mojpes.net

o psih => Socializacija in habitualizacija => Sporočilo, začeto od: Shyam , sobota, 06.03.2004 : 19:02:53



Naslov: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Shyam , sobota, 06.03.2004 : 19:02:53
Naš kuža šteje tri pomladi, je nadstandardno velik nemški ovčar z nadstandardno težavo.
Začelo se je pred kakšnim letom, ko je v avtomobilu ugotovil nekaj nam nejasnega. Začel se je izražati z nevzdržnim cviležem in stokanjem in bolj opicam podobnimi "zvoki". Zadeva je precej resna in za naša sicer precej neobčutljiva ušesa, zelo neprijetna. Ne pomaga prav nič, od ignoriranja (kar je v bistvu še najhuje), do groženj s tušem (kar običajno zaleže... ;D). Vemo, da ima njegovo obnašanje opravka z nestrpnostjo in pričakovanjem igre in izleta, ampak težava je v tem, da je pot do tja precej naporna. V avtomobilu se namreč ne moreš niti pogovarjati in prej ali slej izgubiva živce še midva... ;) Pomaga le, če se ustavimo za nekaj ur - torej ne minut, opravimo kak vzpon na Himalajo ali kaj podobnega, potem da celo kakšno uro vožnje mir. Potem pa spet lepo vse od začetka. Težava bo, ko se bomo z našim razvajenim kosmatincem odpravili na morje, ker bomo najverjetneje zelo "lepo" začeli dopust. Pred nastankom te težave je bil v avtomobilu popolnoma miren in O.K., zagotovo pa vzrok za to ni nobena travma, saj gre v avtomobil z največjim veseljem in se mu tudi nič takšnega ni zgodilo. Ima še kdo drug podobne težave ali idejo, kako to njegovo "zgovornost" odpraviti?

Zaenkrat še ne razmišljava o odstranitvi glasilk... ;D

Težava je akutna, nujna in res potrebujeva pomoč! HELP!


Naslov: Re:Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: jessy , sobota, 06.03.2004 : 19:13:54
Zelo pomembno je, da se ustavljate. Denimo na pol ure. Takrat naj kuža tudi dobi za piti.
Morda bi bilo dobro če greste kdaj na vožnjo za 5, 10 minut. Pes bo potem vožnjo imel za kratko obdobje in ne bo bil tako neučakan.

LP, jessy
[/color]


Naslov: Re:Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Shyam , sobota, 06.03.2004 : 19:52:05
Eeee, poskusili vse, ne pomaga....;)

Naš kuža namreč potuje z nami kar pogosto (vse proste trenutke) kar zavzema tudi 5 ali 10 min. izlete k mamam in podobno... Ne pomaga. Tudi ustavljanje za lulanje, igranje in pitje ne pomaga. Pomaga žal samo nekaj urni postanek, v katerem se popolnoma znori in izčrpa, kar drži kakšno uro, potem pa spet znova. Torej - tudi kratki premiki z avtomobilom so pri nas nočna mora..;) Vse skupaj traja že zelo dolgo, več kot leto dni, poskusili smo vse, česar smo se spomnili... ;D

Še kakšna ideja?


Naslov: Re:Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Drejči , sobota, 06.03.2004 : 21:02:39
To je samo preblisk ob branju tvojega posta, ker sama nimam teh problemov. Avto je namreč njuna druga spalnica.

Nekdo od vas, naj se vsede na zadnji sedež, da ima lahko psa 100% pod kontrolo in ga med vožnjo umirja, da se uleže in uživa, na primer v čohanju. Pri tem uporabite ukaz npr. mir . Ne dovolite mu vstati, še manj pa peti svoje arije.
Vem, da ni vaš cilj psa čohati celo pot. A za začetek... :)

Moji znanci so zadevo uredili drugače. Psa (manjše rasti), ki jim je razgrajal po avtu, so enostavno zaprli v boks in ga dali na zadnji sedež. Zdaj imajo mir v avtu in to brez boksa, psička mirno prespi vožnjo.


Naslov: Re:Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: retrieverka , nedelja, 07.03.2004 : 12:38:26
Zivjo.
Tudi moja 10 let stara psicka cvili v avtu-zaradi pricakovanja. Sicer ni tako hudo kot razumem iz tvojega sporocila a je motece. Pri nas se je zacelo kako leto/dve nazaj. Pomaga ce jo ima sopotnih spredaj pri nogah (golden) da jo imam pri roki in je potem vec ali manj mir-to nacrtujem za morje ker ce ne se mi bo zmesalo!  Verjamem pa da s tvojim morda to ne bo slo (velikost) ;D
Ampak le toliko da nisi edina ;)


Naslov: Re:Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Dani , nedelja, 07.03.2004 : 16:49:27
Pretirano "petje" bi skoraj gotovo preprecili in odpravili z ultrazvocno napravo "dazer". V osnovi je sicer namenjena odganjanju nadleznih in agresivnih psov, njena druga funkcija pa je prekinitev nezelenega vedenja in posledicno tudi odprava takega vedenja.  Ultrazvok, ki ga sprozimo s pritiskom na gumb, je za clovesko uho neslisen, pes pa ga zazna kot mocan zvok. Le-ta je zanj tako motec, da neprijeten zvok poveze z lastnim trenutnim vedenjem in na zacetku z njim vsaj za nekaj sekund preneha. V tem trenutku je potrebno psa pohvaliti. Po ponavljanjih so casovni razmaki med nezeleno obliko vedenja vedno daljsi, v koncni fazi se tako vedenje dokoncno odpravi.


Naslov: Re:Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Shyam , nedelja, 07.03.2004 : 17:59:13
No, nas veseli, da nismo edini...;)

Dani, super!
Zdi se mi, da spadaš med poznavalce, pa me zanima, kje se da takšno napravo dobiti in kakšen je strošek, če morda veš? Naš kuža je iz štajerskega konca...;)

Hvala za dobre nasvete in pomoč!


Naslov: Re:Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Dani , nedelja, 07.03.2004 : 20:09:14
Zadevica je precej draga (22.500 SIT), a zelo ucinkovita. Na vasem koncu je verjetno ne bo za dobiti. Narocis jo lahko na telefon 01 437 77 88. Obstajajo sicer tudi cenejse variante, ki pa original le posnemajo in zaradi drugacne frekvence zvoka niso tako ucinkovite.  Pri dazerju je frekvenca nastudirana (25.000 Hz) na tisto tocko, ki za pasje uho prehaja iz prijetne v neprijetno. Glede na to, da je napravica vecnamenska in da z njo pred napadom drugega psa lahko tudi zascitimo sebe ali svojega psa, se jo kljub ceni splaca nabaviti. Zelo je uporabna pri ucenju psa, kaj sme in kaj ne sme. In to na nebolec, human in psu razumljiv nacin. Prednost je tudi v tem, da je majhna (kot mobilni telefoncek), lahko jo nosimo obeseno okrog vratu, zataknjeno za pas ali v zepu.


Naslov: Re:Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Shyam , ponedeljek, 08.03.2004 : 18:51:17
Super, Dani, to smo iskali!

Bomo nabavili in poskusili, kako deluje na naših 50 kg!;)

Hvala za nasvete in dobro voljo!


Naslov: Re:Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Dani , ponedeljek, 08.03.2004 : 19:35:51
Ko boste zaceli uporabljati, najprej izrecite prepoved, ki jo tudi sicer uporabljate (ne, ne smes, tiho, pst ali kaj podobnega) in ker jo seveda ne bo uposteval, po cca dveh sekundah sledi ultrazvok. Na zacetku se bo morda odzval malo panicno, ker ne bo vedel, od kod prihaja. Prav gotovo pa bo vsaj za sekundo ali dve utihnil in gledal, kaj se je zgodilo. V tem trenutku ponovite prepoved in ga pohvalite, ce bo tisina trajala vsaj se dve sekundi. Ce ne bo, sledi ponoven zvok. Na zacetku boste verjetno morali aktivirati ultrazvok vsakih nekaj sekund, potem pa bo pocasi zacel razumevati, da njegovo "petje" prinasa zoprn pisk, tisina pa nicesar in je zanjo se pohvaljen ter morda tudi nagrajen. Malo vztrajajte in bodite dosledni ob vsakem njegovem motecem oglasanju, obrestovalo se bo. Naj opozorim le se na to, da je najvecji ucinek na razdalji do 5 m in da nikakor naprave ne aktivirajte tik ob njegovem uhlju. S sprednjega sedeza avtomobila usmerite nazaj proti njemu in razdalja bo pravsnja. Zvok je namrec jakosti 120 dB in ce bi ga aktivirali preblizu, bi bilo za psa premocno.
Srecno!


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: chilly , nedelja, 07.01.2007 : 21:47:05
Moja težava je podobna, a mislim da je ne bom reševala z dazerjem... zato prodijm, če ima kdo kakšen predlog.
Mojega mladička (3 mesece, čivava) navajam na avto. Takoj ko pride v avto začne cviliti, jokati in skakati. Hoče k meni, v naročje, nihče drug ne velja. To pomeni da sama ne moreva nikamor, saj ne morem voziti, če je on v mojem naročju :) če mora biti v boksu oziroma na tleh, začne tako cviliti, kot bi mu ne vem kaj naredil, cvili ves čas in vedno bolj. Nisva še bila v avtu več kot 10 mint, ker tudi jaz tega cviljenja ne morem več poslušati. Če ga ignoriram, je še huje, če ga pomirjam in mu govorim, cvili MALO tišje, kot drugače, pa še vseeno cvili. Zraven pa se ves čas trese. Ne vem zakaj se tako obnaša, rada bi, da bi bil miren in navajen vožnje.

Hvala, LP


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: chilly , torek, 09.01.2007 : 00:01:26
Prosim, če ima kdo kakšen predlog, naj napiše... ker res ne vem več, kako naj ga pomirim.

Hvala


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: ka ty a , torek, 09.01.2007 : 00:02:40
A če je v hiši v boxu zaprt tudi cvili?


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: chilly , torek, 09.01.2007 : 00:05:16
Ne, v hiši gre sam lepo kdaj pa kdaj noter, tudi ko zaprem vratca se njegovo obnašanje ne spremeni in je čisto miren, ne laja in ne cvili. Kombinacija avta in boksa pa mu ne vem zakaj ne "sede" - če ga v avtu kdo drži v naročju, je čisto vse ok. Ko pa mora biti v boksu... se pa začnejo arije :)


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: ka ty a , torek, 09.01.2007 : 00:07:44
Mislim,da je to zaradi tega,ker mu je bolj všeč v naročju.Ko cvili ga ignorirajte,ko pa neha mu pa dajte priboljšek ga pohvalite.
Če bi mu v box dali kako zanimivo igračko bi tudi mogoče pomagalo.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: AngSeter , torek, 09.01.2007 : 00:09:18
Jaz bi samo ignorirala. Se bo že naveličal. Kakih neprijetnosti pa nebi uporabljala, da se mu ne zameri avto. Če tolažiš, zadevo stopnjuješ.
Če bo s svojim izsiljevanjem dosegu željeno, se ga ne boste več znebili in ne pozabit, da prost pes v avtu, je nevarna zadeva. Za psa, za vas in za denarnico, kar je v bistvu postransko pa vendar.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: chilly , torek, 09.01.2007 : 00:13:00
Saj ima vedno zraven igračke, svoje najljubše. Cvili in se trese kot bi ga bilo strah... mogoče delam napako ker se mi smili in potem ko ga že 10 minut "mučim" raje odneham :) ampak je pa vedno ko prideva nazaj domov kar nekako užaljen in malo jezen na mene... je zadržan in se niti igrati noče. Čez uro ali dve pa je že vse okej :)


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: ka ty a , torek, 09.01.2007 : 00:14:45
Trmast je nič drugega.Morate to njegovo trmo premagati.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: chilly , torek, 09.01.2007 : 00:17:09
Hvala, res sta mi pomagali. Saj sem tudi že prej pomislila da sem sama kriva ker se mi pač zasmili saj je tak mali srček in ko me pogleda s svojimi očkami in zraven ubogo cvili, se mi kar srce trga in se sama sebi zdim res grozna :) :) naslednjič pa ne bom popustila... in ga peljala točno tja kamor jaz hočem, ne bom obračala avta nazaj proti domu po 10 minutah.

Res vama hvala, sem že skoraj obupala. Pa vidim da je krivda za cviljenje na meni ;)


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: AngSeter , torek, 09.01.2007 : 10:22:02
Ne ga niti pogledat.
Sicer je to samo ena izmed možnosti, ki pa je najpogostejša.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: chilly , torek, 09.01.2007 : 23:46:19
Bom poskusila. Sem tudi sama vedno bolj prepričana da se bo naveličal ko bo videl, da me ne gane njegovo cviljenje in da se pač mora peljat tam.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: zlati , nedelja, 23.03.2008 : 21:09:51
Imamo 3 mesece staro pekinezerko in ne vemo kako jo privaditi vožnje v avtu. Ker nekaj časa je mirna potem pa začne skakati in se grozno tresti. Prosim pomagajte im z vašimi nasveti.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Miss Teja. , nedelja, 23.03.2008 : 22:09:35
Mi z našim ZP nismo imeli problemov glede tega, res pa je, da se je vozil že od malega. Priporočam, da vožnje na začetku niso tako dolge in, da se naprej vozite npr. samo 5 min potem pa vožnje postoma podaljšujete. Bodite potrpežljivi.
Lp Teja.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: delavec@amis.net , nedelja, 23.03.2008 : 22:20:23
Tudi naša psa cvilita v avtu. Cviliti pričneta ko ugotovita, da se nekam odpravljamo. Potem z veseljem skočita v avto in je nekaj časa mir. Ko pa z opazovanjem okolice skozi šipo ugotovita kam smo  namenjeni se cviljenje ponovi dokler ne parkiramo in ne izstopimo. Cvilita torej od neučakanosti. Vedno prične tavečji, kmalu se ariji pridruži tudi mala. Zanimivo pa je, da ko se vračamo domov cviljenja ni. Cvilita ob našem prihodu iz službe domov, Don cvili spet ko mu po desetih minutah prihoda v hišo rečem, da greva spet ven, kot da zunaj ne bi bil ves dan in ne samo deset minut. Zanimivo pa je, da gresta tudi v hišo rada, vendar pa takrat ne cvilita. Smo se na to kar navadili, morda zeto, ker se to ne dogaja celo pot ampak le zadnjih pet minut pred prihodom na cilj.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: zlati , ponedeljek, 24.03.2008 : 13:02:36
Hvala vam za nasvete ker smo še res čisto novi pri vzreji psa.Samo me je strah ker se v avtu začne grozno tresti,kod da bi imela panični strah in ne vem kako jo pomiriti.Jo vzamem v naročje ker seveda sedaj sedim zadaj zraven nje pa nič ne pomaga.Se bojimo, da je imela kakšne slabe izkušnje od prej.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: nezzek , ponedeljek, 24.03.2008 : 15:09:14
Tudi Bella je cvilila v avtu dobra 2 meseca. :P V avtu pa se je vozila 2x na teden-ko smo hodili k vetu ali na pasje urice. Bilo je neznosno. smo jo pa imeli ves čas v boxu in ni bila nikoli pri nogah, ali v naročju,...
Potem jo je pa nekega dne minilo ??? Sem jo pa vedno ko je utihnila začela hvaliti z glasom "pridna ja tiho,..."
Sem pa brala v nekaterih knjigah, da lahko mladiču dajemo hrano v avtu (seveda ko se ne vozi), da se nanj malo bolj navadi :)

Drugače pa se sedaj Bella zeloooo rada vozi (ko greva mimo avta kar skače proti njemu). Najbrž tudi zaradi tega, ker je bila skoraj vedno "žurka" kamor se je z avtom pripeljala.

Lp nezzek&Bella :-*


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: branka , ponedeljek, 23.02.2009 : 14:53:17
Bučko + avto = cviljenje, lajanje, teženje  ::)
Pika + avto = mir, opazovanje okolice, tišina  :)

In mu ni pomoči. Čisto vse nas preglasi v avtu. Malo pomaga, če ga dam spredaj k nogam, (seveda ne smem, ampak saj se ne peljemo daleč  ;)), še bolj pomaga, če se mi vsede v naročje  :o  ;D. Potem se še kar lepo tiho pelje. Pika pa je popolno nasprotje - Piko bi lahko peljali do Amerike, če se bi dalo, pa bi bila ves čas lepo tiho. Ta Buči pa razgraja, špila šefa pred vsemi nami  :P Pa sem si rekla: "Saj bom potrpela, za voljo vseh nas..." in sedaj res trpim, sploh če se peljemo kam dlje. Enkrat vpijem jaz na njega, drugič fant, potem spet jaz...ga prosim, hvalim, dajem priboljške, ko je tiho, vse mu delam, on pa svoje goni. Včasih na pol oglušimo. Se je tudi že zgodilo, da sva s fantom na pol poti zgubila živce in obrnila, ter šla nazaj. Vem pa, da on s tem, kaže VELIKOOO VESELJE do tega, da se nekam peljemo, kjer mu bo lepo. Tako rad se vozi, miru pa ne bo v avtu nikoli pred njim.  ::) Pa naj bo tako, jaz sem se sprijaznila. Če pa ima kdo kakšno idejo, pa prosim.  ;)

LP


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: frigga , ponedeljek, 23.02.2009 : 15:01:14
Sisi je tudi začela cvilit v avtu kakšen mesec nazaj. Prej je bila vedno ful pridna, takoj ko smo se kam odpeljali, je zaspala ali pa samo opazovala okolico. Zdaj pa kakšen mesec - groza. Ful je nemirna, jokca, rine k nama na sprednje sedeže (ampak itak je ne uspe, ker je pripeta z varnostnim pasom - to že od začetka). Pa nikoli ni v avtu doživela nobene slabe izkušnje, tudi cilj poti je vedno pozitiven (obisk Frigge, sprehod itd., no, razen veterinar), tako da mi res ni jasno, kaj ji zdaj kar naenkrat ni prav.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Sasenka , ponedeljek, 23.02.2009 : 15:52:43
Imam jaz iste probleme. Gal cvili kot da bi bil plačan za to dokler ne pridemo na cilj, Lux pa laja na zadnjih sedežih. Gal se vozi v sedežku na sovoznikovem sedežu, gleda ven in cvili. Lux zadaj pa laja. Jaz sem že čisto imuna in jih sploh ne slišim več. Če imam pa kakšnega sopotnika v avtu pa čudno gledajo pa Boris zna živčen postat.  Sem pa probala že vse pa nič ne pomaga tudi ignoriranje ne.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: branka , torek, 24.02.2009 : 14:07:08
Uf, Sasenka, kako te razumem. Jaz sem se tudi že privadila, je pa tudi fora: če se peljeva sama dva z Bučkom je O.K., nič ne laja, če pa se peljemo vsi trije, sploh pa če je še Pika zraven, je pa cel hudič v avtu. Ne sme biti pa za gospoda nobene muzike prižgane. Saj ne da bi imela na glas, tako malo, da se sliši, pa ne mara.  ::) Pa dela:"Uuuuu, uaaauuu, hov-hov, uuuu, pa nabira v gobčku non stop nekaj  ;D pa ne znam napisat izraza  ;D


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: king-roy , torek, 24.02.2009 : 16:12:46
Naš tudi ponavadi cvili; smo se itak že sprijaznili,ker je cviljenje itak njegov zaščitni znak in piska za vsako figo.
Mir imamo šele,ko parkrat fajn zarjovem tja v prljažni naj da prostor.

Najmanj težav pa imamo, če gremo na dolgo pot in štartamo ponoči. Roy se namesti v avto in spi kot čok vsaj do 9h zjutraj.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: popo , torek, 24.02.2009 : 17:52:09
Jaz pa imam jamraca  ;D
Tamali se cist zmesa, ko vidi, da se nekam odpravljamo. Avto ima zelo rada. Ampak, ko pa se zacne voznja pa zacne jamrat. Zvoki so se najbolj podobni zehanju. Scasoma se umiri, pa potem jovo na novo. Vcasih je pa preprosto tiho. Nemorem ugotovit v cem je problem. Je pa precej neprijetno za poslusat, ker je slisat kot da jo nekaj muci oz. boli. Najverjetneje pa ji je zgolj dolgcas in je back vokal Gunsom. hehe  :P


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: oaza88 , torek, 24.02.2009 : 18:19:18
malo za šalo (ampak je pa čist res!): kar se cviljenja v avtu tiče, mi s kužo nimamo težav, pač pa jih ima moj desc z mano. Menda "skoz neki cvilim"... ;D :D


Naslov: vožnja z avtom
Poslano od: prstica , nedelja, 17.05.2009 : 11:48:39
Da ne odpiram nove teme, bi rada vprašala vse vas poznavalke psov in vzgoje, kako navaditi našo Naro na vožnjo z avtom. Na poti iz Kranja je bila pridna, ker sem jo imela v naročju, deloma pa tudi zato, ker je bila zelo utrujena.
V petek smo šli do mojih staršev (iz Murgel na Ig) in je bilo grozno. Spuščala je take bojne krike, da sva mislila, da jo bo konec. Poleg tega je na poti tja kakala in lulala, nazaj pa bruhala.
Očitno bo treba veliko delat na temu, ker je zelo pomembno, da se bo rada vozila, ker ogromno hodiva okoli.
Kako naj se lotiva navajanja? Morda bi jo morala dati najprej v prtljažnik brez vožnje, da se navadi na prostor. Kaj pa potem? Samo da se začne avto premikat znori. Mislite, da bi šlo lažje z boksom? do zdaj smo imeli 3 pse in vsi so se radi vozili. Samo da si odprl vrata so bili že not. :) S tako situacijo se prvič srečujem, zato bi res prosila za predloge.

1000000000x hvala!


Naslov: Re: Mala Maza, 3 mj.- štene koje plače
Poslano od: alexy , nedelja, 17.05.2009 : 14:43:46
prestica na Igu imas starse? Daj ko bos naslednjic tu mi javi, pa se dobimo na en hiter cvek in bozanje tamale :D

Drugace pa bi jaz tamalo zacela rajsi navajat na box - najprej jo navajas doma, nato pa ga pocasi prestavis v avto..


Naslov: Re: Mala Maza, 3 mj.- štene koje plače
Poslano od: sessa , nedelja, 17.05.2009 : 15:01:07
Po mojem se je vstrašila, da jo bosta kje pustila...tako, da stvar navade. Z boksem pa je tako. Kupita boks in ga odprtega imejta v stanovanju. Noter dajte kakšne mehke kocke. Ta mala bo hodila noter v zavetje počivat (nikar je ne zapirat noter dokler se ne navadi) in tako potem tud v avtu v boksu ne bo panike. Pa poskušajta jo dati v avto in jo tam malo božati, nežno prigovarjati. Dajte ji priboljške in se z njo v avtu igrajta-brez da bi se dejansko kam vozili. Plus tega pa sedi z njo odzadaj, ko se vozite (prvih parkrat), da se navadi.


Naslov: Re: Mala Maza, 3 mj.- štene koje plače
Poslano od: prstica , ponedeljek, 18.05.2009 : 10:47:39
Včeraj zvečer smo šli na eno kratko vožnjo in sem jo dala spredaj med noge. Sicer je cvilila in silila v naročje, toda smo preživeli brez bruhanja, lulanja in kakanja. : ))))))))
Se bomo pa najprej vozili spredaj, potem na zadnjih sedežih in nato v prtljažniku.

Alexi, se bomo dobili en dan. Samo mora biti tako, da bova šla oba s fantom, ker jo mora nekdo v avtu božat in mirit. Ne morem it še sama na vožnjo z njo.
Lahko mi pošlješ na mail: krninaana@yahoo.ca številko mobitela - se bova tako lažje zmenili.


Naslov: Re: Mala Maza, 3 mj.- štene koje plače
Poslano od: Xena , ponedeljek, 18.05.2009 : 10:54:29
Glede avta ne komplicirat - nabavi transporter ali boks, daj v avto, psičko (s praznim želodčkom po možnosti) noter in na čisto kratko vožnjo, med tem je ne miriš ali kakorkoli prigovarjaš (s tem vedenje samo slabšaš, oz. utrjuješ) in ko prideš na cilj, je ne daš iz avta tako dolgo, dokler vpije in cvili.
Vožnja med nogami je zelo nevarna in za psičko niti ne tako fajn, kot se morda zdi.

Za navajanje na boks doma pa obstajajo pisna navodila.

Katarina


Naslov: Re: Mala Maza, 3 mj.- štene koje plače
Poslano od: Xena , ponedeljek, 18.05.2009 : 10:57:50
Plus tega pa sedi z njo odzadaj, ko se vozite (prvih parkrat), da se navadi.

Tukaj se naredi največ napak - po možnosti naj bi bila že prva vožnja taka, kot bodo naslednje. Če tako ne gre, pač ne ampak ne misliti, da bo potem psu, ko ga boš par dni crkljal na zadnjem sedežu, pa kar fajn, ko bo enkrat deložiran v prtljažnik ali boks - ponavadi je ta prehod težji, kot pa sprejeti že prvo vožnjo tako, kot mora biti.

katarina


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: sessa , ponedeljek, 18.05.2009 : 11:34:06
Pri nas se je pač pri dveh psicah tako obneslo :) je bil samo predlog.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Jana , ponedeljek, 18.05.2009 : 11:39:13
Hm..., bi pripomnila, da je prepovedano voziti psa v avtomobilu med nogami ali kjerkoli, kjer ni privezan ali zaprt v prtljazniku ali v boksu, zato bi se jaz izogibala nasvetom, ki vodijo v protizakonito, sploh pa nevarno ravnanje.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Teja , ponedeljek, 18.05.2009 : 12:28:42
Hm..., bi pripomnila, da je prepovedano voziti psa v avtomobilu med nogami ali kjerkoli, kjer ni privezan ali zaprt v prtljazniku ali v boksu, zato bi se jaz izogibala nasvetom, ki vodijo v protizakonito, sploh pa nevarno ravnanje.
sigurno?
kolikor je meni znano ni natančno določeno, samo da ne moti voznika. ampak ne bom nič trdila, ker nimam pojma o zakonih, to je enkrat bil odgovor na mail...


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: branka , ponedeljek, 18.05.2009 : 12:31:15
Ja, vsaj privezan mora bit, da ga ne bi kaj zmotilo, in bi med vožnjo npr. skočil na šoferja.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Jana , ponedeljek, 18.05.2009 : 13:10:14
Zakon o zaščiti živali (http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=c&q=prevoz+%C5%BEivali&mandate=-1&o=40&unid=UPB|D15A7B8A6DAE942EC1257281002BA82E&showdoc=1)

2. Prevoz živali
16. člen
Pri prevozih živali, ki niso urejeni z Uredbo 1/2005/ES, se šteje za neustrezen prevoz živali:
[...]
- če je namestitev živali v prevoznem sredstvu taka, da so možne poškodbe ali izpadanje živali iz prevoznega sredstva;
[...]


V Zakonu o varnosti cestnega prometa (http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=zakon+o+varnosti+cestnega+prometa&mandate=-1&unid=UPB|2E587859FCF7E72AC1257474003D3941&showdoc=1) pa nisem nikjer nasla, da bi pisalo eksplicitno za zivali (ok, pse), temvec ocitno tak prevoz sploh ni predviden drugje, kot v tovornem delu (prtljazniku), saj zivali niso "osebe". Za osebe pise:

Varnostni pas
83. člen
(1) Med vožnjo morajo biti voznik in potniki oziroma potnice (v nadaljnjem besedilu: potnik) v motornem vozilu, na vseh sedežih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, pripeti na način, ki ga je predvidel proizvajalec oziroma proizvajalka (v nadaljnjem besedilu: proizvajalec) vozila glede na konstrukcijo zadrževalnega sistema.


Da pri zaviranju pes prileti v sipo ali kam drugam, je vec kot jasno, saj se to lahko zgodi tako z otroki kot z odraslimi osebami v avtu in taksni primeri se realno dogajajo. Gre tako za varnost zivali kot za varnost vseh ostalih udelezencev v prometu. Zivali so nepredvidljive in kot take jih jemlje tudi zakonodaja in Teja, lahko si brez skrbi, da ima policaj vse podlage, da ti napise kazen, ce bos peljala psa na zadnjem sedezu brez varnostnega pasu in/ali zascitne mreze, med nogami spredaj ali celo na sprednjem sedezu (s pasom ali brez) ... Moznosti, da razlozis policaju, kako pes vedno mirno lezi, ne bo, oz. ne bo upostevana. Lahko pa kdo, ki pozna pristojnosti policaja v takem primeru napise, kako je to v praksi.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Nollie , torek, 03.09.2013 : 10:19:55
Zivjo!tudi pri nas imamo problem z "zivahnostjo" med voznjo..mirna je samo(no pa se to ne vedno)ko je v narocju..dokler sva dva v avtu se gre..ko je pa v avtu prisoten samo voznik pa postane naporno..rine k voznikuv narocje,torej pleza cez srednjo armaturo(partnerjev avto je avtomatik,torej je tam kar nekaj gumbov in posledica,da ti kar naprj nekaj utripa,sencniki se zapirajo/odpriajo...)boks v tem avtu odpade,ker ga nimas dati kam,da bi jo pa pripela z varnostnim pasom je pa tudi prakticno nemogoce ker so sedezi usnjeni in bi vse potrgala..kako jo navadt da bi na tleh pred sedezem sedela/ali pa zadaj med sedezi???v mojem avtu nimam takih "tehnicnih" tezav,je pripeta,sicer spredaj,ker zadaj noce bit-joka tako da te glava boli..ko je spredaj ji ne dovolim v narocje-iz ocitnih razlogov varnosti :) in ko dojame da ne bo nic dosegla se uleze in zaspi,ali pa se vsede in opazuje okolico..ce jo pa kaj zmoti(ovinki ponavadi) pa znori,rine nazaj,ko obupam jo spustim da gre zadaj in vcasih tam nori,praska po tepihu ali pa se samo uleze in zaspi..je 4mesece stara in se ne pozna vseh ukazov..bi jo dala v gepek,ampak se bojim da bo se slabse..kaksne ideje????
Hvala!


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: AngSeter , torek, 03.09.2013 : 12:15:03
Drugega ne bom pisala kot VARNOST JE NA PRVEM MESTU!!! In ja... velike črke so mišljene dobesedno...  :-X

Psa v boks ali pa se vozit z drugim avtom. Če je pa cviljenje važnejše od živega in nepoškodovanega psa v primeru nesreča pa... Glede na post...

Spredaj nima bit pes kaj pripet, sploh če imaš zračne blazine. Pa tudi sicer lahko sili voznika. Bi bilo že boljše, če bi bila na tleh in tam nekako zavarovana.

PS: Pasja oprsnica za v avto je dobra samo za to, da ne dobimo kazni, če nas ustavi policija in malenkostno zmanjša možnost pasjega nadlegovanja voznika. Za varnost so pa vredne toliko kolikor je čnega pod nohtom  :-\

Ne se hecat z življenji vas in vaših psov.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Nollie , torek, 03.09.2013 : 12:51:29
Vsekakor je varnost na prvem mestu!!!mi je to vse jasno..ampak nakup novega vozila pac ni razpolozljiva opcija(finance)..zau je pac tako dan danes..sicer pa tudi boks ni najbolj varna stvar v primeru nesrece(prebrano na forumu-polomljena plastika..)
Kakor vem je varnostni pas namenjen prevozu kuzka na zadnjih sedezih in naj bi bilo varno..itak se bo slej kot prej mogla vozt v gepeku ko bo velka..velja za moj avto,za partnerjevega pa hja nevem kaj bomo..zaj je moj bolj za mestno voznjo..ko gremo kam na daljso voznjo gremo z njegovim v katerem bi biu boks mogoce lahko na zasnjem sedezu pa mislim da ne bo slo,ker govorimo o xxl boksu,da ne govorim da gepek 100%odpade.. :/


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: AngSeter , torek, 03.09.2013 : 15:31:10
Mislim da ni avta v katerega ne moreš dat boksa ali kako drugače ustrezno zavarovat psa. Maš ogromno oblik boksov, tudi po meri jih delajo, maš mreže, ki se jih lahko privijači itd... Če je pes manjši je problem še toliko manjši.

Žal varnostni pas ni varen in v primeru trka jih vrže brez problema v ljudi, ki sedijo spredaj, ker je pas predolg, plus, da jih iz pasa sleče kot nič  :-\ Če bi bil takšen, kot nekateri plezalni je drugo. Samo teli stanejo tudi 160 € in več. Se bolj splača boks po meri. Pa tudi sicer poškodbe pri psu zaradi točkovnega pripenjanja niso izključene. Pes tudi ne sedi kot človek ravno in gleda naprej, ampak se vrti, leži bočno itd...

Na to temo je tudi več raziskav na pasjih lutkah in trkih. Maš tudi posnetke.

Pol maš pa še dodatno težavo. Eden izmed možnih scenarijev. Se zaletiš, pes ostane živ a je v šoku. Lahko pogrize tebe, sopotnike ali pa reševalce, ki pridejo reševat ali jih zraven ne pusti, ti pa rabiš nujno pomoč... Dodatno lahko zbeži na cesto in povzroči dodatno škodo in poškodbe... Kvaliteten boks, ne kakšen žičnat je narejen za take zadeve in je veliko manjša možnost, da pride do česa podobnega. Mora pa biti tudi sam seveda pritrjen.

Ko so mi eni vsi ponosni pravli, kako se njihova čivava vozi v avtu tako, da vozniku za vratom leži, še bolj poudarjam in težim  >:D

Jaz sem podrla zadnji sedež in mela mrežo, kot začasen ukrep.

Sej če se nikoli nič ne zgodi ni panike, ampak kaj pa če... Narod vozi kot zmešan :(


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: airedale10 , torek, 03.09.2013 : 16:16:27
Ne gre se za to o čem se zdaj debatira, ampak bom napisala svojo izkušnjo s cviljenjem in nemirnostjo v avtu.  :)
Dino, ''moj'' jazbečar se vozi spredaj, pri sovoznikovem sedežu na tleh (sem vedno jaz na sovoznikovem sedežu). Vem da to ni varno in me vedno skrbi, ampak se vozimo večinoma kratke razdalje (vem, slab izgovor, se zavedam  :-[ ) in ker ni moj boksa tudi ne morem kupiti (določeni razlogi, ne bi tukaj vsega razlagala). Avto ima rad ker ve da se vedno peljemo na lepše, ampak imela pa sem probleme s tem ker je cvilil, lajal, silil na sedež in je bil ves čas nemiren. Ker sem pristaš pozitivne motivacije sem najprej poskušala z ignoriranjem - ampak sem ugotovila da laja predvsem zato ker komaj čaka da pridemo in ker pač rad laja (laja kadar le lahko tudi drugače  ::) ) in zato se ignoriranje ni obneslo, ker je lajanje tudi samonagrajujoče. Potem sem poskusila s klikerjem loviti trenutke ko je utihnil - ampak rezultat je bil to da je pes sicer bil tiho, ampak še bolj nemiren kot prej, namesto da bi dosegla to da bi mirno počival sem dosegla da je kazal vse mogoče trikce, poskušal narediti vse mogoče in podobno, med vožnjo pa res nisem razpoložena da bi ga ves čas kaj učila. Tako da potem sem ubrala pot ki mi drugače ne bi bila všeč - ko je pes zacvilil sem mu strogo rekla NE, ko je lajal in ni nehal sem ga tudi stisnila za gobček, ko je skakal na sedež, grizel in bil nemiren ter na prvi NE ni ubogal sem ga ''vrgla'' dol s sedeža vsakič ko je poskušal ali ga malo prijela za ovratnico da se je umiril. Na začetku sem bila mnenja da takšen način ni v redu ampak s pozitivno motivacijo nisem znala tega odpraviti (čeprav verjamem da se da), tako da zdaj je z vsako vožnjo boljše, če primerjam našo vožnjo pred nekaj meseci ko sem izgubljala živce in zdaj ko le izjemoma zalaja in je drugače tiho (edino skakanje na sedež še ni uspelo odpraviti, a gre na boljše). Pa tudi med vožnjo je zdaj veliko bolj miren, za nazaj tudi zaspi (kar prej ni nikoli), tudi za tja občasno če nima preveč energije.  :) Če pa presodim da laja ker izsiljuje pa ga ignoriram, sem se že navadila da pri njem ki toliko laja presodim kdaj je boljše ignoriranje in kdaj kazen.  :)
Če bo mogoče komu ki odpravlja cviljenje in nemirnost v avtu to pomagalo.  :) Še vedno pa gre v avto z istim veseljem kot prej tako da na to veselje ta metoda čeprav mogoče ni ravno prijazna ni vplivala.  :) In zdaj je vožnja veliko prijetnejša!


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Nollie , torek, 03.09.2013 : 16:18:17
V ta avto pac ne gre boks..v gepek ze zato ne ker je fiksna polica, sicer je ogromn..na zadnje sedeže pa tudi bolj tezko ker je premalo prostora in nebi stal naravnost..kuza je oziroma bo velik..ne me narobe razumet,ampak res bi bila najbolj na varnem med sprednjimi in zadnjimi sedezi,ce bi se le umirila..


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: mamaF , sreda, 04.09.2013 : 01:59:50
O počenem plastičnem Atlasovem boksu v prometni nesreči si verjetno prebrala od mene :)
Res je počil. TOLE(klik) (http://shrani.si/f/3T/HC/3FQcRT0V/adijo-kangoo-2.jpg) je (bil) naš avto. S hitrostjo 70 ali 80 na uro me je zavrtelo na mokri cesti in priletela sem v drevo, s sprednjim desnim koncem. Na sovoznikovi strani je vso armaturno ploščo potisnilo proti meni v volan, seveda sta se odprli obe sprednji zračni blazini.
V prtljažniku sem v boksu imela psa. Ker je prtljažnik ogromen, boks pa velikosti za pribl. border collieja (85 x 55 pribl.), sem ga imela pritrjenega še z "gurtno", da v ovinkih ne bi "plesal" po prtljažniku.
Trk je bil očitno vseeno toliko močan, da je boks premaknilo oz. razrahljalo "gurtno" in ga zabilo v steno prtljažnika. Na tisti strani je počil na enem vogalu, vendar ga je mož popravil in dodatno ojačal, saj ni bil toliko polomljen, da bi mu razpoka zmanjšala stabilnost. Ob trku so sicer rešetke boksa padle z mesta in pes se je nekako (to že potem) splazil iz boksa v ostali del prtljažnika.
Sama sem jo srečno odnesla zgolj z zlomljeno roko, pes je bil nepoškodovan.
Ko so prišli reševalci in policisti, sem jih najbolj opozarjala na psa, ki je bil v šoku, bala sem se, da bo kdo lezel v avto in bi ga prestrašen pes napadel. Jaz sem že prej sama zlezla iz avta.
Na srečo smo jo vsi dobro odnesli, psa je iz avta rešil mož, ki je prišel takoj po mojem klicu ... na srečo razen šoka tistega dne ni videti posledic, nima težav z vstopanjem v avto in ne z vožnjo v boksu.

No, moj primer je čisto za ilustracijo, ad si predstavljamo, kako zadeve potekajo v živo. Če bi bil v mojem primeru pes na zadnjem sedežu, bi ga verjetno zabrisalo naprej, saj je pozneje mož spredaj našel neke stvari, ki so bile sicer na tleh! med sedeži. Moja očala pa so končala čisto pod zadnjim sedežem, recimo.
Če bi bil pes na sovoznikovem sedežu ali pred njim, se tudi ne bi prav dobro končalo, saj bi ga vrglo vame ali pač stisnilo med sedež in spodnji del armatude.
Vsekakor sva imela oba veliko srečo in trdim, da je pes ostal nepoškodovan prav zaradi vožnje v prtljažnem delu v boksu. Ker tudi če bi bil v (z mrežo predeljenem) prtljažniku brez boksa, bi ga, srednje velikega psa - 19 kg, verjetno po velikem kangoojevem prtljažniku premetavalo kot zlato ribico in vprašanje, če bi ostal nepolomljen :-\

Ne vem ... jaz vsekakor zagovarjam čimbolj "fiksno" namestitev psa, da ima čimmanj prostora, kjer bi ga lahko premetavalo ali kjer bi lahko sam silil na nevarna mesta, proti šoferju med sedeži, recimo itd.
Če drugega ne, se bosta morala pač prilagodit, da se bosta vozila z večjim avtom, ko bo šel pes z vama, saj psa brez boksa med sprednje in zadnje sedeže res ne moreš nikakor dovolj varno "pritrdit", saj ga nimaš kam :-\



Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Nollie , sreda, 04.09.2013 : 07:56:50
Zal je moj avto manjsi in njegov vecji..edina prilagoditev ki je mozna je nakup novega avtomobila..boks na zadnje sedeze??tudi ce postrani stoji,kako ga fiksiras?
Je smiselno zaposlit kuzka med voznjo z igraco ali zvecljivo kostjo?ali je nevarno da se ji kaj zatakne oz. da pogoltne?


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: AngSeter , sreda, 04.09.2013 : 11:16:21
Ni problem boks postrani, ampak primerno fiksiranje... Če maš navaden plastičen boks na sedežih in ga fiksiraš točkovno, ga bo fentalo. Če je tako velik, da ga lahko fiksiraš še s pomočjo sedežev in pritrdiš na več točkah, bo v redu.

Če je avto večji je pa itak super. Primeren boks v prtljažnik, kjer ga prav tako pritrdiš. Pa še prtljago, če jo maš lahko zložiš zraven ali tudi na boks... odvisno od ureditve...

Kakšen avto pa maš in kakšne velikosti je (bo) pes?

Jaz hrane med vožnjo nisem nikoli dajala. Bo pa pes težil vedno, če bo imel možnost in predvsem odziv od ostalih potnikov ali celo voznika. Če se splača, bo torej to počel. ;)

Ignorirat in bo. Ven iz avta gre vedno in samo, ko je miren itd. Lahko ko se umiri med vožnjo nagradiš s kakim malih koščkom hrane, ampak definitivno ne voznik. Pa s psom se nič ne pogovarja in "tolaži" ali celo boža...


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: lejca , sreda, 04.09.2013 : 14:22:39
Glede na to, da si omenila, da ima avto od partnerja fiksno polico, lahko v polico vgradiš rešetko. Moja prijateljica je imela v golfu sicer normalno snemljivo polico, ampak je ni želela dajati notri in ven zaradi boxa in je dala nekemu mojstru, da je srednji del police izrezal in vgradil rešetko. Tako je bilo v prtljažniku dovolj svetlo in zračno za psa.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Nollie , sreda, 04.09.2013 : 14:30:33
Jaz imam accenta(12let starga),moj ima pa peugaota 607..hahaha da mu predlagam,da razreze polico!hahahahaha!!!!!noro!!!si kr predstavlam reakcijo!!! :) bo prej karavan pr hisi kot pa predelava 607ce!!! :)
Moja punca je pa am.staff in sodec po starsih in njeni konstrukciji bo 35kilska babnca!! :)


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: AngSeter , sreda, 04.09.2013 : 16:15:33
Sem mislila, da imaš maksimalno nekaj v velikosti Corse in najmanj dogo :P



Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Nollie , sreda, 04.09.2013 : 17:08:19
Accent ni dost vecji od Corse..je moj mali jajck,ampak za po mestu je ok..kam dlje pa..hja..tank do kopra in nazaj v Lj.in predolgo traja,je prenaporno za nas in za kuziko..
Nollie sicer res ni doga,ampak tavelk boks v tak avto spravt je pa umetnost :)


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: No Jinx , sreda, 04.09.2013 : 17:24:00
V oba avtomobilska prtljaznika daj vgraditi mrezo. Jaz imam sedaj mladica dobrih stirinast dni. Prvih par vozenj je sicer cvilil in lajal v prtljazniku, ampak sem to preprosto zignorirala in je hitro ugotovil, da je to brezvezno trosenje energije. Zdaj se vozi tiho in mirno, samo vcasih, res vcasih, malo pocvili, ampak tudi to je ze skoraj minilo. Je pa res, da pri meni ni popuscanj, pa "bogih kuzkov", pa "revckov, ker jokajo" in podobnega. Ja, je mladic star tri mesece in mora se navadit avta. Pika.  Daj pa radio bolj naglas, ce ti gre cviljenje na zivce.

Aja, pa ne govorim ti kar tako na pamet na podlagi enega psa, govorim ti na podlagi izkusenj sestih psov treh razlicnih pasem.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Mačja , sreda, 04.09.2013 : 20:40:13
Je pa res, da pri meni ni popuscanj, pa "bogih kuzkov", pa "revckov, ker jokajo" in podobnega. Ja, je mladic star tri mesece in mora se navadit avta. Pika.  Daj pa radio bolj naglas, ce ti gre cviljenje na zivce.

Aja, pa ne govorim ti kar tako na pamet na podlagi enega psa, govorim ti na podlagi izkusenj sestih psov treh razlicnih pasem.


NoJinx, ti si zakon! V avto, ni debate, se peljemo in tišina.
Za otroke velja do pike enako  >:D!


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: mamaF , četrtek, 05.09.2013 : 00:36:15
Itak!
No Jinx ima totalno prav, Mačja pa tudi (za otroke še kako velja isto ;) >:D

Joooj, če zdaj pomislim ... saj si človek ne more predstavljat, kako smo še 10 let nazaj s katrco šli kampirat za en mesec, pa dva mini otroka z otroškimi sedeži vred, pa voziček, pa vsa kamp oprema, pa lulanje, pa bruhanje - pa kaj - smo šli na Hvar in še kam.

Nollie, tudi če je avto manj udoben - saj s psom (sploh mladičem) se moraš na daljši poti itak večkrat ustavit, tako kot z malim otrokom. Je treba pač vzet v zakup, da s tovrstnim novim družinskim članom pač pride malo drugačen tempo potovanj, dopustov itd.
Pa če je tavelik avto še tak "fetiš" od fanta - saj se da tudi fensi usnjene zadnje sedeže lepo zaščitit s posebnimi plastificiranimi platni(klik) (http://www.zoohit.si/shop/psi/pasji_zaboji_in_potovanje/avto_podloge_prekrivala/prekrivala_avtosedez/246240), ki so prav v ta namen. Pa če "vzdolžni" BOKS (http://www.zoohit.si/shop/psi/pasji_zaboji_in_potovanje/transportni_pasji_boksi_letalo/246233) postaviš tako, da je po dolžini položen na zadnje sedeže in magari sovoznikov sedež toliko nazaj porineš, da stiska ob boks in ga tako pritiska na tazadnje naslonjalo, da se boks ne more premikati + da boks fiksiraš z varnostnimi pasovi nekako, toliko prostora pa ziher je zadaj (če gre za normalen avto in ne za kabriolet, ane)?


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: vesoljka , četrtek, 05.09.2013 : 00:51:04

Joooj, če zdaj pomislim ... saj si človek ne more predstavljat, kako smo še 10 let nazaj s katrco šli kampirat za en mesec, pa dva mini otroka z otroškimi sedeži vred, pa voziček, pa vsa kamp oprema, pa lulanje, pa bruhanje - pa kaj - smo šli na Hvar in še kam.


(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/999808_612893615412260_207912405_n.jpg)

Aja čak, to spada v eno drugo temo. ::)

Sam res.. kakšni so bili avtomobili včasih, pa smo ravno tako hodili za 14 dni na morje.. danes pa takšne kolobcije. :-X


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: mamaF , četrtek, 05.09.2013 : 00:53:03
Analogna generacija je vse to preživela, a ne ;D

(Glih take barve stoenko smo imeli mi v analognih pionirskih časih)


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 05.09.2013 : 09:10:24
Ehm, ne morem, da ne bi ::) ... Tu ne gre za premajhen avto, ampak preprosto za kompliciranje tam, kjer ne bi bilo treba :-#. Pa očitno tudi za poveličevanje avta, če je ene police škoda ??? Saj če daš boks not, pod polico, ne moreš zagotoviti ne zračenja ne hlajenja :-X.

Malo se je treba znajti "včasih", pa biti praktično življenjski in ne obseden s svojim materialnim imetjem, pa je vse OK (in greš lahko tudi s katro ali fičkom s familijo ali pač z enim psom ;) na dopust).

Ommmm :P


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: riry , četrtek, 05.09.2013 : 09:39:52
Nimam pojma kako izgledajo tile vaši avti :P, ampak mi smo vrgli srednji sedež ven (za stalno, pa moram rečt, da je tud moj dragi zelo navezan na avto ;), ampak pač - nov družinski član, se je treba prilagajat) in  tam namestili box (atlas 80 - mislim, da bi bil primeren za stafforda? - če ne daš izdelat alu-box po naročilu, je še najboljša rešitev za prostorsko stisko). Box se lepo vsede v luknjo, sprednji sedeži ga pa še dodatno fiksirajo. Cviljenje pa ignoriraj - verjetno bo zdej malo dlje časa trajalo, da se "potolaži", ko ste že v štartu popuščali ;).


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: AngSeter , četrtek, 05.09.2013 : 09:51:24
Žal… tudi jaz se pridružujem splošnemu menju (se sklepa po napisanem), da je tu izključno stvar prioritet :/
Na koncu se je treba objektivno vprašat, kaj ima prednost. In cena je visoka. Gre za življenje in ne »samo« pasje. :(


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: mamaF , četrtek, 05.09.2013 : 10:55:01
Mah, saj človek komplicira takole samo dokler se psu ne pridružijo še otroc ;) Potem je pa veselica, ko z vozičkom (jojmene!) pri natovarjanju opraskaš avtek, pa ko mulc že na poti v jasli v loku špricne na nove sedeže izbruhan čokolino pa v jutranji gužvi sredi mesta vrešči na vse grlo, ker mora luuulaaaaaaaaaaaaaaaaaaat, pa take  >:D
Potem se zdijo pasje dlake in cmihanje in lajanje ena sama milina  8)


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Nollie , četrtek, 05.09.2013 : 13:53:33
Peguagot 607 je sicer ogromn avto(nekih 7metrov dolga limuzina)ki ima vso mozno luksuzno opremo,med drugim tudi hlajenje gepeka-ampak pomankljivost,ki je velika(v nasem primeru)je fiksna polica v gepeku,zadnji sedezi se ne dajo podret(samo sredinsko naslonjalo za roke,ki se odpre v gepek)in glede na to da so sedezi usnjeni ni nobene drame z bruhanjem,dlakami...v avtu sta prisotna dva otroka(eden se v sedezu)ko kam gremo..tako da..pri nas je vedno komedija-zejn,lacn,lulat-dodamo se mladicka,ki mu je vse zanimivo in bi gledala ven,se igrala z nasima mulcoma... :) donira kdo enopdostorca? Hihihihi!!!


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 05.09.2013 : 14:15:30
Kaj ti rabi tolk velik avto, če je neuporaben. :P :*[ Ne vem, no, ali prej malo splaniraš, ko kupuješ, za kaj boš avto rabil in kakšne kriterije mora izpolnjevati ali pač prodaš, ko ne ustreza več in kupiš, kar zadosti tvojim potrebam. As simple as that. Sploh če maš za zamenjat "the avto" in denar očitno ni problem. :)


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Nollie , četrtek, 05.09.2013 : 14:52:10
U bistvu niti ni tok simpl as that..niso vse stvari zamenjive in se manj nadomestljive,ne glede nasituacijo..Uf..sicer je pa avto blizu 10let star in zgubil vecino svoje vrednosti(itak! :)),tudi kupljen je bil ze rabljen..sicer je pa tole ze cist off topik,tako a..cviljenje ostaja in ga bomo premagal in ga pregnal :) zamenjal avtomobila se ne bomo,ne enga ne druzga,sicer se pa tako malo kam peljemo da..midve greva raje pes :) bols za kondicijo,tako mojo kot njeno!!! :)


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 05.09.2013 : 14:54:10
Ekola, zadeva rešena, hehe. Cviljenje pa ignorirat, kot je bilo že rečeno ;)!


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: AngSeter , četrtek, 05.09.2013 : 14:57:21
in kje je problem vgradnja rešetke pol? Sicer je pa odgvor v skladu s temo že napisan…  ???
Ni za odkrivat toplo vodo...


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Nollie , četrtek, 05.09.2013 : 15:25:37
Ravno tako je odgovor ze napisan na tvoje vprasanj-kje je problem montirat resetko..
1.malo sodelovanja na forumu ne skodi..
2.lahko da je kdo odkril toplo vodo v zvezi s tem,ker vcasih se je psu dalo blago uspavalo da je lažje "pretrpel"voznjo..sploh,ce je kuzku slabo medvoznjo,vsaj tako se slisala..
3.Nollie ni prvi kuza,je pa prvi skupen kuža..morda zato tok kompliciram in dramatiziram..hocm da ji je najbols in da je najboljsa(kar absolutno tudi je)ravno tako kot za nase mulcke!!


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: AngSeter , petek, 06.09.2013 : 09:05:28
Psa zadrogirat za lastni mir? Nikoli slišala, da bi kdo to prakticiral in to je edino pravilno.  :-X

Pes pač nima gumba za izklop. In psa je dooooooosti lažje naučiti na mir v avtu, če mu ta mir v prvi vrsti zagotovimo mi.

Meni nikakor ni logično, da ima en star avto prednost pred življenjem psa in ostalih potnikov. Ker ko/če psa meče po avtu ne nastrada samo pes, ampak tudi ostali, v vašem primeru celo otroci, v katere pes prileti.

Ima avto res prednost pred otroki (ne samo psom)?!?!  :o

Kakšno sodelovanje bi pa rada? Da napišemo nekaj kar ni res, da bo nekdo zadovoljen?


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Nollie , petek, 06.09.2013 : 14:10:11
Sodelovanje je bilo mišljeno z moje strani  8)
Hja glede uspalava-tako pravi neka stara mama v sosednji ulici..ravno tako kot ce mu je slabo med voznjo se kuzku da pac zdravilo,ali tudi to ne??mislim da je tudi na letalskem prevozu tako nekako   :-\
res nevem zakaj bi jo premetavalo po avtu,sej ni spuscena da bi se prosto sprehajala,sam firbcna je in bi rada vse vidla..z varnostnega pasu jo spustim samo ko stojim kje..takrat res ne vidim potrebe da bi bila pripeta..prejsna psica je prav uzivala. med voznjo v gepeku(brez boksa,samo mreza)in je vecino poti stala in surfala cez ovinke  ;D
in ja je pomembno udobje..ce imam psa,se ne pomeni da se bom v pasjo uto preselila zato da bo psu bolj udobno(sicer  je kuza notri v stanovanju).. :'[


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: natis , petek, 06.09.2013 : 14:32:54
U bistvu niti ni tok simpl as that..niso vse stvari zamenjive in se manj nadomestljive,ne glede nasituacijo..Uf..sicer je pa avto blizu 10let star in zgubil vecino svoje vrednosti(itak! :)),tudi kupljen je bil ze rabljen..sicer je pa tole ze cist off topik,tako a..cviljenje ostaja in ga bomo premagal in ga pregnal :) zamenjal avtomobila se ne bomo,ne enga ne druzga,sicer se pa tako malo kam peljemo da..midve greva raje pes :) bols za kondicijo,tako mojo kot njeno!!! :)

za božjo voljo nehej komplicirat ...

sem imela enega psa in avto, pa je prišel še en pes pa smo zamenjali avto za karavana. pa so prišli prvi mladiči in smo zamenjali za enoprostorca in ko so bili trije psi in še mladiči (in sem na morje pripeljala samo da kufra in NE PIVA - ker ni šel v avto) smo šli na podaljšanega transporterja s katerim imam probleme s parkiranjem po ljubljani ... pa???

normalno se vozim s psi, KI SO V BOXIH, ne parkiram več na drugem parkigu ob vhodu (prvi je itak za invalide) ampak malo dalj in smo komot.... ko pa mladiči cvilijo dam pa radio malo bolj naglas, da se navadijo zraven še radia .... si pa ne predstavljam, da bi imela pse spuščene po avtu oz. na varnostnih pasovih. se mi kar zmeša verjetno ...


Psa zadrogirat za lastni mir? Nikoli slišala, da bi kdo to prakticiral in to je edino pravilno.  :-X

Pes pač nima gumba za izklop. In psa je dooooooosti lažje naučiti na mir v avtu, če mu ta mir v prvi vrsti zagotovimo mi.

Meni nikakor ni logično, da ima en star avto prednost pred življenjem psa in ostalih potnikov. Ker ko/če psa meče po avtu ne nastrada samo pes, ampak tudi ostali, v vašem primeru celo otroci, v katere pes prileti.

Ima avto res prednost pred otroki (ne samo psom)?!?!  :o

Kakšno sodelovanje bi pa rada? Da napišemo nekaj kar ni res, da bo nekdo zadovoljen?

podpis pod tole  :-*

avto je potrošni material, ki te pripelje od točke A do točke B ne pa statusni simbol ....


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Nollie , petek, 06.09.2013 : 15:10:01
Vsak po svoje..vrjetno..in vazo da mene med voznjo ne ovira,da se namontira kot njej pase in da nima kam priletet-prou dalec res ne..varnostnega pasu pa najbrz res nebi prodajal ce bi bil taka groza in strah..jih kar nekaj poznm ki ga pridno uporabljajo in se nobenmu ni blo hudga..
In tocno zato ker avto ni statusni simbol imam jaz korejski jajc- accenta in dokler gre kuza notr z veseljem in ga ne daje prostorsa stiska(beri "do koncne velikost"),bom vozila tocno to in to z veseljem,ker se imam fajn :)
Nevem zakaj ste vsi tok pesimsticni da ko gres na cesto bo pa zihr nesreca..odrasla sem z motorizmom,vidla kar nekaj grdih nesrec,tudi jaz koga izgubila v nesreci,ampak ni vse crno in belo..
**cvetje**


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Cats , petek, 06.09.2013 : 15:25:42
Kar se tiče varnosti, smo že o tem pisali - malo poišči. Pa preberi si tole (http://www.motorevija.si/si/347/1427/Na_pocitnice_z_domacim_ljubljenckom.aspx) in poguglaj za filmček, o katerem govori zadnji odstavek. Marsikaj se ti bo razjasnilo.  ;)



Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: Cats , petek, 06.09.2013 : 15:27:19
Spomnila sem se, da so tudi Žverce pisale o tem pred kratkim: KLIK (http://www.zverce.si/zverce-v-avtu).


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: No Jinx , petek, 20.09.2013 : 00:52:42
Vsak po svoje..vrjetno..in vazo da mene med voznjo ne ovira,da se namontira kot njej pase in da nima kam priletet-prou dalec res ne..varnostnega pasu pa najbrz res nebi prodajal ce bi bil taka groza in strah..jih kar nekaj poznm ki ga pridno uporabljajo in se nobenmu ni blo hudga..
Tole (http://www.youtube.com/watch?v=Ts4sMQA4zqA) je le eden od mnogih videov (https://www.google.si/search?client=opera&q=pet+cargo+test&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest#channel=suggest&q=pet+crash+test+youtube), ki prikazujejo kako "varni" so pasovi za privezovanje psa, da o neprivezanem psu na zadnjem sedežu niti ne govorimo ... Ampak kot si sama napisala, vsak po svoje.


Naslov: Re: Cviljenje v avtomobilu
Poslano od: AngSeter , petek, 20.09.2013 : 13:18:11
Adijo kuža... :-X