o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
nedelja, 16.02.2025 : 22:58:42
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
kraški ovčar - čvek
Strani:
1
...
5
6
7
8
9
[
10
]
11
12
13
14
15
...
198
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: kraški ovčar - čvek (Prebrano 286064 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
bernuldek
novinec
Spol:
Sporočil: 23
Re: kraški ovčar
«
Odgovor #135 :
nedelja, 17.07.2005 : 11:41:02 »
Rina je dejala: "Stari, sedaj je pa že čas, da mi narediš kakšno spletno stran!" In sem se poglobil in se še poglabljam... Morda na jesen res "pade" nova spletna stran o kraševki Rini (in kraševcih, se razume).
Glede dlake: sem govoril tudi z vzrediteljem in je dejal, da je sedaj res čas, ko se "goli. Izgledala bo kot kakšna oskubljena ovčka, za tem pa pride tisto ta pravo. Sem kar malo pomirjen. Tudi hrana je že bolj normalna, tako, da ji bom lahko kakovost dlake še izboljšal.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
Sporočil: 316
«
Odgovor #136 :
sreda, 20.07.2005 : 11:30:46 »
Pozdravljeni oboževalci kraševcev! Kako lepo je videti, če se na tej strani kaj dogaja...
Citat: do-khyi , petek, 15.07.2005 : 14:50:09
Prav vrhunsko se mi zdi, da si imajo lastniki kraševcev toliko povedati. Upam, da se vam bo pridružil še kakšen lastnik te pasme. Včasih bom pa še jaz vskočila, čeprav sem zadnje čase zelo malo na forumu.
Tripikice vidim , da napredujete in da so začetne težave mimo
Le tako naprej, pa upam, da se vidimo tudi na kakšni razstavci, saj tam ne grizejo. Jaz grem že zato rada tja, ker se tam počutim normalno
, saj me drugače vsi čudno gledajo ko s štirimi psi laufam naokoli
Pa vsem še veliko veselja z vašimi kraševci!
Hej, dobrodošla med nami, čisto iskreno - res sem te že pogrešala!
D
Če ne bi bilo tebe, ne vem, če bi se jaz danes lahko veselila družbe taakooooo krasne kraševke!
Kako kaj mastifi, še vedno fantastični? Povej, na morje si jih pelješ s sabo?
In upam, da bo "svet tako majhen" tudi v Lendavi. A prideš? Z mastifi? Kako si jih želim videti!
Citat: bernuldek , nedelja, 17.07.2005 : 11:41:02
Rina je dejala: "Stari, sedaj je pa že čas, da mi narediš kakšno spletno stran!" In sem se poglobil in se še poglabljam... Morda na jesen res "pade" nova spletna stran o kraševki Rini (in kraševcih, se razume).
Bernuldek, to! Naj kraševci zaslovijo!
Pa ne pozabi poudariti, da so to najlepši, najpametnejši, naj... psi na svetu.
Z Rino se bo zdaj marsikaj dogajalo, to pravim seveda na podlagi Dukinih izkušenj. Začeli se ji bodo namreč menjavati zobje. Dobro si zavaruj gležnje in doma nosi obvezno stare hlače. Nastavi ji pohištvo in predmete, ki se jih želiš znebiti. Ko te bo najbolj bolelo, jo potolaži: "Saj te razumem!"
Hecam se, saj ni tako hudo!
Bi ti rada pomagala z nasvetom: ko jo bodo zobje zelo mučili, bo manj jedla, zato ji briketke namoči s toplo vodo, da bo lažje jedla. Naša Duka ima vmes med zobovjem že take
čekane!
In vsak dan je bolj siva in temna. Lepotica!
Logiran
bernuldek
novinec
Spol:
«
Odgovor #137 :
sreda, 20.07.2005 : 21:40:33 »
Ma se razume, da so to naj... psi na svetu. Srčna hvala za nasvete glede zob. Vidiš tega ne moreš prebrati v nobeni bukvi. Včeraj je imela Rina "svoj dan". Kot da bi imela frišne baterije v riti. Če je spala 2 uri je pa veliko. Samo letala je od enega soseda do drugega. Jaz pa za njo. Najbolj jo matra novogradnja v bližini. Ko je pa toliko stvari za pogledati. Vse hoče videti, povsod hoče biti zraven. Je pa zato danes vse notri prinesla. Šele pod večer je prišla malo k sebi. Je pa zanimivo, kako se spremeni vedenje ko se zmrači. Postane bolj čuječa, veliko hitreje se odzove na klic, pravi čuvaj. Tudi to so naši kraševci.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #138 :
četrtek, 21.07.2005 : 12:22:58 »
Citat: bernuldek , sreda, 20.07.2005 : 21:40:33
Je pa zanimivo, kako se spremeni vedenje ko se zmrači. Postane bolj čuječa, veliko hitreje se odzove na klic, pravi čuvaj. Tudi to so naši kraševci.
Zanimivo, tudi sama pri Duki opažam, da čez dan le redko zalaja na mimoidočega človeka ali žival, niti na poštarja verjetno ne bi zalajala, če se ne bi ostali psi v soseščini repenčili (mislim, da tudi v tem primeru bolj odgovarja drugim psom kot pa da bi jo poštar motil), zvečer pa se v okolici naše hiše ne sme prav nič zganiti in nič oglasiti, že stoji v pozi "pozor", špiči ušesa in ko ugotovi lokacijo "motnje" se odpravi v tisto smer z energičnim HOUHOU. Je pa to res dober občutek, človek se počuti tako varno in prijetno.
In spet imam nek vzrok, da sem taakooo ponosna na njo.
Pa tudi z radovednostjo se lahko "pohvalimo". Ni je stvari, v katero ne bi pomolila gobčka. In tudi ko pridem iz trgovine, moram najprej mimo njene "carine"
.
Drugače pa smo spet v fazi obsedenega grizenja, ker se ji v zadnjih dveh dnevih očitno v čeljusti spet burno dogaja.
In upam, da gre to menjavanje zob proti koncu, ker drugače moji gležnji več nikoli ne bodo videli sonca.
Logiran
bernuldek
novinec
Spol:
«
Odgovor #139 :
nedelja, 24.07.2005 : 13:19:17 »
Najprej vesela novica: Rina je zdrava. Zadnja kontrola urina je b.p. Končno lahko uživa normalno hrano. Do sedaj sem ji stalno stal za ritjo, da ne bi pojedla kaj takega, kar ne sme (zaradi diete). Kot da bi vedela, smrklja mala, da lahko sedaj bolj energično poskuša odnesti kaj z mize. In evo, že včeraj prva trofeja: pečem na žaru kurja bedrca, jih pridno zlagam na krožnik, krožnik na rob mize... a mi je potrebno sploh še kaj napisati. Zgodilo se je v sekundi: Rina na zadnje noge, glava takole malo postrani proti krožniku in že smo tekli proti borovcu, pa okrog brinja do kompostnika, vmes pa Rina pusti, Rina pusti, .... Scena, da dol padeš. Edino zaradi kosti sem se ustrašil. Pa ni bilo panike. Samo dvakrat, trikrat je ugriznila in bedrca ni bilo več. Šlo je za zgornji del bedra. Je pa še poizkušala, vendar brez uspeha. Pa niti ni kaj dosti protestirala in sitnarila. Očitno je že s prvo akcijo zadovoljila svoj "lovski nagon".
Logiran
do-khyi
rad pišem
Spol:
Sporočil: 376
«
Odgovor #140 :
nedelja, 24.07.2005 : 13:26:53 »
Citat: Tripikice , sreda, 20.07.2005 : 11:30:46
Pozdravljeni oboževalci kraševcev! Kako lepo je videti, če se na tej strani kaj dogaja...
Hej, dobrodošla med nami, čisto iskreno - res sem te že pogrešala!
D
Če ne bi bilo tebe, ne vem, če bi se jaz danes lahko veselila družbe taakooooo krasne kraševke!
Kako kaj mastifi, še vedno fantastični? Povej, na morje si jih pelješ s sabo?
In upam, da bo "svet tako majhen" tudi v Lendavi. A prideš? Z mastifi? Kako si jih želim videti!
Bernuldek, to! Naj kraševci zaslovijo!
Pa ne pozabi poudariti, da so to najlepši, najpametnejši, naj... psi na svetu.
Z Rino se bo zdaj marsikaj dogajalo, to pravim seveda na podlagi Dukinih izkušenj. Začeli se ji bodo namreč menjavati zobje. Dobro si zavaruj gležnje in doma nosi obvezno stare hlače. Nastavi ji pohištvo in predmete, ki se jih želiš znebiti. Ko te bo najbolj bolelo, jo potolaži: "Saj te razumem!"
Hecam se, saj ni tako hudo!
Bi ti rada pomagala z nasvetom: ko jo bodo zobje zelo mučili, bo manj jedla, zato ji briketke namoči s toplo vodo, da bo lažje jedla. Naša Duka ima vmes med zobovjem že take
čekane!
In vsak dan je bolj siva in temna. Lepotica!
ja res sem malo na forumu... no saj je čisto dobro , da nisem preveč obsedena s tem
ker mi potem manjka časa še za vse ostale stavari. Je pa lepo slišat, da te nekdo pogreša
pa v čast si štejem, da sem sokrivec za še enega kraševca v slovenskem domu.
Letos nisem manjkala še na nobeni slovenski razstavci, pa mislim, da pridem tudi v Lendavo. Ne bo me le v primeru, da peljem parit psičko, ki se bo ravno v tistem času gonila, vsaj po mojih izrečunih. Upajmo, da se vidimo!!!
Na morju smo že bili letos, samo mojih ljubljenk ne jemljem vseh s sabo. sicer jaz bi jih vse vzela ampak potem bi bilo najbolje robinzonsko dopustovanje, ob morju, kje na samem.Upam, da bom enrat tudi to doživela. Ko pa bom zadela na loto bo pa itak en otok nekje moj
Ponavadi vzamem na dopust le tamalo tibetansko španjelko, ker je najbolj praktična in neproblematična in nenazadnje, ker se moram tudi malo prilagajat drugim
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #141 :
ponedeljek, 25.07.2005 : 11:28:00 »
Citat: bernuldek , nedelja, 24.07.2005 : 13:19:17
... pečem na žaru kurja bedrca, jih pridno zlagam na krožnik, krožnik na rob mize... a mi je potrebno sploh še kaj napisati. Zgodilo se je v sekundi: Rina na zadnje noge, glava takole malo postrani proti krožniku in že smo tekli proti borovcu, pa okrog brinja do kompostnika, vmes pa Rina pusti, Rina pusti, .... Scena, da dol padeš. Edino zaradi kosti sem se ustrašil. Pa ni bilo panike. Samo dvakrat, trikrat je ugriznila in bedrca ni bilo več. Šlo je za zgornji del bedra. Je pa še poizkušala, vendar brez uspeha. Pa niti ni kaj dosti protestirala in sitnarila. Očitno je že s prvo akcijo zadovoljila svoj "lovski nagon".
bernuldek, hvala enako. Včeraj peče moj mož na roštilju...
, le da je pri nas zmanjkala pleskavica in s to razliko, da niti nisem uspela izgovoriti "Duka, ne smeš", ker pleskavice že več ni bilo
!
Še mastni madež je polizala!
Da ne govorim: ondan sem jedla zabeleni stročji fižol. Poznaš to jed? V glavnem, to je kuhan mladi stročji fižol, čez pa polita omaka iz prepražene zaseke in kisle smetane. V pričo mene
, med jedjo je moja Duka uspela v moj krožnik poriniti gobček in mljac! Seveda sem ji potem ta del pojedine odstopila - pojedla je ves stročji fižol in skledo polizala!
Odličen je tudi paradižnik, je že ugotovila moja Duka, itd. Pa ne rečt prosim: "Uboga revica, kako jo stradajo!"
Samo, da je človeška hrana...
Me pa zelo veseli, da sta končno zdrava
in Rina je to pač proslavila na svoj način
. Hja, glede na Duko se bo pa ta "lovski nagon" še razvijal.
No, naša Duka se je scer sedaj "specializirala" na lončnice. Dražji je okrasni lonček, slajša tarča je
. In kako zna, da je naredila lumparijo!
Vedno me počaka nekje v bližini in ko pridem in se prepriča, da vidim njeno "mojstrovino", je že "črta" in še samo oblaček za njo. Ni šans, da bi jo kdo ulovil!
In tako počaka, da me jeza mine, pa je spet moja Duka.
So sladke te naše kraševke!
do-khyi, res upam, da boš lahko prišla s svojimi psi v Lendavo, lepo bi bilo se spoznati, pa bomo malo občudovale svoje (najlepše
) pse
in kakšno rekle, a ne? In če slučajno na lotu jaz zadenem - prispevam k otočku, na vsak način.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Spol:
Sporočil: 304
Re: kraški ovčar - čvek
«
Odgovor #142 :
torek, 26.07.2005 : 18:43:58 »
No, dragi prijatelji, če ste že dali čez grizenje in druge navihanosti in poorednosti malih kraševk, se pri dobrem letu pripravite še na trenutek, ko se bo vaša kosmata igračka spremenila v kosmato zverinico... ko smo namreč prišli na morje in je Čajka skočila pogumno iz avta, jo je najprej slišala ničhudega sluteča muca, potem pa še lastnica apartmaja, da s Čajko pa že ni za češnje zobat. Prav čudno, da je bil ta apartma hitro nesojeni (no, uradno nihče ni nič rekel čez našo pobalinko, samo da so se čisto slučajno prebukirali
, pa od nekod se je prikazal en stric, ki je rekel, da on ima pa rad psičke in če gremo kar k njemu ... ker mu ni bilo nič hudega tudi ob Čajkinem lajajočem pozdravu (kao, tebe pa sploh ne poznam, pa da ne boš mislil, da si moj prijatelj) smo kljub temu, da je bil apartman bolj skromen hitro rekli, da, seveda, če nas le hočete. No, da tu hitro preskočim, čez par dni je lastniku apartmaja Čajka že zagrulila v pozdrav, tako da je bil on tudi prav ponosen, kako dobro se razumeta (vmes je bil tudi en pršutek pa še nekaj podobnega ... da tu povem, kaj se reče po kraševsko nepodkupljiv .. da mesek vzameš iz roke neznanca, ampak ga potem še malo nalajaš, kao, a misliš, da si me s tem podkupil
)
Po teh prvih incidentih smo mislili, da se bo k nam vrnila naša stara Čajka, ampak smo se hitro ušteli, ker ta apartma je imel prikupno majhno dvoriščle v senci, in očitno si je Čajka zamislila, da ga mora čuvati, ker ji je bil sumljiv čisto vsak mimoidoči, da o obiskih, ki jih je imel lastnik niti ne govorimo
(mislim, da se je v Čajkini kosmati glavici motalo nekaj takega... smo imeli tisto veliko lepo hišo na Dolenjskem, pa so jo očitno moji zgubili, morda tudi, ker nisem nič lajala in je čuvala, bom pa sedaj to malo dvorišče bolj pazila)
Ene dvakrat je naša Čajka spustila takšne huronske zvoke, kot da je prišlo krdelo lačnih volkov, ki jim je treba hitro pokazati, da z njo ni šale... mi smo bili čisto v šoku, ker tega prej niti v majhni meri nismo bili navajeni. Takoj smo pomislili, da jo je verjetno strah in da se ob takšni selitvi čuti negotovo, ampak smo zaradi našega šoka najprej delali napako, da smo se preveč razburili, ko smo jo učili povelja "ne lajat", tako da je verjetno mislila, da se tudi ona čisto upravičeno razburja, če smo še mi čisto iz tira vrženi). Čajki so bili namreč tudi na sprehodu vsi sumljivi (razen psov in njihovih lastnikov... en lastnik jazbečarja je rekel da najbrž zato, ker imajo lastniki vonj po psih, tako da če bi k nam prišel kakšen ropar, bi moral imeti le kakšnega pudlja v naročju, pa Čajka ne bi niti bevsknila). Pri večernih sprehodih pa je svoje pripomoglo tudi dejstvo, da na otoku sploh ni bilo luči, tako da je bila Čajka ponoči še dodatno zživcirana, ko je gleda zanjo grozljivo prepletanje senc in svetlob (sem si kar predstavljala, kako ji je nekje v njeni arhetipski preteklosti odmeval spomin, ko so njeni predniki s pastirjem sedeli ob tabornem ognju, pa je potem od nekod vrgel senco kakšen lačen volk
No, na srečo se je vse dobro končalo, najprej mislim, da je Čajka ne le ugotovila, da je nič zares ne ogroža, ampak da so jutranji sprehodil ob obali ena taka super zadeva, ključno pa je bilo, ko je pogruntala, da če je tiho, kadar smo ji rekli "ne lajaj"(smo se pa morali tudi naučiti potlačiti naše razburjenje in smo to rekli tako, da smo jo malo pomirilii, hkrati pa je bilo treba reči ta ukaz zelo odločno) dobi en tak velik slasten grižlajček (seveda smo imeli zalogo polija vedno pri sebi), včasih pa smo tudi delali kakšne druge vaje, da smo ji odvrnili pozornost od mimoidočih.
Na srečo se je po par dnevih njeno čuvanje zelo uneslo, le občasno nas je obdarila s kakšnim laježem, češ, saj sem vendar Kraševec, kar pri Zidarju si preberite, da naše čuječnosti pa vseeno ne smete čisto zatreti. Sem pa opazila, da kadar je zalajala na mimoidoče, je bilo to le, dokler so bili blizu in da to lajanje ni trajalo v nedogled. No, kljub našim inštrukcijam smo verjetno prestrašili ene par turistov, tako da mogoče ni ravno najboljša ideja, da gresta z Duko in Rino na dopust na Vir, mogoče je bolje če malo porazdelimo terene, kjer bomo naše kužke učili, kako biti ubogljiv čuvaj. V prvem štadiju, ko smo Čajko še učili, da ne sme lajati na vse po vrsti, je sestra predvidvala, da laja samo zato, ker ne pozna ljudi. Tako je npr. na plaži potem s Čajko hodila k ljudem, in jim razlagala, da jih mora pes malo spoznati da ne bo lajal, samo Čajki se ni zdelo nič narobe, če še kar laja, tudi ko jih je že spoznala (verjetno jim je rekla, bejžte vi stran iz te plaže, ker to je samo naše
), tako da nekaj turistov je bilo pri tem eksperimentu verjetno kar malo prestrašenih
No, poleg tega lajanja je pa še ogromno lepih spominov, najboljši so bili jutranji sprehodi ob obali (sploh za Čajko je bil to pravi otok zakladov, ker si lahko našel od čevljev, žog, čolnov, ovčjih kosti, spužv da o raznih vrst plastenk niti ne govorimo), pa malo smo se tudi namakali, splavati pa Čajki še ni uspelo, čeprav jo je fino matralo, ko je opazovala, kako smo mi čofotali v vodi. Je bila pa potem prav užaljena, ko smo prišli iz vode, kao, a se ne bi mogli takole vsi igrati na obali (ki je bila peščena
) ne pa da rinete tja v globoko vodo, kjer pes sploh nima tal pod nogami. Najprej je mislila, da je to le naša norost, ko je pa potem na sprehoidu videla jazbečarja, ki je z užitkom plaval po morju, se ji je pa čisto zavrtelo v glavi in je začela kar lajati od vznemirjenja kao a se tudi tebi malo meša. No, z lastnikom jazbečarja smo se potem zmenili za pasje inštrukcije, ki so sicer bolj pomagale kot naše, ampak jazbečar jo je vseeno uspel spraviti le toliko v vodo, da je še dosegla dno, potem pa si je premislila, ampak mislim da bi po kakšnem tedenu s kakšnim takim jazbečarjem tudi Čajka splavala.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #143 :
sreda, 27.07.2005 : 13:45:37 »
Spet jaz, seveda.
Imam občutek, da zaradi sonca in Čajkinega laježa sončnih očal nisi kaj dosti z nosu dol jemala...
Ne vem, če si prebrala, da do-khyi sanja o svojem otočku. Mogoče pa bi ji ti posodila Čajko
? Za na npr. sunčani Hvar
, kjer bi Čajka z laježem pregnala vse turiste in vse stanovalce (ostalo bi pa naj osebje, ki bi nam streglo, seveda
) z otoka.
Nato bi do-khyi s svojimi "zverinami" zasedla otok
. In midve bi hodile z najinima lepoticama k do-khyi na morje, v zameno za uslugo (ti, ker si posodila Čajko, jaz pa za idejo, of course
).
