušesa...  :D

O čuvanju pa... neee, to ni delo za bokserje. Vsaj ne za tiste, ki sem jih jaz poznala, pa jih je bilo kar nekaj. Lajajo že, ja; obiskovalce pa potem razvrščajo v dve skupini: zanimive, ki jim je treba težit za igro, plezat v naročje in jih slinit po obrazu, in nezanimive (= ki se ne zanimajo za psa), ki se jih pač ignorira.  Če bi pa kdo kaj nesel iz stanovanja, bi pa še vrata držali odprta.

Kar je mene odvrnilo od še tretjega bokserja, je predvsem (ne)zdravje pasme. Žal. Mi smo imeli super srečo. Trkam na les. Ker pa ni vsak dan nedelja, si ne bi upala poskusiti še enkrat. Poznam oz. vem za čisto preveč psov, ki niso imeli take sreče.

Če se boste odločili za bokserja, vam res želim, da se tudi vam posreči glede zdravja.

In samo še en namig. Predvsem zato, ker ste že imeli druge pse in se človek nekako navadi na karakter... Bokser NI samo še ena pasma in NI samo še en pes. Iz ne vem kakega razloga naj bi bili delovna pasma. Dejstvo je, da so drugačni in zahtevajo drugačen pristop. Torej, če ste vajeni poslušnosti brez ugovarjanja (oziroma, bokser ne ugovarja, ampak sprašuje, a res to mora naredit, zakaj mora to naredit, zakaj se tebi zdi pametno, da bi to naredil... in tudi pričakuje razlago; in če se mu razlaga zdi smiselna, bo pa tudi naredil, kar je bilo rečeno), bi pa res svetovala raje drugačen izbor; da ne boste razočarani vi in pes.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: ARTEMIDA , petek, 06.02.2009 : 17:41:29
Draga Drejči...ne glede na to, kakšnega psa bomo izbrali, je vaš odgovor to, kar sem v bistvu iskala in pričakovala z mojim vprašanjem. Izpostavila ste psa, na katerega nismo pomislili in je vreden razmisleka glede na to ,kar ste napisala. Seveda nimajo vsi časa za take natančne in jasne odgovore...a že pol tega bi bilo dovolj. Še enkrat hvala, !


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: alchy , sobota, 07.02.2009 : 11:41:03
hm...
nekdo je napisal, da se psa ne išče po internetu in da se mora preštudirati vse pasme ki obstajajo.
jst se s tem popolnoma ne strinjam.. če imajo 2 otroka je možnost nakupa kateregakoli psa toliko manjša..
nevem zakaj potem obstajajo forumi lastnikov in ljubiteljev psov, pri katerih si lahko malo pomagamo, da nam delijo izkušnje. vsak pes ni za otroke, in vsak pes ima čisto svoj karakter in la la la...
hvala bogu da vpraša al kaj?
vseeno po mojem ni tok neumna, da bo na vrat na nos kupila psa katerea i biš priporočala.. se bo verjetno posvetovala tudi z psarji in LASTNIKI določenih pasem, in psa doživela v živo...
a motare biti toliko sovražni če človek vpraša za nasvet...
in tvoja podana tema njej- ali je pripravljena skrbeti za psa???
verjetno je če je imela psa nevem koliko časa in skrbela zanj...
ko človek preživi celo živlenje s psom, valda ve kaj in kako in ga neizmerno pogreša, ampak mu prej zagotovi pogoje za življenje kot je napisala, da ima vrt in hišo. ali?
djte no.. sj smo lubitelji psov in vsaka malenkost pri kupovanju psa je pomembna.
meni se zdi lepo da je prašala
pa ne kreajte se o pasmah, ker je vse odvisno od lastnik-pes odnosa, in tudi karakterja obeh. če ti ena pasma ni všeč ti ni treba pisati, da ni vredu, ker če tipo živi s to pasmo pol že ve zakaj živi. očitno ni tak krvolok al neki.
djte no.. malo se zresnite, saj smo vndar ljubitelji psov in s tem tudi ljudi.
drgač pa za une prijazne, ki želijo pomagati... bi imela vprašanje... če ima kdo kakšne izkušnje podobne mojim?
celo žvljenje so me obkrožali psi- pri babici mešanka nina, ki me je neizmerno mela rada in sem bila z njo od malih nog in nato še moja psička ki je zdej stara 14 let- kokeršpanjelka ajka. doma ima vse pogoje da e srečna psička tralala... vendar mi to nič ne pomaga kle v ljubljani, k živim v bloku. zelo rada bi imela psa, ker pogrešam navzoćnost in toplino kero lahko dobiš od psa in.... DA znam skrbeti zanj. sam me zanima če je kdo ki ima izkušnje s pinči ali čivavami. sm že dost brala o teh pasmah ampak,  me zanima vaše osebno mnenje. mogoče kak predlog glede kakšne druge male pasme (bolj umirjene) , kr veliki dolgodlakci mi ne pridejo v poštev.
hvala..


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: TagTu , sobota, 07.02.2009 : 12:00:53
Pravzaprav sem se skozi tvoj "tuj" jezik malo težko prebila, ampak tukajle imaš linke, ki ti bodo v pomoč

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,1484.0.html
http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,228.0.html
http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,293.0.html


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , sobota, 07.02.2009 : 12:49:29
Ne, ne, TagTu, ne bo slo takole, moramo knjige prav za alchy napisat. Vsak svojo, vsak najbolj podrobno, kot le more.
Potem bo prisel duplikat alchy in bomo sli lahko znova. In pojutrisnjem duplikat alchyjine alchy in tako v nedogled.
Limanje linkov na ze napisano nikakor ne pomaga, ker tam ne pise; "alchy, to ti svetujemo; alchy, to ti polagamo na srce; alchy, tako naredi ..."

Alchy, ja forumi so za debatiranje. V berljivem jeziku in ne v neberljivi spakedranscini.
In, ja, rada debatiram s sogovorniki, ki me vsaj toliko spostujejo, da napisejo tako, da lahko njihov tekst brez tezav preberem.

Pa se nekaj, da bo vsem jasno. Pomagati zelim samo takim, ki so pomoc pripravljeni sprejeti in tudi sami kaj narediti. Tistim, ki pridejo takole sem nakladat, ne zelim nikakor in v nobenem primeru pomagati.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: TagTu , sobota, 07.02.2009 : 12:56:57
Hehe, Jana, boš morala napisati eno knjigo "Forum za telebane" :D


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Nanda , sobota, 07.02.2009 : 15:46:58
Se ne bom dosti vmešavala v debato, tole me je pa zmotilo.....

Citat
in tvoja podana tema njej- ali je pripravljena skrbeti za psa??? verjetno je če je imela psa nevem koliko časa in skrbela zanj...
ko človek preživi celo živlenje s psom, valda ve kaj in kako in ga neizmerno pogreša, ampak mu prej zagotovi pogoje za življenje kot je napisala, da ima vrt in hišo. ali?
djte no.. sj smo lubitelji psov in vsaka malenkost pri kupovanju psa je pomembna.

....poznam družino, ki je imela celo življenje pse, ....potem pa je nekoč nekega novega mladička privezala na 1 meter  s povodcem na radiator, da ni lulal ponoči, ko so oni spali  :'(  >:(

Hallo ?!  :o >:( Celo življenje so imeli pse ....... No, zdaj vsaj tega, "hvala bogu" nimajo več !!!!!


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Pepsi , sobota, 07.02.2009 : 15:49:03
Hehe, Jana, boš morala napisati eno knjigo "Forum za telebane" :D

In to čimprej...!  :D


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: alchy , nedelja, 08.02.2009 : 01:09:28
hvala za prijaznost...


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: king-roy , nedelja, 08.02.2009 : 01:13:31
Kje so zdaj naše "taprijazne" forumašice, a vse spijo?
Očitno samo tiste žleht in neprijazne bedimo  ;)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , nedelja, 08.02.2009 : 01:22:28
Hm..., king-roy, tole so pasje teme, pa ... :-[
Ali smo vse pasje pasje, ali pa samo pasje dolgo bedimo :D :)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Nika2 , nedelja, 08.02.2009 : 01:29:20
Hm..., king-roy, tole so pasje teme, pa ... :-[
Ali smo vse pasje pasje, ali pa samo pasje dolgo bedimo :D :)

Najbrz bo druga opcija - jaz sem macja, pa sem tudi zdaj tu, ker sem pac 'pasja'  ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: helena , nedelja, 08.02.2009 : 10:44:38
"taprijaznim" se tudi ne ljubi ravno čisto z vsakim ubadat. ::) ;D


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Drejči , nedelja, 08.02.2009 : 11:37:31
Artemida,
ce vemo koga imamo za sogovornika, potem lahko damo konkreten odgovor. Ce ne bi slucajno prislo ven, da je tvoj gospod Petit, ki je star znanec s foruma in sem ga na eni od razstav celo spoznala, potem bi bolj tezko dobila kakrsenkoli odgovor od mene za neko konkretno pasmo. Nemogoce je namrec svetovati neznani osebi o kateri ne ves popolnoma nic razen, da ima druzino in si zeli psa.  ;)

alchy,
ja, res je, jaz vem kako je ziveti s pasmama, ki ju imam. Vendar poznam sebe, poznam pasmi in vem, da smo si pisani na kozo. Ampak, ali se ti zdi odgovorno do samega psa/pasme in nenazadnje cloveka, da jo svetujem nekemu neznancu, o katerem ne vem popolnoma nic? Ni vsaka pasma primerna za vsakega in lahko bi naredila pravo stalo, ce bi takole napocez svetovala eno od pasem, ki jo imam, vsakemu, ki postavlja taksna pavsalna vprasanja. Pa ne bi v tej stali kratko potegnil clovek, ampak pes. To pa vsekakor ni moj namen.
Vprasanje "ali je nekdo pripravljen skrbeti za psa" je povsem na mestu. Predolgo sem ze v tem pasjem svetu in mi je povsem jasna kruta realnost. Ta pa je, da se ogromno ljudi odloca za psa iz povsem napacnih razlogov. Epilog zgodbe pa je, da te "napacne odlocitve" potem prav klavrno koncajo, jih prodajajo, zapuscajo, zanemarjajo, mucijo... in ce imajo ti psi sreco morda pristanejo v kaksnem zavetiscu, kjer ljudem ni vseeno kako bodo ti psi preziveli ostanek svojega zivljenja.
alchy, brez zamere, vendar ti manjka sirina realnosti, ki govori, dal ljudje le niso tako preudarni in presenecena bi bila, ko bi ugotovila koliko lastnikov psov pojma nima kaj je pes in kaj potrebuje za normalno in dostojno zivljenje.
S to problematiko se na tem forumu bojujemo odkar obstaja in verjemi, da pridejo trenutki, ko enostavno ne premores vec razumevanja, ker tocno ves, da bo na svetu se en revez vec, ki bo moral trpeti zaradi cloveske ignorance.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Legionar , nedelja, 19.07.2009 : 21:10:48
Da ne odpiram nove teme ker mi je moderator že zbrisal moj post, vas prosim če ve kdo kje dobiti, psa pasme borderski ovčar. Prosim vas samo, da mi ne pišete nepotrebnih komentarjev, in predlaganja drugih pasem.enostavno se mi zdi ta pes zelo inteligenten ter najbolj primeren...off top. če pa bi živel na svojem bi imel najrajše pujska, kot domačo žival:)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , nedelja, 19.07.2009 : 21:21:37
Ok, pa gremo od zacetka:

- ob registraciji je obvezno prebrati Pravila na mojpesForumu (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,1484.0.html), kjer izves, kaj kdo lahko pocne in cesa ne, iz cesar sledi, kaksne kontakte lahko tukaj pricakujes;
- ko izves to, gres pogledat k pasmi, ki jo kupujes, ce je morda kaksen kontakt katerega od vzrediteljev;
- pasma, ki jo isces, spada v I. FCI skupino, torej kliknes na FCI 1 (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,41.0.html), tam na Border collie (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,198.0.html) in ... uh ..., kako zapleteno ... na Border collie - vzreditelji, psarne, legla... (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,7417.0.html);

Upam, da bo klikanje slo tudi naprej.

Imas pa se moznost pogledati, ce so trenutno na voljo kaksni mladici:

- gres na prvo stran mojpes.neta (http://www.mojpes.net) in tam kliknes na levi strani na link psi za prodajo - oglasi (http://www.mojpes.net/modules/legla/index.php) in
- na seznamu izberi borderski ovcar - border collie in klikni "pojdi". Trenutno je eno leglo v pricakovanju, nic pa ne skodi, ce preveris pri ostalih vzrediteljih, kaksne nacrte imajo.

Upam, da bo slo. Vsekakor tukaj v javnem delu podatkov o drugih leglih/vzrediteljih/mladicih ne mores dobiti.

Ce se zelis pogovarjati o borderjih, potem tole zagotovo ni ne prava tema in ne prava rubrika. Poglej zgoraj, kje bos nasel borderase - v rubriki FCI I - Border collie (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,198.0.html).


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: moksa , nedelja, 19.07.2009 : 21:22:57
Legionar, ne vem, če si utegnil prebrati moj prejšnji odgovor, vendar imaš kar nekaj odgovorov na tvoje vprašanje tudi na tej spletni strani pa še marsikje drugod - le malo poiskati je treba, če je zanimanje iskreno in dobronamerno seveda.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Legionar , nedelja, 19.07.2009 : 21:29:21
se opravičujem drugače pa jana če greš na google in vtipkaš border collie ti vrže prav takšne zadetke oziroma povzevo kot si jo ti našla, gospa je že vse oddala oziroma prodala. in moksa se opravičujem enostavno sem mislil da mi je moderator zbrisal post.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , nedelja, 19.07.2009 : 21:35:58
Aja? Potem pa ne vem, kaj sprasujes tukaj, ce ze ves, kaj ponujamo na googlu :P in ce ves tudi, saj si se pravkar registriral, da drugih podatkov tukaj ne bo. Imas na voljo 4 vzreditelje borderjev, kjer lahko dobis uporabne podatke, cetudi trenutno nimajo legel.

Sicer pa, ja, moderator je izbrisal tvojo temo :), kjer je bil tudi moksin odgovor, da poisci vzreditelje pri pasmi, kot je tukaj praksa. Nikjer na mojpes.netu namrec ni mogoce objavljati oglasov, da kupujes psa.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: moksa , nedelja, 19.07.2009 : 21:37:54
Ja, saj tema je bila zbrisana, se ni potrebno opravičevati :) Jaz bi jo tudi, po pravici povedano in čeprav sem na tvoje prvo vprašanje odgovorila. Da je tema bila upravičeno izbrisana pa zato, ker je malce nejasno, da z vsemi razpoložljivi informacijami nekdo vpade tako na forum v stilu "a kdo ve če se oddaja kako stanovanje". Če zdaj ni "razpoložljivih" border collijev naokoli bodo verjetno čez kakšen mesec ali pa čez kakšno leto  ;) Ta vmesni čas pa poskušaj pridobiti čimveč informacij o pasmi, rodovnikih, vzrediteljih, pa izkušnje ljudi, ki jih že imajo itd.
Jaz hočem zdaj in takoj šminko določene barve, pri psu pa stvari potekajo oziroma naj bi potekale, malce drugače. Če se malce poglobiš v ta forum, boš razumel tako reakcijo, zato brez zamere.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Legionar , nedelja, 19.07.2009 : 21:56:31
Jana  po čem sklepaš da nisem klical vzrediteljev?Na ta forum sem se včlanil prav zaradi informacij o teh psih kar se tiče nakupa, če daš kakšen nasvet super, če nočeš tudi ok, ostali balast mi pa res ne pomaga prav dosti!

Ipak pa dajo vzreditelji pse še na sto oglasnikov, na katerih se oglasi hranijo še 3 leta...

Glej če sem nov na forumu še nič ne pomeni, zdi se mi pa zanimivo kakšen je tvoj odnos. Mate pa čudno politiko tu na forumu kako ni mogoče objavljati oglasov o kupovnju psa če pa je main section nakup psa?

Verjetno bo res potrebno ponj na češko, slovaško...


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Legionar , nedelja, 19.07.2009 : 21:59:28
Ja, saj tema je bila zbrisana, se ni potrebno opravičevati :) Jaz bi jo tudi, po pravici povedano in čeprav sem na tvoje prvo vprašanje odgovorila. Da je tema bila upravičeno izbrisana pa zato, ker je malce nejasno, da z vsemi razpoložljivi informacijami nekdo vpade tako na forum v stilu "a kdo ve če se oddaja kako stanovanje". Če zdaj ni "razpoložljivih" border collijev naokoli bodo verjetno čez kakšen mesec ali pa čez kakšno leto  ;) Ta vmesni čas pa poskušaj pridobiti čimveč informacij o pasmi, rodovnikih, vzrediteljih, pa izkušnje ljudi, ki jih že imajo itd.
Jaz hočem zdaj in takoj šminko določene barve, pri psu pa stvari potekajo oziroma naj bi potekale, malce drugače. Če se malce poglobiš v ta forum, boš razumel tako reakcijo, zato brez zamere.


Mogoče pa ima kdo kakšno informacijo o psih IZVEN sllovenije, češka, slovaška, yuga.ps. In stanovanja so vedno na voljo denar je tisti po katerem sloni povpraševanje.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Kalsang , nedelja, 19.07.2009 : 22:01:07
Legionar, kaj ti ni jasno?

Preberi si pravila foruma. Na mojpes.netu legla oglašujejo samo vzreditelji z ustreznim članskim paketom. Informacij o drugih vzrediteljih in leglih se ne daje.

Sicer si pa očitno vešč strička googla in ne potrebuješ posrednikov.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Lynn , nedelja, 19.07.2009 : 22:02:01
Joj Legionar, Jana ti je ful lepo vse obrazložila kje najdeš kakšne podatke in mislim da je njen odnos super in korekten do vseh!


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: moksa , nedelja, 19.07.2009 : 22:07:33
Legionar, zakaj pa si ne vzameš nekaj dni časa in si tukaj gor malo prebereš tudi o načinu, kako se psa kupuje? Po mojem ti lahko kvečjemu koristi, in to rečem brez vsakršnegakoli sarkazma, resno. Pa si izbereš nekaj vzrediteljev, greš do jih (pa če imajo mladičke ali ne), jih poskušaš čimveč in čimbolj spoznati in tako dalje in tako dalje. Ne zaleti se v prvega, ki ima ta trenutek razpoložljive mladičke, lepo te prosim. Pa o rodovnikih velja tudi imeti nekaj znanja, se mi zdi?
Stanovanja sem dala kot primer, lahko bi tudi napisala,da iščeš rezervne dele za avto, pristop je bil podoben. Sicer pa na netu najdeš info tudi o tujih vzrediteljih, le pogooglat je treba. In ko jih najdeš na spletu, jih čimveč obišči tudi "v živo".


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Legionar , nedelja, 19.07.2009 : 22:08:06
Legionar, kaj ti ni jasno?

Preberi si pravila foruma. Na mojpes.netu legla oglašujejo samo vzreditelji z ustreznim članskim paketom. Informacij o drugih vzrediteljih in leglih se ne daje.

Sicer si pa očitno vešč strička googla in ne potrebuješ posrednikov.

hmm ja super ustreznim članski paketom, to pač pomeni da vzreditelji plačujejo forumu za oglaševanje logično sklepanje...oprosti samo če je tema "nakup psa" se ti zdi samoumevno da so tu notri informacije o nakupih.Primer fitnes foruma-pod zavihkom rabljena oprema nebo opreama ki jo daje nekdo ki plača forumu in ima denar.



Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Vixen , nedelja, 19.07.2009 : 22:12:24
Saj so informacije o nakupih. Na kaj je treba paziti, kakšnega vzreditelja je treba iskati,... Ogromno nasvetov.
Konkretne vzreditelje ti bo striček Google izpljunil, tukaj pa najdeš tiste, ki so maksi člani mojpes.net-a.

Ni mi jasno, kaj ti ni jasno.  ???


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: moksa , nedelja, 19.07.2009 : 22:16:30
hmm ja super ustreznim članski paketom, to pač pomeni da vzreditelji plačujejo forumu za oglaševanje logično sklepanje...oprosti samo če je tema "nakup psa" se ti zdi samoumevno da so tu notri informacije o nakupih.Primer fitnes foruma-pod zavihkom rabljena oprema nebo opreama ki jo daje nekdo ki plača forumu in ima denar.


Ej, jaz sem tudi iskala informacije o določenih pasmah in sem TUDI zaradi tega plačala midi paket - sorry, se mi pač tistih nekaj evrov zdi več kot vredno za čimveč informacij, ki mi bodo v bodočnosti (upam) pomagale pri izbiri pravega vzreditelja. A je tu kaj narobe, glede na to, da so pravila vnaprej znana??? Plačaš za informacijo, se mi zdi samo po sebi umevno, sili pa te itak ne nihče. Lahko se obrneš na kakšen zastonj oglasnik pa se vrni sem čez nekaj mesecev iskat nasvete za "nesrečen nakup". Legionar, po mojem si želiš zdravega psa,
od vzrediteljev, ki jih boš spoznal, in ki ti bodo pomagali, ko bo kaj "zaštekalo". Zato naj ti ne bo žal časa in denarja na poti do takega cilja, odločitev je pa itak tvoja.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: SILBA MIA , nedelja, 19.07.2009 : 22:18:21
Tole ni e-nakupovalni net za nakupe iz naslonjača.
Ce tako misliš kupovati psa, je bolje, da si kupiš fotko od Bordija.
Pa brez zamere.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Legionar , nedelja, 19.07.2009 : 22:18:45
Saj so informacije o nakupih. Na kaj je treba paziti, kakšnega vzreditelja je treba iskati,... Ogromno nasvetov.

Konkretne vzreditelje ti bo striček Google izpljunil, tukaj pa najdeš tiste, ki so maksi člani mojpes.net-a.

Ni mi jasno, kaj ti ni jasno.  ???

Vseh vzrediteljev ne izpljuva google, kaj bi bilo narobe s tem če da kdo kaksno informacijo o vzrediteljih izven slovenijie?Oo moj bog takšnih informacij pa ne moreš pridobiti ker niso člani mojpes.net..........Nevem česa tu ne razuemeš?


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Vixen , nedelja, 19.07.2009 : 22:21:13
A je važno, na kateri strani katere meje je vzreditelj? Če ni član mojpes.net-a, informacij o njem ne moreš dobiti tukaj. Bolj enostavno ne znam napisat in če ti še vedno ni jasno, ne morem pomagat.  ;)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Legionar , nedelja, 19.07.2009 : 22:21:56
Kaj je tvoj problem?kaj v stavku brez balasta ni razumljivega?mar pišev v korejščini?še nisi slišal pregovora:"kdor molči devetim odgovori?"


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , nedelja, 19.07.2009 : 22:22:02
Hm ..., a bo treba narisat? Tole ni oglasnik in na tem forumu se psov ne da ne prodajati in ne kupovati, razen ce zeli kateri od vzrediteljev - clanov mojpes.neta obvestiti forumovce, da pricakuje leglo in se razpisati o tem, ter objaviti kaksno sliko. Za oglase je vzrediteljem - clanom mojpes.neta na voljo rubrika psi za prodajo - oglasi (http://www.mojpes.net/modules/legla/index.php) na mojpesPortalu (http://www.mojpes.net/). Nic vec in nic manj. Drugi nimajo nikakrsne pravice trositi subjektivnih bedarij o "dobrih" in "slabih" vzrediteljih, pa tudi ne kontaktnih podatkov o komerkoli drugem, razen svojih, seveda, ce imajo ustrezen uporabniski paket za vzreditelje (kar pa, mimogrede tudi za denar ne dobi vsak). Politike mojpes.neta ne bos osvojil v enem mojem odgovoru, zato ne pricakujem, da se bos se kakorkoli razpisal o mojpes.netu ali mojih pisnih reakcijah na karkoli.
Toliko o tvoji lenobi glede registracije, pravil in spoznavanja, kje si se znasel. Pac ne maram ljudi, ki menijo, da se svet vrti okrog njih, mi smo pa tukaj samo zato, da strezemo spredaj in zadaj. Korekten odnos s tvoje strani bo prinesel korekten odnos z nase/moje. Najprej upostevanje pravil, potem nasveti.

Oglasov o nakupu psa tukaj ni mogoce dati ze nekaj let. Preprosto za tvojo varnost, ker ne zelim, da bi se ti v pol ure javilo 30 steparjev in preprodajalcev s svojimi ponudbami. Vsak kupec psa mora ob nakupu narediti domaco nalogo. To je dolzan tako do sebe, kot do psa-mladica in njegovih starsev.

Ok, si vmes napisal oslarije, pa da te poducim:
- tale forum ni mojpes.net, temvec samo en precej majhen del mojpes.net portala,
- vzreditelji ne placujejo foruma,
- tale forum nima prav popolnoma nobene funkcije nikakrsnega oglasevanja, se celo v Kajinem koticku obvescamo uporabnike o zivalih, ki so na voljo za posvojitev in zivali ne oglasujemo kot spodnje gate,
- prav tako je na mojpesPortalu celotna rubrika nakup psa (http://www.mojpes.net/modules/news/index.php?storytopic=127&storynum=5), pa v njej ni oglasov, temvec so clanki o tem, kako se mora potrosnik ob nakupu psa obnasati odgovorno, kaj je to odgovoren nakup, kako se ga lotiti in podobne zadeve, kaj potrebujemo, o cem vse moramo razmisliti in kako naredimo domaco nalogo,
- in prav temu namenu sluzi tudi ta rubrika na mojpesForumu - NIKAKOR OGLASOM in ce bi samo malo se kam pogledal, bi videl nase odgovore drugim ter si prihranil pisanje.

Pa da ti razjasnim - tole nima nic skupnega z nobenim drugim slovenskim forumom in ce menis, da lahko kdo tukaj pocne vse tisto, kar pocnete ponavadi na drugih forumih, nisi na pravem kraju.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: moksa , nedelja, 19.07.2009 : 22:30:23
Samo malo, Legionar: ali se dolgočasiš na smrt, ali pa ti google povzroča težave: jaz sem zdajle za foro odtipkala "border collie kennel" in mi je vrglo ven 161.000 rezultatov. Kaj te pravzaprav mantra? Ajde, veselo na delo, med tistimi 161.000 jih je verjetno malo morje tudi v neposredni soseščini, širom Evrope pa še več. Kaj torej pričakuješ od nas prisotnih? Še celo debate o izbrani pasmi imaš na voljo na tej spletni strani!!! Kaj več še pričakuješ ? Aja - če ti še vedno tistih xxx evrov leži na duši, se obrni na kinološko zvezo - tudi tam dobiš liste vzrediteljev.
A ni slučajno da si se spomnil nabaviti psa pa še informacij o njemu ne znaš poiskati?! Malo resnosti, lepo prosim.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: nanica , nedelja, 19.07.2009 : 22:31:49
Pozdravjen!

No da jaz  napišem kako je bilo pri meni ko sem nekaj več kot dve leti nazaj priletela sem tako kot ti v želji da zvem kaj več o željeni pasmi!
Najprej sem začela iskati ter brati u temi od želene pasme....Že tam zveš za par vzrediteljev ki so omenjeni prav tako mimogrede ali pa sklepaš po imenih psov in tako naprej(se znajdeš). Po tem sem šla in iskala iskala iskala...zdej pa vem za kar nekaj strani...recimo stran kjer lahko najdem vzreditelje katerekoli pasme ter vzreditelje moje željene pasne iz celega sveta. Kot lahko vidiš zelo malo pišem tuki gor, zato pa toliko več berem!  ;)

Malo si preberi, vzami si čas za iskanje...verjami prav vse se najde. Če pa nimaš časa za iskanje potem pa..... :)

Sem se prav morala oglasit, ker vedno samo berem in si mislim svoje :)

LP Jana


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Legionar , nedelja, 19.07.2009 : 22:45:20
 da se ti da takšne romane pisat Jana rajši bi kaj pametnega povedala.Moksa border collie ti vrže zadetke večinoma iz slovenščine in angleščine.če malo uporabiš glavo zveš iz prejšnih postov da legla sedaj ni...drugič če greš naprej po zadetkih ne dobiš uporabnih informacij recimo kaj hudiča bi ti s tem naredil naredila:BORDER COLLIE RESCUE of CALIFORNIA!
Če hočeš informacije iz evrope rabiš prevode tako kot je v hrvaščini recimo Graničarski Koli...ali pa nekoga ki pozna kakšno osebo iz drugega konca in ne mislim slovenije in vaših vasi.moksa več zadetkov dobiš recimo če spredaj vržeš prodaja/nakup. Moksa brez takšnih oseb kot si ti bi se svet že zdavnaj zrušil, še dorbo da obstajajo tudi taki, ki nas rešujejo pred veslojnim potopom.

 Nanica ko berem tvoj post si rečem samo blagor slepim...



Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , nedelja, 19.07.2009 : 22:50:55
Legionar, vidim, da si veliko pametnejsi od vseh nas tukaj, zato predlagam, da gres tudi ti pocet kaj bolj pametnega od branja nasih veleumov. Mislim povsem resno.
Upam, da razumes.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: moksa , nedelja, 19.07.2009 : 22:52:09
Legionar, zdaj mi je jasno da si verjetno klon prevečkrat prisotnih osebic, ki pridejo sem gor po instant nasvet. Upam lahko samo to, da je tvoja želja po psu muha enodnevnica, ker ne bi rada bila na njegovem mestu, brez zamere (ali pa z zamero, v takih primerih mi jer čisto vseeno). Ti bi rad ob sebi živo bitje, pa ti je škoda časa ob prebiranju tega foruma, škoda ti je denarja, škoda ti je prikrbeti si prevode ob prebiranju tujih spletnih strani, ti hočeš vse zdaj in takoj. Pa si priskrbi psa zdaj in takoj , samo tu take drveče pomoči ne boš našel. Srečno.
PS: preden pošlješ post naprej, ga preberi še enkrat pa popravi jezikovne napake.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Legionar , nedelja, 19.07.2009 : 23:09:20
Jana popolnoma razumem. Samo moram odgovoriti na zadnji post. Mobsa o kaksnem klonu ti govoriš, ja prišel sem po nasvet, sicer brez pričakovanj, nisem pa mislil da bodo takšne reakcije lol. Sam bi psu posvetil več časa kot ga posveti tebi tvoj mož, ženska ali karkoli pač že imaš, ob takšni osebi najbrž ni lahko...
Spet ne razmišljaš racionalno, prevodi niso lahki, in če si ti tako odprte glave pa mi povej kako se reče border dolli v italjanščini, v slovenščin je border(ski) ovčar, kar pomeni da se border ni prevedel in je ostal iz angleščine, drugi primer je recimo graničarski koli, v tem primeru se border prevede iz angleščine v hrvaščino.

Če zaradi moje slovnice ne dojameš bistvo besedila to ni moj problem.





Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Jana , nedelja, 19.07.2009 : 23:28:12
Zakaj bi ti pa kdorkoli tukaj moral pomagati? Se posebej ob tem, ko nam kazes svoj skrajno nizek nivo komunikacije. Kaj ima moz od mokse s teboj? Daj, spelji se od koder si prisel in nam prihrani svojo gostilnisko kulturo.

Sicer pa samo se en nasvet - ce ne znas jezika, najbrz tam ne bo pravi nakup, saj je vloga vzreditelja mnogo vecja od prejetja nekaj sto evrov. Sicer pa, tvoj problem. Mi smo ocitno zate prenizki, sam se spuscas se veliko nizje, zato si pojdi poiskat informacije drugam.
Ce ne bo slo zlepa, bo slo pa zgrda.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 20.07.2009 : 00:02:26
Legionar, tvoj zadnji post pa še za pod šank ni!  :o
Katasrtrofa...  :-X :-\

Ne vem kaj bi rad. Vsi so ti že napisali, da so tukaj pravila taka, da dobiš informacije samo o teh vzrediteljih, ki so prijavljeni. Drugih kontaktov pa ne.  ???


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Legionar , ponedeljek, 20.07.2009 : 00:20:12
Vsakdo gleda na denar, prosim te ne živi v iluziji in mi prihrani tvoje nauke.


ehh cry me a river....nisem pričakoval odgovora samo mal zrelejše vedenje.Itak ste pa v večini same zafrustrirane ženske.

In kako bo slo zgrda me bo administrator odstranil s foruma, srce me boli, I'm already gone...

Verjetno ti življenje ni dalo tistega kar si želeš/bi si želela.


angseter:moj zadnji post je bil odgovor na post pred menoj, in ja sem dojel da lahko dobiš samo informacije o vzrediteljih.



Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: white rose , ponedeljek, 20.07.2009 : 00:25:47
Legionar, kot vidim, te je Jana s ketnami, verigami in pištolo prisilila, da se pridružiš njenemu portalu in te pri tem še prosila, če lahko delaš red v njeni hiši, vsi ostali pa bomo nemo izpolnjevali tvoje želje....    ;D

Svašta... :-X


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 20.07.2009 : 00:38:13
OOOOO, daleč da je vse v denarju pri vzreji psov. Jaz od takega niti v sanjah nebi kupila psa, če bi pač dobila tak občutek...


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Datelj , ponedeljek, 20.07.2009 : 01:00:48
A ni zanimivo, kako začnejo ljudje jamrat o zafrustriranih ženskah, ko postanejo sami zafrustrirani, ker niso dobili tega, kar želijo? :D Šolski primer projekcije.

Kjer je volja, tam je pot. Zakaj pa ne bi stopil na kakšno razstavo, pa malo spregovoril z lastniki in vzreditelji border collie-jev v živo? Saj večinoma vsi govorijo angleško. Če ne govoriš angleško, sigurno poznaš koga, ki zna vsaj malo, pa ga poprosiš za pomoč. Ali pa povprašaš slovenske lastnike, kje so oni kupili psa in zakaj. Klub bi bil verjetno pravi naslov za to, ali pa tudi kaka agility tekma... no najlažje je narediti to, kar je bilo v tem primeru narejeno. Jamrati in žaliti. Ampak je to morda že kdaj komu pomagalo do psa? Iskreno dvomim.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: moksa , ponedeljek, 20.07.2009 : 08:49:05
Vsakdo gleda na denar, prosim te ne živi v iluziji in mi prihrani tvoje nauke.


ehh cry me a river....nisem pričakoval odgovora samo mal zrelejše vedenje.Itak ste pa v večini same zafrustrirane ženske.

In kako bo slo zgrda me bo administrator odstranil s foruma, srce me boli, I'm already gone...

Verjetno ti življenje ni dalo tistega kar si želeš/bi si želela.


angseter:moj zadnji post je bil odgovor na post pred menoj, in ja sem dojel da lahko dobiš samo informacije o vzrediteljih.



No, pa smo zopet tam. Bi se morale zaradi takih pripomb užaliti, razjeziti ali ne vem kaj še vse? Heh, se boš moral še malo bolj potruditi, Legionar.
Ampak, da se povrnem k temi: v italijanščini uporabljajo isto ime, torej border collie, v hrvaščini večinoma prav tako uporabljajo border collie, pri ostalih jezikih je bolj ali manj enako, zato tvojih jezikovnih zagat še vedno ne razumem. Konec koncev se lahko obrneš na domače vzreditelje, kateri prav gotovo imajo kontakte s tistimi v tujini in ti bodo pripravljeni pomagati pri morebitnih jezikovnih preprekah.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: kocka , ponedeljek, 20.07.2009 : 08:58:38
Nenene, on bi vse na enem mestu, zastonj in takoj. Sploh pa, zakaj bi iskal v jeziku, ki ga ne zastopi? Močno dvomim, da govori vse evropske jezike.
Google mu pa tako ali tako pokaže tudi tuje psarne, ki imajo svoje strani prevedene v angleščino, čeprav je osnovna stran v nacionalnem jeziku, ane  ::) ;)
Ajnfah ko pasulj :)
Za tisti evropski jezik ki pa ga govori, mu pa ne bo težko poiskati izraza za borderja, da bo lahko iskal psarne iz tistega področja.
Čeprav mu, roko na srce, tudi slovenščina nekam škripa :)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: nanica , ponedeljek, 20.07.2009 : 10:15:26
Hm... Si me pa prav nasmejal! ;D

Datelj...mislim da se je brezveze nekaj truditi z nasveti kej smo usi mi zabiti ker mu to govorimo saj on ocitno to že ve (predvidevam na njegov odgovor na moj post).

Ah saj je brezveze s takimi se preverjeno nikamor ne pride  ;)

LP Jana   :)





Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 20.07.2009 : 11:03:07
Meni so pa bolj všeč (kot Google) povezave, ki jih imajo ljudje na strani. In to taki ljudje, za katere ocenim, da vedo nekaj o pasmi :)


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Lynn , ponedeljek, 20.07.2009 : 12:04:18
Mene pa sam to moti, Jana mu lepo vse napiše, nanica mu lepo odgovori, vsi mu lepo svetujejo, pol pa tiste ki mu lepo odgovorijo zmerja s frustriranimi ženskami.. Čist tko kot je napisala datelj - projekcija v druge..


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: moksa , ponedeljek, 20.07.2009 : 12:10:09
Lynn, ne se niti sekirat za take, ker takim najbrž ni pomoči. Če samo pomisliš, koliko stvari bi lahko v tistem času poiskal na netu pa prebral na tej spletni strani, potem je bolj ali manj vse jasno. Mi je edino žal, da sem sploh odgovorila, samo kaj ko ne znam držati jezika za zobmi... ::)
Blagor enim...?


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Lynn , ponedeljek, 20.07.2009 : 12:39:42
Ja res je moksa. Po eni strani pa tudi ne razumem zakaj ne more počakati da ima kak slovenski vzreditelj leglo, sploh se mi zdi če nimaš še izkušenj z neko pasmo je dosti lažje da ti vzreditelj da kak nasvet, medtem časom ko pa čakaš se pa lahko še sam v miru izobražuješ in ko pride dan da greš po mladička o tej pasmi že nekaj veš, ne pa da si se samo vizualno odločil, ta pasma mi ustreza in zdej ga moram takoj dobit.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: Shilu , ponedeljek, 20.07.2009 : 12:56:15
Mahh...  ::)

Ja res je moksa. Po eni strani pa tudi ne razumem zakaj ne more počakati da ima kak slovenski vzreditelj leglo, sploh se mi zdi če nimaš še izkušenj z neko pasmo je dosti lažje da ti vzreditelj da kak nasvet, medtem časom ko pa čakaš se pa lahko še sam v miru izobražuješ in ko pride dan da greš po mladička o tej pasmi že nekaj veš, ne pa da si se samo vizualno odločil, ta pasma mi ustreza in zdej ga moram takoj dobit.

Se strinjam. Ali pa zaradi stavka, da so borderji aktivni in inteligenti- moraš na ti dve značilnosti gledati iz obeh strani.


Naslov: Re: Kupujemo psička!!!
Poslano od: moksa , ponedeljek, 20.07.2009 : 13:27:05
Po eni strani pa tudi ne razumem zakaj ne more počakati da ima kak slovenski vzreditelj leglo, sploh se mi zdi če nimaš še izkušenj z neko pasmo je dosti lažje da ti vzreditelj da kak nasvet, medtem časom ko pa čakaš se pa lahko še sam v miru izobražuješ in ko pride dan da greš po mladička o tej pasmi že nekaj veš, ne pa da si se samo vizualno odločil, ta pasma mi ustreza in zdej ga moram takoj dobit.

Bojim se, da zaradi tega, ker ne razume čisto do konca, da je pes živo bitje s svojimi potrebami in zahtevami in na katerega se moraš temeljito pripraviti, sploh, če si brez kinoloških izkušenj. Na to mi kaže več stvari, ki jih je napisal v svojih postih, najbolj evidentno pa je to, da je očitno "skenslal" tiste vzreditelje, ki v tem trenutku nimajo legla, namesto da bi stopil v kontakt z njimi in medtem, ko "čaka na psa", poskušal pridobiti čim več informacij in tudi same vzreditelje primerjal med seboj. Ampak ok, recimo da se vsak uči na svojih napakah - škoda le, da zanje plačujejo največkrat drugi.


Naslov: BENJI ZAKS - podobna pasma...
Poslano od: xpsistem , torek, 22.09.2009 : 01:28:39
Pozdravljeni!

Pridno se izobražujem in spoznavam svet psov in dobrih vzrediteljev oz lastnikov. Načrtujem vse od izbora kužka, do zasliševanja vzrediteljev. Prvega obiska pa do potreb, ki jih bo kužek imel in jih bo prinesel v našo družino. Naj omenim, da sem že imel nemško ovčarko v moji mladosti in bila je del mene. Naj lepo počiva...

Raziskujem pasme terierjev oz družinski kuža.... A ne morem priti do željenega kuža.
Se spomnite sanjskega filma Benji zaks no tist kuža mi je zlezel pod kožo pa če prav sem moški sem že takrat vedel da bo podoben kuža enkrat moj dober prijatelj. Za to vas prosim če mi lahko kako pomagata z podobno pasmo. (vem da BENJI ZAKS ni bil rodovniški kuža ampak neki mešančcek...)

Vaših predlogov, slikc , nasvetov bom iskreno vesel.
Za enkrat toliko, kasneje pa se oglasim.
HVALA!


Naslov: Re: Kupujemo psička
Poslano od: Lanabela , torek, 22.09.2009 : 10:19:08
kromfonlander


Naslov: Re: Kupujemo psička
Poslano od: Houdini , torek, 22.09.2009 : 10:27:43
Psa sicer res ni dobro  izbirat na podlagi videza, ker lahko z videzom dobite karakter in potrebe, ki vam nikakor ne bodo ustrezale.

Benji je bil mešanec med pudljem, šnavcerjem in pa koker španijelom - mogoče bi pogledali po zavetiščih, kjer prav gotovo kak Benji čaka na nov dom, prav tako kot potepuški filmski kuža.

Samo kot primer ne kot predlog, sami benji-like kužati in to v samo enem zavetišču
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,32254.0.html
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,32021.0.html
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,31325.0.html
in sedaj sicer ostižena  http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,31784.30.html



Od pasem je meni najbolj podobna Benjiju prav gotovo pritlikava ali pa srednja ostrodlaka vrjanta  Podenco portugese - se pravi portugalski podnego, (ki ima drugače 6 različic, 3 "dolgodlake" ostrodlake in 3 kratkodlake).

http://www.mojpes.net/modules/pasme/index.php?id=205
****





Naslov: Re: Kupujemo psička
Poslano od: Jana , torek, 22.09.2009 : 10:44:15
Houdini, brez zamere, tole ni iskalnik za zbiranje linkov, kot ni namen tega foruma, da kupcem, ki ne vedo prav, kaj bi radi (malo cotona, pa malo mesanca ali morda katerega od 32 terierjev) serviramo vse.
Linki na mnozico spletnih strani so izbrisani.
Hvala za razumevanje.


Naslov: Re: Kupujemo psička
Poslano od: Houdini , torek, 22.09.2009 : 10:46:13
Joj se opravičujem, so bile sicer samo slike, brez teksta, ampak popolnoma razumem.


Naslov: Re: Kupujemo psička
Poslano od: xpsistem , torek, 22.09.2009 : 22:53:15
G. Jana
Z vsem spoštovanjem... Houdini je želela pomagati in v dorri volji se je potrudila. Za kar sem ji hvaležen. Da pa se brišejo linki na druge forume, strani se mi pa ne zdi pravilno saj je vedno dobrodošla konkurenca in le na ta način se znanje širi brez ideje moje je najbolje.

Glede tega, da izbiram pasmo malo coutona in 32 Terierčki pa res ja vzel sem si čas in prav vse sem že pregledal (skoraj vse) Saj vseh ni niti na tem forumu. Vsak je enkrat na začetku in negdo naredi hiter korak brez premišljanja negdo pa počasi grize in se izobražuje.

Res je da ni pametno izbirati po videzu a rečite mi da videz ni pomemben. Pomemben je!

Brez zamere, a z dobro namero sem poprosil za pomoč o benji zaksu saj teško predvidevam kakšen mešanček je bil. Verjamem pa da člani foruma mi bodo z veseljem odgovorili.  (so mi že..)

Hvala.





Naslov: Re: Kupujemo psička
Poslano od: Jana , sreda, 23.09.2009 : 00:42:07
xpsistem, brez zamere, ze lahko, da si hvalezen za linke, ki ti jih ponuja tudi vsak iskalnik, jaz pa nisem hvalezna nikomur, ki misli, da je iskalnik tudi tale portal. Pa ni to edini razlog, da tukaj javno linki niso dovoljeni, kar pricakujem, da je jasno vsakomur, ki klikne na gumb "registracija". Pise vse v pravilih in v vecini tem te rubrike.

Sicer pa, dobrodosel in lepo, da se dobis z vzrediteljico cotonov.


Naslov: Re: Kupujemo psička
Poslano od: Houdini , sreda, 23.09.2009 : 09:14:52
Hmmm, jaz pa priznam, da sem naredla napako. Pravila so takšna kakršna so. Slike, ki sem jih pripela v obliki linkov (niso bile povezave na forume) so bile za hiter ogled ne preveč znane pasme (ki pa ne spada med terierje), je pa res, da se jih hitro dobi tudi čez kak iskalnik, samo 15 minut časa se potrebuje. Sem pa sama čisto po najstniško navdušena nad temi "čupkoti" in sem se zato malo zaletela.

O psu, ki je igral Benjija  - o vseh psih, ki so igrali v Benji filmih, obstaja ogromno internetnih strani :D


Želim pa veliko sreče pri izbiri novega družinskega člana in veliko veselja z njim ;)



Naslov: Re: Kupujemo psička
Poslano od: Alba , četrtek, 24.09.2009 : 15:37:13
Izgled psa je pomeben ja, še bolj pa je pomembno, kakšen življnejski stil imate doma in za kaj bi psička imeli. Preprost primer - nekomu bi bil všeč husky, pa bi želel biti uspešen agilitaš. Sicer izvedljivo, ampak zelo težko.


Naslov: Re: Kupujemo psička
Poslano od: LooNee , četrtek, 24.09.2009 : 16:00:05
Izgled psa je pomeben ja, še bolj pa je pomembno, kakšen življnejski stil imate doma in za kaj bi psička imeli. Preprost primer - nekomu bi bil všeč husky, pa bi želel biti uspešen agilitaš. Sicer izvedljivo, ampak zelo težko.


Še bolj pomenbno pa, da je na primer nekomu vsec husky, bi ga pa imel samo na dvoriscu ali pa na pesjaku in sel z njim 2x na dan na krajsi sprehod, ker drugace nima casa.....  Trpel bi v tem primeru seveda pa pes...


Naslov: Re: Kupujemo psička
Poslano od: Vixen , četrtek, 24.09.2009 : 21:25:39
Predvsem je pomembno, da ste se vi pripravljeni prilagoditi izbrani pasmi in ne pričakujete, da se bo kuža vam. Kaj mislim s tem: če si človek omisli npr. zlatega prinašalca, mora sprejeti skoke v vsako vodo v radiju 200 m (bolj je usrana, boljše je  ;D). Če si omisli beagla, naj sprejme njegovo neprestano vohljanje po tleh in posledično pomanjkanje pozornosti do vodnika. Značilnosti pasme se da do neke mere zmanjšati s šolanjem, ampak to je po mojem mnenju napaka. Pes naj obdrži značilnosti, ki so zapisane v standardu, človek pa naj si izbere pasmo, katere pasemske značilnosti je pripravljen imeti rad (ali vsaj potrpeti  8)). Saj priznam, da ne umiram od sreče, kadar moj Timi takole pokaže svoje genetsko pogojene želje  ::):
(http://inlinethumb54.webshots.com/43637/2324248120026423526S500x500Q85.jpg)

Ampak zadevo sem pač sprejela 12 let nazaj, ko sem ga kupila. Mi ne pade na pamet, da bi mu tole 100% prepovedovala (v določenih okoliščinah pa seveda, ubogat je treba ne glede na pasmo ;)).

Kaj torej hočem povedat: preglejte pasme, izberite take, ki vam vizualno ugajajo, potem pa dobro preštudirajte njihove značilnosti, se pogovorite z lastniki in vzreditelji pasem v ožjem izboru, šele potem se odločite. Le na tak način bo izbira pravilna za vas in za psa. :)

Lp, 5ra


Naslov: Re: Kupujemo psička
Poslano od: Alba , petek, 25.09.2009 : 09:40:43
LooNee seveda sem mislial tudi to. Če imaš življenski stil poleževanja na kavču, potem prste stran od huskija.