mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 23.11.2024 : 17:10:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Strani: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 ... 26   Dol
Natisni
Avtor Tema: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA  (Prebrano 110677 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679

« Odgovor #165 : petek, 14.07.2006 : 09:17:46 »

Lahko povem kako sem jaz približno določla koliko kuhane hrane lahko dobi pes, čeprav ne kuham ravno zelo pogosto. Količino mesa, zelenjave ogljikovih hidratov nekako določim na oko po deležih in skuham...
Na začetku sem ji nekajkrat dala preveč, ker se je malček zredila, zato sem zmanjšala in ko sem vidla, da se ji teža ne spreminja sem ugotovila, da je količina hrane, ki se razlikuje glede na kuhano primerna. Ne preveč strokovno, ampak deluje Wink

Kar je bilo preveč sem ali zmrznila, če je bilo tega res preveč, ali dala v hladilnik za naslednji obrok.

Pa še poleti potrebujejo kar nekaj manj hrane, da ostanejo na isti teži, ker se jim ni treba ogrevat.
Logiran
flosarka
novinec
*
Sporočil: 36

« Odgovor #166 : petek, 14.07.2006 : 13:47:20 »

Nekako tako sem nameraval tudi jaz.V njeni porciji bom določil najprej nekje med sredino nekakšno mero potem bom pa po potrebi večal ali pa manjšal dokler ne bo mera prava.
Lp
Logiran
Nanook
midi
Sporočil: 7.399

NS Lama Tari

« Odgovor #167 : petek, 14.07.2006 : 17:33:21 »

Ja, pac probas in ce se ti zacne rediti, dajes manj. Ce zacne hujsati, dajes vec. Nekateri smo pa pac utrgani in smo si naredili excel tabelo, ki nam izracuna vse; od kalorij, do vsebnosti aminokislin, mineralov in vitaminov itd.. Smiley
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
flosarka
novinec
*

« Odgovor #168 : petek, 14.07.2006 : 19:29:27 »

Ne vem kako se tabela naredi.Ali bi mi lahko malo bolj pojasnili prosim.
Lp.
Logiran
Nanook
midi

NS Lama Tari

« Odgovor #169 : petek, 14.07.2006 : 20:41:36 »

V en stolpec napišeš kar pač želiš vedeti (proteini, ogljikovi hidrati, maščobe, izbrane vitamine in minerale, po želji tudi maščobne kisline in aminokisline,...), v drug stolpec vnašaš količine teh stvari (maščob, OH, proteinov,... na 100g ali 1g, kakor kdo) za določene vrste mesa, testenin, riža, ajde, zelenjave in sadja, oziroma kar pač psu daješ-kolikor različnih stvari v enem obroku, toliko stolpcev, pri čemer pustiš vedno vmes en stolpec frej. V ta vmesni stolpec pa vneseš formulo za izračun koliko npr. maščob je v X gramih mesa, pri čemer je X količina mesa, ki ga psu daš v en obrok (stehtaš pač). Čisto na koncu lahko dodaš še formule za primerjavo koliko % proteinov je živalskega/rastlinskega izvora in kako se vse skupaj pogliha z NRC standardi 1985 oz. 2003.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
AngSeter
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.679

« Odgovor #170 : sobota, 15.07.2006 : 12:03:41 »

Doktorca  Cool Grin
Logiran
rem
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.248

« Odgovor #171 : sobota, 15.07.2006 : 16:05:53 »

Recept za laboratorij Smiley
upam Nanook, da boš priskočila na pomoč,pri razvozlanju kakšnega dietnega recepta,če bi bilo potrebno.
Logiran
flosarka
novinec
*

« Odgovor #172 : sobota, 15.07.2006 : 18:45:45 »

Bom poskusil tako nekako sestaviti,če mi bo gratalo.
Najlepša hvala Nanook.
Lp
Logiran
Nanook
midi

NS Lama Tari

« Odgovor #173 : ponedeljek, 05.02.2007 : 21:04:19 »

Hm, pa recmo, da je izpitovanja konec (za ta teden Wink ).

V grobem so pri hrani pomembne: energija, aminokisline, minerali in vitamini.

Vir energije so proteini, ogljikovi hidrati in mascobe. Najvec energije (na gram) dajo mascobe, najmanj proteini, OH so nekje vmes. Psi ogljikovih hidratov naceloma ne potrebujejo (razen brejih in dojecih psic), potrebam po energiji zadostijo z uzivanjem mascob in proteinov. Problem pa je, ker mnogo psov mascob ne prenasa dobro in je treba torej presedlat na ogljikove hidrate. Kot drugo (moje mnenje) je pa enkup pasem (skupin), ki enostavno boljse "delujejo" na dodatku ogljikovih hidratov, so na to na nek nacin prilagojene. Problem z mascobami se recimo pojavi pri tezavah z jetri, ko mora imeti prehrana cim manj mascob. Pri tezavah z ledvicami pa mora biti vse skupaj lahko prebavljivo (kvalitetni, dobro prebavljivi proteini), kljucno je razmerje med Ca in P (ponavadi je potrebno znizati P in NE proteinov!).

Vir aminokislin so jasno beljakovine, zivalskega in rastlinskega izvora. Za pse lazje prebavljive in sploh boljse so tiste, ki so zivalskega izvora.

Minerali in vitamini so v mesu, mlecnih izdelkih, zelenjavi, sadju,... Pomembna sta predvsem Ca in P in razmerje med njima, ki naj bo med 1:1 in 1:3 (v korist Ca). Mg, Zn, Fe... se naceloma ne dodaja, spremeni se kvecjemu vrsta (tip) mesa.

Vitamine delimo v grobem na dve skupini:

-topni v mascobah (A, D, E, K); vitamina A je ponavadi dovolj povsod in dodajanje ni potrebno, enako je z vitaminom D, ki ga zapovrh se sami tvorijo (sonceva svetloba). Dodajanje vitamina E zna biti koristno (antioksidant), sploh pri psih, ki ze itak dobivajo omega 3 mascobne kislin. Vitamin K je dovolj, dodajanje je smiselno kvecjemu v primeru daljse terapije z antibiotiki, ki unici bakterije v prebavnem traktu.

-topni v vodi (B, C); dodajanje vitaminov B kompleksa naj bi povecalo apetit; C vitamin lahko normalni, zdravi psi v zadostni kolicini tvorijo sami. Nekateri ga dodajajo mladickom, kot preprecevanje tezav s sklepi, kostmi, enako pri starejsih psih. Pri tem je treba paziti predvsem pri pasmah in/ali osebkih, ki so nagnjeni k tvorbi secnih kamnov. C vitamin je namrec topen v vodi in se torej izloca z urinom, prav tako tudi Ca. Oboje skupaj lahko privede do nastanka secnih kamnov, zato se v tem primeru namesto askorbinske kisline uporablja ti. ester C (kalcijev aksorbat), kar zmanjsa moznost nastanka kamenckov.

Ce potegnem crto-praviloma je v doma pripravljeni hrani neprimerno razmerje med Ca in P in sicer primanjkuje Ca, zato ga je potrebno dodajati (kalcijev karbonat, kalcijev citrat, zdrobljene jajcne lupine in v primeru, da manjka tudi P, kostna moka).

Dodajanje vitaminov, sploh A in D, ni potrebno, razen ce dodajamo omega 3 mascobne kislin.

Glavni vir energije (ogromno hude krvi na tem podrocju) so zame oz. za Tarija se vedno ogljikovi hidrati (riz, makaroni, rzeni kosmici, ovseni kosmici...), potem proteini in na koncu mascobe, ker jih pac ne prenasa.

Vir aminokislin: v veliki meri zivalske beljakovine (meso, jajca, ribe), predvsem piscanec, puran, goveje srce (trenutno na pavzi), puranji srcki.

Ker pa se je vpisal med seniorje dobiva (oz. bomo zaceli, ko pride posiljka) tudi omega 3, CoQ10, glukozamin, hondroitin, MSM, vitamin C, verjetno tudi B compleks in silimarin (za jetra, oboje). Ja, tabletoman. Smiley
Logiran

Nanda
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.306

« Odgovor #174 : sreda, 07.02.2007 : 06:58:21 »

Nanook ..... tole pa je bilo zelo izčrpno  in podrobno opisano Smiley Smiley Smiley hvala  Cheesy Cheesy Cheesy
Logiran
lunca
odvisnež
Sporočil: 583

« Odgovor #175 : sreda, 07.02.2007 : 14:48:42 »

Pri nas to nikakor ne gre v program,saj imata oba po doma pripravljeni hrani same prebavne motnje.Edine stvari od OH,po katerih nimata problemov so riž,koruzni kosmiči,ovseni kosmiči,ali ječmenovi,polenta,kuskus.Od proteinov pride v poštev samo divjačina,perutnina,govedina.Bog ne daj da jima dam jagnjetino.To prenašata samo v briketih.Od kuhane  zelenjave nobene stvari.Redno dobivata dvakrat na teden samo kuhane ali pečene ribe.Od ostalih stvari pa probiotične jogurte,skuto.
LP Tjaša
Logiran
Nanook
midi

NS Lama Tari

« Odgovor #176 : četrtek, 08.02.2007 : 12:57:21 »

Kako pa jima pripravis zelenjavo in katero?
Logiran

lunca
odvisnež
Sporočil: 583

« Odgovor #177 : sobota, 10.02.2007 : 10:14:49 »

Dajala sem nekajkrat samo kuhano,vendar pa je Lojze vedno po njej bruhal,Berry pa je imela drisko.Tako da jima rajši večkrat kupim ribe kot pa da bi jima še kuhala zelenjavo.Sem pa ugotovila,da surovo zelenjavo pa   prenašata.Poleg tega jesta tudi sadje,vendar ne preveč.
LP Tjaša
Logiran
luxy911
otrok do 14 let
*
Sporočil: 39

« Odgovor #178 : sreda, 07.03.2007 : 18:52:36 »

Ali je res, kot sem nekje prebral, da če pes je veliko rib (seveda očiščenih) ima zelo mehko dlako??? In še to. Psi nimajo incimov za razgradnjo krompirja. Ali jim potem škoduje, če krompir jejo ali gre samo skozi njihovo telo? Ali je krompir priporočljiv za dieto???
Lp Luxy
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
Sporočil: 29.418

Sijejo zvezdice na nebu ...

« Odgovor #179 : sreda, 07.03.2007 : 19:04:21 »

luxy911, predlagam, da preberes ze odprto temo o krompirju - http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,474.0.html.
Morda bos ze nasel kaksen odgovor na tvoja vprasanja.
Logiran

Strani: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 ... 26   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.