mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 28.06.2024 : 07:53:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Vnetje analnih vrečk
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vnetje analnih vrečk  (Prebrano 57767 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Chris
gost
« Odgovor #45 : petek, 21.01.2005 : 13:58:25 »

Možno...vse je možno, Kaja. Saj drug teden dobi nove brikete, pa bomo čez par mesecev videli kakšna bo situacija, ali bo z vrečkami tako ostalo ali se bodo spet začele mesečno filat.
Logiran
Jenny Tiffany
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 82


« Odgovor #46 : ponedeljek, 25.04.2005 : 12:39:26 »

Praznjenje analnih vrečk bi moralo pri psih biti redno, če se kaže da se te mašijo. Pa niti ne toliko mašijo, kot pa pretirano polnijo in se potem tekočina iz njih počasi izloča iz zadnjice (rahel izcedek oz. vlažna analna odprtina). Pokazateljev je več: drgnjenje po riti, grickanje in lizanje riti, še najbolj očiten pa je vonj. Razlogi so pa tudi lahko različni, največ ljudi za to krivi neredno ali nepravilno prehranjevanje in se s tem tudi najbolj strinjam. Tudi če psa hranimo redno in pravilno je lahko še vedno kriva kvaliteta hrane, zato se mogoče velja posvetovati o zamenjavi hrane. Blato pa mora biti skozi enakomerno čvrsto, saj mehko blato povzroča neprijetnosti.
Žlezo lahko vsakdo prazni sam, brez pomoči veterinarja. Za psa to sicer ni najbolj prijetna zadeva, pa vendar se psi navadno ne pritožujejo preveč.
Palec in kazalec zapognemo tako, kot če bi s prsti želeli pokazati črko C. Blazinici prsta naj bosta razmaknjeni cca. 3 cm in ju naslonimo približno 2 cm pod anus. Prsta nekoliko obrnemo tako, da ju lahko pritiskamo skupaj in navzgor proti ritni luknji. Seveda rep pri tem umaknemo navzgor in ga zavihamo proti hrbtu, da delo lažje opravimo. Je pa potrebno to nekajkrat poizkusiti. Tudi pes se bo tako tega navadil. Vonj tekočine, ki jo iztisnemo je nepopisno grozen.. Jek.. Uff..
Veteriarji bodo to sicer zelo radi opravili namesto vas, seveda če ste to pripravljeni redno plačevati in trošiti vaš dragocen čas za obiske pri veterinarju v primerih, ko to lahko storite sami.
Sem pa sam opazil nekaj. Dan ali dva po praznjenju žlez je pes iztrebljal zelo mehko blato, tudi po večkrat na enem sprehodu. Kot neka rahla driska. Stvar se nato normalizira.
Hja, priporočljivo je to delati v bani, da lahko hitro oplaknemo stvar in psu pošteno umijemo rit. Najbolje pravijo, je to delati takrat, ko psa kopamo.
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #47 : sreda, 27.04.2005 : 11:27:50 »

Mogoce je ta tema ze odprta, zato se opravicujem, ampak ob pregledu je nisem zasledila.
Moj mali ima sedaj 5 mesecev. Praznili so mu vrecke ze 4x, ceprav ne je kosti in govedine, pa pazimo tudi na vse mogoce stvari... Venomer se mu polnijo te vrecke. Slisala sem za operativno odstranitev in me zanima ali ve kdo kaj o tem, pa tudi da bi se po praznjenju morali dati antibiotiki (kar mi se noben veterinar ni dal). Res ne zelim, da bi zaradi tega nastale komplikacije, zato sprasujem po nasvetih
Hvala
LP
Barbara
Logiran
Busy Bee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 116


« Odgovor #48 : sreda, 27.04.2005 : 12:26:58 »

Nas Bertel ima enak problem. Prejsni veterinar mu jih je veselo praznil in vbrizgaval inekcije ter vsakic posebaj poudaril, da je nujno, da ga operiramo. Huh

 Novi vet pa je rekel, da je to mucna operacija za kuzka, da je bolje, ce jih hodimo praznit ali pa se tega kar sama naucim in ne bo problema.

Kot sta razlicni ti dve mnenji, je bila razlicna tudi cena za to - pri prvem 3200, pri novem 0 Smiley Smiley Smiley.

Ravno vceraj mu jih je izpraznil in sedaj imamo mir za kak mesec do dva.

Po mojem je bolj, ce jih praznis in ga ne spravljas cez to kalvarijo.

LP, Barbara
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #49 : sreda, 27.04.2005 : 13:26:18 »

zanimivo...moji jedo briketirano hrano in težav z polnimi analnimi vrečkami nimam. Sem jih pa rabil redno čistit malima dvema, dokler sta bili na surovi hrani, s tem da moram priznat, so se Polly blj polnile kot Hanni. Skoraj enkrat bolj.
Je pa res najbolje da se človek sam to nauči. Čas zaradi take malenkosti krast sebi, vetu, psu in bogu je pa res potrata. Sam sem se naučil iz čiste teorije: forumovka Jasna je en dan tule natančno opisala princip in sem šel poskusit, in je ratalo.  Nobene hude "matematike" ni v tem. Po mojem je dovolj če vet ko to počne, razloži, kako to počne, potem pa poskusiš še sam.

da je potrebno imet dober nos in dve veliki vati ali gazi, pa mislim, da ni treba povdarjat, hehe

Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #50 : sreda, 27.04.2005 : 15:11:13 »

Ce je blato pri psu kompaktno, trse "klobase",  se ob prehodu skozi anus samodejno iztisnejo tudi obanalne vrecke (zleze). Ob rednem praznjenju na naraven nacin veliko redkeje prihaja do zamasitve ali do vnetja. Pri vseh nasih psih nikoli nismo nobenemu stiskali vreck, ampak smo poskrbeli za pravilno hrano, prebavo in obliko blata. Pri nekaterih psih se vrecke hitreje zamasijo, pri nekaterih redkeje, pri nekaterih nikoli. Operativna odstranitev se priporoca predvsem takrat, ko prihaja do kronicnih vnetij in bolecin. Po operaciji ima pes zaradi pooperativnih bolecin kar nekaj dni tezave pri iztrebljanju, zato mu je takrat treba dajati hrano, katere posledica bo mehkejse blato. Nekateri morda prekmalu zacnejo iztiskati, funkcija se "poleni" in potem je potrebno stalno redno iztiskanje. Se vedno se mi zdi, da je najboljsi naraven nacin praznjenja, ce pa je ze treba iztiskati, se to lahko vsak nauci.
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #51 : sreda, 27.04.2005 : 15:42:24 »

Iztiskanje sem ze pocela pri prejsnjem psu, ki pa na sreco ni imel taksnih problemov. Nasega malega hranimo s kvalitetnimi briketi in blato je tudi v vecini trdo, le ko kaj najde in poje na lastno pest (je se mladicek in je zanj vse po tleh uzitno) ima mehkejse blato in vcasih malo driske. Vrecke pa se venomer polnijo. Boli ga ne, samo tako vztrajno si lovi rep in vozi vlakec, da vcasih ne vem al naj pocakam, da se uredi samo ali naj izpraznim vrecke...nasveti? Naj me to lovljenje repa in vlakec ne motita, ali naj ukrepam, ali naj pocakam in koliko casa?
Logiran
Busy Bee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 116


« Odgovor #52 : sreda, 27.04.2005 : 15:58:03 »

Mi nasega hranimo samo z briketi in imamo ta problem ze od samega zacetka.

Njegova drekica je sprva trda in kompaktna, ko pa se pokaka ze ene te cetrte na sprehodu je pa vsa mehka in driskasta.

A potem to izstiskanje ni nobena panika? Meni tud smrdi ne vec, ker ima tako ze kar skutno obliko - sam da je coko barve.

LP, Barbara
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #53 : sreda, 27.04.2005 : 19:31:04 »

Ce pes z vedenjem nakazuje, da ga zadaj nekaj moti (najveckrat ga na zacetku srbi), morate seveda ukrepati. Ze prej sem napisala, da se pri nekaterih psih, kljub pravi prehrani in trsim iztrebkom, zadeva redno prevec napolni in zamasi. Pri takih je potrebno iztiskanje, kajti v nasprotnem primeru se stvar lahko zakomplicira in pride do vnetja. Glede na moje "statisticne" podatke (ne vem, ce je kdo nacrtno ze delal take statistike), je v primerjavi majhnih in vecjih psov med manjsimi veliko vec takih, ki potrebujejo iztiskanje ali celo operacijo. To so le moja opazanja in ne gre za kaksno strokovno zbiranje podatkov. Primerjavo lahko naredim le pri tistih psih, s katerimi (ali njihovimi lastniki) smo prisli v stik v zadnjih desetih letih.  Vsem tistim, ki imate mladice, priporocam, da ne zacnete prekmalu iztiskati kar tako, ker vam je morda nekdo rekel, da je to treba. Dokler ni znakov, da se okrog zadka nekaj dogaja, nobene panike in nepotrebnega poseganja v naravo. Kadar pa je to potrebno, se naucite sami in lahko boste ukrepali takoj, ko bo potrebno.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #54 : sreda, 27.04.2005 : 20:50:19 »

Nikar cakat! Ce se pes vozi po riti je ze na dobri poti do vnetja, ce ne boste ukrepali. Preberite si moje stare poste v tej temi.
Mimogrede, kmalu bo dve leti kar nismo praznili vreck! Cheesy Smiley lp
Logiran

Jenny Tiffany
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 82


« Odgovor #55 : sreda, 27.04.2005 : 22:18:15 »

Se strinjam, da je treba pri mladih psih malo počakati, preden se odločimo za izstiskanje vrečk. Seveda je naravni način izločanja preko blata, ki mora za to biti trše strukture, najboljši. Injekcija antibiotika pri iztisku vrečke pri veterinarju zahteva po mojem sicer laičnem mnenju dobro razlago, saj antibiotiki brez vnetja lahko naredijo škodo. Sicer zakaj ne jemljemo tudi sami antibiotikov, tako za vsak slučaj, če bi dobili kje kakšno vnetje.
To da se pes lovi za rep, ni nujno zaradi vrečk. Si se prepričala, da nima kakšnega klopa kje na repu?  Wink

Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #56 : sreda, 27.04.2005 : 22:42:06 »

Ja kuza je redno negovan in pregledan, aja pa tudi razglisten. Dnes je 14 dni od kar je imel iztisnjene vrecke in se vsaj 1x na dan lovi za rep in vozi vlakca. mene malo skrbi to njegovo polnjenje vreck, ceprav resda nima vedno trdega blata. Blato je trdo, potem pa proti koncu pride v tekoce.
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #57 : četrtek, 28.04.2005 : 06:25:55 »

Lovljenje repa in drsanje po zadnjici ni nujno povezano. Lovljenje repa je lahko tudi psihicnega izvora, nauceno vedenje ali prisilno vedenje. Drsanje po zadku (voznja kocije ali vlakca) pa je v vecini primerov povezano z zamasenimi obanalnimi vreckami ali pa s crevesnimi zajedalci. Jaz bi vsekakor poiskala se mnenje drugega veterinarja.
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #58 : četrtek, 28.04.2005 : 09:05:02 »

Ja ja sej na operacijo nebi sla kar tako, zato sprasujem za izkusnje drugih...bom se malo vete poklicala okoli kaj pravijo
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #59 : četrtek, 28.04.2005 : 11:36:01 »

Jenny t., tudi jaz osebno sem zelo proti uporabi antibiotikov kar tako. Moja psicka jih je dobila ko je imela ze res hudo vnetje, ki se je vleklo in vleklo.
Ozzy si mogoce razmisljala o spremembi prehrane? Alti ima sicer cisto drugacne izkusnje, ampak pri nas je pomagala ravno doma pripravljena hrana (tudi surovo meso in podobno). lp
Logiran

Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Vnetje analnih vrečk
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines