o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
ponedeljek, 17.02.2025 : 15:13:20
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
kraški ovčar - čvek
Strani:
1
...
44
45
46
47
48
[
49
]
50
51
52
53
54
...
198
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: kraški ovčar - čvek (Prebrano 286185 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Suzana
rad pišem
Spol:
Sporočil: 393
Re: kraški ovčar - čvek
«
Odgovor #720 :
torek, 24.01.2006 : 16:53:38 »
DMN evropska razstava je nekje v polovici junija na Finskem, točen datum moram poiskat. Tudi še ne vem, če bo kdo šel. Naš sodnik Kavčič sodi kraševce na finskem. Dobro bi se bilo podovorit tudi o tem, da bi društvo kaj prispevalo tistim, ki bi šli. bom malo povprašala, če je kdo zainteresiran in ti sporočim.
Kraški tudi jaz te nisem čisto dobro razumela kako bi ti preverjal značaj kraševca. Tudi ne vem kaj si želel povedati z Matejo (predvidevam, da Plevnikovo). Kdo pa je kaj rekel proti njej, vsak ima pač svoje razmišljanje, v nekaterih stvareh se z nakom strinjaš v drugih pa ne, to se mi zdi čisto normalno. Jaz tudi vedno dopuščam možnost, da se motim.
Jaz sem še vedno mnenja, da tak preizkus kot nam je bil predstavljen, ne bi dal realnih rezultatov o značaju psa. Sem prepričana, da veliko psov ne bi točno tako odreagiralo kot se zahteva, so pa čisto uravnovešeni in stabilni psi.
Evo pogoj za vzrejo je izpit za psa spremljevalca BH, s tem se pa strinjam.
To
pa pokaže pravo sliko o značaju, kar nas večina lastnikov od psa zahteva
. Plašen pes tako ne bo naredil tega izpita.
Logiran
Suzana
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #721 :
torek, 24.01.2006 : 17:28:10 »
In da ne bo kdo mislil, da je to edini način, sigurno se še das kaj boljšega pogruntat, mi je pa veliko bližji od tistega napada s palico.
Primer, ki sem ga videla pred par leti na vzrejnem. Psu, ki je bil čisto stabilen, mirno si ga lahko pobožal, novene agresije do drugih psov, strpen v množici ljudi, so ga ocenili za plašnega, ker se je umikal temu, ki je mahal proti njem s palico, ne vem verjetno bi ga moral napast. Sploh ni zbežal, se je samo umikal, meni se zdi to čisto normalna reakcija zdravega psa. Da pa bo neumnost še večja, je psa dražil oz. preizkušal njegov lastnik oz. partner njegove lastnice, kaj naj se pričakuje, da ga bo pes napadel (lastnika), vprašanje je tudi kolikokrat že ni dobil s palico, da se je umikal.
Logiran
Suzana
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #722 :
torek, 24.01.2006 : 18:52:05 »
Mimogrede, pravkar sem gledala slike iz razstave na spletni strani kinološke zveze. Niti ene na kateri bi bil kraševec.
Logiran
Kraški
novinec
Sporočil: 40
«
Odgovor #723 :
torek, 24.01.2006 : 20:38:50 »
Uau sem dregnil mimo,sem pravi china men-prvo kot prvo: z "Matejo" sem meril na sodnico dr.vet med g.Plevnik.Verjamem Otalež,da nimaš nič proti njej,kar pa sem napisal,da jo ima večina rada kot vodo v svojem kolenu,je zagtovo zato,ker vskemu pove tisto kar prileži njegovemu psu.Med tistimi ki jo "obrajtajo" kot vodo v svojem kolenu sem bil včasih tudi jaz,ko je šinfala na kakšni razstavi čez naše psice-ji pa danes,ko sem malo spregledal dam v marsičemu prav.Slovencu lahko izdaš,da je hči na igli,se sin zapija,žena skače s poštarjem čez plot,pa ni nič narobe-ko pa mu v besedi prešteješ zobe njegovega psa,se pa vajino prijateljstvo konča.
Šibainmika tisti preizkus,ki ga opisuješ je itak mimo-zagotovo se da zadevo speljat na kakšen drugačen način.
Vzrejna komisija brez vzrediteljev nima kaj početi,zato je prav,da pri svojem delu upošteva tudi vzreditelje,vendar do svoje mere.Kar poglej kaj se dogaja z zlatim prinašalcem-denar;vzreditelji;denar-pa je kuža postal samo bel in nič več zlat.Razvoj pasme-ali igra denarja?
chinchanhchoon-če me razumete?
Logiran
Suzana
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #724 :
torek, 24.01.2006 : 21:45:55 »
Kraški, ta primer o prinašalcih mi je všeč, ravno o prinašalcih (isto mnenje) sva razpravljali včeraj s kolegico. Sama sem itak za neko zmerno propagando-koliko je potrebno. Nisem za idealiziranje pasme za vsako ceno, potem pa so ljudje razočarani. Vsak ima pač svoj okus in pričakovanja, temu primernu si naj izbere tudi pasmo. Preveliko propagande vodi v komercializacijo pasme, s tem pa se naredila škoda še vsaki pasmi. No sicer pa komercialna pasma kraševec ne bo nikoli, hvala bogu. Pri kraševcu se mi zdi pomembno, da ga propagiramo do te mere, da ljudje spoznajo, da to ni samo trmast, hud pes, ki ga je težko izšolat.
Takšen način preverjanja, ki sem ga opisala je res že mimo, vendar ta, ki nam ga je predlagal naš kolega vzreditelj v nedeljo na primorskem, pokaže ali pa ne pokaže značaj psa na podoben način. In ta način, ki nam ga je opisal bo verjetno predlog na vzrejni komisiji.
Seveda je prav, da sodnik OBJEKTIVNO oceni psa in na LEP način lastniku opiše psa ter ga oceni. Niti približno se ne strinjam s tem, da je treba vse pse oceniti odlično, samo zato, da se ne zamerimo lastniku. S tem se dela velika škoda pasmi.
Sem prepričana, če se lastniku poda mnenje na primeren način, nobeden ne bo užaljen.
Logiran
Kraški
novinec
«
Odgovor #725 :
torek, 24.01.2006 : 22:26:39 »
Je taku-podati mnenje-oceno na primeren način in bo volk sit pa še koza cela.Hja, tega se bom moral tudi sam še priučiti.
Ne verjamem, da bo na novo predlagani način kaj boljši od "itak že preživetega".Učinek bo isti kot prej.
Bramky kaj pa vi mislite o opravljenem izpitu za PSA SPREMLJEVALCA-kot pogoju za vzrejo kraševcev?
Logiran
Kraški
novinec
«
Odgovor #726 :
torek, 24.01.2006 : 22:50:47 »
www/kennelliitto.fi/Viottaja/EN/European+Winner+2006
Link do več informacij o evropski pasji razstavi na Finskem.
Logiran
otalež36
nekaj malega že vem
Sporočil: 120
«
Odgovor #727 :
torek, 24.01.2006 : 23:00:29 »
Veliko promocije za kraševca bomo naredili s tem, če bomo imeli urejenega in lepo uzgojenega psa in to ne samo na razstavah.Tudi za lastnika je prijetno, če na sprehodih šliši od ljudi" poglejte kakšen lep pes".Umazanega in nepočesanega psa ne bo nihče pogledal ali pa se bo ob tem celo zgrozil.Velika večina od nas to že sedaj počne. Tiste pa, ki jim pravilna nega psa še ni prišla v navado pa je treba o tem podučiti.
Glede preverjanja naravnih zasnov Kraševcev s palico ali celo rokavom pa mislim, da je škoda izgubljati besed.Imel sem priliko videti tako izšolanega KRAŠEVCA , . Takega psa nočem niti v sanjah, pes je bil histeričen in agresiven.Sicer pa kaj bo kdo počel z svojim psom naj se sam odloči, saj je za njega polno odgovoren.
Od vas bi pa rad izvedel kako ocenjujete maroge pri Kraševcu, so vam taki psi všeč ali se raje ogrevate za nemarogaste pse.
Pa lep pozdrav
Logiran
Kraški
novinec
«
Odgovor #728 :
sreda, 25.01.2006 : 09:55:44 »
Dobro jutro,
Otalež se strinjam s tabo, rokav in palica sta aut-morali pa bi najti primernejši način.
Moje mnenje o lepoti kraševca sem že enkrat omenjal, dajmo mu tisto kar mu pristoji, lahko tudi samo zaradi spoštovanja do naših prednikov, ki so nam ohranili to izjemno pasmo.
Kraševcu pa res nič ne pristoji tisti dreed look-ni lep,coflni pa so leglo nesnage in tudi raznih kožnih bolezni.Ne razumem zakaj je nekaterim vsaj enkrat na teden tako teško počesat psa-zakaj že se vsko jutro počešeš?
Vem da nekatrim silijo marogci v nos.Na oko so dopadljivi, vendar pa, če pogledaš nasplošno, so konstitucijsko slabši od nemarogastih psov.Po našem dvorišču so se do sedaj podile tri marogice in se bo zagotovo še kakšna.
Bolje poznaš sceno pri rejcih drobnice kot mi ostali, kakšno je kaj tam mnenje o kraševcu-ali nasplošno uporabi pastirskih psov?
Kako kaj mladički in njihova mama?
Da bi mraz čimprej popustil-L.p
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
Spol:
Sporočil: 29.448
Sijejo zvezdice na nebu ...
«
Odgovor #729 :
sreda, 25.01.2006 : 10:22:13 »
Pozdravljeni ljubitelji krasevcev,
strinjam se z mnenjem, da je krasevec cisto premalo promoviran na celotnem slovenskem podrocju in tudi sirse. Zal niti v Sloveniji ljudje ne vedo, da je to nasa avtohtona pasma, ki je zal edina priznana kot "nasa".
Veliko pri tem ne morem pomagati, lahko pa pristavim promocijski piskercek na tem portalu.
Najprej se se enkrat zahvaljujem Branki Emersic za krasno predstavitev pasme. Zal se ne premoremo kratkega opisa in vabim katerega od poznavalcev, da ga prispeva.
Pa se dodatek. Na portalu dam v rubriki
pasme
na voljo prostor za "predstavitveni kvadratek", v katerega bi spadala res eminentna fotka krasevca, ob njej pa opomba, da je to slovenska avtohtona pasma psa in povezava na predstavitev. Kaj potrebujem od vas? Fotko krasevca, na kateri bi bil pesjan tudi na majhnem formatu krasno predstavljen.
Je kdo za pomoc?
Logiran
Jana
>>naš živalski svet<<
Kraški
novinec
«
Odgovor #730 :
sreda, 25.01.2006 : 10:28:15 »
EBranka in šibainmika hitro v akcijo!Ne zamudimo ponujene nam priložnosti.
Že gori.
Logiran
otalež36
nekaj malega že vem
«
Odgovor #731 :
sreda, 25.01.2006 : 17:08:26 »
Kraški tale mraz danes me je pa pošteno zdelal. še sam nisem pri najboljšem zdravju, pa se mi zgodi še to, da mi odpove kurjava pri mladičkih. Za gretje namreč uprabljam plinsko peč in pri tako niskih temperaturah se plin utekočini in peč mi ni več delovala.Imel sem srečo, da sem že na vse zgodaj šel pogledat mladiče, drugače pa ne vem kako bi se vse skupaj končalo.MLadičke sem na hitro odnesel v stanovanje, sedaj sem pa tudi že uredil gretje v kotilnici.Pa tudi mamica KRAŠEVKA je zelo pridna in vestna, zvila se je kot muca in grela mladiče.Mladiči pa so sedaj stari štirinajst dni, lepo že gledajo in pridobivajo na teži.Letošnje leglo je zaenkrat zelo enotno po teži, tako, da sem zelo zadovoljen z mladiči.Kaj več pa se bo videlo pri petih, šestih tednih.Škoda, ker me niste obiskali pri vaši ekskurziji po Krasu. Sicer pa pripravljamo eno manjše srečanje ljubiteljev Kraševcev na mojem ranču NEKJE V MESECU MAJU.Upam,da boš prišel tudi ti.
