mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 06.10.2024 : 21:19:35

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Epilepsija
Strani: 1 ... 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 ... 27   Dol
Natisni
Avtor Tema: Epilepsija  (Prebrano 122141 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #255 : sreda, 13.05.2009 : 23:41:43 »

vem za primere, ko mlai psi po vedenju lastniak niti enega klopa niso imeli, pa so imeli katero od klopnih bolezni. To pomeni, da lasntik klopa ni opazila, lahko je sam dol odpadel ... se dogaja.

Tudi jaz vama želim, da se napadi ne ponovijo, vseeno pa psička opazuj in se pogovori z veterinarjem glede testiranje.

Glede ampul pa ... jaz jih mojemu ne dajem že leta.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #256 : sreda, 13.05.2009 : 23:42:31 »

Se opravičujem za pravopisne napake, prehiro oddala post. sram
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #257 : četrtek, 14.05.2009 : 00:00:56 »

Ja, jaz upam da ni kaj hujšega. Se mi zdi pa zanimivo glede ampul, nisem vedela da so tako nevarne, ker pri mojem veterinarju se jih zelo priporoča. Bom razmislila tudi o tem..
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #258 : četrtek, 14.05.2009 : 08:28:19 »

Tudi Prac-tic se baje daje na cca 3-4 tedne, vsaj tako so meni rekli...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #259 : četrtek, 14.05.2009 : 10:57:00 »

Od ampul prav zagotovo ni dobil napada, dajte no. Če jih je dobival že prej pa sploh. Ja, v sezoni klopov se daje večina ampul enkrat na mesec. Tudi ne verjamem, da je kriva kakšna klopna bolezen, če ni imel prav nobenega drugega simptoma. Dedne oblike epilepsije se večinoma pojavijo prej - najpogosteje do drugega leta starosti.

Če veterinar psu še ni dal pregledati krvi (celotna biokemija) naj to čimprej naredi. Ne čakajte do naslednjega napada.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #260 : četrtek, 14.05.2009 : 11:02:20 »

Lynn, sploh ni nujno, da se bo napad še kdaj ponovil. Svetujem pa ti, da psička čim manj puščaš samega, če le imaš to možnost, in da si natančno zapišes, če bo spet prišlo do napada, vse podatke: kdaj (ob katerem času dneva) se je zgodl, koliko časa je trajal, kako močen je bil - če jih bo več, se boš naučila razlikovati med bolj ali manj močnimi.
Bistvo je, da preprečiš več epileptičnih napadov zapored. Vsak napad namreč "skuri" nekaj možganskih celic. Tukaj imaš dve možnosti: ali greš takoj - res takoj - po napadu na veterino, kjer pes dobi ustrezno pomirjevalo, ali pa mu pomirjevalo daš sama (seveda po predhodnih preiskavah in dogovoru z veterinarjem).
Sem že napisala v tej temi, da imam skoraj 10-letno epileptično yorkshirsko terierko. Napade ima nekje od prvega leta dalje, vendar v razmaku meseca ali dveh, zato je po posvetovanju z veterinarjem nimam stalno na zdravilih. Zdravila proti epilepsiji so precej močna in agresivna, "telesu neprijazna". Če je pes sam 8 ur na dan, sicer druge rešitve najbrž ne bo, ampak jaz bi na tvojem mestu vseeno počakala, če - in v kolikem času - bo prišlo do ponovnega napada.
Ob samem napadu ne moreš narediti NIČ in je grozno. Lahko le čakaš, da se čimprej konča in paziš, da se pes ne poškoduje (npr. na glavo pade s kavča). Med napadom mu ničesar ne tlačiš v gobček, lahko ga pa stisneš k sebi in miriš z glasom.
Po napadu so psi (enako kot ljudje) močno izčrpani, včasih izredno lačni in žejni, ali pa enostavno samo trdno zaspijo in so čez dve uri povsem normalni, kot da se ni nič zgodilo.
Jaz pišem dnevnik napadov z natančnim opisom. Iz tega sem se z leti naučila, da ima Pepsi napade vedno popoldne ali proti večeru(nikoli zjutraj), da je približno vsak deseti (se pravi cca. enkrat na leto) res zelo hud, približno polovica pa je takih, da jih sploh ne bi opazila, če ne bi natančno vedela, za kaj gre.

Ni nobenega razloga, da pes ne bi dočakal povsem normalne starosti. Kot so ti svetovali že drugi - na preiskave in dober posvet k nekomu, ki se dejansko spozna na epilepsijo in je že zdravil pse s tem, pa bo vse v redu, boš videla.
Želim ti vso srečo; če se pa kaj spomnim, bom pa še kasneje dodala.

Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #261 : četrtek, 14.05.2009 : 11:20:22 »

Od ampul prav zagotovo ni dobil napada, dajte no. Če jih je dobival že prej pa sploh.

Kdo pa je rekel, da je dobil epilepsijo od ampul?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #262 : četrtek, 14.05.2009 : 11:45:05 »

Citat
Kako pa to, da mu dajes ampule proti klopom in bolham vsak mesec??? Se nisem slisala za preparat, ki bi se ga dajal vsak mesec. Ne pravim, da bi to lahko bil vzrok za epilepsijo, ampak ... precej zacudena sem nad tem - vprasaj veterinarja - te preparali le niso nedolzni.

Pregled krvi pa je nujen zato, ker predvsem pri starejših psih pogosto lahko pokaže na možen vzrok za napad. Prav tako ni čisto nič narobe, če ti da veterinar ampulo apaurina, za vsak slučaj, če bi se ponovil napad (daš rektalno, če je močan napad)
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #263 : četrtek, 14.05.2009 : 12:43:14 »

Ma ne smeš med napadom nič dajat! narediš več škode kot koristi. Jaz dam ampulo Apaurina (oziroma polovico, glede na majhnost psa) po napadu z brizgo v gobček. Pomaga takorekoč takoj, tableta pa včasih tudi pol ure ne prime.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #264 : četrtek, 14.05.2009 : 13:14:23 »

Delaš  vedno po navodilu veterinarja. navodilo je bilo v našem primeru: če se napad ne konča (ne spomnim se več točno koliko) v določenem času, daš apaurin rektalno. verjetno nimajo vsi veti enakih protokolov in tudi vsi primeri epilepsije niso enaki.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #265 : četrtek, 14.05.2009 : 14:11:13 »

Pozdravljeni!

Veterinar mi je svetoval tudi kastracijo, ker Boni zelo rad 'naskakuje' našega drugega psa. Zanima me, če kaj veste kako je z anestezijo če ima pes epilepsijo. Npr. če mu je treba izpulit kak zob ali karkoli pač za kar je potrebna anestezija? Boni ima tudi šum na srcu in ker so kavalirji občutljivi na srčku razmišljem da zanj ni dobra anestezija, ker bi mu lahko odpovedalo srce.
Upam no, da se napadi ne bodo ponavljali (vsaj ne pogosto). Ta prvi je trajal kakšne tri minute, morda manj ampak preden je čisto prišel k sebi in spet stopil na noge je trajalo še kakšnih pet ali deset minut. V bistvu sem ga takoj po napadu opeljala k veterinarju in do takrat je bil že v redu.

Zanima me tudi koliko časa traja hud napad?
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #266 : četrtek, 14.05.2009 : 17:54:42 »

Jaz imam izkušnje z epileptično yorkshirsko terierko. Obvezno moraš veterinarju povedat - tudi, če si stalna stranka in te poznajo, pred narkozo še enkrat poudari, da ima pes epileptične napade.
Dobil naj bi drugačno narkozo (menda je v takih primerih boljša narkoza za starejše pse, tudi če je kuža še mlad). Zbudijo ga na drugačen način in fino je, če je pri posegu prisoten specialist anestezist (ne samo veterinarski tehnik). - Če si iz Ljubljane, anestezistko imajo zaposleno na kliniki Tristo kosmatih, za ostale pa ne vem.
Moraš pa biti kar vztrajna in že po telefonu pridobiti čimveč informacij, še boljše pa je, če se greš kar osebno pogovorit z zdravnikom, ki bo poseg opravil.
Moja psička je enkrat imela napad tudi v narkozi oz. med zbujanjem po čiščenju zobnega kamna, vendar so bili na to pripravljeni in je bilo vse v redu. Sicer je bila v narkozi že petkrat (stara je dobrih 8 let), ampak je bil to edini primer.
Pa še nekaj: to psičko dam vedno iz rok šele takrat, ko je že pod vplivom pomirjevala. Nikoli po sistemu, "gospa, pripeljite jo ob 8h, pa vas pokličemo, ko bo gotova". Epileptične napade ima, kadar se česa močno ustraši ali pa zaradi stresa - kar obisk pri veterinarju zanjo gotovo je.
Upam, da sem kaj pomagala.

Zdaj sem pa prvič citirala sama sebe izpred enega leta. Kdo bi si mislil.Roll Eyes

Lynn, hud napad je lahko tudi samo 15 sekund. Ni odvisno od dolžine, temveč od intenzivnosti napada. Včasih gre samo za rahlo tresenje, drugič pa je lahko prav filmsko metanje v zrak, na hrbet, s čisto otrdelimi tačkami, zarolanimi očmi in jezikom do polovice ven - skratka, za pogledat je grozno. Sekunde se takrat zelo vlečejo, ampak 3-minutni zelo hud napad je že kar veliko. Absolutno je prav, da si psa potem takoj peljala (ali pa odnesla, kar je hitreje) k veterinarju.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.405


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #267 : četrtek, 14.05.2009 : 22:17:10 »

Kastracija je eden od najosnovnejsih ukrepov proti ponovnim epi napadom. Nekastrirani psi imajo zaradi nagona (lahko je goneca psica kar precej dalec stran, ni nujno, da je kje v blizini) veliko vec moznosti za ponovitve napadov od kastriranih, saj jih nagon vznemirja, vsako vznemirjanje pa lahko sprozi napad. Meni je bila za bokserja takoj svetovana kastracija. Zal nismo prisli tako dalec, ker cez en teden psa ni bilo vec mogoce resiti. Imel je tumor na pljucih, ki ga ni bilo mogoce operirati in to je pri njegovih devetih letih in pol izzvalo napade. V mnogo primerih, predvsem pri starih psih, izzovejo epi napade neka druga bolezenska stanja v telesu. Ce bi bilo dedno, bi se pojavilo mnogo prej. Tudi zato bi jaz dala psa na podrobne preiskave.

Glede na tezave s srcem je treba imeti veterinarja, s katerim se lahko vse pogovoris, mu poves vse strahove in ga opozoris na vse nevarnosti, ki jih ti vidis. Dober veterinar bo naredil vse, da bo psu pred, med in po operaciji nudil najvec, kar je mogoce. Narkoza pa je vedno riziko.
Logiran

Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #268 : petek, 15.05.2009 : 00:17:53 »

Hvala za odgovor. Bom ga peljala ne preiskave, ker me ful skrbi zanj. On je moj srček, moj angelček in želim si, da bo še dolgo, dolgo z mano.. Čeprav mi je veterinar rekel, da zaenkrat dajmo še malo počakat, pa da bi ga najprej dali kastrirat in bomo vidli, če se bodo napadi še ponovili. Ampak mene najbolj skrbi da nima kak tumor, ki bi to povzročal.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #269 : petek, 15.05.2009 : 11:09:41 »

Tudi pri naši psici (12 let) je bil vzrok tumor. Kar smo ugotovili še isti dan, ko je imela prvi napad. Z osnovnimi preiskavami se mi ne zdi pametno čakati na naslednje napade. Pri naši psici je hitra diagnoza pripomogla k temu, da je nekaj preostalih mesecev preživela v bistveno boljšem stanju, kot bi ga, če bi čakali na naslednji napad in ne bi lajšali osnovne bolezni. Tudi zaradi tega je  do ponovnega (in zadnjega) napada prišlo šele čez več kot pol leta.
Logiran
Strani: 1 ... 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 ... 27   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Epilepsija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines