mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 11.03.2025 : 11:05:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Dobermani - čvek
Strani: 1 ... 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 ... 106   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dobermani - čvek  (Prebrano 198461 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633

« Odgovor #585 : četrtek, 26.05.2005 : 10:18:56 »

Ekola, punca, ki dela Prešernovo nalogo (dobermani + srce) mi je ravnokar sporočila, da je bilo pregledanih 45 psov, od tega je bilo kar 5 bolnih. Veliko je bilo mladih, pri katerih se bolezen še lahko razvije. Zastrašujoče!
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357

« Odgovor #586 : četrtek, 26.05.2005 : 10:37:21 »

Primavera, ti lahko narediš prav toliko kot društvo. Pes mora imeti po zakonu streho nad glavo, hrano in svežo vodo. Če vse to ima, potem se ne da storiti nič, lahko mu samo povedo, da naj bo veriga malce daljša, pa še to ni nikjer zakona, ki bi predpisoval dolžino. Kaj pa vem, pozanimaj se, če je bilo na hrvaškem pred 7. meseci skoteno kakšno leglo, seveda v bolj levi psarni. Drugega izhoda žal ne vidim, saj društvo nima nikakršnih pooblastil za odvzem psov, lahko naredi popolnoma isto kot ti; da prijavo na vet. inšpekcijo.

Kolikor vem je predpisana dolžina zagotovo tri m, ne pa me vprašat kje je predpisana
Logiran
Primavera
odvisnež
Sporočil: 600

« Odgovor #587 : četrtek, 26.05.2005 : 13:48:26 »

Vem, da je predpisana dolžina nekaj takega, ampak to ne izboljša zadeve, ker dobi NI pes za na ketno! Angry

Poskusila mu bom nakopat kako društvo na glavo, da mu bodo skoz težili, pa vsakič, ko bom šla mimo, ga bom še jaz nalajala 8)Preklet kreten, kaj si gre nabavljat psa?!! Angry
Logiran
Primavera
odvisnež

« Odgovor #588 : četrtek, 26.05.2005 : 13:50:10 »

Ekola, punca, ki dela Prešernovo nalogo (dobermani + srce) mi je ravnokar sporočila, da je bilo pregledanih 45 psov, od tega je bilo kar 5 bolnih. Veliko je bilo mladih, pri katerih se bolezen še lahko razvije. Zastrašujoče!

Zanimiv podatek. Dobro bi bilo vedeti, kateri so ti psi, da se linije izključijo iz vzreje. Upam, da bo kje objavila podatke. Mladi, pri katerih se bolezen še lahko razvije, imajo potem zagotovo aritmije, ali ne?
Logiran
Primavera
odvisnež

« Odgovor #589 : nedelja, 05.06.2005 : 22:12:55 »

Vicio, prosim za kake informacije iz Tullna. Žal namreč nisem mogla iti...
Logiran
Primavera
odvisnež

« Odgovor #590 : ponedeljek, 06.06.2005 : 00:00:00 »

Še nekaj o srčnem popuščanju dobermanov- obolenju, ki je najpogostejši vzrok smrti v zadnjih letih:

Tule je zares odličen link veterinarske fakultete v Munchnu, imajo odličen kardio-oddelek.Žal je stran le v nemščini...

http://www.tierkardiologie.lmu.de/studenten/dobermann_kardiomyopathie.html

O kakem 24 urnem EKG-ju, imenovanem Holterjev EKG (majhna napravica, ki se psu pritrdi na hrbet, z njo oddide domov, ves čas pa se merijo utripi, srčni ritem,itd..) lahko pri nas le sanjamo, je pa to naprava, ki pomaga že v zgodnji fazi odkriti diletativno kardiomiopatijo, ko normalen EKG, rentgen in ultrazvok srca še nič ne pokažejo... Upam, da bo ta pripomoček kmalu dosegljiv tudi v Ljubljani...
Logiran
andi
rad prihajam sem
*

« Odgovor #591 : ponedeljek, 06.06.2005 : 13:29:44 »

Primavera, punci sem predlagala, da bi raziskavo rpedlagala Klubu za dobermane, morda so to samo sanje, da bi pri nas uvedli obvezen UZ?

Rezultati od Tullna so že gor, sem bila pa precej presenečena, da je sodnica dala prav dobre ocene večinoma nekupiranim dobermanom. Več bo povedal vicio, upam, da je tudi kaj fotk posnel.
Logiran
Primavera
odvisnež

« Odgovor #592 : ponedeljek, 06.06.2005 : 15:19:31 »

Dobra ideja, Andi tole z predajo izidov raziskave doberman klubu.... Ampak po moje so to res bolj sanje, da bi pri nas uvedli obvezen UZ srca preden se pari. Kot da v Sloveniji tega problema ni! Angry Angry Na tem linku in Munchenške klinike jasno piše, da gre tu za genetsko okvaro, kateri pogojuje okvara na alelu, ki povzroča CMP . Vzrok za to obolenje, ki se ga celo imenuje Dobermann Cardiomiopahty pa naj bi bil zaradi parjenja ogromne populacije znotraj (bližnjega) sorodstva. Ker se je leta dolgo gledalo le na lepoto....in se še. Psi so pa po značaju vedno bolj podobni zajcem in sploh niso več za delo. Verjetnost, da ta hip v SLO najdeš dobija, ki je POŠTENO prišel do IPO3, je skoraj nična. Že z IPO 1 jih je potrebno iskat z baterijo.
Čez par let bo pričakovana življenjska doba dobermanov tja okoli 4-5 let... Shocked

Rezultatov iz Tullna še nisem videla, komentarji pa so odveč.... Huh

Logiran
andi
rad prihajam sem
*

« Odgovor #593 : ponedeljek, 06.06.2005 : 15:29:53 »

Kaj natančno misliš z karakterjem kot zajci?
Logiran
Primavera
odvisnež

« Odgovor #594 : ponedeljek, 06.06.2005 : 15:31:27 »

Da jih je veeeeelika večina preveč plašnih, nervoznih in nestabilnega značaja nasploh.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*

« Odgovor #595 : ponedeljek, 06.06.2005 : 15:38:24 »

BBH je itak obvezen za pridobitev vzrejnega dovoljenja in vsaj v mestu lahko sodnik dobi nekakšen vtis kako stabilen je pes. Čeprav je to spet dvorezen meč. Kakor opazujem Brina, ki spada med živčne pse, bi se v mestu super odrezal, saj je navajen na hrup prometa, na ljudi, morda bi ga spodneslo to, da ravno ne ljubi samčkov, kar pa je že kar "pasemska" značilnost.

Kaj misliš, da bi se dalo spremeniti na tem področju, poleg same odgovornosti vzrediteljev? Kako lahko npr lastnik samice presodi ali je samec bolj nestabilen ali kakorkoli že to imenujemo?
Logiran
Primavera
odvisnež

« Odgovor #596 : torek, 07.06.2005 : 14:28:51 »

Po moje bi veliko pomagalo, če bi za vzrejo zahtevali obvezen IPO 1 izpit, ne samo BBH. Govorim seveda za dobermane. IPO, ki se ga nebi dalo kupit, se razume. Ker se seveda ljudem nebi dalo vlagati energije v to, bi imelo lahko negativne posledice in bi povzročilo še več črnih paritev. Vsekakor pa bi morali uvesti ZTP izpit in t.i. Korung, kjer bi res samo najboljši dobili vzrejno dovoljenje. Psi, ki bi imeli vse zdravstvene teste opravljene brezhibno,opraviti IPO 1, ZTP,bi smeli pristopiti k vzreji  pa zajeziti bi morali incestno vzrejo 1-3 npr. So pa to stvari, ki zahtevajo veliko časa, energije, volje in denarja nenazadnje. Tako bi se populacija dobermanov malo zmanjšala, kar tudi nebi bilo slabo, saj zdaj pari vsak, ki ima 5 minut časa, eni pa še celo zato, da s tem služijo. Angry
Logiran
WildAngel
odvisnež
Sporočil: 754

« Odgovor #597 : torek, 07.06.2005 : 14:51:14 »

jaz tudi nameravam peljati fabijo na ekg prihodnje leto...čisto preventivno.

drgač pa ja...je en zajec ona. ne vem zakaj se tako boji novofundlancev Cheesy ker so veliki in kosmati Wink

ma sej si jo spoznala primavera...

lp
Logiran
andi
rad prihajam sem
*

« Odgovor #598 : torek, 07.06.2005 : 19:20:38 »

Sva imela včeraj z Viciom eno debato o parjenju in samcih, ki so na voljo v Evropi; po mojem mnenju bi bilo potrebno osvežiti genetski bazen v Evropi.
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
Spol: Moški
Sporočil: 205

« Odgovor #599 : torek, 07.06.2005 : 20:25:37 »

Hm, eno kratko poročilo iz Tullna: Čista norišnica, sramota, da so bili dobiji v dvorani, saj smo imeli tako majhne ringe kot šicuji. Assimacherica je dokazala, da je še vedno njen prvi ljubček Belko in mu kar sproti čistila konkurenco. Lahko bi kar rekli The Belko Show. Nekaj izredno kvalitetnih psic sploh ni prišlo blizu. Sploh pa noben nekupiran ni dobil odlične pri njej. Abe sploh ni skritizirala, ampak nasprotno, kar lepo oceno je dala, pa vseeno ni dala Exc. Drugače je bilo veliko zelo lepih dobermanov, spet se je dobro odrezal ''Mariborčan'' Cillian Connor Jahrestal, v klasi prvakov je bil drugi.
Logiran
Strani: 1 ... 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 ... 106   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Dobermani - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.