o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 14.03.2025 : 11:32:05
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
vzgoja
| Tema:
Kako jim uspe?
Strani:
1
[
2
]
3
Vse
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Kako jim uspe? (Prebrano 20898 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Marjetka
odvisnež
Sporočil: 540
Re: Kako jim uspe?
«
Odgovor #15 :
petek, 28.10.2005 : 15:07:30 »
Citat: Sammy , četrtek, 27.10.2005 : 17:29:23
Se strinjam, toda kako psa prepričat v to? Se z njim čim manj ubadati in čakati, da on pokaže zanimanje za nas ali kako?
Mislim, da ni trik v ignoriranju. Se strinjam z Lilit - skrivanje dela cudeze na pozornosti! Jaz se na sprehodu skrijem, vsakic ko dobim priloznost. Pes me ima ze tako pod nadzorom, da mi redkokdaj res odlicno uspe.
Druga stvar, ki se ni bila omenjena, je pa "pogovarjanje s psom". Pri dolocenih tetkah in babicah za tako skoncentrirano pasjo pozornost namrec ni druge razlage.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.634
«
Odgovor #16 :
petek, 28.10.2005 : 15:10:46 »
Citat: AklAm , četrtek, 27.10.2005 : 21:42:45
Sammy, Trkmanova ima več psov, a ne? No, na to sem se zdaj spomnila - mislim, da se psi veliko bolj "grebejo" za našo pozornost (in za piškotke ipd.), ko jih je več in imajo konkurenco. Če imaš tri pse, tudi vsakemu od njih nameniš le tretjino časa, ki bi ga sicer porabil za enega. Kaj pa vem, razmišljam, no.
ja to je res, vendar pa piše na splošno in v tistem članku cel čas "govori" samo o enem psu - mladičku, ki ga je "treba" dati v boks, ko se z njim ne ukvarjamo. na grobo obnovljeno.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
Sporočil: 4.474
«
Odgovor #17 :
sobota, 29.10.2005 : 14:40:39 »
Silvija (naj mi bo oproščeno da po nemarnem omenjam njeno ime) ima prav poseben način šolanja psov, ki njej in njenim psicam neverjetno lepo leži in daje fantastične rezultate. Tisti, ki jim tak način dela odgovarja, najdejo v njem veliko veselja, njihovi psi tudi, in uspeh ne more izostati.
Jaz na ta način ne morem delati. Malo zaradi moje lenobe, več pa zato, ker je pes, kakršnega si želim dobiti na koncu povsem drugačen. Poti do cilja je veliko, vsak mora najti tisto, ki ustreza njemu in njegovemu psu.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #18 :
sobota, 29.10.2005 : 17:51:54 »
Lanabela, torej kakšen je konkretno njen način šolanja? A ga posreduje tudi svojim tečajnikom v kinoloških društvih (kolikor vem, ima tečaje v dveh)?
Logiran
Drejči
midi
Spol:
Sporočil: 1.862
«
Odgovor #19 :
sobota, 29.10.2005 : 18:16:34 »
Vecje stevilo psov ni formula za uspeh glede pozornosti na lastnika. Lahko pride le do ljubosumja med samimi psi in ustvarjanja tropa, ce clovek ne zna pravilno postopati. Cisto vseeno je ali imas enega ali vec psov.
No tisto z boksom, pa... boks (vecina dneva) - osamljenost; poligon (1-2 uri) - druzba in pozornost njegovega lastnika in ce sestejemo 1+1, ob upostevanju, da je pes druzabno bitje, mislim, da ni potrebna nadaljna razlaga. Nadalje, nekateri tekmovalci gredo celo tako dalec, da svojega psa dobesedno zasuznjijo s hrano. Kaj to pomeni? To pomeni, da pes dobi hrano le takrat, ko vajo na poligonu pravilno izvede, drugace hrane ne dobi. Se malo bolj natancno, pes dobi svoj dnevni obrok hrane na poligunu, med izvajanjem vaj, CE jih seveda naredi pravilno, drugace je lacen do naslednjega dne, seveda pod pogojem, da vaje naredi tako, kot vodnik zeli.
