o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 01.11.2024 : 07:29:19
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
vzgoja
|
Učenje vaj, veščin in trikov
| Tema:
kliker
Strani:
1
...
7
8
9
10
11
[
12
]
13
14
15
16
17
...
31
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: kliker (Prebrano 86550 krat)
0 članov in 6 gostov pregleduje to temo.
maj
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.664
Re:kliker
«
Odgovor #165 :
četrtek, 07.10.2004 : 09:45:43 »
Andi, pusti se presenetiti
Logiran
Bonie
rad pišem
Spol:
Sporočil: 349
«
Odgovor #166 :
četrtek, 07.10.2004 : 09:51:29 »
Andi, najprej moraš narediti povezavo za klik in hrano. Se pravi, da najprej kar tako brezveze klikaš in vsakič ko klikneš, psu daš priboljšek, ne glede na to kaj on dela. Bo pa kar hitro ugotovil, da klik pomeni hrano in te bo verjetno takoj pogledal, saj ve, da hrana pride od tebe. Povezava bo narejena takrat, ko boš opazila, da psu, ko klikneš, kar malo poskočijo ušesa. Šele takrat lahko pričneš z drugimi vajami. Ampak ponavadi gre to kar hitro. Moja psica je takoj pokapirala, da klik pomeni hrano. Refleks ušes pa se je pojavil že pri drugi seansi. Po mojem je najboljše, da klikaš nekaj krat na dan po kakšnih 5 minut. Potem pa sem jaz začela z vajo dotik, ker je najlažja, in pa psa moraš najprej naučiti, da mora nekaj narediti, da si zasluži klik in priboljšek seveda. To pa gre po mojih izkušnjah najlažje z takšnimi vajami kot je dotik.
Logiran
andi
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.633
«
Odgovor #167 :
četrtek, 07.10.2004 : 10:01:42 »
Bejba je tudi takoj pokapirala, tako da sva še včeraj zvečer probale in že v prvem kliku je dvignila glavo in me pogledala.
Če sem si prav zapomnila ne smeš klikat ko te pes gleda ampak recimo začne hodit po stanovanju, ti klikneš, če se odzove mu daš hrano. A ti si klikala ne glede na to ali te pes gleda ali ne?
Logiran
Bonie
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #168 :
četrtek, 07.10.2004 : 10:36:45 »
Andi, če pes še nima povezave med klikom in hrano, se na klik odzove zgolj slučajno, ker sliši nek nenavaden zvok. Kolikor jaz vem, dokler nimaš vzpostavljene povezave med klikom in hrano, te pes ne rabi pogledati ob kliku, saj sploh ne ve, kaj hočeš... Kot sem napisala, najprej klikaš in hraniš kar tako, brez da pes karkoli naredi (tudi pogledati te ne rabi). Ko bo pes začel povezovati klik in hrano, takrat te bo začel gledati, saj bo pričakoval hrano po kliku.
Da ti boljše opišem: ti se samo nekam postavi s klikerjem v eni roki in z hrano nekje v žepu, da ne bo pes pozoren nate samo zato, ker imaš hrano. Potem pa začni s klikanjem. Klik in hrana, pa spet klik in hrana, pa spet klik in hrana in to kar zaporedoma kar nekaj minut. Sem pa sigurna, da te bo pes že po nekaj klikih in hrani začel gledati. Ti ga pa hrani ne glede na to, če te pogleda ob kliku ali ne. To delaj par minut. Potem pa končaj, vmes nič ne govori. Čez nekaj časa pa ponovi vajo. Te seanse ponavljaj dokler psu ne začnejo ob kliku poskakovat ušesa (kot sem že napisala). Potem šele pa začni pogojevati klik z nekim opravilom psa: vaje dotik itd.
Aja, če te pes ob kliku pogleda, to še ni vaja za pozornost. Ob kliku te bo kasneje pes začel gledati, ker čaka na hrano. Hrano pa kot ve, vedno dobi od tebe. Torej, logično da te bo takoj po kliku pogledal, če pa čaka na hrano.
Preden pa ve, da klik pomeni hrano, pa res ne vem, zakaj bi te gledal - samo zaradi nenavadnega zvoka oz. radovednosti ali kaj? Vaje za pozornost pa so nekaj drugega, tam te mora pes pogledati še preden klikneš. Klik je potrditev, da je nekaj naredil v redu.
Logiran
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
«
Odgovor #169 :
četrtek, 07.10.2004 : 10:38:00 »
Andi, ni Brin tisti, ki je bukselj.
Hec.
Ti klikni in mu daj priboljsek; kar tako, "za nic" in to ponavljaj tolikokrat dokler ne bo pokapiral, da klik pomeni, da prihaja nekaj dobrega. To je kljucni del, da poveze klik in "dobro". Brez tega ni nic.
Citat
Bejba je tudi takoj pokapirala, tako da sva še včeraj zvečer probale in že v prvem kliku je dvignila glavo in me pogledala.
Če sem si prav zapomnila ne smeš klikat ko te pes gleda ampak recimo začne hodit po stanovanju, ti klikneš, če se odzove mu daš hrano. A ti si klikala ne glede na to ali te pes gleda ali ne?
A to mislis se vedno kot ucenje kaj kliker je ali?
Ko zelis psa necesa nauciti, kliknes takrat, ko to "nekaj" pocne. Oz. pocne vsaj priblizno.
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
andi
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #170 :
četrtek, 07.10.2004 : 10:54:43 »
Ok, hvala Bonie.
Nanook, ja ko mu šele kažeš kaj sploh je kliker.
Nama z Agnes so prikazali nekako takole. Agnes popravi me če sem se zmotila.
Pes stoji in ti ga nikakor ne smeš gledat. Klikneš, pes pogleda, daš nagrado. A pol če recimo kliknem in pes ne pogleda mu tudi štulim salamo v usta?
Logiran
Bonie
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #171 :
četrtek, 07.10.2004 : 11:16:48 »
Citat: andi , četrtek, 07.10.2004 : 10:54:43
Pes stoji in ti ga nikakor ne smeš gledat. Klikneš, pes pogleda, daš nagrado.
Kje so pa vama to kazali?
To bi kvječemu bilo še kolikor toliko v redu, če bi psa želel naučiti npr. ukaz stoj (ne da se ustavi, samo da stoji na nogah). Pa če bi pes že bil navajen na kliker. Potem bi, ko bi pes stal na miru, kliknil, pes bi te verjetno pogledal, ker bi pričakoval hrano. Torej še enkrat: s klikom kasneje ko pes že povezuje klik s hrano, samo potrjuješ željeno vedenje. Npr. če želiš psa naučiti sedi, potem, ko se on sam vsede, enostavno klikneš in daš hrano. Dobro je da mu daš hrano malo vstran, da se mora spet vstati. Potem pa se obrneš vstran in čakaš, da se ponovno vsede. In v tistem trenutku spet klikneš in daš hrano. In tako pri vseh vajah. Pes tako pokapira, da je njegovo vedenje (npr. rit na tla) povzročilo klik, ki pomeni hrano. Kasneje začneš dodajati ukaze... Pa zelo pomemben je timing.
Torej še enkrat: Klikanje je za psa tako kot npr. kakšna igra: npr. igra z žogo. Pes, ki ni navajen igre z žogo, mu lahko žogo mečeš kolikor hočeš, pa ne bo stekel za njo... Tako pes, ki ne pozna klikerja, ne ve, da klik pomeni nekaj dobrega - hrano in zato na klik ne bo reagiral (sicer pa tudi ne vem, kakšna naj bi bila prava reakcija na klik???). V smeri zvoka bo mogoče pogledal zgolj iz radovednosti, češ kaj pa zdaj to je. Se pravi, osnova pri klikanju je, da psa naučiš, da klik pomeni nekaj dobrega - hrano. To pa narediš samo tako, da ga najprej kar tako hraniš po vsakem kliku -"za nič" kot je napisana Nanook. Najprej te bo pes verjetno malo čudno delal, češ nič ne rabi narediti pa dobi salamo, ampak ti samo s tem nadaljuj. Saj s tem utrjuješ takorekoč pogojni refleks (pri biologiji si se sigurno učila o tistem psu, ki mu je nevemkdože, vedno pri hranjenju vklopil sireno, potem pa se je ob zvoku sirene pes začel že sliniti, saj je pričakoval hrano). Da je ta povezava klik - hrana utrjena imaš potrditev v poskakovanju ušes ob kliku in pa pozornosti psa (takrat šele te pes pogleda ob kliku, saj pričakuje hrano). Nato šele pa začneš psa navajati na delo s klikerjem. Tako da klikneš na neko vedenje in šele potem hraniš. Torej pes ne dobi klika in hrane kar zastonj, pač pa mora še zato nekaj narediti.
Salame pa mu ne štuliš v usta, ampak mu jo samo brez besed ponudiš na roki. Če pes ni zainteresiran za salamo (je sit, ni dobra...), raje prenehaj z vajo in nadaljuj ob drugi uri.
Upam, da sem bila vsaj malo jasna.
Logiran
nina_d
novinec
Spol:
Sporočil: 1
«
Odgovor #172 :
četrtek, 07.10.2004 : 11:23:30 »
Pravite, da je 1500 SIT za kliker preveč. Se strinjam.
Rada bi opomnila samo, da namesto klikerja lahko uporabite tudi pokrovček od tiste "posodice" v kateri so ponavadi kumarice, olive, marmelada, itd. S pritiskom na sredino pokrovčka je zvok enak, poleg tega pa lahko kupite veliko pokrovčkov za nekaj sto tolarjev.
Meni osebno metoda s klikerjem ni všeč. Zakaj? Preprosto: Ker pes dela za kliker in ne zate! Pes vam ustreže (sedi, lezi, taco...) v želji, da boste zaklikali in ne zato, da bi ustregel VAM. Poleg tega-če se že odločiš za tak način dela s psom, zakaj ne bi uporabljal pribolškov ali pohvale?
Saj ne pravim kako morate delati s psom-to je samo moje mnenje.
Uživajte s svojimi štirinožnimi prijatelji.
Logiran
Bonie
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #173 :
četrtek, 07.10.2004 : 11:41:57 »
Nina_d
1500 sit za kliker je res preveč, ampak ne vem, kje stane toliko, ker jaz sem zanj dala 250 sit. se pa strinjam, da lahko namesto klikerja uporabljaš cel kup drugih home-made pripomočkov...
Klikanje z mojim psom pa je zame predvsem igra in koristno izkoriščanje prostega časa s psom. Psu je zanimivo, pri tem napenja možgane, ker cel čas ugotavlja, katero njegovo vedenje bom pa tokrat kliknila... pa še nauči se pri tem ogromno novih stvari. Nekaterim potem dodam še ukaz, nekateri pa so samo trenutna zabava.
V glavnem, nisem noben ekspert za klikanje, kakor tudi ne za drugačne metode šolanja psov, moje mnenje pa je, da je klikanje predvsem zelo koristna metoda za učenje psov posameznih ukazov. Po mojem mnenju psa najlažje naučiš, kaj npr. sedi pomeni, s pomočjo klikerja. Pa ne samo enostavnih ukazov, kot je sedi, pač pa tudi veliko bolj zapletenih ukazov, ki jih bi sicer učila s prisilo psa. Saj ne rečem, tudi tako se da, vsekakor pa je meni, kakor tudi moji psici bolj zabavno, če se nove ukaze učima s klikerjem. Ko pa ona ve, kaj pomeni npr. sedi ali karkoli drugega pa seveda še vedno rabiš avtoriteto, da bo ta ukaz izpolnila 100% in kjerkoli. To je pač moje mnenje. Na žalost psi ne govorijo po človeško, kaj naše besede pomenijo, pa jih po mojem mnenju najlažje in najbolj zabavno naučimo s klikerjem. Vsekakor pa kliker ni vsemogočen, še vedno namreč pes v končni fazi v življenju (klikerja namreč nimaš povsod s seboj) dela samo zate. Dober odnos z psom je po mojem še vedno najpomembnejši.
Logiran
andi
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #174 :
četrtek, 07.10.2004 : 11:51:01 »
Bonie, o klikerju smo imeli predavanje, ki so ga predstavile punce iz KD Krim.
Ne vem če sva se dobro razumeli. Ni nujno, da pes stoji (to sem dala za primer). Lahko recimo leži in ti se pogovarjaš. Klikneš, pes trzne na klik in ti daš nagrado. Naj povem, da psička, na kateri je bil kliker predstavljen, še nikoli klikerja ni videla. Do konca predavanja se je naučila dotika roke. Sicer ji je res postalo jasno po par klikih.
Mislim, da sem se jaz malo prehitro lotila tega klikanja. Mi par stvari res ni jasno.
Logiran
Bonie
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #175 :
četrtek, 07.10.2004 : 12:20:24 »
Citat: andi , četrtek, 07.10.2004 : 11:51:01
Klikneš, pes trzne na klik in ti daš nagrado.
To se pa sliši čisto drugače, kot si prej napisala. Ta psica je verjetno bila v novem okolju, tistega s klikerjem ni poznala, pa je bila radovedna in bolj dojemljiva, kot je tvoj pes pri tebi doma. In je seveda takoj po kliku pogledala v smeri zvoka. Tvoj pes pa te, ko ga učiš povezave kliker - hrana, ne rabi pogledati, kakor tudi ne rabi takoj trzniti. Trznil bo, ko bo povezava kliker-hrana že vzpostavljena. Ti samo nadaljuj tako kot sem ti napisala, pa bo tudi tvoj pes začel trzati ob kliku.
Pa malo si preberi na internetu o osnovah učenja s klikerjem. Je ogromno navodil na netu, pa še kakšna knjiga, ki ti je doma vedno pri roki, kar prav pride.
Logiran
Tomster
rad pišem
Spol:
Sporočil: 325
«
Odgovor #176 :
četrtek, 07.10.2004 : 12:54:16 »
Andi, psu ni potrebno ponuditi hrane iz roke, ko ga ucis, kaj je kliker. Ce npr. voha po tleh, klik in mu vrzi priboljsek na tla pred gobec, ce lezi, prav tako klik in vrzi priboljsek v negovo blizino... Ko te bo ob kliku pogledal, pa mu ga ponudi iz roke. In ko te bo pogledal ob VSAKEM kliku, ga lahko zacnes uciti s klikerjem.
Tako sem jaz zacela z Drimom.
LP, Nina (tokrat in ne Tomaz
)
Logiran
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
«
Odgovor #177 :
četrtek, 07.10.2004 : 13:56:11 »
http://www.clickerlessons.com/clicker.html
-charging up the clicker; navajanje na klik
Kaj je OC:
http://www.clickersolutions.com/articles/2001/ocguide.htm
Za skeptike:
http://www.clickersolutions.com/articles/2002/skeptics.htm
In pa Don't Shoot The Dog.
Point vsega je, da ti psu "razlozis" kaj klik sploh je. Ne mores pa mu razlagati tega, ce se ti ne ves, za kaj sploh gre.
