mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 06.07.2024 : 10:44:27

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: BARF - BONES and RAW food
Strani: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 ... 22   Dol
Natisni
Avtor Tema: BARF - BONES and RAW food  (Prebrano 77534 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
yo
gost
« Odgovor #210 : petek, 27.06.2003 : 09:13:15 »


Citat

Mesa (RMB-raw meaty bones, piscancji vratovi, perutnicke, vratovi, ribe, svinjsko, goveje mes, ovcetina, pa mozgani in drobovina itd.) naj bi bilo 80-90%, ostalo zelenjava in sadje in razni dodatki (vitamini, probiotiki). To je ena verzija, jih je pa seveda vec. Nekateri prisegajo na prehrano brez rastlin in sadja (tako za pse kot za macke). Poleg vsega nastetega (ki je velikokrat zmiksano v pasto), nekateri dodajo se cele kose perutnick ali vratov in manjsih govejih kosti.


Aha, a potem smo spet pri "naravnem" Huh
Nisem se videla nobene od svojih mack, da bi uporabljala moj mikser in si miksala svinjsko ali goveje meso oz. ovcetino... Tongue
Pa spet... ce je tako naravno, zakaj bi morala dodajati se dodatke kot so vitamini in probiotiki  Huh
Prav tako si ne predstavljam macke, ki bi ujela kravo in glodala njene kosti... Pa kolikor vem, to ne bi bilo "izvedljivo" niti v primeru, da bi nasla kravo kot mrhovino... macke mrhovine namrec ne jedo...  Cool

Ah, vedno manj verjamem v naravnost BARF-a  Lips Sealed

Lp, Yo
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #211 : petek, 27.06.2003 : 20:45:29 »

Kakor jaz razumem to, stvari miksajo zato, da jih zival lazje poje in da so kosi manjsi, ker jih vecina meso dobesedno golta. Za ciscenje zob uporabljajo surove kosti-kot dodatek; ne vem, ce je to tudi vsteto v tisto 80-80% mesa, 10-20% zelenjave.  Huh Morda je kot bonus? Vitamini in probiotiki tudi meni niso jasni, ce pa naj bi bil BARF kompletna naravna prehrana hehe. Morda je to odgovor na kritike, da v BARFu primanjkuje vitaminov (dolocenih) in da ima veliko psov (in mack) drisko in redno bruha? Ne vem.  Huh
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #212 : sreda, 02.07.2003 : 02:34:45 »


Citat

Vse živo, kar je ustvarila mati Narava (pozabimo določene mrhovinarje  Grin), se hrani s PRESNO HRANO . Razen vodilnega MRHOVINARJA in njegovih nesrečnih sužnjev, ki se hrani - jo z industrijsko, sintetično, konzervirano,prežgano crkovino !
Presni Post Press  Cheesy


E moj Kapitan, naši stari su govorili:"To je ko gluhom dobro jutro", a stari Latini, "Margaritas ante....", Pa se Ti poderi, ali od toga nikakve koristi:
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #213 : sobota, 03.01.2004 : 19:16:44 »

Uf, po kakšnem tednu se mi je celo uspelo prebiti skozi vseh 15 strani Wink Grin. No, kje ste sedaj Barf-arji in tisti anti Barf-arji? Po tolikem času probavanja Barfa, ali ste zadovoljni? Kako se kaj obnese na vaših psih?

Mi hranimo svoja psa z briketi in bomo tako tudi ostali, ampak me pa zanima, kako se obnese Barf pri vaših psih.

No, prosim za komentarje tistih, ki so spomladi in poleti probavali Barf!

Lp jana
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #214 : nedelja, 04.01.2004 : 11:21:48 »

Bravo Bina, da si si vzela toliko časa!

Ravno začetni maili iz te teme so me potegnili v iskanje tudi tuje literature o barfu in....po 15-ih mesecih preiskušanja ( a je tako dolgi rok sploh še preiskušanje? ) - naravnost fantastično!!!!!

Priznati pa moram, da določen del hrane tudi rahlo popražim ali samo oparim ( notranjost še krvava ), tako da samo nekje 70% dnevne hrane požreta surove.  Zakaj? Predvsem zaradi okusa, ker stara psica noče in noče spoznati prednosti popolnoma surove hrane Smiley
Briketi pa so iz prehrane izključeni, razen kak priboljšek, ki ga prinesejo obiski Grin Grin

Sama za priboljške zadnje čase vse več uporabljam suhe ribice po nasvetu enega izmed pristašev barfa. Ja pa onih pisanih Hobby dog palčk ju nikakor ne morem odvadit, čist sta nora nanje!
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #215 : nedelja, 04.01.2004 : 11:28:07 »

Citat
Pa spet... ce je tako naravno, zakaj bi morala dodajati se dodatke kot so vitamini in probiotiki  Huh
Ne dodajam ničesar! Res pa je, da zelenjava in meso ni dovolj, tu so še vsa živa semena, oreščki, olja iz semen, med, ribe,.... ah škoda podvajanja tem saj kdor hoče najde vse na tujih straneh, ki so v prejšnjih straneh te teme navedene!
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #216 : nedelja, 04.01.2004 : 11:46:37 »

Hmmm.... Nataša, koliko pa pride tak načih hranjenja za vaše velikane? Jaz ji kar ne morem predstavljati, koliko bi moja Bina pojedla hrane.

Jaz ji dam občasno surov obrok: surove sardelce, zmiksano sadje in zelenjavo, mogoče riž ter konzervo in obvezno zraven brikete, da mi ne zmrzne zunaj. Ampak potem take spušča še 2 dni, da ni skoraj nič v moji sobi Grin. Tako da kar se tega tiče ("izpušnih plinov" Wink Grin) naša psica najbolje predela samo brikete.  

Lp jana
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #217 : ponedeljek, 05.01.2004 : 09:51:32 »

Ni tako ogromno kot se zdi, Jana!

Evo večerje od včeraj za 2 napoletanca:

2 kg govedine+junečih src surovo
1/4 kg na hitro prepraženih jeter zalitih s cca 2 dcl vode ( brez začimb in dodatkov )
1 kg piščančjega mesa s kostmi vred surovo
1/ 4 kg zelenjave ( korenček+rdeče zelje ) zmiksano

2 pesti sončničnih semen, malo lanenega semena, pest rozin, 3 VŽ jedilnega kvasa Biotop vse zmiksano
2 pesti nasekljanih pšeničnih kalčkov ( jih sama gojim, ni komplicirano, zdravo za vse nas )

Vse zmešam, zalijem z jetrno omako in požrla bi še prazne sklede Grin Grin

Priboljšek po večerji:
"medene palčke": nalomljene Hobby dog palčke in nanje navito ( kako naj drugač rečem?) čim več medu

Današnji zajtrk ( sta ga ravno pospravila ):
8 jajc ( v vročem mleku zakrknjeni beljaki zmešani s surovimi rumenjaki in 1/2 l kisle smetane + 2 skodelici rženih kosmičev-suhih, ne namočenih! )
1 zmiksana banana
Vse zmešano med seboj.

A je zelo hudo in veliko???  Meni se ne zdi, le dela je precej.

Glede vetrov: na vsako hrano moraš psa postopno privaditi, Beyba je začela tako jesti ko je prišel k hiši Mars, od začetka se je zelo zmrdovala. Mars je od začetka takšno hrano in prdenja skorajda ne poznamo- sem še sama presenečena. Prej, kadar so psi jedli brikete, konzerve je bilo vetrov veliko, veliko več!

Jana, ne puščaj psici hrane zunaj, da zmrzne, jesti zmrznjeno? saj ji boš uničila prebavila! Kar ne poje v 15 min odnesi, pa naslednjič pogrej. Najslabše pa je mešati tko kot pišeš: konzervo, zelenjavo, brikete, čeprav to od velikih slišim, da počnejo. Poskusi en "zdrav" obrok in en samo briketni.
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #218 : ponedeljek, 05.01.2004 : 09:59:01 »


Pa še to:
Mars je energijsko dobesedno "atomska bomba" Grin Grin, totalni energy je, kaj takega še nisem videla, pa ni prvi napoletano.
Nima nobenegas špeha kar ga je so mišice, slikanje kolkov pri 15 mesecih je pokazalo čisto A/A, pa nobeden njegovih italijanskih prednikov nima kontroliranih kolkov.
Mogoče samo naključje?

Ti ob priliki pošljem fotke skakalca Marsa.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #219 : ponedeljek, 05.01.2004 : 12:29:59 »

Ups, malo sem se narobe izrazila. Hrane ne puščam zunaj. Meni ni treba čakat 15 minut da Bina poje, ker poje svoje brikete v pol minute. Brikete dodam obroku zato, da mi BINA ne zmrzne zunaj Grin Grin.

Ja, meni se to zdi veliko hrane. Količinsko in cenovno. Kako jima pa daš piščanca-kosti in meso? A to kaj zgrizeta ali samo pogoltneta? Ker jaz sem zadnjič dala Bini piščančje bedro (tisti v obliki črke L) in ga ni nič razgrizla, samo pogoltnila Shocked Shocked. Mene je kr pri srcu stisnilo, kaj če bo kaj narobe. Ampak se je vse dobro končalo.

Dodajam ji pa še skuto, kefir, oreščke, jajca, ribe, telečje kosti... Ampak osnova so pa vseeno briketi. Ker jaz še videt ne morem srca pa pljuč in ostale drobovine, kaj šele da bi jaz to kupovala in pripravljala. Še meso (kadar ga dobi) vzamem iz vrečke z vilicami...

Lp jana
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #220 : ponedeljek, 05.01.2004 : 14:46:19 »

Citat
2 kg govedine+junečih src surovo
1/4 kg na hitro prepraženih jeter zalitih s cca 2 dcl vode ( brez začimb in dodatkov )
1 kg piščančjega mesa s kostmi vred surovo
1/ 4 kg zelenjave ( korenček+rdeče zelje ) zmiksano

 Shocked Shocked
Samo za primerjavo! Bagi dobi dva obroka sveze hrane na dan, enega mlecnega drugega mesnega. Tisti mesni je sestavljen recimo takole: ne polna velika zlica mesa, majhna zlicka nasekljane zelenjave in pol zlicke skute, kefirja ali kaj drugega.  Grin Pa naj se kdo rece, da se ne splaca imeti majhnega psa! Grin Wink Z enim Marsovim in Bejbinim obrokom bi pri nas nahranili vse tri cucke (pa ima Don 50 kg), pa se kaj bi ostalo. Verjetno bi bilo dovolj za dva dni.

Drugace pa jaz se vedno meso dajem tudi kuhano (kosti vedno surove), uporabljam tudi riz, makarone in polento, tako, da ne jedo samo surove hrane. Se mi zdi, da jim tako bolj ustreza. Po nekajkratni dragi nabavi mesa (kaj ces, vegetarijanci pac nimamo pojma  Grin), zdaj ze vem kaj kupiti in v kateri mesnici, da pridem skozi z normalnimi cenami. Don je trenutno na dietnih briketih, ker je imel nekaj tezav z zelodcem, pa v zadnjem casu tudi drisko po nekateri svezi hrani, ampak se vedno upam, da mi ga bo uspelo spet spraviti nazaj na "domaco" hrano. Kaja pa brikete vidi samo kadar mene ni in moja familija nima posluha za packanje po kuhinji.

Natasa, kolikokrat na dan jesta Mars in Beyba? Koliko casa prej in koliko pozneje mirujeta? Dobita kdaj kruh ali makarone, pred tem me namrec svarijo zaradi zasuka zelodca? Sta imela kdaj tezave z zelodcem? Kateri od prejsnjih mastinov? lp
Logiran

mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #221 : ponedeljek, 05.01.2004 : 17:33:14 »

Živ Kaja!

Nahraniti je treba 130 kg žive teže Grin, tako da se mi količina zdi kvečjemu majhna. Glej vsak bi potreboval cca 800 g kvalitetnih briket, če bi jih namočila, bi to bilo cca 2 kg hrane na vsakega.

Jesta mali zajtrk in veliko večerjo.

Makaronov ne marata, dobita včasih polento ( 1 kg je imam za cca 8 obrokov ), riž ( 1 kg za cca 8 obrokov ) in razne kosmiče ( 1 kg za cca 4 obroke )

Dolg sprehod imata popoldne, jesta ob cca 19:00. O počivanju po obroku se vsak dan posebej kregamo Grin, skrijem vse igrače in podobne rekvizite, vendar miru ni nikoli, če sem ravno slabe volje enega spustim na hodnik, drug pa ostane v dnevni. Ta v dnevni potem teži nama in spet ni pri miru. Ja saj vem, vsi svetujemo počivanje po obroku zaradi zasuka želodca, sam čakam, da nas še to doleti, skoraj vse ostalo nas je pri prejšnjih že. Po drugi strani, pa kolikor prebiram razne članke, si še veterinarji niso enotni, zakaj pravzaprav pride do zasuka želodca: upam, da bo naslednji mail šel cel čez, prej je izginil Smiley
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #222 : ponedeljek, 05.01.2004 : 17:36:31 »

If you have a dog bloat, the vet will ask you the following questions:

Did your dog drink a lot of water?
Did your dog play vigorously after drinking lots of water or eating lots of food?
Did you feed dry kibble?
Did you moisten the kibble before feeding it?
Do you feed table scraps?
Do you feed from a bowl on the floor?
Do you feed from a raised bowl?
Did you feed the dog one large meal every day?
Did the dog have any relatives bloat?
Is your dog a male about two years old?
Is your dog one of the deep-chested breeds?
Has your dog been under a lot of stress?
Does your dog have a nervous personality?
Does your dog eat his / her food quickly?

There may be a few others. The point is, if you answer YES to ANY of those questions, the vet will say "well, that may be why your dog bloated."

They know what bloat is. They understand the problems that occur. But they still don't know, definitively, WHY dogs bloat.

Probably half of the dogs that bloat do it in the middle of the night, when the dogs are asleep. After a day that is no more stressfull than any other day. I had a friend who had a female Britanny Spaniel. One morning as the family was eating breakfast the dog walked into the dining room....thoroughly bloated, simply enormous...they got her to the vet..but it was too late and the dog died. She said she'd never seen anything like it. This was a britanny, a female, about six years old, who bloated in the night, after a normal day. What made that dog bloat?

The most common dog to bloat is a male, between 18-30 months, but it can happen to any dog, any breed, any age. It has happened that very young puppies (like six weeks) have bloated, and that dogs loke Pomeranians have bloated too.

For a while there were recommendations to feed from a raised bowl, the thinking being that dogs might be swallowing air when they eat becaues they have to stretch their necks to get to the food and raising the bowl would help. Unfortunately, now, after about 8 years of THAT theory being out there, they seem to be finding that dogs being fed from raised bowls seem to bloat MORE often than dogs being fed from bowls on the floor.
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #223 : ponedeljek, 05.01.2004 : 17:37:19 »

For a while there were recommendations that you should wet the food before feeding it to the dog because the kibble absorbs moisture in the stomach and then expands and this may trigger the bloat. But this doesn't explain why so many dogs bloat on an empty stomach.

There does seem to be some relation to stress--at least half the time dogs can be under stress and then they bloat, but this does not explain the other half where they seem to be asleep on a normal night and bloat while sleeping! how much stress could they have been under then!

There really does seem to be some relationship to inheritance. At least, if your dog is directly related to a dog that has bloated, the "chances" of your dog bloating seems to be increased considerably. In lots of cases when a dog has bloated, if you ask the breeder, you find a close relative that has bloated as well...but there are also plenty of dogs related to dogs that have bloated that are fine. My own dog USNMC CH Iron N'Stone Cadimus' mother died of bloat...but Cadimus was fine his whole life and all his littermates were too. And even if you have a dog that has bloated, and you find that a parent has bloated and a grandparent and a great-grand-parent, there may also be plenty of littermates that have not bloated.

It does seem to be true that a dog that has bloated once, if it survives, will be far far far more likely to bloat again. Which is why, if a dog bloats, they now often will "tack the stomach" to the wall of the intestine. It doesn't prevent the dog from bloating a second time, but it does prevent the stomach from twisting, causing the "torsion" that is the cause of death. The dog can still bloat, and get an increase of gas in the stomach, but ultimately it can be released...and there's no torsion, so the dog lives.

It's a difficult thing to live with, the chance of bloat, with a breed such as ours. As owners of the animals we need to be conscious of the factors that "could" cause things like bloat and minimze the chances that it will happen to our own dogs or dogs of our own breeding.

The last theory I heard about was that the cause of bloat ultimately was that it was some microbe or thingy that lived in the stomach of all dogs that produced the gas...and something would trigger the microbe to start multiplying or in some way producing the gas in massive quantities. But what's the trigger?

It seems to me that there may actually be multiple factors, just like the list of questions...any of those factors may be the one that caused bloat in your dog. And the factor that caused bloat in one dog may not be the same factor that caused it in another dog.

So as owners and breeders we have to be very careful about our dogs, and watch for any of the factors that may cause bloat. They're big and fearsome looking, but in another sense, delicate..and we have to be very
careful to responsibly breed and care for these animals to minimize the problems.

Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #224 : ponedeljek, 05.01.2004 : 21:26:45 »

No, pa sem izvedela se nekaj novega. Naj dodam se en mozen vzrok, ki mi ga je zaupal veterinar. Na njihovi kliniki naj bi se stevilo zasukov zelo povecalo ob polni luni. Imeli so jih tudi 5 na dan! Mi bomo seveda se naprej zeeeeelo pazljivi, tudi nazaj na svezo hrano bomo sli postopoma, jedel bo se vedno 3X na dan in podobno. Skrbi me predvsem zato, ker v Trbovljah ni nobene klinike, najblizja je v Laskem, mi pa smo na zalost morali iti celo v Ljubljano. To pa je lahko naslednjic ze predalec! Cry  lp

Pa prilimaj se kaksno Marsovo slikco! Smiley
Logiran

Strani: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 ... 22   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: BARF - BONES and RAW food
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines