o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
nedelja, 10.11.2024 : 05:33:05
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
novofundlandec - čvek
Strani:
1
...
3
4
5
6
7
[
8
]
9
10
11
12
13
...
105
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: novofundlandec - čvek (Prebrano 169409 krat)
0 članov in 19 gostov pregleduje to temo.
aleps
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 243
Re: novofundlandec
«
Odgovor #105 :
petek, 20.06.2003 : 20:15:10 »
Ojla!
Sem bila
lastnik novofundlandke 8 precudovitih let in ni bilo nobenega problema z njo. Njufi je krasen pes, ki obozuje vodo, je zadovoljen, da je lahko ob svojem lastniku.
Zdaj pa odgovori:- prostora ima vec kot dovolj
- pomoje je boljsa ovratnica (usnjena ali kovinska)
- super, da imas bazen samo bodi previdna, da ti pes ne bo padel notri, ker se lahko kasneje boji vode
-zdravstvenih problemov nima velio razen mogoce z usesi (jaz jih nisem imela)
-povodec ni vazen, samo da se cimpreje navadi nanj
- hrana: briketi
-lezisce: malo dvignjen od tal
-skleda za hrano dovolj velika in obvezno na stojalu ali pritrjena na zid (zaradi hrbtenice)
-Znacaj vse naj naj
-prenosna kletka ni potrebna (vsaj pomoje ne)
-sole, kaj pa vem pomoje ce imas izkusnje s psi ni potrebna, ker ima pes krasen znacaj, mogoce edino osnovni tecaj poslusnosti
-zdrav maldic: vesel, igriv, nagajiv, skratka vesel
-staroat mladica naj bo okrog 8 tednov
-razumevanje s drugimi zivalmi je pa super, ker je zelo potrpezljiv in je rad v druzbi
Logiran
flufi
rad pišem
Spol:
Sporočil: 292
«
Odgovor #106 :
sobota, 21.06.2003 : 23:39:51 »
Zivjo,
tu na forumu nas je kar nekaj lastnikov novofundlandcev in prav vsak izmed nas ima "na zalogi" zajeten kup izkušenj tako z našimi psi kot z njihovimi vzreditelji.
Sama sem 5 let lastnica belo-črnega njufka iz vzreje g. Otona Fanturja - psarna Ursinus Velutus (Ljubljana-Tacen). Z vzrediteljem sem zelo zadovoljna, prav tako pa tudi s psom.
Pri nakupu psa moraš biti pozorna na skrb in strokovnost vzreditelja pri vzreji, kar pomeni, da odlično pozna zdravstvene težave pasme in mladičke že v leglu veterinarsko testira za določene dedne napake (npr. napake srca in oči). Seveda je pred tem nujno, da svojo psico pari s skrbno izbranim plemenjakom, ki ga je treba včasih iti iskat daleč stran od doma in ne da pari s prvim psom, ki je podoben novofundlandcu in ga sreča za prvim vogalom.
Obvezno si pred nakupom oglej kako pasjo razstavo - letos jih bo v SLO še nekaj. Srečno!
Logiran
bbluette
rad pišem
Spol:
Sporočil: 401
«
Odgovor #107 :
torek, 24.06.2003 : 10:14:22 »
Zivjo!
Tisti ki me poznate s foruma veste da so moja pasma doge in ne novofundlandci. Ta vikend sem imela priloznost gostiti najpomembnejse ime iz sveta dog in njene prijatelje vse pasje zanesenjake v takem ali drugacnem pomenu, med drugim so tudi vzreditelji novofundlandcev. Vsi Francozi. Med drugim je pogovor nanesel na to odkod v bistvu prihajam saj se mi po naglasu vidi da nisem ne francozinja ne italijanka. In sem razlozila da iz Slovenije. Ja itak niso vedeli kje je to. Potem pa se je vzreditelj novofundlandcev prijel za glavo in rekel : pa ti si od tam od kjer prihajajo zelo odlicni novofundlandci in sicer novofundlandci Otona Fanturja. Sem samo pritrdila.
Zelo sem bila vesela ko so mi povedali da v tujini poznajo kvaliteto psarne Ursinus Velutus in se posebej zato ker so vedeli da je Oton pri svojem delu odlicen ze pred njegovim uspehom na svetovni razstavi. Tam je to da ve kaj dela samo se potrdil.
Cestitke Otonu in njegovi psarni!
ksenija, Blusher bluette
Logiran
newfi
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 102
«
Odgovor #108 :
torek, 24.06.2003 : 23:30:08 »
Se strinjam z g. Ksenjo, tudi sama imam dva njegova psa in sicer eno psicko in psa starega eno leto, oba sta zelo uspešna razstavna psa, še posebno kuža, ne bom naštevala njegovih uspehov, da nebi izvenelo kot lastna hvala, lahko samo povem, da je redko kateri pes Slovenske vzreje, pri tej starosti, ne glede na pasmo, toliko dosegel kot je on. Bistvo pa je v tem, da nista samo lepa, ampak kar je še bolj pomembno, sta zdrava. Oton resnicno dela in živi za to pasmo, njegovi rezultati pa so žal drugod po svetu veliko bolj odmevni kot pri nas. Mocno ga cenijo veliki vzreditelji te pasme. Kljub temu, da mu doma, namesto pomoci in priznanj nekateri mecejo polena pod noge, Oton še vedno ni obupal in živi s to pasmo in za to pasmo! Slovenska nevošcljivost in zloba?
Logiran
newfi
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 102
«
Odgovor #109 :
sobota, 28.06.2003 : 15:29:12 »
Vivazin, predvidevam, da psicka ni rodovniških staršev in nima rodovnika, vsaj glede na ceno ne. Upam, da si se vsaj prepricala, da ocka in mamica tvoje psicke nimata dednih napak glede kolkov, komolcov in srcka, te tri zadeve so pogosto problem pri novofundlancih. V Sloveniji je za vzrejo rodovniških novofundlandcev obvezno slikanje kolkov in se psi, kateri imajo okvarjene kolke izlocajo iz vzreje.
Glede cepljenja pa tako psicka bi že morala vsaj enkrat biti cepljena proti kužnim boleznim in parvovirozi, kajti prvic se cepi pri 6-7 tednih.
Gliste mladici dobijo že v leglu skozi materino mleko, zato pravi vzreditelji razglistijo že brejo psicko, kasneje pa še mladicke tam nekje od 2-3 tedna.
Kar se tice zobkov bi morala tvoja psicka vsekakor že imeti zobke, menjati pa jih zacnejo nekje okoli 4. meseca. Predvidevam, da so ti vzreditelji dali kaka navodila glede nege, hranjenja itd.,ce ne pa kar vprašaj z veseljem ti bomo pomagali.
Veliko zadovoljstva s tvojo psicko ti želim!
Logiran
Vivazin
gost
«
Odgovor #110 :
ponedeljek, 30.06.2003 : 15:58:46 »
Tisa nima rodovnika,njena mama(psička) ga tudi nima,ga pa ima njen oče (Tisin oče).Tisa je bila 2x že cepljena in 1x veterinarsko pregledana,in je zdrava.Imam pa z njo en
velik problem-
čistočo.Ko jo peljem ven za 20-30 minut,naj bi se pomočila in iztrebila,a ni nič.Ko pa pridemo v hišo,pa je že vse mokro in na tleh je polno klobas(ic) .Poskusila sem že s časopisom,kisom,in drugim stvarim,a nič ne pomaga.Kaj mi svetujete?
Logiran
flufi
rad pišem
Spol:
Sporočil: 292
«
Odgovor #111 :
ponedeljek, 30.06.2003 : 23:19:15 »
Vivazin,
o problemih, ki jih imaš s psičko je prav v zadnji številki (pa tudi že v prejšnjih) revije MOJ PES pisala pasja psihologinja mag. Sabina Stariha dr.vet.med. in sicer v rubriki "Pri psihologu za pse".
Problem kakanja in lulanja ter pravilno postopanje do uspeha s tem pa podrobno opisuje tudi zelo dobra knjiga z naslovom TEŽAVE S PSOM - avtorica Celine del Amo. V tej knjigi najdeš tudi opise + vzroke + reševanje težav + preprečevanje težav pri psu za celo zbirko najpogostejših neželjenih vedenj, ki jih imamo lastniki s svojimi psi.
Knjigo najdeš v vseh SLO knjižnicah, na voljo je tudi v prodaji v knjigarnah, dobiš pa jo tudi na veterinarski kliniki na Gorkičevi ul. v Ljubljani.
Skratka - ta knjiga spada med obvezno opremo za psa in to čim prej !!
Veliko uspeha!
Logiran
Vivazin
gost
«
Odgovor #112 :
sreda, 02.07.2003 : 15:35:11 »
Lep pozdrav!
Zaradi zaposlitve s Tiso se bolj poredko še kaj oglasim.Sedaj pa nasledni problem.
Ko smo Tiso odpeljali od mamice je zelo hitro dihala.Pa res,zelo hitro.To počne vedno,kadar je v bližini kakšnega psa,tujca,in kadar jo vzamem v naročje.Kadar pa leži ali spi,pa je vse v redu.Ali je to samo zaradi razburjenja?
Pa še nekaj.Skrbi me njena teža.Ima 9 tednov,tehta pa okrog 4,5 kg.Mogoče malo manj tehta,vendar je zelo težka.Je to normalno?
S čim pa naj jo hranim?Sami briketi menda nimaajo dovolj vitaminov....?
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
Sporočil: 1.576
«
Odgovor #113 :
sreda, 02.07.2003 : 16:21:06 »
Novofundlandec+9 tednov+4,5 kg??? AAAAAAAAAAAAAAAAAA
Sorci ampak morala bi imeti vsaj enkrat vec!!!!!!!!!!
Logiran
mefisto
odvisnež
Spol:
Sporočil: 507
«
Odgovor #114 :
sreda, 02.07.2003 : 16:25:15 »
Vivazin!
Sicer je res precej let mimo, odkar smo imeli pri naši hiši leglo njufijev, ampak tvoja psica nima niti 1/2 potrebne kilaže za 9 tednov!
A je res novofundlandka, a ima rodovnik?
Upam, da se ti bodo z nasveti oglasili tudi lastniki novofundlandcev!
Logiran
yo
gost
«
Odgovor #115 :
sreda, 02.07.2003 : 17:59:16 »
Vivazin,
najprej se ti opravicujem, ker se ponovno oglasam, vendar ne morem biti tiho, ceprav sem v mnogih temah (predvsem na sosednjem forumu) izzvenela kot precej motec element (tebi).
Kljub vsemu, in upam, da bos tole kljub nick-u Yo, prebrala:
1- tvoja psicka, oprosti, si upam trditi, da ni novofundlanka
2- si videla oceta in mamo? (ce so ti povedali za oceta, so ti njegovi lastniki potrdili, da je res on oce?)
3- glede na vse opisano - takoj k veterinarju!!! (hitro dihanje)
4- ce je s psicko vse v redu glede na veterinarjevo izjavo (glede hitrega dihanja) je nikar ne jemlji v narocje, ce jo je strah - kako bos to delala pri odraslem psu
- preberi vse niti o vzgoji!!!
To je tako zelo na kratko. Upam, da ne zameris, ker sem se spet "vtaknila" v temo. Resnicno upam, da je psicka vsaj zdrava in res, pojdi cimprej z njo na pregled k veterinarju.
Prav tako ti priporocam, da se skupaj z mamo (ti si mladoletna, kolikor vem) oglasita pri vzreditelju in polozite racune. Naj pove, koliko je psicka v resnici stara in kdo je oce. Ter zakaj mama nima rodovnika/ vzrejnega dovoljenja.
Se vedno glede na navedeno starost in tezo morda obstaja upanje, da je novofundlandka
vendar bistveno mlajsa.
Preglej
1- zobovje - ga ima?
2- oci - kaksne barve so? Se imajo modrikast odtenek in so nekoliko motne?
Pa se to - ali si skupaj s psicko dobila knjizico o cepljenju?
Lp, Yo
Logiran
Caterpillar
nekaj malega že vem
Sporočil: 107
«
Odgovor #116 :
četrtek, 03.07.2003 : 09:02:56 »
Ko tako omenjate kilazo, naj se jaz nekaj dodam.
Moj pes je star 7 let in ima 14 oz. s praznim crevesjem
13.5 kg(53cm plecne visine). Ko je bil star 9 tednov je bil tezak tocno 4 kg......Vivazin upam, da bo tvoja Tisa do sedmega leta presegla teh 13.5 oz. 14kg in 0.5m visine.
Tolikokrat si bila opozorjena na kaj vse moras biti pozorna pri nabavi psa, ocitno so bile vse besede le bob ob steno kajti storila in posledicno dobila, si ravno to na kar smo te vsi opozarjali...novofundlandca(macka) v zaklju.
Toliko si se razburjala nad ljudmi(predno si dobila Tiso), ki so ti namenili taksne in drugacne poste, sedaj si pa v skripcih...vsi lahko razvidimo, da o psih ves bore malo ali skorajda nic...na vsa svoja vprasanja bi si morala kot vestna bodoca lastnica poiskati odgovore veliko preje. Se sploh na taka najsplosnejsa-kako izgleda mladic novofundlandca,prehrana,cepljenje, navajanje na sobno cistoco...
Vsi posti namenjeni tebi niso misljeni kot zarota proti tebi. Mocno upam, da ti bo uspelo psicko vzgojiti kot se spodobi in da ti bo v veselje kljub temu ali je novofundlandka ali pa "le" nekaj podobnega. Ce imas tezave ali potrebujes nasvet, se obrni na forum, sem prepricana, da ti bodo oz. bomo pomagali kolikor se bo le dalo, na tebi pa je ali se bos morda tokrat drzala nasvetov ali pa bos zopet delala ravno nasprotno kar ti je bilo svetovano.
Kar se njenega hitrega dihanja tika, bi rekla, da je ob omenjenih situacijh nervozna in to izraza s hitrim dihanjem, za vsak slucaj jo pelji k veterinarju se sploh, ker je dvomljivega porekla.
S pasjo hrano se zalozi v specializirani trgovini za male zivali...Glede znamke hrane pa si preberi komentarje na razlicne vrste briketirane hrane, plocevink in mlecnih izdelkov, ki so objavljeni na tem forumu v rubriki "prehrana". Aja, sami briketi imajo vse potrebne hranilne snovi, ki naj bi jih pes potreboval. Pisem o visoko kvalitetni suhi hrani.
Preveri in poizkusi se drzati tega kar ti je svetovala Yo in drugi, vsi napotki so zasnovani na izkusnjah, ki jih tebi manjka.
Naj ti tvoj nakup Tise predstavlja veliko izkusnjo in upam, da bos pri naslednjemu psu ze vedela na kaj je potrebno biti bolj pozoren. Morda pa kot pravi Yo, le imas kar si si zelela, vendar mnogo premlado.
Veliko srece in nikar ne izgubi potrpljenja...cez nekaj mesecev se bos vsem sedanjim problemov s Tiso le se smejala...upajmo.
LP
Logiran
Vivazin
gost
«
Odgovor #117 :
četrtek, 03.07.2003 : 10:12:52 »
Poodatki za vas;
Tisa ima potrdila o cepljenju in ima tudi mednarodni certifikat o zdravstvenem stanju in cepljenju psov.
Tisa ni stara celih 9 tednov,vendar ima 8 tednov in 4 dni.Skotila se je 30.4.2003.Težka je okrog 5 kilogramov.Hranim jo z briketi Pedigre Junior (5 kg vreča),občasno (2x tedensko) pa dobi tudi nekaj hrane iz konzerve (pasje).Pasja hrana se imenuje Tačko (nekaj takega) in jo kupujem v Tušu Trbovlje.
Družina,od katere sem dobila Tiso,ima dve odrasli psici.Obe psici sta se parili s novofundlandcem iz legla vzredilelja g. Plestenjaka.Imam potrdilo.
Mladiči so bili 1 x veterinarsko pregledani,2x cepljeni in ni bilo vidnih ali resnih napak ali bolezni pri mladičih.
Zaradi teže se pritožujem zato,ker
imamo 30 stopnic do našega stanovanja,Tiso pa moram po stopnicah dol nesti,gor pa na srečo že zna iti.
Lastniki so nam potrdili,da so kužki čistokrvni.Zakaj mama nima rodovnika ne vem.Tisa je čisto črna,na zadnji levi tački ima majhno belo packo.Velika je pribljižno 40 cm (najbrž manj),oči ima rjave in sijoče,nosek rahlo vlažen,nima driske,njeni iztrebki
so trdne oblike.Prvič je bila cepljena 20.6.2003,mislim da proti pasji kugi,cav-1-2,parvo.mrtva,parvo.živa,leptospir,tracheobron...
Veterinarsko pregledana in cepljena je bila pri
Nataša Bele dr.vet.med.
Šmarje pri Jelšah
Sedaj pa imam v knjižici napisano ponovno cepljenje
31.7.2003
Proti čem se gre pa tedaj cepit?
No,,če vas pa še kaj zanima,pa le vprašajte!
P.S.Ali poznate kakšnega veterinarja iz Trbovelj,Celja ,Zagorja ali iz Zasavja?
Logiran
yo
gost
«
Odgovor #118 :
četrtek, 03.07.2003 : 10:20:31 »
Citat
Hranim jo z briketi Pedigre Junior (5 kg vreča),občasno (2x tedensko) pa dobi tudi nekaj hrane iz konzerve (pasje).Pasja hrana se imenuje Tačko (nekaj takega) in jo kupujem v Tušu Trbovlje.
Priporocam, da TAKOJ zamenjas hrano. Novofundlandec je hitro rastoc in tezak pes in s taksno prehrano bos resno ogrozila njegovo zdravje in razvoj. Izberi katero od kvalitetnih hran za mladice velikih pasem.
Citat
Zaradi teže se pritožujem zato,ker
imamo 30 stopnic do našega stanovanja,Tiso pa moram po stopnicah dol nesti,gor pa na srečo že zna iti.
RESNO OPOZORILO !!!! Tisa naj NE HODI po stopnicah!!! Sprijazni se s tem, da jo bos morala se nekaj mesecev nositi, sploh ce gre za 30 stopnic! Ne dovoli ji hoje po stopnicah!
Citat
Lastniki so nam potrdili,da so kužki čistokrvni.Zakaj mama nima rodovnika ne vem.No,,če vas pa še kaj zanima,pa le vprašajte!
Takoj se obrni na "vzreditelje"! Naj ti dajo osnovne napotke!
Lp, Yo
Logiran
Aja
novinec
Spol:
Sporočil: 40
«
Odgovor #119 :
četrtek, 03.07.2003 : 10:25:32 »
Zdravo,
sicer vse lepo in prav - vsak kuza je za svojega lastnika najlepsi, pa je lahko z rodovnikom, brez, mesancek, itd. In verjamem, da je Tisa prav lusten kuza.
Kot vzrediteljica in lastnica novofundlandcev ti moram pa vsekakor osporavat tezo. Mladic novofundlandca pri 8 tednih ne sme imeti 4 oz. 5 kg. Ze sama konstitucija mu tega ne dovoli.
Druga stvar, ki me zelo moti je to, da psicka pri 8 tednih hodi sama po stopnicah - verjetno si ze prebrala kaksno kinolosko knjigo (ali pa se motim) in dobila od ljudi nasvet, da noben mladic ne sme hoditi po stopnicah - pa naj bo to gor ali pa dol.
Veliko uspeha s tvojo Tiso.
LP A
Logiran
Strani:
1
...
3
4
5
6
7
[