Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, se lahko iz t.i. tretjih držav (tudi tistih z nizko rizičnostjo stekline - BiH, Srbija)
vračate domov le na 10-tih mejnih prehodih (cestnih). Istopate iz RH lahko povsod, da ne bo pomote.
Zanima me ali je to sploh v skladu z evropskimi predpisi, saj:
1. pes za prehod meje potrebuje le potni list in čipiran mora biti
2. ne potrebuje nikakršnega pregleda veterinarskega inšpektorja (kot npr. krave
), zato odpade "pojasnilo", da mora biti mejni prehod usposobljen za pregled živali (!)
3. če imaš s seboj bralec čipov, ne bi smelo biti nikakršnih zadržkov na še tako zakotnem mejnem prehodu
4. ta predpis se nekako bode s slov. zakonom, kjer piše, da se lahko vrneš domov (s psom -recimo tako- slov. državljanom) kjerkoli
A je kdo od vas ljubiteljev živali kak pravnik, ki bi se pozabaval s tem. A obstaja kaka izjema, luknja v zakonu? Mene to prehajanje in vračanje domov "stane" dve (2) uri vožnje več - 150 km in seveda stoški goriva. Povem lahko, da vstopam ponavadi v BiH na Maljevcu/Vel. Kladuša (kjer se zadržujem), vrniti se pa moram čez mejni prehod Izačić/Ličko Petrovo Selo.
Hudiča....kako sem jezna. Psa pa itak ne bi pustila v varstvo mojim za nič na svetu. Brez ne grem, pa pika.
P O M A G A J T E meni in s tem boste še veliko ljudem. Bojim se, da bodo v času dopustov gasterbajterji pri vračanju in problemih/zavrnitvi na meji zapustili živali na milost in nemilost cesti.
Hvala!