o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
torek, 26.11.2024 : 00:14:59
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
Dobermani - čvek
Strani:
1
...
8
9
10
11
12
[
13
]
14
15
16
17
18
...
106
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Dobermani - čvek (Prebrano 190209 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
vicio
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 205
Re:Dobermani
«
Odgovor #180 :
sreda, 09.06.2004 : 12:14:01 »
doberman je pes, ki ti da vetra. samo to bom rekel. meni še shujševalno kuro, hehe.
Logiran
smravl
novinec
Spol:
Sporočil: 22
«
Odgovor #181 :
sreda, 09.06.2004 : 19:40:46 »
Najprej hvala za vaša mnenja.
Ja, saj to, da so zahtevna pasme vem
, a vseeno, navklub vsemu kar sem prebrala o njih ga bom enkrat zagotovo imela, pa ne samo zaradi njegove zunanjosti, njegov značaj mi povsem ustreza.
Živel bi seveda v hiši, sem proti temu da pes živi zunaj pa četudi v pesjaku!
lp
Logiran
Teja
tukaj sem doma
Spol:
Sporočil: 2.854
«
Odgovor #182 :
četrtek, 10.06.2004 : 13:32:10 »
Citat
Nisem si predtavljal da je doberman tako zahteven pes
To je napaka, ki jo naredi nemalo ljudi
smravl,
nisi odgovorila na moje vprašanje
Upam, da se vsi bodoči lastniki zavedajo vsega kar ''paše'' k dobermanom:
od temperamenta prek težav s kožo, nagnjenosti k srčnim boleznim... ah kaj naj še govorim, saj bodoči lastniki o dobermanu vse preberejo in naštudirajo
Pa upam, da obiščejo tudi kakšnega vzreditelja, dobro spoznajo pasmo v živo še preden se dokončno odločijo
LP
Logiran
smravl
novinec
Spol:
Sporočil: 22
«
Odgovor #183 :
četrtek, 10.06.2004 : 14:30:40 »
Teja, občutek imam kot, da sem pred komisijo!
Jaz sem samo hotela, da bi ta tema spet oživela, sploh pa dobermana še dolgo ne bom dobila
. A ti imaš dobermana? Mislim samo zanima me, ker očitno veliko veš o njih!
lp
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #184 :
četrtek, 10.06.2004 : 20:26:31 »
nihče te ne zaslišuje, moreš pa sigurno vedet, kakšen je doberman. ko je doberman lepo vzgojen, je čudovit pes. vsaj meni vedno rata.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
Spol:
«
Odgovor #185 :
petek, 11.06.2004 : 01:36:25 »
Živjo smravl!
Dobermana nimam, imam pa rotto in križanko rott- irski seter.
Mislim pa, da sem si, kar se tiče dobermanov, nabrala kar nekaj izkušenj, še zdaleč pa ne vrhunskih
Žal so se stvari obrnile, trpeli sta tudi moji psici (tako sem ugotovila, da je dobermana idealno imeti kot edinega psa, razen v primeru veliko časa in volje).
Lahko opišem en primer dobermanove neizmerne energije
:
Ko sem vzela dobermana, katerega sem poskušala socializirati, na pasji piknik v LJ sem morala non stop gledati kaj dela in kje je. S sabo sem imela tudi mlajšo psico. Po pravici povedano- raje bi imela štiri take kot je mlajša psica, kot enega in pol
takega kot je omenjeni doberman. Stalno norenje, skakanje sem in tja, mirovanje sploh ni prišlo v poštev, lajanje, ko sem ga privezala, da sem z Oxo naredila reševalne ovire...
Pa v avtu...Joj! Imel je željo po skakanju iz enega sedeža na drugega, pa malo v prtljažnik, pa po možnosti še čez okno na streho
Po pravici povedano me je bilo kar strah pustiti psa v avtu s partnerjevimi otroci, ko sva šla v BTC
Skratka nemirnost na vrhuncu. Rada bi videla lastnika, ki ima mirnega dobermana
Moj namen ni bil, da bi se počutila kot pred komisijo, sem pa res zelo proti, da si dobermana omislijo ljudje, ki nimajo veliko časa, dobrih živcev
in vsaj nekaj predznanja o tej pasmi.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
Sporočil: 1.357
«
Odgovor #186 :
petek, 11.06.2004 : 11:43:50 »
Imam osebne izkušnje s temi dobermani. Eden j ebil moj, drugi je bil 1 mesec na preiskusu( pa je potem lastnik postavilprevisoko ceno), tretjega sem šolala za tretjo osebo ( tri mesece je bil pri meni).
Moj je bil dober delovnoi pes,izrednotemperamenten v delu, kadar ni delal je bil "inventar"- nepremičen v stanovanju in v avtu. Potencialni pretepač s samci vseh velikosti- zadevo sem sva se naučila obvladati s 100% disciplino- odpoklic ali prostor, ni pa postal nikoli pesek , ki bi se igral s samci. In imel je vse možne bolezni.(delovno- razstabna linija), slab imunski sistem, sce in kolke pa O:K:
tisti na preiskusu je bil v opisanem stilu hiperaktive.Noč in dan je cufal , grickal in migal (razstavna linija), pregled srca je pokazal razširjeno srce, a nič tragičnega.
tretji je bil fantastičen delovni pes, temperamenten kjer je bilo treba , miren izven dela in zdrav ko dren (živel je v boksu -doma in pri meni), (čiste stare delovne linije). Ni pa bil lep, majhen in suh-žilav a takoj bi imela takega psa.
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #187 :
petek, 11.06.2004 : 20:18:18 »
Pri dobermanu je potencialno vedno treba pregledat rodovnik. Sploh so psi, kateri so parjeni v incestu lahko zdravstveno šibki. Vendar to seveda ni nujno. Imamo nekaj linij, pri katerih vemo, da so lahko psi potencialno zelo bolani. Evropski vzreditelji (predvsem velika imena) so namreč zelo pokvarjeni. Tajijo bolezni in hibe. Dostikrat prinesejo slike kolkov, le-te pa niso od njegovega psa ampak od kakega drugea. Tajijo tudi vzroke smrti svojih psov in ponavadi psi umirajo od čudnih nesreč, ko pa celo leglo tak pogine je seveda zadeva čudna, dokler se ne izve neuradno, da so imeli srčno kap pri 4 letih. in kupujte doma, v tujini le preverjeno. drugače se boste nasrali.
Logiran
andi
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.633
«
Odgovor #188 :
ponedeljek, 14.06.2004 : 10:08:44 »
Opa, tvidim da ste temo potegnili iz prahu
Doberman niti ni tako zahteven pes kot se tukaj opisuje, le umiriti se mora. Starost 2 leti je bila pri mojem skoraj magična. Treba se je pač pripraviti da se ga od majhnega uči reda, ne toliko osnovnih povelij. Če pač naletiš na hiper dobija je treba najti način da se ga umirja. Pri mojem je trajalo kar nekaj časa, da se pogruntala tehniko. Sploh pri psih, ki nimajo ravno stabilen živčni sistem je to pomembno. Pri gibanju je pa takole, seveda ga rabi, vendar v mejah normale, Prenese velike kilometrine, vendar si s časoma nabere veliko mero kondicije in potem mu tudi 20 km na dan ni dovolj. Midva sva delala vsakodnevne ture s kolesom, ker sem mislila, da se bo tako malce bolj umiril. Sploh ni res. Zdaj imava 1 km prostega laufa na dan, potem gre na vrvico in hitra hoja nadaljni km ali dva. Nazaj greva vedno v počasnem tempu da ga umirim. To je to. Popoldne in zvečer še lulat. Je pa še nekaj. Doberman je izredno družaben pes, uživa v družbi drugih psov če je le socializiran. Zato vsekakor če bom imela še kdaj dobija sigurno ne bo sam. Sprememba je neverjetna. Ko je prišla k hiši še Bejba je postal skoraj drugi pes.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
Spol:
«
Odgovor #189 :
torek, 15.06.2004 : 09:45:42 »
andi,
ti si za moje pojme fenomenalna skrbnica dobeka
Upam, da je Bejba kaj bolj poredna, da ti vsaj dolgčas ni
Poznala sem starejšega gospoda z dobermanko. Živel je v središču mesta. So bili kakšni problemi? NE, pa čeprav je bil gospod že star in s svojo psico ni mogel tekati, kolesariti...
Citat
Doberman je izredno družaben pes, uživa v družbi drugih psov če je le socializiran. Zato vsekakor če bom imela še kdaj dobija sigurno ne bo sam. Sprememba je neverjetna. Ko je prišla k hiši še Bejba je postal skoraj drugi pes.
To, da uživa z drugimi psi mi je znano. Predlagala pa sem ga kot edinega psa, ker preveč ljudi še z enim dobermančkom ne zna ravnati.
Logiran
dejan
novinec
Sporočil: 8
doberman
«
Odgovor #190 :
sreda, 28.07.2004 : 15:28:32 »
Zanimam se za nakup dobermana. V družini bi sicer raje imeli samico, čeprav so meni osebno samci bolj pri srcu. Ampak glede na karakter teh psov bi bilo delo z samico verjetno precej lažje.
Zanima me, na kaj je potrebno paziti pri nakupu teh psov ter pri njihovi zgodnji vzgoji.
Ali se lahko s takim psom sprehajamo v naravi brez povodca?
Živimo v hiši, pes bi bil zunaj v pesjaku.
Sicer smo imeli 11 let velikega mešanca, prijaznega a precej trmoglavega, ki pa je lani ene noči enostavno izginil.
Logiran
Liss
novinec
Spol:
Sporočil: 46
Re:doberman
«
Odgovor #191 :
sreda, 28.07.2004 : 16:08:58 »
Tole je iz knjige Psi od Rino Fallapia
Značaj: Doberman je izredno naravno nadarjen za čuvanje in zasledovanje oz. iskanje. Je inteligenten, močan in po potrebi napadalen. Zelo dojemljiv je za učenje in šolanje, vendar potrebuje močno roko. Dobro izšolani psi so izredno vdani svojemu gospodarju in poslušni. Po naravi je vihrav in ognjevit, vendar teh naravnih lastnosti ne smemo zamenjevati z občasno duševno nestabilnostjo nekaterih psov.
Tole je en odlomek. Bom potem še kaj več napisala če boš hotel.
LP
Logiran
Jure
nekaj malega že vem
Sporočil: 141
«
Odgovor #192 :
sreda, 28.07.2004 : 16:21:03 »
Citat: dejan , sreda, 28.07.2004 : 15:28:32
Zanimam se za nakup dobermana. V družini bi sicer raje imeli samico, čeprav so meni osebno samci bolj pri srcu. Ampak glede na karakter teh psov bi bilo delo z samico verjetno precej lažje.
Zanima me, na kaj je potrebno paziti pri nakupu teh psov ter pri njihovi zgodnji vzgoji.
Ali se lahko s takim psom sprehajamo v naravi brez povodca?
Živimo v hiši, pes bi bil zunaj v pesjaku.
Sicer smo imeli 11 let velikega mešanca, prijaznega a precej trmoglavega, ki pa je lani ene noči enostavno izginil.
po moje se da z prav vsakim psom sprehajat brez povodca če je pes le dovolj "ubogljiv"
praviš da ti je pes zginil, tega ne razumem iz pesjaka
Logiran
mary
rad pišem
Spol:
Sporočil: 458
«
Odgovor #193 :
sreda, 28.07.2004 : 16:26:40 »
O dobermanih poteka tema tudi tu:
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=140
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #194 :
sreda, 28.07.2004 : 17:00:53 »
Doberman se da zelo lepo izšolat in vzgojit, če si le dosleden. Glede povodca, hehe. Vsaka pasma je primerna za sprehod brez povodca, če si psa primerno socializiraš in sevda vsaj odpoklic je tukaj obvezen, da ga odpokličeš v vsakem trenutku, ne glede na situacijo. To pa vzame polno dela ali pa trike kot so hrana itd. Doberman pa vsekakor ni pes za pesjak. to je kratkodlaki pes, ki mraz sila slabo prenaša. Pride le takrat v poštev, če imaš boks zelo dobro izoliran in pes ni prepihu. Pa večkrat na sprehod. Je temperamenten in premalo gibanja tega psa uniči. Glede močne roke pride vpoštev samo pri samcih, pa še to ne vseh. Nekateri so zelo dominantni in potrebuje dosledno roko in ne trdo. Treba je začet od malega kot pri vsakem psu. Ni nobena posebnost doberman. Jaz sem imel vedno psice in sem zelo zadovoljen, zelo hitro dojemajo, vendar so zelo trmaste. Kot vsak doberman. Trenutno sta v Ljubljani dve zelo perspektivni legli ter eno v Lendavi pri gospodu Nagyju. Ti ga osebno zelo priporočam, še posebej to leglo, saj gre za zelo dobrega plemenjaka. Njegove mladiče sem že videl in so odlični. Tudi mladiče te psice sem videl in daje zelo dobre mladiče, zelo dobrega značaja. Odločitev pa je tvoja.
Logiran
Strani:
1
...
8
9
10
11
12
[
13
]