Logiran
Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.
Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Lanabela
živim tukaj
Sporočil: 4.474
«
Odgovor #20 :
sobota, 29.10.2005 : 19:57:31 »
Pri mojih se je trop ustvaril in hvalabogu ohranil in je sedaj star nekako 20 let. Psi so se zamenjali, trop je ostal. Nekaj malega ljubosumja je, ne prav veliko, kolikor ga pa je, se ga da krasno uporabiti pri delu s psi. zanimivo je, da moje psice nemoteno živijo svoje "privatno" življenje v krdelu, v katero se jaz vmešam le na svete čase kdaj, kadar je treba preprečiti kakšen pretep. Če dobijo hrano vodo in dovolj prostora za divjanje se imajo prav lepo tudi, če se nihče kaj več ne ukvarja z njimi. in zanimivo, proti vsem pričakovanjem vse do zadnje zelo rade delajo in so zelo zanesljive.
tisto o zasužnjenju s hrano... nekateri psi dejansko dobijo vso hrano v obliki nagrade. Vendar se način, ki ga navajaš le redko obnese, če sploh kdaj. Zelo lačen pes ne more delati, ker se preprosto ne more skoncentrirati. Če pa s psom preko dneva velikokrat po malem delamo, ga nagrajujemo s hrano in si tako lepo počasi prisluži celotem obrok, je pa to zelo učinkovito in se lepo obnese. samo jaz tega ne maram, ker postane pes preveč odvisen od človeka. Vsaj za moj okus, jaz imam rada samostojne pse.
Silvijine metode ne bom razlagala, jo je sama dovolj lepo v nekaj letošnjih številkah revije Moj pes.
Logiran
Drejči
midi
Spol:
Sporočil: 1.862
«
Odgovor #21 :
nedelja, 30.10.2005 : 08:06:50 »
Lanabela, se popolnoma strinjam s teboj, ko gre za ljudi, ki imajo obcutek in znanje za pse. In s eposebej se strinjam s tem, ko pravis, da zelis imeti samostojne pse.
Vendar pa glede na vsebino problema, ki je bil izpostavljen v tej temi - ignoranca do lastnika na sprehodu - nikakor ne more biti resitev le-tega, da nabavimo se enega psa, kot je bilo predlagano v enem od postov.
Ja, to bi bilo pa res malo prevec enostavno. Pes me ne sljivi in kupim se enega, pa je problem resen, ker naj bi potem tekmovala za mojo pozornost. hehe, v resnicnem svetu je ponavadi tako, da imas potem dva psa, ki te ne sljivita.
Logiran
Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.
Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
EBRANKA
rad pišem
Spol:
Sporočil: 304
«
Odgovor #22 :
nedelja, 30.10.2005 : 11:48:40 »
Se strinjam s tistimi, ki menijo, da je največ v občutku... tudi v šolstvu je zelo podobno... eni učitelji imajo avtoriteto (doseženo tako ali drugače), mnogi pa ne in jim nič ne pomaga branje take literature, oziroma jim včasih še škodi, ker si ne razvijajo svojega stila in ne zaupajo sami sebi. Kako bodo(bomo) potem zanimivi drugim? Jaz delam sicer v knjižnici, ampak tudi opažam, kako se mi včasih iste napake pojavljajo tako v šoli kot pri vzgoji psičke... pa vse izhaja iz tega, kakšna pač sem
Moj problem je, da čisto preveč relativiziram in teoretiziram, pa se zaradi vseh nasvetov včasih petkrat že v naprej zasekiram, preden izvedem kak "ukrep", ki bi lahko na dolgi rok kaj škodil (pa da mi moja kraševka kaj na dolgi rok zameri
). Pa ne rečem, da je rešitev v tem, da ne bi smela nič prebrati in hoditi v pasjo šolo... samo zdi se mi, da je bolj pomembno, da najbolj poslušam in opazujem svojo psičko, ker mi ta zelo hitro pokaže, kdaj delam kaj narobe in opažam, da s Čajko najbolje sodeljujeva, kadar sem sproščena in prepričana vase. Ampak to mi uspeva le v domačem okolju, kjer sem jaz res nekaj najbolj zanimivega v konkurenci z 58. krtino.
Medtem ko me je pasje šole že na daleč strah, ker me tam Čajka zaradi vseh ostalih kužkov čisto nič ne šljivi (vsaj prvih 25 minut, pa ne glede na to, če prideva prej) tako da mi samozavest pade čisto na tla in se mi zdi, da ves čas delam same napake in že v štartu čisto obupam za pozornost pri taki konkurenci (saj Čajka ni neumna... na eni strani nesamozavestna Branka, ki v ozadju nekaj cmoka in opleta s hrenovko, na drugi strani pa toliko potencialnih partnerjev za divje podenje po travnikih in nore pasje igre).
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.361
«
Odgovor #23 :
nedelja, 30.10.2005 : 11:53:56 »
No vama povem mojo izkušnjo.
Damč je l moj prvi pes(" tazaresen- šolanje-skrb...). Kot samec ima veliko " lepih
" lastnosti. Ignoranca, trma, svojeglavost, hiperaktivnost .... nagon- na psice in na divjad..... in še kaj bi se našlo.
Ko sva začela hoditi v malo šolo je bil zlat kuža. Znal je sedi, prostor, poleg hoditi.... skratka zelo sem bila ponosna nanj. Potem je pa prišel v svoje obdobje pubertete( za katero predvidevam , da ga še sedaj močno trka). In je bilo konec z njim. Stalno sva se šla kdo bo koga. On je trmal po svoje jaz sem vstrajala. Na tečaju za vodnika je bil najšlabši. Ko smo imeli odložljivost je v veliki večini vstal iz prostora in posvoje" klamaturil " okrog... gnjavil še ostale pse, tako , da je bil na koncu vsesplošni kaos.
Normalno sem imela pomisleke , da ga enostavno ne morem obvladati- kar ga tudi nisem mogla. Ni me šljivil niti 10%..... mojega je ubogal na besedo. Naj povem , da sem se jaz ukvarjala z njim vsak dan in ne samo po eno uro ali dve... temveč tudi več... pes je bil 24 ur z menoj.
In sem bila deležna razno raznih ugotovitev. da nimam pravega pristopa k psu, nisem skoncentrirana, nimam pravega tona glasu, nisem dosledna. itd.
In sem vse to popravljala. Iz 10% "šmirglanja " je prišel na 15%- kadar je imel dober dan.
... drugače pa nič od nič.
Na tečaju sva z nekim vodnikom celo zamenjala pse. Jaz sem vodila njegovo psico on pa mojega psa. Na prvih dveh urah je ta sistem še celo potrjeval vse teorije... po parih urah, je pa tudi njega začel ignorirati. In na koncu smo prišli do tega ... da je pač pes tak po karakterju. Svojeglav anglež, ki se mu fučka za vse okrog njega važno mu je bilo le to , da je on užival. O kakšnih aportih in delu sem lahko le sanjala. Nazadnje je šlo celo tako daleč , da tudi odpoklica ni več šljivil.
Skratka groza od groze.
Nato sem se odločila še za zadnji pristop( za katerega sem bila na začetku z vsemi kriplji proti) trda - roka. In potem je pes začel delati. Scrkljan kolikor je( samo moja napaka in moja krivda) mu je prebilo , da če me ne uboga ni božanja in crklanja.... enostavno sem ga samo odrinila od sebe. In pes se je začel popravljati. Dosegla sem celo 60% " šmirglanja" in tečaj sva celo opravila z 87 točkami. ( poslušnost)..... kar se pa tiče dela.. je pa ostalo enako. Nič od nič( v večini primerov) čeprav je pes znal. On enostavno ni hotel.
Potem sem pa dobila še eno novo zgago k hiši.Malo žimasto zgago- ona pa totalno kontra. Njej je delo v največjo zabavo.
In ko smo skupaj imeli ure učenja je bil Damč privezan z tamalo pa sva delali skozi igro.
Na začetku ni bilo nobenih napredkov pri Damču. Potem , ko je pa videl, da ga enostavno postavljam na stranski tir in se ukvarjam z tamalo ker naredi kot hočem, je pa začel delat. Kar na enkrat je začel aportirat, držal stojo, ubogal me je pa kot vojak. Ni bilo treba niti glasu več dvignit nadenj. Res da , njegovo aportiranje in delo ni povsem zadovoljivo.... ampak smo pa prišli vsaj toliko daleč da me ne ignorira in vsaj približno naredi kar hočem od njega.
Meni je sicer jasno da se pes od psa uči, da je pomembna tudi tekmovalnost med psi.
Samo preko karakterja pa ne gre. Sedaj je sicer razvil novo teorijo. Dvakrat naredi vajo kot je treba , toliko da pokaže da zna.... potem se mu pa ne ,da več.
In ga niti ne silim. Pač upam.. če prišel do dvakrat bo mogoče tudi do štiri krat. Takrat bo pa moj cilj dosežen.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #24 :
nedelja, 30.10.2005 : 12:04:25 »
Še to sem pozabila povedat.
Razlika v šolanju Damča in Dine je pa taka.
Pri Damsterju moram vložiti 350% svoje energije v njegovo šolanje, da dosežem nek učinek.
Pri Dini pa 30% in ona naredi vse tako kot je treba.
S to razliko, da je Damč star 20 mesecev- Dina pa 6.
Enostavna teorija tega je pa anglež Vs nemec.
( kot bi gledal ljudi)
Logiran
bina
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 3.790
«
Odgovor #25 :
nedelja, 30.10.2005 : 12:10:53 »
damayanti, svaka ti čast, da si imela j*a*j*c*a
, da si pri enem neubogljivem psu (no, ne ravno neubogljivem, ampak take, ki te ni šmiril), kupila še enega. Tega si jaz ne bi upala narest! Ker bi se bala, da bi potem imela doma 2 neuboljiva psa
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #26 :
nedelja, 30.10.2005 : 12:28:41 »
Dina drugače ni bila v planu
.... je prišla k nam po sili razmer.
Dina je bila njprej samo na počitnicah. Iz enega razloga- Damčeve prehranjevalne navade. On je jedel dva dni potem tri dni štrajkal in take zadeve. Ko je prišla Dina k meni je začel vsaj vsak dan jesti iz foušije. In po treh tednih smo prišli do tega , da bi bilo za vse najboljše da Dino kar obdržimo.
In v mojem primeru se je napredek obrestoval. Mogoče ravno zaradi tega ker sta si tako različna po karakterju.
Da bi imela pa dva psa z podobnim karakterjem....... bi si pa verjetno že "apartma" v Begnah " zaarala"
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #27 :
nedelja, 30.10.2005 : 12:29:38 »
S prvim "zaresnim" psom, v katerega vložiš svoj čas in trud, da ga vzgojiš (morda celo izšolaš), mislim, da res ne moreš pričakovati popolne poslušnosti, ker enostavno nimaš izkušenj - še posebej ne prvih nekaj mesecev, ko bi jih človek v bistvu najbolj potreboval. In potem na začetku ene stvari zafrkneš in jih je kasneje toliko težje popravljati.
Medtem ko imaš pri drugem psu toliko več izkušenj, da vsaj približno veš kako reagirati v določenih situacijah. Starih napak ne popravljaš in rezultat je toliko bolj poslušen pes. Poleg tega je stanje toliko boljše, vsaj po mojem mnenju, če imaš psico (po psu).
Jaz dam roko v ogenj, da takšnih problemov, ki jih imam zdaj zaradi napak moje neizkušenosti v mladosti svojega psa, z drugim psom ne bom imela (pa še psička bo
).