"Kraševsko nepodkupljiv" - to si moram zapomniti
A ti povem kako je biti "kraševsko junaški"? Tako, da potegneš z okenske police na tla lepo uspevajočo rožico v "predragem" okrasnem lončku, ki se razbije na majhne koščke, nato pa dva metra stran skrit počakaš v zasedi in čakaš kaj bo. In ko pride "gazdarca" pa to vidi, jo pogumno ucvreš in se ne daš zgrabiti naslednjih nekaj krogov po hiši in dvorišču, dokler "gazdarci" ne usahne kondicija. Nato ji zadovoljno pomahaš z repom
;
.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #144 :
sreda, 27.07.2005 : 14:13:42 »
Tripikice, mislim, da se meni kar sanja, zakaj do-khi ne gre s svojimi ta velikimi mrcincami na
morje (kolikor vem, so ti mastifki prav podobne zverinice kot kraševci), mislim, da bi skupaj res lahko celo iz Hvara naredili robinzonski otok ... ravno par dni nazaj se mi je sanjalo, da sem v Trnovem videla dva tibetanska mastifa, ki sta imela plečno višino višjo kot jaz
, no pa čeprav so v resnici manjši, si lahko kar predstavljam, kako se lahko kdo ustraši, če kdaj kakšen malo zalaja. (Do-khi a tvoje mrcince tudi kdaj takole nepričakovano zalajajo?)
Ja, če bi dali naši Čajki prosto, bi si komot rezervirala vsaj celo plažo, če bi jo vidla, kako je tekla od enga konca do drucga, kot bi hotela reči, Ja, tole je naše, do tukaj moram imeti neoviran prehod, nobenih brisač in čudnih kopalcev, prosim...
Kar se tiče kraševskega poguma, pa je naša Čajka tudi precej podobna Duki ... kot ta pregovorni slovenski pogum pač, "Če ne bo nič, se nič ne bojimo, če bo pa kaj, pa hitro zbežimo..."
Na soncu pa s Čajko vseeno nisva bili kaj dosti, smo imeli apartman blizu morja, tako da smo bili, kadar je bilo vroče lepo doma v senci (takrat je bila Čajka tudi zelo pridna
)
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #145 :
četrtek, 28.07.2005 : 08:58:50 »
Na mojo veliko žalost še nisem TM-jev videla v "živo"
. Upam, da bo do-khyi prišla s kakšnim v Lendavo
. Mi je pa po karakterju (ki je zelo podoben kraševcem) bil tako všeč, da sem ga imela celo v ožjem izboru. Je pa cena za mladiča precej visoka.
Apartma ob morju? Uf. se mi cedijo sline!
Ti, kako je pa Čajka prenašala vožnjo? Ste se veliko ustavljali? Ji je bilo kaj slabo?
Pa to te še moram vprašati: kako je Čajka reševala krvavitve med gonitvijo, si ji morala oblačit hlačke in dajat vložke ali si ji kupila pasje hlačke? Malo me poduči, ker naša Duka odrašča zelo hitro, jaz pa še ne vem, kako bom to reševala
.
Zanimivo je tudi, kako se spreminja tudi njeno obnašanje. Ondan sem še rekla, da čez dan sploh ne laja, oz. redko, da jo mimoidoči sploh ne motijo, od včeraj naprej se je pa prelevila v "levjo" čuvajko. V okolici se ne sme nič zganiti, nič oglasiti, nič zašumeti, že laja. Hodi okrog hiše kot pravi osvoboditelj, v pokončni, samozavestni drži in nalaja, ne vem, meni se je vmes zdelo, da tudi prazen nič
. Mogoče me je pa slišala pripovedovati možu o Čajki, kako je lajala na morju in sedaj posnema "ta starejšo" Čajko, hm
.
Drugače pa še vedno zelo menjava dlako. Kdaj je Čajki zrasla dolga dlaka?
Bom končala, drugače se še spet kaj spomnim vprašati.
Logiran
do-khyi
rad pišem
Spol:
Sporočil: 376
«
Odgovor #146 :
četrtek, 28.07.2005 : 19:22:47 »
Vsekakor če združimo moči z našimi pesjankami (same babe)
lahko res zasedemo en otok na Jadranu.
Moje kužike so bolj tihe in zelo malo lajajo, no včasih pa jih tudi kaj piči pa se derejo, da še same ne vejo zakaj. Trenutno je tako vroče, da lepo pančkajo v senčki in jim niti na misel ne pride, da bi špilale čuvaja. Ko pa pade noč in hlad bo pa druga pesem...
Tudi meni se dostikrat sanja o psih. Le kakšne lepše sanje bi si človek še želel
Tudi jaz upam, da se bomo videle v Lendavi.Jaz bom cedila sline na vajinih kraševkah
, ve pa na mojih Tm-jih
. Vsekakor gremo na en kofe, če se srečamo.
tripikice ali imate še kaj problemčkov z lulanjem ali je sedaj že O.K.?
Ebranka - vse pohvale za lep opis kraševca!!!
Mene pa zanima, če imajo vajine kraševke kaj razvit lovski nagon. Moja pokojna kraševka je namreč zelo rada davila kokoši, pa ne vem ali so tudi ostali nagnjeni k temu, ali sem jaz imela ekstremen primerek!?
Se je pa tudi moja znala ful lepo pogovarjat s svojim ououureuuuuuu. ej kako prisrčno
to treba res slišat, tega ne moreš povedat z besedami.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #147 :
nedelja, 31.07.2005 : 23:29:00 »
Ja, prav res bo treba v Lendavo, da se še naše zverinice malo spoznajo med sabo, ker kolikor poznam Čajko, bo ona še najbolj cedila sline nad vašimi psičkami ... malo prosim kar vsi strenirajte svoje psičke v igri z drugimi psimi(da bodo v primerni kondiciji), ker naša Čajka je neumorna (bo treba najti še kak travnik, da bodo lahko tekle, se šle rokoborbo (da bo lahko Čajka koga obračala s sprednjimi tačkami), pa potem je treba poskrbeti, da boste trdno stali, ker je nekaj najboljšega z vso silo prileteti sredi dira s psički in se zaleteti kakšnemu lastniku med noge.
Mislim, da je pri naši Čajki bolj prisoten nagon po igri kot pa kakšen lovski nagon, ker se rada zapodi, če se le da, za kakšno bežečo stvarjo, ampak potem ne vztraja v nedogled pri preganjanju. Enkrat je stekla, ko je zagledla vrane in ponavadi pri pticah nisem bila tako pozorna, ker se mi je zdelo da ptic nič ne moti, če one letajo po zraku, pod njimi pa sopiha in na vso moč dirja po travnikih naša Čajka. No, ampak spomladi je bila tam še ena mlada vrana, ki očitno še ni znala letetiu in Čajka je prilaufala do nje, potem je bila pa ona še stokrat bolj šokirana, ker vrana ni zletela, pa še jaz sem jo poklicala, tako da jo je samo povohala, potem pa je prišla nazaj. Je pa verjetno treba paziti, ker če bi enkrat pogruntala, da lahko kakšno stvar tudi zadavi, bi bil lahko to potem kar problem... se mi zdi, da je zdaj ravno v neki pozni puberteti, ker se hoče kar malo postavljati, včasih z lajanjem pa danes, ko je bilo bolj oblačno je imela tudi malo porednih štosov (zjutraj se je zapodila za eno mačko in je ni bilo kar nekaj časa nazaj, potem, ko sem jo že iskala po vasi in klicala je pa naenkrat prigalopirala, kot da ni nič narobe, tako da bom sedaj spet bolj previdna, ko jo bom spuščala. No, karkoli je bežečega jo zelo vznemiri, če ja pa kakšna umirjena mačka, ki se sploh ne zmeni zanjo, pa ni tak problem. Za kakšno kuro je pa tudi že zalaufala, nazadnje ob Krki, ko se je ena pasla na travniku (njena lastnica je rekla, da išče kobilice) in je sfrčala mimo Čajke in še enega boksarja. Seveda je šla Čajka takoj za njo, ampak ne kaj prida daleč, potem je pa iz nasprotnega brega prišla še njena lastnica z rogovilo, ampak ko je videla, da Čajka kure ne lovi več, ni bila nič več huda nanjo. Potem je pa od daleč Čajka zagledala še petelina, in se je zapodila k njemu, že skoraj na kmetijo, ampak on ji je pa pokazal vraga, je šel kar proti njej, tako da jo je ucvirnala nazaj.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #148 :
ponedeljek, 01.08.2005 : 15:32:06 »
Citat: do-khyi , četrtek, 28.07.2005 : 19:22:47
Tudi jaz upam, da se bomo videle v Lendavi.Jaz bom cedila sline na vajinih kraševkah
, ve pa na mojih Tm-jih
. Vsekakor gremo na en kofe, če se srečamo.
tripikice ali imate še kaj problemčkov z lulanjem ali je sedaj že O.K.?
To se že veselim!
Seveda pade kofe, pa še od nekih preslastnih palačink so se že menile forumke, ki pa sicer hitro zmanjkajo. Tako da se bomo morale "zagrebsti".
. "Živino" pa na travnik kot pravi Ebranka.
Se ne bojim za Duko
- zadnjič je v pasji šoli vse pse "obdelala", ne glede na velikost in "kondicijske" lastnosti. Zadnji je bil na vrsti ameriški buldog, ki je v 4 minutah obležal in jezik stegnil po travi kot rdeči tepih
. Je pa res, da se je potem inštruktor lahko na trepalnice postavljal z "Duka glas!", pa ga je naša gospodična le pogledala z enim očesom, češ: "Daj, ne se hecat!"
Kar se tiče lulanja, hvala za zanimanje, ker s tem pa res več ne upam nikogar moriti. Je pa Duka za po riti našeškat. Ostal nam je problem lulanja ko dežuje. Takrat izkoristi vsako možnost, da se polula notri, v hiši.
Sem tako jezna zaradi tega!
Zdi se mi, da Duka dobro ve, da to ne sme, ker se potem, ko se naskrivaj(!) polula, potuhne v nek drugi kot hiše in se dela, da spi. In ko najdem lužico, "skopa" z mesta s tako hitrostjo
, da je telo nagnjeno v eno stran, tačke pa v drugo in leti ko formula 1
. Ni šans, da bi jo ujel!
In tu smo "obtičali", ne vemo kako rešiti.
Kar se pa lovskega nagona tiče: ne vem sicer, če je to lovski nagon ali samo želja po igri. Karkoli že je, je "divje", "žrtev" pa naš maček Piko. A na srečo samo v narekovaju, ker je vedno hitrejši od Duke in le-ta ostane z dolgim nosom (beri smrčkom)
. Smo pa mi doma sredi mesta, tako da ima Ebranka sigurno bolj pestre možnosti za nabiranje tovrstnih izkušenj.
Sedaj pa obe naprošam, da mi povesta kako sta pri kraševkah reševali krvavitve? Meni je vzreditelj rekel, da si kraševke vse same zaližejo, vendar ima on psički zunaj in tam se to mogoče tako ne opazi kot če jo imaš v stanovanju. Berem, da se dobijo hlačke, vendar si jih psičke rade trgajo. Potem pa ljudje rešujejo z navadnimi hlačkami in vložki...
Ok, fajn se imejta!
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #149 :
ponedeljek, 01.08.2005 : 22:38:40 »
Tripiki mislim, da prve krvavitve ne boste kaj dosti opazili, če bo ta že okoli 5. do 6. meseca, ker bo verjetno Duka tisto polizala in bo bolj problem sploh ugotoviti, da res krvavi. Pri enem letu pa je bilo, kot sem že omenila, pri Čajki kar dosti krvavenja... na začetku se je sicer trudila, potem se je pa znal tudi pojaviti kakšen flek na laminatu, pa smo tisto hitro počistili, pa ga ni bilo več
Ni bilo pa tako hudo, da bi kar ves čas krvavela ali da bi razmišljali o hlačkah. Pri naslednji gonitvi bom poskusila s klorofilnimi tabletami, da bomo pregnali vonj, ker nam je bilo dosti bolj naporno snubljenje in motanje vseh okoliških kužkov okoli hiše, še vedno jih imam na sumu, da so mi malo pofardirbali male azeleje pred hišo, ker imajo sedaj baje vse tri raka (gospa v trgovini mi je rekla, da je to od mokrih poletji, pa verjetno jim tista označevanja od kužkov tudi niso kaj prav prišla. Enga jazbečarja sem kar dvakrat odnesla domov, pa so potem prihajali novi in novi pesjani, tako da Čajka niti v miru ni mogla lulat.
Do-khi ali je tvoja kraševka tudi kaj pretirano špilala čuvaja? Danes zvečer (okoli 22.00) se je naša Čajka spet spremenila v volkodlaka. Nečak jo je malo peljal ven, pa je začela najprej tuliti (mislim, da je bilo to še iz užaljenosti), ker je videla zunaj nečakinjo, ki je telovadila (lahko da ji je zamerila, ker je danes ni vzela s seboj teč) potem je pa začela še tuliti na kolesarje, ki so se peljali po cesti. Ne vem kakšen kolešček se ji to premakne v glavi ponoči, ker imam občutek, da se sploh ne more obvladati. A misliš, da je bolje, da jo poskušam sedaj vsak večer malo sprehajat in umirjat ali se je bolje odpovedati nočnim sprehodom, da ji to lajanje ne bo prišlo čisto v navado?
Logiran
Strani:
1
...
5
6
7
8
9
[
10
]