Kar se tiče marogastih kraševcev pa so nekateri res konstitucijsko malo lažji od nemarogastih. Tisti marogci, ki pa so po konstituciji močni pa meni delujejo zelo lepo.
Logiran
otalež36
nekaj malega že vem
«
Odgovor #732 :
sreda, 25.01.2006 : 17:36:45 »
Kraški pozabil sem ti odgovoriti še na uprašanje o pastirskih psih.
Ljubiteljev in rejcev drobnice nas je v Sloveniji veš sto. Velika večina ima pri sebi vsaj enega psa.Nekateri psi so rodovniški, različnih pasem(kavkašci,šarplaninci, maremsko-abruški ovčarji, seveda naš Kraševec, Hrvaški ovčarji,Pirenejci in mnogo nerodovniških psov. Tako vidiš, da imamo kar nekaj dela, da bomo procent pastirskih psov obrnili v prid našamU KRAŠEVCU.Je pa res, da čuvaje drobnice pred zvermi rabijo rejci drobnice le na določenih območjih, kot so; D0LENJSKA,NOTRANJSKA, POSOČJE Z SVOJIM ZALEDJEM IN SEVERNO PRIMORSKA. Ostabili pa rabijo pse bolj za čuvanje proti kraji in napadu potepuških psov. Pa kaj bi te poučeval o tem, saj si popolnoma doma na lovskem področju.
Če hočemo bolj prodreti na to področje z našim Kraševcem ,bo potrebno več prestavitev na rastavah rejcev drobnice. Sedaj so tukaj naredili le nekaj na Štajerskem, ostali pa malo dremamo.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Spol:
Sporočil: 304
«
Odgovor #733 :
sreda, 25.01.2006 : 17:53:45 »
Uau Jana, tole tvojo ponudbo bomo zagotovo "pograbili" s štirimi tackami... mene je sicer v posteljo in na bolnisko spravila ena virozica, pa me je sestra poklicala in povedala, da na forumu "gori", tako da moramo nujno v akcijo! Otalez in Kraski, ali se lahko vidva malo povezeta, pa pripravita sestavek o krasevcu ... Kot je omenila Jana, sem jaz ze nekaj napisala, ampak bolj s stalisca lastnika pasme in za potrebe foruma. Ker takrat na forumu ni sodeloval noben bolj izkusen vzreditelj ali poznavalec, nismo mogli predstaviti krasevca enakovredno drugim pasmam tudi na spletnih straneh. Glede slikc pa sva s Siboinmiko na drustvenih straneh objavile svoja albuma, kjer imava poleg najinih ljubljenckov se veliko slik drugih krasevcev. Bom poskusila naloziti se slikce iz zadnjega tedna, da bo se vecja izbira.
Diskusija na forumu je pa tudi poletela na zelo zanimive teme. MOje mnenje glede preizkusa karakterja je, da bi se splacalo pogledati, kako to ocenjujejo pri podobnih pasmah kje drugje. Kolikor sem slisala, je tisti preizkus s palico res bolj na "prvo zogo". Po mojem mnenju si jaz kot dober karakter predstavljam, da je pes zelo stabilen... da ni popadljiv, hkrati pa je zelo čuječ in pokaže z vsemi znaki, če mu kdo ali kaj ni všeč in da če presodi, da je gospodar ali on sam v nevrnosti, bliskovito odreagira. Zidar v svoji knjigi citira dunajskega kinologa Karla Kammerja, ki za značaj KO pravi "Kraški ovčar ima zelo dober značaj. Svojemu gospodarju je neverjetno vdan, prvega rednika si tako zapomni, da ga spozna še po več letih in se ne more ločiti od njega. Ta pes je resen, toda dobrodušen, se ne pretepa sam od sebe, na videz je celo plah, tujemu psu ali človeku se umakne. Toda gorje če ga tuj pes napade, ali če ga tujec hoče brcniti ali udariti. V tem trenutku ne pozna šale in je takoj za vratom". Vem, da vas veliko pozna ta citat, ampak tole, da lahko deluje plah na prvi pogled, se mi zdi da pojasnuje, zakaj nekteri psi na vzrejnem tako odreagirajo pri mahanju s palico. Na nekem predavanju sem slisala, da je za stare pastirske pse oz. molose znacilno, da se izogibajo bolecini in da ne bodo kar vsepovprek napadali, kar se giblje. Ravno v tem se razlikujejo od lovskih psov, ki bodo kako divjad gonili cez drn in strm, krasevec se pa od crede ne bo oddalil. Slisala sem, da je pogosto taktika volkov ravno v tem, da psa zvabijo v gozd in ga osamijo, potem pa napadejo credo, tako da so krasevci morali imeti zelo stabilen znacaj, da se niso pustili sprovocirati in da je bila njihova agresija predvsem obrambna, ne pa napadalna.
Je pa znacaj krasevca nekaj najbolj pomembnega na njem, ker se ravno zaradi njega razlikuje od drugih pasem. Ko sem malo gledala po tujih internetnih straneh, sem sele opazila, kako ponekod cenijo stare, anicne pasme, ravno zaradi njihovega stabilnega znacaja in predvidljivosti njihovega obnasanja. Čeprav je njegova prihodnost tudi v psu družabniku, pa se mi zdi, da lahko s primerno socializacijo kraševca brez večjih težav navadimo na bivanje v urbanem okolju. Tudi to se mi zdi dober preizkus karakterja, ce je pes tako samozavesten, da mu ni nobena tezava hoditi po mestu ali se stiskati z drugimi ljudmi in psmi na kasnih razstavah. Plašen pes je tisti, ki bo v taki sitaciji iz strahu koga ugriznil, je pa seveda na takšne sitacije potrebno navaditi kraševce že v mladosti (oz. otroštvu). Psi, ki so resnično plašni (tokrej, ki so negotovi in se bojijo vsega okoli sebi in zardai tega lahko tudi ugriznejo, pa jaz nikakor ne bi dala vzrejnega pregleda. Tudi BBH nikakor ne bi smel biti pogoj za vzrejno dovoljenje, ravno zato, ker vsi poznamo specifike šolanja kraševca in vemo, da je kraševec lahko čudovit družabnik tudi če ima opravljeno "le" malo šolo. Na žalost v Sloveniji tudi pod razno ne vidim dovolj strokovnjakov, ki bi bili specializirani v šolanju pastirskih psov, kaj šele kraševcev, tako da bi tak ukrep povzročil le forsiranje šolanja po kakšnih čudnih, neprilagojenih programih... potem pa bi šele dobili histerične pse. Kraševec na srečo ni (in upam tudi da nikoli ne bo) le barvno inačica zlatega prinašalca. To, da je kraševec poleg tega, da je odličen družabnik, tudi odličen čuvaj, moramo pri pasmi nujno ohraniti, ker brez tega kraševec ni več kraševec, ampak samo en mjčkan kraševski planšar
.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Spol:
Sporočil: 304
«
Odgovor #734 :
sreda, 25.01.2006 : 18:07:25 »
Otalež, tvoje ponudbe za obisk rancha v maju se pa ze zelo veselimo
skoraj ze sanjamo o tem
Sva pa s sestro v najinem sosestvu (Sticni) nasli psicko iz tvoje vzreje, staro okoli devet mesecev. Psicka je cudovita, malce okrogla sicer, apmak so baje na dieti (je ze shujsala 5. kg
) ampak kako bi jim zameril, ce imajo pa doma eno najboljsih slascicarn za piskote v daljni okolici. Se nama so v vrecko potisnili pet skatel piskotov, tako so bili veseli, da smo jih obiskali s Cajko, na piknik, ki bo na Gradiscu, pa gotovo tudi pridejo. Se ima pa psicka super, cez dan skace po dvoricu, ponoci se pa stisne k slascicarjevi hčerkii na posteljo.
Joj ta zima bo pa upam hitro odbrila, sem se najprej sama sebi smilila, ker sem staknila to virozo, sedaj mi je pa se bolj hudo, ce pomislim na vase kuzk :'(e. Se dobro da so sedaj na toplem
.. skoda, da ne moremo tako narediti, da bi si sposodila kaksne tri puhke, da bi jih se jaz lahko malo grela pri meni v postelji
Logiran
Strani:
1
...
44
45
46
47
48
[
49
]