Logiran
ModraPanda
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 170
«
Odgovor #28 :
nedelja, 30.10.2005 : 12:45:31 »
Jaz sem imela prvega psa, za katerega sem razen finančno čisto sama skrbela pri dvanajstih. O psih nisem mela pojma, še to kdaj se goni sem vedla ko ji je curljalo iz riti, drugače še tega nebi. No pa je bila ta psička tiste sorte, ki mi je sledila in me imela vedno na očeh. Vrvico sem kupila a je sploh nisem nikoli uporabljala. Pripela sem jo najbrž 3x v življenju.
Zdaj vem o psih dosti več in kaj naj rečem, Ben je kar poslušen, sicer je star 4 mesce in še ni izoblikovan, ampak se pa trudim, da na sprehodih on sledi meni in tega učim tud svojo mati, ki ga skos kliče in čaka in podobno. Kljub temu ga blizu ceste niti slučajno ne spustim z vrvice, ker bi mirno švignil čez celovško če bi bil na drzgi strani drug pes. Pri prejšni psički s tem nisem imela nikakršnih težav.
V glavnem mislim, da sem mela s prejšno psičko predvsem srečo, Bena pa poskušam vzgajat in mi zaenkrat še kar uspeva,čeprav je daleč od tega, da bi hodil ob meni in se ne menil za svet okoli sebe, sicer pa hvala bogu, ker če bi bilo glede na njegova leta drugače, bi že posumila da z njim kaj ni v redu.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #29 :
nedelja, 30.10.2005 : 12:52:08 »
Citat: Sammy , nedelja, 30.10.2005 : 12:29:38
S prvim "zaresnim" psom, v katerega vložiš svoj čas in trud, da ga vzgojiš (morda celo izšolaš), mislim, da res ne moreš pričakovati popolne poslušnosti, ker enostavno nimaš izkušenj - še posebej ne prvih nekaj mesecev, ko bi jih človek v bistvu najbolj potreboval. In potem na začetku ene stvari zafrkneš in jih je kasneje toliko težje popravljati.
Medtem ko imaš pri drugem psu toliko več izkušenj, da vsaj približno veš kako reagirati v določenih situacijah. Starih napak ne popravljaš in rezultat je toliko bolj poslušen pes. Poleg tega je stanje toliko boljše, vsaj po mojem mnenju, če imaš psico (po psu).
Jaz dam roko v ogenj, da takšnih problemov, ki jih imam zdaj zaradi napak moje neizkušenosti v mladosti svojega psa, z drugim psom ne bom imela (pa še psička bo
).
S tem se pa strinjam v celoti
Res je že razlika pes- psica. Mene ja Damč z svojimi polomi naučil takih stvari, ki jih ne najdeš v nobeni knjigi( je ni p****rije, ki je ne bi naredil) ravno iz tega razloga je tudi z Dino šolanje pravljica.
Jaz bi vsakemu začetniku, kateri se odloči, da bo svojega psa izšolal priporočala enega " damsterja". Fajn trmastega in neposlušnega. Ker samo tak pes lahko izuči človeka.
Nekdo, ki ima prvega psa poslušnega in lahko vodljivega sploh ne more razumet , koliko truda morajo nekateri vložiti v svojega psa, da kaj dosežejo pri njem. In koliko teorij o šolanju( piškotki,pohvale,nagrade, igra.....) zataji pri takem psu. Jaz sem šele pri enem letu približno dojela kako ga moram šolati in še sedaj me uči- vsak dan.
Ne morem si pa predstavljati( kolikor ga poznam), da bi mu pustila njegovo svobodno voljo..... to bi bil pa polom
, če bi sploh še bil živ... Če samo pomislim , kaj bi on počel po svoji svobodni volji... potepal bi se vsak dan, jagal kure in mačke po vasi, kradel vse po spisku......
dvomim , da bi bil še živ ali vsaj cel, če ne drugače bi končal že pod kakšnimi kolesi avtomobila.
Panda:
Tudi moj je bil do 8 meseca zlat kužek. Ne me narobe razumet- ti ne želim takega psa kot je postal moj v svojem obdobju. Počakaj do pubertete. takrat te bo začel pa učit. Boš spoznala kaj pomeni imeti samca doma
Logiran
Strani:
1
[
2
]
3
Vse
Gor
mojpes.net
|
o psih