mojpes.net

o psih => nakup psa => Sporočilo, začeto od: undertaker , torek, 10.08.2004 : 13:39:11



Naslov: Je pes zame?
Poslano od: undertaker , torek, 10.08.2004 : 13:39:11
Pozdravljeni, ljubitelji :)
Pred kratkim sem se preselila v lastno enosobno stanovanje (dokaj majhno 32m2) v večstanovanjski hiši z 8 strankami. V vsakem stanovanju je neka žival, 7 jih ima pse, 1 gospa pa muco. Pred hišo je veliko (skupno) dvorišče. Žal, neograjeno.

Že od nekdaj si želim psa, vendar se zaradi bivanja v najemniških stanovanjih zanj nisem odločila. Do sedaj. Naslednje leto spomladi nekje sem si zastavila čas, ko bi kepico pripeljala domov. Dilema je velika. Moja želja je sibirski husky - iz večih razlogov: zaradi krasnega karakterja tega psa, zaradi njegove premetenosti in intelegence, prekrasnega izgleda ter njegove neskončne energije. Ograde okoli hiše sama na svoje stroške ne planiram delati (ostale stranke vem, da ne bodo hotele). Zunaj sicer imam prostor za postaviti pesjak. Čeprav kolikor poznam sebe, močno dvomim, da bi ga zapirala v pesjak. Živim sama in ravno zaradi izpopolnitve prostega časa si psa želim, zato bi ga rada imela ob sebi skoz-torej v stanovanju. Delam cca 8ur dnevno - redkokdaj več. Ko bi pes dosegel odraslo dobo, se že veselim, da bi sproščala njegovo energijo ob kolesu. Vse to si znam naslikati v glavi, vem, da bi mi skrb za kužka bila v veselje (ne v breme), dlaka po stanovanju je najmanjši problem, itd. Predstavljati si ne znam stroškov povezanih z tem, da človek ima psa. Od cepljenja, hrane, veterinarjev, in še kaj verjetno. Bi mi lahko približno opisali, koliko vas v povprečju stane oskrba srednje velikega psa?
Sej vem, da ni lepo slišati takšno vprašanje, vendar je zelo pomembno, ker če človek zaide v finančne škripce....tudi kuža trpi zaradi manj kvalitetne oskrbe in menim, da so to stvari, ki jih je dobro vedeti, preden se odločiš v svoje življenje pripeljati te čudovite živali.

Hvala vnaprej :))


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Binson , torek, 10.08.2004 : 13:58:50
Mislim, da husky ni ravno primeren za v stanovanje... :-\
Bolj se mi zdijo primerne majhne bubice ;D ;)...

Lp, Eva


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: evangelina , torek, 10.08.2004 : 14:02:40
Zlati prinašalec je pes, ki se ga ima lahko brez problemov v stanovanju!pa še tako zelo pameten, inteligenten, lep in krasen je :D :D


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: linchaich , torek, 10.08.2004 : 14:05:19
Cepljenja!

1., 2. in 3. (ko ga dobis) cepljenje proti kugi - cca. 5.000 SIt vsakic - potem pa 1x letno!
Cepljenje proti steklini cca. 7.500 SIT - 1x letno!

15 kg zakelja hrane je cca 10.000 SIT - po moje je to za kak mesec - ne vem koliko poje husky!

Priboljski stanejo cca. 5.000 SIT na mesec - vsaj mene - najmanj!

Igracke tudi vsak mesec kaksno! Cene so razlicne!

Povodec stane cca. 1.000 do 2.000 SIT, prav tako ovratnica, fleksi cca 4.000 SIT!

Posode so nekje 2.000 SIT ena - kovinska!

Solanje je:
mala sola cca. 20.000 SIT,
sola poslusnosti cca 40.000 SIT!

Cene kakrsnih koli storitev pri veterinarju so pa nekje od 5.000 SIT naprej - dalec naprej!
Seveda je vse odvisno od tega kako "dobrega" (zdravstveno) psa bi dobila/kupila!

Potem placujes vodo in ciscenje zanj - stanovanjski stroski (odvisno od bloka do bloka)! Cca. 2.000 SIT!

Rodovniski Husky stane po moje cca. 120.000 SIT, za nerodovniske ne vem!

Sigurno sem se kaj pozabila ...

Lp, Ursa

PS: Meni se zdi vsak pes primeren za stanovanje - seveda ob primerni dozi sprehodov, aktivnosti in ukvarjanja! Ce pa imas balkon, pa se toliko bolje!


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: ewchy , torek, 10.08.2004 : 14:08:51
Vsak pes je primeren za stanovanje. Bolj bodo znali povedati tisti forumovci, ki imajo enega ali vec psov v stanovanju in da se vse lepo obnese.
Hmm oskrba? Cepljenje 1-krat letno (steklina), mislim da je okoli 7.000 sit. Po zelji se proti kuznim boleznim 5.000 sit. Ko je se mladicek so cepljena pogostejsa. Jaz kupim vsako leto tudi Frontline proti klopom ki je za 3 mesece 5.000 sit. Glede hrane je odvisno katero znamko kupujes. Jaz dam za 20 kg Eukanube Lamb&Rice 11.000 sit. Imam pa priblizno 10 kg na mesec za enega psa. Potem so se tle ovratnice, povodci in razlicni pripomocki za pse.
Verjetno sem se kaj pozabila.

Lp, Eva


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Noli , torek, 10.08.2004 : 14:11:22
 8)hmm cene??? (morda bom kje malo pretiravala ali pa zaokrožila). Torej cepljenja te pridejo prvo leto približno 20.000,00 (2xkombinirano in enkrat steklina), potem pa vsako leto cca. 12.500,00 (1xkombinirano in 1xsteklina). Nekje povprečno kvalitetna hrana pride mesečno 10.000,00 (15kg vreča). Frontline letno cca. 15.000,00. Ovratnice, povodci, igračke.... ;D (verjemi ne boš se jim uspela upreti) minimalno 10.000,00 letno. Upam da nisem kaj pozabila  :-\. Torej : približno 165.000,00 letno  ;), seveda pa imaš popolnoma zdravega psa, ki se ne poškoduje, tudi žuželke ga ne pikajo, ne prehladi se ....  8) ;D

Moji letošnji stroški zaenkrat so okoli 350.000,00  :-\ ::) ???(boljše bi bilo če ne bi računala  :-\)

 ;) LP Noli


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: hipo , torek, 10.08.2004 : 14:17:11
stanovanje je res malo premajhno,ampak če se boš veliko ukvarjala z njim, večino prostega časa bo po mojem vseeno ok...
pes bo verjetno tistih osem ur prelenaril in prespal, ko pa boš doma se boš pa morala navadit da boš večinoma zunaj...
razumem te da si želiš prav tega psa in te ne more nihče prepričat v kaj drugega, ker je bilo pri meni isto ;) dalmatinec in pika. :)
glede stroškov pa:moj je še mladič in sem bila vsak mesec tudi po 4-krat, 5-krat pri veterinarju, cepljenja,pregledi...tako da po mojem še največ stane ko je mladič!potem pa je tu še hrana, sredstva proti bolham in klopom, igrače, oprema...
stane že veliko ampak njegova družba vse odtehta ;)

lep pozdrav!




Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: bina , torek, 10.08.2004 : 14:41:35
No, glede hrane in obvezne opreme so ti že ostali vse povedali. Če te slučajno "potegnejo" pasje razstave (pazi, to je zelo nevarno ;D ;)-kar vprašaj Nely ali pa Retrieverko ;)), potem računaj še kakšnih 15 tisoč na razstavo.

Imam pa občutek, da psa ni težko financirati, dokler ne zboli. Ker ko pa je enkrat nekaj narobe, se stroški kar vrtoglavo povečajo :o :-X Veterinarji so dragi >:(

Sicer pa ni velike razlike med stroški majhnega ali velikega psa. Razlika je edino v hrani in morebitnih zdravilih. Za igrače je ista cena, za cepljenje je ista cena, za povodec je skoraj ista cena...

Lp Jana


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: sallys , torek, 10.08.2004 : 16:45:39
Lepo da si želiš postati pesjanka! ;)

Stroški so res variabilni, a držati moramo pesti, da so kužki zdravi. Ko gremo mi v trgovino za male živali pride do bankrota, a potem se nekaj časa ne vrnemo pa gre... Vse skupaj se porazdeli skozi celo leto in to je "gut".

Kuža pa ti te tolarčke vrača, ko te spravlja v dobro voljo, te čuva, se s tabo igra, da ne govorimo koliko prihrani, ker ti ni več treba obiskovati aerobike, fitnessa... Odpravlja ti strese, gube z obraza, privablja obiske, spozna z ostalimi pesjanerji... ;D

Jaz sem absolutno za kužka v stanovanju, a ob prvi priložnosti jo pa le oba odkurita v prostost!

Veliko lepih želja,


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: bajki , torek, 10.08.2004 : 17:15:40
Ulala!
Kako sem vesela, da sem pokukala v tole temo! :D
Najprej, da ne bom čez kolena vse tiste, ki pravite, da husky ni za v stanovanje! ;)
Undertaker, ne bom ti solila pameti in te prepričevala, kako krasni so ti psi. Sama sem( ups! SVA!!) ponosna lastnika dveh čudovitih huskijev, živita z nama v stanovanju. Ti pa predlagam en test; če imaš kakšno popoldne čas, te vabim na obisk, da boš videla kako zgleda naše življenje. Potem pa te bo ali minilo, ali pa še bolj zagrabilo! ;D

Lili & zverinici


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: undertaker , torek, 10.08.2004 : 22:07:45
Najlepša hvala vsem, ki ste si vzeli čas za odgovor. No, moram priznati, da se mi stroški ne zdijo toliko pretirani, seveda pod pogojem, da je pes res zdrav. Obiski veterinarjev vem da znajo biti vrtoglavi-v denarnici. Sem bila ponosna lastnica čudovitega (izjemno trmastega) mucka, ki ga je na mojo nesrečo povozil avto - operacija je stala nekje okrog 90.000...in to kar lepo število let nazaj. Vendar sklepam, da se vsak lastnik potrudi tudi na tem področju, če ima žival resnično rad. Zase vem, da se bom  ;D. Ne, razstave me ne zanimajo, psa bi imela izključno zaradi družbe in prijetnejših dnevov. Tudi na sprehod se bo lažje podati v družbi.
Malo ste pomirili moje skrbi - na kupu zgleda res dosti, vendar porazdeljeno časovno pa spet ni tako hudo. :)

Bajki, res hvala. Bi bilo poučno videti to sceno v živo. Sicer niste ravno najbližje meni, vendar to tudi ni nepremostljiv problem  :D.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: bajki , torek, 10.08.2004 : 22:20:24
Sem videla, da si že popravila sporočilo!
Ja, smo iz Trbovelj, kar je cca eno uro iz Maribora.
S stroški je pa tako: kužka zanima le, da ima hrano in vodo in kakšno stvar, ki jo lahko žveči. V praksi pa je tako, da vedno ko greš v trgovino, kupiš še kakšen priboljšek za malega navihanca!

Če pa se odločiš za obisk, te bomo vsi veseli!

Lili&zverinici


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: TADEJA , petek, 20.08.2004 : 15:34:54
V prvih vrsticah: dajte trikrat hura zame, da sem se uspešno prijavila, čeprav uporabo še nisem dobro poštudirala. In seveda lep pozdrav vsem lastnikom kužkov! Tudi sama bom kmalu lastnica zlatega prinašalca, ki ga že težko čakamo.
Mogoče ne bom svojega vprašanja postavila v pravo tematiko, pa vendar.
Naša družina se je temeljito pripravila na prihod družinskega člana, in kljub vsem neljubim stvarem ki nas čakajo, smo srečni in mnenja da ravno ta kuža potrebuje nas in mi njega.
Pa vendar se mi poraja vprašanje, kako kužek preživi čas, ko je sam doma? Glede na to, da bomo dobili majhno kepico, ki mora tudi v dop. času papati itd. mi bo pri vsem skupaj pomagala mama, ki sem ji že v naprej hvaležna. Kaj pa potem, ko mladiček malce zraste? Bo trpel če bo od 8 do 15 ure sam??? sicer ne vsak dan, pa vendar??? kako to samoto prenašajo psi, le kaj se jim podi po glavi? Seveda te je vesel ko prideš in več kot polovico dneva preživiš z njim, ampak še vedno bo dop. sam.
upam da se nisem preveč zapletla v tem vprašanju? Vesela bom vsakega odgovora, ki mi bo olajšal dušo.
Nihče si ne želi biti sam!
TADEJA


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Jana , petek, 20.08.2004 : 15:47:12
Dobrodosla Tadeja,

o vprasanjih, ki te pestijo ;), je nekaj napisano v temi Koliko časa sam/a doma (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=24;action=display;threadid=637), ki je v rubriki mi in naši psi (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=24). Marsikaj zanimivega se o prvih tezavah s pasjim nedobudnezem najde tudi v rubriki vzgoja (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6).


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: TADEJA , petek, 20.08.2004 : 16:02:03
Hvala za pomoč, saj sem vedla, da se ne znajdem še čisto dobro na tem forumu, ampak vaja dela mojstra. ;o)
Lep dan še naprej!


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Yorki , ponedeljek, 11.10.2004 : 20:59:10
SIBIRSKI HUSKY:
Če se odločimo za sibirskega huskyja, se moramo zavedati, da je to pes z močno osebnostjo, ki se je razvil v naravnem, svobodnem in zelo hladnem okolju. Z družino, ki ga "posvoji", naveže odličen stik; zelo rad ima otroke, potrebuje pa točno določeno hiearhijp: uboga le ljudi, ki jim zaupa, drugim se ne podreja. Je zelo živahne narave, včasih nekoliko vihrav in celo divji, zato potrebuje skrbno vzgojo. Kljub moči ni dober čuvaj, ker nima občutka za obrambo posesti. Zelo redko laja, sicer pa je njegov lajež bolj podoben zavijanju. Ne zahteva posebne nege. Navajen je na svobodo in na odprt prostor; dobro se prilagodi tudi življenju v mestu, potrebuje pa veliko gibanja in določeno svobodo. Vročino slabo prenaša.

PRIPOMBA:
Po naravi sovraži mačke. Nekateri huskyji težko prenesejo ograjen prostor, zato si, kadar je le mogoče, sami poiščejo svobodo.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Yorki , torek, 12.10.2004 : 21:22:42
Na tej povezavi oddajajo mešančke s huskyjem
http://www.mojpes.net/modules/oglasi/index.php?pa=viewannonces&lid=1861


Naslov: PES: DA ALI NE?
Poslano od: poggy , nedelja, 17.10.2004 : 17:57:15
Lep pozdrav, sem nov na formu. Zanima me, kateo pasmo, če sploh katero, mi priporočate. Smo 3 člasnka družina na obrobju celja, imamo tudi hišo. Ampak je tudi en problem. Oče je v službi vsak dan od 7ih do 15ih, mami pa dela v banki, in se včasih iz službe vrne komaj zvečer, ob 19ih, jaz pa sem dijak gimnazije. Ali mislite, da bi kljub temu pes lahko pri nas lepo, predvsem pa udobno živel? Ljubezni mu vsekakor nebi manjkalo. Vaše mnenje?


Pa lep pozdrav


Naslov: Re:PES: DA ALI NE?
Poslano od: Eva3 , nedelja, 17.10.2004 : 19:19:57
Moje mnenje...
Ce se boste potrudli in si vzeli nekaj casa, vam bo to tudi zneslo. Vzemite si pa kaksno pasmo, ki je manj zahtevna za nego in ne rabi veliiiiko gibanja. Zdej je pa vasa odlocitev.


Naslov: Re:PES: DA ALI NE?
Poslano od: poggy , nedelja, 17.10.2004 : 19:22:41
in takšna pasma je katera?


Naslov: Re:PES: DA ALI NE?
Poslano od: linchaich , nedelja, 17.10.2004 : 23:05:25
Poggy!

Preden odpres novo temo, je potrebno pogledati, ali je tema o tem ali podobnem ze bila odprta .. in ja ... najdes jo tukaj (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=29;action=display;threadid=2013)!

Preglej si celotno nit Nakup psa in preberi vse, kar je povezano s tvojim vprasanjem!

Ker pa sprasujes o pasmah, pa najdi na www.mojpes.net rubriko pasme (zgoraj najdes "klik" O psih, pod (v) tem pa Pasme) in si o vsaki posebej preberi lastnosti! Ko bos priblizno vedel kaj zelis od psa, pa se oglasi!
Povej koliko casa ste pripravljeni psu nuditi, koliko se mislite z njim ukvarjati in kako, velikost, bivanje (zunaj, notri), ... )


Naslov: Re:PES: DA ALI NE?
Poslano od: JennyK , ponedeljek, 18.10.2004 : 08:08:53
Jaz se bom osredotocila le na tvoje zadnje vprasanje  ali bo za psa dovolj casa: osebno mislim, da ce se cela druzina zaveda kaj vse potegne za sebo nakup psa in ste se vsi pripravljeni temu prilagoditi - mislim da ne bo nobenega problema! Vseeno je veliko veliko lazje, ce je druzina vecclanska in si skrb razdelite. Jaz imam skrb za mojo kuziko prakticno sama na plecih - pa se da! Kljub sluzbi in ostalim neizogibnim zivljenskim zadevam. In vem, da je tukaj, na forumu, kar nekaj forumasev, ki so ravno tako sami odgovorni za svoje kuzke. Pa znese, verjemi! Seveda s predpogojem da se zavedas odgovornosti, ki jo nakup psa potegne za sabo.


Naslov: Re:PES: DA ALI NE?
Poslano od: branka , ponedeljek, 18.10.2004 : 09:09:47
Tudi jaz mislim, da boste z dobro voljo in veseljem vse rešili.  :D A boste imeli prvega psa? Če bo pes prvi, bi vam jaz predlagala kakšno manjšo pasmo, npr. maltežana, ker je z manjšimi pasmami manj dela in boste lažje shajali. Oglasi se še kaj in povej, kako ste se odločili. LP, branka  :) ;)


Naslov: Re:PES: DA ALI NE?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 18.10.2004 : 09:24:23
Uff, tale z maltezanom pa ni glih tako "lahka" ... ja, po kilazi ;)
Nikakor vam ne priporocam maltezana ... je zahteven pes! In ni res, da je z manjsimi pasmami manj dela!


Naslov: Re:PES: DA ALI NE?
Poslano od: branka , ponedeljek, 18.10.2004 : 10:53:08
Uff, tale z maltezanom pa ni glih tako "lahka" ... ja, po kilazi ;)
Nikakor vam ne priporocam maltezana ... je zahteven pes! In ni res, da je z manjsimi pasmami manj dela!
Ups, a res? Oprostite mi vsi pri pomoti. Ja, sklepala sem po njegovi veličini, da ni toliko dela z njim, ampak kot vidim sem se uštela. Oprostite še enkrat. LP, Branka  :-X ;)


Naslov: Re:PES: DA ALI NE?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 18.10.2004 : 11:01:47
Ups, a res? Oprostite mi vsi pri pomoti. Ja, sklepala sem po njegovi veličini, da ni toliko dela z njim, ampak kot vidim sem se uštela. Oprostite še enkrat. LP, Branka  :-X ;)

Ni panike! Poznas pregovor: "Strup je v majhnih flaskah?", pa "Ni vse v velikosti?"! ;) ;) ;)

Maltezan je zahteven tako pri vzgoji, kot pri negi! Terierji so po mojem mnenju tudi bolj zahtevni! :-\

Kaj pa vem ... naj si najprej prebere o pasmah, pa pove kar sem ga ze zgoraj sprasevala, pa bomo lazje svetovali! ;)


Naslov: Re:PES: DA ALI NE?
Poslano od: JennyK , ponedeljek, 18.10.2004 : 13:51:22
Moje skromno mnenje: nikakor ne bi priporocila terierja! So strasno trmasti in ce bo res 1. pes, znabiti, da bodo imeli probleme z vzgojo...  :( No, zgolj ugibam!


Naslov: Re:PES: DA ALI NE?
Poslano od: branka , ponedeljek, 18.10.2004 : 15:18:31
Ni panike! Poznas pregovor: "Strup je v majhnih flaskah?", pa "Ni vse v velikosti?"! ;) ;) ;)

Maltezan je zahteven tako pri vzgoji, kot pri negi! Terierji so po mojem mnenju tudi bolj zahtevni! :-\

Kaj pa vem ... naj si najprej prebere o pasmah, pa pove kar sem ga ze zgoraj sprasevala, pa bomo lazje svetovali! ;)
Hehe, ja poznam ta dva pregovora, držita kot pribito  :D ;D

Ja, jaz bi tud predlagala, naj si temeljito preberejo o vseh pasmah, si v glavi začrtajo približne želje, in se šele potem odločijo, kakšno pasmo bi vzeli.
Kaj pa kakšnega mešančka? Ja seveda  :D sedaj sem se spomnila, da bi bilo mogoče še najbolj priporočljivo, če grejo v zavetišče, ter si izberejo enega (al pa dva, tri...  ;D) lepega mešančka, ki ne bo zahteven in bo srečen, da ste ga vzeli domov. Ja, tako bi jaz naredila, če bi si izbrala prvega psa. Pa še občutek je super, ko rešiš eno živalco. Ja, mešančka bi šla iskat defenitivno. 8)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: sisi , ponedeljek, 18.10.2004 : 19:33:55
Živjo!
Sama imam maltežanko in je moj prvi pes pa nimam z njo nikakršnih posebnih težav je zelo pridna in ubogljiva v stanovanju nam ni zgrizla niti ene stvari je pa res ,da rabi veliko nege ,še posebej če ima dolgo dlako.Mi smo našo postrigli in s tem  skrajšali čas nege.Sedaj bi mi rekli tisti ki imajo maltežane,da potem to ni tapravo a nam je tako všeč kakor koli že je.Najbolj všeč pa mi je ker ne pušča dlake.Na dušo pa polagam vsem ,ki kupujejo psa naj le dobro premislijo kaj si želijo in po dobrem premisleku kupijo psa primernega za njihov način življenja, saj le tako jim nikoli ne bo žal da so se odločili kupiti psa. Znanec si je kupil psa samojeda o njem in vzgoji prebral nekaj knjig a je čez nekaj mesecev psa oddal stran ,saj ga je motila dlaka vsepovsod v stanovanju(pred nakupom je vzrediteljico vprašal kako je z dlako pa je rekla,da niti ne izpada preveč ,kar se je kasneje izkazalo za neresnično ),razgrizel je kar nekaj stvari ,itd . Očitno si ni vzel dovolj časa za premislek in zgodba nima ravno srečnega konca. Pozanimajte se kako in kaj je z željeno pasmo vprašajte čimveč rejcev psov le tako bo vse vredu in boste zadovoljni vi in vaš kuža.Vse lepo vam želim! ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: branka , torek, 19.10.2004 : 14:32:15
Živjo!
Sama imam maltežanko in je moj prvi pes pa nimam z njo nikakršnih posebnih težav je zelo pridna in ubogljiva v stanovanju nam ni zgrizla niti ene stvari je pa res ,da rabi veliko nege ,še posebej če ima dolgo dlako.Mi smo našo postrigli in s tem  skrajšali čas nege.Sedaj bi mi rekli tisti ki imajo maltežane,da potem to ni tapravo a nam je tako všeč kakor koli že je.Najbolj všeč pa mi je ker ne pušča dlake.Na dušo pa polagam vsem ,ki kupujejo psa naj le dobro premislijo kaj si želijo in po dobrem premisleku kupijo psa primernega za njihov način življenja, saj le tako jim nikoli ne bo žal da so se odločili kupiti psa. Znanec si je kupil psa samojeda o njem in vzgoji prebral nekaj knjig a je čez nekaj mesecev psa oddal stran ,saj ga je motila dlaka vsepovsod v stanovanju(pred nakupom je vzrediteljico vprašal kako je z dlako pa je rekla,da niti ne izpada preveč ,kar se je kasneje izkazalo za neresnično ),razgrizel je kar nekaj stvari ,itd . Očitno si ni vzel dovolj časa za premislek in zgodba nima ravno srečnega konca. Pozanimajte se kako in kaj je z željeno pasmo vprašajte čimveč rejcev psov le tako bo vse vredu in boste zadovoljni vi in vaš kuža.Vse lepo vam želim! ;)
Hehe, mogoče se pa tudi nisem veliko zmotila, ko sem predlagala  maltežančka  ;D  ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: poggy , torek, 19.10.2004 : 21:05:33
hja, zlo ušeč so mi srednje velki psi, ki nimajo preveč zahtevne dlake za nego... kaj priporočate, pes bi sigurno bil zunaj, je pa to nekje srednje urbano naselje, ampak je dovolj prostora, da se pes tudi razživi na kakšnem travniku. predlog?


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: JennyK , sreda, 20.10.2004 : 08:09:57
Priporocam, da se ne odlocate za psa "le" po kriteriju izgleda, ampak predvsem po karakteristikah. Najbrz je najpripravneje vzeti kup pasjih knjig v roke in jih dobro prestudirati. Ko boste imeli priblizne predstave o pasmi/mah, ki si jih zelite, pa predlagam, da stopite v stik z vzreditelji teh pasem. Morda pa je dobra prilika tudi CAC Lj, ki bo 14.11. ali pa CACIB Zagreb, ce vam je blizje...  Vsekakor pa iskreno upam, da boste pri izbiri pasme, spola itn. zares dobro razmislili!


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: bina , sreda, 20.10.2004 : 09:03:16
hja, zlo ušeč so mi srednje velki psi, ki nimajo preveč zahtevne dlake za nego... kaj priporočate, pes bi sigurno bil zunaj, je pa to nekje srednje urbano naselje, ampak je dovolj prostora, da se pes tudi razživi na kakšnem travniku. predlog?
Ja, se strinjam z JennyK: pojdi na razstavo novembra in sprašuj, sprašuj in veliko sprašuj lastnike psov. Pa za vsakega psa vprašaj, kaj so njegove slabe lastnosti (ki jih ima vsak pes).

Lp jana


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: linchaich , sreda, 20.10.2004 : 09:18:11
Sisi!

Citat
Sama imam maltežanko in je moj prvi pes pa nimam z njo nikakršnih posebnih težav je zelo pridna in ubogljiva v stanovanju nam ni zgrizla niti ene stvari...

Po moje imas sreco, da imas pridno punco (tudi glede na to, da je tvoj prvi pes) ... pa vseeno ... so bolj histericni psi ... kolikor jih poznam!!!
Evo malo problemckov si lahko preberete tukaj (http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=4602)!
Zato pravim, da ni ravno priporocljiv za zacetnike!
Kar se pa dlake tice je pa res bolj zahvetna, ce ga pa strizes, ga moras nekje na 2 meseca, ne?
Glede na to, da je Poggy ravnokar povedal, da bo pes zivel zunaj, pa sploh odpade!!!!!

Poggy!

Se zmeraj ne vem kaj pricakujete od psa ... velikost je samo en (droben) delcek, ki bi vas moral zanimati! Napisal si, da bo bival zunaj, zato ti predlagam dolgodlakega psa!
Si razmisljal, da bi sel pogledat v zavetisca!


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: sisi , sreda, 03.11.2004 : 20:42:28
Živjo!
Očitno imam popolno začetniško srečo hvala bogu!Ne ,da se bi hvalila a je naša Lady res zeloooo pridna in ne uniči ničesar razen nekaj svojih igrač ki pa so tako namenjene zato ,da jih grize .Ima tudi spleten trakec ki ga zelo rada razstavi na prafaktor a kasneje ji dam novega pa je vse o.k.Najbolj všeč mi je pa to,da ima rada ljudi in tudi otroke ,prav vsakega ,ki pride k nam na obisk je vesela.Tudi druge pse rada vabi v igro.Je pa popolnoma res,da ta pasma niti slučajno ne more biti na balkonu saj ko je mrzlo  kaj hitro lahko zboli ,dlaka maltežana ne nudi dovolj zaščite.Striženje je res na približno 2-3 mesece,a se nega zelo skrajša.Tudi meni se ne zdi slaba ideja,da bi obiskali zavetišče in mogoče ravno tam čaka tapravi pasji lepotec ravno vas!Vse lepo ! ;)


Naslov: Re:PES: DA ALI NE?
Poslano od: Yorki , sreda, 03.11.2004 : 20:55:22
Ni panike! Poznas pregovor: "Strup je v majhnih flaskah?", pa "Ni vse v velikosti?"! ;) ;) ;)

Maltezan je zahteven tako pri vzgoji, kot pri negi! Terierji so po mojem mnenju tudi bolj zahtevni! :-\

Kaj pa vem ... naj si najprej prebere o pasmah, pa pove kar sem ga ze zgoraj sprasevala, pa bomo lazje svetovali! ;)

Če je naš terier sam doma, ves čas laja. Pa v avtomobilu tudi. Če  je samo pet minut sam, te je potem vesel kot da te en mesec ni niti enkrat videl. Šele ko ugotovi, da nas tako ne bo priklical preprosto gre in spi. :)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Maja. , nedelja, 07.11.2004 : 14:53:07
Sama sem bolj mačji človek, vendar si je fant nenormalno želel psa.
Bandit je moj prvi pes. Vsi so mi to pasmo odsvetovali, češ da je pes zelo občutljiv, stalno bolan, potrebuje nenormalno veliko nege... Pa to sploh ni res.
Če odštejem to, da se non stop crklja, je to čisto normalen kuža. Zelo miren, itak pa polovico dneva prespi. Veliko ljudi misli tudi, da so angleški buldogi napadalni...ja, mogoče lahko koga poliže do smrti (od veselja seveda), to je pa tudi vse.
Mislim, da je to vprašanje (je pes zame) za ljudi, ki imajo radi živali, že kar retorično. Živali vam lahko ponudijo ogromno, od njih pa se lahko tudi veliko naučimo, drugo vprašanje pa je, kaj mi lahko psu ponudimo, torej bi moral biti naslov foruma SEM JAZ ZA PSA.

Jana, upam da ne zameriš. ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: čebelica maja , torek, 07.12.2004 : 19:42:04
Zlati prinašalec je pes, ki se ga ima lahko brez problemov v stanovanju!pa še tako zelo pameten, inteligenten, lep in krasen je :D :D
SE apsulutno strinjam  ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: damayanti , četrtek, 09.12.2004 : 16:44:26
Za vse ki se  sploh vprašete Je pes zame, in si zastavite taka vprašanja vse pohvale.

Mene  prav veseli, da tak forum obstaja.
Ker glede stroškov, ki jih prinese pes, zna kasneje res nastati problem.
Večina vzrediteljev, jih pa ponavadi zamolči in povejo le osnovne od ceplenja, do  cene briketov, in priboljškov.
Nihče ne omeni, da kasneje  lahko pes ne samo zboli ampak  začne potrebovati posebno prehrano, mislim , da  se je pametno pozanimati tudi o tem.
Tudi meni so vsi zatrjevali brikete 15 kg 10 000
priboljški 3000 in tako dalje.
No potem pa ko postaneš  lastnik  svojega lastnega  kužka, ga pa razvajaš in crkljaš.......... in ga tako  scrkljaš  , da mu ni več vsaka hrana dobra.  Naš razvajenc je prišel tako daleč , da    mu gre v njegovo ritko le domače kuhana papica...... pa še to ne zmeraj.

Glede stroškov , bom jaz rekla takole  meni so se od začetnih pričakovanih...........Po navedbi vzreditelja kar podvojili. In to krepko  

sedaj boste pa rekli prav ti je ,  najprej ga razvajaš  sedaj pa jamraš ;D :P

Dejte me razumet  no nekje morem mal potarnat   ;), da bi to sodelavkam omenila koliko potrošim na svojega psa bi se zgražale. :o
 Samo tako pač je  če postaneš lastnik razvajenca, eni čeveljčke za 20.000   drugi pa za 10.000 pa lumpi klobase,  žogice ( ki jih zgubi- redno), pa snekije itd.






Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Geri , četrtek, 09.12.2004 : 17:10:45
damayanti: se popolnoma strinjam. Pri nas je problem v tem ko enostavno ne morem iz trgovine za živali, ne da bi psom kupila kakšen priboljšek ali igračko :-[, tako pač je... Pa čeprav ne potrebujejo novih ovratnic ali povodcev... jah vidim kakega lepega, pa je moj...
Je pa res, da tudi če ne razvajaš svojih kužkov in če nisi tako prismojen kot jaz, ki jim stalno kaj kupujem so stroški ponavadi (če je pes zdrav) malo večji, od pričakovanih. Če pa ni zdrav, pa veste kako je.. veterinar postane jama brez dna.
Pred nakupom psa je potrebno res razmisliti koliko ste pripravljeni za psa zapraviti oz. če je sploh pametno da ga kupite. Pomembno je tudi kje živite in kakšen je vaš življenjski ritem (športni tipi naj izberejo aktivne pasme, bolj leni tipi pa tudi temu primerno pasmo). Pes mora bit kot vaš prijatelj- imeti morata tudi skupne točke, pa čeprav sta si lahko različna. Pes najbolj uživa v družbi lastnikov zato razmislite o tem da bi psa dali v pesjak (če ima mogoče manjši možnost bivanja noter- vem da v nekaterih primerih žal ne gre...), ali ste se pripravljeni odreči kakšnem hobiju, da bi več časa preživeli s psom, itd.

Lep pozdrav in čim manj "božičnih kužkov".


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: damayanti , četrtek, 09.12.2004 : 17:18:34
Aha  pa še to  , pri nas ima sedaj 11 mesecev, v tem času  je pa še druge stroške naklepal; Mobitel zgrizu, vse plišaste igračke -Raztrančiral, stole obgrizu, rjuhe raztrgal, rože :-X - niti ena ni več taka  kot je bila, knjige.... minimalno samo platnice uničene, namiznih prtov  sploh ne uporabljamo več. Pa še kaj bi se našlo.......Najhuje mi je bilo pa ko mi je pojočo ladico zdemoliral, tisto baletko ki se je  vrtela gor smo po enem tednu našli  v garaži pod policami  obglavljeno.
Skratka, tudi na te  postranske stroške se je treba  pripravit ;) ;D.   Pa če verjamete ali pa ne je dovolj da ga 5 minut  ne nadzoruješ.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: damayanti , četrtek, 09.12.2004 : 17:20:41
Ja se pridružujem  ...... čim manj božičnih kužkov.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: rubi , sreda, 29.06.2005 : 11:34:54
Tudi mene zanima, če je kuža sploh primeren zame. Vem, da je bilo o tem že veliko napisanega, pa vseeno bi rada, da komentirate še moj primer.
Že dolgo si želim kužka, vendar jih ati ne mara preveč (slabe izkušnje v mladosti), zato ga nikoli nismo imeli. Jeseni pa grem študirat in ker bom živela sama v stanovanju (majhnem stanovanju), sem se odločila, da bi si končno kupila kužka. Želim si imeti maltežana, ker se mi zdi primeren za stanovanje, pa še tako luštkan je. Ampak jaz bom mogla hoditi na predavanja in kuža bo verjetno velikokrat sam doma. Ali mu bo zelo dolgčas in bo zelo trpel? Potem ga raje nimam. :'( Zanj bi si vzela prostega časa kolikor bi si ga lahko, vendar ne vem, če bo to dovolj. Skrbi me tudi, če bo kuža lajal, ko me ne bo in bodo sosedi tečni. Ali mislite, da je kuža lahko srečen pri meni, tudi če me po več ur ne bo doma?

Hvala za odgovore!


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: deteljica , sreda, 29.06.2005 : 12:32:05
Tudi mene zanima, če je kuža sploh primeren zame. Vem, da je bilo o tem že veliko napisanega, pa vseeno bi rada, da komentirate še moj primer.
Že dolgo si želim kužka, vendar jih ati ne mara preveč (slabe izkušnje v mladosti), zato ga nikoli nismo imeli. Jeseni pa grem študirat in ker bom živela sama v stanovanju (majhnem stanovanju), sem se odločila, da bi si končno kupila kužka. Želim si imeti maltežana, ker se mi zdi primeren za stanovanje, pa še tako luštkan je. Ampak jaz bom mogla hoditi na predavanja in kuža bo verjetno velikokrat sam doma. Ali mu bo zelo dolgčas in bo zelo trpel? Potem ga raje nimam. :'( Zanj bi si vzela prostega časa kolikor bi si ga lahko, vendar ne vem, če bo to dovolj. Skrbi me tudi, če bo kuža lajal, ko me ne bo in bodo sosedi tečni. Ali mislite, da je kuža lahko srečen pri meni, tudi če me po več ur ne bo doma?

Hvala za odgovore!

moja znanka je majhnega kužka nosila v torbi za pse sabo na predavanja.
Sicer pa odvisno,kaj misliš študirat in kašen bo urnik, pa koliko boš na predavanjih.......


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: galy , sreda, 29.06.2005 : 12:58:35
Moj nasvet je, da pocakas vsaj nekaj mesecev, sploh ce gres v najeto stanovanje. Ker ce se bos znasla v situaciji, ko bo treba poiskat novo stanovanje, mas lahko krizo.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Uma , sreda, 29.06.2005 : 13:10:43
Veliko je recimo odvisno od tega na kakšen faks gres in koliko obveznosti boš imela. Če moraš biti na obveznih predavanjih in vajah od jutra do večera potem bolj slabo kaže, če pa boš tak kot jaz ko greš na predavanje mogoče vsak dan po 2-3 ure pa ni problema ali če imaš predavanja razporejena in seveda čas vmes it domov, bit s kužkom, se malo igrat, ga peljat lulat, itn.

Razmisli pa tudi druge stvari, kaj pa ko boš čez vikend doma ali pa med počitnicami, bo kuža doma dobrodošel? Tudi jaz sem se tega namreč bala, mami je bila proti, ampak pri meni se je k sreči dobro izšlo in zdaj komaj čakajo da Uma pride domov, ampak ne smeš se zanašat na to.

Potem, kdo je lastnik stanovanja, je to vaše ali najeto? Če drugo, kaj pravijo lastniki? Moja je recimo bila navdušena da bom mela psa, ampak to je redkost. Kakšna so pravila, hišni red v bloku?

V kolikor so odgovori na vsa ta vprašanja v prid psu, pa je na tebi, da boš psa tako vzgojila, da bo rad doma, da nebo lajal brez potrebe, da bo hitro sobno čist, itn.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: rubi , sreda, 29.06.2005 : 13:32:55
Stanovanje bo najeto in bom poiskala takega, kjer mi bodo dovolili imeti psa (upam, da ga bom našla). Med vikendi bi starši lepo sprejeli kužka (tudi bratovo mačko včasih pazijo). A je to res možno, da gre kuža zraven na predavanje v torbi? Sem že razmišljala o tem, pa se mi je zdelo, da bi predavatelji znoreli. ;D Ne bi mi bilo všeč, če bi kuža sredi predavanja začel lajati ali pa če bi se mi v torbi polulal ali pokakal, bi cela predavalnica smrdela.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Uma , torek, 05.07.2005 : 21:07:18
Jaz mojo sicer vlačim vsepovsod zraven, tudi na faks na kavo če sem odkrita, samo na predavanje, to pa je pomoje malo pretirano.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: DoY-ca , torek, 05.07.2005 : 22:06:31
OjLa
Se strinjam z Umo.
Ne verjamem da bi pes užival v torbi medtem ko bi njegov lastnik...
To je moje mnenje.

Lepo se mejte,Urška


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Primavera , torek, 05.07.2005 : 22:58:25

Vsekakor imaš srečo, ker živiš v hiši, kjer ima vsako stanovanje žival- pomeni, da so vsi ljubitelji in nimaš težav s kako histerično penzinistko, ki cele dneve prešteva morebitne odpadle dlake po stopnišču.. Pogoje za psa imaš čisto.ok, le kakih 10 km na dan bo potrebnmih, da bo mir v stanovanjcu. problem je po moje le v izbiri tvoje pasme: husky bi rekla, da ni pes za v blokovsko stanovanje, saj zeeelo trpi v zakurjenih prostorih. Tak primer poznam iz prakse, nikakor se ni obneslo , lastnica je živela v bloku s samcem huskyja, v stanovanju je skoz sopihal in silil na balkon, ko ga je dala na balkon, je veliko lajal in sosedje so težili... Cele dneve bi samo divjal okoli in najraje je zunaj. Pri tebi se mi to ne zdi pametno, saj je dvorišče od vseh in bi ti kdo težil. jaz bi se bvala imet psa tam, lahko mu vsajk karkoli vrže v pesjak.. Husky je po mojem poznavanju pasme in težav, ki jih imajo znanci z njim zelo svojevoljen in če je le mogoče, rad uide na potep, ne glede na to, če si bil prej z njim 3 ure zunaj...
Zakaj si ne izbereš kake bolj krtkodlake pasme, ki bi ji nadvse prijalo bivanje v zakurjenem stanovanju (doberman :-*, dalmatinec, weimarčan, whipet, boxer....?


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Primavera , torek, 05.07.2005 : 23:00:44
Moj odgovor je bil namenjen temi od lanskega avgusta, zato je čisto offtopic, saj nisem pogledala datuma prejšnjega sporočila.... :D


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Mel , torek, 05.07.2005 : 23:31:23
Sisi!Po moje imas sreco, da imas pridno punco (tudi glede na to, da je tvoj prvi pes) ... pa vseeno ... so bolj histericni psi ... kolikor jih poznam!!!

Tole se je nanašalo na Maltežana in moram priznat da sem kar debelo pogledala :o

Maltežani histerični? Jea right...Če je mali, še ni nujno histeričen!
Vsekakor pa je to daleč od opisa pasme ;)

Pa brez zamere, samo sem morala dopisati svoje, glede na to, da pa jaz Maltežane dobro poznam ;)

lp,
Diana


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Mel , torek, 05.07.2005 : 23:32:27
Ojoj, sem šele sedaj videla da se moj citat nanaša na odgovor iz lanskega leta  ??? :-[

LP,
Diana


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: sisi , četrtek, 29.09.2005 : 10:44:15
Živjo!
Rabim vašo pomoč saj sama nimam dovolj znanja da bi znala dobro svetovati.Gre namreč zato ,da prijatelji želijo kupiti psa .Želijo si da bi ta pes bil bolj majhne velikosti do nekje 6 kg. in da bi ne puščal dlake tako kot je ne pušča moja maltežanka ,pes bi naj bil dober do otrok. Vemo ,da se pes ne kupuje kar tako in da se rabi veliko stvari prepričati v naprej tako ni kasnejših težav in nejevolje.LP :)


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: andi , četrtek, 29.09.2005 : 11:07:55
Boston terier :)


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: deteljica , četrtek, 29.09.2005 : 13:18:04
OjLa
Se strinjam z Umo.
Ne verjamem da bi pes užival v torbi medtem ko bi njegov lastnik...
To je moje mnenje.

Lepo se mejte,Urška

Zakaj pes ne bi užival v torbi? Saj spi. Poleg tega smo imeli mi jako škrbast urnik- najbrž nismo bili edini s tem sindromom.
In seveda ne lulajo v torbi, lajajo pa tud ne,če so vzgojeni.
Ni pa seveda nujno nosti psa sabo. Odvisno od psa , urnika, lokacije faksa in lokacije oz oddaljenosti stanovanja...to je bil pač en primer kako se vse da zadeve rešit oz zorganizirat. Jaz sem npr imela psa  v službi, dokler sem imela tako delo ,da je bilo to sprejemljivo in je bilo čist O.K.

Na splošno pa se mi zdi ,da je pombno še bolj kaj bo po študiju- kakšno službo pričakuješ itd. Obdobje študija se mi za posedovanje psa sploh ne zdi problematično.
Ampak , če študiraš kaj ,kar pomeni ,da boš nekoš ves čas odsoten iz države ali pa se obetajo dežurstva ,nadure, nereden urnik specializacije, seminarji  in kaj vem kaj še , pa je to tisto glavno o čemer moraš razmislit. Ker čas študija bo največ 1/3 pasjega življenja.




Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: deteljica , četrtek, 29.09.2005 : 13:23:38
Živjo!
Rabim vašo pomoč saj sama nimam dovolj znanja da bi znala dobro svetovati.Gre namreč zato ,da prijatelji želijo kupiti psa .Želijo si da bi ta pes bil bolj majhne velikosti do nekje 6 kg. in da bi ne puščal dlake tako kot je ne pušča moja maltežanka ,pes bi naj bil dober do otrok. Vemo ,da se pes ne kupuje kar tako in da se rabi veliko stvari prepričati v naprej tako ni kasnejših težav in nejevolje.LP :)
ne vem ,če boston najboljši, je precej živahen in obenem nežen, pa š ez očmi so pogosto težave.
Sploh pa majhni psi niso najboljši za majhne otroke. Tako da tisto do 6 kil je neumna omejitev. Pa še bolj jih moraš pazit ,ker v primeru spora z drugimi psi prej nastradajo.
Mogoče kakšen francosti buldog, staford bul, ali pa mini bulterier? Ti so kompaktni in trpežni, niso veliki a imajo več kot 6 kil.
jaz bi izbirala sicer med srednjimi pasmami kot so beagle, srednji šnavcer, korgi, švedski ovčar, itd.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Lanabela , petek, 30.09.2005 : 12:12:49
Če bi rada, da ne pušča dlake... ne bostona! Nekaj kar se striže (kodrček) ali trima.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Moon , petek, 30.09.2005 : 13:12:45
Boston terier :)

Oh ja, lustni pa majhni pa vse, meni ful vsec, ampak kocine pa puscajo za sabo .. ;) Kar fajn ..


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Lanabela , petek, 30.09.2005 : 13:32:39
Pa ne dobiš jih več ven, ko se enkrat nekam zapičijo.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: sisi , petek, 30.09.2005 : 19:00:02
Živjo!
Pasme kot je maltežan,yorkiji,beli višavski terier in pudlji ne puščajo dlake če je prava nega.Zanima me kako je z havancem,bolonjecem,ši-cujem,lasa apsom, koker španjelem? Vse vaše informacije mi bodo prišle prav.Naši prijatelji nimajo majhnih otrok ,želijo pa si psička ki ga lahko nosijo na rokah zato omejitev tam okoli 6 kilogramov.Hvala!LP ;)


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Zoia , petek, 30.09.2005 : 19:46:36
Koker spanjel nima ravno 6kg ;) In puscajo kar precej dlake, sploh ce so v stanovanju. Tako da jim kar povej, da ta pasma odpade :)


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Ninca10 , petek, 30.09.2005 : 22:50:58

Zivjo!

Mi imamo civavo...ni ravno 6 kg, ampak vec kot polovico manj (naš 2,1 kg)...dlake v stanovanju ni, kuzman je scrkljancek 100 na uro ampak trmast pa tudi...kdaj zna biti problem ker se mota pod nogami in moras paziti, da ga ne pohodis... :-[

Idealen pes za po rokah....naš je raje v narocju kot pa na svojih nogah...kar pa se sprehodov tice je srecen, tudi ce ni treba iti vn...mu je "njegov" vrt okrog hiše vec kot dovolj...

L.P.



Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Yo , sobota, 01.10.2005 : 11:19:53
No, ko je bil že ravno omenjen AST. Prvič, ni primeren za ljudi brez izkušenj in drugič, pišča kar precej dlake!


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Yo , sobota, 01.10.2005 : 11:20:29
pušča kar precej dlake (ne pišča)  ;D


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: leni , sobota, 01.10.2005 : 11:58:10
Kaj pa japonski chin?


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Yo , sobota, 01.10.2005 : 12:03:04
Lahko pa kakšen od naših perujčkov, ampak imajo krepko čez 6kg, ko zrastejo  ;)
Dlak pa definitivno ne puščajo, ker so goli  ;D


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Sammy , sobota, 01.10.2005 : 14:12:46
Kaj pa japonski chin?

a ti veš, kako izgleda chin (http://www.mojpes.net/modules/pasme/index.php?id=94)?


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: leni , sobota, 01.10.2005 : 20:10:37
Meni se zdi primeren. Dober z otroki, majhen, samo ne vem pa koliko pušča dlake.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Sammy , sobota, 01.10.2005 : 20:12:46
ja saj ravno to je - že če ga pogledaš na sliki, vidiš, da ima ogromno dlake ...


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: TSA , sobota, 01.10.2005 : 20:30:17
Jaz priporočam čivavo , ker so majhne in lušne pa še zakon so ....


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Sammy , sobota, 01.10.2005 : 20:51:36
čivave za prav majhne otroke niso primerne, ker imajo zelo krhke kosti in jih otroci zlahka poškodujejo (namerno ali pa nenamerno). jaz sem videla grozen prizor, ko je šla mlada družinica na sprehod, 2 leti star otrok je čivavo dobesedno vlekel za sabo in je bilo res grozno, ampak na žalost nisem mogla ukrepati.

p.s.: to sporočilo je čisto laično ...


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: TSA , sobota, 01.10.2005 : 21:12:06
to se pa strinjam s tabo sammy !


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Yo , sobota, 01.10.2005 : 21:14:57
99% majhnih psov ne samo da NI primernih za otroke, ampak otrok NE marajo!


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Sammy , sobota, 01.10.2005 : 21:17:53
joj ... zdaj bo (predvidoma) spet debata - že kar vidim Mel-ine poste ... ;D


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: xop , nedelja, 02.10.2005 : 13:33:48
Citat
99% majhnih psov ne samo da NI primernih za otroke, ampak otrok NE marajo!

Oprostite, da se vmešavam, ampak ne morem držati jezika za zobmi... :) ;D

...Ufff Yo, si pa res krepko mimo usekala! 99%? Čudno...Recimo za primer-Japonski chin, Metuljček, Tibetanski španjel...to so tri majhne pasme, ki OBOŽUJEJO otroke. Bolj je nevarno, da bi otrok kaj naredil psu, kot pa pes otroku. Tosca naprimer, je kot rit in hlače z Meto (starost: 2 leti) in ju je včasih potrebno, kar narazen dati, ko se hočeta začeti lupčakti in take fore... ;D

Naj ljudje mislijo tako, kot tale:
Citat
Kot vse ostale male pasme.....niso primerni za družine z majhnimi otroci.

Toda, nekateri pa vseeno veno, kaj je resnica ;)



Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Yo , nedelja, 02.10.2005 : 13:37:36
...Ufff Yo, si pa res krepko mimo usekala! 99%? Čudno...Recimo za primer-Japonski chin, Metuljček, Tibetanski španjel...to so tri majhne pasme, ki OBOŽUJEJO otroke.

Natanko in samo 3 majhne pasme si naštela. Pa še te so lahko v nevarnosti ob majhnih otrocih. Pa le nisem tako zelo usekala mimo, a ne?


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: xop , nedelja, 02.10.2005 : 13:49:42
 ;D Pa saj ni 30 milijonov malih pasem, ane? :-X ::) Ok še več...Lhasa apso, Shih-Tzu, Mops, Coton de Tulear, Kitajski goli pes, Valižanski ovčar-Pembroke in Cardigan,... no a še vedno ni dovolj? ;D

Citat
Pa še te so lahko v nevarnosti ob majhnih otrocih.

In poleg tega, ti si napisala, da otrok NE marajo in ne, da so lahko otroci do njih nasilni ::)



Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Yo , nedelja, 02.10.2005 : 13:52:25
Brez komentarja.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: xop , nedelja, 02.10.2005 : 13:56:19
Poleg tega me pa zanima, kaj bi o tem dejala, če bi ti imela eno skupinico malih in ne velikih pasem doma...samo primerjava ;)


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Yo , nedelja, 02.10.2005 : 14:04:20
Poleg tega me pa zanima, kaj bi o tem dejala, če bi ti imela eno skupinico malih in ne velikih pasem doma...samo primerjava ;)

To, kar sem dejala. Ne bi podala komentarja, če ne bi imela izkušenj z malimi psi in otroki.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: xop , nedelja, 02.10.2005 : 14:08:57
Ja....jaz pa ga ne bi podala, če ne bi imela izkušnje z velikimi psi in otroki. Imam izkušnje na sebi....brez skrbi ;) Aha še to-namesto tega...

http://viringo.moj-album.com/album/1157500/?os=1157510

to... http://tosca.moj-album.com/album/772455/?os=773643

Verjemi, če bi bilo tako, se midve o tem sploh ne bi debatirale ;) Sicer pa, nekateri psi se ne razumejo z otroci, drugi pa. Ni vse odvisno samo od pasme in blablabla...velika večina je odvisna od tega, kako psa vzgojiš. Osebno imam izredno rada velike pasme in jih spoštujem, da je kaj. Samo resnično obožujem pa samo Tibetanske španjele in naj reče kdorkoli karkoli. ;)


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Yo , nedelja, 02.10.2005 : 14:16:51
Tosy, tema ni namenjena nama in najinim odločitvam, tako da je debatiranje v tej smeri popolnoma brezpredmetno. Vsaka je podala svoje mnenje glede na vprašanje, ki je bilo zastavljeno.
Za hec pa tole:
http://viringo.moj-album.com/slike/160374/ortf1fCS7_XHTCQE.v.jpg
http://viringo.moj-album.com/slike/160374/5cYLqW0UO8YcIvOB.v.jpg
 ;)

Lp, Yo


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: xop , nedelja, 02.10.2005 : 14:28:52
Ja....se strinjam. ;D Drugače pa Sonja, vse iskrene čestitke za zdravo in kvalitetno leglo, pa za Kunturja in Laylo in za srečno mamico in očka. ;) (ok...že spet sem zašla iz teme ;D ). Pa še moj mali hec:

http://tosca.moj-album.com/album/772455/?os=773582
http://tosca.moj-album.com/album/772496/?os=773590
http://tosca.moj-album.com/album/772496/?os=773596

 ;D

Pa lp... ;)


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Mel , ponedeljek, 03.10.2005 : 15:09:20
joj ... zdaj bo (predvidoma) spet debata - že kar vidim Mel-ine poste ... ;D

Joj Sammy, saj nisem tako tečna  ;) Iskreno povedano raje vidim, da se tako piše, kot pa gledam male pasme  8), v rokah x letnega otroka, ki je brez občutka...

LP,
Diana


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: ella , ponedeljek, 03.10.2005 : 15:36:54
Res so majhni otroci brez občutka...ravno danes, je bil na obisku moj 4-letni bratranec ki ima zelo rad Loto, le da njej to ni všeč. ::)....stokrat sem mu lepo razložila, naj bo nežen z njo, ker ji ne paše, da jo kar naprej nekaj crklja in to, ampak sem na koncu morala povzdigniti glas, da jo je pustil pri miru.  >:( ::) Saj je včasih zelo nežen, ampak to so majhni otroci in se ne zavedajo da včasih pa le niso dovolj nežni.  :)

Se je pa zgodilo tudi to, da je ena vzrediteljica, ko smo se zanimali za maltežana, najprej vprašala mojo mami po telefonu, koliko so otroci stari in ko je mami povedala, da sva-takrat bila-
11 in 12 let je rekla da v redu in da sprašuje zato, ker ne proda maltežanov družinam z majhnimi otroki.  :)

lp


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 03.10.2005 : 16:30:19
točno to ,ko jaz trdim, da mali psi niso primerni za male otroke to tudi takomislim- male otroke , ne velike (šolske npr) in če niso primerni ni samo to ,da jih ne marajo, pač pa tudi da jih morda tudi marajo, a so v večji nevarnosti zaradi poškodb svojega drobnega telesca. Poleg tega so dovolj lahki, da jih otroci dvigajo- sveda napačno , pa še padejo jim lahko z naročja. In če mali človeček,ki š enestabilno hodi pade ali stopi na papilona,je to zagotovo za psa slabše kot če pade na labradorca ali buldoga.
To ne pomeni, da ne moreš imet katrega koli psa zraven otroka oz dojenčka, ampak pri mali psih moraš še toliko bolj pazit ,da ne pride do nesreče, ki pa se res večkrat slabo konča za psička kot malčka .Ali pa za oba..


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Mel , torek, 04.10.2005 : 09:23:54
točno to ,ko jaz trdim, da mali psi niso primerni za male otroke to tudi takomislim- male otroke , ne velike (šolske npr) in če niso primerni ni samo to ,da jih ne marajo, pač pa tudi da jih morda tudi marajo, a so v večji nevarnosti zaradi poškodb svojega drobnega telesca. Poleg tega so dovolj lahki, da jih otroci dvigajo- sveda napačno , pa še padejo jim lahko z naročja. In če mali človeček,ki š enestabilno hodi pade ali stopi na papilona,je to zagotovo za psa slabše kot če pade na labradorca ali buldoga.
To ne pomeni, da ne moreš imet katrega koli psa zraven otroka oz dojenčka, ampak pri mali psih moraš še toliko bolj pazit ,da ne pride do nesreče, ki pa se res večkrat slabo konča za psička kot malčka .Ali pa za oba..

Se strinjam!

LP,
Diana


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: damayanti , torek, 04.10.2005 : 10:18:40
Nasplošno:  Prav vsi otroci pač niso primerni za psa. Pa naj bo to majhen pes ali velik pes.
Moja psa imata   rada otroke, nista napadalna,   nihče ne renči nanje in ne skače v njih.  Ampak za  igro- druženje   jima  pa ni vsak  dober.Sicer ne vem po kakšnem kopitu jih izbirata,  ampak pred nekaterimi se  prav lepo počasi odstranita.
Ravno prejšnji teden (  sicer  vsako lepo vreme) so  šli  mimo našega dvorišča->  na  povodcu ;D  malčki(  vrtec).
In ker smo bili zunaj je  vzgojiteljica  vprašala , če jim lahko  malo pokažem "kužke"  in povem kako se morajo obnašati, ker se jih nekateri bojijo in cvilijo, predvsem pri večjih psih.  Po razlagi in  božanju pod nadzorom(  psa na  prostoru in na povodcu) smo nadaljevalii  , "demonstracijo  št.2 ;)".  psa sta bila izpuščena tako ,da so  se otroci  lahko igrali z njima.(  brez divjanja psov, in brez lizanja  obrazov)  in se je točno videlo  pri  psih  , da vsi  otroci jima niso bili zanimivi, čeprav so nekateri od teh otrok imeli  ravno tako doma pse. .....  prav lepo  flegma  sta se odstranila    od nekaterih, tudi , ko so jih hoteli samo  božat. Čeprav  nobeni od nas( ne meni ne  vzgojiteljicam  ) ni bilo jasno zakaj se nekaterim odmikata.  Otroci niso prav nič divjali, ali silili v njih, niso kričali, in niso jima nagajali......  pa vendar ???


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: TSA , torek, 04.10.2005 : 16:14:01
mogoče so otroci smrdel pa so psi bežail  :o ?


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Zoia , torek, 04.10.2005 : 17:08:17
Ne da so smrdeli, ampak mogoce pac niso imeli tapravega vonja. Ze kak pralni prasek lahko unici ljubezen do otrok ;)


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Moon , torek, 04.10.2005 : 18:42:45
Jaz priporočam čivavo , ker so majhne in lušne pa še zakon so ....
Civava ni primerna za familje z otroci!!
Plus, pusca kar precej dlake, govorim iz prve roke ..


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Geri , torek, 04.10.2005 : 18:51:28
Vsak pes je primeren za družino z otroci le če se starši zavedajo da NIKOLI ne smejo pustiti otroka in psa skupaj brez nadzora in kako ravnati s psom ter osveščati otroka... In nobeden pes ni primeren za družine kjer se ne zavedajo kakšno odgovornost pes prinaša.
Glede puščanja dlak pa.. heh..  veliko vzrediteljev trdi da njihov pes ne pušča dlake... Geri (papillon) pušča dlako. Sicer ne veliko in jo lahko hitro odstranim ker je svilnata, Žan (whippet) pušča veliko več dlake pa še prav nadležno jo je odstranjevati iz npr. oblek ker se prav zapiči noter in ne gre dol če obleko stresem, moram dlako po dlako ven jemat.. Je pa vse odvisno od volje lastnika. Meni ni problem večkrat posesat in odstranjevat dlak iz obleke, še veliko več bi naredila za psa. Nekomu pa je to lahko velika obremenitev- pač ni volje. Tako da je pomembna tudi vrsta dlake.
Če je pa kdo iz družine alergičen na dlako pa je najbolje "testirati" pse- hoditi k raznim vzrediteljem raznih pasem in tam preživet po par ur pa se vsaj nekaj vidi ali bo reakcija ali ne. Najbolje je še prostit te vzreditelje če vsaj tisti dan ne posesajo, da je malo več dlake naokoli.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: damayanti , torek, 04.10.2005 : 19:32:59
Ne da so smrdeli, ampak mogoce pac niso imeli tapravega vonja. Ze kak pralni prasek lahko unici ljubezen do otrok ;)

Dvomim ;)..  ponavadi nimata problemov  s sveže opranim perilom.... večkrat tudi na mojo jezo  ::) ;) :)


Glede družin, katere iščejo  majhnega kužka primernega za otroke, da ne pušča dlak, in je čist.  Pa  en  nasvet.  Vsaka trgovina  z  igračami  jih ima ;)  Lahko izbirajo  velikost, podobnost  z pasmo, barvo, ne kakajo, ne lulajo, nimajo bolh, ne povzročajo alergij, ne lajajo( razen tisti malo dražji na baterije), so zelo  ekonomični za  vzdrževanje, ni jih potrebno šolat, mirne duše jih lahko puščajo same z otroci.....  in zelo higienični so-   večino se jih da  celo  oprati v pralnem stroju.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: xop , torek, 04.10.2005 : 19:48:55
Uff....damayanti krasno si zadela bistvo! ;) Saj zato so pa starši (pretiravam), da preprečijo, da bi se kužku kaj zgodilo (ali otroku). Tisti, ki ni pripravljen sprejemati vseh teh pogojev, ni pripravljen tudi na psa. Oz. na skrb za psa.... ::) :) Zdaj se mi zdi, da je Tosca še veliko, velikoooo več kot "samo družinski pes", je kar nekaj najlepšega kar sem kdajkoli doživeli (in bom doživela 8) :) ). Šele, ko imaš to živo bitje v resnici spoznaš, kaj vse ti pomeni...da niti ne bom naštevala stvari zakaj imam jaz živali veliko rajši, kot ljudi. Tako je in tako bo ostalo. ;)


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: xop , torek, 04.10.2005 : 19:49:59
Popravljam..."samo družinski član"... :)


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Stella , nedelja, 11.12.2005 : 17:37:03
moj prvi pasji prijatelj je bil prav takšen kot opisuje damayanti  ;D 8) bil je bel in majhen, podobnost z maltežanom je bila več kot očitna, bil je na povodcu, kjer si tud mel nekakšnega dalinca:) je hodil in lajal, kar si naštimal . čeprav ni potreboval nobene nege in skrbi sem ga jaz vseeno česala in vodila na sprehode. pač domišljala sem si da je pravi in marsikdo je misli da imamo res kužka pri hiši ko sem vneto razlagala o njem.
starši-priporočam!
se opravičujem ker je offtopic


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 12.12.2005 : 13:49:07
Meni je še vsak tamagoči ali kaj podobnega kar so mi podtaknili crknil v rekordnem času.


Naslov: Re: Je pes zame?
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 12.12.2005 : 13:57:00
pišuka :( meni  tudi( sem že mislila, da sem edina)....  pomoje  gre  tole  za  kakšno prefrigano  finto preprodajalcev.

ta-plišastih ( dolgodlakih), sem pa tudi imela  kar  lepo  zbirko....  potem me je pa tam nekje  pri  neki  starosti zagrabila  želja  po frizerstvu..  in sem jih  vse  postrigla...  od psov, punčk do  medvedov . :P