mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 15.10.2024 : 18:13:40

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Strani: 1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 ... 31   Dol
Natisni
Avtor Tema: Bivanje psa v stanovanju ali ne?  (Prebrano 78749 krat)
0 članov in 8 gostov pregleduje to temo.
irena_p
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 180


« Odgovor #315 : sreda, 24.11.2004 : 15:00:36 »

Jaz osebno mislim, da je sistem notri/ven pozimi najhujši.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #316 : sreda, 24.11.2004 : 15:10:56 »

Berem vse to in še vedno nisem prepričana, kaj je za psa bolje, ali je zunaj ali notri.

psu je vseeno ali je zunaj ali notri, če ga je narva primerno opremila (dlaka) in če mu nudimo primerno zavetje. Kje bo pes je torej predvsem izraz želja , poteb in možnosti lastnika.
Psi so predvsem bitja navad in najraje imajo tisto, česar so navajeni.
Tudi občutek , da mora biti vedno v lastnikovi senci je predvsem stvar navade, ne toliko resnične potrebe psa, s tem da so nesamozavestni, preveč podrejeni psi  bolj nagnjeni k motnjam odvisnosti. (v skrajnih primerih zano kot ločitvena tesnoba). V kolikor pa ves dan ni nikogar v stanovanju ali pa ne moremo predvideti rednih urnikov prihoda domov (službe itd), pa je psu morda celo bolj pestro in manj obremenjujoče bivati zunaj.
Za zdravje psa ni najboljše , da ga imamo ure in ure zunaj , če je pretežno navajen bit notri. Variante podnevizunaj ponoči notri se mi ne zdijo najboljše. Pes , ki j epretežno notri, na sobni temperaturi naj bi bil pozimi zunaj samo, ko se giba. Prav tako je velikokrat "medvedja usliga" da pse v hudem mrauu preselijo v garaže ali nekurjene prostore. Pes namreč dobroizolirano kočo lahko ogreje s svojo toploto, velikega prostora pa ne- tako j edejansko bolj na mrzlem kot zunaj.
Mrazu se ne prilagodi se le dlaka psa , pač pa celotna presnova.
Kljub vsemu pa se mi zdi neprimerno ,da človek vredipse brez podlanke ali gole, potem pa jih ima zunaj. Kratkodlaki psi in psi brez podlanke sodijo pozimi notr, ves dan , ne le ponoči.
Moji psi so bili že povsem hišni, hišni idel življenja, mešano hišni in v boksu, eden pa vse življenje v boksu , pa nisem opazila, da bi kateri imel posebne preference enega ali drugega načina bivanja. No morda tisti ,ki je vse življenje zunaj- tudi če pride notr želi kmalu spet ven.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #317 : sreda, 24.11.2004 : 17:10:48 »

Jaz osebno mislim, da je sistem notri/ven pozimi najhujši.

Ja tako je, tudi jaz tako mislim. Potem pa so prehlajeni, pa prehlajene očke imajo... Undecided
Logiran
choppy
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 60


« Odgovor #318 : sreda, 24.11.2004 : 20:35:48 »

Tudi jaz se strinjam, da se je treba odločiti ali bomo imeli psa notri ali zunaj in se potem tega držati.Strinjam se tudi z tem ,da niso vse pasme primerne za bivanje zunaj. Menim pa ,da tiste pasme,ki lahko živijo zunaj,naj raje živijo zunaj.Izjema je samo pozimi, kadar se temperature spustijo precej pod nič stopinj (tudi veterinarji so mi doslej vedno tako svetovali). Sama sem doslej imela same take pasme,ki lahko živijo zunaj in vsi moji psi so bili vedno zunaj in kot sem že povedala so živeli zelo dolgo ,tudi obiskov pri veterinarju ni bilo veliko potrebnih.
Sedaj pa imam psa-zlatega prinašalca-tudi on živi zunaj in zdi se da mu tako ustreza,vendar pa pri njem opažam da ni tako odporen kot so bili moji psi doslej. Nasplošno opažam, da imajo psi zadnje čase vedno več težav ,obiski pri veterinarjih so vedno bolj pogosti-ne samo v mojem primeru, temveč imajo podobne težave tudi drugi lastniki psov, ki jih srečujem na sprehodih.Sama sem že od otroštva dalje živela v družbi psov(če nismo imeli svojega psa, so ga pa imeli pri sosedih) in spominjam se, da za veterinarje skorajda nismo vedeli ). Še kakšnih 10let nazaj, skorajda ni bilo veterinarjev, ki bi se ukvarjali z malimi živalimi
Zdi se mi, da so se stvari precej spremenile na slabše in zato morajo biti razlogi.Precej pasem je že čisto izrojenih .Razlog za to ni en sam, temveč gre za kombinacijo različnih razlogov (npr. parijo pse, ki so sorodstveno povezani ali pa so nosilci raznih hib, prehrana-psi so vedno lahko živeli od navadne hrane, sedaj pa naj bi jedli le še brikete, potem tudi onesnaženost vpliva na zdravje psov in nenazadnje tudi dejstvo da imamo pse z dolgo ,gosto dlako v stanovanju zraven radiatorjev verjetno ne vpliva na boljšo odpornost naših psov).
Sama vedno izhajam iz naravnih zasnov in če rečem, da je neki pes prilagojen za življenje zunaj ,z tem mislim to ,da izhaja iz hladnejšega okolja. Npr. zlati prinašalec izhaja iz Anglije in tam je več slabega, kot dobrega vremana-zato menim da je za takšnega psa bolje da živi v takih razmerah za kakršne je bil ustvarjen in v kakršnih je v preteklosti živel.
To seveda ne pomeni, da bi pri nas morali imeti samo avtohtone pasme, je pa bolše da pri nas živijo psi ki izhajajo iz okolja, ki je vsaj približno podobno našemu-oziroma pes kot je Hasky naj raje živi zunaj, Dalmatinec ki izhaja iz toplega podnebja pa obvezno notri(vsaj pozimi).Pri nas lahko živi precej pasem,ker imamo srednjo klimo-ne preveč mrzlo in ne preveč toplo. Mislim pa da ni najbolj primerno da bi Hasky živel v Dalmaciji ali pa obratno, da bi Dalmatinčka peljali v Sibirijo.
Ko smo govorili o tem kje naj pes živi ,so bili omenjeni tudi psi reševalci- tukaj gre za poseben primer , ti psi služijo nekim višjim namenom in vodniki teh psov vedo več  o tem kot jaz.Če je za učinkovitost teh psov bolje da so nenehno v stiku z ljudmi,potem mora tako tudi biti.
Za konec bi dodala še to, da jaz svojih psov nikoli nisem poleti dala v stanovanje in prižgala klimo (saj je tudi nimamo). Moj pes vedno živi zunaj, poleti mu omogočim senco in veliko mrzle vode,ko greva na sprehod pa mu dovolim da veliko plava.Sicer se pa moj pes poleti čisto sleče (izgubi precej dlake), pozimi pa se toplo obleče-dobi daljšo in gosto dlako. To je naravni ciklus ,ki ga imajo psi ki živijo zunaj in po mojem je tako tudi prav.Nasplošno opažam, da moj pes precej težje prenaša vročino, kot pa mraz-morda zato ker so takšne njegove naravne zasnove.
Pri odločitvi kje naj pes živi se je treba vprašati iz kakšnih razmer ta pes izhaja in katero okloje bo njemu bližje-notri ali zunaj.
Logiran
ursha
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #319 : sreda, 24.11.2004 : 21:20:35 »

s temle zadnim stavkom se popolnoma strinjam,choppy!
lp
Logiran
n3wfka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 343


« Odgovor #320 : sreda, 24.11.2004 : 21:43:18 »

Nasplošno opažam, da imajo psi zadnje čase vedno več težav ,obiski pri veterinarjih so vedno bolj pogosti-ne samo v mojem primeru, temveč imajo podobne težave tudi drugi lastniki psov, ki jih srečujem na sprehodih.Sama sem že od otroštva dalje živela v družbi psov(če nismo imeli svojega psa, so ga pa imeli pri sosedih) in spominjam se, da za veterinarje skorajda nismo vedeli ). Še kakšnih 10let nazaj, skorajda ni bilo veterinarjev, ki bi se ukvarjali z malimi živalimi


Hmmmm, ja! To je sicer res, ampak ali nismo tudi lastniki psov postali malce preveč natančni glede zdravja naših psov. Kdo je pa deset let nazaj sploh vozil pse k vetu? Kdo se je obremenjeval z malimi pasjimi težavami? Kdo je sploh opazil, če je bilo s psom kaj narobe? Razen naprednejših lastnikov nihče!
Danes pa si večinoma vsi pulimo lase zaradi, včasih res nepomembnih zdravstvenih težav naših psov in tekamo okrog vetov, dnar pa frči kot perje iz naših žepov.
Tako da menim, da so bili psi pred desetimi leti ravno toliko zdravi (ali bolni), kot so danes, le sekiral se ni nihče prav pretirano.

Citat
Sama vedno izhajam iz naravnih zasnov in če rečem, da je neki pes prilagojen za življenje zunaj ,z tem mislim to ,da izhaja iz hladnejšega okolja. Npr. zlati prinašalec izhaja iz Anglije in tam je več slabega, kot dobrega vremana-zato menim da je za takšnega psa bolje da živi v takih razmerah za kakršne je bil ustvarjen in v kakršnih je v preteklosti živel.

Ok, to je tud deloma res! Je pa treba upoštevati, da so se večinoma vse pasme skozi stoletja precej spremenile. Vse pasme, ki jih danes smatramo kot delovne oz lovske, so bile za delo tudi res ustvarjene in prilagojene le-temu, danes pa večinoma ni več tako. Pes vse bolj izgublja svojo vlogo človekovega delovnega pomočnika in postaja vedno bolj njegov družabnik. Goldnov danes ne vzrejajo več toliko zaradi lovstva, ampak zato, ker je čudovit družinski pes , kar pomeni, da biva s svojimi ljudmi. Pes kot družabnik se vse bolj "vriva" v naša stanovanja, kajti to sedaj postaja njegovo mesto. Kar malo si preberi zgodovino današnjih pasem in boš videla, da pri mnogih piše "Z načrtno selekcijo so iz njega vzredili...bla, bla...". Tudi če vzamemo nekatere ovčarske pasme, lahko vidimo kako so se pomehkužile. Nekoč močni in odporni psi, ki so lahko bivali na prostem noč in dan, v dežju ali soncu, so danes le še senca svoje nekdanje podobe. Kar poskusi danes kakšnega bernca poslat na kako gmajno v hribe pa ga tam malo zaposlit. Če ne drugega mu uničiš že tako občutljive kolke. In oh, da niti ne pomislim, v kakšnem stanju bo kožuh po kakem mesecu brez česanja.

No to je moje stališče, čeprav se napisano bolj posredno dotika teme o bivanju v stanovanju.

Lp
Logiran
choppy
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 60


« Odgovor #321 : sreda, 24.11.2004 : 22:09:28 »

n3wfka-praviš da smo lastniki psov postali bolj natančni glede zdravja naših psov. Mogoče res, ampak jaz imam trenutno težave z mojim goldnom in sicer na nogi se mu je naredila ranica, ki se sama nikakor noče pozdraviti (že 10 dni). Mislim da gre zopet za neko vnetje (alergijo) , poleg tega se pa še ves čas liže. In čeprav ga nočem zopet peljati k veterinarju ga bom očitno morala,ker ta pes ni dovolj odporen da bi se sam pozdravil. Včasih tudi če so psi imeli težave so se mnogokrat sami zlizali, sedaj pa smo prav prisiljeni letati k veterinarju, ker se bojim da bi se stvar preveč poslabšala.
Glede naravnih zasnov pa sem želela povedati prav to,da smo z tem ko smo pasme, ki naj bi bile zunaj pripeljali v stanovanja, le-te pomehkužili in z tem nismo naredili usluge ne psom in ne sebi.
Lep pozdrav.
Logiran
nadja
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 894


« Odgovor #322 : sreda, 24.11.2004 : 22:35:19 »

Choppy se mi zdi, da malo preveč posplošuješ. Lahko da je tvoj zlati prinašalec bolj bolan, ker so pač GR-ji v Sloveniji precej "izrojeni".

Glede veterinarjev se strinjam z N3wfko, saj so tudi ljudje pred časi umirali pri štiridesetih in zdravnikov praktično ni bilo  Tongue.

Jaz bom imela svoje pse noter, ker menim, da psi potrebujejo in si želijo človeške družbe pa še meni je fajn-saj zato pa imaš psa- da imaš kaj od njega, ne da ga vidiš trikrat na dan ko ga pelješ na sprehod. Je pa tudi res, da rabijo psi tudi svobodo, se pravi jim moramo omogočiti, da se lahko umaknejo v svoj prostorček, kjer imajo mir pred nami  Grin.

lp
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #323 : sreda, 24.11.2004 : 22:52:11 »

Ja se strinjam z n3wfko. Včasih res nismo toliko hodili k veterinarju, psi se pa v 10 letih niso kar pomehkužili. Cheesy

Če že govorimo o tem, da so psi vse bolj pomehkuženi, ne vpletajmo evolucije, saj vsi vemo, koliko časa to traja, ne. Par 100 let-torej je možno, da so naši psi mehkužnejši, kot v srednjem veku. Grin

Res je, choppy-psa imam tudi jaz zato, da sem z njim vedno, ne pa samo parkrat/dan. Res pa je tudi, da ne jaz, ne moj pes nisva ljubitelja dolgih sprehodov. Sva bolj zapečkarja. Smiley
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #324 : sreda, 24.11.2004 : 22:56:01 »

Ko sem napisala: "Res je choppy" sem se strinjala z Nadjo.

Lp
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #325 : sreda, 24.11.2004 : 23:23:48 »

Na podlagi izkušenj z enim psom res težko govoriš tako na splošno, Choppy. Jaz imam zlatega prinašalca, ki je zdaj star 7 let. Celo življenje živi noter; kadar je zunaj, se vrže v vse, kar je kakorkoli podobno kakšni vodi (luže, Sava, morje,... karkoli), tudi sredi zime. Prvič mi je pri 4 mesecih na mrzel novembrski dan skočil v Koseški bajer.  Undecided . Hočem povedat, da je velikokrat moker in včasih potem tudi kje zunaj poležava, preden gre spet v stanovanje, pa kljub temu ni bil NIKOLI (trkam na les) kakorkoli bolan.
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #326 : četrtek, 25.11.2004 : 12:37:38 »

Živjo,
Najbrž bi morala za moje vprašanje odpreti novo temo, ampak bom vseeno poskusila tukaj.
Imam vprašanje ki se nanaša na stanovanjske pse in njihove lastnike. Živim v bloku kjer za psa plačujemo čistilko. Cena je ista kot za osebo. Zdaj pa se je nekaj ljudi spomnilo da psi ne smejo hoditi skozi glavni vhod takrat ko dežuje in sneži ampak skozi klet. To me moti ker vem da ljudje s čevlji naredijo več svinjarije kot pes. Poleg tega za psa plačujem polno ceno.  
Zanima me kako imate to urejeno pri vas (sprašujem tiste ki živijo po blokih).
LP
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #327 : četrtek, 25.11.2004 : 12:40:24 »

Živim v bloku kjer za psa plačujemo čistilko. Cena je ista kot za osebo. Zdaj pa se je nekaj ljudi spomnilo da psi ne smejo hoditi skozi glavni vhod takrat ko dežuje in sneži ampak skozi klet. To me moti ker vem da ljudje s čevlji naredijo več svinjarije kot pes. Poleg tega za psa plačujem polno ceno.

Če plačujete za čistilko, ima pes vso pravico hoditi čez glavni vhod!

Do januarja smo pri nas plačevali za pse vodo, se pravi jaz dodatno za 2 osebi, ker imam 2 psa. Po januarju pa se stroški računajo glede na kvadraturo  Tongue .

Lp, Yo
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #328 : četrtek, 25.11.2004 : 12:49:22 »

Vodo?!!! Kako pa to? Aje to po zakonu?
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #329 : četrtek, 25.11.2004 : 12:50:52 »

Ne, ni po zakonu, saj nikakršno plačevanje za pse, mačke & co. ni po zakonu  Angry

Lp, Yo
Logiran
Strani: 1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 ... 31   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines