Če mogoče komu pride prav, kako delamo mi in se super obnese:
Psa nosita skozi celo leto na ovratnici Skudo Pet elektronski odganjalec bolh (doma jima dajem ovratnice dol), pozimi je to tudi edina zaščita, v sezoni pa jima dajem enkrat mesečno (ne zamujam več kot par dni) ampule od Bogaduala, izmenično z Advantix ampulami (en mesec eno, drug mesec drugo), ker imajo oboje tudi repelent, ki ju ščiti pred komarji, ki prenašajo srčno glisto, saj smo poleti veliko na morju. Vsaka ampula po treh tednih začne izgubljati učinek, zato ju v hudi sezoni klopov, našpricam dodatno z naravnim Biocin sprejom, ki lepo zdrži kak teden do nove ampule. Kljub kopanju v morju, nisem opazila krajšega delovanja ampul, je pa res da se ne kopata vsaj dva do tri dni po nanosu ampule.
Mačkam, ki so samo notranje, ne dajem nobenih sredstev za zunanje parazite, pa niso nikoli imele nobenega klopa ali bolh (v smislu, da bi jih dobile od psov).
Psa pridelata kakega klopa sicer vsako leto, ampak kaj več pa tudi ne, s tem da smo poleti v gozdu vsak dan. Bolhe pa nismo imeli niti ene v osmih letih, na kar sem kar malo ponosna
. Si tudi ne predstavljam kako bi bilo razkuževati celo stanovanje, mačja drevesa, n število mačjih in pasjih postelj, kavč, posteljo itd...
Torej najmanj dvojna zaščita (od tega seveda ena naj ne bo strupena, ampak naj bo elektronski odganjalec ali naravni sprej) je najboljša preventiva pred bolhami in na dolgi rok se veliko bolj splača, kot pa zapraviti nemalo denarja za sredstva proti bolham za okolico, da ne govorim o tem, da se je včasih bolh prav težko znebiti in je treba razkužiti vse od a do ž kar je iz blaga v stanovanju, včasih grejo bolhe pa celo še v razpoke v parketu. Da ne pridemo sploh do klopnih bolezni, kjer je tudi preventiva veliko boljša od kurative.
Če bolhe že imate, priporočam najprej kopanje psa z insekticidnim šamponom, Verminex od Canine se je izkazal za zelo učinkovitega, obenem pa nežnega do pasje kože. Istočasno je treba oprat na viski temperatuti vsa pasja ležišča, dekce, preoblečt posteljo, če pes spi gor in prešpricat z npr. Bioinsekt Shocker sprejem kavč, parket, če je razpokan in vse ostalo, kar ni možno oprat v pralnem stroju. Našpricano stanovanje pustiš vsaj nekaj časa z zaprtimi okni (vmes greš s psom na sprehod
), da pocrka, kar ima za pocrkat, potem pa temljito presesaš oblazinjeno pohištvo in pomiješ tla in druge pralne površine. Dva do tri dni po kopanju psa pa nanos kvalitetne insekticidne ampule oziroma kombinirane zaščite in bi morali rešit problem z bolhami do nadaljnega.
Meni osebno ovratnice proti bolham za pse niso všeč iz večih razlogov:
- nekratere so strupene za mačke
- vsakič ko božam psa, si moram it umit roke, ker imam drugače zoprn občutek, da imam na rokah strup
- niso učinkovite enako časa za bolhe in za klope
Vsa sredstva proti parazitom, ki sem jih omenila najdete tukaj:
http://www.gali.si/katalog/94/sredstva-proti-parazitomEdino Skudota ni (še) vnešenega v spletno trgovino, ampak je na zalogi, stane 14,99 € in deluje eno leto. Pa Advantix se lahko prodaja samo na veterinah, zato ga pri nas žal nimamo.