Nina_d; se ne strinjam-pes dela za nagrado. Pri nekaterih pasmah/psih je nagrada vodnik ali pa delo, ki ga opravljajo. Za take uporabljam posebno besedo, ki lastnikom dviguje lase pokonci, dobijo kurjo polt, poleg tega so pa se na smrt uzaljeni. Nikakor pa to ne velja za vse pse (HVALABOGU!). Jaz osebno nikakor nisem pristas tega, da pes dela zame (pa upam, da sem te prav razumela).
Kaj ima/nima kliker s tem, pa ne razumem? Kliker kot napravica ali kliker kot metoda-kot marker?
Citat
Poleg tega-če se že odločiš za tak način dela s psom, zakaj ne bi uporabljal pribolškov ali pohvale?
Saj uporabljas priboljske in pohvalo. Ali mislis, da bo pes delal samo zato, da slisi klik, nagrade pa ni? Ne enacit klika in priboljska ali klika in pohvale.
Ja, so delali in se delajo tako (nekateri!) v delfinarijih, z orkami idr. delfini, ampak kaj, ko se potem tolcejo po glavi, ker jih uni ne smirglajo vec (kaj, a naj zastonj skacejo
).
Zakaj je mojemu pesjanu klikanje vsec? Ker misli s svojo glavo.
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Blumina
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 186
«
Odgovor #178 :
četrtek, 07.10.2004 : 14:27:53 »
Andi!
Zato, da bos ospesno uporabljala kliker si moras tocno razjasnit zadevo v svoji glavi. Kdaj, kako in na kaksen nacin klikat. Vzemi si cas in pojdi na kaksno predstavitev o klikerju. Pri nas v klubu se taksne predstavitve dogajajo redno. Dokler ti ne ves kako, je skoda, da probavas na svojem psu. Jaz sem si vzela nekaj mesecev casa, da je zadeva dozorela v moji glavi, med tem prebrala ogromno clankov o tem, se pogovorila s klikerasi in sele potem zacela. In kaksen odziv sem dozivela takrat, pri ze nekaj let stari psicki. Kot bi se lucka prizgala v njeni glavi!
Sedaj sem zagrizena klikerasica in svojo mlado psicko ucim le na ta nacin. Uspesno, verjemi!
Se enkrat vzemi si cas in pojdi na predstavitev ali pa poisci preverjeno osebo, ki ti bo to v zivo razlozila. Takole preko mailov se bojim, da ne bo ravno najbolje. Si lahko vse malo po svoje razlozis. Potem bos pa razocarana, ker ne bo pravega odziva od tvojih dveh psov.
Pozdrav in upam, da se kmalu vidimo in recemo kaksno o klikerju
Blumina
Logiran
flufi
rad pišem
Spol:
Sporočil: 292
«
Odgovor #179 :
četrtek, 07.10.2004 : 17:59:26 »
Joj, pa kaj se vsi tako mrzlicno bojijo tega, da bo nek neumni kliker nadomestil njihove ljube igracke, pa bozanje, pa ljubcke, pa zogice, pa njihov glas, pa pes se bo ljubckal samo se s s klikerjem - bljak!
Igracke, hrana, nase ljubkovalne, pohvalne besede in piski, piskanje zogice so KRASNE nagrade za pse, so pa SLABI "event markerji" =
zaznamovalci dogodka !
In v tej definiciji se skriva KEČ, ki ga ne razumejo niti mnogi tradicionalni instruktorji solanja psov.
Odkar klikam se sele veliko vec igram s psom - prej ga zogica sploh ni zanimala... Da o "ljubezenskih" vzklikih, objemih in mokrih ljupckih sploh ne izgubljam besed... Pozornost psa name pa se je izboljsala za kakih 500% samo zato, ker je kliker-igra takooo zanimiva, nepredvidljiva in nagrajujoca za obe strani.
Tako da - brez strahu, kliker je vas zaveznik, ne tekmec !!!
Pes vas bo z njegovo pomocjo se bolj gorece "ljubil"
Logiran
Strani:
1
...
7
8
9
10
11
[
12