mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 15.09.2024 : 23:18:47

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Mops
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 51   Dol
Natisni
Avtor Tema: Mops  (Prebrano 160931 krat)
0 članov in 8 gostov pregleduje to temo.
spisek
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 84


« Odgovor #150 : petek, 17.03.2006 : 16:08:05 »

Poskusi, uporaba eteričnih olj sigurno ne more škoditi. Verjetno bi mu olajšalo dihanje. Se mi zdi, da je eterično olje evkalipta bolj primerno, ker se uporablja pri odpravljanju prehladov. Za hitrejše širjenje vonja lahko podstaviš svečko, samo potem naredi redkejšo mešanico.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #151 : petek, 17.03.2006 : 16:40:20 »

pea, tisti pujskom podobni zvoki niso nič nenavadnega za kratkogobčne pasme, sploh če so dihalne poti zamašene.

Verjetno je za prehlad res krivo nihanje temperatur. Tudi mojim psom zdaj malo malo bolj iz oči teče kot ponavadi.

Pozdravi bolnika, pa dobesedno!
Logiran
pea
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 32


« Odgovor #152 : petek, 17.03.2006 : 17:22:24 »

Hvala za nasvete.
Kalsang, vem za te zvoke, me je vet. informiral, samo ustrašila sem se ker se je to zdaj prvič zgodilo. Kot pravim, je že bolje. A se to pojavlja skozi ves čas, ali samo med prehladom? Misliš, da bo kul, ko se otopli? Vet. mi je poizkušal pojasnit, ampak se nisva najbolje razumela (govori mešanico jezikov).
Spisek, že hitim po olje!!!
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #153 : petek, 17.03.2006 : 17:28:47 »

Res se bolj pojavi med prehladom. Kratkogobčnežem se takrat (pa tudi sicer) mehko nebo  rado prilepi na luknjice od nosnic v grlu. Kuža ne more dihat skozi nos, pa še bolj vleče in kruli. Poskusi mu nosnice zamašit s prsti, da vdihne skozi usta. Če mu nagaja mehko nebo, bo pomagalo.

Drugače so pa ti nosni kanali med prehladom zamašeni, pa kužki piskajo in krulijo. To je še bolj pogosto pri mladih psih.

Je pa kratkotrajnega značaja. Ne se bat, ne bo postal pujsek.
Logiran
spisek
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 84


« Odgovor #154 : petek, 17.03.2006 : 19:01:53 »

Tudi meni je poznano pujskanje izgleda, da to ni tako nenavadno. Noxova mami spušča prav posebne zvoke in venomer godrnja. Včasih se mi zdi, da Nox med spanjem zelo težko diha, zato sem se zanimala za omenjeno operacijo. Veterinar je po zunanjem pregledu povedal, da bi potencialno lahko imel probleme z dihanjem, ker ima zelo potlačen gobček. Točno bi se vedelo, ko bi Noxa podrobneje pregledali pod narkozo. Z operacijo se stanje dosti izboljša. Sicer bomo pa kmalu videli, če bodo nastopile težave, ko bodo visoke temperature, saj bo to njegovo prvo poletje.

Izgleda, da imajo mopsi več skupnega s pujski, namreč imajo tudi zavit repek kot pujski Smiley.
Logiran
pea
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 32


« Odgovor #155 : petek, 17.03.2006 : 20:03:22 »

Ja, pravi mali simpatični pujski so! Od gobčka do repka. Vet mi je rekel, da se to imenuje, kako že... reversneki... Pogosta zadeva pri kratkogobčnih psih baje. Samo pravega razloga za ta refleks pa ne najdejo. Vejo približno kaj ga sproži, to, kar si napisala ti, Kalsang, ne vedo pa kaj ta refleks je (za kaj je dober, po domače).
Spisek, jaz se bom potrudla (beri: fant in brat), da mi bo uspelo spravit slike gor. Tud jaz bi zelo rada vidla Noxa- ekstremno kratkogobčnega psa!
P.S. Eterični olji (evkaliptus in mentol) sta že doma. Pred spanjem se greva aromaterarijo!
Logiran
spisek
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 84


« Odgovor #156 : petek, 17.03.2006 : 20:50:54 »

Sem ti mislila svetovat tudi mentol pa nisem vedela, če sploh obstaja. Uspešno aromaterapijo vama želim, pa lepe pasje sanje.
Logiran
B
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 68


« Odgovor #157 : petek, 17.03.2006 : 23:40:23 »

Pozdravljeni!
Pea, upam, da je zdaj Oskar že zdrav. Kako ste vedeli, da se nekaj kuha? Je bil bolj miren, je kihal, ... Fac namreč še nikoli ni imel takega vnetja, pa me zanima, kakšni so simptomi, da ne bi slučajno česa spregledali. Če bodo še kakšne težave z dihanjem lahko poskusiš tudi z navadnim žepnim inhalatorjem (kupiš v lekarni). Mi smo ga uporabljali pri 'pujskanju' in pomaga.
Spisek, mislim, da je operacija nepotrebna. Svetujejo jo samo v primeru, da psu pogosto zmanjkuje zraka in da od tega pada tudi v nezavest (o tem sem prvič brala na nekem tujem forumu, ampak baje se tudi to dogaja). Samo zaradi 'pujskanja' ali pa zaradi smrčanja jaz ne bi šla tvegat. Pa pri nas včasih 'pujskamo' pozimi, ko je zaradi centralne kurjave zrak preveč suh. Pa bodi malo previdna glede nasvetov veterinarjev, sploh če hodiš h komu, ki se na mopse ne spozna preveč. Jaz sem šla enkrat nekam, kjer mi je veterinar govoril tudi o operaciji, s katero se odstrani nosna guba (Fac je imel ravno takrat polno svinjarije v gubi), pa o tem, da se lahko z operacijo zmanjša tudi oči, ker naj bi imeli mopsi zelo velike in izpostavljene oči, ... Skratka - kup bedarij.
Logiran
pea
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 32


« Odgovor #158 : sobota, 18.03.2006 : 11:10:02 »

Pozdrav!
Oskar je že skoraj kot nov. Pozna pa se, da mu je kondicija močno padla. Počasi bo že.
Sabina, glede simptomov. Prejšnji ponedeljek mu je malo teklo iz noska, pa malce bolj miren je bil. V torek pa se je začelo pujskanje in takrat sva zdrvela k vetu. Sicer je to vnetje podobno človeškemu prehladu. Teče iz nosa pa utrujenost pa to. Pljuča so čista. Potem je bil cel teden na bolniški. Najhuje je to, da ko se malce bolje počuti, bi takoj letal naokrog - in kako mu dopovedati, da to ni dobro? Aja, jedel je pa ogromno - še večji tek kot običajno (svoja običajna obroka + jogurt + zelenjavne juhice + zelenjava), pa je kljub temu shujšal 2 dkg.
Kar pa se tiče raznih operacij, jaz tudi ne bi tvegala, če ni nujno oz. če obstaja alternativa.
Spisek, kam pa hodita k veterinarju?
Logiran
spisek
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 84


« Odgovor #159 : sobota, 18.03.2006 : 11:13:21 »

Noxu je do sedaj 3 krat zmanjkalo zraka ampak ni padel v nezavest. Verjetno se je to zgodilo zaradi pretoplega in suhega ozračja. Drugače pa kar precej smrči medtem, ko njegovega bratca skoraj, da ni slišati. Verjetno operacija res ne bo potrebna Smiley, saj vidim, da imate podobne ''težave'' in da je vse to za mopse normalno. Kako sploh veš, da ima mops težave z dihanjem, ko pa vedno izpušča neke zvoke?

Tile veterinarji si pa svašta izmislijo samo, da bi kasirali. Me prav zanima kakšen bi bil mops brez nosne gube in z majhnimi očmi Shocked. Jaz osebno si ga ne predstavljam. Po mojem ni nihče tako naiven, da bi temu verjel. Kam vodita Faca in Oskarja k veterinarju? Wink
Logiran
spisek
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 84


« Odgovor #160 : sobota, 18.03.2006 : 11:16:21 »

Pea temu se reče pa telepatija Cheesy. Z Noxom hodimo k Zajcu.
Logiran
spisek
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 84


« Odgovor #161 : sobota, 18.03.2006 : 15:22:00 »

Pea že hodita z Oskarjem v šolo? Midva z Noxom začneva drugo soboto Smiley. Tečaj se je sicer začel že danes tako, da smo zamudili uvodni del Cry. Glede na to kakšno je vreme sem mislila, da se bo šola začela kasneje. Odločili smo se, da bo hodil v tečaj, ki ga organizira KD Trbovlje. Ustreza mi, ker bo tečaj potekal ob sobotah ter je cenovno ugoden. Kam v Ljubjano bosta pa vidva hodila? Lp Wink
Logiran
pea
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 32


« Odgovor #162 : sobota, 18.03.2006 : 20:33:33 »

Ja, šola se je začela v ponedeljek, ampak žal ni mogel iti, ker je bil bolan. Šla sva sama s fantom. Hodimo v KD Krim. Poleg vadbe - hodimo v program Urban, imajo še 4 predavanja na temo učenja s klikerjem, pozitivne motivacije psa in avtoritete. Zdi se mi super, ker učenje resnično temelji zgolj na pozitivni motivaciji, brez kakršnekoli prisile.
Veterinarja imamo pa v Ljubljani na Gorkičevi. Oskarjeva veterinarka je Sabina Stariha Pipan, ki je res hvale vredna. Super ženska. Tam imajo veterinarje, ki so specializirani vsak za svoje področje in so res pravi profesionalci. Predvsem se mi zdi pomembno, da jim lahko resnično zaupam - nobenih stvari ne vsiljujejo in priznajo, če česa ne vedo. Sem slišala za primere vetov, ki so na vsak način vstrajali pri kakšnih posegih, za katere se je kasneje izkazalo, da sploh niso potrebni.
A v Trebovljah je tudi šola? Sem mislila, da je samo v zagorju. V katreri program pa gresta?
Lp.
Logiran
spisek
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 84


« Odgovor #163 : sobota, 18.03.2006 : 21:50:41 »

Hodili bomo na tečaj osnovne poslušnosti (30 ur). Učenje prav tako temelji na pozitivni motivaciji brez prisile in metod, ki bi psom povzročale bolečine, kar se mi zdi pomembno. Naučili nas bodo ravnati s klikerjem ter še veliiiko drugih stvari, ki so pomembne za sožitje s psom. Če te zanima kaj več si lahko ogledaš njihovo spletno stran. Škoda, da se nisva dogovorili, da bi skupaj hodili v šolo, glede na to, da sta med vikendi v Hrastniku Angry. Kako je z Oskarjem, je že v tako dobri formi, da gresta lahko ven? Roll Eyes
Logiran
B
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 68


« Odgovor #164 : sobota, 18.03.2006 : 22:11:47 »

Živjo,
me veseli, da je Oskar že ok. Sploh nisem vedela, da se lahko tudi pes prehladi. Zanimivo. Mi smo prej hodili v Topolšico - žal je zelo daleč, zato zdaj hodimo v Domžale ali pa na veterinarski faks.
Super, da vsi po vrsti hodite v šolo! Kako sta mopska - ubogata ali jima kdaj ni jasno, zakaj morata ravno v tistem trenutku nekaj narediti? Meni je bilo najbolj zabavno, ko Facu kaj ni bilo jasno. Je sicer ubogal, potem se je pa vsedel in se globoko zamislil. Huh Ali pa je zraven godrnjal, da bi mi pokazal, da se absolutno ne strinja s tem, kar hočem od njega. Kliker je pa sploh zakon - Fac je začel kar poskakovati, samo da ga je zagledal.  Cheesy
Logiran
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 51   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Mops
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines