mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 09.08.2024 : 20:37:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Erlihija
Strani: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 ... 79   Dol
Natisni
Avtor Tema: Erlihija  (Prebrano 186818 krat)
0 članov in 24 gostov pregleduje to temo.
shyam2001
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #285 : petek, 15.07.2005 : 23:05:49 »

Ne vem, če bo to popolnoma držalo. Moj pes je imel tudi zdaj odlično krvno sliko, nobenih anomalij. Veterinar mi je celo dejal, de redko vidi tako dobro sliko. Titer protiteles pa je bil čez 1:2500.

Torej?
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #286 : petek, 15.07.2005 : 23:42:35 »

hja preberi si kaj naredi erlihija s pasjo krvjo...linki, ki jih je dala nuki so odlicni...torej ce je bakterija "aktivirana" potem tdi krvna slika ne more biti vredu ne?
sicer pa so meni vsi, od tozonove in pavlinove dalje zatrdili, da titer ni ravno nek dokoncen indikator, ...pove ti le ali je pes okuzen ali ne z erlihijo, potem pa odvisno od imunskega sistema psa, enim namrec ze pri nizkem titru zacne "sepati" krvna slika, enim pa tudi pri visjem ne (sem imela tak primer doma tudi, ko je bil titer pri eni dokaj nizek, pa krvna slika posastna, pri drugi psici pa titer visok, pa normalna krvna slika - erlihiji pa je na koncu podlegla tista z nizjim titrom...)


Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #287 : sobota, 16.07.2005 : 07:54:38 »

Samo na hitro-sirtaki ima prav, titer res ni nevemkaj. Recimo pes, ki ima slabsi imunski sistem, ima lahko nizek titer, pa je prakticno ze cisto na koncu (in takrat ljudje ponavadi pomislijo, da bi moral imeti visok titer-ampak kako, ce pa imunski sistem ne zmore).
Zelo na simpl-lahko bi rekli, da titer meri odziv organizma na bakterijo. Ce odziva ni, to se ne pomeni, da ni tudi bakterije.

PCR doloca bakterijo, vendar ce je negativen, to se ne pomeni, da bakterije v krvi ni. Lahko da je v tistem delcku ni bilo, lahko se je bakterija "vgnezdila" v kak organ (jetra, ledvica, vranica,...).

Struckotom se opravicujem za razlaganje "po kmecko", jim verjetno gredo kar dlake pokonci, ko berejo. Se mi ne zdi smiselno komplicirati s strokovnostjo in strokovnimi izrazi.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
shyam2001
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #288 : sobota, 16.07.2005 : 09:23:08 »

Še vedno mi ni jasno.
Povsem mi je jasno, kaj pove titer protiteles in prebrala sem tudi že vse možno. Jasno mi je, da titer protiteles ne pove vsega, da je lahko ob slabem imunskem sistemu slabši, samo še vedno mislim, da ni dobro čakati na to, da kaj pokaže krvna slika, ker je takrat lahko že prepozno.

Poleg vsega skupaj pa že vemo, da bakterije v krvi največkrat sploh ne najdejo iz različnih vzrokov. Kar veliko psov na tem forumu pa je na terapiji kljub temu, da je krvna slika odlična in nekateri celo simptomov niso imeli. Še vedno mislim, da je čakanje na slabo krvo sliko lahko slaba tolažba.

Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #289 : sobota, 16.07.2005 : 11:00:47 »

shyam, kdaj psa dat na terapijo je stvar odlocitve posameznika, vendar so ti antibiotiki tako agresivni, da se splaca razmisliti ali jim gremo izpostavljat psa, katerega telo se zaenkrat se ucinkovito bori z bakterijo...
je pa seveda v veliko pomoc, ce odlicno poznamo nasega psa, saj potem ne rabimo krvnih preiskav, da vemo da je nekaj narobe in se lahko odlocimo dalje

ampak kot sem rekla, odvisno od posameznikov kako se bodo odlocili

lp

Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #290 : sobota, 16.07.2005 : 12:10:18 »

Kot je že rekla Sirtaki je odločitev za terapijo z Doxicilinom, kljub dobri (normalni) krvni sliki (hemogramu) in pri tem da pes nima znakov bolezni težka. Mislim da je res tako, da mora lastnik pomsiliti ali je imel pes v zadnjim nekaj mesecih kakršnokoli odstopanje od normalnega vedenja (gibanje, apetit, prebava, živahnost, spanje, ...) kot ga je vajen. In če je tako, potem je odločitev za terapijo kljub normalnemu hemogramu in visokemu titru najbrž smislena. Tako sem se tudi jaz odločila pri mojem. Pa glede na izkušnje 3 let v ambulanti, ko smo kri pošiljali na preiskave za Erlichio sem videla veliko različnih primerov, kjer ni bilo možno postaviti nobenega pravila. Klinično zdravi psi, z normalno krvno sliko, ki smo jim kri dali pregledat za Erlichio na njihovo željo, ker imajo delovne pse so bili pozitivni, z visokim titrom. Psi, ki pa so bili klinično zelo bolani (šepanje, prebavne težave, apatija, brez apetita, otekline sklepov) pa so imeli nizek titer. Kar zopet potrjuje kar je napisala Nuki.
Tudi ko bereš članke na žalost o Erlichiji nihče ne ve vsega oz. je to nemogoče.
Nuki, kar se tiče PCR ga kot je meni, znano delajo samo za Anaplasma sp. Za E. canis mislim da ne oziroma na nobene izvidu ni omenjena. Drugače pa je za infekcijske bolezni res največji specialist doc. dr. Nataša Tozon z Veterinarske fakultete.
Mogoče še to: na srečo moj Lur zaenkrat dobro prenaša 7 tbl Clinofuga, jemo jugurt (ne skupaj s tabletami), prebava je OK, živahen je tudi.
Lp K
Logiran
shyam2001
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #291 : sobota, 16.07.2005 : 12:28:15 »

Saj v bistvu je to to, kar sem hotela povedati, oz. kar me je zanimalo. Očitno ni nobene dobre metode, ki bi zagotavljala, da je pes bolan in nujno potreben antibiotika, ali ne.
Težava je v tem, da kolikor berem, je takrat, ko se težave pojavijo, zadeva že veliko težje ozdravljiva oz. so težave včasih že ireverzibilne. V kar nekaj primerih pa je bila bolezen opažena šele takrat, ko več ni bilo pomoči.

Zato me je zanimalo, kako vedeti, kdaj je kaj prav in kdaj ne. In kako odreagirati v bodočnosti - kdaj začeti z antibiotiki ali še raje čakati.
Logiran
retrieverka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 734


« Odgovor #292 : ponedeljek, 18.07.2005 : 08:30:17 »

Mi smo zdaj od petka na antibiotikih - zaenkrat Rona se ne kaze kakih stranskih ucinkov, upam da bo tudi vnaprej tako! Me pa zanima se nekaj drugega, glede na jemanje Clinofuga, lahko dam nanjo vseeno advantix (brez skrbi)?
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #293 : ponedeljek, 18.07.2005 : 09:10:13 »

Me pa zanima se nekaj drugega, glede na jemanje Clinofuga, lahko dam nanjo vseeno advantix (brez skrbi)?

Meni je veterinar rekel, da ja.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #294 : ponedeljek, 18.07.2005 : 09:17:07 »

Tudi Bajka prenaša antibiotike čisto normalno. Celo razmišljam da bi prekinila zdravljenje, ker imam raje bolano psico, ki je hiperaktivna, kot pa zdravo, požrešno in še bolj hiperaktivno psico. HECAM SE!!!!

V glavnem do sedaj smo se zezali za vsako hrano, da jo je dala vase, še najbolje se je odrezal oče, ker lepo sedel zraven nje in jo pital kot dojenčka - vem želi si vnukov - saj ga ima  Wink.
No sedaj je pa situacija čisto druga in tamala hitro vse poje in teče k Ajši v posodo pogledat če je vse pojedla. Mačka moramo prav stražiti, da revež lahko vse poje, ker ga je sposobna odrinit od posode in še njemu pojesti.

Ajša že pakira kovčke, ker je ne more več dohajat pa še vroče je. Tako da zaenkrat pri nas zgleda fantastično.

Sem pa spremenila režim prehrane, da ji čim bolj zaposlim želodček.

Kako je z ostalimi?

Aja, jaz ji bom dala Advantix ker jo imam raje 2 dni malo bolj bogo, kot pa spet to golazen na njej.
Logiran
retrieverka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 734


« Odgovor #295 : ponedeljek, 18.07.2005 : 09:26:03 »

Sem pa spremenila režim prehrane, da ji čim bolj zaposlim želodček.
V bistvu tudi jaz, zraven dodajam kuhano hrano da je malo vec mase kot briketi (za zelodcka) pa se tabletki se lazje skrijejo v kuhani hrani kot v briketih - se v kuhani namrec kdaj kaksnega pusti na dnu posode (pa so majhni tabletki! Roll Eyes).

Koliko pa dajete vi jogurta sredi dneva? Jaz sem zaenkrat na dveh lonckih pa nimam orientacije...

simi: dva dni bolj boga? ti reagira na advantix?
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #296 : ponedeljek, 18.07.2005 : 09:38:54 »


simi: dva dni bolj boga? ti reagira na advantix?

Ne ni mi nikoli reagirala nanj, čeprav piše da lahko. Sedaj mogoče bo ali pa tudi ne. Samo raje to preživim kot pa klope.



Koliko pa dajete vi jogurta sredi dneva? Jaz sem zaenkrat na dveh lonckih pa nimam orientacije...



Jaz ji zmešam jogurt in skuto. Dobi en lonček probiotičnega jogurta in pol polkilske skute.

V bistvu tudi jaz, zraven dodajam kuhano hrano da je malo vec mase kot briketi (za zelodcka) pa se tabletki se lazje skrijejo v kuhani hrani kot v briketih - se v kuhani namrec kdaj kaksnega pusti na dnu posode (pa so majhni tabletki! Roll Eyes).



Pri nas imamo sedaj en dan brikete + kuhano hrano z mesom in zelenjavo, en dan pa ribice + tuno z oljem iz konzerve.
Tabletke ji dam vmes ko je zavite v salamco.
Res mi je smešno ker je prej vsako stvar predno jo je dala v usta povohala in premislila ali bo to pojedla ali ne, sedaj pa samo še vase meče.
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #297 : ponedeljek, 18.07.2005 : 09:48:19 »

Bonie pa še vedno noče in noče jesti. Vmes je nekaj dni sicer malo več jedla (malo več, to pomeni, da je pojedla tričetrt  400 g konzerve 2 x na dan in to po koščkih vsake toliko časa iz roke - pri 43 kg), zdaj pa spet noče nič jest. Ne mesa, ne konzerv, ničesar... Danes zjutraj sem ji morala dati tablete na prazen želodec, ker ni hotela res čisto ničesar, pa sem se trudila več kot eno uro... Undecided

Drugače pa je že malo bolj živahna, se pa še vedno zelo hitro utrudi, tako da na sprehodih vsaj enkrat vmes počivama. Pa grba se ji je že malenkost zmanjšala, noge pa jo še vedno bolijo pri vstajanju in vsedanju, hodi pa normalno. Pa včeraj je spet kar nekajkrat imela napade težkega dihanja Sad

Vse skupaj se mi nič ne zdi v redu. Clinofug pa jemlje že malo več kot 3 tedne ...
Logiran
panček
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #298 : ponedeljek, 18.07.2005 : 12:15:08 »

Zdaj pa že mene skrbi za tvojo Bonie. Kaj če bi jo peljala še kakšnemu drugemu živinozdravniku. Ali jo je res ta erlihija tako zdelala. Moj prinašalec tudi ima erlihijo, tablete je že več kot mesec dni, samo da je že bil po enem tednu čisto drugačen. Zelo rad je, je pa res še utrujen, tu pa tam malo šepa, vendar ni hudega, le vročina ga zelo matra.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #299 : ponedeljek, 18.07.2005 : 12:31:23 »

Bonnie , mislim,d atol en ebo samo erlihija. Pri erlihiji zdravil akr hitro in dobro primejo. Očitno imaš poleg erlihije še kaj drugega Undecided.
Logiran
Strani: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 ... 79   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Erlihija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines