mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 16.02.2025 : 23:18:04

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Dobermani - čvek
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 ... 106   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dobermani - čvek  (Prebrano 196386 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633

« Odgovor #195 : sreda, 28.07.2004 : 17:15:11 »

Vicio je že vse povedal, dodala bi samo še nekaj glede sprehodov v naravi. nekateri dobermani imajo močno izražen lovski nagon in dokler ni pes v odpoklicu 100 % ga ne spuščat( ciljam bolj na gozd). Boh ne daj dobermana v pesjak!!!Vicio, sem ti razložila kakšen je bil Bismark ko je bival v pesjaku pa je imel izolirano bajtico.
Logiran
dejan
novinec
*
Sporočil: 8

« Odgovor #196 : četrtek, 29.07.2004 : 10:42:33 »

Ali lahko psa brez problema vodijo na sprehode tudi ostali družinski člani, katere bi sicer pes vsak dan videval?
Koliko časa rabi na dan za sprehode? Je ena ura med tednom zadosti?

Poleg stanovanjske hiše imamo še neogrevano delavnico/garažo. Lahko pregradimo eno od garaž. Prostor bi bil sicer popolnoma zatesnjen, ne premajhen in z zadosti svetlobe. Samo ni pa ogrevan. Ali bi bil lahko pozimi v tem prostoru ali bi vseeno moral biti v hiši?

Poleti je pa najbrž lahko v pesjaku?

Včeraj sem govoril z G. Naqy-em (psarna Esporai) in si pogledal njegove pse na internetu. Mi je razložil kakšne so zahteve teh psov glede mraza, prepiha, gibanja itd. Cena je sicer med 100 in 120 jurjev. Če se jih odločim iti pogledat bom najbrž enega vzel, ker Lendava ni ravno blizu Ljubljane.
Če se prav spomnim ima 8 kužkov. Samo kolikor vem je število psov, ki lahko dobijo rodovnik omejeno. Ali to drži?

Ali mi lahko da kdo še mail ali telefon lastnikov legel v okolici Ljubljane?

Glede izginotja prejšnega psa: zadnje leto in pol smo ga imeli enostavno izpuščenega na neograjenem dvorišču, kar mu je seveda precej godilo, pa tudi pri starosti 10 let se mu ni več veliko dalo (je pa zmogel sprehod iz Lj v Škofjo Loko in nazaj!). Enega jutra ga pa enostavno ni bilo, verjetno je prišel pred puško kakšnega jeb... lovca.
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #197 : četrtek, 29.07.2004 : 10:57:51 »

1. Vsi psi dobijo rodovnik! Tako da nikar ne nasedaj zgodbicam da tvoj pa nima rodovnika ker je bil recimo 8 v leglu, nima veze lahko jih je 15 in vseh 15 dobi rodovnik.

2. Selitev poleti v pesjaku pozimi v stanovanju ni najbolj primerna. Ker bo pes najprej noter, in potem ga boš kar naenkrat zaprl ven pa ne bo vedel zakaj. Tako da... če pač kupuješ družinskega člana, naj bo družinski član. Ko si zunaj naj bo s tabo zunaj, ko si v hiši pa s tabo v hiši. Ogradite vrt, da med tem ko si ti v hiši, in če psu paše ležati v travi pač lako ostane sam zunaj, brez bojazni, da zgine neznano kam!

3. Če bo pes dobro naučen, in ga bodo že od malega vodili na sprehod tudi drugi družinski člani s tem ne bo problema. Če pa se pes navadi samo a enega človeka zna biti potem problem. Vsaj pri nas je bilo nekaj časa tako, ker je pri vsakem najprej par dni sprobaval kako daleč gre lahko z svojim izsiljevanjem.

4. Ena ura med tednom? Misliš 1x na teden samo 1 uro? Prej mislim, d abi za dobermana držalo vsak dan 1 uro ali pa še več. Več o tem koliko sprehoda ti bo znala povedati andi, ampak 1 ura na teden je absolutno premalo!

LP nina
Logiran
Liss
novinec
*
Sporočil: 46

« Odgovor #198 : četrtek, 29.07.2004 : 11:15:32 »

Mene pa zanima, med katerimi pasmami se je ta mešala. Mislim, da je pasma doberman nastala, se je mešala med: rotvajlarjem in ?
Logiran
andi
rad prihajam sem
*

« Odgovor #199 : četrtek, 29.07.2004 : 11:23:17 »

Doberman bo "zvest" samo enemu kardelniku oz tistemu, ki se bo največ ukvarjal z njim, tisti ki ga bo največ vodil na sprehode. Moraš vedeti, da bo pes sprva želel prevzeti vodstvo v družini, če se mu bo kakšen družinski član zdej šibek ga bo pes nadvladal. Ni nujno, da z renčanjem. Dobermani so izredno inteligentni psi, znajo misliti s svojo glavo zato iščejo vse mogoče trike kako bi čim bolj neslišno prevzeli vodstvo. Vsekakor morate ZAČETI Z DISCIPLINO TAKOJ KO MLADIČ VSTOPI NA VAŠE OZEMLJE!!! Četudi so mladiči majhni, okrogli, oh in sploh luštkani je treba postaviti red in ga obdržati v okvirjih ki ste jih postavili. To pomeni, da se morate doma že pred prihodom psa pogovoriti kaj bo psu dovoljeno in kaj ne. Vsi družinski člani morajo ta načela spoštovati. Vsekakor vas bo pes na začetku postavljal na preizkušnje ampak se ne vdajte niti enkrat samkrat.
Glede sprehodov: če vzamete samca se morate zavedati, da lahko doseže tudi do 50 kg. Zato je IZREDNO pomembno, da mu že od malega ne pustite vlečt na povodcu(kar dobermani zelo radi počnejo). V nobenem primeru to ni dovoljeno, tudi če zagleda mačko ali pa bavbava. In zopet se lahko zgodi da tebi ne bo vlekel, ostalim pa.
Rekreacija: intenzivna ampak po pameti. Dobermani zelo hitro pridobivajo kondicijo. Kot primer vam dam mojega samca pred enim letom: zjutraj kolo 5 km, popoldne sprehod 4 km, zvečer sprehod najmanj 2 km. Pes je hitro dobil kondicijo, tako da mu na koncu to ni bilo dovolj in je bil zvečer popolnoma razigran. Zdaj najini sprehodi zgledajo tako, da greva zjutraj na polje, kjer jaz prehodim najmanj 4 km, on pa najmanj 6, saj je stalno v gibanju. Doberman potrebuje da raztegne svoje noge z vso silo. Moj na začetku ko ga spustim teče 1 km v polnem šusu(izgleda nekako približno kot hrt). Nikoli oz zelo redko kdaj hodi ko je spuščen, se pravi da je konstantno v gibanju. Ko pridemo domov je čas za počivanje do popoldneva. Popoldne se še fajn poigrava na vrtu( doberman potrebuje zelo veliko igre, saj ti psi počasi dozorevajo, psihično in fizično zrelost dosežejo šele okoli 2. ali 3 leta). Zvečer sledi še krajši sprehod.
Kar se tiče namestitve je tako; moj sicer živi z nami v hiši ampak ga pozimi tudi notri zebe Roll Eyes Ne ve, posvetuj se z vzrediteljem, tukaj ti ne znam več povedat.
Rodovnik dobijo absoltno VSI MLADIČI!!!!
Za legla priznam da pojma nimam. Vicio je bolj na tekočem s tem.

Še nekaj izredno važnega: odpoklic je pri tej pasmi najbolj pomebna vaja!!! Začnite z njim od prvega dneva. Doberman potrebuje živahnega, nemelanholičnega vodnika. Z njim je potrebno delti z veliko voljo, zelo je senzibilen na čustveno stanje vodnika.

Uf, prsti bolijo. Pa še opozorilo; napisan tekst temelji predvsem na izkušnjah ki sem jih pridobila od svojega psa. Vsak pes je poglavje zase, tukaj se ne sme posploševati. Res pa je, da bi lahko o svojemu psu napisala tudi 100 strani.

Ko boste izbirali je fajn da opravite kak puppy test. Če ga želiš mi lahko pišeš na zasebno sporočilo ali na mail pa ga pošljem.
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
Spol: Moški
Sporočil: 205

« Odgovor #200 : četrtek, 29.07.2004 : 11:25:48 »

Liss, ne ve se točno, koliko je pasem je bilo uporabljeno. Nekateri avtorji pišejo, da je temelj bila psica Schnuppe, ki je bila mešanka in je bila last g. Louisa Dobermanna. Zraven pa pridejo še rottweiller, greyhound, manchesterski terier, pinč, beauceron in nekaj lovskih pasem, ki pa niso popolnoma znane, predvidevajo pa, da so bili lokalni ptičarji. Posledice križanja so še danes vidne. Nekateri imajo terierske glave, plitke čeljusti, preozek prsni koš, ukrivljen hrbet, terierki karakter, lovski nagoni itd. Vse značilnosti, ki jih najdeš pri teh pasmeh, vendar nekatere po standardu niso zaželjene.
Logiran
dejan
novinec
*

« Odgovor #201 : četrtek, 29.07.2004 : 11:50:21 »

Mislil sem 1 ura "fiz-kulture" dnevno (med tednom).

Kolegica, sicer veliko poznavalka psov, mi je povedala, da lahko z obiskom pasje šole naredim veliko škode, ker so programi popolnoma neprimerni za dobermane.

Vsekakor izgleda tole precej bolj zahtevna pasma kot sem mislil.
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #202 : četrtek, 29.07.2004 : 11:57:19 »

Vicio ali pa andi, zgleda se najbolj spoznata, v tej temi.

Nekaj me zanima, in sicer, brskam po pon. oglasniku in najdem oglas:
Doberman, star 8 mesecev, kupirana ušesa?Huh?

Torej kolikor je meni znano je kupiranje že vsaj 2 leti ali pa celo več v naši ljubi državici prepovedano. Kam se vozi pse na kupiranje? Na hrvaško? Madžarsko? Mogoče še kam dlje?

Dejan, dobro premisli, če je to res pasma zate. Poglej si več legel, preberi veliko literature, da spoznaš potrebe in zahteve, ki jih ima pasma.

LP nina
Logiran
dejan
novinec
*

« Odgovor #203 : četrtek, 29.07.2004 : 11:57:49 »

Ali so problemi če je pes v hiši? S tem mislim praskanje, grizenje in seveda opravljanje potrebe.
Še nikoli nismo imeli psa v hiši in nimam pojma kako ga je treba učiti za to.
Ali mora imeti dostop do vseh prostorov, ali se ga lahko navadi, da je npr. samo v pritljičju?
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #204 : četrtek, 29.07.2004 : 12:03:38 »

Ja seveda, ga ni treba navaditi da je v vseh spalnih prosotorih. Moj je najraje v dnevni sobi, ali kuhinji odvisno kje se zadržujemo mi.
Glede girzenja, praskanja, in uničevanja pohištva je tako, da če boš psa zjutraj zmatral, in mu dal kakšno fino igračko, bo brez problema, počakal da prideš domov, in ne bo uničil ničesa. Tudi navajanje na čistočo ni zahtevno, preberi si malo še ostale teme.

Nekaj o lulanju in grizenju : http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=296

nekaj o uničevanju stanovana: http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=838

LP nina

Logiran
andi
rad prihajam sem
*

« Odgovor #205 : četrtek, 29.07.2004 : 12:31:40 »

Dejan, moj ni bil uničevalec. Uničeval pa bo če ne bo dobil dovolj pozornosti iz vaše strani, če ne bo imel dovolj gibanja ali če boš naletel na psa z nestabilnim živčnim sistemom. Zjutraj pred službo en ornk sprehod da bo šel samo še počivat, vendar do enega leta naj bodo sprehodi večinoma po ravnici, nobenih stopnic, noebnega kolesa in pa veliko, veliko igranja. Če nisi pripravljen v psa vložiti vsaj 4 ure na dan, potem boš težko vzgojil dobermana kot se šika. Šola je pa tako, resnično programi v pasjih šolah niso priprejeni dobermanom. Ubija jih monotonost in dolgočasnost kakršno najdemo v velikih kinoloških društvih. Tukaj pa je catch; ta pes rabi socializacijo! Sej veš a ne, da brez pravilne socializacije lahko ta pes postane morilsko orožje kot vsak večji pes. Ker pa so dobermani bili v pravem pomenu besede narejeni da čuvajo gospodarja, toliko časa so jih uporabljali v policijske in vojaške namene, je potrebna socializacija. Ni potrebno da ima dostop do vseh prostorov le do bivalnih. Jaz svojega niti pod razno ne bom spustila v zgornje prostore( ko jih bomo dokončali). Pripravi pa se na dlake, veliiiko dlak, ki se bodo zapičile v vse možne tkanine in jih boš težko spravil ven.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*

« Odgovor #206 : četrtek, 29.07.2004 : 13:02:25 »

Sem vedela, da sem nekaj pozabila, 2 uporabna linka zate Dejan:
**
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357

« Odgovor #207 : četrtek, 29.07.2004 : 13:45:20 »

Ali so problemi če je pes v hiši? S tem mislim praskanje, grizenje in seveda opravljanje potrebe.
Še nikoli nismo imeli psa v hiši in nimam pojma kako ga je treba učiti za to.
Ali mora imeti dostop do vseh prostorov, ali se ga lahko navadi, da je npr. samo v pritljičju?
dobiji so zelo razični. Moj npr ni bil uničevalski, notri se je obnašal kot kos pohištva. Ko sem pa imela enega drugega en mesec na čuvanju je pa dan in noč nekaj cufal.
dostop ima do tolko prostorov , kot mu dovoliš, še bolj enostavno: namesti pasja vratca- kovinske rešetke kot za otroke, na prehode iz predsobe oz hodnika oz tja kjer je meja dostopa(stopnice): učinkovito od prvega dne, pes pa ima vizualni stik in je miren.
Ponoči ga lahko daš tudi v kletko v toplejš prostor pozimi.
Garaže ipd so neuporabne, celo slabše kot  pesjak z dobro izolirano hišo, saj pes ne more sgreti s svojo toploto toliko zraka. Torej je treba tudi v tak prostor namestiti izolirano uto.
Nekoč sem šolala pozimi enega dobija , ki je bil vedno v pesjaku. Pri meni j e imel doro izolirano hišo (tudi strešni del) in zagrnjen vhod, notri sem mu dala veliko sena in ni izgledalo , da ga zebe. Če bi se jaz odločila za tako bivanje za zmeraj bi mu mogoče dala pozimi še plašč- samo moraš pazit dase ne navlaži ker je v tem primeru nasproten učinek. Mislim , da ni problem dat ga vsaj ponoči v kletko notri na toplo.
Sicer pa kot sem že rekla tudi poleti so problemi s to dlako (komarji ipd)
Logiran
beagle
novinec
*

« Odgovor #208 : četrtek, 29.07.2004 : 13:50:29 »

Poznam nekoga, ki je včasih imel dobermanko. Našli so jo zapuščeno na smetišču. Ko je odrasla je bila bolj napadalma. Vedno, ko sem jo videla je bila za ograjo ali pa so jo imeli na povodcu. Jaz sem se je izogibala.
Logiran
GregorM
novinec
*
Sporočil: 1

« Odgovor #209 : četrtek, 29.07.2004 : 14:41:33 »

Mislil sem 1 ura "fiz-kulture" dnevno (med tednom).

Kolegica, sicer veliko poznavalka psov, mi je povedala, da lahko z obiskom pasje šole naredim veliko škode, ker so programi popolnoma neprimerni za dobermane.

Vsekakor izgleda tole precej bolj zahtevna pasma kot sem mislil.

Hojla !
1. Tako kot je rekel Vicio, veliko gibanja ampak po pameti! Moja Ria  recimo ne potrebuje veliko gibanja jo raje umsko utrudim. Na srečo ni pretirano hiperaktivna.
2. Program šolanja je splošen in ni vezan na nobeno pasmo , po "tanovem" je pa za novopečene lastnike psov obvezen Bh in zelo priporočljiv! V pasji šoli je važno samo to,da se dela na kvaliteti šolanja in ne na kvantiteti vodnikov psov. Izšolan in dobro socializiran doberman je enkraten pes ter odličen vsakodnevni spremljevalec.  Wink
BTW: Ria je iz psarne Esporai. Nekaj slikc si lahko ogledaš tukaj.http://album.agility-slo.net/ria
Logiran
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 ... 106   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Dobermani - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.